Rolnictwo i leśnictwo
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(103)
Forma i typ
Książki
(103)
Publikacje dydaktyczne
(17)
Publikacje naukowe
(14)
Publikacje fachowe
(13)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje informacyjne
(3)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(102)
dostępne
(96)
wypożyczone
(7)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(30)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(73)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(102)
Autor
Korbas Marek (1956- )
(6)
Danielewicz Jakub
(5)
Horoszkiewicz-Janka Joanna
(5)
Jajor Ewa
(5)
Czyczewski Michał
(4)
Dworzańska Daria
(4)
Grzebisz Witold
(4)
Księżak Jerzy (1958- )
(4)
Paradowski Adam
(4)
Sobiech Łukasz (agronomia)
(4)
Strażyński Przemysław
(4)
Szczepaniak Witold
(4)
Węgorek Paweł
(4)
Zamojska Joanna
(4)
Bereś Paweł (1980- )
(3)
Czubiński Tomasz
(3)
Kardasz Przemysław
(3)
Kotecki Andrzej (1952- )
(3)
Krasowicz Stanisław
(3)
Mrówczyński Marek (1951- )
(3)
Basak Alina
(2)
Biernacki Janusz (rolnictwo)
(2)
Bojarszczuk Jolanta
(2)
Chachułowa Jadwiga
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Fabijańska Maria
(2)
Feledyn-Szewczyk Beata
(2)
Furmankiewicz Marek
(2)
Jaworski Andrzej (1944- )
(2)
Karaś Józef
(2)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(2)
Korczak Józef (1951- )
(2)
Kubasik Wojciech
(2)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(2)
Madej Andrzej (agronomia)
(2)
Matyka Mariusz
(2)
Mitek Marta
(2)
Najewski Andrzej
(2)
Nurzyńska Iwona
(2)
Paradowski Adam (1950- )
(2)
Piechota Tomasz
(2)
Rosiak Elżbieta
(2)
Skomiał Jacek
(2)
Skowrońska Emilia
(2)
Skrzypek Anna (rolnictwo)
(2)
Sokół Janusz L
(2)
Świtek Stanisław
(2)
Adamicki Franciszek
(1)
Andrzejewska Jadwiga
(1)
Arkuszewska Ewa
(1)
Artyszak Arkadiusz
(1)
Balcerzak Józef
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Barkley Andrew P. (1962- )
(1)
Barkley Paul W
(1)
Bartkowiak-Broda Iwona
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Bałazy Stanisław (1937- )
(1)
Bańkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Bielski Stanisław (agronomia)
(1)
Blair Robert
(1)
Bobrecka-Jamro Dorota
(1)
Boczek Jan (1927- )
(1)
Borek Robert
(1)
Borzęcka-Walker Magdalena
(1)
Borówczak Franciszek
(1)
Broniarz Jacek
(1)
Bross-Burkhardt Brunhilde (1956- )
(1)
Budzyński Wojciech (1948-2018)
(1)
Bunalski Marek
(1)
Burdajkiewicz Stanisław
(1)
Chauhan Bhagirath Singh
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Cliff Ann
(1)
Cymerman Ryszard (1947- )
(1)
Czajkowska Barbara (ogrodnictwo)
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Czarnocka Agnieszka
(1)
Czechlowski Mirosław
(1)
Czerko Zbigniew
(1)
Daleszyński Jacek
(1)
Dlouhý Bohdan
(1)
Domański Piotr Julian (1952- )
(1)
Drozd Jerzy
(1)
Drygas Mirosław
(1)
Drążkiewicz Katarzyna
(1)
Dubis Bogdan
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Durau Beata
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Dymnicka Marta
(1)
Dąbrowski Zbigniew T. (1942- )
(1)
Eckert Robert
(1)
Faber Antoni
(1)
Farat Ryszard
(1)
Fiedorowicz Szymon
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(65)
2000 - 2009
(14)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(54)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(94)
Anglia
(3)
Nowy Jork (stan) (USA)
(3)
Dystrykt Kolumbii (USA)
(1)
Węgry
(1)
Massachusetts (USA)
(1)
Język
polski
(94)
angielski
(9)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(9)
Technikum
(5)
Rolnicy
(4)
Rolnicy upraw polowych
(4)
Technolodzy żywności
(3)
Ogrodnicy
(2)
Studenci
(2)
Szkoły branżowe I stopnia
(2)
Agronomowie
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Temat
Rolnictwo
(14)
Uprawa roślin
(14)
Rolnictwo ekologiczne
(11)
Żywność
(11)
Rośliny
(10)
Ochrona roślin
(9)
Owady szkodliwe
(7)
Towaroznawstwo
(6)
Choroby roślin
(5)
Chwasty
(5)
Integrowana ochrona roślin
(5)
Nawożenie
(5)
Rośliny uprawne
(5)
Technologia żywności
(5)
Agrotechnika
(4)
Drzewa owocowe
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Warzywa
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Gospodarka
(3)
Odmiany roślin
(3)
Ogrodnictwo
(3)
Pasza
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Wieś
(3)
Wspólna Polityka Rolna UE
(3)
Agrobiznes
(2)
Drzewa
(2)
Ekologia
(2)
Entomologia stosowana
(2)
Gleba
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
Jakość żywności
(2)
Krzewy jagodowe
(2)
Kucharstwo
(2)
Leśnictwo
(2)
Maszyny i narzędzia rolnicze
(2)
Mikrobiologia
(2)
Owoce
(2)
Partnerstwo lokalne
(2)
Rozwój zrównoważony
(2)
Społeczeństwo obywatelskie
(2)
Społeczności lokalne
(2)
Surowce roślinne
(2)
Uprawa roli
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
Agrochemia
(1)
Agrofagi
(1)
Agrofizyka
(1)
Automatyzacja
(1)
Białka
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biochemia
(1)
Biofizyka
(1)
Budownictwo wiejskie
(1)
Burak cukrowy
(1)
Chów zwierząt
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Dokumentacja
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drzewa ozdobne
(1)
Drób
(1)
Emisja gazów i pyłów
(1)
Entomologia rolnicza
(1)
Fizyka
(1)
Fungicydy
(1)
Gastronomia
(1)
Genetyka
(1)
Gleboznawstwo
(1)
Handel
(1)
Herbicydy
(1)
Hodowla roślin
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Innowacje
(1)
Jakość produktu
(1)
Język angielski
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Krzewy ozdobne
(1)
Kukurydza
(1)
Las
(1)
Ludzie a zwierzęta
(1)
Margaryna
(1)
Melioracje rolne
(1)
Meteorologia rolnicza i leśna
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Nawadnianie
(1)
Ochrona lasu
(1)
Odżywianie
(1)
Ogrodnictwo biodynamiczne
(1)
Ogródki działkowe i przydomowe
(1)
Oleje roślinne
(1)
Olejki eteryczne
(1)
Opryskiwanie roślin
(1)
Organizmy pożyteczne
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(1)
1994-2006
(1)
Temat: miejsce
Polska
(9)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
POLSKA
(1)
Podlasie
(1)
Unia Europejska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(23)
Podręczniki akademickie
(12)
Poradnik
(6)
Monografia
(4)
Opracowanie
(4)
Poradniki
(3)
Vademecum
(3)
Atlas chorób i szkodników roślin
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Raport z badań
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Atlas roślin
(1)
Dane statystyczne
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
PRACA ZBIOROWA
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Sztuka ogrodowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1112)
Językoznawstwo
(750)
Edukacja i pedagogika
(740)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(410)
Zarządzanie i marketing
(330)
Rolnictwo i leśnictwo
(103)
Socjologia i społeczeństwo
(253)
Psychologia
(200)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(198)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(149)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(146)
Historia
(139)
Literaturoznawstwo
(126)
Kultura fizyczna i sport
(123)
Inżynieria i technika
(109)
Transport i logistyka
(107)
Informatyka i technologie informacyjne
(103)
Biologia
(88)
Media i komunikacja społeczna
(74)
Geografia i nauki o Ziemi
(72)
Hobby i czas wolny
(72)
Kultura i sztuka
(72)
Architektura i budownictwo
(66)
Filozofia i etyka
(56)
Podróże i turystyka
(54)
Ochrona środowiska
(50)
Nauka i badania
(41)
Chemia
(35)
Matematyka
(31)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(20)
Religia i duchowość
(18)
Fizyka i astronomia
(16)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(12)
Kulinaria
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Rozwój osobisty
(8)
Styl życia, moda i uroda
(7)
Dom i ogród
(6)
Praca, kariera, pieniądze
(6)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(5)
Varia
(4)
Archeologia
(2)
Geologia
(1)
Słowo kluczowe
rolnictwo
(10)
żywność
(10)
choroby roślin
(7)
ochrona roślin
(7)
szkodniki
(7)
chwasty
(5)
nawożenie
(5)
owoce
(5)
rolnictwo ekologiczne
(5)
uprawa roślin
(5)
warzywa
(5)
agriculture
(4)
nicienie
(4)
rośliny
(4)
bezpieczeństwo żywności
(3)
klimat
(3)
mięso
(3)
mleko
(3)
nasiennictwo
(3)
obszary wiejskie
(3)
organic farming
(3)
owady
(3)
płodozmian
(3)
rośliny okopowe
(3)
rośliny sadownicze
(3)
rośliny uprawne
(3)
ryby
(3)
uprawa roli
(3)
warzywa dyniowate
(3)
żywienie
(3)
Wspólna Polityka Rolna
(2)
agrotechnika
(2)
architektura
(2)
bhp
(2)
białka
(2)
drzewa owocowe
(2)
drzewostan
(2)
economics
(2)
entomologia
(2)
gastronomia
(2)
genetyka
(2)
gleba
(2)
gospodarstwo ekologiczne
(2)
grzyby
(2)
herbicydy
(2)
integrowana ochrona roślin
(2)
kasze
(2)
konsument
(2)
makarony
(2)
mąki
(2)
napoje
(2)
nasiona
(2)
ogród
(2)
partnerstwo terytorialne
(2)
pasza
(2)
pieczywo
(2)
pierwotniaki
(2)
produkcja roślinna
(2)
produkcja żywności
(2)
pszenica
(2)
rolnictwo zrównoważone
(2)
roztocze
(2)
rośliny pastewne
(2)
rośliny zbożowe
(2)
technika
(2)
warzywa cebulowe
(2)
warzywa kapustne
(2)
warzywa korzeniowe
(2)
warzywa liściowe
(2)
warzywa psiankowate
(2)
warzywa rzepowate
(2)
warzywa strączkowe
(2)
warzywa wieloletnie
(2)
weeds
(2)
zachwaszczenie
(2)
zioła
(2)
ziołolecznictwo
(2)
zmianowanie
(2)
zmiany klimatu
(2)
zwalczanie
(2)
środki ochrony roślin
(2)
żywność ekologiczna
(2)
English
(1)
European Union
(1)
GMO
(1)
Polska
(1)
Unia Europejska
(1)
agronomic control
(1)
animal feeding
(1)
architektura ogrodowa
(1)
automatyzacja
(1)
badania
(1)
badanie techniczne opryskiwaczy
(1)
bakteria owadobójcza
(1)
bakterie
(1)
beneficial insects
(1)
bezpieczeństwo ekologiczne
(1)
bezpieczeństwo ekonomiczne
(1)
bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
biocenoza leśna
(1)
103 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Nowe wydanie nowoczesnego podręcznika dotyczącego fizjologii roślin sadowniczych. W tomie 1 omówiono: podstawowe pojęcia i nomenklaturę dotyczącą rozwoju roślin, ważniejsze regulatory roślinne, bioregulatory roślinne w sadownictwie, wzrost i różnicowanie się części nadziemnej, budowę i rozwój korzeni, gospodarkę wodną, żywienie roślin sadowniczych, mikoryzę, ekofizyczne czynniki fotosyntezy, funkcje tkanek przewodzących: transport substancji pokarmowych i udział w koordynacji procesów życiowych, rozmnażanie wegetatywne, regenerację i gojenie się ran, wzrost, owocowanie i wpływ podkładek, kwitnienie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18435.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18434.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Tom 2 nowoczesnego podręcznika fizjologii roślin sadowniczych, w którym omówiono: rozwój owocu, oddychanie, zastosowanie bioregulatorów do kontroli wzrostu i owocowania drzew, spoczynek roślin i jego związki z kwitnieniem, odporność na mróz, biologię nasion i zjawiska z nim związane, hormonalne i metaboliczne uwarunkowania spoczynku i kiełkowania nasion, etapy rozwoju roślin i możliwość wpływania na ich przebieg, odporność roślin sadowniczych na choroby infekcyjne, owoce jako źródło składników ważnych dla zdrowia człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18437.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18436.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22387.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hodowla lasu. T.3, Charakterystyka hodowlana drzew i krzewów leśnych / Andrzej Jaworski. - Wydanie drugie poprawione i uzupełnione. - Warszawa Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 2019 - 556 stron, ilustracje w tym kolorowe; 24 cm
Układ podręcznika nie uległ zasadniczym zmianom. Jego treść została natomiast wzbogacona dodatkowymi rozdziałami, a niektórym z rozdziałów już istniejących nadano nowy kształt. Zamieszczono także opracowany wspólnie z dr. hab. Jerzym Lesińskim nowy załącznik 1, pt. „Hodowla lasu wobec zmian klimatu”, który dotyczy większości głównych gatunków drzew lasotwórczych. Charakterystykę hodowlaną poszczególnych gatunków podsumowano, wprowadzając rozdziały „Znaczenie gospodarcze”. Przeredagowano i uzupełniono rozdziały dotyczące kształtowania się zasięgu drzew leśnych w holocenie, odnawiania i pielęgnacji głównych gatunków drzew leśnych, opisu lasów o charakterze pierwotnym – bukowych i wielogatunkowych z udziałem jodły. Ponadto dodano rozdział charakteryzujący naturalne bory limbowo-modrzewiowe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19044.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19043.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hodowla lasu. T. 1, Sposoby zagospodarowania, odnawianie lasu, przebudowa i przemiana drzewostanów / Andrzej Jaworski. - Wydanie drugie, poprawione i uzupełnione. - Warszawa : Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, copyright 2018. - 663 strony : ilustracje ; 24 cm.
Literatura na stronach 641-661.
Niniejsza publikacja jest częścią trzytomowego dzieła, obejmującego takie działy hodowli lasu, jak: „Sposoby zagospodarowania, odnawianie lasu, przebudowa i przemiana drzewostanów” (tom I) „Pielęgnowanie lasu” (tom II) „Charakterystyka hodowlana drzew i krzewów leśnych” (tom III) Autorem tej trylogii jest prof. dr hab. Andrzej Jaworski, którego osoba i pióro od wielu lat są dobrze znane polskim leśnikom. Od wielkich akademickich syntez polskiej literatury leśno hodowlanej minęło parę dziesiątków lat, nacechowanych niespotykanym rozwojem nauki. Między innymi przewartościowaniu musiały ulec nasze wyobrażenia o prawach rządzących ekosystemami leśnymi. Temu wyzwaniu stara się sprostać Autor, podejmując próbę przedstawienia klasycznych zagadnień z zakresu hodowli lasu i ukazania aktualnego stanu wiedzy w tej dziedzinie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19040.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19039.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hodowla lasu. T. 2, Pielęgnowanie lasu / Andrzej Jaworski. - Warszawa : Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, copyright 2013. - 359, [40] stron, ilustracje kolorowe; 24 cm.
Bibliogr.
Tom II poświęcony jest pielęgnowaniu lasu. Pielęgnowanie lasu to całość czynności hodowlanych wykonywanych od założenia uprawy lub powstania odnowienia naturalnego (z wyjątkiem poprawek i uzupełnień) do okresu drzewostanu dojrzałego, a niekiedy nawet do starodrzewu. Obejmuje ono pielęgnowanie nie tylko samego drzewostanu, ale również pozostałych elementów biocenozy leśnej oraz siedliska. Prowadzi się je w celu zwiększenia produkcji leśnej pod względem ilościowym i jakościowym, a także po to, by las mógł spełniać pożądane funkcje ekonomiczne, ekologiczne i społeczne. Zasady współczesnej hodowli lasu wymagają indywidualnego podejścia do drzew, dlatego w podręczniku najpierw omówiono przebieg ich wzrostu i przyrostu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19042.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19041.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 153-159.
Niniejsza praca składa się z trzech części. Pierwsza poświęcona jest zwięzłej charakterystyce problematyki religioznawczej. Przedstawiono tu podstawowe pojęcia i strukturę religii, akcentując jednocześnie to wszystko, co odnosi się do centralnego zagadnienia pracy. W części drugiej szkicowo zostały omówiono wybrane religie. Na część trzecią składają się opowieści o tym, jak w kulturach świata splatały się ze sobą motywy zwierzęce i religijne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19084.II.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19083.II.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mało znane rośliny sadownicze / Zdzisław Kawecki, Romuald Łojko, Bolesław Pilarek. - Wydanie 2 zmienione i poprawione - Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2007. - 234, [1] strony : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
Bibliografia strony 229-230.
Wiele roślin owocodajnych było przedmiotem zainteresowania zbieraczy od zarania ludzkości, m.in. berberys, kalina, czeremcha, róża, czarny bez, rokitnik. Spożywano je na surowo, wyrabiano przetwory domowe lub leki. Były źródłem kalorii, soli mineralnych, witamin. W miarę rozwoju cywilizacji o niektórych z nich zapomniano. Współcześnie, dążąc do wzbogacenia diety, sięgnięto ponownie po te rośliny. Stały się one nawet przedmiotem zainteresowania ogrodnictwa. Nie ma już zatem potrzeby poszukiwania ich w siedliskach naturalnych. Istnieją bowiem uszlachetnione w procesach hodowlanych odmiany derenia, aktinidii, suchodrzewu, borówki brusznicy, wisienki kosmatej i innych. Przedmiotem opisu są 22 rośliny owocodajne. Ich charakterystyka składa się z trzech części. Wiadomości ogólne dotyczą miejsca pochodzenia, wyglądu, wielkości całej rośliny oraz jej części (kwiaty, liście, owoce, łodygi), składu biochemicznego, a także warunków uprawy i odmian zalecanych w naszej strefie klimatycznej. Kolejna część zawiera przepisy wykonania dziesiątków przetworów z owoców oraz innych części roślin. Na trzecią zaś składają się przykłady i zalecenia wykorzystania roślin w ziołolecznictwie. Publikację – w zgrabnym, poręcznym formacie – uzupełniają tabele i kolorowe fotografie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17549.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17548.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy agrometeorologii / Andrzej Kędziora. - Wydanie 3 poprawione i uzupełnione - Poznań : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. 2008. - 380 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony 359-367. Indeks.
Agrometeorologia jest nauka badającą warunki meteorologiczne, klimatyczne i hydrologiczne w ich wzajemnym oddziaływaniu z obiektami i procesami produkcji rolnej. Realizacja każdego rzeczywistego procesu związana jest z produkcja entropii, czyli ze zwiększeniem się „bałaganu". W odniesieniu do układu Ziemia-atmosfera oznacza to, że w razie braku dopływu energii spoza układu po pewnym czasie nastąpiłoby w nim wyrównanie temperatury i ustałyby wszystkie procesy. Jednak ciągły strumień energii dopływający ze Słońca odtwarza zróżnicowanie energii potencjalnej. Promieniowanie słoneczne zabiera z układu więcej entropii niż jej dostarcza, dlatego możliwe jest ciągłe zachodzenie procesów termodynamicznych stanowiących podstawę bytu biosfery. Należą do nich procesy obiegu materii, wśród których najważniejszy jest obieg wody będącej materiałem budulcowym organizmów żywych oraz rozprowadzającej w roślinie składniki niezbędne do życia i rozwoju, a także energię. Procesy przepływu energii i obiegu wody na kuli ziemskiej podlegają prawom ogólnej cyrkulacji atmosfery, determinując je równocześnie. Najpełniej są one ilościowo scharakteryzowane przez bilanse cieplny i wodny, które są ze sobą ściśle powiązane strumieniem utajonej energii pary wodnej. Opisane zostały również przewidywane zmiany globalne klimatu, ich przyczyny, szczególnie spowodowane działalnością człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17559.XVII.4 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17558.XVII.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm przy rozdziałach.
Higiena produkcji żywności rozumiana jest jako stworzenie warunków do produkcji wyrobów o odpowiedniej jakości zdrowotnej, czyli przede wszystkim bezpiecznych z punktu widzenia zdrowia konsumenta. Bezpieczeństwo żywno­ści (food safety) jest priorytetowym zagadnieniem na świecie, a w krajach Unii Europejskiej - głównym tematem nowych regulacji prawnych i przeznaczonych do finansowania projektów badawczych (6. Program Ramowy). Odpowiedzialność za higienę produkcji żywności ponoszą jej producenci, tak więc znajomość tych zagadnień przez nich jest niezbędna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17563 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18672.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18671.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. omawia starannie surowce stosowane w gastronomii, kładzie przy tym duży nacisk na uwypuklone w nowej podstawie przyprawy oraz tłuszcze. Przedstawia zasady racjonalnego żywienia i główne techniki stosowane w trakcie przygotowywania potraw. Podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywności. Opisuje procesy przyrządzania dań z warzyw, ziemniaków, grzybów, owoców, mleka i jego przetworów oraz jaj i zbóż. Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Zawiera kluczową terminologię techniczną stosowaną w branży gastronomicznej, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach do egzaminu zawodowego! Wiadomości teoretyczne wsparte licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami przybliżającymi praktyczne zastosowanie wiedzy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18596.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22018.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22017.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Reforma 2019.
Bibliografia na stronach 568-570.
Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. omawia dokładnie procesy przyrządzania ciast, zup, sosów oraz zakąsek zimnych i gorących. Opisuje także rodzaje mięs i ich wykorzystanie w gastronomii. Przedstawia zasady przygotowywania i podawania napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Pozwala zapoznać się z cechami charakterystycznymi kuchni różnych regionów Polski oraz innych krajów. Liczne rysunki i zdjęcia ułatwiają zrozumienie omawianych treści. Publikacja obfituje w ciekawe przepisy. Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Zawiera kluczową terminologię techniczną stosowaną w branży gastronomicznej, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach do egzaminu zawodowego! Wiadomości teoretyczne wsparte licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami przybliżającymi praktyczne zastosowanie wiedzy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18597.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22020.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22019.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okładki wliczone w paginację.
Bibliografia na stronach 200-201. Indeks substancji czynnych.
Zagłębiając się w treść niniejszego „Vademecum" Czytelnik dowie się jak prowadzić uprawę, ochronę i nawożenie w sposób pozwalający uzyskać satysfakcjonujące wyniki. Oczywiście, ilość opadów oraz reakcja roślin na ich częstotliwość to czynniki mające wpływ na rozwój roślin kukurydzy, jednak¬że umiejętne połączenie informacji zawartych w „Vademecum" związanych z prawidłowym doborem odmiany i zracjonalizowanym nawożeniem pozwala na skuteczne prowadzenie plantacji. Dzięki opisom agrotechniki, charakterystyki odmian i żywienia roślin, a także kompleksowej ochrony chemicznej obejmującej zwalczanie chwastów, szkodników i grzybów powodujących choroby producenci rolni korzystający z wiedzy zawartej w „Vademecum" upewnią się, że podejmują właściwe decyzje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18487.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okładka wliczona w paginację.
Bibliografia, netografia na stronach 265-266. Indeksy.
W "Vademecum ochrony i nawożenia" zawarta została tematyka związana z agrotechniką, w tym z płodozmianem, uprawą oraz siewem. Czytelnik odnajdzie również informacje dotyczące najnowszych odmian pszenicy ozimej i jarej oraz zrównoważonego nawożenia. "Vademecum" kończą informacje o adiuwantach, które pozwalają ograniczyć chemizację pszenicy, co wpisuje się w założenia integrowanej ochrony roślin.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18488.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Literatura przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik pt. “Uprawa roślin” to efekt realizacji idei polegającej na odejściu od podziału uprawy roślin na ogólną i szczegółową. Inspiracją do powstania tego opracowania było płynące z wielu ośrodków akademickich poparcie dla tego przedsięwzięcia, wynikające z faktu, że uprawa roślin jest jedna. Podział na ogólną i szczegółową uprawę nie wytrzymał próby czasu, gdyż był nadmiernie obarczony zaszłościami historycznymi i obecnie nie opisuje rzeczywistości występującej w polskim rolnictwie, ponieważ uprawa roślin jest bezprzymiotnikowa. „Uprawa roślin” składa się z trzynastu części zebranych w trzech tomach i przeznaczona jest dla szerokiego kręgu odbiorców - studentów, producentów rolnych i pracowników nauki zajmujących się produkcją roślinną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18148.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20012.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20009.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Literatura na stronach 517-520. Indeks.
Podręcznik pt. „Uprawa roślin" to efekt realizacji idei polegającej na odejściu od podziału uprawy roślin na ogólną i szczegółową. Inspiracją do powstania tego opracowania było płynące z wielu ośrodków akademickich poparcie dla tego przedsięwzięcia, wynikające z faktu, że uprawa roślin jest jedna. Podział na ogólną i szczegółową uprawę nie wytrzymał próby czasu, gdyż był nadmiernie obarczony zaszłościami historycznymi i obecnie nie opisuje rzeczywistości występującej w polskim rolnictwie, ponieważ uprawa roślin jest bezprzymiotnikowa. Chciałbym nadmienić, że ostatnie ogólnopolskie wydanie podręcznika ze szczegółowej uprawy roślin miało miejsce w 2003 r., a ogólnej uprawy roli i roślin w 1996 roku. Dlatego nakazem chwili było opracowanie nowego podręcznika, na miarę XXI wieku. „Uprawa roślin" składa się z trzynastu części zebranych w trzech tomach i przeznaczona jest dla szerokiego kręgu odbiorców — studentów, producentów rolnych i pracowników nauki zajmujących się produkcją roślinną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18149.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20013.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20010.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Literatura na stronach 617-618. Indeks.
Podręcznik pt. „Uprawa roślin" to efekt realizacji idei polegającej na odejściu od podziału uprawy roślin na ogólną i szczegółową. Inspiracją do powstania tego opracowania było płynące z wielu ośrodków akademickich poparcie dla tego przedsięwzięcia, wynikające z faktu, że uprawa roślin jest jedna. Podział na ogólną i szczegółową uprawę nie wytrzymał próby czasu, gdyż był nadmiernie obarczony zaszłościami historycznymi i obecnie nie opisuje rzeczywistości występującej w polskim rolnictwie, ponieważ uprawa roślin jest bezprzymiotnikowa. Chciałbym nadmienić, że ostatnie ogólnopolskie wydanie podręcznika ze szczegółowej uprawy roślin miało miejsce w 2003 r., a ogólnej uprawy roli i roślin w 1996 roku. Dlatego nakazem chwili było opracowanie nowego podręcznika, na miarę XXI wieku. „Uprawa roślin" składa się z trzynastu części zebranych w trzech tomach i przeznaczona jest dla szerokiego kręgu odbiorców — studentów, producentów rolnych i pracowników nauki zajmujących się produkcją roślinną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18150.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20014.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20011.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia strony 189-202.
W przygotowaniu monografii wykorzystano wyniki badań własnych zrealizowanych w 2012 r. wśród liderów grup/organizacji producentów owoców i warzyw oraz liderów producentów rolnych. Celem poznawczym było usystematyzowanie wiedzy dotyczącej zespołowego działania w rolnictwie, przedstawienie osiągnięć badawczych autorów z różnych ośrodków naukowych podejmujących tę problematykę, a także rozpoznanie poziomu innowacyjności i efektów współpracy podejmowanej przez producentów różnych branż rolniczych. Celem aplikacyjnym było okreslenie sylwetki osobowej sprawnego lidera grupy/organizacji, wskazanie mocnych i słabych stron współpracy rolników oraz sformułowanie sugestii możliwych do wykorzystania przez przywódców w relizacji działań grupowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17310 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17741.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17740.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej w Polsce / Julian Krzyżanowski. - Wydanie 2. - Warszawa : CeDeWu, 2018. - 213 stron : wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 187-194.
Prezentowana monografia to pierwsze na polskim rynku syntetyczne opracowanie dotyczące najważniejszych zagadnień WPR. Autor pisze o sprawach rolnych, ale jednocześnie o ogólnych mechanizmach działania Unii Europejskiej. Szczególnie interesujące są, z tego punktu widzenia, dwa rozdziały: jeden poświęcony ustawodawstwu UE i procedurom podejmowania decyzji przez organy unijne i drugi - obejmujący tzw. stosunki zewnętrzne, czyli problematykę handlu zagranicznego. Książka kierowana jest głównie do studentów uczelni ekonomicznych i rolniczych, ale także do rolników i ich licznych organizacji, polityków oraz praktyków gospodarczych. W wielu uczelniach wykładane są przedmioty „integracja europejska" czy „ekonomia integracji europejskiej", do których książka może stanowić zarówno literaturę uzupełniającą, jak również w pewnych grupach zagadnień podręcznik podstawowy, gdyż często, o czym już wiedzieli klasycy ekonomii, ogólne sprawy gospodarcze czy handlowe dobrze tłumaczy się na przykładach rolniczych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18504.XII.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18503.XII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiologia rolnicza / Hanna Kwaśna. - Wydanie 2. poprawione i uzupełnione. - Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, copyright 2014. - 390 stron : ilustracje ; 24 cm.
Poprzednie wydanie pod tytułem : Mikrobiologia dla studentów uczelni rolniczych.
Bibliografia strony: 385-388.
Mikrobiologia rolnicza zawiera podstawowe wiadomości z mikrobiologii ogólnej i rolniczej. Ma na celu przybliżenie najważniejszych grup mikroorganizmów i ich roli w środowisku naturalnym. Mikroorganizmy zaprezentowane są w nowym ujęciu taksonomicznym. W podręczniku przedstawiono ogólną charakterystykę głównych grup mikroorganizmów, energetyczne podstawy ich funkcjonowania w środowisku, metabolizm oraz różne formy aktywności biochemicznej, elementy genetyki i niektóre techniki inżynierii genetycznej oraz podstawowe metody badawcze stosowane w mikrobiologii. Omówiono również zmiany wywoływane przez mikroorganizmy w środowisku oraz wzajemne relacje między mikroorganizmami, a także zależności między mikroorganizmami a roślinami i zwierzętami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19605.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19604.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej