Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(105)
Forma i typ
Książki
(105)
Publikacje dydaktyczne
(17)
Publikacje naukowe
(14)
Publikacje fachowe
(13)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje informacyjne
(3)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(104)
dostępne
(97)
wypożyczone
(7)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(31)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(73)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(104)
Autor
Korbas Marek (1956- )
(6)
Danielewicz Jakub
(5)
Horoszkiewicz-Janka Joanna
(5)
Jajor Ewa
(5)
Czyczewski Michał
(4)
Dworzańska Daria
(4)
Grzebisz Witold
(4)
Księżak Jerzy (1958- )
(4)
Paradowski Adam
(4)
Sobiech Łukasz (agronomia)
(4)
Strażyński Przemysław
(4)
Szczepaniak Witold
(4)
Węgorek Paweł
(4)
Zamojska Joanna
(4)
Bereś Paweł (1980- )
(3)
Czubiński Tomasz
(3)
Kardasz Przemysław
(3)
Kotecki Andrzej (1952- )
(3)
Krasowicz Stanisław
(3)
Mrówczyński Marek (1951- )
(3)
Basak Alina
(2)
Biernacki Janusz (rolnictwo)
(2)
Bojarszczuk Jolanta
(2)
Chachułowa Jadwiga
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Fabijańska Maria
(2)
Feledyn-Szewczyk Beata
(2)
Furmankiewicz Marek
(2)
Jaworski Andrzej (1944- )
(2)
Karaś Józef
(2)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(2)
Korczak Józef (1951- )
(2)
Kubasik Wojciech
(2)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(2)
Madej Andrzej (agronomia)
(2)
Matyka Mariusz
(2)
Mitek Marta
(2)
Najewski Andrzej
(2)
Nurzyńska Iwona
(2)
Paradowski Adam (1950- )
(2)
Piechota Tomasz
(2)
Rosiak Elżbieta
(2)
Skomiał Jacek
(2)
Skowrońska Emilia
(2)
Skrzypek Anna (rolnictwo)
(2)
Sokół Janusz L
(2)
Świtek Stanisław
(2)
Adamicki Franciszek
(1)
Andrzejewska Jadwiga
(1)
Arkuszewska Ewa
(1)
Artyszak Arkadiusz
(1)
Balcerzak Józef
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Barkley Andrew P. (1962- )
(1)
Barkley Paul W
(1)
Bartkowiak-Broda Iwona
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Bałazy Stanisław (1937- )
(1)
Bańkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Bielski Stanisław (agronomia)
(1)
Blair Robert
(1)
Bobrecka-Jamro Dorota
(1)
Boczek Jan (1927- )
(1)
Borek Robert
(1)
Borzęcka-Walker Magdalena
(1)
Borówczak Franciszek
(1)
Broniarz Jacek
(1)
Bross-Burkhardt Brunhilde (1956- )
(1)
Budzyński Wojciech (1948-2018)
(1)
Bunalski Marek
(1)
Burdajkiewicz Stanisław
(1)
Chauhan Bhagirath Singh
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Cliff Ann
(1)
Cymerman Ryszard (1947- )
(1)
Czajkowska Barbara (ogrodnictwo)
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Czarnocka Agnieszka
(1)
Czechlowski Mirosław
(1)
Czerko Zbigniew
(1)
Daleszyński Jacek
(1)
Dlouhý Bohdan
(1)
Domański Piotr Julian (1952- )
(1)
Drozd Jerzy
(1)
Drygas Mirosław
(1)
Drążkiewicz Katarzyna
(1)
Dubis Bogdan
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Durau Beata
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Dymnicka Marta
(1)
Dąbrowski Zbigniew T. (1942- )
(1)
Eckert Robert
(1)
Faber Antoni
(1)
Farat Ryszard
(1)
Fiedorowicz Szymon
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(66)
2000 - 2009
(14)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(54)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(96)
Anglia
(3)
Nowy Jork (stan) (USA)
(3)
Dystrykt Kolumbii (USA)
(1)
Węgry
(1)
Massachusetts (USA)
(1)
Język
polski
(96)
angielski
(9)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(9)
Technikum
(5)
Rolnicy
(4)
Rolnicy upraw polowych
(4)
Technolodzy żywności
(3)
Ogrodnicy
(2)
Studenci
(2)
Szkoły branżowe I stopnia
(2)
Agronomowie
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Temat
Rolnictwo
(14)
Uprawa roślin
(14)
Rolnictwo ekologiczne
(11)
Żywność
(11)
Rośliny
(10)
Ochrona roślin
(9)
Owady szkodliwe
(7)
Towaroznawstwo
(6)
Choroby roślin
(5)
Chwasty
(5)
Integrowana ochrona roślin
(5)
Nawożenie
(5)
Rośliny uprawne
(5)
Technologia żywności
(5)
Agrotechnika
(4)
Drzewa owocowe
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Warzywa
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Gospodarka
(3)
Odmiany roślin
(3)
Ogrodnictwo
(3)
Pasza
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Wieś
(3)
Wspólna Polityka Rolna UE
(3)
Agrobiznes
(2)
Drzewa
(2)
Ekologia
(2)
Entomologia stosowana
(2)
Gleba
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
Jakość żywności
(2)
Krzewy jagodowe
(2)
Kucharstwo
(2)
Leśnictwo
(2)
Maszyny i narzędzia rolnicze
(2)
Mikrobiologia
(2)
Owoce
(2)
Partnerstwo lokalne
(2)
ROLNICTWO
(2)
Rozwój zrównoważony
(2)
Społeczeństwo obywatelskie
(2)
Społeczności lokalne
(2)
Surowce roślinne
(2)
Uprawa roli
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
Agrochemia
(1)
Agrofagi
(1)
Agrofizyka
(1)
Automatyzacja
(1)
Białka
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biochemia
(1)
Biofizyka
(1)
Budownictwo wiejskie
(1)
Burak cukrowy
(1)
Chów zwierząt
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Dokumentacja
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drzewa ozdobne
(1)
Drób
(1)
Emisja gazów i pyłów
(1)
Entomologia rolnicza
(1)
Fizyka
(1)
Fungicydy
(1)
Gastronomia
(1)
Genetyka
(1)
Gleboznawstwo
(1)
Handel
(1)
Herbicydy
(1)
Hodowla roślin
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Innowacje
(1)
Jakość produktu
(1)
Język angielski
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Krzewy ozdobne
(1)
Kukurydza
(1)
LAS
(1)
LEŚNICTWO
(1)
Las
(1)
Ludzie a zwierzęta
(1)
Margaryna
(1)
Melioracje rolne
(1)
Meteorologia rolnicza i leśna
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Nawadnianie
(1)
ODPOCZYNEK
(1)
Ochrona lasu
(1)
Odżywianie
(1)
Ogrodnictwo biodynamiczne
(1)
Ogródki działkowe i przydomowe
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(1)
1994-2006
(1)
Temat: miejsce
Polska
(9)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
POLSKA
(1)
Podlasie
(1)
Unia Europejska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(23)
Podręczniki akademickie
(12)
Poradnik
(6)
Monografia
(4)
Opracowanie
(4)
Poradniki
(3)
Vademecum
(3)
Atlas chorób i szkodników roślin
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Raport z badań
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Atlas roślin
(1)
Dane statystyczne
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
PRACA ZBIOROWA
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Sztuka ogrodowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(103)
Biologia
(13)
Medycyna i zdrowie
(12)
Edukacja i pedagogika
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Ochrona środowiska
(5)
Chemia
(4)
Dom i ogród
(4)
Inżynieria i technika
(2)
Kulinaria
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Językoznawstwo
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Religia i duchowość
(1)
Słowo kluczowe
rolnictwo
(10)
żywność
(10)
choroby roślin
(7)
ochrona roślin
(7)
szkodniki
(7)
chwasty
(5)
nawożenie
(5)
owoce
(5)
rolnictwo ekologiczne
(5)
uprawa roślin
(5)
warzywa
(5)
agriculture
(4)
nicienie
(4)
rośliny
(4)
bezpieczeństwo żywności
(3)
klimat
(3)
mięso
(3)
mleko
(3)
nasiennictwo
(3)
obszary wiejskie
(3)
organic farming
(3)
owady
(3)
płodozmian
(3)
rośliny okopowe
(3)
rośliny sadownicze
(3)
rośliny uprawne
(3)
ryby
(3)
uprawa roli
(3)
warzywa dyniowate
(3)
żywienie
(3)
Wspólna Polityka Rolna
(2)
agrotechnika
(2)
architektura
(2)
bhp
(2)
białka
(2)
drzewa owocowe
(2)
drzewostan
(2)
economics
(2)
entomologia
(2)
gastronomia
(2)
genetyka
(2)
gleba
(2)
gospodarstwo ekologiczne
(2)
grzyby
(2)
herbicydy
(2)
integrowana ochrona roślin
(2)
kasze
(2)
konsument
(2)
las
(2)
makarony
(2)
mąki
(2)
napoje
(2)
nasiona
(2)
ogród
(2)
partnerstwo terytorialne
(2)
pasza
(2)
pieczywo
(2)
pierwotniaki
(2)
produkcja roślinna
(2)
produkcja żywności
(2)
pszenica
(2)
rolnictwo zrównoważone
(2)
roztocze
(2)
rośliny pastewne
(2)
rośliny zbożowe
(2)
technika
(2)
warzywa cebulowe
(2)
warzywa kapustne
(2)
warzywa korzeniowe
(2)
warzywa liściowe
(2)
warzywa psiankowate
(2)
warzywa rzepowate
(2)
warzywa strączkowe
(2)
warzywa wieloletnie
(2)
weeds
(2)
zachwaszczenie
(2)
zioła
(2)
ziołolecznictwo
(2)
zmianowanie
(2)
zmiany klimatu
(2)
zwalczanie
(2)
środki ochrony roślin
(2)
żywność ekologiczna
(2)
English
(1)
European Union
(1)
GMO
(1)
Polska
(1)
Unia Europejska
(1)
agronomic control
(1)
animal feeding
(1)
architektura ogrodowa
(1)
automatyzacja
(1)
badania
(1)
badanie techniczne opryskiwaczy
(1)
bakteria owadobójcza
(1)
bakterie
(1)
beneficial insects
(1)
bezpieczeństwo ekologiczne
(1)
bezpieczeństwo ekonomiczne
(1)
bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
105 wyników Filtruj
Książka
Książka
W koszyku
Bibliografia strony [217]-219.
W ostatnich latach obserwuje się olbrzymi postęp w naukach przyrodniczych, rolniczych, w tym również w dziedzinie żywienia zwierząt. Oprócz przewartościowania niektórych pojęć pojawiły się zupełnie nowe zagadnienia i spojrzenia na nie. Dotyczy to m.in. roli i znaczenia mączek mięsnych i mięsno-kostnych dla zwierząt gospodarskich, które jeszcze do niedawna wysoko cenione, stały się, w ostatnim dosłownie czasie, dużym zagrożeniem nie tylko dla zwierząt (choroba szalonych krów - „BSE"), ale przez spożywanie produktów mięsnych także dla ludzi (choroba Creutzfeldta-Jakoba -„CJD").
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19832.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sepp Holzer, znany jako „rolniczy buntownik”, opisuje w tej książce swoje doświadczenia zebrane w ciągu ponad 40 lat pracy w położonym w górach gospodarstwie Krameterhof, prowadzonym zgodnie z zasadami permakultury. Pojęcie permakultury wywodzi się od angielskiego wyrażenia permanent agriculture, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „trwałe i zrównoważone rolnictwo”. Chodzi o rolnictwo zgodne z naturą, którego podstawę stanowią naturalne cykle i ekosystemy. W swoim permakulturowej gospodarce Holzer uwzględnił zakładanie tarasów, zagonów podwyższonych i pagórkowych, ogrodów na wodzie, stawów, zbiorników do magazynowania próchnicy, agroturystyczne gospodarstwo leśne (wykorzystanie drzew i krzewów w rolnictwie), rybołówstwo, uprawę roślin wodnych, hodowlę zwierząt, uprawę roślinności alpejskiej i ziół leczniczych sadownictwo. Czytelnik znajdzie w tej książce praktyczne informacje dotyczące ekologicznego rolnictwa nie tylko w wymiarze makro, lecz także w mikrowymiarze, gdyż życie w zgodzie z naturą można prowadzić niezależnie od tego, czy zaczyna się na własnym polu, w przydomowym ogródku czy na parapecie okiennym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18137.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19988.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19987.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak zaprojektować ogród marzeń / Danuta Młoźniak. - Warszawa : Multico Oficyna Wydawnicza, cop. 2015. - 223, [1] stron : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Danuta Młoźniak to bardzo ceniona projektanta ogrodów, która współpracuje z programem "Maja w ogrodzie" oraz licznymi czasopismami branżowymi. Jej prywatny ogród został uznany za jeden z najpiękniejszych ogrodów przydomowych w Europie. Książka, jaką napisała jest praktycznym poradnikiem, wzbogaconym w wiele fotografii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19064.XVII.8 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19063.XVII.8 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 2. Indeks.
Szkodniki roślin rolniczych cały czas są wielkim zagrożeniem dla plonów. Zagrożenie to będzie niestety cały czas rosło. Przyczyn tego jest kilka. Z jednej strony – pojawiają się nowe szkodniki lub stare atakują ze zdwojoną siłą. Mamy do czynienia ze zmianami klimatu – ociepleniem, które wybitnie sprzyja bezkręgowcom. Ponadto nieprzewidywalna pogoda utrudnia wykonywanie zabiegów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21087.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21086.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
Genetycznie modyfikowane organizmy budzą kontrowersje. W większości przypadków wynikają one z braku wiedzy o tym, jak powstają i czym się charakteryzują te organizmy. Celem autorów książki pt. „GMO w świetle najnowszych badań” było przybliżenie wiedzy na temat metod otrzymywania wprowadzanych cech/genów, oddziaływania na środowisko rolnicze, regulacji prawnych i odbioru społecznego, kontroli, a także nieporozumień związanych z badaniem genetycznie modyfikowanych mikroorganizmów, roślin i zwierząt. Autorzy publikacji są specjalistami z zakresu problematyki GMO.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18134.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19978.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19977.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fundacja na Rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa (FDPA) przedkłada Czytelnikom jubileuszową, dziesiątą edycję polsko-angielskiego raportu wydawanego od 2000 roku w ramach serii raportów o stanie wsi. Jubileusz raportu zbiega się z jubileuszem 30-lecia Fundacji na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa (FDPA). W bieżącym roku obchodzimy również stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918 r. Dzięki swojemu interdyscyplinarnemu wymiarowi Polska wieś 2018. Raport o stanie wsi ukazuje przemiany społeczno-gospodarcze, polityczne, demograficzne, a także przyrodnicze, które dokonują się na obszarach wiejskich. Redaktorzy naukowi tegorocznej edycji raportu, prof. Jerzy Wilkin i dr Iwona Nurzyńska, wraz z zespołem uznanych ekspertów w swoich dziedzinach kontynuują przyjęte wcześniej założenia metodologiczne, dzięki czemu Czytelnik od 18 lat może śledzić, porównywać i oceniać zmiany, jakich doświadcza polska wieś i rolnictwo. Raport o stanie wsi jest przede wszystkim diagnozą, czyli opisem oraz wyjaśnieniem najważniejszych procesów, struktur i problemów występujących na obszarach wiejskich w Polsce. W tegorocznym raporcie, ze względu na szczególny kontekst jubileuszowo-historyczny, zamieszczamy specjalny rozdział prezentujący w bardzo syntetyczny sposób ewolucję wsi i rolnictwa w Polsce w latach 1918–2018. Wątki historyczne występują też w innych rozdziałach raportu, zwłaszcza tych poświęconych zagadnieniom społeczności wiejskich i organizacjom pozarządowym na wsi. Wiele uwagi poświęcamy również wyjaśnieniu i zaprezentowaniu przebiegu i efektów integracji europejskiej w odniesieniu do rolnictwa i obszarów wiejskich. Z dzisiejszej perspektywy oceniamy, że okres po wejściu Polski do UE w 2004 r. to niewątpliwie najkorzystniejsze dla rolników i mieszkańców wsi lata w całej historii polskiej wsi i rolnictwa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17800.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas chwastów / Adam Paradowski. - Wydanie 2 poprawione i uzupełnione. - Warszawa : Hortpress, 2017. - 224 strony : ilustracje kolorowe ; 24x25 cm.
Atlas chwastów – to podręczny poradnik zawierający praktyczne informacje na podstawie, których każdy powinien z łatwością rozróżnić chwasty rosnące na polu, łące, w ogrodzie i sadzie. Publikacja ta zawiera opis ponad 100 pospolitych gatunków występujących przede wszystkim w uprawach rolniczych, ale również w sadowniczych i warzywnych. Podstawowym elementem tej charakterystyki jest wygląd młodych roślin w fazie siewki. Starsze chwasty scharakteryzowano, opisując ich pokrój oraz podstawowe organy (łodygi, liście, system korzeniowy, kwiaty, owoce i nasiona). Poza cechami morfologicznymi pokrótce omówiono też rozwój roślin, uwzględniając, przedstawiony graficznie, czas ich wschodów i kwitnienia. Informacje obejmują także podstawowe cechy oraz czynniki determinujące występowanie chwastów pod względem geograficznym, zwłaszcza środowiskowym, takie jak preferowane typy gleb, ich wilgotność, zasobność oraz najbardziej pożądane warunki otoczenia. Przedstawiono ponadto szkodliwość poszczególnych gatunków łącznie z progami szkodliwości, terminy i metody zwalczania. Dodatkowo przy każdym opisie zamieszczono kolorowe fotografie, na których są przedstawione siewki, rośliny dorosłe i nasiona chwastów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17529.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17528.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z warzyw dyniowatych do najpopularniejszych należą ogórki. Ogórki są ciepłolubne, dlatego źle znoszą kilkudniowe ochłodzenia, jak również nadmierne opady deszczu, zwłaszcza w początkowej fazie kiełkowania nasion i wzrostu siewek. Nawet kilkudniowe spadki temperatury poniżej 12C i nadmiar wilgoci w glebie powodują całkowite zahamowanie wzrostu roślin oraz masowe ich zamieranie. Mimo dużego postępu w hodowli nowych odmian ogórków, odpornych na choroby i szkodniki, stanowią one nadal duże zagrożenie. Ważną część technologii uprawy ogórka zajmują zabiegi ochronne. Zaniechanie bądź opóźnianie wykonywania podstawowych zabiegów fitosanitarnych prowadzi do istotnego spadku plonu. Największe szkody gospodarcze spośród chorób wyrządzają mączniaki rzekome i prawdziwe, alternarioza oraz zgorzel siewek. Groźne są także choroby powodowane czynnikami środowiska oraz choroby fizjologiczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.1343.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
"Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej." Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18610.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22096.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22095.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wydanie 4. pt.: Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz : Normy Żywienia Drobiu : praca zbiorowa
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 136-143.
Książka “Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu” to kompendium wiedzy na temat żywienia różnych gatunków drobiu. Polecana jest szczególnie pracownikom naukowym i studentom wydziałów: zootechnicznych, biologii i hodowli zwierząt, weterynaryjnych i rolniczych, pracownikom służb doradczych, producentom pasz i hodowcom drobiu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19635.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19634.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 240. Indeksy.
Książka zawiera podstawowe informacje dotyczące systematyki, morfologii, anatomii, bionomii z elementami ekologii oraz szkodliwości ważniejszych gatunków fitofagów, które zagrażają uprawom i zmagazynowanym płodom. Dział nauki o ochronie roślin zajmujący się szkodnikami roślin zwykło się nazywać entomologia stosowaną. Nazwę tę uzasadnia ogromna ilość fitofagów należąca do gromady owadów, znacznie przewyższająca liczebnie inne jednostki systematyczne zwierząt, wśród których spotykamy szkodniki, tj. nicienie, ślimaki, skorupiaki, pajęczaki, dwuparce czy gryzonie. W książce nie podajemy przy omawianiu szkodników wykazu pestycydów polecanych do ich zwalczania chemicznego, ograniczamy się jedynie do podania terminu zwalczania, co wynika zwykle bezpośrednio z samej bionomii gatunku, oraz do przedstawienia przykładów metod ograniczenia liczebności agrofaga alternatywnych wobec metody chemicznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18151.XVII.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20016.XVII.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20015.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 445-448.
W podręczniku omówiono zagadnienia z zakresu PDG, KPS, BHP oraz kwalifikacji TG07, która dotyczy wyposażenia zakładów gastronomicznych. Publikacja stanowi swoisty przewodnik dla osoby kształcącej się w zawodzie kucharza lub technika żywienia i usług gastronomicznych. Autorka najpierw przedstawia problematykę BHP, ze szczególnym uwzględnieniem zasad bezpiecznej pracy na stanowisku kucharza, następnie wprowadza w zagadnienia ekonomiczne, opisuje najważniejsze postanowienia prawa pracy, kwestie umów o pracę i zakładania własnej działalności gospodarczej, dzięki czemu uczeń może zobaczyć swoje przyszłe miejsce na rynku pracy. W podręczniku zostało także zaprezentowane wyposażenie poszczególnych typów lokali gastronomicznych. Autorka tłumaczy też, jak ważne są kondycja psychiczna pracownika i jego kultura osobista. Te ostatnie zagadnienia zostały omówione razem z efektami kształcenia KPS. Podręcznik jest dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Przedstawiono tu podstawową terminologię techniczną stosowaną w branży gastronomicznej, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Podręcznik zawiera wykaz najważniejszych terminów i pojęć branżowych w językach polskim, angielskim i niemieckim.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18598.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22022.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22021.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Niniejsze opracowanie nie jest pierwszym, ale na pewno jest najobszerniejszym i omawiającym największą liczbę gatunków i czynników biologicznego zwalczania w naszej literaturze fachowej. Na pewno nie są omówione wszystkie gatunki, bo jest ich zbyt wiele, ale już znajomość tych wyszczególnionych w opracowanym, pomoże rozpoznać następne, które możemy spotkać na polu uprawnym, sadzie czy w ogrodzie [Wstęp]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18458.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21129.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21128.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Architektura ogrodów / Bohdan Dlouhý ; tłumaczenie Adrianna Kliś. - Warszawa : Wydawnictwo Natalis, 2006. - 80 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Mój ogród od A do Z)
Bibliografia strona 78. Indeks
Książka ta nie jest klasycznym podręcznikiem ogrodnictwa ani instrukcją zakładania ogrodu. Do jej napisania zainspirowały autorów już istniejące ogrody przydomowe, wiejskie i miejskie, małe i duże. Na konkretnych przykładach przedstawionych na zdjęciach przekazane zostały informacje o kompozycji ogrodów, ich zakładaniu i utrzymywaniu oraz o najczęściej popełnianych błędach. Warto zaprojektować swój ogród tak, by w przyszłości uniknąć trudności, z jakimi borykają się inni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9403.XVII.8 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references and index.
Non-Chemical Weed Control is the first book to present an overview of plant crop protection against non-food plants using non-chemical means. Plants growing wild--particularly unwanted plants found in cultivated ground to the exclusion of the desired crop--have been treated with herbicides and chemical treatments in the past. As concern over environmental, food and consumer safety increases, research has turned to alternatives, including the use of cover crops, thermal treatments and biotechnology to reduce and eliminate unwanted plants. This book provides insight into existing and emerging alternative crop protection methods and includes lessons learned from past methodologies. As crop production resources decline while consumer concerns over safety increase, the effective control of weeds is imperative to insure the maximum possible levels of soil, sunlight and nutrients reach the crop plants.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21336.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Nowe wydanie nowoczesnego podręcznika dotyczącego fizjologii roślin sadowniczych. W tomie 1 omówiono: podstawowe pojęcia i nomenklaturę dotyczącą rozwoju roślin, ważniejsze regulatory roślinne, bioregulatory roślinne w sadownictwie, wzrost i różnicowanie się części nadziemnej, budowę i rozwój korzeni, gospodarkę wodną, żywienie roślin sadowniczych, mikoryzę, ekofizyczne czynniki fotosyntezy, funkcje tkanek przewodzących: transport substancji pokarmowych i udział w koordynacji procesów życiowych, rozmnażanie wegetatywne, regenerację i gojenie się ran, wzrost, owocowanie i wpływ podkładek, kwitnienie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18435.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18434.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Tom 2 nowoczesnego podręcznika fizjologii roślin sadowniczych, w którym omówiono: rozwój owocu, oddychanie, zastosowanie bioregulatorów do kontroli wzrostu i owocowania drzew, spoczynek roślin i jego związki z kwitnieniem, odporność na mróz, biologię nasion i zjawiska z nim związane, hormonalne i metaboliczne uwarunkowania spoczynku i kiełkowania nasion, etapy rozwoju roślin i możliwość wpływania na ich przebieg, odporność roślin sadowniczych na choroby infekcyjne, owoce jako źródło składników ważnych dla zdrowia człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18437.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18436.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Reforma 2019.
Bibliografia na stronach 568-570.
Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. omawia dokładnie procesy przyrządzania ciast, zup, sosów oraz zakąsek zimnych i gorących. Opisuje także rodzaje mięs i ich wykorzystanie w gastronomii. Przedstawia zasady przygotowywania i podawania napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Pozwala zapoznać się z cechami charakterystycznymi kuchni różnych regionów Polski oraz innych krajów. Liczne rysunki i zdjęcia ułatwiają zrozumienie omawianych treści. Publikacja obfituje w ciekawe przepisy. Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Zawiera kluczową terminologię techniczną stosowaną w branży gastronomicznej, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach do egzaminu zawodowego! Wiadomości teoretyczne wsparte licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami przybliżającymi praktyczne zastosowanie wiedzy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18597.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22020.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22019.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Agriculture / Neil O'Sullivan, James D. Libbin. - Newbury : Express Publishing, 2017. - 39 stron : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
(Career Paths)
"Agriculture" is a new educational source for agriculture professionals who want to improve their English communication in a work environment. Incorporating career-specific vocabulary and contexts, each unit offers step-by-step instruction that immerses students in the four key language components: reading, listening, speaking and writing. ...addresses topics including soil preparation, seeding methods, farm equipment, livestock and organic farming."
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19577.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19576.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Literatura na stronach 187-202.
Celem pracy jest zarysowanie szkicu długookresowej strategii zrównoważonego rozwoju rolnictwa w Polsce. Szkic jest tu rozumiany jako przedstawienie kluczowych zagadnień, które trzeba uwzględniać, opracowując taką strategię. Przyjęto, bo to nie jest już kwestionowane, że kierunkiem rozwoju rolnictwa jest zrównoważenie. Kluczowe, tzn. takie, które leżą na ścieżce: „wizja – kierunek strategiczny – cele strategiczne – uwarunkowania – działania” i wyznaczają trajektorię rozwoju rolnictwa w dłuższym okresie. Chodzi o bloki (zagadnienia) schematu odnoszącego się do systemu zrównoważonego rozwoju rolnictwa, czynników otoczenia, czyli innych systemów i zaburzeń wpływających nań oraz problematyki sterowania nim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20234.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej