ODŻYWIANIE
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(61)
Forma i typ
Książki
(61)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(50)
tylko na miejscu
(50)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(26)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(25)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(51)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(6)
Gajewska Danuta
(3)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(3)
Jarosz Mirosław
(3)
Kunachowicz Hanna
(3)
Ziółkowska Beata (1967- )
(3)
Brytek-Matera Anna
(2)
Chmielewska Barbara
(2)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Gertig Henryk (1924- )
(2)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Magiera Leszek
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Mroczkowska Dorota
(2)
Nadolna Irena
(2)
Popławska Helena
(2)
Przygoda Beata
(2)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(2)
Walaszek Robert
(2)
Zając Adam
(2)
Andruszko Robert
(1)
Baum Karin
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bhargava Alok
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciok Janusz
(1)
Cwojdzińska Anna
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czeczelewski Jan
(1)
Czeczuk Anna
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Dmitruk Agnieszka
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Felińczak Anna
(1)
Fenczyn Jan
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Grimm Peter
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Górniak Krystyna (kultura fizyczna)
(1)
Hołub Wojciech
(1)
Huk-Wieliczuk Elżbieta
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Jeżewska-Zychowicz Marzena
(1)
Kargulewicz Bartłomiej
(1)
Kasperczyk Tadeusz (1948- )
(1)
Lichota Małgorzata
(1)
Mazur Artur
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Nocuń Tomasz
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Nowitzki-Grimm Susanne
(1)
Ogden Jane (1966- )
(1)
Ozimek Irena
(1)
Peckenpaugh Nancy J
(1)
Piech Krzysztof
(1)
Pilch Wanda
(1)
Poprzęcki Stanisław
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(1)
Rybicka-Klimczyk Adriana
(1)
Siwiński Wiesław (1934- )
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Skrzypczak Karol
(1)
Socha Piotr
(1)
Sokołowski Marek
(1)
Spisacka Stanisława (1951- )
(1)
Szczepanowska Ewa
(1)
Szewczyński Jerzy
(1)
Szostak-Węgierek Dorota
(1)
Szponar Lucjan
(1)
Szpringer Monika (1966- )
(1)
Tobiasz-Adamczyk Beata
(1)
Waigand-Brauner Melanie
(1)
Waśkiewicz Zbigniew
(1)
Wiatrowska Anna
(1)
Wilczewski Adam (1954- )
(1)
Wojewoda Izabela
(1)
Wycisk Jowita (1971- )
(1)
Zboina Bożena
(1)
Ziemlański Światosław
(1)
Łeńska-Bąk Katarzyna
(1)
Świątkowska Monika
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(24)
2000 - 2009
(33)
1990 - 1999
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(60)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(59)
angielski
(2)
Temat
JĘZYK ANGIELSKI
(1469)
TURYSTYKA
(578)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(491)
Język angielski
(477)
ZARZĄDZANIE
(329)
ODŻYWIANIE
(61)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(260)
PODRĘCZNIKI
(245)
Nauczanie języków obcych
(229)
JĘZYK NIEMIECKI
(205)
KADRY
(202)
POLSKA
(198)
DZIECKO
(189)
PEDAGOGIKA
(160)
PIELĘGNIARSTWO
(157)
JĘZYK ROSYJSKI
(154)
Pielęgniarstwo
(154)
UNIA EUROPEJSKA
(146)
INNOWACJE
(145)
POWIEŚĆ ROSYJSKA
(144)
MARKETING
(140)
RODZINA
(139)
MŁODZIEŻ
(132)
NAUCZANIE
(128)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(126)
WIELKA BRYTANIA
(124)
WYCHOWANIE
(124)
INTERNET
(123)
Nauczanie
(117)
ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
(116)
OPOWIADANIE ROSYJSKIE
(112)
KOMUNIKACJA SPOŁECZNA
(109)
SAMORZĄD TERYTORIALNY
(108)
JĘZYKOZNAWSTWO
(107)
FILOZOFIA
(104)
SOCJOLOGIA
(104)
JĘZYKI
(103)
SŁUŻBA ZDROWIA
(101)
PRZEWODNIKI TURYSTYCZNE
(100)
ROLNICTWO
(100)
SPORT
(99)
PORADNIKI
(96)
ZDROWIE PUBLICZNE
(94)
BEZPIECZEŃSTWO NARODOWE
(93)
KULTURA FIZYCZNA
(93)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(92)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(91)
ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE
(91)
EKOROZWÓJ
(89)
PROMOCJA ZDROWIA
(89)
SPOŁECZEŃSTWO INFORMACYJNE
(89)
PRZEDSIĘBIORSTWA MAŁE i ŚREDNIE
(88)
RACHUNKOWOŚĆ
(87)
GLOBALIZACJA
(84)
BUDOWNICTWO
(83)
ODPOCZYNEK
(82)
Zarządzanie
(82)
GOSPODARKA
(81)
Język rosyjski
(81)
POEZJA ROSYJSKA
(81)
WYCHOWANIE w RODZINIE
(80)
REGIONALIZACJA GOSPODARCZA
(78)
Turystyka
(77)
HOTELARSTWO
(76)
KULTURA
(75)
UCZNIOWIE
(72)
FINANSE
(71)
JAN PAWEŁ II (papież ; 1920-2005)
(71)
POLITYKA SPOŁECZNA
(71)
SZKOLNICTWO
(70)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(70)
USŁUGI
(69)
STOSUNKI INTERPERSONALNE
(68)
OCHRONA ŚRODOWISKA
(67)
STATYSTYKA
(67)
BANKI
(66)
Bezpieczeństwo narodowe
(66)
FIZYKOTERAPIA
(66)
Rehabilitacja medyczna
(66)
LOGISTYKA GOSPODARCZA
(65)
CZYTANIE
(64)
GOSPODARKA TERENOWA
(64)
Anatomia człowieka
(63)
EGZAMINY
(63)
Przedsiębiorstwo
(63)
Historia
(62)
KONSUMENCI (ekon.)
(62)
ROZWÓJ REGIONALNY
(62)
STANY ZJEDNOCZONE
(62)
Dzieci
(61)
MEDYCYNA
(61)
WIEŚ
(61)
EKONOMIA
(60)
OPIEKA SPOŁECZNA
(60)
PSYCHOLOGIA
(60)
Gramatyka
(59)
PRACA
(59)
BIBLIOTEKARSTWO
(58)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(58)
LUDZIE STARZY
(58)
Temat: czas
2001-0
(3)
1989-
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okolice)
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI
(7)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
PORADNIKI
(3)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
Podręcznik
(1)
Raport z badań
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(15)
dieta
(11)
składniki odżywcze
(8)
żywność
(8)
otyłość
(7)
odżywianie się
(6)
dzieci
(5)
nawyki żywieniowe
(5)
odżywianie
(5)
zaburzenia odżywiania
(5)
bulimia
(4)
dietetyka
(4)
sport
(4)
wartość odżywcza
(4)
anoreksja
(3)
normy żywienia
(3)
przemiana materii
(3)
rekreacja
(3)
rozwój fizyczny
(3)
turystyka
(3)
tłuszcze
(3)
witaminy
(3)
węglowodany
(3)
zachowania żywieniowe
(3)
aktywność fizyczna
(2)
białka pokarmowe
(2)
borowina
(2)
celiakia
(2)
choroba
(2)
cukrzyca
(2)
elektroterapia
(2)
fizjoterapia
(2)
jadłospis
(2)
krioterapia
(2)
kąpiele solankowe
(2)
laseroterapia
(2)
magnetoterapia
(2)
masaż
(2)
młodzież
(2)
nadwaga
(2)
odnowa biologiczna
(2)
parafina
(2)
promieniowanie podczerwone
(2)
racjonalne żywienie
(2)
sauna
(2)
składniki mineralne
(2)
składniki pokarmowe
(2)
sprawność fizyczna
(2)
stretching
(2)
ultradźwięki
(2)
uraz
(2)
zabieg fizykalny
(2)
zaburzenia łaknienia
(2)
zdrowie
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
alergia pokarmowa
(1)
autostopowicz
(1)
baza noclegowa
(1)
białka
(1)
biochemia
(1)
bromatologia
(1)
choroby nerek i dróg moczowych
(1)
choroby nowotworowe
(1)
choroby serca
(1)
czas wolny
(1)
czynniki społeczne
(1)
diet
(1)
disease
(1)
dojrzewanie płciowe
(1)
dorośli
(1)
dziecko chore
(1)
długowieczność
(1)
economic aspects
(1)
edukacja zdrowotna
(1)
emocje
(1)
farmakoterapia
(1)
food
(1)
food supply
(1)
gastronomia
(1)
gry zespołowe
(1)
health
(1)
hokej
(1)
impreza turystyczna
(1)
indeks glikemiczny
(1)
instruktor rekreacji
(1)
jadłowstręt psychiczny
(1)
jakość życia
(1)
jedzenie
(1)
karmienie piersią
(1)
kobieta ciężarna
(1)
ludzie starzy
(1)
marketing
(1)
medycyna żywienia
(1)
metabolizm
(1)
mikroelementy
(1)
napój funkcjonalny
(1)
niedożywienie
(1)
niemowlę
(1)
nutrition
(1)
obraz własnego ciała
(1)
61 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Psychologia)
Tyt. oryg.: "The psychology of eating : from healthy to disordered behavior" 2010.
Bibliogr. s. 293-348. Indeksy.
Napisana żywym i przystępnym językiem książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących zachowań związanych z jedzeniem. Chociaż w analizie tej rozległej dziedziny autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, to kładzie nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się, ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego. Zostały tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów dotyczących jedzenie, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14028 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11235.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12316.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Nutrition essentials and diet therapy.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Celem podręcznika jest przekazanie aktualnej wiedzy o żywieniu człowieka, opartej na najnowszych wynikach badań naukowych. Zawiera zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych. Opisuje leczenie dietetyczne w cukrzycy, chorobach układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów, otyłości oraz postępowanie profilaktyczne. Zawiera ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające. Publikacje wzbogacają tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12882.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Przedstawiona praca traktuje o poszukiwaniu dróg upowszechniania aktywności ruchowej w rodzinie poprzez autorskie imprezy sportowo-rekreacyjne realizowane dla rodziców z dziećmi. W pracy przedstawiono model imprezy sportowo-rekreacyjnej dla rodzin, który poddano ocenie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.6563 [Magazyn 1], 7457 [Magazyn 2] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.767.XIX.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 76-78.
Znajomość podstaw biochemii wysiłku fizycznego jest niezmiernie potrzebna studentom kierunków wychowania fizycznego do poznania zasad fizjologicznych funkcji organizmu podczas pracy fizycznej. W książce przedstawiono ogólne zasady metabolizmu, podstawowe substancje energetyczne oraz ogólne zasady żywienia. Sklasyfikowano procesy dostarczające energię do pracy mięśni w warunkach tlenowych i beztlenowych. Tak krótki zarys biochemii powinien przybliżyć studentom I stopnia zrozumienie reakcji zachodzących w organizmie człowieka podczas wysiłku fizycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13359 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13358.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14362.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie i Opracowania / Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie. Wydział Wychowania Fizycznego i Sportu w Białej Podlaskiej ; nr 15)
Bibliogr. s. 75-99.
Publikacja poświęcona jest tematyce aktywności fizycznej młodzieży wiejskiej w zależności od stopnia otyłosci. Pracę podzielono na pięć rozdziałow. Pierwszy jest teoretyczny i dotyczy teoretycznych podstaw nadwagi i otyłości z uwzględnieniem tkanki tłuszczowej. Kolejne rozdziały poświęcone są badaniom: celom, meteriałom badawczym. Wyniki badań to najbardziej rozbudowany rozdział poświęcony sprawności fizycznej, rozwojowi fizycznemu chłopców i dziewcząt, sposobom spędziania wolnego czasu. W ostatnim rozdziale opisano uwarunkowania rodzinne otyłosci i chorób, problem nadwagi i otyłości, sytuację socjoekonomiczną rodzin.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13862.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 10)
Bibliogr. przy pracach.
Publikacja przybliża aktualną problematykę nowych wartości tkwiących w szeroko pojętej kulturze fizycznej, turystyce i zdrowym żywieniu. Problematyka prac obejmuje najnowsze wyniki badań, refleksje, przemyślenie i doświadczenia autorów w tym temacie. Adresatami książki są pracownicy biur podróży, ośrodków sportowo-rekreacyjnych, hoteli, zakładów gastronomicznych oraz studenci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14176.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.16040 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12343 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], P.12341.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.12342.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13500.XVIII.10 [Czytelnia B], 13501.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wielkopolska Wyższa Szkoła Turystyki i Zarządzania w Poznaniu ; nr 2)
Rozdziały wyodrębnione w tej książce powstały poprzez pogrupowanie prac dotyczących szeroko pojętej aktywności fizycznej i odżywiania się człowieka, jako najważniejszych uwarunkowań promocji zdrowia. Podejmowanie aktywności fizycznej powinno służyć zdrowiu - wartości, która dla człowieka jest jego zasobem i bogactwem. Utrzymywanie zdrowia przez całe życie umożliwia człowiekowi realizację jego dążeń, wpływa na jego zadowolenie z życia, zapewnia właściwe relacje z innymi ludźmi. Wszystko to przekłada się na zdrowe społeczeństwo. Stąd aktywność fizyczna zajmuje naczelne miejsce w celach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2007-2015, a wszelkie działania zmierzające do jej zintensyfikowania w społeczeństwie mają ogromne znaczenie. Przedstawione w poszczególnych rozdziałach prace starają się wykazać dobroczynny wpływ aktywności fizycznej, niezbędnej dla rozwoju fizycznego dzieci i młodzieży, dla utrzymania dobrej kondycji osób dorosłych oraz podniesienia jakości życia osób starszych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.7193.XIX.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8082.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W podręczniku przedstawiono zasady prawidłowego żywienia, omówiono składniki odżywcze, wartość odżywczą produktów spożywczych, normy wyżywienia, zasady planowania i oceny jadłospisów oraz higienę żywności i higienę zakładów żywienia. Liczne rycyny, schematy i tabele ułatwiają przyswojenie materiału. Pytania i zadania kontrolne pomagają ocenić stopień opanowania tematu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.2246.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 140-141.
Odpowiednia dieta kobiety w ciąży to nie tylko gwarancja zdrowia dziecka, ale i dobrej formy mamy. Organizm kobiety czeka wysiłek związany z okresem intensywnego wzrostu płodu, porodem oraz karmieniem piersią. Dlatego należy wybierać urozmaicone posiłki, które dostarczą białka, węglowodanów złożonych, dobrej jakości tłuszczu, witamin i składników mineralnych w odpowiednich proporcjach. Wskazane jest jedzenie 5 posiłków dziennie, starać się nie podjadać i nie ulegać wszystkim zachciankom, a zwłaszcza tym niezdrowym. Poradnik ten pomoże przygotować się do ciąży i przeprowadzi czytelnika przez ten najpiękniejszy okres w życiu kobiety z zachowaniem dbałości o prawidłowy sposób odżywiania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4545.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4951.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
S. tyt.: Sixth Framework Programme PorGrow project NEST INSIGHT
Projekt ProGrow miał na celu zidentyfikowanie skutecznych strategii politycznych, których podjęcie mogłoby zatrzymać lub odwrócić rosnący trend występowania nadwagi i otyłosci w Europie. Ta monografia prezentuje wyniki badań otrzymane w Polsce na tle sytuacji epidemiologicznej dotyczącej spożycia żywności oraz stanu odżywiania ludności w kontekście częstości występowania nadwagi i otyłości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8135.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12064 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka opisuje zasady żywienia w zakładach gastronomicznych, składniki pokarmowe oraz dietetykę turystyki i różnych dyscyplin sportowych. W książce można poznać nastepujące tematy: ogólna charakterystyka usług hotelarskich i turystycznych, techniki żywienia w zakładach hotelarskich, zasady organizacji żywienia w zakładach typu Snak-bar, pożywienie sportowców i turystów, składniki odżywcze pożywienia, formy sportu i turystyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.2737.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Książka w sposób interesujący pokazuje wieloelementową mozaikę przyczyn leżących u podłoża zaburzeń odżywiania. Jest znakomitym źródłem informacji na temat socjologicznych uwarunkowań zachowań żywieniowych. Sposób odżywiania jest niewątpliwie zależny od wzorców rodzinnych i kulturowych, statusu ekonomicznego, charakteru pracy, przekonań religijnych i wielu innych czynników, które zostały ukazane w tej fascynującej publikacji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13174.XVIII.14 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14289.XVIII.14 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 159-165.
Autorka podjęła się analizy niezmiernie ważnego tematu. W analizie tej można spotkać się z wielką złożonością pojawiających się aspektów psychologicznych, socjologicznych, medycznych czy pedagogicznych. Rozprawa ta mająca znaczenie dla ustalenia planów terapii i rehabilitacji oraz profilaktyki i wychowania jest cenna zarówno ze względu na wielostronność podejścia do tematu jak i bogatą, rzeczową i wnikliwą analizę danych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10869.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Prace Instytutu Zarządzania i Inżynierii Rolnej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sulechowie ISSN 1895-3999)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5375 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram)
Zaburzenia żywienia oraz okaleczanie się często ze sobą współwystępują. Budzą lęk i niezrozumienie otoczenia, stanowiąc tym samym wyzwanie dla profesjonalistów zajmujących się pomaganiem. Tymczasem dla młodych ludzi zachowania te bywają drogą do realizacji ważnych potrzeb. Wzmacniają poczucie własnej wartości, bywają sposobem kontrolowania własnego życia lub strategią radzenia sobie z silnymi emocjami, które towarzyszą kryzysowi tożsamości okresu dorastania. Autorzy adresują książkę przede wszystkim do osób, które pozostają w kontakcie z młodzieżą i czują się odpowiedzialne za wspieranie prawidłowego jej rozwoju. Kierują ją do wychowawców, nauczycieli i opiekunów szkół, internatów, szpitali, świetlic socjoterapeutycznych i domów dziecka. Osoby te często jako pierwsze odbierają sygnały o autodestruktywnych tendencjach wychowanków. Z odpowiednią wiedzą mogą stać się nieocenionym źródłem wsparcia emocjonalnego i informacyjnego, przeciwdziałać pogłębianiu problemu, budzić motywację do korzystania z profesjonalnej pomocy oraz inicjować działania profilaktyczne wśród kolegów osób dotkniętych problemem autodestruktywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8696.III.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10155.III.9 [Czytelnia B], 10156.III.9 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 13803 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6530.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce zaprezentowano następujące treści: interpretacja norm żywieniowych, stan obecny i zalecenia na przyszłość, zapotrzebowanie człowieka na energię, węglowodany, tłuszcze, białko, witaminy- stan odżywienia i spożycie witamin w różnych grupach populacyjnych w Polsce w świetle piśmiennictwa, rola antyoksydantów żywieniowych w stanie zdrowia i choroby, składniki mineralne - ich znaczenie w żywieniu człowieka, gospodarka wodno - elektrolitowa organizmu człowieka, znaczenie wody i elektrolitów w żywieniu sportowców, żywienie a niedokrwistość.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 1269.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej