ŻYWNOŚĆ
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(30)
Forma i typ
Książki
(30)
Dostępność
dostępne
(30)
tylko na miejscu
(18)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(18)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(12)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(18)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(3)
Iwanow Krystyna
(2)
Kunachowicz Hanna
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nadolna Irena
(2)
Przygoda Beata
(2)
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(1)
Baum Karin
(1)
Bhargava Alok
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Domański Tomasz (1953- )
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Grimm Peter
(1)
Jasiulewicz Anna
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Nierzwicki Witold
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Nowitzki-Grimm Susanne
(1)
Ozimek Irena
(1)
Poprzęcki Stanisław
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Ryan Monique (1962- )
(1)
Rytko Anna
(1)
Sikora Tadeusz (1950- )
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Szewczyński Jerzy
(1)
Szwacka-Mokrzycka Joanna
(1)
Waigand-Brauner Melanie
(1)
Waśkiewicz Zbigniew
(1)
Wojewoda Izabela
(1)
Zając Adam
(1)
Świątkowska Monika
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(16)
1990 - 1999
(4)
Kraj wydania
Polska
(28)
Wielka Brytania
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(28)
angielski
(2)
Temat
JĘZYK ANGIELSKI
(1469)
TURYSTYKA
(578)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(491)
Język angielski
(477)
ZARZĄDZANIE
(329)
ŻYWNOŚĆ
(-)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(260)
PODRĘCZNIKI
(245)
Nauczanie języków obcych
(229)
JĘZYK NIEMIECKI
(205)
KADRY
(202)
POLSKA
(198)
DZIECKO
(189)
PEDAGOGIKA
(160)
PIELĘGNIARSTWO
(157)
JĘZYK ROSYJSKI
(154)
Pielęgniarstwo
(154)
UNIA EUROPEJSKA
(146)
INNOWACJE
(145)
POWIEŚĆ ROSYJSKA
(144)
MARKETING
(140)
RODZINA
(139)
MŁODZIEŻ
(132)
NAUCZANIE
(128)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(126)
WIELKA BRYTANIA
(124)
WYCHOWANIE
(124)
INTERNET
(123)
Nauczanie
(117)
ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
(116)
OPOWIADANIE ROSYJSKIE
(112)
KOMUNIKACJA SPOŁECZNA
(109)
SAMORZĄD TERYTORIALNY
(108)
JĘZYKOZNAWSTWO
(107)
FILOZOFIA
(104)
SOCJOLOGIA
(104)
JĘZYKI
(103)
POWIEŚĆ ANGIELSKA
(102)
SŁUŻBA ZDROWIA
(101)
PRZEWODNIKI TURYSTYCZNE
(100)
ROLNICTWO
(100)
SPORT
(99)
PORADNIKI
(96)
ZDROWIE PUBLICZNE
(94)
BEZPIECZEŃSTWO NARODOWE
(93)
KULTURA FIZYCZNA
(93)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(92)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(91)
ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE
(91)
EKOROZWÓJ
(89)
PROMOCJA ZDROWIA
(89)
SPOŁECZEŃSTWO INFORMACYJNE
(89)
PRZEDSIĘBIORSTWA MAŁE i ŚREDNIE
(88)
RACHUNKOWOŚĆ
(87)
GLOBALIZACJA
(84)
BUDOWNICTWO
(83)
ODPOCZYNEK
(82)
Zarządzanie
(82)
GOSPODARKA
(81)
Język rosyjski
(81)
POEZJA ROSYJSKA
(81)
WYCHOWANIE w RODZINIE
(80)
REGIONALIZACJA GOSPODARCZA
(78)
Turystyka
(77)
HOTELARSTWO
(76)
KULTURA
(75)
UCZNIOWIE
(72)
FINANSE
(71)
JAN PAWEŁ II (papież ; 1920-2005)
(71)
POLITYKA SPOŁECZNA
(71)
SZKOLNICTWO
(70)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(70)
USŁUGI
(69)
STOSUNKI INTERPERSONALNE
(68)
OCHRONA ŚRODOWISKA
(67)
POWIEŚĆ AMERYKAŃSKA
(67)
STATYSTYKA
(67)
BANKI
(66)
Bezpieczeństwo narodowe
(66)
FIZYKOTERAPIA
(66)
Rehabilitacja medyczna
(66)
LOGISTYKA GOSPODARCZA
(65)
CZYTANIE
(64)
GOSPODARKA TERENOWA
(64)
Anatomia człowieka
(63)
EGZAMINY
(63)
Przedsiębiorstwo
(63)
Historia
(62)
KONSUMENCI (ekon.)
(62)
ROZWÓJ REGIONALNY
(62)
STANY ZJEDNOCZONE
(62)
Dzieci
(61)
MEDYCYNA
(61)
ODŻYWIANIE
(61)
WIEŚ
(61)
EKONOMIA
(60)
OPIEKA SPOŁECZNA
(60)
PSYCHOLOGIA
(60)
Gramatyka
(59)
PRACA
(59)
BIBLIOTEKARSTWO
(58)
Temat: czas
1989-
(2)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(4)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(4)
PORADNIKI
(3)
PODRĘCZNIKI
(2)
Podręcznik
(1)
Słowo kluczowe
żywność
(9)
składniki odżywcze
(4)
żywienie
(4)
marketing
(3)
wartość odżywcza
(3)
bezpieczeństwo żywnościowe
(2)
dieta
(2)
eksport
(2)
nutrition
(2)
odżywianie się
(2)
produkcja żywnościowa
(2)
racjonalne żywienie
(2)
turystyka
(2)
witaminy
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
Białoruś
(1)
CEFTA
(1)
athlete
(1)
białka pokarmowe
(1)
bromatologia
(1)
diet
(1)
dietetyka
(1)
disease
(1)
długowieczność
(1)
economic aspects
(1)
exercise
(1)
food
(1)
food supply
(1)
gastronomia
(1)
globalizacja
(1)
handel zagraniczny
(1)
health
(1)
jakość żywności
(1)
kontrola żywności
(1)
marka
(1)
medycyna żywienia
(1)
mikroelementy
(1)
normy żywienia
(1)
odżywianie
(1)
physiology
(1)
producent żywności
(1)
produkt turystyczny
(1)
rekreacja
(1)
składniki mineralne
(1)
składniki pokarmowe
(1)
sole mineralne
(1)
sport
(1)
starzenie się
(1)
strategia rozwoju
(1)
technologia żywności
(1)
turystyka kulinarna
(1)
tłuszcze
(1)
ustawodawstwo żywnościowe
(1)
wegetarianizm
(1)
węglowodany
(1)
zarządzanie jakością
(1)
żywienie turystów
(1)
żywność transgeniczna
(1)
30 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.1215 [Magazyn 1], P.1214 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Food, economics and health / Alok Bhargava. - Oxford : Oxford University Press, 2008. - XI, 221 s. : il. ; 25 cm.
Bibliogr. s. 188-203. Indeks.
Drawing on the author's extensive and varied research, this book provides readers with a firm grounding in the concepts and issues across several disciplines including economics, nutrition, psychology and public health in the hope of improving the design of food policies in the developed and developing world. Using longitudinal (panel) data from India, Bangladesh, Kenya, the Philippines, Vietnam, and Pakistan and extending the analytical framework used in economics and biomedical sciences to include multi-disciplinary analyses, Alok Bhargava shows how rigorous and thoughtful econometric and statistical analysis can improve our understanding of the relationships between a number of socioeconomic, nutritional, and behavioural variables on a number of issues like cognitive development in children and labour productivity in the developing world. These unique insights combined with a multi-disciplinary approach forge the way for a more refined and effective approach to food policy formation going forward. A chapter on the growing obesity epidemic is also included, highlighting the new set of problems facing not only developed but developing countries. The book also includes a glossary of technical terms to assist readers coming from a variety of disciplines.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 14039 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. red. ISBN oryg.
Bibliogr. s. 383-384. Indeks.
Nauka o żywieniu człowieka jest dziedziną interdyscyplinarną, ścisle związaną z chemią, biochemią, fizjologią, anatomią i ekotrofologią. Podręczny atlas żywienia obejmuje w formie zwięzłej, ale kompletnej i przejrzystej całość, według dzisiejszego stanu wiedzy, nauki dotyczącej podstaw wiedzy o żywieniu człowieka. Tekst ilustrują liczne tabele i wykresy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13470.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Studia i Monografie / Instytut Ekonomiki Rornictwa i Gospodarki Żywnościowej ISSN 0239-7102)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.446 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia (...) zwraca uwagę na wielowymiarowość aspektów żywności i żywienia, pokazując niesamowity potencjał, jaki tkwi w żywności, zarówno w obszarze turystyki i rekreacji, jak i zdrowia człowieka. Zagadnienie żywności i żywienia w turystyce i rekreacji zostało omówione w ramach czterech bloków tematycznych, a mianowicie: aspekty prozdrowotne żywności i żywienia, bezpieczeństwo żywności w turystyce i rekreacji, gastronomia jako miejsce rekreacji, żywność jako produkt turystyczny." (z Wprowadzenia)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13535.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 225-228.
Książka obejmuje problematykę marketingu produktów żywnościowych ze szczególnym uwzględnieniem branż: mleczarskiej, przetwórstwa mięsa i owocowo-warzywnej. Autorzy skupili uwagę na: teoretycznych aspektach marketingu żywności, strategiach wykorzystania środków unijnych przez polskich producentów, zmianach w wymianie handlowej Polski po wejściu do UE, konkurencyjności polskich produktów żywnościowych na rynku europejskim, przykładach strategii producentów i dystrybutorów na polskim rynku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13401.IX.16 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14384.IX.16 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 179-188.
Zagadnienie podjęte przez autora obejmuje zasady i organizację żywienia w turystyce. W opracowaniu opisane zostały rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposobów żywienia turystów, zasady żywienia w oparciu o normy żywienia, rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów, organizacja żywienia w różnych formach turystyki m. in. kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i w agroturystyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12747 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11341.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12525.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców i warzyw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10261.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11790.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Podręcznik ten jest świetną encyklopedią obecnego stanu wiedzy na temat żywności i żywienia. Obejmuje on szeroki wachlarz haseł z tej dziedziny. Każde hasło opracowane jest bardzo jasno, kompetentnie i zwięźle. Podręcznik ten polecaNY jest również wielu ludziom, młodym i dorosłym, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę na temat żywności i żywienia. Obecnie każdy Polak uważa, że zna się na żywności i żywieniu. Zadaniem naszym jest weryfikacja tej, głównie gazetowej wiedzy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 4978 [Magazyn 2] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4586.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12936.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Autorzy w sposób przystępny i interesujący przedstawiają najnowszą wiedzę na temt różnych rodzajów żywności, jej tradycyjnych i nowoczesnych technologii wytwarzania oraz jakości i bezpieczeństwa dla konsumenta. Zapoznają Czytelnika z naukowymi tajnikami prawidłowego żywienia oraz wyjaśniają biologiczne, medyczne i ekologiczne uwarunkowania zdrowia, podkreślając istniejące między nimi powiązania.
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności ; 10)
Bibliogr. s. 131-134.
Głównym celem książki jest przybliżenie Czytelnikowi pojęcia racjonalnego żywienia, tego jak osiągnięcia biologii, chemii i innych nauk przyrodniczych implementowane są do nauki o żywieniu i jak ta nauka stara się kreować w społeczeństwie zdrowy model spożycia żywności. Kluczową pozycję w tym względzie zajmują normy żywieniowe, w których zawiera się współczesna i najbardziej wiarygodna wiedza o potrzebach pokarmowych człowieka i profilaktyce zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11840.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13014.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
Nowoczesny i przejrzysty podręcznik, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom współcześnie stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14323 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11723.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12914.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 15. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2005. - 463, [1] s. : il. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Podręcznik zawiera podstawową wiedzę o: składzie i funkcjach komórki, energetyce i katalizie przemian biochemicznych, koenzymach, witaminach i związkach pokrewnych, budowie, przemianach i funkcjach kwasów nukleinowych, etapach i regulacji utleniania biochemicznego, funkcjach i metabolizmie aminokwasów i białek sacharydów i lipidów. W podręczniku przedstawiono także najnowsze zagadnienia związane z dynamicznym rozwojem niektórych kierunków biochemii, m.in. genetyki molekularnej i modyfikacji genetycznej organizmów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7486 [Magazyn 1], P.7485 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 8503.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8502.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zarządzanie.)
Bibliogr. s. 369-370, wykaz aktów prawnych s. 370-371. Indeks.
Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak: podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne; podstawy ustawodawstwa żywnościowego; dobre praktyki produkcyjne i higieniczne; system HACCP; metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów. Przedstawione zagadnienia teoretyczne zostały poparte przez Autorów licznymi przykładami z praktyki gospodarczej. Na końcu książki zamieszczono dwa aneksy zawierające przykładowe księgi: HACCP dla zakładu przetwórczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zakładu gastronomicznego. Publikacja jest przeznaczona zarówno dla wykładowców, doktorantów i studentów uczelni wyższych na kierunkach technologii żywności, żywienia człowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o żywności, jak i dla wszystkich tych, którzy zajmują się przetwórstwem i dystrybucją żywności w praktyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15118 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16082.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16081.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przedsiębiorczość w XXI Wieku)
Bibliogr., wykaz aktów prawnych przy pracach.
Książka koncentruje się na zagadnieniach bezpieczeństwa żywności w erze globalizacji. Odpowiada na pytania: jaka jest skala problemu bezpieczeństwa żywności i jakie są podstawowe zagrożenia w tym względzie?, jakie mechanizmy polityczne i prawne stoją na straży tego bezpieczeństwa?, jaka jest skala nieprawidłowości w zakresie bezpieczeństwa żywności?, jakie służby i uregulowania prawne mają nas przed nimi chronić?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11722.X.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12913.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Dane zawarte w tabelach umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie. W obecnym wydaniu – zgodnie z nowymi przepisami – poza współczynnikami przeliczeniowymi białka, tłuszczu i węglowodanów przy obliczaniu wartości energetycznej produktów i potraw uwzględniono współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9859 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9858.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.9857.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11426.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.782.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 77.
Bezpieczeństwo żywności jest z pewnością tym aspektem jej jakości, który jest najważniejszy dla konsumentów. Żywność niespełniająca warunków bezpieczeństwa może być źródłem wielu problemów zdrowotnych. Według WHO środki spożywcze, zawierające chorobotwórcze bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne, mogą powodować około 200 różnych chorób, od biegunek do nowotworów, a same biegunki - jak się szacuje - są w ostatnich latach powodem śmierci około 2 milionów osób rocznie. W szeroko rozumianym sektorze żywnościowym podejmowano różne środki w celu ograniczenia niekorzystnych skutków zagrożeń zdrowotnych. Przez wiele lat głównym sposobem osiągania tego ograniczenia była kontrola wyrobu przekazywanego kolejnym ogniwom łańcucha żywnościowego, a przede wszystkim konsumentowi. To podejście okazało się jednak niewystarczające, mało efektywne i zrodziło potrzebę takiego sposobu produkcji i jego nadzorowania, aby nie dopuszczać do powstawania żywności niebezpiecznej, co oznaczało opracowanie systemu zapewniającego wytwarzanie żywności bezpiecznej. Pojawiły się więc systemowe podejścia znane obecnie powszechnie pod akronimami GMP, GHP, HACCP, ISO 22000 i inne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16475.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16474.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sports nutrition for endurance athletes / Monique Ryan. - 3rd ed. - Boulder, Colo. : VeloPress, 2012. - IX, 422 s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. Index.
Sports Nutrition for Endurance Athletes makes high-performance nutrition simple for running, cycling, triathlon, and swimming. Weighing in at 432 pages, this newly updated third edition is the most comprehensive resource on nutrition from the most experienced and highly qualified nutritionist in endurance sports. Ryan offers clear answers to the most fundamental questions in endurance sports nutrition - what should I eat, how much, and when - based on the latest research and experience from her 30-year career advising elite and age-group athletes and pro sports teams. She offers fine-tuning strategies for training and racing, optimal recovery, weight loss, and boosting strength-to-weight ratio. Citing rigorous and reputable studies, Ryan busts myths about ergogenic aids and supplements and offers a dose of reality to practices like fat loading and glycogen-depleted workouts. This complete guide addresses a wide variety of special nutrition considerations for younger and older athletes, diabetics, vegetarians, pregnant women, and those with celiac disease or gluten intolerance. Sports Nutrition for Endurance Athletes also offers six appendixes of reference material including glycemic index, a vitamin and mineral glossary, an up-to-date comparison of sports nutrition products, and sample menus.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14412.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Forma i typ
Słowo kluczowe: CEFTA
CEFTA została powołana w celu wspierania rozwoju wzajemnej współpracy i stabilizacji sytuacji gospodarczej w krajach Europy Środkowej. Jest układem handlowym podpisanym w 1992 roku przez Czechy, Węgry, Słowację i Polskę. W kolejnych latach dołączyły do tego ugrupowania Słowenia, Rumunia i Bułgaria. Układ zawiera istnienie strefy wolnego handlu dotyczącej głównie artykułów przemysłowych i stopniową liberalizację handlu artykułami rolno-spożywczymi. Celem pracy jest zbadanie wpływu układu o wolnym handlu na wymianę towarową artykułów rolno-spożywczych, jej rozwój i strukturę, zbadanie konkurencyjności polskich produktów rolno-żywnościowych w porównaniu z tymi produktami z pozostałych krajów CEFTA, jak również zdolność wejścia produktów żywnościowych z krajów CEFTA na rynek Unii Europejskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 2851.XI.4 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 2852.XI.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej