Chemia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(35)
Forma i typ
Książki
(33)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Publikacje naukowe
(5)
E-booki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(52)
tylko na miejscu
(27)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(13)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(24)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(27)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(8)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(8)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Staroszczyk Hanna
(6)
Berg Jeremy Mark
(4)
Dabert Mirosława
(4)
Jarmołowski Artur
(4)
Stryer Lubert (1938- )
(4)
Tymoczko John L. (1948- )
(4)
Antos-Krzemińska Nina
(3)
Deckert Joanna
(3)
Gatto Gregory J
(3)
Goździcka-Józefiak Anna
(3)
Jarmuszkiewicz Wiesława
(3)
Karachitos Andonis
(3)
Kicińska Anna (biolog)
(3)
Kmita Hanna
(3)
Kozieł Agnieszka (biolog)
(3)
Leśniewicz Krzysztof
(3)
Olejniczak Mikołaj
(3)
Poręba Elżbieta
(3)
Raczyńska Katarzyna Dorota
(3)
Sobczak Krzysztof (biolog)
(3)
Szweykowska-Kulińska Zofia (1956- )
(3)
Wojtaszek Przemysław (1962- )
(3)
Wojtkowska Małgorzata (biolog)
(3)
Woyda-Płoszczyca Andrzej
(3)
Ziemnicki Kazimierz
(3)
Bielański Adam (1912-2016)
(2)
Brzozowski Zbigniew (1933-2013)
(2)
Gburek Jakub
(2)
Piwowar Agnieszka
(2)
Szlezyngier Włodzimierz (1924-2007)
(2)
Bańkowski Edward
(1)
Bańkowski Edward (1942- )
(1)
Bem Ewa
(1)
Bogdanik Tadeusz
(1)
Brzeziński Jacek
(1)
Chmielnicka Jadwiga
(1)
Ciesielska Ewa (chemia organiczna)
(1)
Craine Leslie E
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dwiecki Krzysztof
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Florek Ewa
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gałuszka Agnieszka
(1)
Grajeta Halina
(1)
Gugała Marek
(1)
Hart David J
(1)
Hart Harold (1922- )
(1)
Janicki Andrzej
(1)
Jasińska-Stępniak Aldona
(1)
Jodynis-Liebert Jadwiga
(1)
Karłowski Kazimierz
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Kowalczyk Marek
(1)
Kozłowski Jan
(1)
Kołaciński Zbigniew
(1)
Kołodziejczyk Aleksander (1942- )
(1)
Krechniak Jerzy
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Ludwicki Jan K
(1)
Magowska Anita
(1)
Majka Jerzy
(1)
Migaszewski Zdzisław M
(1)
Mystkowska Iwona
(1)
Nogala-Kałucka Małgorzata
(1)
Nowak Dorota
(1)
Pasternak Kazimierz
(1)
Piasecka-Kwiatkowska Dorota (1965- )
(1)
Piekoszewski Wojciech
(1)
Pikul Jan (1949- )
(1)
Piotrowski Jerzy
(1)
Piotrowski Jerzy K
(1)
Podniało Alfred
(1)
Pospiech Edward (1949- )
(1)
Rosiak Elżbieta
(1)
Sapota Andrzej
(1)
Seńczuk Witold
(1)
Seńczuk Witold (1925- )
(1)
Siger Aleksander
(1)
Sikorska Anna (rolnictwo)
(1)
Stasińska Bożena (1944- )
(1)
Szepeluk Adam
(1)
Szmigiero Leszek
(1)
Szutowski Mirosław
(1)
Szwejkowska-Kulińska Zofia
(1)
Szymańska Jadwiga
(1)
Trząskowska Monika
(1)
Urbanek-Karłowska Bogumiła
(1)
Wachowiak Roman
(1)
Witczak Agata (1966- )
(1)
Zarzecka Krystyna (1956- )
(1)
Zielińska-Psuja Barbara
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(25)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
Kraj wydania
Polska
(35)
Język
polski
(35)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(14)
Technolodzy żywności
(2)
Temat
Żywność
(12)
Biochemia
(11)
Chemia
(6)
Chemia nieorganiczna
(3)
Tworzywa sztuczne
(3)
Chemia analityczna
(2)
Odżywianie
(2)
Pierwiastki chemiczne
(2)
Toksykologia
(2)
Towaroznawstwo
(2)
Związki nieorganiczne
(2)
Analiza lekarska
(1)
Analiza spektralna
(1)
BIOCHEMIA
(1)
Białko spożywcze
(1)
Chemia organiczna
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Geochemia
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Kosmetyki
(1)
Ksenobiotyki
(1)
Makroelementy
(1)
Metale
(1)
Mikroelementy
(1)
Paliwa płynne
(1)
Pestycydy
(1)
Płeć
(1)
Skaningowa mikroskopia elektronowa
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Smary
(1)
Studenci
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Substancje uzależniające
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
Technologia żywności
(1)
Toksykologia przemysłowa
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Trucizny
(1)
Wiek (biologia)
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Włosy
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
Zanieczyszczenia żywności
(1)
Zastosowanie i wykorzystanie
(1)
Zatrucie lekami
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Temat: miejsce
Białoruś
(1)
Francja
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(23)
Podręczniki akademickie
(7)
Opracowanie
(2)
Monografia
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Poradniki
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1107)
Językoznawstwo
(749)
Edukacja i pedagogika
(738)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(410)
Zarządzanie i marketing
(328)
Chemia
(35)
Socjologia i społeczeństwo
(252)
Psychologia
(199)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(198)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(148)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(145)
Historia
(137)
Literaturoznawstwo
(124)
Kultura fizyczna i sport
(123)
Transport i logistyka
(105)
Rolnictwo i leśnictwo
(103)
Informatyka i technologie informacyjne
(102)
Inżynieria i technika
(94)
Biologia
(87)
Media i komunikacja społeczna
(74)
Hobby i czas wolny
(72)
Kultura i sztuka
(72)
Geografia i nauki o Ziemi
(70)
Architektura i budownictwo
(66)
Filozofia i etyka
(56)
Podróże i turystyka
(53)
Ochrona środowiska
(49)
Nauka i badania
(41)
Matematyka
(31)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(20)
Religia i duchowość
(18)
Fizyka i astronomia
(16)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(12)
Kulinaria
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Rozwój osobisty
(8)
Styl życia, moda i uroda
(7)
Dom i ogród
(6)
Praca, kariera, pieniądze
(6)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(5)
Varia
(4)
Archeologia
(2)
Geologia
(1)
Słowo kluczowe
żywność
(11)
białka
(10)
biochemia
(10)
chemia
(9)
lipidy
(7)
składniki mineralne
(6)
enzymy
(5)
witaminy
(5)
węglowodany
(5)
DNA
(4)
aminokwasy
(4)
kwasy nukleinowe
(4)
peptydy
(4)
alergeny
(3)
barwniki roślinne
(3)
biosynteza
(3)
magazynowanie energii
(3)
metabolizm
(3)
rodniki
(3)
sacharydy
(3)
suplement diety
(3)
toksyny
(3)
tłuszcze
(3)
woda
(3)
związki nieorganiczne
(3)
żywienie
(3)
aktynowce
(2)
azotowce
(2)
badania laboratoryjne
(2)
berylowce
(2)
borowce
(2)
chromowce
(2)
cynkowce
(2)
fluorowce
(2)
helowce
(2)
hemoglobina
(2)
litowce
(2)
manganowce
(2)
miedziowce
(2)
polimery
(2)
skandowce
(2)
tlenowce
(2)
toksykologia
(2)
toksykometria
(2)
tytanowce
(2)
wanadowce
(2)
wodór
(2)
węglowce
(2)
aldehydy
(1)
alkany
(1)
alkeny
(1)
alkiny
(1)
alkohole
(1)
aminoplasty
(1)
aminy
(1)
analiza chemiczna
(1)
analiza laboratoryjna
(1)
analiza sensoryczna
(1)
bezpieczeństwo chemiczne
(1)
biologia molekularna
(1)
budowa cząsteczki
(1)
chromatografia
(1)
ciało stałe
(1)
ciekły kryształ
(1)
cukry
(1)
elektroforeza
(1)
etery
(1)
fenole
(1)
fenoplasty
(1)
geochemia
(1)
hormony
(1)
izomeria
(1)
jądro atomowe
(1)
ketony
(1)
kobaltowce
(1)
komórka
(1)
konserwanty
(1)
kosmetyki
(1)
krew
(1)
ksenobiotyki
(1)
kwasy
(1)
kwasy karboksylowe
(1)
lantanowce
(1)
lantynowce
(1)
leki
(1)
makroelementy
(1)
masa atomowa
(1)
masa cząsteczkowa
(1)
metale
(1)
metody badań
(1)
mikroelementy
(1)
mięso
(1)
mleko
(1)
niklowce
(1)
normy
(1)
olej cylindrowy
(1)
olej maszynowy
(1)
olej opałowy
(1)
olej przekładniowy
(1)
olej smarowy
(1)
35 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Indeks.
Tytuł oryginału: Organic chemistry : a short course.
Przedstawione tematy ujęto w formie wykładu. W obecnym wydaniu praktyczne aspekty chemii organicznej poparto licznymi przykładami oraz wzbogacono kolorem ilustracje, co z pewnością ułatwi zrozumienie treści. Podane przy każdym rozdziale zadania umożliwią kontrolę przyswojenia wiadomości. W książce omówiono zagadnienia dotyczące: wiązań chemicznych, wartościowości, izometrii, zapisu wzorów strukturalnych i zasad klasyfikacji. Część szczegółowa obejmuje wszystkie klasy związków organicznych oraz cztery główne rodzaje związków o znaczeniu biologicznym: lipidy, węglowodany, białka i kwasy nukleinowe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18044 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19718.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19717.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Celem tej książki jest nie tylko omówienie niebezpiecznych związków i zwrócenie uwagi na zagrożenia, jakie stanowią dla organizmów żywych, przede wszystkim dla ludzi. Autorowi zależało również na pokazaniu, jak z ich powodu dochodziło do nieszczęśliwych wypadków i zwróceniu uwagi na długotrwałe, podejmowane na przestrzeni wieków wysiłki, zmierzające do wyeliminowania przyczyn wielu nieszczęść.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19877.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
W książce przedstawiono zasady i normy służące ocenie towaroznawczej surowców i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, a także ryb i pszczół, począwszy od mleka, a na wełnie i pierzu kończąc. Omówiono metody oceny i klasyfikacji surowców oraz wytwarzanych z nich produktów, a w większości przypadków również szczegółowe zasady postępowania przy oznaczaniu poszczególnych wskaźników ujętych w odpowiednich normach przedmiotowych. Książka jest przeznaczona dla studentów takich kierunków studiów, jak towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności oraz zootechnika.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17552.XVII.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17551.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Geochemia środowiska / Zdzisław M. Migaszewski, Agnieszka Gałuszka. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2016. - 637 stron : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Bibliografia, wykaz aktów prawnych strony 505-568. Indeksy.
Geochemia środowiska odgrywa istotną rolę w naukach o środowisku przyrodniczym. Jej korzenie sięgają geochemii prospekcyjnej, tej klasycznej dyscypliny nauk o Ziemi, ściśle związanej z poszukiwaniem złóż surowców mineralnych. Głównym celem geochemii środowiska jest badanie mechanizmów obiegu pierwiastków w zewnętrznych warstwach Ziemi, interakcji między elementami biotycznymi i abiotycznymi środowiska oraz wpływu stresu antropogenicznego na procesy zachodzące na powierzchni Ziemi. Książka „Geochemia Środowiska” autorstwa Zdzisława M. Migaszewskiego i Agnieszki Gałuszki stanowi rozszerzoną wersję poprzedniego wydania „Podstawy geochemii środowiska” i jest przeznaczona dla specjalistów, doktorantów i studentów z zakresu nauk o Ziemi, nauk o środowisku przyrodniczym, nauk biologicznych, chemicznych, rolniczych i medycznych. Powstała ona na podstawie licznych publikacji i materiałów archiwalnych autorów oraz realizacji polskich i amerykańskich projektów badawczych z zakresu geochemii środowiska. Autorzy niniejszej książki prezentują „geologiczny” punkt widzenia, uwypuklając tym samym rolę elementów abiotycznych w interakcjach geochemicznych zachodzących w biosferze. Ten nieco odmienny od tradycyjnego w ochronie środowiska sposób przedstawienia przedmiotowego zagadnienia będzie z pewnością dla wielu czytelników impulsem do dalszych przemyśleń, studiów lub badań.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17880.XXVI.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17879.XXVI.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 74.
Niniejszy skrypt jest przeznaczony dla studentów kierunku Rolnictwo. Treść skryptu uwzględnia wymagania podstawowego programu nauczania z zakresu ćwiczeń audytoryjnych i laboratoryjnych z chemii nieorganicznej. Program ćwiczeń obejmuje obliczenia chemiczne ze stechiometrii i stężeń roztworów oraz metody analizy chemicznej klasycznej i instrumentalnej (ilościowej i jakościowej). W poszczególnych rozdziałach zamieszczono część teoretyczną, doświadczalną oraz przykłady zadań rachunkowych. W ostatnim rozdziale przedstawiono normy spożycia wybranych składników nieorganicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18078 [Magazyn 1], P.18079 [Magazyn 1], P.18077 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19821.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19820.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biochemia : dla studentów medycznych studiów licencjackich / Kazimierz Pasternak. - Wydanie I - 2 dodruk. - Lublin : Wydawnictwo "Czelej", 2019. - 236 stron : ryciny ; 24 cm.
(Seria Podręczników dla Studentów Studiów Pielęgniarskich)
Biochemia to ważny i wartościowy podręcznik akademicki, wypełniający lukę wydawniczą w tej dziedzinie. Jest to zwięzłe kompendium, opracowane w oparciu o minimalne wymagania programowe, w systematyczny sposób przedstawiające główne związki i ich przemiany oraz umożliwiające studentom poznanie podstawowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Książka dzieli się na część teoretyczną i część doświadczalną. Pierwsza obejmuje główne zagadnienia wymagane w programie studiów pielęgniarskich licencjackich i magisterskich prowadzonych na wydziałach pielęgniarskich akademii medycznych, natomiast w drugiej zamieszczono opisy wybranych doświadczeń, które mogą być wykonywane przez studentów w czasie zajęć praktycznych i w ten sposób ilustrować i przybliżać omawiany materiał.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.916.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.915.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.914.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.913.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
To doskonałe źródło wiedzy z dziedziny toksykologii. Autorzy uwzględnili w nim najnowsze osiągnięcia wynikające z ogromnego postępu, jaki dokonał się we wszystkich kierunkach toksykologii: molekularnej, środowiska i toksykologii klinicznej. Omówiono: - toksykokinetykę, toksykometrię, mechanizmy zatruć - toksykologię substancji chemicznych - toksykologię pestycydów, leków, kosmetyków, tworzyw sztucznych - ogólny problem bezpieczeństwa chemicznego i oceny zagrożenia - toksykologię promieniowania jonizującego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19056.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19055.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 193.
Kompletny i nowoczesny podręcznik z biochemii laboratoryjnej zawiera wszystkie potrzebne informacje z zakresu biochemii ogólnej. Oprócz wiadomości podstawowych zawiera także informacje na temat współczesnego zastosowania omawianych biocząstek w medycynie i farmacji, wykorzystywanych w badaniach laboratoryjnych. Każde ćwiczenie poprzedzone blokiem tematycznym, składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej podano podstawowe informacje niezbędne do zrozumienia badanego problemu. W części doświadczalnej podano wskazówki i objaśnienia oraz instrukcje do praktycznego ich wykonania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13367 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.13366.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14366.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 193.
Kompletny i nowoczesny podręcznik z biochemii laboratoryjnej zawiera wszystkie potrzebne informacje z zakresu biochemii ogólnej. Oprócz wiadomości podstawowych zawiera także informacje na temat współczesnego zastosowania omawianych biocząstek w medycynie i farmacji, wykorzystywanych w badaniach laboratoryjnych. Każde ćwiczenie poprzedzone blokiem tematycznym, składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej podano podstawowe informacje niezbędne do zrozumienia badanego problemu. W części doświadczalnej podano wskazówki i objaśnienia oraz instrukcje do praktycznego ich wykonania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.906.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.908.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.907.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.905.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Poradnik stanowi obszerne kompendium wiedzy, obejmujące praktycznie wszystkie zagadnienia dotyczące paliw płynnych, środków smarowych, ich wytwarzania, właściwości i zastosowania. Całość podzielono na dwie części, z których pierwsza jest poświęcona paliwom silnikowym, olejom opałowym oraz gospodarce tymi produktami, z uwzględnieniem norm ochrony środowiska i proekologicznej certyfikacji wyrobów. W części drugiej zawarto zagadnienia tribologii, zasady doboru i stosowania środków smarowych oraz regeneracji olejów przepracowanych i cieczy technologicznych. Uzupełnieniem poradnika są tabele właściwości środków smarowych oraz ich zużycia w maszynach i urządzeniach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21196.XXVII [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21195.XXVII [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Trucizny od dawna towarzyszyły człowiekowi w życiu codziennym, ale w miarę rozwoju cywilizacji znacznie rozszerzyło się ich działanie na organizm człowieka. Współczesna nauka zajmuje się toksykologią poszczególnych związków chemicznych oraz ich wykorzystaniem w praktyce. W publikacji omówiono m.in. losy trucizn w organizmie, mechanizmy ich toksycznego działania, toksykologię środowiska, żywności. przemysłową oraz sądowo-lekarską, bojowe środki trujące (zagrożenie atakami terrorystycznymi), pomoc w ostrych zatruciach oraz problematykę bezpieczeństwa chemicznego (mającą obecnie zasięg ogólnoświatowy). Książka jest przede wszystkim przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, a lekarzom i farmaceutom oraz osobom zawodowo stykającym się z toksykologią niewątpliwie pomoże rozszerzyć i uregulować wiedzę z tej dziedziny. Ponieważ podstawowe problemy toksykologii autorzy przedstawili w bardzo przystępny sposób dla czytelnika nieprofesjonalisty, książkę adresuje się także do szerokiego grona odbiorców zwłaszcza, że wszyscy stykamy się na co dzień z substancjami trującymi, a poznanie ich właściwości toksycznych i sposobów działań zapobiegawczych może okazać się bardzo przydatne w praktyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19058.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19057.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17281 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17535.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17534.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.33.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.154.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.153.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.152.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.151.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17282 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17537.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17536.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Chemia żywności : praca zbiorowa. 2, Biologiczne właściwości składników żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2017 r., (wyd. I). - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - XI, [3], 353 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.34.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.157.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.158.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.156.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.155.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie i Rozprawy / Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej ; nr 12)
Na grzbiecie wyłącznie tytuł serii.
Bibliografia na stronach 96-106.
Niniejsza książka powstała na bazie obronionej w 2019 r. na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku rozprawy doktorskiej nt. ,,Analiza zachowań żywieniowych a zawartość wybranych mikro- i makroelementów we włosach studentów uczelni we Francji, w Polsce i na Białorusi” napisanej pod promotorstwem prof. Jana Kazimierza Karczewskiego. Celem pracy jest przedstawienie wpływu cech demograficznych oraz zachowań żywieniowych na zawartość wybranych mikro- i makroelementów (sodu, potasu, wapnia, magnezu, siarki i ołowiu) we włosach studentów francuskich (Ośrodek Kształcenia Medycznego w Niort), polskich (Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej) oraz białoruskich (Grodzieński Uniwersytet Państwowy im. Janki Kupały). Przeprowadzone badania mają pokazać, które cechy respondentów wpływają na zawartość minerałów we włosach. Czy występują różnice ze względu na kraj zamieszkania, płeć, wiek, a może ze względu na zachowania żywieniowe, w tym np. spożywanie fast food-ów oraz dań błyskawicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18555.XVIII.12.2 [Magazyn 1], P.18556.XVIII.12.2 [Magazyn 1], P.18554.XVIII.12.2 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21888.XVIII.12.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21887.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia stron: 481-507.
Książka składa się z trzech tomów i obejmuje bardzo szeroką gamę problemów związanych z chemią i technologią polimerów. Jest to kolejne wydanie popularnego w latach dziewięćdziesiątych XX w. podręcznika pod tym samym tytułem, napisanego wówczas przez prof. W. Szlezyngiera. Obecnie podręcznik ten został zaktualizowany przez prof. Z. Brzozowskiego i wzbogacony o najnowsze wiadomości dotyczące syntezy nowych polimerów oraz o najnowsze kierunki w technologii tworzyw sztucznych. Czytelnik znajdzie w nim nie tylko typowe informacje o produkcji określonych polimerów, ale także rys historyczny dotyczący rozwoju danej grupy tworzyw, ich producentów krajowych i zagranicznych, nazwy handlowe omawianych polimerów i tworzyw, a także metody przetwórstwa i modyfikacji w celu poprawy ich właściwości użytkowych oraz ich zastosowanie. Wiele metod otrzymywania polimerów ilustrują schematy technologiczne. Często analizowane są problemy ekologiczne produkcji, warunki BHP i przeciwpożarowe, a także zagadnienia poprawy ekonomiczności procesu jakości wyrobu. Wskazane są perspektywiczne możliwości i kierunki rozwoju danej grupy polimerów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21230.XXVII [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21229.XXVII [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18592.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22002.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22001.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej