Rolnictwo i leśnictwo
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(103)
Forma i typ
Książki
(103)
Publikacje dydaktyczne
(17)
Publikacje naukowe
(14)
Publikacje fachowe
(13)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje informacyjne
(3)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(102)
dostępne
(95)
wypożyczone
(8)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(30)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(73)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(102)
Autor
Korbas Marek (1956- )
(6)
Danielewicz Jakub
(5)
Horoszkiewicz-Janka Joanna
(5)
Jajor Ewa
(5)
Czyczewski Michał
(4)
Dworzańska Daria
(4)
Grzebisz Witold
(4)
Księżak Jerzy (1958- )
(4)
Paradowski Adam
(4)
Sobiech Łukasz (agronomia)
(4)
Strażyński Przemysław
(4)
Szczepaniak Witold
(4)
Węgorek Paweł
(4)
Zamojska Joanna
(4)
Bereś Paweł (1980- )
(3)
Czubiński Tomasz
(3)
Kardasz Przemysław
(3)
Kotecki Andrzej (1952- )
(3)
Krasowicz Stanisław
(3)
Mrówczyński Marek (1951- )
(3)
Basak Alina
(2)
Biernacki Janusz (rolnictwo)
(2)
Bojarszczuk Jolanta
(2)
Chachułowa Jadwiga
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Fabijańska Maria
(2)
Feledyn-Szewczyk Beata
(2)
Furmankiewicz Marek
(2)
Jaworski Andrzej (1944- )
(2)
Karaś Józef
(2)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(2)
Korczak Józef (1951- )
(2)
Kubasik Wojciech
(2)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(2)
Madej Andrzej (agronomia)
(2)
Matyka Mariusz
(2)
Mitek Marta
(2)
Najewski Andrzej
(2)
Nurzyńska Iwona
(2)
Paradowski Adam (1950- )
(2)
Piechota Tomasz
(2)
Rosiak Elżbieta
(2)
Skomiał Jacek
(2)
Skowrońska Emilia
(2)
Skrzypek Anna (rolnictwo)
(2)
Sokół Janusz L
(2)
Świtek Stanisław
(2)
Adamicki Franciszek
(1)
Andrzejewska Jadwiga
(1)
Arkuszewska Ewa
(1)
Artyszak Arkadiusz
(1)
Balcerzak Józef
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Barkley Andrew P. (1962- )
(1)
Barkley Paul W
(1)
Bartkowiak-Broda Iwona
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Bałazy Stanisław (1937- )
(1)
Bańkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Bielski Stanisław (agronomia)
(1)
Blair Robert
(1)
Bobrecka-Jamro Dorota
(1)
Boczek Jan (1927- )
(1)
Borek Robert
(1)
Borzęcka-Walker Magdalena
(1)
Borówczak Franciszek
(1)
Broniarz Jacek
(1)
Bross-Burkhardt Brunhilde (1956- )
(1)
Budzyński Wojciech (1948-2018)
(1)
Bunalski Marek
(1)
Burdajkiewicz Stanisław
(1)
Chauhan Bhagirath Singh
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Cliff Ann
(1)
Cymerman Ryszard (1947- )
(1)
Czajkowska Barbara (ogrodnictwo)
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Czarnocka Agnieszka
(1)
Czechlowski Mirosław
(1)
Czerko Zbigniew
(1)
Daleszyński Jacek
(1)
Dlouhý Bohdan
(1)
Domański Piotr Julian (1952- )
(1)
Drozd Jerzy
(1)
Drygas Mirosław
(1)
Drążkiewicz Katarzyna
(1)
Dubis Bogdan
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Durau Beata
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Dymnicka Marta
(1)
Dąbrowski Zbigniew T. (1942- )
(1)
Eckert Robert
(1)
Faber Antoni
(1)
Farat Ryszard
(1)
Fiedorowicz Szymon
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(65)
2000 - 2009
(14)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(54)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(94)
Anglia
(3)
Nowy Jork (stan) (USA)
(3)
Dystrykt Kolumbii (USA)
(1)
Węgry
(1)
Massachusetts (USA)
(1)
Język
polski
(94)
angielski
(9)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(9)
Technikum
(5)
Rolnicy
(4)
Rolnicy upraw polowych
(4)
Technolodzy żywności
(3)
Ogrodnicy
(2)
Studenci
(2)
Szkoły branżowe I stopnia
(2)
Agronomowie
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Temat
Rolnictwo
(14)
Uprawa roślin
(14)
Rolnictwo ekologiczne
(11)
Żywność
(11)
Rośliny
(10)
Ochrona roślin
(9)
Owady szkodliwe
(7)
Towaroznawstwo
(6)
Choroby roślin
(5)
Chwasty
(5)
Integrowana ochrona roślin
(5)
Nawożenie
(5)
Rośliny uprawne
(5)
Technologia żywności
(5)
Agrotechnika
(4)
Drzewa owocowe
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Warzywa
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Gospodarka
(3)
Odmiany roślin
(3)
Ogrodnictwo
(3)
Pasza
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Wieś
(3)
Wspólna Polityka Rolna UE
(3)
Agrobiznes
(2)
Drzewa
(2)
Ekologia
(2)
Entomologia stosowana
(2)
Gleba
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
Jakość żywności
(2)
Krzewy jagodowe
(2)
Kucharstwo
(2)
Leśnictwo
(2)
Maszyny i narzędzia rolnicze
(2)
Mikrobiologia
(2)
Owoce
(2)
Partnerstwo lokalne
(2)
Rozwój zrównoważony
(2)
Społeczeństwo obywatelskie
(2)
Społeczności lokalne
(2)
Surowce roślinne
(2)
Uprawa roli
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
Agrochemia
(1)
Agrofagi
(1)
Agrofizyka
(1)
Automatyzacja
(1)
Białka
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biochemia
(1)
Biofizyka
(1)
Budownictwo wiejskie
(1)
Burak cukrowy
(1)
Chów zwierząt
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Dokumentacja
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drzewa ozdobne
(1)
Drób
(1)
Emisja gazów i pyłów
(1)
Entomologia rolnicza
(1)
Fizyka
(1)
Fungicydy
(1)
Gastronomia
(1)
Genetyka
(1)
Gleboznawstwo
(1)
Handel
(1)
Herbicydy
(1)
Hodowla roślin
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Innowacje
(1)
Jakość produktu
(1)
Język angielski
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Krzewy ozdobne
(1)
Kukurydza
(1)
Las
(1)
Ludzie a zwierzęta
(1)
Margaryna
(1)
Melioracje rolne
(1)
Meteorologia rolnicza i leśna
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Nawadnianie
(1)
Ochrona lasu
(1)
Odżywianie
(1)
Ogrodnictwo biodynamiczne
(1)
Ogródki działkowe i przydomowe
(1)
Oleje roślinne
(1)
Olejki eteryczne
(1)
Opryskiwanie roślin
(1)
Organizmy pożyteczne
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(1)
1994-2006
(1)
Temat: miejsce
Polska
(9)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
POLSKA
(1)
Podlasie
(1)
Unia Europejska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(23)
Podręczniki akademickie
(12)
Poradnik
(6)
Monografia
(4)
Opracowanie
(4)
Poradniki
(3)
Vademecum
(3)
Atlas chorób i szkodników roślin
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Raport z badań
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Atlas roślin
(1)
Dane statystyczne
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
PRACA ZBIOROWA
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Sztuka ogrodowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1105)
Językoznawstwo
(749)
Edukacja i pedagogika
(738)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(409)
Zarządzanie i marketing
(328)
Rolnictwo i leśnictwo
(103)
Socjologia i społeczeństwo
(252)
Psychologia
(199)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(198)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(148)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(145)
Historia
(137)
Literaturoznawstwo
(124)
Kultura fizyczna i sport
(123)
Transport i logistyka
(105)
Informatyka i technologie informacyjne
(101)
Inżynieria i technika
(94)
Biologia
(86)
Media i komunikacja społeczna
(74)
Hobby i czas wolny
(72)
Kultura i sztuka
(72)
Geografia i nauki o Ziemi
(70)
Architektura i budownictwo
(66)
Filozofia i etyka
(56)
Podróże i turystyka
(52)
Ochrona środowiska
(49)
Nauka i badania
(41)
Chemia
(35)
Matematyka
(31)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(20)
Religia i duchowość
(18)
Fizyka i astronomia
(16)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(12)
Kulinaria
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Rozwój osobisty
(8)
Styl życia, moda i uroda
(7)
Dom i ogród
(6)
Praca, kariera, pieniądze
(6)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(5)
Varia
(4)
Archeologia
(2)
Geologia
(1)
Słowo kluczowe
rolnictwo
(10)
żywność
(10)
choroby roślin
(7)
ochrona roślin
(7)
szkodniki
(7)
chwasty
(5)
nawożenie
(5)
owoce
(5)
rolnictwo ekologiczne
(5)
uprawa roślin
(5)
warzywa
(5)
agriculture
(4)
nicienie
(4)
rośliny
(4)
bezpieczeństwo żywności
(3)
klimat
(3)
mięso
(3)
mleko
(3)
nasiennictwo
(3)
obszary wiejskie
(3)
organic farming
(3)
owady
(3)
płodozmian
(3)
rośliny okopowe
(3)
rośliny sadownicze
(3)
rośliny uprawne
(3)
ryby
(3)
uprawa roli
(3)
warzywa dyniowate
(3)
żywienie
(3)
Wspólna Polityka Rolna
(2)
agrotechnika
(2)
architektura
(2)
bhp
(2)
białka
(2)
drzewa owocowe
(2)
drzewostan
(2)
economics
(2)
entomologia
(2)
gastronomia
(2)
genetyka
(2)
gleba
(2)
gospodarstwo ekologiczne
(2)
grzyby
(2)
herbicydy
(2)
integrowana ochrona roślin
(2)
kasze
(2)
konsument
(2)
makarony
(2)
mąki
(2)
napoje
(2)
nasiona
(2)
ogród
(2)
partnerstwo terytorialne
(2)
pasza
(2)
pieczywo
(2)
pierwotniaki
(2)
produkcja roślinna
(2)
produkcja żywności
(2)
pszenica
(2)
rolnictwo zrównoważone
(2)
roztocze
(2)
rośliny pastewne
(2)
rośliny zbożowe
(2)
technika
(2)
warzywa cebulowe
(2)
warzywa kapustne
(2)
warzywa korzeniowe
(2)
warzywa liściowe
(2)
warzywa psiankowate
(2)
warzywa rzepowate
(2)
warzywa strączkowe
(2)
warzywa wieloletnie
(2)
weeds
(2)
zachwaszczenie
(2)
zioła
(2)
ziołolecznictwo
(2)
zmianowanie
(2)
zmiany klimatu
(2)
zwalczanie
(2)
środki ochrony roślin
(2)
żywność ekologiczna
(2)
English
(1)
European Union
(1)
GMO
(1)
Polska
(1)
Unia Europejska
(1)
agronomic control
(1)
animal feeding
(1)
architektura ogrodowa
(1)
automatyzacja
(1)
badania
(1)
badanie techniczne opryskiwaczy
(1)
bakteria owadobójcza
(1)
bakterie
(1)
beneficial insects
(1)
bezpieczeństwo ekologiczne
(1)
bezpieczeństwo ekonomiczne
(1)
bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
biocenoza leśna
(1)
103 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
W książce zostały omówione zmiany fizjologiczne zachodzące po zbiorze, podstawowe czynniki agrotechniczne wpływające na jakość i trwałość przechowalniczą warzyw, optymalne warunki przechowania poszczególnych gatunków, stosowane powszechnie w praktyce dotychczasowe tradycyjne sposoby przechowywania warzyw oraz nowe technologie znajdujące coraz szersze zastosowanie w kraju. Ponadto przedstawiono szczegółowo technologię długotrwałego przechowywania i krótkotrwałego składowania najważniejszych gatunków warzyw. W książce zostały omówione również najnowsze osiągnięcia z zakresu pozbiorczej fizjologii i technologii przechowywania warzyw na podstawie własnych prac badawczych oraz wielu innych autorów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17567.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
Książka
W koszyku
Bibliografia strony [217]-219.
W ostatnich latach obserwuje się olbrzymi postęp w naukach przyrodniczych, rolniczych, w tym również w dziedzinie żywienia zwierząt. Oprócz przewartościowania niektórych pojęć pojawiły się zupełnie nowe zagadnienia i spojrzenia na nie. Dotyczy to m.in. roli i znaczenia mączek mięsnych i mięsno-kostnych dla zwierząt gospodarskich, które jeszcze do niedawna wysoko cenione, stały się, w ostatnim dosłownie czasie, dużym zagrożeniem nie tylko dla zwierząt (choroba szalonych krów - „BSE"), ale przez spożywanie produktów mięsnych także dla ludzi (choroba Creutzfeldta-Jakoba -„CJD").
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19832.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Niniejsze opracowanie nie jest pierwszym, ale na pewno jest najobszerniejszym i omawiającym największą liczbę gatunków i czynników biologicznego zwalczania w naszej literaturze fachowej. Na pewno nie są omówione wszystkie gatunki, bo jest ich zbyt wiele, ale już znajomość tych wyszczególnionych w opracowanym, pomoże rozpoznać następne, które możemy spotkać na polu uprawnym, sadzie czy w ogrodzie [Wstęp]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18458.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21129.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21128.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references and index.
Principles of Agricultural Economics, now in its third edition, continues to showcase the power of economic principles to explain and predict issues and current events in the food, agricultural, and agribusiness sectors. This key text introduces economic principles in a succinct and reader-friendly format, providing students and instructors with a clear, up-to-date, and straightforward approach to learning how a market-based economy functions and how to use simple economic principles for improved decision-making. The field of agricultural economics has expanded to include a wide range of topics and approaches, including macroeconomics, international trade, agribusiness, environmental economics, natural resources, and international development, and these are all introduced in this text. For this edition, new and enhanced material on agricultural policies, globalization, welfare analysis, and explanations of the role of government in agriculture and agribusiness is included. Readers will also benefit from an expanded range of case studies and text boxes, including more international cases, which discuss real-world examples and issues, including global hunger, biofuels, trade wars, agritourism, and climate change.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21339.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Wykaz norm przy niektórych rozdziałach. Indeksy.
W książce autorki przedstawiły aktualny stan wiedzy z zakresu psychofizjologicznych podstaw ocen sensorycznych żywności, doboru i metod szkolenia zespołów oceniających oraz warunków prawidłowego przeprowadzania ocen. W sposób szczegółowy i wyczerpujący omówiły metody analizy sensorycznej (poświęcając tym zagadnieniom sześć rozdziałów) oraz sensorycznych badań konsumenckich (trzy rozdziały). Materiał uzupełnia problematyka interpretacji uzyskanych wyników oraz terminologia pojęć stosowanych w analizie sensorycznej i badaniach konsumenckich. Ze spisem treści książki Czytelnik może się zapoznać tutaj lub poprzez wejście na wyżej podany link. Do opracowania monografii autorki wykorzystały obszerną literaturę przedmiotu oraz wiedzę nabytą w ciągu wieloletniej pracy naukowej. Analityczne podejście do przedstawianych problemów, twórcza ich interpretacja i równoczesne ilustrowanie metod analizy sensorycznej licznymi przykładami zastosowań nadaje dziełu wymiar aplikacyjny. Publikacja może stanowić cenny materiał źródłowy dla naukowców, posłuży jako pomoc dydaktyczna dla nauczycieli i studentów kształcących się na kierunkach związanych z naukami o żywności i żywieniu człowieka, umożliwi technologom dobór metod oceny sensorycznej, zwłaszcza w projektowaniu nowych produktów żywnościowych lub w ulepszaniu już wytwarzanych, a także ułatwi podnoszenie kwalifikacji zawodowych pracownikom laboratoriów kontrolnych i zakładów przemysłu spożywczego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19072.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19071.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okładka wliczona w paginację.
Bibliografia, netografia na stronach 218-219. Indeksy.
Vademecum ochrony i nawożenia rzepaku jest pierwszym w Polsce nowoczesnym opracowaniem, które w sposób przystępny ułatwia realizację integrowanej produkcji i ochrony roślin. Informacje dostępne w “Vademecum” mogą być pomocne w wielu sytuacjach, od których zależy pomyślność potencjalnych plonów. Uprawa rzepaku wymaga dużej wiedzy oraz doświadczenia i tylko połączenie tych dwóch elementów pozwala uzyskać wysoki plon o dobrej jakości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18489.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opis według okładki.
Oprawa kołonotatnikowa.
Okładka wliczona w paginację.
Publikacja specjalna "top agrar Polska".
Pszenica ozima – przewodnik polowy to swego rodzaju kalendarz, aktualny przez wiele lat, opracowany przez redakcję top agrar Polska. Zawiera informacje niezbędne od przygotowania pola, przez siew, kiełkowanie, wzrost wegetatywny i generatywny, aż po zbiór. Przedstawiono po kolei zabiegi, jakie wykonuje się na poszczególnych etapach rozwoju zboża tak, aby osiągnąć sukces ekonomiczny.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20018.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20017.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references.
Authored by renowned animal scientist Robert Blair, who has a peerless reputation in organic livestock nutrition, A Practical Guide to the Feeding of Organic Farm Animals aims to translate the science of feeding organic livestock and distil it into practical guidance for farmers and producers. The latest research is broken down into a practical approach to on-the-farm feeding, providing applied methodology backed up by scientific research. There is also advice on making the transition from conventional to organic farming systems regarding feeding. Sections cover poultry, pigs, cattle, sheep, and goats, including topics such as: the nutritional requirements of each species, identifying suitable ingredients and feeds, overviewing husbandry techniques and system approaches, providing advice on selecting suitable breeds, and advising on nutrition and its relationship to health with a preventative approach. The final section provides advice on organic nutritional regimes under integrated farming operations. This book is an ideal resource for the smallholder farmer, as well as traditional and aspiring organic livestock farmers.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21324.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nauka o szkodnikach roślin uprawnych / Jan Boczek, Mariusz Lewandowski. - Wydanie V - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2016. - 411 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony: 403-405.
Niniejszy podręcznik ma służyć do nauki o szkodnikach roślin. Szkodnikiem roślin uprawnych jest taki gatunek zwierzęcia, którego populacja, przynajmniej niekiedy, na określonym obszarze pojawia się dostatecznie licznie i powoduje szkody o znaczeniu gospodarczym. Zatem dany gatunek niekoniecznie musi być szkodliwy co roku na terenie całego kraju. Szkodliwymi nazywamy te gatunki dlatego, że konkurują z nami o pokarm i przestrzeń życiową, narażając nas na niewygody i straty. Konkurencja ta potęguje się w miarę wzrostu naszej populacji na kuli ziemskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18136.XVII.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19986.XVII.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19985.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22846.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Zmiany klimatyczne, alternatywy i rozwiązania. Dobór odmian, nawożenie, ochrona, nawadnianie, agrotechnika. Publikacja specjalna. Magazyn rolniczy AgroProfil. Rok wydania na podstawie serwisu e-ISBN.
Bibliografia na stronie 2.
Czy wiesz, że susza pojawia się coraz częściej? Może dotyka Twojego regionu? A może poczułeś negatywne skutki suszy na Twoim polu? Jeżeli chociaż na jedno pytanie odpowiedziałeś twierdząco to ta publikacja jest dla Ciebie! Może ciekawi Cię to jak zmienia się klimat i czy susze będą coraz częściej występowały w naszym kraju? A może chciałbyś się dowiedzieć jakie znaczenie ma nawożenie i prawidłowe odżywienie roślin? Czy wiesz jak zmieniający się klimat wpływa na pojawianie się szkodników? Na te pytania odpowiedzi znajdziesz w naszej nowej publikacji specjalnej „Poradnik Suszowy”. Ale to nie wszystko. W publikacji znajdują się zagadnienia związane z uprawą bezorkową, stosowaniem adiuwantów czy deszczowaniem upraw. Ciekawym zagadnieniem jest również rola korzenia w przeciwdziałaniu skutkom suszy. Poradnik porusza również zagadnienia związane z uprawą grochu ozimego, alternatywnymi sposobami zatrzymywania wody w glebie oraz rozwiązaniami stosowanymi na świecie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.1414.XVII.6.2 [Magazyn 2] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.1413.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.1412.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Das große Ulmer Biogartenbuch. Rok wydania na podstawie strony internetowej wydawcy.
Indeks.
Podręcznik dla zainteresowanych ogrodnictwem prowadzonym z zachowaniem równowagi biologicznej. Zarówno dla rozpoczynających przygodę z uprawą roślin, jak i dla osób, które istniejący ogród chcą przekształcić w prowadzony w zgodzie z naturą. Od krótko omówionych korzeni bioogrodnictwa przez konkretne praktyczne realizacje (siedem wzorcowych projektów, które pokazują szerokie spektrum możliwości, m.in. mały ogródek przydomowy, samowystarczalny duży ogród, sad, miejski ogród społeczny) po instrukcje krok po kroku, jak wdrożyć w życie idee ogrodnictwa biologicznego: oszczędność wody, energii i surowców naturalnych rezygnacja z chemicznych oprysków oraz łatwo rozpuszczalnych nawozów mineralnych gleba jako podstawa: odpady roślinne pozostające w naturalnym obiegu w ogrodzie bioróżnorodność jako sposób na naturalną ochronę roślin.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18130.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19972.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19971.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 215-216.
W wyniku postępu w nauce żywienia zwierząt opracowano w ostatnich latach wiele nowych systemów określania potrzeb pokarmowych zwierząt opartych na dokładniejszej znajomości przemian zachodzących w ich organizmach. Zmieniły się też poglądy na wartość odżywczą pasz, dzięki dokładniejszej znajomości ich składu chemicznego. Analiza podstawowa, w której oznaczano zawartość suchej masy, popiołu surowego, białka ogólnego, tłuszczu surowego i włókna surowego, chociaż stosowana do dzisiaj, uzupełniana jest wieloma innymi oznaczeniami, umożliwiającymi dokładniejsze oszacowanie wartości odżywczej pasz i ich przydatności w żywieniu różnych gatunków i grup produkcyjnych zwierząt.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18085 [Magazyn 1], P.18086 [Magazyn 1], P.18084 [Magazyn 1], P.18087 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19831.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19830.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
The Value of Weeds / Ann Cliff. - Wiltshire : The Crowood Press Ltd, 2017. - 128 stron, 25 cm.
Weeds are wild plants that have survived in the face of centuries of hostility. Many gardeners who are unfamiliar with the versatility of weeds think of them as a nuisance. They can be good, bad, dangerous, or beautiful. Above all, they are tough. This essential guide explores the virtues of good weeds, including how they can protect soil and add to soil fertility; act as companion plants in gardens; provide food for farm livestock; support wild life; provide herbal remedies for minor ailments; yield vegetable dyes; and finally, give us weed cuisine: nutritious food and drink for free.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21341.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 80-81.
Publikacja zawiera m.in. omówienie najważniejszych tematów związanych z rekultywacją gruntów, w tym przedstawienie etapów projektowania prac: sposobów określania kierunku rekultywacji i przeprowadzania inwentaryzacji obszarów zdegradowanych i zdewastowanych, wyznaczania kolejności obiektów do rekultywacji, zasad i metod projektowania wysokościowego oraz kosztorysowania prac rekultywacyjnych. Osobny rozdział poświęcono kształtowaniu krajobrazu podczas prac rekultywacyjnych - wyjaśniono m.in. pojęcie krajobrazu oraz zasady postępowania w przypadku kopalni odkrywkowych, kopalni podziemnych oraz obszarów erodowanych. Przedstawiono zagadnienie dewastacji i degradacji gleb na obszarze Polski, w tym straty wartościowych gleb w wyniku przejmowania ich na cele nierolnicze, a także rys historyczny prowadzenia prac rekultywacyjnych oraz podstawowe definicje i przepisy prawne związane z rekultywacją gruntów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19038.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19037.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie [248].
W skrypcie uwzględniono najważniejsze grupy zwierząt, w których obrębie występują gatunki szkodliwe dla roślin ogrodniczych, uprawianych w Polsce w warunkach polowych i w szklarniach. Dla każdego gatunku szkodnika, przeznaczone są dwie strony - lewa z rysunkami i prawa opisowa, na której przewidziane jest zebranie najważniejszych danych o gatunku. W czasie ćwiczeń studenci (Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW) będą korzystali z żywych i zasuszonych materiałów roślinnych i zwierzęcych oraz z literatury dotyczącej omawianych szkodników. Na tej podstawie będą uzupełniali i opisywali zawarte w skrypcie rysunki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18143.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20002.XVII.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20001.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych. Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną. Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa, napoje spirytusowe, wina i piwo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22100.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22099.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 190.
Podręcznik przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik technologii żywności w technikach i szkołach policealnych. Dopuszczony do użytku szkolnego w 2010 roku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19050.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19049.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
ABC uprawy truskawki w polu : uprawa, odmiany, ochrona, nawożenie / [redaktor prowadzący Agnieszka Czarnocka]. - Warszawa : Hortpress, copyright 2016. - 55 stron : ilustracje, fotografie, wykres ; 30 cm.
Opis według okładki.
Bardzo ważnymi aspektami tradycyjnej uprawy polowej, decydującymi o wysokim plonowaniu oraz uzyskaniu dorodnych i dobrych jakościowo owoców są: dobór odpowiedniego stanowiska i przedplonu, właściwe przygotowanie pola pod założenie plantacji, przestrzeganie zasad prawidłowego sadzenia roślin oraz stosowny dobór odmian. Poradnik zawiera szczegółowe informacje na temat zakładania plantacji truskawek, doboru odmian oraz zabiegów pielęgnacyjnych. Omówiono w nim zagadnienia dotyczące nawożenia, integrowanej ochrony przed chorobami, szkodnikami i chwastami oraz techniki stosowania środków ochrony roślin. Przedstawiono w nim charakterystykę wybranych 36 odmian truskawek, a opisy wzbogacono kolorowymi fotografiami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18416.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18415.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 2. Indeks.
Atlas chwastów dla praktyków wychodzi naprzeciw wyzwaniom współczesnego rolnictwa. Umożliwia spełnianie wymagań prawnych dzięki określeniu progów szkodliwości czy uzasadnienia konieczności zwalczania, daje też doskonałe narzędzie do określania dawek herbicydów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18449.XVII.6.2 [Magazyn 1], P.18450.XVII.6.2 [Magazyn 1], P.18447.XVII.6.2 [Magazyn 1], P.18452.XVII.6.2 [Magazyn 1], P.18451.XVII.6.2 [Magazyn 1], P.18454.XVII.6.2 [Magazyn 1], P.18453.XVII.6.2 [Magazyn 1], P.18448.XVII.6.2 [Magazyn 1] (8 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21085.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21084.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej