Rolnictwo ekologiczne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(12)
Forma i typ
Książki
(12)
Publikacje naukowe
(4)
Dostępność
tylko na miejscu
(12)
dostępne
(8)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(3)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(5)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(12)
Autor
Matyjaszczyk Ewa
(2)
Bańkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Blair Robert
(1)
Bojarszczuk Jolanta
(1)
Chauhan Bhagirath Singh
(1)
Drygas Mirosław
(1)
Feledyn-Szewczyk Beata
(1)
Golinowska Maria (1948-2015)
(1)
Harasim Elżbieta
(1)
Hoffman-Krull Kai
(1)
Holzer Sepp (1942- )
(1)
Jabran Khawar
(1)
Jończyk Krzysztof
(1)
Kowalska Jolanta (rolnictwo)
(1)
Krasowicz Stanisław
(1)
Księżak Jerzy (1958- )
(1)
Kwiatkowski Cezary (1967- )
(1)
Madej Andrzej (agronomia)
(1)
Matyka Mariusz
(1)
Mefferd Andrew
(1)
Nurzyńska Iwona
(1)
Rutkowska Agnieszka (agronomia)
(1)
Skowrońska Emilia
(1)
Smoluk-Sikorska Joanna
(1)
Sobierajewska Jolanta
(1)
Stalenga Jarosław
(1)
Tratwal Anna
(1)
Walczak Felicyta
(1)
Wrzaszcz Wioletta
(1)
Zegar Józef Stanisław (1940- )
(1)
Zieliński Marek (rolnictwo)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(9)
Dystrykt Kolumbii (USA)
(1)
Anglia
(1)
Nowy Jork (stan) (USA)
(1)
Język
polski
(9)
angielski
(3)
Odbiorca
Rolnicy
(1)
Temat
JĘZYK ANGIELSKI
(1469)
TURYSTYKA
(578)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(491)
Język angielski
(477)
ZARZĄDZANIE
(329)
Rolnictwo ekologiczne
(-)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(260)
PODRĘCZNIKI
(245)
Nauczanie języków obcych
(229)
JĘZYK NIEMIECKI
(205)
KADRY
(202)
POLSKA
(198)
DZIECKO
(189)
PEDAGOGIKA
(160)
PIELĘGNIARSTWO
(157)
JĘZYK ROSYJSKI
(154)
Pielęgniarstwo
(154)
UNIA EUROPEJSKA
(146)
INNOWACJE
(145)
POWIEŚĆ ROSYJSKA
(144)
MARKETING
(140)
RODZINA
(139)
MŁODZIEŻ
(132)
NAUCZANIE
(128)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(126)
WIELKA BRYTANIA
(124)
WYCHOWANIE
(124)
INTERNET
(123)
Nauczanie
(117)
ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
(116)
OPOWIADANIE ROSYJSKIE
(112)
KOMUNIKACJA SPOŁECZNA
(109)
SAMORZĄD TERYTORIALNY
(108)
JĘZYKOZNAWSTWO
(107)
FILOZOFIA
(104)
SOCJOLOGIA
(104)
JĘZYKI
(103)
POWIEŚĆ ANGIELSKA
(102)
SŁUŻBA ZDROWIA
(101)
PRZEWODNIKI TURYSTYCZNE
(100)
ROLNICTWO
(100)
SPORT
(99)
PORADNIKI
(96)
ZDROWIE PUBLICZNE
(94)
BEZPIECZEŃSTWO NARODOWE
(93)
KULTURA FIZYCZNA
(93)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(92)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(91)
ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE
(91)
EKOROZWÓJ
(89)
PROMOCJA ZDROWIA
(89)
SPOŁECZEŃSTWO INFORMACYJNE
(89)
PRZEDSIĘBIORSTWA MAŁE i ŚREDNIE
(88)
RACHUNKOWOŚĆ
(87)
GLOBALIZACJA
(84)
BUDOWNICTWO
(83)
ODPOCZYNEK
(82)
Zarządzanie
(82)
GOSPODARKA
(81)
Język rosyjski
(81)
POEZJA ROSYJSKA
(81)
WYCHOWANIE w RODZINIE
(80)
REGIONALIZACJA GOSPODARCZA
(78)
Turystyka
(77)
HOTELARSTWO
(76)
KULTURA
(75)
UCZNIOWIE
(72)
FINANSE
(71)
JAN PAWEŁ II (papież ; 1920-2005)
(71)
POLITYKA SPOŁECZNA
(71)
SZKOLNICTWO
(70)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(70)
USŁUGI
(69)
STOSUNKI INTERPERSONALNE
(68)
OCHRONA ŚRODOWISKA
(67)
POWIEŚĆ AMERYKAŃSKA
(67)
STATYSTYKA
(67)
BANKI
(66)
Bezpieczeństwo narodowe
(66)
FIZYKOTERAPIA
(66)
Rehabilitacja medyczna
(66)
LOGISTYKA GOSPODARCZA
(65)
CZYTANIE
(64)
GOSPODARKA TERENOWA
(64)
Anatomia człowieka
(63)
EGZAMINY
(63)
Przedsiębiorstwo
(63)
Historia
(62)
KONSUMENCI (ekon.)
(62)
ROZWÓJ REGIONALNY
(62)
STANY ZJEDNOCZONE
(62)
Dzieci
(61)
MEDYCYNA
(61)
ODŻYWIANIE
(61)
WIEŚ
(61)
EKONOMIA
(60)
OPIEKA SPOŁECZNA
(60)
PSYCHOLOGIA
(60)
Gramatyka
(59)
PRACA
(59)
BIBLIOTEKARSTWO
(58)
Temat: czas
2001-
(3)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Raport z badań
(2)
Monografia
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(11)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Słowo kluczowe
rolnictwo ekologiczne
(6)
ochrona roślin
(3)
gospodarstwo ekologiczne
(2)
organic farming
(2)
rolnictwo
(2)
żywność ekologiczna
(2)
Wspólna Polityka Rolna
(1)
agrofagi
(1)
agronomic control
(1)
animal feeding
(1)
bezpieczeństwo ekologiczne
(1)
bezpieczeństwo ekonomiczne
(1)
bezpieczeństwo żywności
(1)
bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
biological control
(1)
choroby roślin
(1)
chwasty
(1)
farmers
(1)
feeds
(1)
handel detaliczny
(1)
konsument
(1)
kształtowanie terenu
(1)
mechanical control
(1)
nasiennictwo
(1)
non-chemical control
(1)
ogród
(1)
owoce
(1)
permakultura
(1)
rolnictwo alternatywne
(1)
rolnictwo industrialne
(1)
rolnictwo zrównoważone
(1)
sady
(1)
strategia rozwoju
(1)
transformacja rolnictwa
(1)
uprawa roślin
(1)
weeds
(1)
zachwaszczenie
(1)
żywność
(1)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references.
Authored by renowned animal scientist Robert Blair, who has a peerless reputation in organic livestock nutrition, A Practical Guide to the Feeding of Organic Farm Animals aims to translate the science of feeding organic livestock and distil it into practical guidance for farmers and producers. The latest research is broken down into a practical approach to on-the-farm feeding, providing applied methodology backed up by scientific research. There is also advice on making the transition from conventional to organic farming systems regarding feeding. Sections cover poultry, pigs, cattle, sheep, and goats, including topics such as: the nutritional requirements of each species, identifying suitable ingredients and feeds, overviewing husbandry techniques and system approaches, providing advice on selecting suitable breeds, and advising on nutrition and its relationship to health with a preventative approach. The final section provides advice on organic nutritional regimes under integrated farming operations. This book is an ideal resource for the smallholder farmer, as well as traditional and aspiring organic livestock farmers.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21324.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22846.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Problemy Rozwoju Wsi i Rolnictwa, ISSN 2543-5817)
Bibliografia na stronach 177-181. Indeks.
Poruszane w książce zagadnienia są omawiane z punktu widzenia szans i zagrożeń rolnictwa ekologicznego. Na uwagę zasługuje podejście do omawianych zagadnień, nie poprzestano bowiem – tak jak w dotychczasowej literaturze przedmiotu – na uwarunkowaniach technicznych i środowiskowych, ale rozpatruje się je także z punktu widzenia uwarunkowań ekonomicznych i społecznych. […] Poszczególne rozdziały pracy ukazują różne aspekty omawianych zagadnień, ale dobrze je oświetlają dzięki prezentowanym wynikom badań, w tym zwłaszcza wypowiedzi respondentów. Otrzymaliśmy ciekawą pracę, która ukazuje złożoność tytułowej problematyki oraz jej wzajemne powiązania. z recenzji prof. dr. hab. Andrzeja Wiatraka
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18455.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21095.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21094.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozwój rolnictwa ekologicznego / Maria Golinowska. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. - 126 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 2083-5531 ; 160.)
Bibliografia strony 118-122.
Niniejsze opracowanie składa się z sześciu rozdziałów. W pierwszym scharakteryzowano rozwój rolnictwa ekologicznego na świecie z podziałem na kontynenty; za pomocą takich wskaźników jak powierzchnia upraw ekologicznych, liczba producentów ekologicznych, struktura powierzchni ekologicznej (grunty orne, grunty obsiane, uprawy trwałe, trwałe użytki zielone). Przeanalizowano strukturę powierzchni ekologicznej i zachodzące tu zmiany w latach 2004-2010. Rozdział drugi dotyczy ustawodawstwa z zakresu rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej, a zwłaszcza w Polsce. W trzecim rozdziale omówiono wsparcie rolnictwa ekologicznego. Najważniejszym instrumentem, dzięki któremu dochodzi do zastosowania przez rolników zasad rolnictwa ekologicznego, jest Program Rozwoju Obszarów Wiejskich [PROWj, który w drugiej osi programu rolno-środowiskowego udziela wsparcia producentom ekologicznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17574.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17573.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sepp Holzer, znany jako „rolniczy buntownik”, opisuje w tej książce swoje doświadczenia zebrane w ciągu ponad 40 lat pracy w położonym w górach gospodarstwie Krameterhof, prowadzonym zgodnie z zasadami permakultury. Pojęcie permakultury wywodzi się od angielskiego wyrażenia permanent agriculture, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „trwałe i zrównoważone rolnictwo”. Chodzi o rolnictwo zgodne z naturą, którego podstawę stanowią naturalne cykle i ekosystemy. W swoim permakulturowej gospodarce Holzer uwzględnił zakładanie tarasów, zagonów podwyższonych i pagórkowych, ogrodów na wodzie, stawów, zbiorników do magazynowania próchnicy, agroturystyczne gospodarstwo leśne (wykorzystanie drzew i krzewów w rolnictwie), rybołówstwo, uprawę roślin wodnych, hodowlę zwierząt, uprawę roślinności alpejskiej i ziół leczniczych sadownictwo. Czytelnik znajdzie w tej książce praktyczne informacje dotyczące ekologicznego rolnictwa nie tylko w wymiarze makro, lecz także w mikrowymiarze, gdyż życie w zgodzie z naturą można prowadzić niezależnie od tego, czy zaczyna się na własnym polu, w przydomowym ogródku czy na parapecie okiennym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18137.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19988.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19987.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references and index.
Non-Chemical Weed Control is the first book to present an overview of plant crop protection against non-food plants using non-chemical means. Plants growing wild--particularly unwanted plants found in cultivated ground to the exclusion of the desired crop--have been treated with herbicides and chemical treatments in the past. As concern over environmental, food and consumer safety increases, research has turned to alternatives, including the use of cover crops, thermal treatments and biotechnology to reduce and eliminate unwanted plants. This book provides insight into existing and emerging alternative crop protection methods and includes lessons learned from past methodologies. As crop production resources decline while consumer concerns over safety increase, the effective control of weeds is imperative to insure the maximum possible levels of soil, sunlight and nutrients reach the crop plants.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21336.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 129-145.
W niniejszej książce podjęto próbę syntezy najważniejszych informacji dotyczących produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności z uwzględnieniem realiów i możliwości organizacyjno-wytwórczych polskiego rolnictwa. Przyjęto hipotezę, że produkcja żywności w skali globalnej, z całkowitym wykluczeniem chemizacji rolnictwa, nie jest możliwa, zaś stosowanie agrochemikaliów w sposób przemyślany i rozsądny stanowi czynnik plonochronny, także w aspekcie jakości płodów rolnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22047.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałąch
Rośliny uprawiane w gospodarstwach ekologicznych są narażone na niekorzystne oddziaływanie organizmów szkodliwych: chwastów, chorób i szkodników, podobnie jak roślin uprawiane w gospodarstwach konwencjonalnych. Występujące w przyrodzie mechanizmy samoregulacji sprzyjają ustabilizowaniu się pewnej równowagi na obszarach gdzie nie stosuje się środków chemicznych. Jednak mimo, tego straty plonu ponoszone w wyniku oddziaływania organizmów szkodliwych nie zawsze są możliwe do zaakceptowania przez rolników prowadzących gospodarstwa ekologiczne. Niniejsza monografia stanowi próbę całościowego podejścia do niezwykle złożonego problemu ochrony upraw ekologicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18218.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 97-103.
W 2009 roku w Unii Europejskiej przyjęto nowe akty prawne dotyczące ochrony roślin, których celem jest ochrona zdrowia ludzi i środowiska przed ewentualnymi zagrożenia mi związanymi ze stosowaniem pestycydów. Zgodnie z podaną w nich definicją „integrowana ochrona roślin" oznacza staranne rozważenie wszystkich dostępnych metod ochrony roślin , a następnie przedsięwzięcie właściwych środków mających na celu zahamowanie rozwoju populacji organizmów szkodliwych oraz utrzymanie stosowania środków ochrony roślin i innych form interwencji na ekonomicznie i ekologicznie uzasadnionym poziomie, a także zmniejszenie lub zminimalizowanie zagrożenia dla zdrowia ludzi i dla środowiska. Zatem ogromne znaczenie mają badania naukowe, w wyniku których opracowuje się, modernizuje i udoskonala metody obserwacji agrofagów roślin uprawnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17524 [Magazyn 1], P.17521 [Magazyn 1], P.17522 [Magazyn 1], P.17520 [Magazyn 1], P.17523 [Magazyn 1], P.17519 [Magazyn 1] (6 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18217.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18216.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references and index.
The Organic No-Till Farming Revolution is the comprehensive farmer-developed roadmap showing how no-till lowers barriers to starting a small farm, reduces greenhouse gas emissions, increases efficiency and profitability, and promotes soil health. Farming without tilling has long been a goal of agriculture, yet tilling remains one of the most dominant paradigms; almost everyone does it. But tilling kills beneficial soil life, burns up organic matter, and releases carbon dioxide. If the ground could instead be prepared for planting without tilling, time and energy could be saved, soil organic matter increased, carbon sequestered, and dependence on machinery reduced.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21340.XVII.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szanse i ograniczenia rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce / Joanna Smoluk-Sikorska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Difin, 2021. - 136 stron : ilustracje ; 23 cm.
Bibliografia na stronach [126]-136.
Rolnictwo ekologiczne jest uznawane za jeden z podstawowych elementów zrównoważonego rozwoju i tym samym za jeden z głównych czynników poprawy warunków gospodarowania i życia na terenach wiejskich. Polska ma stosunkowo duży potencjał rozwoju tej metody produkcji, jednak warunkiem dalszego jego wzrostu jest efektywnie funkcjonujący rynek żywności ekologicznej. Niniejsza książka koncentruje się na trzech sferach tego rynku: przetwórstwie, dystrybucji (głównie poprzez kanał specjalistyczny) oraz zachowaniach konsumentów ekożywności. Książka ta stanowi diagnozę obecnego stanu rynku żywności ekologicznej i wskazuje na jego główne problemy, determinanty i perspektywy dalszego rozwoju. Monografia omawia również zmiany, jakie zaszły na rynku ekożywności w ostatnim czasie i prezentuje rekomendacje dla jego uczestników oraz instytucji publicznych odpowiedzialnych za rozwój rolnictwa ekologicznego. [profinfo.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20764.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20763.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Literatura na stronach 187-202.
Celem pracy jest zarysowanie szkicu długookresowej strategii zrównoważonego rozwoju rolnictwa w Polsce. Szkic jest tu rozumiany jako przedstawienie kluczowych zagadnień, które trzeba uwzględniać, opracowując taką strategię. Przyjęto, bo to nie jest już kwestionowane, że kierunkiem rozwoju rolnictwa jest zrównoważenie. Kluczowe, tzn. takie, które leżą na ścieżce: „wizja – kierunek strategiczny – cele strategiczne – uwarunkowania – działania” i wyznaczają trajektorię rozwoju rolnictwa w dłuższym okresie. Chodzi o bloki (zagadnienia) schematu odnoszącego się do systemu zrównoważonego rozwoju rolnictwa, czynników otoczenia, czyli innych systemów i zaburzeń wpływających nań oraz problematyki sterowania nim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20234.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej