Sorting
Source
Books
(17)
Form of Work
Książki
(17)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Status
available
(25)
only on-site
(14)
unknown
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(13)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(13)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(14)
Author
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Pasternak Kazimierz
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Boyd Robert Neilson
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Cooper Alan
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Grajeta Halina
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Lange Ewa
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Leszczyński Krzysztof
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Mitek Marta
(1)
Morrison Robert Thornton (1918- )
(1)
Pilch Wanda
(1)
Pitchford Paul
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Wilińska Maria
(1)
Zagroba Iwana
(1)
Zawadzki Zbigniew (tłumacz)
(1)
Year
2020 - 2025
(2)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(7)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(17)
Language
Polish
(17)
Audience Group
Lekarze
(2)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Położne
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Subject
Odżywianie
(5)
Dietetyka
(3)
ODŻYWIANIE
(3)
Żywność
(3)
BIOCHEMIA
(2)
Biochemia
(2)
DIETETYKA
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Technologia żywności
(2)
BIOFIZYKA
(1)
Bank mleka
(1)
Białka
(1)
CHEMIA FIZYCZNA
(1)
CHEMIA ORGANICZNA
(1)
Chemia analityczna
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Farmakoterapia
(1)
Fizjologia
(1)
Gastronomia
(1)
Karmienie piersią
(1)
Laktacja
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Margaryna
(1)
Mleko kobiece
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Niemowlę
(1)
Oleje roślinne
(1)
Owoce
(1)
PRZEMIANA MATERII
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Rośliny
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
Towaroznawstwo
(1)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(1)
Warzywa
(1)
Wino
(1)
Zaburzenia laktacji
(1)
Zboże
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Żelatyna
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(8)
Podręczniki akademickie
(2)
Opracowanie
(1)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(6)
Chemia
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Inżynieria i technika
(1)
Słowo kluczowe
tłuszcze
(16)
węglowodany
(12)
białka
(10)
witaminy
(10)
składniki mineralne
(8)
żywienie
(6)
białka pokarmowe
(5)
biochemia
(4)
normy żywienia
(4)
aminokwasy
(3)
dieta
(3)
metabolizm
(3)
anabolizm
(2)
dietetyka
(2)
dietoterapia
(2)
diety
(2)
energia
(2)
enzymy
(2)
hormony
(2)
katabolizm
(2)
komórka
(2)
krew
(2)
kwasy nukleinowe
(2)
oleje jadalne
(2)
peptydy
(2)
produkt spożywczy
(2)
przemiana materii
(2)
suplement diety
(2)
trawienie
(2)
układ pokarmowy
(2)
wchłanianie
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
Yin-Yang
(1)
analiza sensoryczna
(1)
badanie sposobu żywienia
(1)
banki mleka
(1)
biologia molekularna
(1)
biomolekuły
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
chemia fizyczna
(1)
chemia organiczna
(1)
cholesterol
(1)
choroba
(1)
choroby matki
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby układu krążenia
(1)
chromatografia
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dietoprofilaktyka
(1)
dzieci
(1)
długowieczność
(1)
elektroforeza
(1)
fermentowane napoje winiarskie
(1)
halogenki arylowe
(1)
hydrodynamika
(1)
jadłospis
(1)
karboaniony
(1)
karmienie piersią
(1)
kasze
(1)
kinetyka
(1)
koncentraty spożywcze
(1)
konserwy owocowe
(1)
konserwy warzywne
(1)
kwasy
(1)
laktacja
(1)
leczenie dietetyczne
(1)
leczenie dietą
(1)
leczenie żywieniowe
(1)
leki
(1)
lipidy
(1)
majonezy
(1)
makarony
(1)
margaryny
(1)
mikroelementy
(1)
mięso
(1)
mleko
(1)
mleko kobiece
(1)
mąki
(1)
nadwaga
(1)
niedożywienie
(1)
niemowlę
(1)
nowa żywność
(1)
odporność
(1)
odżywianie
(1)
organizm człowieka
(1)
osteoporoza
(1)
otyłość
(1)
pieczywo
(1)
polimery
(1)
preparaty białkowe
(1)
produkcja zwierzęca
(1)
produkty mleczne
(1)
produkty owocowe
(1)
produkty pomidorowe
(1)
produkty słodzone
(1)
produkty warzywne
(1)
przepis kulinarny
(1)
przyprawy
(1)
półprodukty owocowe
(1)
półprodukty warzywne
(1)
17 results Filter
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach
W podręczniku zostały opracowane najważniejsze zagadnienia z analizy żywności i żywienia człowieka. W doborze tematów kierowano się przede wszystkim tym, aby uczyły zasad oceny wartości odżywczej i zdrowotnej produktów żywnościowych, a także dawały podstawę do poznania zasad prawidłowego odżywiania. Podany na końcu każdego rozdziału spis piśmiennictwa umożliwia samodzielne poszerzanie wiedzy z danego tematu. Dołączone załączniki to aktualne normy żywienia dla ludności w Polsce oraz wykaz dozwolonych substancji dodatkowych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17288 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17597.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17596.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach
W książce przedstawiono zasady i normy służące ocenie towaroznawczej surowców i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, a także ryb i pszczół, począwszy od mleka, a na wełnie i pierzu kończąc. Omówiono metody oceny i klasyfikacji surowców oraz wytwarzanych z nich produktów, a w większości przypadków również szczegółowe zasady postępowania przy oznaczaniu poszczególnych wskaźników ujętych w odpowiednich normach przedmiotowych. Książka jest przeznaczona dla studentów takich kierunków studiów, jak towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności oraz zootechnika.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17552.XVII.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17551.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 76-78.
Znajomość podstaw biochemii wysiłku fizycznego jest niezmiernie potrzebna studentom kierunków wychowania fizycznego do poznania zasad fizjologicznych funkcji organizmu podczas pracy fizycznej. W książce przedstawiono ogólne zasady metabolizmu, podstawowe substancje energetyczne oraz ogólne zasady żywienia. Sklasyfikowano procesy dostarczające energię do pracy mięśni w warunkach tlenowych i beztlenowych. Tak krótki zarys biochemii powinien przybliżyć studentom I stopnia zrozumienie reakcji zachodzących w organizmie człowieka podczas wysiłku fizycznego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.13359 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.13358.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14362.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Laktacja : wiedza kliniczna i farmakoterapia. [T.]2 / redakcja naukowa Maria Wilińska. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, copyright 2024. - XI, [1], 373 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
To kontynuacja i niezbędne uzupełnienie tematów I tomu, przydatne w codziennej praktyce zawodowej lekarzy, pielęgniarek i położnych. Mimo istniejącego ogólnego przekonania o wartości karmienia piersią i badań naukowych, wiele niesprawdzonych informacji przenika do gabinetów lekarskich i szpitali. W książce omówiono m.in. takie zagadnienia jak: Regulacja laktacji Tłuszcze, oligosacharydy, białka mleka kobiecego Składniki biologicznie czynne mleka kobiecego (peptydy, cytokiny, chemokiny, osteopontyna, laktoferyna, immunoglobuliny, mikrobiota) Żywienie naturalne i karmienie piersią noworodków urodzonych przedwcześnie Odżywianie matki podczas laktacji i wpływ pokarmów matki na preferencje smaków dziecka Choroby matki i karmienie piersią (otyłość, choroby zakaźne, choroby nerek, cukrzyca, choroby tarczycy) Inicjatywa banków mleka w Polsce Rekomendacje i zasady żywienia noworodków i niemowląt mlekiem z banku mleka kobiecego Farmakoterapia a karmienie piersią oraz przenikanie leków do mleka matki Leki stosowane w migrenie, przeciwnadciśnieniowe, znieczulające i przeciwbólowe, przeciwdepresyjne i przeciwpsychotyczne, Antybiotyki, Leki antyhistaminowe i antycholinericzne, Galaktogogi
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18726.XVIII.1.9 [Magazyn 1], P.18725.XVIII.1.9 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22939.XVIII.1.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22938.XVIII.1.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18621.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18620.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22149.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22148.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Tom drugi podręcznika R.T. Morrisona i R.N. Boyda zawiera omówienie bardziej skomplikowanych zagadnień chemii organicznej, jak na przykład: teoria orbitali cząsteczkowych, przegrupowania oraz bardziej złożone kondensacje, polimeryzacja, chemia aromatycznych związków wielopierścieniowych, związków heterocyklicznych i biocząsteczek. Na końcu książki czytelnik znajdzie skrócone rozwiązania niektórych problemów i zadań oraz spis literatury uzupełniającej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.7110 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7955.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietoterapia / Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. - Wydanie 1, 1 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - XIII, [1], 446, [1] strona : illustracje ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki. Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14488 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20028.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.14487.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15432.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców i warzyw.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10261.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11790.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Niezbędnik Chemika)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Książka, w której w prosty i zwięzły sposób przedstawiono metody i podstawy nowoczesnych technik chemii fizycznej na przykładzie zastosowań w badaniu molekuł. W podręczniku omówiono m.in.: makromolekuły biologiczne; podstawowe mechanizmy wykorzystywane w spektroskopii: absorpcyjnej, fluorescencyjnej, dichroizmu kołowego, Ramana, rezonansu magnetycznego i pokrewnych; techniki hydrodynamiczne, szczególnie przydatne w badaniach makromolekuł biologicznych; podstawowe informacje z termodynamiki, kinetyki reakcji i adsorpcji; aspekty chromatografii i elektroforezy, które najsilniej wiążą się z badaniem molekuł.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.13469 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.13468.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14427.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 zmiemione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych, normy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzę o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11491 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11490.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11739.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 - 2 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych, nowrmy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odzywienia. Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzę o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
Book
In basket
(Seria Podręczników dla Studentów Studiów Pielęgniarskich)
Biochemia to ważny i wartościowy podręcznik akademicki, wypełniający lukę wydawniczą w tej dziedzinie. Jest to zwięzłe kompendium, opracowane w oparciu o minimalne wymagania programowe, w systematyczny sposób przedstawiające główne związki i ich przemiany oraz umożliwiające studentom poznanie podstawowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Książka dzieli się na część teoretyczną i część doświadczalną. Pierwsza obejmuje główne zagadnienia wymagane w programie studiów pielęgniarskich licencjackich i magisterskich prowadzonych na wydziałach pielęgniarskich akademii medycznych, natomiast w drugiej zamieszczono opisy wybranych doświadczeń, które mogą być wykonywane przez studentów w czasie zajęć praktycznych i w ten sposób ilustrować i przybliżać omawiany materiał.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 4264.XVIII.9 [Magazyn 1], P.3504.XVIII.9 [Magazyn 1], P.3506 [Magazyn 1], P.3505 [Magazyn 1] (4 egz.)
Book
In basket
Biochemia : dla studentów medycznych studiów licencjackich / Kazimierz Pasternak. - Wydanie I - 2 dodruk. - Lublin : Wydawnictwo "Czelej", 2019. - 236 stron : ryciny ; 24 cm.
(Seria Podręczników dla Studentów Studiów Pielęgniarskich)
Biochemia to ważny i wartościowy podręcznik akademicki, wypełniający lukę wydawniczą w tej dziedzinie. Jest to zwięzłe kompendium, opracowane w oparciu o minimalne wymagania programowe, w systematyczny sposób przedstawiające główne związki i ich przemiany oraz umożliwiające studentom poznanie podstawowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Książka dzieli się na część teoretyczną i część doświadczalną. Pierwsza obejmuje główne zagadnienia wymagane w programie studiów pielęgniarskich licencjackich i magisterskich prowadzonych na wydziałach pielęgniarskich akademii medycznych, natomiast w drugiej zamieszczono opisy wybranych doświadczeń, które mogą być wykonywane przez studentów w czasie zajęć praktycznych i w ten sposób ilustrować i przybliżać omawiany materiał.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.916.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.915.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.914.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. F.913.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
Book
In basket
Indeksy.
Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z którym niewiele wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie posiadający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania i zagubieni pacjenci najczęściej poszukują rozwiązań metodą prób i błędów. W książce „Odżywianie dla zdrowia”, zarówno specjaliści jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17950 [Magazyn 1], P.17951 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19474.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19473.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata. Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień:: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17198 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10213.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11769.XVIII.10 [Czytelnia B], P.10212.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli, jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodność gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich przetwarzania powoduje, że opisywane w podręczniku procesy technologiczne muszą być indywidualnie dostosowane do surowca. Wpływ na to ma także m.in. sezonowość podaży tych surowców w skali roku, znaczne zróżnicowanie cech technologicznych wynikające z rozproszenia terytorialnego upraw oraz dużej liczby producentów rolnych. W podręczniku opisano również zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych. Wskazano również na znaczenie aspektów żywieniowych w procesie przetwarzania surowców i produkcji żywności.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19011.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19010.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again