Chemia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(35)
Forma i typ
Książki
(33)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Publikacje naukowe
(5)
E-booki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(51)
tylko na miejscu
(27)
wypożyczone
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(13)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(24)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(27)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(8)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(8)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Staroszczyk Hanna
(6)
Berg Jeremy Mark
(4)
Dabert Mirosława
(4)
Jarmołowski Artur
(4)
Stryer Lubert (1938- )
(4)
Tymoczko John L. (1948- )
(4)
Antos-Krzemińska Nina
(3)
Deckert Joanna
(3)
Gatto Gregory J
(3)
Goździcka-Józefiak Anna
(3)
Jarmuszkiewicz Wiesława
(3)
Karachitos Andonis
(3)
Kicińska Anna (biolog)
(3)
Kmita Hanna
(3)
Kozieł Agnieszka (biolog)
(3)
Leśniewicz Krzysztof
(3)
Olejniczak Mikołaj
(3)
Poręba Elżbieta
(3)
Raczyńska Katarzyna Dorota
(3)
Sobczak Krzysztof (biolog)
(3)
Szweykowska-Kulińska Zofia (1956- )
(3)
Wojtaszek Przemysław (1962- )
(3)
Wojtkowska Małgorzata (biolog)
(3)
Woyda-Płoszczyca Andrzej
(3)
Ziemnicki Kazimierz
(3)
Bielański Adam (1912-2016)
(2)
Brzozowski Zbigniew (1933-2013)
(2)
Gburek Jakub
(2)
Piwowar Agnieszka
(2)
Szlezyngier Włodzimierz (1924-2007)
(2)
Bańkowski Edward
(1)
Bańkowski Edward (1942- )
(1)
Bem Ewa
(1)
Bogdanik Tadeusz
(1)
Brzeziński Jacek
(1)
Chmielnicka Jadwiga
(1)
Ciesielska Ewa (chemia organiczna)
(1)
Craine Leslie E
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dwiecki Krzysztof
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Florek Ewa
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gałuszka Agnieszka
(1)
Grajeta Halina
(1)
Gugała Marek
(1)
Hart David J
(1)
Hart Harold (1922- )
(1)
Janicki Andrzej
(1)
Jasińska-Stępniak Aldona
(1)
Jodynis-Liebert Jadwiga
(1)
Karłowski Kazimierz
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Kowalczyk Marek
(1)
Kozłowski Jan
(1)
Kołaciński Zbigniew
(1)
Kołodziejczyk Aleksander (1942- )
(1)
Krechniak Jerzy
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Ludwicki Jan K
(1)
Magowska Anita
(1)
Majka Jerzy
(1)
Migaszewski Zdzisław M
(1)
Mystkowska Iwona
(1)
Nogala-Kałucka Małgorzata
(1)
Nowak Dorota
(1)
Pasternak Kazimierz
(1)
Piasecka-Kwiatkowska Dorota (1965- )
(1)
Piekoszewski Wojciech
(1)
Pikul Jan (1949- )
(1)
Piotrowski Jerzy
(1)
Piotrowski Jerzy K
(1)
Podniało Alfred
(1)
Pospiech Edward (1949- )
(1)
Rosiak Elżbieta
(1)
Sapota Andrzej
(1)
Seńczuk Witold
(1)
Seńczuk Witold (1925- )
(1)
Siger Aleksander
(1)
Sikorska Anna (rolnictwo)
(1)
Stasińska Bożena (1944- )
(1)
Szepeluk Adam
(1)
Szmigiero Leszek
(1)
Szutowski Mirosław
(1)
Szwejkowska-Kulińska Zofia
(1)
Szymańska Jadwiga
(1)
Trząskowska Monika
(1)
Urbanek-Karłowska Bogumiła
(1)
Wachowiak Roman
(1)
Witczak Agata (1966- )
(1)
Zarzecka Krystyna (1956- )
(1)
Zielińska-Psuja Barbara
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(25)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
Kraj wydania
Polska
(35)
Język
polski
(35)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(14)
Technolodzy żywności
(2)
Temat
Żywność
(12)
Biochemia
(11)
Chemia
(6)
Chemia nieorganiczna
(3)
Tworzywa sztuczne
(3)
Chemia analityczna
(2)
Odżywianie
(2)
Pierwiastki chemiczne
(2)
Toksykologia
(2)
Towaroznawstwo
(2)
Związki nieorganiczne
(2)
Analiza lekarska
(1)
Analiza spektralna
(1)
BIOCHEMIA
(1)
Białko spożywcze
(1)
Chemia organiczna
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Geochemia
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Kosmetyki
(1)
Ksenobiotyki
(1)
Makroelementy
(1)
Metale
(1)
Mikroelementy
(1)
Paliwa płynne
(1)
Pestycydy
(1)
Płeć
(1)
Skaningowa mikroskopia elektronowa
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Smary
(1)
Studenci
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Substancje uzależniające
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
Technologia żywności
(1)
Toksykologia przemysłowa
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Trucizny
(1)
Wiek (biologia)
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Włosy
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
Zanieczyszczenia żywności
(1)
Zastosowanie i wykorzystanie
(1)
Zatrucie lekami
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Temat: miejsce
Białoruś
(1)
Francja
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(23)
Podręczniki akademickie
(7)
Opracowanie
(2)
Monografia
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Poradniki
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1105)
Językoznawstwo
(749)
Edukacja i pedagogika
(738)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(409)
Zarządzanie i marketing
(328)
Chemia
(35)
Socjologia i społeczeństwo
(252)
Psychologia
(199)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(198)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(148)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(145)
Historia
(137)
Literaturoznawstwo
(124)
Kultura fizyczna i sport
(123)
Transport i logistyka
(105)
Rolnictwo i leśnictwo
(103)
Informatyka i technologie informacyjne
(101)
Inżynieria i technika
(94)
Biologia
(86)
Media i komunikacja społeczna
(74)
Hobby i czas wolny
(72)
Kultura i sztuka
(72)
Geografia i nauki o Ziemi
(70)
Architektura i budownictwo
(66)
Filozofia i etyka
(56)
Podróże i turystyka
(52)
Ochrona środowiska
(49)
Nauka i badania
(41)
Matematyka
(31)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(20)
Religia i duchowość
(18)
Fizyka i astronomia
(16)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(12)
Kulinaria
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Rozwój osobisty
(8)
Styl życia, moda i uroda
(7)
Dom i ogród
(6)
Praca, kariera, pieniądze
(6)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(5)
Varia
(4)
Archeologia
(2)
Geologia
(1)
Słowo kluczowe
żywność
(11)
białka
(10)
biochemia
(10)
chemia
(9)
lipidy
(7)
składniki mineralne
(6)
enzymy
(5)
witaminy
(5)
węglowodany
(5)
DNA
(4)
aminokwasy
(4)
kwasy nukleinowe
(4)
peptydy
(4)
alergeny
(3)
barwniki roślinne
(3)
biosynteza
(3)
magazynowanie energii
(3)
metabolizm
(3)
rodniki
(3)
sacharydy
(3)
suplement diety
(3)
toksyny
(3)
tłuszcze
(3)
woda
(3)
związki nieorganiczne
(3)
żywienie
(3)
aktynowce
(2)
azotowce
(2)
badania laboratoryjne
(2)
berylowce
(2)
borowce
(2)
chromowce
(2)
cynkowce
(2)
fluorowce
(2)
helowce
(2)
hemoglobina
(2)
litowce
(2)
manganowce
(2)
miedziowce
(2)
polimery
(2)
skandowce
(2)
tlenowce
(2)
toksykologia
(2)
toksykometria
(2)
tytanowce
(2)
wanadowce
(2)
wodór
(2)
węglowce
(2)
aldehydy
(1)
alkany
(1)
alkeny
(1)
alkiny
(1)
alkohole
(1)
aminoplasty
(1)
aminy
(1)
analiza chemiczna
(1)
analiza laboratoryjna
(1)
analiza sensoryczna
(1)
bezpieczeństwo chemiczne
(1)
biologia molekularna
(1)
budowa cząsteczki
(1)
chromatografia
(1)
ciało stałe
(1)
ciekły kryształ
(1)
cukry
(1)
elektroforeza
(1)
etery
(1)
fenole
(1)
fenoplasty
(1)
geochemia
(1)
hormony
(1)
izomeria
(1)
jądro atomowe
(1)
ketony
(1)
kobaltowce
(1)
komórka
(1)
konserwanty
(1)
kosmetyki
(1)
krew
(1)
ksenobiotyki
(1)
kwasy
(1)
kwasy karboksylowe
(1)
lantanowce
(1)
lantynowce
(1)
leki
(1)
makroelementy
(1)
masa atomowa
(1)
masa cząsteczkowa
(1)
metale
(1)
metody badań
(1)
mikroelementy
(1)
mięso
(1)
mleko
(1)
niklowce
(1)
normy
(1)
olej cylindrowy
(1)
olej maszynowy
(1)
olej opałowy
(1)
olej przekładniowy
(1)
olej smarowy
(1)
35 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Biochemia : podręcznik dla studentów uczelni medycznych / Edward Bańkowski. - Wydanie czwarte. - Wrocław : Edra Urban & Partner, copyright 2020. - XII, 500 stron : ilustracje ; 27 cm.
Odbiorca
Temat
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Słowo kluczowe: biochemia
Indeks.
W książce podkreślona została różnorodność i złożoność związków bioorganicznych. Opisano zdolność organizmów żywych do samoodtwarzania się w identycznej formie przez tysiące pokoleń, zwrócono uwagę na bardzo precyzyjne mechanizmy regulacji metabolizmu. Zwięźle potraktowane zostały rozdziały poświęcone strukturze, właściwościom, metabolizmowi i funkcjonowaniu kwasów nukleinowych, zakładając iż liczne elementy tej wiedzy są przekazywane studentom w trakcie nauczania innych dyscyplin biomedycznych, jak biologia, genetyka, histologia z cytofizjologią, mikrobiologia, onkologia czy medycyna sądowa. Postęp w zakresie biochemii białek i kwasów nukleinowych otworzył drogę rozwojowi biologii molekularnej oraz wyrastających z jej korzeni inżynierii genetycznej i biotechnologii. Umożliwił dogłębną diagnostykę procesów chorobowych na poziomie molekularnym, stworzył warunki do uzyskiwania wielu leków metodami biotechnologicznymi i stworzył szansę rozwoju terapii genowej, polegającej na naprawie aparatu genetycznego komórki. Gruntowna i stale pogłębiana znajomość struktury molekularnej organizmu oraz procesów metabolicznych i ich regulacji w znakomitym stopniu ułatwi przyswajanie coraz to nowych elementów wiedzy biomedycznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22121.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22120.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.39.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.38.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.37.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.40.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.42.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.41.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (6 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.36.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biochemia : podręcznik dla studentów studiów licencjackich i magisterskich / Edward Bańkowski. - Wydanie II - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2021. - XVII, [1], 418 stron : ilustracje kolor. ; 24 cm.
Indeks.
Podręcznik w sposób zwięzły i uproszczony przedstawia podstawowe zagadnienia z zakresu struktury molekularnej składników komórek, macierzy międzykomórkowej i płynów ustrojowych oraz opisuje najważniejsze spośród przemian, określanych mianem metabolizmu. W porównaniu z pierwszym wydaniem zachowany został układ rozdziałów z podziałem na podrozdziały, skrócono niektóre opisy, inne rozbudowano i unowocześniono.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.912.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.910.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.911.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.909.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach B1-B41. Indeks.
Najpopularniejszy podręcznik biochemii na świecie! Najnowsze polskie tłumaczenie Biochemii Stryera, w całości oparte na VIII wydaniu amerykańskim. Nieocenione źródło wiedzy na temat pojęć i szczegółów struktur molekularnych, metabolizmu i technik laboratoryjnych prezentowanych w przystępny i zarazem zajmujący sposób. Najnowsza wersja podręcznika zawiera ogrom informacji dotyczących biochemii, genetyki i fizjologii organizmów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów zachodzących w organizmie człowieka. Autorzy jeszcze bardziej skupili się na klarownym i sprawnym przedstawianiu zagadnień biochemicznych oraz omówili ważne dla biochemii nowe odkrycia. W całym podręczniku jaśniej zdefiniowano wiele podstawowych pojęć wzmacniając ich opisy licznymi zastosowaniami w nowych badaniach naukowych. Każdy z 36. rozdziałów rozpoczyna się krótkim spisem treści danego rozdziału, a kończy podsumowaniem omawianego materiału. Poszczególne rozdziały zawierają zadania umożliwiające samoocenę zrozumienia zagadnień, testy wielokrotnego wyboru, testy, w których udziela się krótkich odpowiedzi, testy dopasowania, zadania problemowe oraz rozwiązania wszystkich typów zadań. Przystępny tekst i porządek przedstawianych zagadnień uzupełniają rysunki obrazujące poszczególne zagadnienia. Podręcznik przeznaczony jest przede wszystkim dla studentów:: biologii, medycyny, farmacji, chemii, biotechnologii, bioinformatyki i różnych działów rolnictwa oraz dla doktorantów i początkujących pracowników nauki w tych dziedzinach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17922.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17921.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach B1-B41. Indeks.
Najpopularniejszy podręcznik biochemii na świecie! Najnowsze polskie tłumaczenie Biochemii Stryera, w całości oparte na VIII wydaniu amerykańskim. Nieocenione źródło wiedzy na temat pojęć i szczegółów struktur molekularnych, metabolizmu i technik laboratoryjnych prezentowanych w przystępny i zarazem zajmujący sposób. Najnowsza wersja podręcznika zawiera ogrom informacji dotyczących biochemii, genetyki i fizjologii organizmów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów zachodzących w organizmie człowieka. Autorzy jeszcze bardziej skupili się na klarownym i sprawnym przedstawianiu zagadnień biochemicznych oraz omówili ważne dla biochemii nowe odkrycia. W całym podręczniku jaśniej zdefiniowano wiele podstawowych pojęć wzmacniając ich opisy licznymi zastosowaniami w nowych badaniach naukowych. Każdy z 36. rozdziałów rozpoczyna się krótkim spisem treści danego rozdziału, a kończy podsumowaniem omawianego materiału. Poszczególne rozdziały zawierają zadania umożliwiające samoocenę zrozumienia zagadnień, testy wielokrotnego wyboru, testy, w których udziela się krótkich odpowiedzi, testy dopasowania, zadania problemowe oraz rozwiązania wszystkich typów zadań. Przystępny tekst i porządek przedstawianych zagadnień uzupełniają rysunki obrazujące poszczególne zagadnienia. Podręcznik przeznaczony jest przede wszystkim dla studentów:: biologii, medycyny, farmacji, chemii, biotechnologii, bioinformatyki i różnych działów rolnictwa oraz dla doktorantów i początkujących pracowników nauki w tych dziedzinach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22118.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.146.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.144.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.145.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.143.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach B1-B41. Indeks.
Najpopularniejszy podręcznik biochemii na świecie! Najnowsze polskie tłumaczenie Biochemii Stryera, w całości oparte na VIII wydaniu amerykańskim. Nieocenione źródło wiedzy na temat pojęć i szczegółów struktur molekularnych, metabolizmu i technik laboratoryjnych prezentowanych w przystępny i zarazem zajmujący sposób. Najnowsza wersja podręcznika zawiera ogrom informacji dotyczących biochemii, genetyki i fizjologii organizmów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów zachodzących w organizmie człowieka. Autorzy jeszcze bardziej skupili się na klarownym i sprawnym przedstawianiu zagadnień biochemicznych oraz omówili ważne dla biochemii nowe odkrycia. W całym podręczniku jaśniej zdefiniowano wiele podstawowych pojęć wzmacniając ich opisy licznymi zastosowaniami w nowych badaniach naukowych. Każdy z 36. rozdziałów rozpoczyna się krótkim spisem treści danego rozdziału, a kończy podsumowaniem omawianego materiału. Poszczególne rozdziały zawierają zadania umożliwiające samoocenę zrozumienia zagadnień, testy wielokrotnego wyboru, testy, w których udziela się krótkich odpowiedzi, testy dopasowania, zadania problemowe oraz rozwiązania wszystkich typów zadań. Przystępny tekst i porządek przedstawianych zagadnień uzupełniają rysunki obrazujące poszczególne zagadnienia. Podręcznik przeznaczony jest przede wszystkim dla studentów:: biologii, medycyny, farmacji, chemii, biotechnologii, bioinformatyki i różnych działów rolnictwa oraz dla doktorantów i początkujących pracowników nauki w tych dziedzinach.
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Biochemistry : a short course, 2007.
Indeks.
Książka składa się z 3 części: molekularny wzór życia, przekazywanie i magazynowanie energii, synteza cząsteczek życia Główny nacisk położono w niej na aspekty fizjologiczne omawianych procesów biochemicznych w zdrowiu i w chorobie. Autorzy podkreślają ścisły związek zjawisk biochemicznych z ważnymi procesami życiowymi. Dzięki temu czytelnik dowiaduje się o mechanizmach zachodzących w jego organizmie, takich jak np. jedzenie, trawienie, wydalanie, ćwiczenia fizyczne, a także poznaje molekularne podstawy otyłości i proponowanych diet odchudzających. Informacje zawarte w podręczniku pozwalają odpowiedzieć na pytanie, jakie szlaki biochemiczne indukuje spożywanie alkoholu i dlaczego nie należy się zbyt intensywnie opalać; dlaczego niektórych boli brzuch, gdy wypiją mleko; jak działa aspiryna itp. Omówiono także techniki doświadczalne ľ w biochemii białek i rekombinacji DNA. Do każdego rozdziału dołączono zadania i pytania (odpowiedzi znajdują się na końcu książki). Tekst zasadniczy uzupełniono dodatkowymi elementami, jak np. dodatek o witaminach i koenzymach, który zawiera ważne informacje o dziewięciu witaminach i rodzajach pożywienia będących głównym źródłem danej witaminy, rodzajach chorób wywoływanych przez jej niedobór i dopuszczalnej dziennej dawce spożycia. Dodatkowy materiał multimedialny umieszczony jest także na stronie internetowej wydawcy oryginału.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13361 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13360.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14363.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1113.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1111.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1112.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1110.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy chemii nieorganicznej. [T.] 1 / Adam Bielański. - Wydanie 6. zaktualizowane i uzupełnione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - IX, [1], 532, 14, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
U góry okładki: Nowe wydanie.
Indeks.
Nowe wydanie znanego i cenionego przez studentów oraz wykładowców podręcznika akademickiego. Autor uaktualnił i uzupełnił wiadomości, uwzględniając postępy chemii nieorganicznej i naukowe podstawy nowych jej zastosowań. Zastosował zgodną z obecnie obowiązującymi normami IUPAC nomenklaturę związków chemicznych. Wszystkie wprowadzone zmiany dotyczą bardzo ważnych i najintensywniej rozwijających się obszarów wiedzy z zakresu chemii nieorganicznej. Na szczególną uwagę w tym wydaniu zasługuje: wprowadzenie nowych rozdziałów dotyczących m.in. pierwiastków chemicznych w skorupie ziemskiej i w kosmosie; ogniw paliwowych; syntezy poliwodorotlenków i polikwasów, omówienie metody zol–żel w syntezie nieorganicznej, wzmianka o nanotechnologiach, uzupełnienie wiadomości o elektroujemności, wprowadzenie dodatkowych informacji z zakresu gospodarki wodorowej, syntezy wodoru w fotoogniwach z elektrodami z półprzewodzących tlenków, aktualizacja zagadnień dotyczących węglowców i aktynowców, rozbudowanie treści dotyczących nowoczesnych technologii i zastosowań chemii nieorganicznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19102.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19101.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy chemii nieorganicznej. [T.] 2 / Adam Bielański. - Wydanie 6. zaktualizowane i uzupełnione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - XII, [1], 534-1045, [1], 20, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce : Nowe wydanie.
Indeks.
Tom II zawiera szczegółowe omówienie poszczególnych grup układu okresowego pierwiastków.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19104.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19103.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 281-306.
Książka składa się z trzech tomów i obejmuje bardzo szeroką gamę problemów związanych z chemią i technologią polimerów. Jest to kolejne wydanie popularnego w latach dziewięćdziesiątych XX w. podręcznika pod tym samym tytułem, napisanego wówczas przez prof. W. Szlezyngiera. Obecnie podręcznik ten został zaktualizowany przez prof. Z. Brzozowskiego i wzbogacony o najnowsze wiadomości dotyczące syntezy nowych polimerów oraz o najnowsze kierunki w technologii tworzyw sztucznych. Czytelnik znajdzie w nim nie tylko typowe informacje o produkcji określonych polimerów, ale także rys historyczny dotyczący rozwoju danej grupy tworzyw, ich producentów krajowych i zagranicznych, nazwy handlowe omawianych polimerów i tworzyw, a także metody przetwórstwa i modyfikacji w celu poprawy ich właściwości użytkowych oraz ich zastosowanie. Wiele metod otrzymywania polimerów ilustrują schematy technologiczne. Często analizowane są problemy ekologiczne produkcji, warunki BHP i przeciwpożarowe, a także zagadnienia poprawy ekonomiczności procesu jakości wyrobu. Wskazane są perspektywiczne możliwości i kierunki rozwoju danej grupy polimerów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21232.XXVII [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21231.XXVII [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 190.
Podręcznik przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik technologii żywności w technikach i szkołach policealnych. Dopuszczony do użytku szkolnego w 2010 roku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19050.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19049.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr., wykaz norm. przy rozdz.
Analiza żywności jest intensywnie rozwijająca się dziedziną nauki, która zajmuje się badaniem związków chemicznych surowców roślinnych i zwierzęcych oraz gotowych produktów spożywczych, a także zmianami tych składników podczas procesów technologicznych i przechowywania. Znajomość zasad stosowania metod i postępowania analitycznego jest niezbędna dla przyszłej kadry pracowników laboratoriów przemysłu spożywczego oraz wszystkich, którzy w badaniach posługują się metodami z zakresu analizy żywności. Intencją autorów opracowania było zestawienie nie tylko metod konwencjonalnych, tych najczęściej wykorzystywanych w analizie jakościowo-ilościowej podstawowych składników żywności, ale również nowoczesnych metod opartych na najnowszej aparaturze pomiarowej, która w niedalekiej przyszłości będzie wyposażeniem pracowni analitycznych zajmujących się badaniem surowców spożywczych i żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17772 [Magazyn 1], P.18043 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19003.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 19710.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19709.XVIII.10 [Czytelnia B], 19002.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Biochemia żywności : (metody, zadania i testy) / Jerzy Dziuba, Henryk Kostyra, Marta Dziuba. - Wydanie 3 poprawione i poszerzone - Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2012. - 299 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Bibliografia strony 121-122.
Rozwój biochemii i związany z tym napływ informacji wymuszają ciągłe doskonalenie warsztatu dydaktycznego. Podręcznik zawiera teoretyczne i praktyczne podstawy nowoczesnych metod badawczych oraz zbiór testów i zadań rachunkowych. Zamieszczone w nim zagadnienia nie wyczerpują całościowo problematyki biochemicznej, stanowią jednak przykład określonego ujęcia informacji, które mogą pomóc studentowi w kształtowaniu umiejętności analitycznego myślenia. Dla prowadzącego zajęcia podręcznik może być źródłem inspiracji do nierutynowego i problemowego ujmowania wiedzy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17280 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17533.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17532.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 229-246.
Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17846.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby. Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19052.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19051.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
W podręczniku zostały opracowane najważniejsze zagadnienia z analizy żywności i żywienia człowieka. W doborze tematów kierowano się przede wszystkim tym, aby uczyły zasad oceny wartości odżywczej i zdrowotnej produktów żywnościowych, a także dawały podstawę do poznania zasad prawidłowego odżywiania. Podany na końcu każdego rozdziału spis piśmiennictwa umożliwia samodzielne poszerzanie wiedzy z danego tematu. Dołączone załączniki to aktualne normy żywienia dla ludności w Polsce oraz wykaz dozwolonych substancji dodatkowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17288 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17597.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17596.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Tytuł oryginału: Organic chemistry : a short course.
Przedstawione tematy ujęto w formie wykładu. W obecnym wydaniu praktyczne aspekty chemii organicznej poparto licznymi przykładami oraz wzbogacono kolorem ilustracje, co z pewnością ułatwi zrozumienie treści. Podane przy każdym rozdziale zadania umożliwią kontrolę przyswojenia wiadomości. W książce omówiono zagadnienia dotyczące: wiązań chemicznych, wartościowości, izometrii, zapisu wzorów strukturalnych i zasad klasyfikacji. Część szczegółowa obejmuje wszystkie klasy związków organicznych oraz cztery główne rodzaje związków o znaczeniu biologicznym: lipidy, węglowodany, białka i kwasy nukleinowe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18044 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19718.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19717.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Celem tej książki jest nie tylko omówienie niebezpiecznych związków i zwrócenie uwagi na zagrożenia, jakie stanowią dla organizmów żywych, przede wszystkim dla ludzi. Autorowi zależało również na pokazaniu, jak z ich powodu dochodziło do nieszczęśliwych wypadków i zwróceniu uwagi na długotrwałe, podejmowane na przestrzeni wieków wysiłki, zmierzające do wyeliminowania przyczyn wielu nieszczęść.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19877.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
W książce przedstawiono zasady i normy służące ocenie towaroznawczej surowców i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, a także ryb i pszczół, począwszy od mleka, a na wełnie i pierzu kończąc. Omówiono metody oceny i klasyfikacji surowców oraz wytwarzanych z nich produktów, a w większości przypadków również szczegółowe zasady postępowania przy oznaczaniu poszczególnych wskaźników ujętych w odpowiednich normach przedmiotowych. Książka jest przeznaczona dla studentów takich kierunków studiów, jak towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności oraz zootechnika.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17552.XVII.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17551.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Geochemia środowiska / Zdzisław M. Migaszewski, Agnieszka Gałuszka. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2016. - 637 stron : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Bibliografia, wykaz aktów prawnych strony 505-568. Indeksy.
Geochemia środowiska odgrywa istotną rolę w naukach o środowisku przyrodniczym. Jej korzenie sięgają geochemii prospekcyjnej, tej klasycznej dyscypliny nauk o Ziemi, ściśle związanej z poszukiwaniem złóż surowców mineralnych. Głównym celem geochemii środowiska jest badanie mechanizmów obiegu pierwiastków w zewnętrznych warstwach Ziemi, interakcji między elementami biotycznymi i abiotycznymi środowiska oraz wpływu stresu antropogenicznego na procesy zachodzące na powierzchni Ziemi. Książka „Geochemia Środowiska” autorstwa Zdzisława M. Migaszewskiego i Agnieszki Gałuszki stanowi rozszerzoną wersję poprzedniego wydania „Podstawy geochemii środowiska” i jest przeznaczona dla specjalistów, doktorantów i studentów z zakresu nauk o Ziemi, nauk o środowisku przyrodniczym, nauk biologicznych, chemicznych, rolniczych i medycznych. Powstała ona na podstawie licznych publikacji i materiałów archiwalnych autorów oraz realizacji polskich i amerykańskich projektów badawczych z zakresu geochemii środowiska. Autorzy niniejszej książki prezentują „geologiczny” punkt widzenia, uwypuklając tym samym rolę elementów abiotycznych w interakcjach geochemicznych zachodzących w biosferze. Ten nieco odmienny od tradycyjnego w ochronie środowiska sposób przedstawienia przedmiotowego zagadnienia będzie z pewnością dla wielu czytelników impulsem do dalszych przemyśleń, studiów lub badań.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17880.XXVI.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17879.XXVI.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 74.
Niniejszy skrypt jest przeznaczony dla studentów kierunku Rolnictwo. Treść skryptu uwzględnia wymagania podstawowego programu nauczania z zakresu ćwiczeń audytoryjnych i laboratoryjnych z chemii nieorganicznej. Program ćwiczeń obejmuje obliczenia chemiczne ze stechiometrii i stężeń roztworów oraz metody analizy chemicznej klasycznej i instrumentalnej (ilościowej i jakościowej). W poszczególnych rozdziałach zamieszczono część teoretyczną, doświadczalną oraz przykłady zadań rachunkowych. W ostatnim rozdziale przedstawiono normy spożycia wybranych składników nieorganicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18078 [Magazyn 1], P.18079 [Magazyn 1], P.18077 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19821.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19820.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej