Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(79)
IBUK Libra
(5)
Forma i typ
Książki
(77)
Publikacje dydaktyczne
(15)
Publikacje naukowe
(8)
E-booki
(7)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje informacyjne
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(102)
tylko na miejscu
(61)
wypożyczone
(5)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(45)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(52)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(61)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(5)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(5)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Gawęcki Jan (1944- )
(6)
Staroszczyk Hanna
(6)
Iwanow Krystyna
(5)
Kunachowicz Hanna
(5)
Nadolna Irena
(5)
Przygoda Beata
(5)
Czarniecka-Skubina Ewa
(3)
Korczak Józef (1951- )
(3)
Przysławski Juliusz
(3)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Grajeta Halina
(2)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Mitek Marta
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Moszak Małgorzata
(2)
Rosiak Elżbieta
(2)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(2)
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(1)
Ball Stefan
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Baum Karin
(1)
Bertrandt Jerzy
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Bhargava Alok
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Bryła Paweł (ekonomia)
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Cais-Sokolińska Dorota
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnecki Zbigniew
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Domański Tomasz (1953- )
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Dwiecki Krzysztof
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gajda Robert
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Gil Marian
(1)
Grimm Peter
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Gumienna Małgorzata
(1)
Górecka Danuta
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Głodek Elżbieta
(1)
Harasim Elżbieta
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Hęś Marzena
(1)
Janicki Andrzej
(1)
Jasiulewicz Anna
(1)
Jasińska-Stępniak Aldona
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kaczmarek Mirosława
(1)
Kawka Alicja
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Kler Paweł
(1)
Kmiołek-Gizara Anna
(1)
Kobus-Cisowska Joanna
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Kompanowska Mieczysława
(1)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(1)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Kołodziejczyk Anna
(1)
Krysztofiak Krystyna
(1)
Kwiatkowski Cezary (1967- )
(1)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Leszczyński Krzysztof
(1)
Leszczyński Krzysztof (technologia żywności)
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Ludwicki Marek
(1)
Ludwicki Michał
(1)
Matuszewska Irena
(1)
Mazur Marcel
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Niemirowicz-Szczytt Katarzyna (1949- )
(1)
Nierzwicki Witold
(1)
Nogala-Kałucka Małgorzata
(1)
Nowak Dorota
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(16)
2010 - 2019
(43)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(29)
Kraj wydania
Polska
(82)
Wielka Brytania
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(82)
angielski
(2)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(13)
Technolodzy żywności
(3)
Lekarze
(2)
Technikum
(2)
Licea
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci
(1)
Szkoły branżowe I stopnia
(1)
Szkoły średnie
(1)
Temat
Żywność
(35)
ŻYWNOŚĆ
(30)
ODŻYWIANIE
(15)
Bezpieczeństwo żywności
(6)
Chemia
(6)
Odżywianie
(6)
Technologia żywności
(6)
Towaroznawstwo
(6)
Jakość żywności
(5)
Zdrowe żywienie
(5)
GASTRONOMIA
(4)
Biochemia
(3)
HANDEL ZAGRANICZNY
(3)
KUCHARSTWO
(3)
Wartość odżywcza
(3)
ZIEMIOPŁODY
(3)
Żywność prozdrowotna
(3)
Bromatologia
(2)
Chemia analityczna
(2)
DIETETYKA
(2)
Gastronomia
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
SPORTOWCY
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Substancje dodatkowe do żywności
(2)
Surowce roślinne
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
ZNAKI TOWAROWE
(2)
Zanieczyszczenia żywności
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Żywienie chorych
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
Automatyzacja
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BIOCHEMIA
(1)
BUDŻETY RODZINNE
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Białka
(1)
Białko spożywcze
(1)
CEFTA
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Dietetyka
(1)
Drobnoustroje
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Epidemie
(1)
FIRMA (nazwa)
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
Handel
(1)
Jakość produktu
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Kucharstwo
(1)
Leczenie dietą
(1)
Logistyka wojskowa
(1)
Margaryna
(1)
Marketing
(1)
Mikrobiologia
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Oleje roślinne
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
Organoleptyka
(1)
Owoce
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Prawo wspólnotowe europejskie
(1)
Prawo żywnościowe
(1)
Produkcja żywności
(1)
Produkt regionalny
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Przepisy o żywności
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
ROLNICTWO
(1)
Rośliny
(1)
Rośliny jadalne
(1)
SPORT
(1)
SPOŻYCIE
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Sprzedawcy i sprzedawczynie
(1)
Sterowanie
(1)
Suplementy diety
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
TOKSYKOLOGIA ŻYWNOŚCI
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Technologia
(1)
Toksykologia
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Turystyka
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Warzywa
(1)
Wino
(1)
Wojsko
(1)
Wojsko Polskie (1944- )
(1)
Temat: czas
2001-
(5)
1989-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Francja
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Gatunek
Podręcznik
(22)
Podręczniki akademickie
(7)
Opracowanie
(4)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(4)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(4)
PORADNIKI
(3)
Tablice i wzory
(3)
Monografia
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
Materiały pomocnicze
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Raport z badań
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(30)
Rolnictwo i leśnictwo
(17)
Chemia
(14)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Biologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(2)
Inżynieria i technika
(2)
Kulinaria
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Transport i logistyka
(1)
Słowo kluczowe
żywność
(36)
żywienie
(15)
składniki odżywcze
(9)
witaminy
(8)
białka
(7)
wartość odżywcza
(7)
chemia
(6)
bezpieczeństwo żywności
(5)
dieta
(5)
składniki mineralne
(5)
bezpieczeństwo żywnościowe
(4)
marketing
(4)
suplement diety
(4)
tłuszcze
(4)
woda
(4)
zdrowie
(4)
alergeny
(3)
barwniki roślinne
(3)
gastronomia
(3)
jakość żywności
(3)
leki
(3)
lipidy
(3)
owoce
(3)
pieczywo
(3)
rodniki
(3)
ryby
(3)
sacharydy
(3)
technologia żywności
(3)
toksyny
(3)
warzywa
(3)
węglowodany
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
alkohol
(2)
bromatologia
(2)
dietetyka
(2)
eksport
(2)
herbata
(2)
higiena żywności
(2)
kasze
(2)
kawa
(2)
konsument
(2)
makarony
(2)
mięso
(2)
mleko
(2)
mąki
(2)
nutrition
(2)
odżywianie się
(2)
oleje jadalne
(2)
produkcja żywnościowa
(2)
produkty spożywcze
(2)
przemysł spożywczy
(2)
przyprawy
(2)
racjonalne żywienie
(2)
rolnictwo ekologiczne
(2)
towaroznawstwo
(2)
turystyka
(2)
wegetarianizm
(2)
Białoruś
(1)
CEFTA
(1)
Francja
(1)
GMO
(1)
Polska
(1)
Yin-Yang
(1)
aktywność fizyczna
(1)
analiza laboratoryjna
(1)
analiza sensoryczna
(1)
athlete
(1)
automatyzacja
(1)
badania
(1)
białka pokarmowe
(1)
biochemia
(1)
chromatografia
(1)
cukier
(1)
cukry
(1)
człowiek
(1)
diet
(1)
disease
(1)
dzieci
(1)
długowieczność
(1)
economic aspects
(1)
edukacja żywieniowa
(1)
elektroforeza
(1)
energia
(1)
epidemiologia
(1)
exercise
(1)
fermentowane napoje winiarskie
(1)
fizjologia żywienia
(1)
food
(1)
food supply
(1)
genetyka
(1)
globalizacja
(1)
grzyby
(1)
grzyby uprawne
(1)
handel detaliczny
(1)
handel zagraniczny
(1)
health
(1)
kobieta ciężarna
(1)
kobieta karmiąca
(1)
koncentraty spożywcze
(1)
konserwanty
(1)
84 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału : Il grande inganno del cibo : manuale di autodifesa dall'industria alimentare.
Bibliografia, netografia na stronach 181-187.
„Dieta wraz z odpowiednią suplementacją żywieniową staje się bardzo ważnym czynnikiem służącym profilaktyce i leczeniu wielu problemów człowieka. Żywność musi być łatwo przetwarzana na energię, bez magazynowania jej w postaci tłuszczów. Dzięki temu twierdzeniu zaczynamy rozumieć, że również przyrost masy ciała nie jest konsekwencją grzeszków kalorycznych (to bardzo rzadkie przypadki), ale mimowolnych błędów dietetycznych będących następstwem braku wiedzy na temat własnych predyspozycji genetycznych i cech metabolicznych. Kalorie są w rzeczywistości najmniej istotnymi elementami analizy żywienia. Znacznie ważniejsze jest poznanie cech biochemicznych produktu spożywczego i wiedza o tym, czy są one korzystne, czy szkodliwe dla naszego organizmu”. Z Podsumowania
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22014.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22013.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Podręcznik ten jest świetną encyklopedią obecnego stanu wiedzy na temat żywności i żywienia. Obejmuje on szeroki wachlarz haseł z tej dziedziny. Każde hasło opracowane jest bardzo jasno, kompetentnie i zwięźle. Podręcznik ten polecaNY jest również wielu ludziom, młodym i dorosłym, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę na temat żywności i żywienia. Obecnie każdy Polak uważa, że zna się na żywności i żywieniu. Zadaniem naszym jest weryfikacja tej, głównie gazetowej wiedzy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 4978 [Magazyn 2] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4586.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12936.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Autorzy w sposób przystępny i interesujący przedstawiają najnowszą wiedzę na temt różnych rodzajów żywności, jej tradycyjnych i nowoczesnych technologii wytwarzania oraz jakości i bezpieczeństwa dla konsumenta. Zapoznają Czytelnika z naukowymi tajnikami prawidłowego żywienia oraz wyjaśniają biologiczne, medyczne i ekologiczne uwarunkowania zdrowia, podkreślając istniejące między nimi powiązania.
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
Nowoczesny i przejrzysty podręcznik, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom współcześnie stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14323 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11723.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12914.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przedsiębiorczość w XXI Wieku)
Bibliogr., wykaz aktów prawnych przy pracach.
Książka koncentruje się na zagadnieniach bezpieczeństwa żywności w erze globalizacji. Odpowiada na pytania: jaka jest skala problemu bezpieczeństwa żywności i jakie są podstawowe zagrożenia w tym względzie?, jakie mechanizmy polityczne i prawne stoją na straży tego bezpieczeństwa?, jaka jest skala nieprawidłowości w zakresie bezpieczeństwa żywności?, jakie służby i uregulowania prawne mają nas przed nimi chronić?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11722.X.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12913.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od ostatniego wydania skryptu do ćwiczeń z bromatologii minęło prawie 30 lat. To znakomite opracowanie, przygotowane pod redakcją Profesora Henryka Gertiga, przez wiele lat było często dla kolejnych pokoleń farmaceutów jedynym źródłem wiedzy o metodach badań wartości odżywczej żywności. Poprzez swoją unikatowość opracowanie to doczekało się licznych wznowień. Korzystali z niego nie tylko studenci farmacji -wszystkich kierunków, lecz także osoby studiujące na innych uczelniach, które w ramach obowiązujących programów nauczania realizowały - często pod zmienionym tytułem - przedmiot tematycznie związany z wartością odżywczą żywności i żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17200 [Magazyn 1], P.17199 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17170.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17169.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Słowo kluczowe: nutraceutyki zdrowie
Bibliografia na stronach 305-326.
W książce "Nutraceutyki - czym są i jak je bezpiecznie przyjmować" znajdziemy opis, czym są nutraceutyki, jakie są ich rodzaje i jakie korzyści dla zdrowia może przynieść ich regularne stosowanie. Książka zawiera także informacje na temat przeciwwskazań i skutków ubocznych oraz rady dotyczące bezpiecznego stosowania nutraceutyków. Jest to świetny sposób, aby zadbać o swoje zdrowie i profilaktykę chorób cywilizacyjnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22044.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22043.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców i warzyw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10261.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11790.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami stanowi kompendium wiedzy na temat żywienia człowieka dla studentów dietetyki, żywienia człowieka oraz pokrewnych nauk medycznych lub przyrodniczych. Książka została podzielona na pięć głównych części: energia i składniki pokarmowe, żywność- wartość energetyczna i odżywcza, ocena żywienia, problemy żywieniowe , planowanie żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17331 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17856.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17855.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu / Henryk Gertig, Juliusz Przysławski. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 464, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony: 448-451. Indeks.
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki. w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze. witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności. metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22046.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22045.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Dane zawarte w tabelach umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie. W obecnym wydaniu – zgodnie z nowymi przepisami – poza współczynnikami przeliczeniowymi białka, tłuszczu i węglowodanów przy obliczaniu wartości energetycznej produktów i potraw uwzględniono współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9859 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9858.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.9857.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11426.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.782.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
Podręcznik jest przeznaczony dla słuchaczy wydziałów technologii żywności i żywienia człowieka, towaroznawstwa oraz dla tych kierunków nauczania, w programie których postanowiono zapoznać studentów z oceną jakości żywności. Nauka ta obejmuje nie tylko wiadomości z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych, ale również wzajemnych interakcji składników odżywczych (lipidów, węglowodanów, białek, witamin, składników mineralnych) podczas pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania. Publikacja uzupełnia również wiedzę o właściwościach fizycznych oraz podstawowym składzie artykułów żywnościowych i ich przemianie podczas różnych procesów technologicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17201 [Magazyn 1], P.17202 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17172.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17171.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.1215 [Magazyn 1], P.1214 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. omawia starannie surowce stosowane w gastronomii, kładzie przy tym duży nacisk na uwypuklone w nowej podstawie przyprawy oraz tłuszcze. Przedstawia zasady racjonalnego żywienia i główne techniki stosowane w trakcie przygotowywania potraw. Podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywności. Opisuje procesy przyrządzania dań z warzyw, ziemniaków, grzybów, owoców, mleka i jego przetworów oraz jaj i zbóż. Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Zawiera kluczową terminologię techniczną stosowaną w branży gastronomicznej, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach do egzaminu zawodowego! Wiadomości teoretyczne wsparte licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami przybliżającymi praktyczne zastosowanie wiedzy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18596.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22018.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22017.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. red. ISBN oryg.
Bibliogr. s. 383-384. Indeks.
Nauka o żywieniu człowieka jest dziedziną interdyscyplinarną, ścisle związaną z chemią, biochemią, fizjologią, anatomią i ekotrofologią. Podręczny atlas żywienia obejmuje w formie zwięzłej, ale kompletnej i przejrzystej całość, według dzisiejszego stanu wiedzy, nauki dotyczącej podstaw wiedzy o żywieniu człowieka. Tekst ilustrują liczne tabele i wykresy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13470.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, akty prawne przy rozdziałach.
Podręcznik zawiera wybrane zagadnienia z bromatologii, czyli nauki o żywności (w języku greckim:: broma – żywność, pożywienie, logos – nauka), jej jakości odżywczej i zdrowotnej. Przedstawiono w nim najważniejsze metody ilościowe i jakościowe, stosowane w analizie żywności do oznaczania zawartości składników odżywczych i zanieczyszczeń, a także do oceny sposobu żywienia człowieka. Podręcznik zawiera także zasady prawidłowego żywienia, zagadnienia związane z interakcją leków z pożywieniem oraz elementy analizy sensorycznej żywności. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów kierunku farmacja i dietetyka, a także innych, związanych z analizą żywności. Wiedza na temat zależności:: żywienie–zdrowie, a także:: żywienie–leki–zdrowie daje możliwość wykorzystania jej w opiece farmaceutycznej i profilaktyce zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17289 [Magazyn 1], P.17290 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17612.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 17611.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17610.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W podręczniku przedstawiono zasady prawidłowego żywienia, omówiono składniki odżywcze, wartość odżywczą produktów spożywczych, normy wyżywienia, zasady planowania i oceny jadłospisów oraz higienę żywności i higienę zakładów żywienia. Liczne rycyny, schematy i tabele ułatwiają przyswojenie materiału. Pytania i zadania kontrolne pomagają ocenić stopień opanowania tematu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.2246.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
W podręczniku zostały opracowane najważniejsze zagadnienia z analizy żywności i żywienia człowieka. W doborze tematów kierowano się przede wszystkim tym, aby uczyły zasad oceny wartości odżywczej i zdrowotnej produktów żywnościowych, a także dawały podstawę do poznania zasad prawidłowego odżywiania. Podany na końcu każdego rozdziału spis piśmiennictwa umożliwia samodzielne poszerzanie wiedzy z danego tematu. Dołączone załączniki to aktualne normy żywienia dla ludności w Polsce oraz wykaz dozwolonych substancji dodatkowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17288 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17597.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17596.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
Genetycznie modyfikowane organizmy budzą kontrowersje. W większości przypadków wynikają one z braku wiedzy o tym, jak powstają i czym się charakteryzują te organizmy. Celem autorów książki pt. „GMO w świetle najnowszych badań” było przybliżenie wiedzy na temat metod otrzymywania wprowadzanych cech/genów, oddziaływania na środowisko rolnicze, regulacji prawnych i odbioru społecznego, kontroli, a także nieporozumień związanych z badaniem genetycznie modyfikowanych mikroorganizmów, roślin i zwierząt. Autorzy publikacji są specjalistami z zakresu problematyki GMO.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18134.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19978.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19977.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej