żywienie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(151)
Forma i typ
Książki
(146)
Publikacje fachowe
(32)
Publikacje dydaktyczne
(29)
Publikacje naukowe
(13)
E-booki
(6)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(205)
tylko na miejscu
(126)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(3)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(78)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(107)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(128)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(16)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(16)
Autor
Jarosz Mirosław (1957- )
(16)
Gawęcki Jan (1944- )
(11)
Kawalec Wanda
(6)
Rychlik Ewa
(5)
Wolnicka Katarzyna
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(4)
Gajewska Danuta
(4)
Grenda Ryszard
(4)
Krawczyński Marian (1934- )
(4)
Lissauer Tom
(4)
Respondek Wioleta
(4)
Sajór Iwona
(4)
Borzych Beata
(3)
Buda Aleksandra
(3)
Burchacka Aleksandra
(3)
Charzewska Jadwiga
(3)
Ciborowski Artur
(3)
Cichocka Barbara
(3)
Cisowska-Adamiak Małgorzata
(3)
Cisowski Jan
(3)
Czerwonka Joanna
(3)
Fibak Jan (1924-2000)
(3)
Fürstenberg Ewa
(3)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(3)
Kolarzyk Emilia
(3)
Koper Anna (nauki medyczne)
(3)
Kulus Marek (1960- )
(3)
Pachocka Lucyna
(3)
Pawlaczyk Bogusław
(3)
Przygoda Beata
(3)
Przysławski Juliusz
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Woynarowska Barbara
(3)
Woynarowska Barbara (1940- )
(3)
Barańska Marta (psycholog)
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Boniecka Iwona
(2)
Brzóska Franciszek (1947- )
(2)
Carroll Will (1971- )
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Clayden Graham
(2)
Craft Alan‏ (1946- )
(2)
Czeczuk Anna
(2)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(2)
Dmitruk Agnieszka
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Frączek Barbara
(2)
Gacek Maria
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Grajeta Halina
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Grzymisławski Marian (1947- )
(2)
Górniak Krystyna (kultura fizyczna)
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Hołub Wojciech
(2)
Huk-Wieliczuk Elżbieta
(2)
Jamroz Dorota
(2)
Jankowski Piotr (kardiolog)
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Jawień Arkadiusz (1952- )
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Koper Krzysztof Jan
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kubicka Krystyna (1930- )
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Kłęk Stanisław
(2)
Lichota Małgorzata
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Mamcarz Artur
(2)
Marlicz Wojciech
(2)
Mazur-Kurach Paulina
(2)
Małgorzewicz Sylwia
(2)
Mikulski Tomasz
(2)
Milanowski Andrzej
(2)
Nowacka Estera
(2)
Orysiak Joanna
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Palma Joanna
(2)
Parol Damian
(2)
Pięta Aleksandra
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(30)
2010 - 2019
(84)
2000 - 2009
(34)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(72)
Kraj wydania
Polska
(151)
Język
polski
(150)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(22)
Lekarze
(16)
Dietetycy
(11)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(5)
Dietetycy i żywieniowcy
(4)
Lekarze rodzinni
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Sportowcy
(2)
Studenci
(2)
Chirurdzy
(1)
Chirurdzy onkolodzy
(1)
Diabetolodzy
(1)
Geriatrzy
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Nauczyciele edukacji zdrowotnej
(1)
Onkolodzy
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Psychiatrzy
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Zawody medyczne
(1)
Temat
Odżywianie
(24)
ODŻYWIANIE
(15)
PEDIATRIA
(15)
Dietetyka
(11)
Leczenie dietą
(9)
Żywienie
(9)
Żywność
(9)
Żywienie chorych
(8)
Pediatria
(7)
Pielęgniarstwo
(7)
Leczenie żywieniowe
(6)
Nowotwór
(5)
Zdrowe odżywianie
(5)
CHIRURGIA
(4)
Chirurgia
(4)
DIETETYKA
(4)
Pasza
(4)
Składniki odżywcze
(4)
Suplementy diety
(4)
Zdrowe żywienie
(4)
Zdrowie publiczne
(4)
ŻYWNOŚĆ
(4)
CHOROBY DZIECIĘCE
(3)
DZIECKO
(3)
Higiena
(3)
Leczenie onkologiczne
(3)
ONTOGENEZA
(3)
Opieka paliatywna
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Wysiłek fizyczny
(3)
Żywienie sportowców
(3)
Biochemia
(2)
Bromatologia
(2)
Celiakia
(2)
Choroby dziecięce
(2)
Choroby układu krążenia
(2)
Dzieci
(2)
Geriatria
(2)
Gojenie ran
(2)
INTENSYWNA TERAPIA
(2)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(2)
NEONATOLOGIA
(2)
Niedożywienie
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
Odleżyna
(2)
Odzywianie
(2)
PIELĘGNIARSTWO
(2)
PIELĘGNIARSTWO DZIECIĘCE
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
PROMOCJA ZDROWIA
(2)
RUCHY
(2)
Rany przewlekłe
(2)
SPORT
(2)
Sport
(2)
Sportowcy
(2)
Trening sportowy
(2)
Układ trawienny
(2)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Artretyzm
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Białko spożywcze
(1)
CHORZY
(1)
CHORZY z ENTEROSTOMIĄ
(1)
CUKRZYCA TYPU I
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroby noworodków
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Cukrzyca
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
DOJRZEWANIE
(1)
DZIECKO CHORE
(1)
DZIECKO NIEPEŁNOSPRAWNE
(1)
Dieta
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta genotypowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dna moczanowa
(1)
Drób
(1)
Dziecko
(1)
Dziecko chore
(1)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(1)
EKOLOGIA
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Enterostomia
(1)
Epidemiologia
(1)
FIZJOLOGIA SPORTU
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okolice)
(1)
Biała Podlaska (woj. lubelskie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(52)
Wydawnictwa popularne
(12)
PODRĘCZNIKI
(11)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(10)
Podręczniki akademickie
(7)
Poradnik
(7)
Praca zbiorowa
(7)
Opracowanie
(5)
PORADNIKI
(4)
Monografia
(3)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(3)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Poradniki
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
Jadłospis
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Raport z badań
(1)
Tablice i wzory
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(64)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Chemia
(3)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Psychologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
English language
(733)
teaching
(574)
przedsiębiorstwo
(487)
zarządzanie
(405)
turystyka
(352)
żywienie
(151)
beletrystyka
(304)
dzieci
(295)
marketing
(282)
Polska
(278)
budownictwo
(246)
Unia Europejska
(237)
prawo
(206)
history
(189)
Great Britain
(185)
EFL
(184)
rodzina
(178)
Internet
(173)
samorząd terytorialny
(167)
grammar
(164)
psychologia
(164)
finanse
(157)
sport
(157)
zarządzanie zasobami ludzkimi
(155)
writing
(154)
English literature
(153)
historia
(153)
rehabilitacja
(147)
reading
(145)
młodzież
(141)
practice test
(141)
English
(139)
pielęgniarstwo
(138)
globalizacja
(137)
zdrowie
(137)
edukacja
(134)
gospodarka
(131)
zarządzanie jakością
(129)
rozwój regionalny
(128)
aktywność fizyczna
(127)
konkurencyjność
(127)
rolnictwo
(127)
speaking
(126)
bezpieczeństwo
(125)
cukrzyca
(125)
logistyka
(124)
opieka pielęgniarska
(124)
bezpieczeństwo narodowe
(123)
organizacja
(123)
innowacje
(121)
niepełnosprawni
(121)
programowanie
(121)
fizjoterapia
(119)
CAE
(118)
FCE
(118)
listening
(118)
etyka
(116)
linguistics
(116)
wychowanie
(116)
socjologia
(115)
nowotwór
(113)
rynek pracy
(112)
choroby zakaźne
(110)
kultura
(110)
vocabulary
(110)
konsument
(109)
primary school
(108)
rozwój zrównoważony
(108)
ekonomia
(107)
study and teaching
(104)
learning
(103)
education
(102)
filozofia
(102)
zarządzanie strategiczne
(102)
otyłość
(101)
culture
(100)
choroby układu krążenia
(99)
bezrobocie
(98)
language
(98)
zarządzanie wiedzą
(98)
rachunkowość
(97)
thriller
(97)
English novel
(96)
transport
(96)
ELT
(95)
media
(95)
promocja zdrowia
(95)
słownik
(95)
choroby układu oddechowego
(93)
małe i średnie przedsiębiorstwa
(92)
jakość życia
(91)
projektowanie
(90)
opieka paliatywna
(88)
primary school education
(88)
reklama
(88)
stres
(88)
diagnostyka
(87)
politics
(87)
terroryzm
(87)
ochrona środowiska
(86)
151 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Książka dostępna w strefie B.
Bibliogr. s. 146-147.
"Cel autorów stanowi popularyzacja zasad leczenia dietą niskofenyloalaninową w oparciu o system wymienników fenyloalaninowych. Czytelnik jest zapoznawany krok po kroku z wymiennikami WPhe oraz przyporządkowanymi im kolorami, co ułatwia orientację w bezpieczeństwie spożycia róznych produktów, algorytmami budowania diety i sprawdzonymi przepisami kulinarnymi" [rec. Kamil K. Hozyasz]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18365.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18367.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20890.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20889.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Profilaktyka w pediatrii / redakcja naukowa Barbara Woynarowska ; autorzy Marta Barańska [i 30 pozostałych]. - Wydanie II uaktualnione i rozszerzone - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2019. - VIII, 369, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Wiek rozwojowy, obejmujący prawie dwie dekady życia, decyduje w istotnym stopniu o potencjale zdrowotnym społeczeństwa. W okresie tym powstaje lub ujawnia się wiele zaburzeń, które utrzymują się w dalszych latach życia. Wychodząc z założenia, że lepiej zapobiegać chorobom niż je potem leczyć, autorzy pragną dostarczyć lekarzom sprawującym opiekę nad dziećmi i młodzieżą informacji o podstawowych działaniach profilaktycznych dotyczących chorób najczęściej występujących lub stanowiących szczególne zagrożenie. W obecnym wydaniu została rozszerzona część dotycząca działań profilaktycznych w okresie przedkoncepcyjnym i prenatalnym. Zamieszczono rozdział poświęcony poradnictwu genetycznemu. Omówiono też zapobieganie otyłości i osteoporozie oraz przedstawiono narzędzia do badań przesiewowych, mających na celu wykrycie zaburzeń zdrowia psychospołecznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17852 [Magazyn 1], P.17854 [Magazyn 1], P.17853 [Magazyn 1], P.18051 [Magazyn 1], P.18053 [Magazyn 1], P.18052 [Magazyn 1] (6 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19216.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19215.XVIII.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Publikacja składa się z dwóch części. W części pierwszej, ogólnej cztery rozdziały stanowią wprowadzenie do zagadnień rehabilitacji dziecięcej. Przedstawiono w nich: prawidłowy rozwój psychomotoryczny niemowlęcia, pierwsze objawy alarmowe świadczące o nieprawidłowościach w rozwoju dziecka, ocenę wczesnego prognozowania zaburzeń rozwoju ruchowego przez zastosowanie globalnych wzorców ruchu metodą Prechtla oraz neurofizjologiczne metody fizjoterapii i pielęgnacji; szczególną sytuację dziecka z chorobą przewlekłą lub niepełnosprawnością; opis relacji zdrowych dzieci z przewlekle chorym lub niepełnosprawnym rodzeństwem oraz z rodzicami i rodziną oraz możliwości interwencji żywieniowej i postępowania żywieniowego tych dzieci. Część druga obejmuje pięć rozdziałów i zawiera oryginalne opracowania postępowania rehabilitacyjnego oraz opieki pielęgniarskiej nad chorym dzieckiem. Studium przypadku dotyczy: dziecka ze zdiagnozowaną niepełnosprawnością narządu ruchu w następstwie niedorozwoju kończyn, dziecka z rzadkim zespołem genetycznym IFAP, noworodka z cechami artrogrypozy oraz licznymi wadami wrodzonymi, dziecka z urazem czaszkowo-mózgowym, opieki nad wcześniakiem z ciąży mnogiej w aspekcie pielęgnacyjnym i rehabilitacyjnym z uwzględnieniem Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej - ICNP®. Publikacja jest skierowana jest do szerokiego grona profesjonalistów zawodowo związanych z rehabilitacją i opieką nad dzieckiem. Ze względu na swoją dużą wartość merytoryczną i praktyczną może zostać wykorzystana w nauczaniu metodą studium przypadku studentów kierunków pielęgniarstwo, położnictwo, fizjoterapia i dietetyka, a także w szkoleniu podyplomowym w dziedzinach pielęgniarstwa pediatrycznego, neonatologicznego i rodzinnego oraz przedstawicieli innych specjalności w zakresie problematyki pediatrycznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17018.XVIII.6 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17017.XVIII.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak ; [autorzy: prof. dr hab n. med Zbigniew Bartuzi, mgr Marta Bazańska, dr n. hum. Izabella Bednarczyk-Bochenek, mgr Natalia Bieńko f. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, prof. dr hab. n. med. Kazimierz Ciechanowski, prof. dr hab. n. kult. fiz. Paweł Cięszczyk, dr nauk med. Daria Domańska-Senderowska, dr n. o zdr. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, dr hab. n. kult. fiz. Barbara Frączek, prof AWF, dr inż. Ewa Fürstenberg, dr hab. n. kult. fiz. Maria Gacek, dr inż. Danuta Gajewska, dr n. med. Andrzej Gawrecki, dr n. med. Izabela Grabowska, prof. emeryt. dr hab. n. o żyw. Anna Gronowska-Senger, dr n. kult. fiz. Andrzej Grzelak, dr hab. n. o żyw. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW, mgr Łukasz Jaśkiewicz, prof. dr hab. n. med. Anna Jegier, prof. dr hab. n. kult. fiz. Andrzej Klimek, dr Anna Kopiczko, prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dr n. med. Hubert Krysztofiak, dr n. med. Jarosław Krzywański, dr inż. Anna Książek, dr n. med. Igor Łoniewski, dr hab. n. kult. fiz. Agnieszka Maciejewska-Skrendo, prof. AWFiS, dr n. farm. Magdalena Makarewicz-Wujec, dr hab. n. kult. fiz. Jadwiga Malczewska-Lenczowska, prof. IS-PIB, prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, mgr Paulina Mazur-Kurach, dr n. med. Tomasz Mikulski, dr inż. Estera Nowacka-Polaczyk, dr n. kult. fiz. Joanna Orysiak, mgr Joanna Palma, dr n. o zdr. Damian Parol, mgr Aleksandra Pięta , dr n. kult. fiz. Tomasz Podgórski, mgr inż Jagoda Podkowska, dr n. farm. Andrzej Pokrywka, dr inż. Beata Przygoda, prof. dr hab. n. farm. Juliusz Przysławski, dr inż Mirosław Pysz, dr hab. n. kult. fiz. Marek Sawczuk, prof. AWFiS, prof. dr hab. n. farm. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, mgr Marek Siderek, prof. dr hab. n. kult. fiz. Małgorzata Słowińska-Lisowska, mgr Urszula Somow, prof. dr hab. Ewa Stachowska, dr n. med. Daniel Śliż, dr hab. n. farm. Piotr Tomaszewski, prof. WSEiZ, mgr Florentyna Tyrała, dr n. med. Marcin Wełnicki, dr hab. inż., lek. Dariusz Włodarek, dr inż. Aleksandra Zagrodna, dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny, prof. UZ, mgr Wojciech Zep ; recenzenci prof. dr hab. n. med. Krzysztof Klukowski, prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk]. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Autor
Odbiorca
Gatunek
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18661.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18660.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak ; [autorzy: prof. dr hab n. med Zbigniew Bartuzi, mgr Marta Bazańska, dr n. hum. Izabella Bednarczyk-Bochenek, mgr Natalia Bieńko f. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, prof. dr hab. n. med. Kazimierz Ciechanowski, prof. dr hab. n. kult. fiz. Paweł Cięszczyk, dr nauk med. Daria Domańska-Senderowska, dr n. o zdr. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, dr hab. n. kult. fiz. Barbara Frączek, prof AWF, dr inż. Ewa Fürstenberg, dr hab. n. kult. fiz. Maria Gacek, dr inż. Danuta Gajewska, dr n. med. Andrzej Gawrecki, dr n. med. Izabela Grabowska, prof. emeryt. dr hab. n. o żyw. Anna Gronowska-Senger, dr n. kult. fiz. Andrzej Grzelak, dr hab. n. o żyw. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW, mgr Łukasz Jaśkiewicz, prof. dr hab. n. med. Anna Jegier, prof. dr hab. n. kult. fiz. Andrzej Klimek, dr Anna Kopiczko, prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dr n. med. Hubert Krysztofiak, dr n. med. Jarosław Krzywański, dr inż. Anna Książek, dr n. med. Igor Łoniewski, dr hab. n. kult. fiz. Agnieszka Maciejewska-Skrendo, prof. AWFiS, dr n. farm. Magdalena Makarewicz-Wujec, dr hab. n. kult. fiz. Jadwiga Malczewska-Lenczowska, prof. IS-PIB, prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, mgr Paulina Mazur-Kurach, dr n. med. Tomasz Mikulski, dr inż. Estera Nowacka-Polaczyk, dr n. kult. fiz. Joanna Orysiak, mgr Joanna Palma, dr n. o zdr. Damian Parol, mgr Aleksandra Pięta , dr n. kult. fiz. Tomasz Podgórski, mgr inż Jagoda Podkowska, dr n. farm. Andrzej Pokrywka, dr inż. Beata Przygoda, prof. dr hab. n. farm. Juliusz Przysławski, dr inż Mirosław Pysz, dr hab. n. kult. fiz. Marek Sawczuk, prof. AWFiS, prof. dr hab. n. farm. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, mgr Marek Siderek, prof. dr hab. n. kult. fiz. Małgorzata Słowińska-Lisowska, mgr Urszula Somow, prof. dr hab. Ewa Stachowska, dr n. med. Daniel Śliż, dr hab. n. farm. Piotr Tomaszewski, prof. WSEiZ, mgr Florentyna Tyrała, dr n. med. Marcin Wełnicki, dr hab. inż., lek. Dariusz Włodarek, dr inż. Aleksandra Zagrodna, dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny, prof. UZ, mgr Wojciech Zep ; recenzenci prof. dr hab. n. med. Krzysztof Klukowski, prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2019 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Autor
Odbiorca
Gatunek
Do udostępniania na czytniku e-book
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.42.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w sporcie : kompletny przewodnik / Anita Bean ; przełożyła Ewa Wojtczak. - Wydanie 2. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2014. - 359, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Tytuł oryginalny: "The complete guide to sports nutrition" 2013.
Bibliografia strony 337-352. Indeks.
Publikacja, która jest równocześnie wyczerpującym podręcznikiem praktycznym i kompendium wiedzy teoretycznej, przekazująca cenne informacje w sposób interesujący i przystępny dla wszystkich. Książka ta, napisana przez jedną z czołowych brytyjskich specjalistek od spraw żywienia w sporcie, doskonale przysłuży się zarówno każdemu amatorowi aktywnego trybu życia, jak i zawodnikom pragnącym osiągać lepsze wyniki w swoich dyscyplinach. Obecne polskie wydanie (oparte na siódmym angielskim z 2013 roku) autorka wzbogaca o efekty najnowszych, nierzadko nowatorskich badań związanych ze zdrowiem i wydolnością sportową, nie pozostawiając bez odpowiedzi żadnych pytań czy wątpliwości. Można tu znaleźć praktyczne wskazówki w następujących kwestiach: jak zwiększyć wytrzymałość, siłę i wydolność organizmu, jak obliczyć zapotrzebowanie organizmu na kalorie, węglowodany oraz białka, jak poprawić sylwetkę, ile płynów wypijać i jak skutecznie nawodnić organizm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17215 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17198.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17197.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pielęgniarstwo nefrologiczne / red. nauk. Beata Białobrzeska, Alicja Dębska-Ślizień. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2013. - XXI, [1], 465, [1] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Nazwy aut. s. V-IX.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Pierwsza na rynku publikacja z pielęgniarstwa nefrologicznego, uwzględniająca najnowsze zalecenia, standardy krajowe oraz zagraniczne. Liczne przykłady diagnoz pielęgniarskich ukazują charakter interwencji i działań pielęgniarskich w opiece nad pacjentami ze schorzeniami nefrologicznymi. W kolejnych rozdziałach omówiono: przyczyny i powikłania schorzeń nefrologicznych, zagadnienia pielęgniarstwa w nefrologii klinicznej, zasady pielęgnowania w różnych metodach leczenia nerkozastępczego: hemodializie, dializie otrzewnowej, przeszczepieniu nerek, pielęgniarstwo w nefrologii dziecięcej, opiekę paliatywną nad pacjentami nefrologicznymi, diagnostykę nefrologiczną z uzwględnieniem roli pielęgniarek. Publikacja zawiera również materiały uzupełniające: szczegółowy program edukacji pacjentów, plan adaptacji i rozwoju zawodowego pielęgniarki nefrologiczne oraz inne materiały pomocnicze (tabele żywieniowe, wzory kart zabiegów, instrukcje postępowania pielęgniarskiego).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13342 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.13341.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14348.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. red. ISBN oryg.
Bibliogr. s. 383-384. Indeks.
Nauka o żywieniu człowieka jest dziedziną interdyscyplinarną, ścisle związaną z chemią, biochemią, fizjologią, anatomią i ekotrofologią. Podręczny atlas żywienia obejmuje w formie zwięzłej, ale kompletnej i przejrzystej całość, według dzisiejszego stanu wiedzy, nauki dotyczącej podstaw wiedzy o żywieniu człowieka. Tekst ilustrują liczne tabele i wykresy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13470.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
Monografia przedstawia temat autoimmunologicznych chorób dermatologicznych takich jak atopowe zapalenie skóry (AZS) oraz łuszczyca w nurcie holistycznym, łącząc aspekty kosmetologiczny, dietetyczny, psychologicznyoraz wizerunkowy. Publikacja skierowana jest do kosmetologów i kosmetyczek zajmujących się pielęgnacją skór zmienionych chorobowo, z atopią oraz łuszczycowych, dietetyków, psychologów, terapeutów, wisażystów, specjalistów w zakresie makijażu medycznego, studentów jak również innych osób zainteresowanych podejmowaną tematyką.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22700.XVIII.1.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opieka pielęgniarska nad noworodkiem / Włodzimierz M. Borkowski. - Wyd. 2. - Kraków : "Medycyna Praktyczna", 2007. - 404 s. : fot., rys., wykr. ; 20 cm.
W pierwszych części książki przedstawiono zarys opieki położniczej oraz ważniejsze, zdaniem autorów, powikłania ciąży. Rozdziały te zostały na nowo zredagowane, a podane wiadomości zostały oparte, gdzie tylko to było możliwe, na aktualnych i wiarygodnych danych naukowych. W części noworodkowej dodano rozdział Opieka nad noworodkiem matki z problemami medycznymi w czasie ciąży, gdzie obok takich zagadnień, jak cukrzyca, miastenia czy padaczka u matki, szczególną uwagę zwrócono na leczenie noworodków matek uzależnionych od narkotyków. Uwzględniono najnowsze poglądy na temat leczenia bólu u noworodka i podano zasady jego leczenia. Omówiono też stosowanie nowoczesnych leków, jak surfaktant, czy tlenek azotu. Po każdym rozdziale podano lektury dodatkowe, uzupełnione najnowszymi i dostępnymi pozycjami piśmiennictwa. Książka zachęca do opracowywania algorytmów oddziałowych, które ciągle uaktualniane pozwolą na świadczenie usług medycznych na najwyższym poziomie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5663.XVIII.1.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7165.XVIII.1.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Książka zawiera kompleksowy i profesjonalny obraz pielęgniarskiej opieki onkologicznej. W podręczniku omówiono rolę pielęgniarki w profilaktyce i diagnostyce chorób nowotworowych oraz we wszystkich stosowanych obecnie terapiach onkologicznych, wyodrębniając przy tym procesy pielęgnacyjne przy schorzeniach podstawowych układów i narządów człowieka. W osobnym rozdziale przedstawiono zagadnienia związane z opieką nad dzieckiem z nowotworem. Wiele miejsca poświęcono również opiece psychologicznej - choćby poprzez grupy wsparcia dla chorych z różnymi problemami onkologicznymi i rehabilitacji pacjenta . Ponadto poruszono problematykę opieki paliatywnej i terminalnej nad chorym oraz jego rodziną. Przybliżono też istotne działania podejmowane na rzecz rozwoju pielęgniarstwa onkologicznego i zapewnienia jakości w tej dziedzinie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17782 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19112.XVIII.1.11 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19111.XVIII.1.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Książka zawiera kompleksowy i profesjonalny obraz pielęgniarskiej opieki onkologicznej. W podręczniku omówiono rolę pielęgniarki w profilaktyce i diagnostyce chorób nowotworowych oraz we wszystkich stosowanych obecnie terapiach onkologicznych, wyodrębniając przy tym procesy pielęgnacyjne przy schorzeniach podstawowych układów i narządów człowieka. W osobnym rozdziale przedstawiono zagadnienia związane z opieką nad dzieckiem z nowotworem. Wiele miejsca poświęcono również opiece psychologicznej - choćby poprzez grupy wsparcia dla chorych z różnymi problemami onkologicznymi i rehabilitacji pacjenta . Ponadto poruszono problematykę opieki paliatywnej i terminalnej nad chorym oraz jego rodziną. Przybliżono też istotne działania podejmowane na rzecz rozwoju pielęgniarstwa onkologicznego i zapewnienia jakości w tej dziedzinie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.552.XVIII.1.11 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.554.XVIII.1.11 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.553.XVIII.1.11 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.551.XVIII.1.11 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Książka zawiera kompleksowy i profesjonalny obraz pielęgniarskiej opieki onkologicznej. W podręczniku omówiono rolę pielęgniarki w profilaktyce i diagnostyce chorób nowotworowych oraz we wszystkich stosowanych obecnie terapiach onkologicznych, wyodrębniając przy tym procesy pielęgnacyjne przy schorzeniach podstawowych układów i narządów człowieka. W osobnym rozdziale przedstawiono zagadnienia związane z opieką nad dzieckiem z nowotworem. Wiele miejsca poświęcono również opiece psychologicznej - choćby poprzez grupy wsparcia dla chorych z różnymi problemami onkologicznymi i rehabilitacji pacjenta . Ponadto poruszono problematykę opieki paliatywnej i terminalnej nad chorym oraz jego rodziną. Przybliżono też istotne działania podejmowane na rzecz rozwoju pielęgniarstwa onkologicznego i zapewnienia jakości w tej dziedzinie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18539.XVIII.1.11 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21844.XVIII.1.11 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21843.XVIII.1.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 61-63.
Opracowane zalecenia żywieniowe koni zawierają aktualne tabele zapotrzebowania pokarmowego oraz przykładowe dawki pokarmowe i sposób ich układania (załącznik), co może być pomocne dla studentów zainteresowanych praktycznym żywieniem różnych grup koni. Wartości zapotrzebowania koni na poszczególne składniki pokarmowe są zaleceniami i wskazaniami żywieniowymi z punktu widzenia nauki, a nie są obowiązującą normą praw¬ną oraz nie mogą stanowić podstawy do roszczeń wobec autorów opracowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18508.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17602.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17601.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w sporcie / Irena Celejowa. - Wydanie 1 - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - 295 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony 291-295.
Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17214 [Magazyn 1], P.17213 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17196.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17195.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nutrigenomika / prof. dr hab. Agata Chmurzyńska. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2022. - XIII, [1], 252 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej – sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech. Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21740.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21739.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11911.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12732.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
W książce wyłącznie błędnie przypisany ISBN.
Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18591.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21996.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21995.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pediatria / redakcja Tom Lissauer, Graham Clayden ; przedmowa Alan Craft ; [tłumaczenie z języka angielskiego Andrzej Milanowski]. - Wydanie II polskie / redakcja naukowa Andrzej Milanowski. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, copyright 2013. - XIV, 594 strony : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
ISBN oryg.: 978-0-7234-3565-5.
Druk dwuszpaltowy
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik zawiera podstawowe wiadomości z zakresu pediatrii. Książka jest bogato ilustrowana rycinami, tabelami, diagramami, opisami historii chorób. Ponadto zastosowano w niej wiele metod mnemotechnicznych, ułatwiających zapamiętywanie obrazu klinicznego, zasad diagnostyki różnicowej i postępowania, w postaci ramek, podsumowań i sentencji. Czytelnicy znajdą w niej wiele praktycznych wskazówek dotyczących postępowania z dziećmi w zdrowiu i w chorobie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14795.XVIII. 1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.101.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.103.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.102.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.100.XVIII.1.5 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej