Rolnictwo i leśnictwo
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(103)
Forma i typ
Książki
(103)
Publikacje dydaktyczne
(17)
Publikacje naukowe
(14)
Publikacje fachowe
(13)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje informacyjne
(3)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(102)
dostępne
(96)
wypożyczone
(7)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(30)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(73)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(102)
Autor
Korbas Marek (1956- )
(6)
Danielewicz Jakub
(5)
Horoszkiewicz-Janka Joanna
(5)
Jajor Ewa
(5)
Czyczewski Michał
(4)
Dworzańska Daria
(4)
Grzebisz Witold
(4)
Księżak Jerzy (1958- )
(4)
Paradowski Adam
(4)
Sobiech Łukasz (agronomia)
(4)
Strażyński Przemysław
(4)
Szczepaniak Witold
(4)
Węgorek Paweł
(4)
Zamojska Joanna
(4)
Bereś Paweł (1980- )
(3)
Czubiński Tomasz
(3)
Kardasz Przemysław
(3)
Kotecki Andrzej (1952- )
(3)
Krasowicz Stanisław
(3)
Mrówczyński Marek (1951- )
(3)
Basak Alina
(2)
Biernacki Janusz (rolnictwo)
(2)
Bojarszczuk Jolanta
(2)
Chachułowa Jadwiga
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Fabijańska Maria
(2)
Feledyn-Szewczyk Beata
(2)
Furmankiewicz Marek
(2)
Jaworski Andrzej (1944- )
(2)
Karaś Józef
(2)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(2)
Korczak Józef (1951- )
(2)
Kubasik Wojciech
(2)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(2)
Madej Andrzej (agronomia)
(2)
Matyka Mariusz
(2)
Mitek Marta
(2)
Najewski Andrzej
(2)
Nurzyńska Iwona
(2)
Paradowski Adam (1950- )
(2)
Piechota Tomasz
(2)
Rosiak Elżbieta
(2)
Skomiał Jacek
(2)
Skowrońska Emilia
(2)
Skrzypek Anna (rolnictwo)
(2)
Sokół Janusz L
(2)
Świtek Stanisław
(2)
Adamicki Franciszek
(1)
Andrzejewska Jadwiga
(1)
Arkuszewska Ewa
(1)
Artyszak Arkadiusz
(1)
Balcerzak Józef
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Barkley Andrew P. (1962- )
(1)
Barkley Paul W
(1)
Bartkowiak-Broda Iwona
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Bałazy Stanisław (1937- )
(1)
Bańkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Bielski Stanisław (agronomia)
(1)
Blair Robert
(1)
Bobrecka-Jamro Dorota
(1)
Boczek Jan (1927- )
(1)
Borek Robert
(1)
Borzęcka-Walker Magdalena
(1)
Borówczak Franciszek
(1)
Broniarz Jacek
(1)
Bross-Burkhardt Brunhilde (1956- )
(1)
Budzyński Wojciech (1948-2018)
(1)
Bunalski Marek
(1)
Burdajkiewicz Stanisław
(1)
Chauhan Bhagirath Singh
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Cliff Ann
(1)
Cymerman Ryszard (1947- )
(1)
Czajkowska Barbara (ogrodnictwo)
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Czarnocka Agnieszka
(1)
Czechlowski Mirosław
(1)
Czerko Zbigniew
(1)
Daleszyński Jacek
(1)
Dlouhý Bohdan
(1)
Domański Piotr Julian (1952- )
(1)
Drozd Jerzy
(1)
Drygas Mirosław
(1)
Drążkiewicz Katarzyna
(1)
Dubis Bogdan
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Durau Beata
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Dymnicka Marta
(1)
Dąbrowski Zbigniew T. (1942- )
(1)
Eckert Robert
(1)
Faber Antoni
(1)
Farat Ryszard
(1)
Fiedorowicz Szymon
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(65)
2000 - 2009
(14)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(54)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(94)
Anglia
(3)
Nowy Jork (stan) (USA)
(3)
Dystrykt Kolumbii (USA)
(1)
Węgry
(1)
Massachusetts (USA)
(1)
Język
polski
(94)
angielski
(9)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(9)
Technikum
(5)
Rolnicy
(4)
Rolnicy upraw polowych
(4)
Technolodzy żywności
(3)
Ogrodnicy
(2)
Studenci
(2)
Szkoły branżowe I stopnia
(2)
Agronomowie
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Temat
Rolnictwo
(14)
Uprawa roślin
(14)
Rolnictwo ekologiczne
(11)
Żywność
(11)
Rośliny
(10)
Ochrona roślin
(9)
Owady szkodliwe
(7)
Towaroznawstwo
(6)
Choroby roślin
(5)
Chwasty
(5)
Integrowana ochrona roślin
(5)
Nawożenie
(5)
Rośliny uprawne
(5)
Technologia żywności
(5)
Agrotechnika
(4)
Drzewa owocowe
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Warzywa
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Gospodarka
(3)
Odmiany roślin
(3)
Ogrodnictwo
(3)
Pasza
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Wieś
(3)
Wspólna Polityka Rolna UE
(3)
Agrobiznes
(2)
Drzewa
(2)
Ekologia
(2)
Entomologia stosowana
(2)
Gleba
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
Jakość żywności
(2)
Krzewy jagodowe
(2)
Kucharstwo
(2)
Leśnictwo
(2)
Maszyny i narzędzia rolnicze
(2)
Mikrobiologia
(2)
Owoce
(2)
Partnerstwo lokalne
(2)
Rozwój zrównoważony
(2)
Społeczeństwo obywatelskie
(2)
Społeczności lokalne
(2)
Surowce roślinne
(2)
Uprawa roli
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
Agrochemia
(1)
Agrofagi
(1)
Agrofizyka
(1)
Automatyzacja
(1)
Białka
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biochemia
(1)
Biofizyka
(1)
Budownictwo wiejskie
(1)
Burak cukrowy
(1)
Chów zwierząt
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Dokumentacja
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drzewa ozdobne
(1)
Drób
(1)
Emisja gazów i pyłów
(1)
Entomologia rolnicza
(1)
Fizyka
(1)
Fungicydy
(1)
Gastronomia
(1)
Genetyka
(1)
Gleboznawstwo
(1)
Handel
(1)
Herbicydy
(1)
Hodowla roślin
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Innowacje
(1)
Jakość produktu
(1)
Język angielski
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Krzewy ozdobne
(1)
Kukurydza
(1)
Las
(1)
Ludzie a zwierzęta
(1)
Margaryna
(1)
Melioracje rolne
(1)
Meteorologia rolnicza i leśna
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Nawadnianie
(1)
Ochrona lasu
(1)
Odżywianie
(1)
Ogrodnictwo biodynamiczne
(1)
Ogródki działkowe i przydomowe
(1)
Oleje roślinne
(1)
Olejki eteryczne
(1)
Opryskiwanie roślin
(1)
Organizmy pożyteczne
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(1)
1994-2006
(1)
Temat: miejsce
Polska
(9)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
POLSKA
(1)
Podlasie
(1)
Unia Europejska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(23)
Podręczniki akademickie
(12)
Poradnik
(6)
Monografia
(4)
Opracowanie
(4)
Poradniki
(3)
Vademecum
(3)
Atlas chorób i szkodników roślin
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Raport z badań
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Atlas roślin
(1)
Dane statystyczne
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
PRACA ZBIOROWA
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Sztuka ogrodowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1106)
Językoznawstwo
(749)
Edukacja i pedagogika
(738)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(410)
Zarządzanie i marketing
(328)
Rolnictwo i leśnictwo
(103)
Socjologia i społeczeństwo
(252)
Psychologia
(199)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(198)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(148)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(145)
Historia
(137)
Literaturoznawstwo
(124)
Kultura fizyczna i sport
(123)
Transport i logistyka
(105)
Informatyka i technologie informacyjne
(102)
Inżynieria i technika
(94)
Biologia
(86)
Media i komunikacja społeczna
(74)
Hobby i czas wolny
(72)
Kultura i sztuka
(72)
Geografia i nauki o Ziemi
(70)
Architektura i budownictwo
(66)
Filozofia i etyka
(56)
Podróże i turystyka
(53)
Ochrona środowiska
(49)
Nauka i badania
(41)
Chemia
(35)
Matematyka
(31)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(20)
Religia i duchowość
(18)
Fizyka i astronomia
(16)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(12)
Kulinaria
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Rozwój osobisty
(8)
Styl życia, moda i uroda
(7)
Dom i ogród
(6)
Praca, kariera, pieniądze
(6)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(5)
Varia
(4)
Archeologia
(2)
Geologia
(1)
Słowo kluczowe
rolnictwo
(10)
żywność
(10)
choroby roślin
(7)
ochrona roślin
(7)
szkodniki
(7)
chwasty
(5)
nawożenie
(5)
owoce
(5)
rolnictwo ekologiczne
(5)
uprawa roślin
(5)
warzywa
(5)
agriculture
(4)
nicienie
(4)
rośliny
(4)
bezpieczeństwo żywności
(3)
klimat
(3)
mięso
(3)
mleko
(3)
nasiennictwo
(3)
obszary wiejskie
(3)
organic farming
(3)
owady
(3)
płodozmian
(3)
rośliny okopowe
(3)
rośliny sadownicze
(3)
rośliny uprawne
(3)
ryby
(3)
uprawa roli
(3)
warzywa dyniowate
(3)
żywienie
(3)
Wspólna Polityka Rolna
(2)
agrotechnika
(2)
architektura
(2)
bhp
(2)
białka
(2)
drzewa owocowe
(2)
drzewostan
(2)
economics
(2)
entomologia
(2)
gastronomia
(2)
genetyka
(2)
gleba
(2)
gospodarstwo ekologiczne
(2)
grzyby
(2)
herbicydy
(2)
integrowana ochrona roślin
(2)
kasze
(2)
konsument
(2)
makarony
(2)
mąki
(2)
napoje
(2)
nasiona
(2)
ogród
(2)
partnerstwo terytorialne
(2)
pasza
(2)
pieczywo
(2)
pierwotniaki
(2)
produkcja roślinna
(2)
produkcja żywności
(2)
pszenica
(2)
rolnictwo zrównoważone
(2)
roztocze
(2)
rośliny pastewne
(2)
rośliny zbożowe
(2)
technika
(2)
warzywa cebulowe
(2)
warzywa kapustne
(2)
warzywa korzeniowe
(2)
warzywa liściowe
(2)
warzywa psiankowate
(2)
warzywa rzepowate
(2)
warzywa strączkowe
(2)
warzywa wieloletnie
(2)
weeds
(2)
zachwaszczenie
(2)
zioła
(2)
ziołolecznictwo
(2)
zmianowanie
(2)
zmiany klimatu
(2)
zwalczanie
(2)
środki ochrony roślin
(2)
żywność ekologiczna
(2)
English
(1)
European Union
(1)
GMO
(1)
Polska
(1)
Unia Europejska
(1)
agronomic control
(1)
animal feeding
(1)
architektura ogrodowa
(1)
automatyzacja
(1)
badania
(1)
badanie techniczne opryskiwaczy
(1)
bakteria owadobójcza
(1)
bakterie
(1)
beneficial insects
(1)
bezpieczeństwo ekologiczne
(1)
bezpieczeństwo ekonomiczne
(1)
bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
biocenoza leśna
(1)
103 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronie 663. Indeks.
Vademecum środków ochrony roślin jest opracowaniem przygotowanym przez specjalistów z Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu. Intencją autorów było, przede wszystkim, przekazanie praktyce rolniczej pełnego zasobu aktualnej wiedzy na temat substancji czynnych dopuszczonych do obrotu i stosowania w środkach ochrony roślin w Polsce. Celem zespołu autorskiego było zebranie najważniejszych informacji, przydatnych dla profesjonalnych użytkowników fungicydów, herbicydów oraz insektycydów, środków biologicznych i biotechnicznych. Książka skierowana jest do producentów roślin rolniczych, warzywnych i owoców.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18491.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18490.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronie 224.
Atlas chorób roślin rolniczych to podręczny poradnik, dzięki któremu każdy rolnik z łatwością rozróżni choroby występujące na roślinach uprawnych. Zawiera opisy około 90 chorób występujących przede wszystkim w zbożach, kukurydzy, rzepaku, buraku cukrowym, ziemniaku, bobiku, łubinie i grochu. Podstawowym elementem charakterystyki patogena są objawy choroby na różnych częściach roślin uprawnych, tj. na siewkach, liściach, korzeniach, łodydze, kłosie czy źdźble. W poradniku pokrótce omówiono ponadto rozwój i źródło infekcji oraz czynniki sprzyjające rozwojowi choroby i jej występowaniu, a także szkodliwość poszczególnych patogenów (łącznie z progami ekonomicznej szkodliwości), terminy i metody zwalczania. Każdy opis wzbogacają kolorowe fotografie, na których przedstawiono omawiane objawy chorobowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18419.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Architektura ogrodów / Bohdan Dlouhý ; tłumaczenie Adrianna Kliś. - Warszawa : Wydawnictwo Natalis, 2006. - 80 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Mój ogród od A do Z)
Bibliografia strona 78. Indeks
Książka ta nie jest klasycznym podręcznikiem ogrodnictwa ani instrukcją zakładania ogrodu. Do jej napisania zainspirowały autorów już istniejące ogrody przydomowe, wiejskie i miejskie, małe i duże. Na konkretnych przykładach przedstawionych na zdjęciach przekazane zostały informacje o kompozycji ogrodów, ich zakładaniu i utrzymywaniu oraz o najczęściej popełnianych błędach. Warto zaprojektować swój ogród tak, by w przyszłości uniknąć trudności, z jakimi borykają się inni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9403.XVII.8 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Problemy Rozwoju Wsi i Rolnictwa, ISSN 2543-5817)
Bibliografia na stronach 177-181. Indeks.
Poruszane w książce zagadnienia są omawiane z punktu widzenia szans i zagrożeń rolnictwa ekologicznego. Na uwagę zasługuje podejście do omawianych zagadnień, nie poprzestano bowiem – tak jak w dotychczasowej literaturze przedmiotu – na uwarunkowaniach technicznych i środowiskowych, ale rozpatruje się je także z punktu widzenia uwarunkowań ekonomicznych i społecznych. […] Poszczególne rozdziały pracy ukazują różne aspekty omawianych zagadnień, ale dobrze je oświetlają dzięki prezentowanym wynikom badań, w tym zwłaszcza wypowiedzi respondentów. Otrzymaliśmy ciekawą pracę, która ukazuje złożoność tytułowej problematyki oraz jej wzajemne powiązania. z recenzji prof. dr. hab. Andrzeja Wiatraka
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18455.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21095.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21094.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 157-173, netografia strona 173.
Przegląd 43 warzyw, które na co dzień nie goszczą na naszych stołach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17592.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17591.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 229-246.
Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17846.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 2083-5531.)
Bibliogr. s. 183-196.
Przedmiotem analizy monografii są wybrane struktury i relacje społeczne w partnerstwach terytorialnych (a dokładniej w lokalnych grupach działania LEADER) działających na obszarach wiejskich w Polsce i wspieranych finansowo w ramach funduszy Unii europejskiej dostępnych w okresie programowania 2007-2013. Główne cele monografii to analiza zróżnicowania przestrzennego organizacji, ocena ilościowa i jakościowa ewntualnych uwarunkowań stwierdzonych w nich struktur i relacji oraz ich wpływu na rodzaj działań lokalnych wspieranych przez te organizacje. W warstwie teoretycznej opracowanie nawiązuje przede wszystkim do koncepcji governance i elementów socjologicznego podejścia racjonalnego wyboru Hechtera i Kanazawy oraz Ostrom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17747.XIII.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 1898-1151 ; 101.)
Bibliogr. s. 183-196.
Koncepcja współrządzenia ma szerokie zastosowanie, jednak w ostatnich latach nabrała szczególnego znaczenia jako metoda mająca dużą rolę w aktywizacji obszarów charakteryzujących się niskimi wskaźnikami społeczno-gospodarczymi i małą aktywnościa społeczną. Idee szerokiej wspólpracy lokalnych podmiotów reprezentujących różne sektory gospodarki w zarządzaniu zasobami lokalnymi, w ramach mniej lub bardziej sformalizowanych organizacji zwanych najczęściej partnerstwami, wprowadzana jest na poziomie lokalnym w wielu wysoko rozwiniętych krajach świata o tradycjach demokratycznych. Powiązania instytucjonalne mają polepszyć warunki do wymiany informacji i pomysłów, sprzyjać wzajemnemu zaufaniu i współpracy gospodarczej, pobudzając zjawiska innowacyjne i nowe formy przedsiebiorczości."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17748.XIII.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 92-93.
Zasadniczym przeznaczeniem zeszytu do ćwiczeń jest ułatwienie młodzieży przyswojenia szerokiej i złożonej wiedzy o szkodnikach roślin. Przyjęty układ treści (budowa morfologiczna, rozwój i przegląd systematyczny grup) sprzyja zdobywaniu wiedzy o poszczególnych rzędach i przynależnych do nich szkodnikach roślin, a zestawienie szkodników według roślin żywicielskich weryfikuje ją i utrwala. Zeszyt ten w powiązaniu z prezentowanym materiałem (preparaty, okazy szkodników, rośliny z uszkodzeniami) ma umożliwić samodzielną pracę studentów w czasie ćwiczeń. Zaplanowane ćwiczenia są w pewnym zakresie formą ilustracji równolegle prowadzonych wykładów. Zdaniem autorów rysowanie obserwowanych obiektów jest niezmiernie ważnym elementem ćwiczeń praktycznych, gdyż umożliwia wnikliwą obserwację szczegółów budowy owadów i innych grup szkodników.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18147.XVII.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20008.XVII.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20007.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby. Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19052.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19051.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozwój rolnictwa ekologicznego / Maria Golinowska. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. - 126 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 2083-5531 ; 160.)
Bibliografia strony 118-122.
Niniejsze opracowanie składa się z sześciu rozdziałów. W pierwszym scharakteryzowano rozwój rolnictwa ekologicznego na świecie z podziałem na kontynenty; za pomocą takich wskaźników jak powierzchnia upraw ekologicznych, liczba producentów ekologicznych, struktura powierzchni ekologicznej (grunty orne, grunty obsiane, uprawy trwałe, trwałe użytki zielone). Przeanalizowano strukturę powierzchni ekologicznej i zachodzące tu zmiany w latach 2004-2010. Rozdział drugi dotyczy ustawodawstwa z zakresu rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej, a zwłaszcza w Polsce. W trzecim rozdziale omówiono wsparcie rolnictwa ekologicznego. Najważniejszym instrumentem, dzięki któremu dochodzi do zastosowania przez rolników zasad rolnictwa ekologicznego, jest Program Rozwoju Obszarów Wiejskich [PROWj, który w drugiej osi programu rolno-środowiskowego udziela wsparcia producentom ekologicznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17574.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17573.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Atlas szkodników drzew owocowych” to podręczny poradnik, dzięki któremu każdy sadownik z łatwością rozróżni szkodniki występujące w sadach. Atlas zawiera opisy ponad 120 szkodników występujących przede wszystkim na jabłoni, gruszy, śliwie, wiśni, czereśni, brzoskwini, orzechu i leszczynie. W poradniku pokrótce omówiono charakterystykę szkodnika, występowanie, cykl rozwojowy, szkodliwość, monitoring, terminy i metody zwalczania oraz progi szkodliwości. Każdy opis wzbogacają kolorowe fotografie, na których przedstawiono omawiane szkodniki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18420.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 324-328.
Podręcznik napisany przez zespół autorów zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część IV podręcznika obejmuje zagadnienia związane z wpływem różnych czynników środowiska, w tym klimatu, gleby i wody, na produkcję rolniczą oraz nowoczesnej uprawy roli i następstwa roślin na uzyskiwane plony.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18141.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19996.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19995.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 334-344.
Podręcznik napisany przez zespół autorów zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część V podręcznika obejmuje zagadnienia związane z hodowlą i nasiennictwem roślin, nawożeniem oraz ochroną upraw rolniczych zgodnie z obowiązującymi w Unii Europejskiej zasadami integrowanej ochrony roślin.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18139.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19992.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19991.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 496-504.
Podręcznik napisany przez zespół autorów zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część VI podręcznika obejmuje zagadnienia związane z technologią uprawy zbóż, roślin okopowych, przemysłowych i pastewnych oraz z zagospodarowaniem trwałych użytków zielonych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18140.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19994.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19993.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studia i Raporty IUNG PIB ; 47 (1))
Na stronie tytułowej i okładce: Program wieloletni 2016-2020 : wspieranie działań w zakresie ochrony i racjonalnego wykorzystania rolniczej przestrzeni produkcyjnej w Polsce oraz kształtowania jakości surowców roślinnych. Na grzbiecie wyłącznie tytuł serii.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy pracach.
Niniejszy zeszyt jest materialnym i merytorycznym wyrazem prac prowadzonych w dwóch zadaniach Programu Wieloletniego, tj. 1.8 pt.: „Analiza i ocena wpływu działań WPR na środowisko oraz strukturę, poziom, koncentrację i konkurencyjność produkcji rolniczej, z uwzględnieniem zróżnicowania regionalnego rolnictwa i specyfiki różnych grup gospodarstw rolnych” i 2.1 pt.: „Analiza i ocena regionalnego zróżnicowania możliwości rozwoju różnych systemów i kierunków produkcji rolniczej oraz prognozowanie ich wpływu na środowisko z uwzględnieniem zasad WPR”. Przedstawione w opracowaniu zagadnienia mają zarówno znaczenie poznawcze, jak i praktyczne. Mogą być one wykorzystane do kreowania Wspólnej Polityki Rolnej (WPR), uwzględniającej znaczne zróżnicowanie regionalne krajowego rolnictwa oraz działań mających na celu szeroko pojęty rozwój zrównoważony.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16793.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Understanding the common agricultural policy / Berkeley Hill. - Milton Park, Abingdon, Oxon ; New York, NY : Earthscan, 2012. - XI, 335 strony : ilustracje ; 25 cm.
(Earthscan food and agriculture)
The majority of recent publications on the Common Agricultural Policy (CAP) of the European Union address current issues and specific applications. There is little available which attempts to increase understanding of the nature of existing policies, their development, intentions, problems and successes. The aim of this book is to improve knowledge and understanding of the ‘policy process’ and its application to the CAP, focussing on the principles of policy analysis. For while the details of agricultural and environmental policies evolve, the principles upon which they are based endure. The author uses economics as a basis for his exploration, as fairly simple economics holds the key to understanding many of the fundamental pressures to which agriculture and rural areas are subject. He explains the importance of the political and administrative context in which the process occurs, acknowledging the influence of environmental and sociological concerns.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21343.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sepp Holzer, znany jako „rolniczy buntownik”, opisuje w tej książce swoje doświadczenia zebrane w ciągu ponad 40 lat pracy w położonym w górach gospodarstwie Krameterhof, prowadzonym zgodnie z zasadami permakultury. Pojęcie permakultury wywodzi się od angielskiego wyrażenia permanent agriculture, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „trwałe i zrównoważone rolnictwo”. Chodzi o rolnictwo zgodne z naturą, którego podstawę stanowią naturalne cykle i ekosystemy. W swoim permakulturowej gospodarce Holzer uwzględnił zakładanie tarasów, zagonów podwyższonych i pagórkowych, ogrodów na wodzie, stawów, zbiorników do magazynowania próchnicy, agroturystyczne gospodarstwo leśne (wykorzystanie drzew i krzewów w rolnictwie), rybołówstwo, uprawę roślin wodnych, hodowlę zwierząt, uprawę roślinności alpejskiej i ziół leczniczych sadownictwo. Czytelnik znajdzie w tej książce praktyczne informacje dotyczące ekologicznego rolnictwa nie tylko w wymiarze makro, lecz także w mikrowymiarze, gdyż życie w zgodzie z naturą można prowadzić niezależnie od tego, czy zaczyna się na własnym polu, w przydomowym ogródku czy na parapecie okiennym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18137.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19988.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19987.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uprawa buraka cukrowego / Grażyna Hołubowicz-Kliza. - Puławy : Wydawnictwo IUNG-PIB, copyright 2018. - 132 strony : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
(Instrukcja Upowszechnieniowa - Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa ; nr 231)
Bibliografia na stronach 129-131.
W opracowaniu pt. „Uprawa buraka cukrowego” autor prezentuje najważniejsze zagadnienia technologii uprawy tej rośliny okopowej. W opracowaniu zostały szeroko przedstawione wymagania buraka cukrowego co do warunków klimatycznych i glebowych, a także stanowiska w zmianowaniu. Bardzo szczegółowo została opisana uprawa roli pod tę roślinę oraz skutki zaniechania i korzyści stosowania poszczególnych zabiegów agrotechnicznych na plon cukru. W opracowaniu szeroko zaprezentowano zagadnienie potrzeb pokarmowych tego gatunku, wagę nawożenia organicznego i mineralnego, wykorzystania międzyplonów oraz wpływu tych elementów agrotechniki na plon cukru w burakach. Ważnym zagadnienie poruszonym w publikacji jest prowadzenie plantacji i jej ochrona przed chwastami, chorobami i szkodnikami, a także ochrona organizmów pożytecznych pomocnych w walce ze szkodnikami. Kolejnym zagadnieniem poruszonym w niniejszej instrukcji uprawy buraka cukrowego są aspekty zbioru korzeni ich transport oraz ekonomika uprawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22847.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references and index.
Non-Chemical Weed Control is the first book to present an overview of plant crop protection against non-food plants using non-chemical means. Plants growing wild--particularly unwanted plants found in cultivated ground to the exclusion of the desired crop--have been treated with herbicides and chemical treatments in the past. As concern over environmental, food and consumer safety increases, research has turned to alternatives, including the use of cover crops, thermal treatments and biotechnology to reduce and eliminate unwanted plants. This book provides insight into existing and emerging alternative crop protection methods and includes lessons learned from past methodologies. As crop production resources decline while consumer concerns over safety increase, the effective control of weeds is imperative to insure the maximum possible levels of soil, sunlight and nutrients reach the crop plants.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21336.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej