żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(56)
Forma i typ
Książki
(54)
Publikacje dydaktyczne
(12)
Publikacje naukowe
(7)
Publikacje informacyjne
(3)
E-booki
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(64)
tylko na miejscu
(46)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(27)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(35)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(47)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(4)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(4)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(8)
Kunachowicz Hanna
(7)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Staroszczyk Hanna
(6)
Iwanow Krystyna
(5)
Nadolna Irena
(5)
Przygoda Beata
(5)
Czarniecka-Skubina Ewa
(3)
Korczak Józef (1951- )
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Biernat Jadwiga (1944- )
(2)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Grajeta Halina
(2)
Grzesińska Wiesława
(2)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Rosiak Elżbieta
(2)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(2)
Trafiałek Joanna
(2)
Adamiec Janusz (chemik)
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Bańkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Borawska Maria H. (1949- )
(1)
Bryła Paweł (ekonomia)
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chłopicka Joanna
(1)
Domański Tomasz (1953- )
(1)
Drygas Mirosław
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(1)
Gajda Robert
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Goszczyński Wojciech (1983- )
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Hamułka Jadwiga
(1)
Jasik-Ślęzak Jolanta
(1)
Jaworska Danuta (nauki techniczne)
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Kajak-Siemaszko Katarzyna
(1)
Karczewski Jan Kazimierz
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kmiecik Dominik
(1)
Kolanowski Wojciech
(1)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(1)
Korzeniowska-Ginter Renata
(1)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Kowal Krystyna
(1)
Kowalczuk Iwona (rolnictwo)
(1)
Kołodziejczyk Anna
(1)
Księżopolski Krzysztof Michał
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Latoch Agnieszka
(1)
Libudzisz Zdzisława
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Majewska Dorota (technolog żywności)
(1)
Markiewicz-Żukowska Renata
(1)
Matuszewska Irena
(1)
Meredyk Kazimierz (1945- )
(1)
Michalak Marta
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Nurzyńska Iwona
(1)
Olędzka Regina
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Pawłowska Bożena (ekonomia)
(1)
Paśko Paweł
(1)
Piasecka-Kwiatkowska Dorota (1965- )
(1)
Pikul Jan (1949- )
(1)
Piotrowicz Jadwiga (farmacja)
(1)
Pospiech Edward (1949- )
(1)
Przybylski Wiesław
(1)
Rutkowska Jarosława
(1)
Snopek Agnieszka
(1)
Sobczak Paweł (rolnictwo)
(1)
Sołtysiak Paulina
(1)
Stasiak Dariusz M
(1)
Stasińska Bożena (1944- )
(1)
Strychalska-Rudzewicz Anna
(1)
Stróżyk Agata
(1)
Szwacka-Mokrzycka Joanna
(1)
Szymanowski Wacław (1945- )
(1)
Tarnowska Aneta
(1)
Tomaszewska Marzena (rolnictwo)
(1)
Wachowicz Ingrid
(1)
Wawrzyniak Agata
(1)
Weiner Marcin
(1)
Wieczorek Celina
(1)
Wielicka-Regulska Anna
(1)
Witczak Agata (1966- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(36)
2000 - 2009
(11)
Okres powstania dzieła
2001-
(26)
Kraj wydania
Polska
(56)
Język
polski
(56)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(14)
Lekarze
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Temat
Żywność
(24)
Odżywianie
(9)
ŻYWNOŚĆ
(9)
ODŻYWIANIE
(8)
Chemia
(6)
Bezpieczeństwo żywności
(4)
Jakość żywności
(4)
Zdrowe żywienie
(4)
Zdrowie publiczne
(4)
Biochemia
(3)
Towaroznawstwo
(3)
Wartość odżywcza
(3)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Składniki odżywcze
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
Technologia żywności
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO EKONOMICZNE PAŃSTWA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
Białko spożywcze
(1)
Bromatologia
(1)
Chemia analityczna
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dietetyka
(1)
Drobnoustroje
(1)
EKOLOGIA
(1)
FIRMA (nazwa)
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
HIGIENA
(1)
Interakcje leków
(1)
Jakość produktu
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kucharstwo
(1)
Leki
(1)
MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA
(1)
Marketing
(1)
Mikrobiologia
(1)
Odzywianie
(1)
Organoleptyka
(1)
POLITYKA MIĘDZYNARODOWA
(1)
Polityka publiczna
(1)
Prawo wspólnotowe europejskie
(1)
Prawo żywnościowe
(1)
Produkcja rolnicza
(1)
Produkt regionalny
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Przepisy o żywności
(1)
ROLNICTWO
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
SPOŻYCIE
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Sprzedawcy i sprzedawczynie
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Suplementy diety
(1)
Surowce roślinne
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wspólna Polityka Rolna UE
(1)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
ZNAKI TOWAROWE
(1)
Zanieczyszczenia żywności
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(1)
ŻYWNOŚC
(1)
Żywienie chorych
(1)
Temat: czas
2001-
(7)
1989-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Francja
(1)
Podlasie
(1)
Powiat poznański (woj. wielkopolskie)
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(17)
Opracowanie
(4)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(4)
Tablice i wzory
(3)
Monografia
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Raport z badań
(2)
Materiały pomocnicze
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Poradnik
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(21)
Chemia
(11)
Rolnictwo i leśnictwo
(10)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Biologia
(2)
Kulinaria
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Słowo kluczowe
English language
(733)
teaching
(574)
przedsiębiorstwo
(487)
zarządzanie
(405)
turystyka
(352)
żywność
(-)
beletrystyka
(304)
dzieci
(295)
marketing
(282)
Polska
(278)
budownictwo
(246)
Unia Europejska
(237)
prawo
(206)
history
(189)
Great Britain
(185)
EFL
(184)
rodzina
(178)
Internet
(173)
samorząd terytorialny
(167)
grammar
(164)
psychologia
(164)
finanse
(157)
sport
(157)
zarządzanie zasobami ludzkimi
(155)
writing
(154)
English literature
(153)
historia
(153)
żywienie
(151)
rehabilitacja
(147)
reading
(145)
młodzież
(141)
practice test
(141)
English
(139)
pielęgniarstwo
(138)
globalizacja
(137)
zdrowie
(137)
edukacja
(134)
gospodarka
(131)
zarządzanie jakością
(129)
rozwój regionalny
(128)
aktywność fizyczna
(127)
konkurencyjność
(127)
rolnictwo
(127)
speaking
(126)
bezpieczeństwo
(125)
cukrzyca
(125)
logistyka
(124)
opieka pielęgniarska
(124)
bezpieczeństwo narodowe
(123)
organizacja
(123)
innowacje
(121)
niepełnosprawni
(121)
programowanie
(121)
fizjoterapia
(119)
CAE
(118)
FCE
(118)
listening
(118)
etyka
(116)
linguistics
(116)
wychowanie
(116)
socjologia
(115)
nowotwór
(113)
rynek pracy
(112)
choroby zakaźne
(110)
kultura
(110)
vocabulary
(110)
konsument
(109)
primary school
(108)
rozwój zrównoważony
(108)
ekonomia
(107)
study and teaching
(104)
learning
(103)
education
(102)
filozofia
(102)
zarządzanie strategiczne
(102)
otyłość
(101)
culture
(100)
choroby układu krążenia
(99)
bezrobocie
(98)
language
(98)
zarządzanie wiedzą
(98)
rachunkowość
(97)
thriller
(97)
English novel
(96)
transport
(96)
ELT
(95)
media
(95)
promocja zdrowia
(95)
słownik
(95)
choroby układu oddechowego
(93)
małe i średnie przedsiębiorstwa
(92)
jakość życia
(91)
projektowanie
(90)
opieka paliatywna
(88)
primary school education
(88)
reklama
(88)
stres
(88)
diagnostyka
(87)
politics
(87)
terroryzm
(87)
ochrona środowiska
(86)
56 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 116-136.
W publikacji zwrócono uwagę na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie Żywieniowej. Omówiono korzyści płynące z konsumowania orzechów i suszonych owoców jako ważnych elementów nowych stylów żywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania żywności w „pierwiastki życia” konieczne dla zdrowia człowieka. Zaakcentowano także znaczenie równowagi kwasowo- zasadowej w konsumowaniu różnych rodzajów napojów, obecnych w dietach naszych czasów. Przeanalizowano również zachowania zakupowe konsumentów w kontekście łańcuchów logistycznych oraz jakości produktów żywnościowych spożywanych przez konsumentów. Niniejsza monografia przeznaczona jest zarówno dla studentów i ludzi nauki, zainteresowanych zmieniającymi się stylami konsumpcji wśród społeczeństw naszych czasów, jak również dla wszystkich czytelników zaangażowanych w nowe, zdrowe podejście do jakości życia. Autorzy niniejszej publikacji są przekonani, że książka ta wniesie nowy powiew i nowe spojrzenie na zdrowy, zbilansowany styl życia ludzi w XXI wieku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.18199.IX.16.6 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20143.IX.16.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20142.IX.16.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Wykaz norm przy niektórych rozdziałach. Indeksy.
W książce autorki przedstawiły aktualny stan wiedzy z zakresu psychofizjologicznych podstaw ocen sensorycznych żywności, doboru i metod szkolenia zespołów oceniających oraz warunków prawidłowego przeprowadzania ocen. W sposób szczegółowy i wyczerpujący omówiły metody analizy sensorycznej (poświęcając tym zagadnieniom sześć rozdziałów) oraz sensorycznych badań konsumenckich (trzy rozdziały). Materiał uzupełnia problematyka interpretacji uzyskanych wyników oraz terminologia pojęć stosowanych w analizie sensorycznej i badaniach konsumenckich. Ze spisem treści książki Czytelnik może się zapoznać tutaj lub poprzez wejście na wyżej podany link. Do opracowania monografii autorki wykorzystały obszerną literaturę przedmiotu oraz wiedzę nabytą w ciągu wieloletniej pracy naukowej. Analityczne podejście do przedstawianych problemów, twórcza ich interpretacja i równoczesne ilustrowanie metod analizy sensorycznej licznymi przykładami zastosowań nadaje dziełu wymiar aplikacyjny. Publikacja może stanowić cenny materiał źródłowy dla naukowców, posłuży jako pomoc dydaktyczna dla nauczycieli i studentów kształcących się na kierunkach związanych z naukami o żywności i żywieniu człowieka, umożliwi technologom dobór metod oceny sensorycznej, zwłaszcza w projektowaniu nowych produktów żywnościowych lub w ulepszaniu już wytwarzanych, a także ułatwi podnoszenie kwalifikacji zawodowych pracownikom laboratoriów kontrolnych i zakładów przemysłu spożywczego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19072.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19071.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie, żywność a zdrowie / Jadwiga Biernat. - Wrocław : "Astrum", 2001. - 443 s. : tab. ; 21 cm.
(Kreatywność)
Bibliogr.
Prawidłowe odżywianie się jest warunkiem zdrowia i przeżycia, ale dla wielu ludzi jedzenie jest także jedną z głównych przyjemności życia. Książka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotyczące żywienia i żywności. Opisuje co tak naprawdę ludzie jedzą (omówienie poszczególnych grup produktów spożywczych), jakie składniki odżywcze są niezbędne do życia, w jaki sposób pożywienie może wpływać na zdrowie i urodę, jakie zanieczyszczenia i dodatki do żywności mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zapoznaje z przykładami diet zalecanymi w terapii różnych schorzeń. Omawia również dobre i złe aspekty odmiennych sposobów odżywiania - wegetarianizmu, makrobiotyki. Wiadomości o żywieniu i żywności zawarte w tej książce są niezbędne dla dietetyków i żywieniowców, ale mogą być przydatne także dla pielęgniarek, lekarzy i farmaceutów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4674 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 5046.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 387-407.
Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział dotyczy zagadnień terminologicznych, jak również zawiera omówienie stanu wiedzy na podstawie literatury przedmiotu. W swym charakterze przyjmuje profil teoretyczny i stanowi kontekst uzasadnienia problemu. W rozdziale drugim skupiono się na przedstawieniu własnych badań empirycznych wśród sprzedawców produktów regionalnych i ekologicznych. Uczyniono to w dwu próbach, obejmujących kierowników sklepów spożywczych w Polsce i przedstawicieli specjalistycznych punktów sprzedaży detalicznej we Francji. Ponadto ukazano studia przypadku czterech firm specjalizujących się w dystrybucji produktów regionalnych i ekologicznych we Francji na podstawie wywiadów pogłębionych i analizy zawartości ich stron internetowych. Ostatni rozdział pracy poświęcony jest prezentacji własnych wyników badań w dwu próbach konsumentów: reprezentatywnej dla dorosłych mieszkańców Polski i złożonej z młodych i wykształconych konsumentów. Na podstawie analizy danych uzyskanych w pierwszej z nich przeprowadzono weryfikację hipotez badawczych dotyczących zależności między kluczowymi zmiennymi. W aneksie omówiono europejskie oznaczenia jakości produktów regionalnych i ekologicznych, jak również wybrane oznaczenia nadawane przez instytucje krajowe, szczególnie w Polsce i we Francji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18447.XIII.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18446.XIII.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych. Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną. Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa, napoje spirytusowe, wina i piwo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22100.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22099.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
"[...]Książka jest adresowana do studentów kierunków związanych z gastronomią i hotelarstwem, technologią żywności i żywieniem człowieka, żywieniem człowieka i oceną żywności oraz dietetyką, jak również do pracowników zakładów gastronomicznych, zainteresowanych uzupełnianiem posiadanej wiedzy z zakresu technologii gastronomicznej. Autorami poszczególnych rozdziałów są pracownicy naukowi Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach i Akademii Morskiej w Gdyni. [...]" Ze wstępu
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19020.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19019.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia (...) zwraca uwagę na wielowymiarowość aspektów żywności i żywienia, pokazując niesamowity potencjał, jaki tkwi w żywności, zarówno w obszarze turystyki i rekreacji, jak i zdrowia człowieka. Zagadnienie żywności i żywienia w turystyce i rekreacji zostało omówione w ramach czterech bloków tematycznych, a mianowicie: aspekty prozdrowotne żywności i żywienia, bezpieczeństwo żywności w turystyce i rekreacji, gastronomia jako miejsce rekreacji, żywność jako produkt turystyczny." (z Wprowadzenia)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13535.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 225-228.
Książka obejmuje problematykę marketingu produktów żywnościowych ze szczególnym uwzględnieniem branż: mleczarskiej, przetwórstwa mięsa i owocowo-warzywnej. Autorzy skupili uwagę na: teoretycznych aspektach marketingu żywności, strategiach wykorzystania środków unijnych przez polskich producentów, zmianach w wymianie handlowej Polski po wejściu do UE, konkurencyjności polskich produktów żywnościowych na rynku europejskim, przykładach strategii producentów i dystrybutorów na polskim rynku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13401.IX.16 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14384.IX.16 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Problemy Rozwoju Wsi i Rolnictwa, ISSN 2543-5817)
Bibliografia na stronach 177-181. Indeks.
Poruszane w książce zagadnienia są omawiane z punktu widzenia szans i zagrożeń rolnictwa ekologicznego. Na uwagę zasługuje podejście do omawianych zagadnień, nie poprzestano bowiem – tak jak w dotychczasowej literaturze przedmiotu – na uwarunkowaniach technicznych i środowiskowych, ale rozpatruje się je także z punktu widzenia uwarunkowań ekonomicznych i społecznych. […] Poszczególne rozdziały pracy ukazują różne aspekty omawianych zagadnień, ale dobrze je oświetlają dzięki prezentowanym wynikom badań, w tym zwłaszcza wypowiedzi respondentów. Otrzymaliśmy ciekawą pracę, która ukazuje złożoność tytułowej problematyki oraz jej wzajemne powiązania. z recenzji prof. dr. hab. Andrzeja Wiatraka
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18455.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21095.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21094.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biochemia żywności : (metody, zadania i testy) / Jerzy Dziuba, Henryk Kostyra, Marta Dziuba. - Wydanie 3 poprawione i poszerzone - Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2012. - 299 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Bibliografia strony 121-122.
Rozwój biochemii i związany z tym napływ informacji wymuszają ciągłe doskonalenie warsztatu dydaktycznego. Podręcznik zawiera teoretyczne i praktyczne podstawy nowoczesnych metod badawczych oraz zbiór testów i zadań rachunkowych. Zamieszczone w nim zagadnienia nie wyczerpują całościowo problematyki biochemicznej, stanowią jednak przykład określonego ujęcia informacji, które mogą pomóc studentowi w kształtowaniu umiejętności analitycznego myślenia. Dla prowadzącego zajęcia podręcznik może być źródłem inspiracji do nierutynowego i problemowego ujmowania wiedzy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17280 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17533.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17532.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 229-246.
Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17846.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami stanowi kompendium wiedzy na temat żywienia człowieka dla studentów dietetyki, żywienia człowieka oraz pokrewnych nauk medycznych lub przyrodniczych. Książka została podzielona na pięć głównych części: energia i składniki pokarmowe, żywność- wartość energetyczna i odżywcza, ocena żywienia, problemy żywieniowe , planowanie żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17331 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17856.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17855.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby. Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19052.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19051.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Autorzy w sposób przystępny i interesujący przedstawiają najnowszą wiedzę na temt różnych rodzajów żywności, jej tradycyjnych i nowoczesnych technologii wytwarzania oraz jakości i bezpieczeństwa dla konsumenta. Zapoznają Czytelnika z naukowymi tajnikami prawidłowego żywienia oraz wyjaśniają biologiczne, medyczne i ekologiczne uwarunkowania zdrowia, podkreślając istniejące między nimi powiązania.
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności ; 10)
Bibliogr. s. 131-134.
Głównym celem książki jest przybliżenie Czytelnikowi pojęcia racjonalnego żywienia, tego jak osiągnięcia biologii, chemii i innych nauk przyrodniczych implementowane są do nauki o żywieniu i jak ta nauka stara się kreować w społeczeństwie zdrowy model spożycia żywności. Kluczową pozycję w tym względzie zajmują normy żywieniowe, w których zawiera się współczesna i najbardziej wiarygodna wiedza o potrzebach pokarmowych człowieka i profilaktyce zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11840.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13014.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie. Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9688.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Autorzy omówili: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych, różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (ekonomiczne, klimatyczne, kulturowe, społeczne, psychologiczne), sposoby racjonalizacji żywienia ludności (polityka żywieniowa państwa, upowszechnianie wiedzy o żywieniu, wzbogacanie żywności, suplementacja diety). Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązywanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11494 [Magazyn 1], P.10154 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Autorzy omówili: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych, różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (ekonomiczne, klimatyczne, kulturowe, społeczne, psychologiczne), sposoby racjonalizacji żywienia ludności (polityka żywieniowa państwa, upowszechnianie wiedzy o żywieniu, wzbogacanie żywności, suplementacja diety). Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązywanie.
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18638.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22225.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22224.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka. 1, Podstawy nauki o żywieniu / redaktor naukowy Jan Gawęcki. - Wydanie IV. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, [2], 714, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18513.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 21720.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21719.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1176.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1175.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (2 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1174.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej