Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(117)
Forma i typ
Książki
(115)
Publikacje naukowe
(16)
Publikacje dydaktyczne
(15)
Publikacje fachowe
(14)
Poradniki i przewodniki
(8)
E-booki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Dostępność
dostępne
(123)
tylko na miejscu
(95)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(3)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(57)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(68)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(97)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(5)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(5)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(13)
Brytek-Matera Anna
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Gajewska Danuta
(4)
Jarosz Mirosław
(4)
Kunachowicz Hanna
(4)
Szostak-Węgierek Dorota
(4)
Ciborowski Artur
(3)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(3)
Ziółkowska Beata (1967- )
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Chmielewska Barbara
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Gertig Henryk (1924- )
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Magiera Leszek
(2)
Małgorzewicz Sylwia
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Mroczkowska Dorota
(2)
Nadolna Irena
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Popławska Helena
(2)
Przygoda Beata
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(2)
Walaszek Robert
(2)
Zając Adam
(2)
Andruszko Robert
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Barańska Marta (psycholog)
(1)
Baum Karin
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bean Anita
(1)
Bhargava Alok
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Broniecka Anna
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Celejowa Irena (1917- )
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciok Janusz
(1)
Contento Isobel R
(1)
Corbin Charles B
(1)
Corbin William R
(1)
Cwojdzińska Anna
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czeczelewski Jan
(1)
Czeczuk Anna
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Dmitruk Agnieszka
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dyląg Hanna
(1)
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Eugster Gabi
(1)
Fairburn Christopher G
(1)
Felińczak Anna
(1)
Fenczyn Jan
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gajda Robert
(1)
Gajda Robert (technolog żywności)
(1)
Gdak Katarzyna
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Grajeta Halina
(1)
Grimm Peter
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Guzowska Małgorzata
(1)
Górniak Krystyna (kultura fizyczna)
(1)
Głowacka Mariola
(1)
Haor Beata
(1)
Hołub Wojciech
(1)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(1)
Huk-Wieliczuk Elżbieta
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jeżewska-Zychowicz Marzena
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Kargulewicz Bartłomiej
(1)
Kasperczyk Tadeusz (1948- )
(1)
Kibil Iwona
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Klonowska Joanna
(1)
Kluba Lesław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(27)
2010 - 2019
(48)
2000 - 2009
(38)
1990 - 1999
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(40)
Kraj wydania
Polska
(115)
Illinois (USA)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(114)
angielski
(3)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(13)
Lekarze
(9)
Dietetycy
(7)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Endokrynolodzy
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Pediatrzy
(1)
Psycholodzy
(1)
Rodzice
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Przynależność kulturowa
Dietetycy
(1)
Ginekolodzy
(1)
Położne
(1)
Temat
ODŻYWIANIE
(61)
Odżywianie
(44)
Zdrowe odżywianie
(16)
ŻYWNOŚĆ
(15)
Dietetyka
(14)
Żywność
(8)
Leczenie dietą
(7)
OTYŁOŚĆ
(7)
DIETETYKA
(6)
Składniki odżywcze
(6)
Zdrowy styl życia
(6)
Zaburzenia odżywiania
(5)
Dzieci
(4)
Aktywność fizyczna
(3)
BULIMIA
(3)
DZIECKO
(3)
Higiena
(3)
KULTURA FIZYCZNA
(3)
Leczenie żywieniowe
(3)
Nowotwór
(3)
Otyłość
(3)
TURYSTYKA
(3)
Zdrowie publiczne
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Żywienie chorych
(3)
ANOREKSJA
(2)
BUDŻETY RODZINNE
(2)
Choroby autoimmunologiczne
(2)
Choroby cywilizacyjne
(2)
Choroby ludzi
(2)
Choroby przewlekłe
(2)
Ciąża
(2)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(2)
FIZYKOTERAPIA
(2)
MASAŻ SPORTOWY
(2)
MŁODZIEŻ
(2)
Młodzież
(2)
Nadwaga
(2)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(2)
Promocja zdrowia
(2)
SPORTOWCY
(2)
SPOŻYCIE
(2)
Sport
(2)
Sportowcy
(2)
Starość
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
URAZY
(2)
Uczucia
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
AUTODESTRUKTYWNOŚĆ
(1)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Białka
(1)
Biochemia
(1)
Bromatologia
(1)
Bulimia
(1)
CHORZY
(1)
CIĄŻA
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroby kości
(1)
Choroby mózgu
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby oczu
(1)
Choroby układu hormonalnego
(1)
Cukrzyca
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DOJRZEWANIE
(1)
DZIECKO WIEJSKIE
(1)
Diabetologia
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta płodności
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Endokrynologia dziecięca
(1)
Etiologia (medycyna)
(1)
Fizjologia
(1)
GASTRONOMIA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
Ginekologia dziecięca i dziewczęca
(1)
Gruczoły dokrewne
(1)
HIGIENA
(1)
Hormony
(1)
Insulinooporność
(1)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(1)
KOBIETA
(1)
KOBIETA CIĘŻARNA
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kompulsywne objadanie się
(1)
Kosmetologia
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kultura fizyczna
(1)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
Leczenie
(1)
MASAŻ
(1)
Temat: czas
2001-0
(3)
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okolice)
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(26)
Opracowanie
(8)
Poradnik
(8)
PODRĘCZNIKI
(7)
Monografia
(5)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Praca zbiorowa
(4)
PORADNIKI
(3)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
Jadłospis
(1)
Książka kucharska
(1)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Raport z badań
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(45)
Psychologia
(6)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Kulinaria
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Chemia
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(43)
dieta
(30)
otyłość
(19)
odżywianie
(17)
żywność
(17)
składniki odżywcze
(12)
dietetyka
(10)
witaminy
(10)
zaburzenia odżywiania
(10)
aktywność fizyczna
(9)
dzieci
(9)
normy żywienia
(9)
odżywianie się
(9)
tłuszcze
(9)
nawyki żywieniowe
(8)
sport
(8)
węglowodany
(8)
zdrowie
(8)
bulimia
(7)
składniki mineralne
(7)
białka pokarmowe
(5)
cukrzyca
(5)
edukacja żywieniowa
(5)
jadłowstręt psychiczny
(5)
młodzież
(5)
nadwaga
(5)
suplement diety
(5)
wartość odżywcza
(5)
zachowania żywieniowe
(5)
białka
(4)
choroby układu krążenia
(4)
epidemiologia
(4)
leczenie żywieniowe
(4)
nutrigenetyka
(4)
przemiana materii
(4)
składniki pokarmowe
(4)
starzenie się
(4)
wegetarianizm
(4)
żywienie osób starszych
(4)
żywność modyfikowana genetycznie
(4)
anoreksja
(3)
choroba
(3)
choroby tarczycy
(3)
choroby układu pokarmowego
(3)
ciąża
(3)
dietoprofilaktyka
(3)
dietoterapia
(3)
energia
(3)
jadłospis
(3)
kobieta ciężarna
(3)
kobieta karmiąca
(3)
ludzie starzy
(3)
niemowlę
(3)
profilaktyka
(3)
psychodietetyka
(3)
rekreacja
(3)
rozwój fizyczny
(3)
sportowcy
(3)
turystyka
(3)
wysiłek fizyczny
(3)
zdrowie publiczne
(3)
żywienie dzieci
(3)
alergia pokarmowa
(2)
anabolizm
(2)
bezpieczeństwo
(2)
bezpieczeństwo żywności
(2)
biochemia
(2)
bioterroryzm
(2)
borowina
(2)
celiakia
(2)
choroby
(2)
choroby nerek i dróg moczowych
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby przewlekłe
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
dorośli
(2)
dyslipidemia
(2)
elektroterapia
(2)
endokrynologia
(2)
fizjoterapia
(2)
health
(2)
indeks glikemiczny
(2)
katabolizm
(2)
krioterapia
(2)
kąpiele solankowe
(2)
laktacja
(2)
laseroterapia
(2)
leczenie onkologiczne
(2)
leki
(2)
magnetoterapia
(2)
masaż
(2)
metabolizm
(2)
mierniki zdrowotne
(2)
niedożywienie
(2)
nowotwór
(2)
nutrition
(2)
odnowa biologiczna
(2)
osoby starsze
(2)
osteoporoza
(2)
parafina
(2)
117 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Fundamental Concepts of Fitness and Wellness"
Fitness i wellness. Kondycja, sprawność, zdrowie to podręcznik stanowiący absolutny przełom w myśleniu o zdrowym trybie życia. W miarę jak coraz więcej dowiadujemy się o kondycji, dobrym samopoczuciu i zdrowym stylu życia, okazuje się, że aby zsynchronizować wszystkie te czynniki, nie wystarczą jedynie wyrzeczenia, lecz potrzebna jest do tego również fachowa wiedza. Książka Fitness i wellness udowadnia, że aktywne życie może być pasmem przyjemności i radości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18019 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19645.XIX.4 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19644.XIX.4 [Czytelnia B], 8507.XIX.4 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 179-188.
Zagadnienie podjęte przez autora obejmuje zasady i organizację żywienia w turystyce. W opracowaniu opisane zostały rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposobów żywienia turystów, zasady żywienia w oparciu o normy żywienia, rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów, organizacja żywienia w różnych formach turystyki m. in. kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i w agroturystyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12747 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11341.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12525.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18620.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22149.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22148.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(W Gabinecie Lekarza Specjalisty. Pediatria ; 2021)
Na okładce skrócony spis treści.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Kolejne wydanie pediatryczne w serii „W gabinecie lekarza specjalisty” poświęcone zostało zjawisku nadmiaru masy ciała u dzieci. Publikacja obejmuje spektrum uwarunkowań otyłości u dzieci i młodzieży, diagnozowanie, leczenie oraz zalecenia żywieniowe i terapeutyczne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22000.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21999.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wielkopolska Wyższa Szkoła Turystyki i Zarządzania w Poznaniu ; nr 2)
Rozdziały wyodrębnione w tej książce powstały poprzez pogrupowanie prac dotyczących szeroko pojętej aktywności fizycznej i odżywiania się człowieka, jako najważniejszych uwarunkowań promocji zdrowia. Podejmowanie aktywności fizycznej powinno służyć zdrowiu - wartości, która dla człowieka jest jego zasobem i bogactwem. Utrzymywanie zdrowia przez całe życie umożliwia człowiekowi realizację jego dążeń, wpływa na jego zadowolenie z życia, zapewnia właściwe relacje z innymi ludźmi. Wszystko to przekłada się na zdrowe społeczeństwo. Stąd aktywność fizyczna zajmuje naczelne miejsce w celach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2007-2015, a wszelkie działania zmierzające do jej zintensyfikowania w społeczeństwie mają ogromne znaczenie. Przedstawione w poszczególnych rozdziałach prace starają się wykazać dobroczynny wpływ aktywności fizycznej, niezbędnej dla rozwoju fizycznego dzieci i młodzieży, dla utrzymania dobrej kondycji osób dorosłych oraz podniesienia jakości życia osób starszych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.7193.XIX.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8082.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Podręcznik ten jest świetną encyklopedią obecnego stanu wiedzy na temat żywności i żywienia. Obejmuje on szeroki wachlarz haseł z tej dziedziny. Każde hasło opracowane jest bardzo jasno, kompetentnie i zwięźle. Podręcznik ten polecaNY jest również wielu ludziom, młodym i dorosłym, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę na temat żywności i żywienia. Obecnie każdy Polak uważa, że zna się na żywności i żywieniu. Zadaniem naszym jest weryfikacja tej, głównie gazetowej wiedzy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 4978 [Magazyn 2] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4586.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12936.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Autorzy w sposób przystępny i interesujący przedstawiają najnowszą wiedzę na temt różnych rodzajów żywności, jej tradycyjnych i nowoczesnych technologii wytwarzania oraz jakości i bezpieczeństwa dla konsumenta. Zapoznają Czytelnika z naukowymi tajnikami prawidłowego żywienia oraz wyjaśniają biologiczne, medyczne i ekologiczne uwarunkowania zdrowia, podkreślając istniejące między nimi powiązania.
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
Nowoczesny i przejrzysty podręcznik, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom współcześnie stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14323 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11723.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12914.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Inicjatywa opracowania słownika, obejmującego pojęcia związane z terminologią nauk żywieniowych, wyłoniła się na jednym z posiedzeń Komitetu Nauk Żywieniowych PAN jeszcze w latach osiemdziesiątych. Myślano wówczas głównie o ujednoliceniu pojęć, których coraz to przybywało wskutek dynamicznego rozwoju tych ważnych społecznie dyscyplin nauki, a które często są w dowolny sposób określane i interpre¬towane, jak np. termin błonnik pokarmowy czy żywność funkcjonalna. Redakcję słownika powierzono wówczas, nieżyjącemu już, prof. dr. Lechowi Hryniewieckiemu, który zwrócił się do członków Komitetu Żywienia Człowieka, reprezentujących różne specjalności nauk żywieniowych, z prośbą o przygotowanie definicji znanych im terminów. Niestety tylko niewielu członków Komitetu ustosunkowało się pozytywnie do tej propozycji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 2018.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 235-240. Indeks.
Książka ma charakter kompendium, które dostarcza aktualnych i niezbędnych informacji dotyczących zasad żywienia dzieci zarówno zdrowych, jak i chorych, a także dietę kobiety ciężarnej i jej wpływ na rozwój dziecka. Wiele miejsca poświęcono zagadnieniom związanym z żywieniem niemowląt oraz dzieci i młodzieży. Zakres omawianej tematyki jest bardzo obszerny, obejmuje wiedzę niezbędną w pracy lekarza pediatry, lekarza pierwszego kontaktu oraz w profilaktycznej działalności pielęgniarek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8924 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8923.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10483.XVIII.10 [Czytelnia B], 10484.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Książka ma charakter kompendium, zawiera uaktualnione informacje o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży. Zagadnienia w niej zawarte zostały podzielone na trzy działy: ogólne zasady zywienia, żywienie dzieci zdrowych i leczenie żywieniowe dzieci chorych. Zawartość merytoryczna jest zgodna ze stanem współczesnej wiedzy, aktualnie obowiązującymi normami żywieniowymi, standardami i zaleceniami ESPGHAN, APA, IŻIŻ i/lub zespołów Krajowego Konsultanta w dziedzinie pediatrii. Znaczna część publikacji obejmuje zasady planowania i realizacji żywienia dzieci w przebiegu róznych stanów chorobowych (m.in. alergia pokarmowa, cukrzyca typu 1, choroby układu nerwowego) jak również w zaburzeniach żywienia (m.in. anoreksja, nadwaga, niedożywienie, otyłość). Książka napisana jest zrozumiałym językiem, zagadnienia pogrupowane są dodatkowo w 117 tabelach i zobrazowane rycinami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15040.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15932.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 151-152. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwia szybką ocenę, który produkt czy potrawa są nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotyczące wartości energetycznej, uwzględniając współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego oraz dodano rozdział zawierający skład naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód leczniczych występujących na polskim rynku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12657 [Magazyn 1], P.12656 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12654.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.12655.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13465.XVIII.10 [Czytelnia B], P.12653.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta wegetariańska, prosta i zdrowa / Tomasz Nocuń. - Lublin : VEGAN, 2004. - 295 s. : ryc. ; 21 cm.
Tomasz Nocuń, lekarz medycyny i długoletni wegetarianin, porusza w tej książce wszystkie najbardziej kluczowe aspekty diety wegetariańskiej. Mamy możliwość przekonania się o zaletach wegetarianizmu, wpływie diety roślinnej na dzieci, a nawet relacji między wegetarianizmem a seksem. Ten wyczerpujący poradnik nie tylko szczegółowo omawia kwestie dotyczące wegetarianizmu, ale skupia się także na zdrowym żywieniu w ogóle. Autor stara się znaleźć odpowiedź na pytanie, czy człowiek z natury jest mięsożerny, czy spożywanie pokarmów zwierzęcych to uzależnienie oraz dlaczego powinniśmy jeść żywność ekologiczną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2401 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 229-246.
Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17846.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozdziały lub artykuły tej książki skatalogowano pod własnymi tytułami. Dostępne pod tytułem pracy zbiorowej.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy pracach.
Tematyka niniejszej monografii ujmuje wieloaspektowo świadczenia zdrowotne i kosmetologiczne. Stanowi zbiór tematyczny dotyczący biopsychospołecznego funkcjonowania człowieka w stanie zdrowia, w sytuacji róznych problemów klinicznych, warunków zawodowych oraz organizacji świadczeń. Charakterystka określonych problemów zdrowotnych i klinicznych wraz z propozycją działań prozdrowotnych, zamieszczonych w publikacji, mogą być praktycznie wykorzystane w pielęgniarstwie i kosmetologii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18889.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców i warzyw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10261.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11790.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia
Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej dietetyki. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także ich możliwych interakcjach z lekami oraz suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak i na samopoczucie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.88.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Dane zawarte w tabelach umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie. W obecnym wydaniu – zgodnie z nowymi przepisami – poza współczynnikami przeliczeniowymi białka, tłuszczu i węglowodanów przy obliczaniu wartości energetycznej produktów i potraw uwzględniono współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9859 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9858.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.9857.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11426.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.782.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 76-78.
Znajomość podstaw biochemii wysiłku fizycznego jest niezmiernie potrzebna studentom kierunków wychowania fizycznego do poznania zasad fizjologicznych funkcji organizmu podczas pracy fizycznej. W książce przedstawiono ogólne zasady metabolizmu, podstawowe substancje energetyczne oraz ogólne zasady żywienia. Sklasyfikowano procesy dostarczające energię do pracy mięśni w warunkach tlenowych i beztlenowych. Tak krótki zarys biochemii powinien przybliżyć studentom I stopnia zrozumienie reakcji zachodzących w organizmie człowieka podczas wysiłku fizycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13359 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13358.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14362.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej