żywienie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(151)
Forma i typ
Książki
(146)
Publikacje fachowe
(32)
Publikacje dydaktyczne
(29)
Publikacje naukowe
(13)
E-booki
(6)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(205)
tylko na miejscu
(126)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(3)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(78)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(107)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(128)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(16)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(16)
Autor
Jarosz Mirosław (1957- )
(16)
Gawęcki Jan (1944- )
(11)
Kawalec Wanda
(6)
Rychlik Ewa
(5)
Wolnicka Katarzyna
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(4)
Gajewska Danuta
(4)
Grenda Ryszard
(4)
Krawczyński Marian (1934- )
(4)
Lissauer Tom
(4)
Respondek Wioleta
(4)
Sajór Iwona
(4)
Borzych Beata
(3)
Buda Aleksandra
(3)
Burchacka Aleksandra
(3)
Charzewska Jadwiga
(3)
Ciborowski Artur
(3)
Cichocka Barbara
(3)
Cisowska-Adamiak Małgorzata
(3)
Cisowski Jan
(3)
Czerwonka Joanna
(3)
Fibak Jan (1924-2000)
(3)
Fürstenberg Ewa
(3)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(3)
Kolarzyk Emilia
(3)
Koper Anna (nauki medyczne)
(3)
Kulus Marek (1960- )
(3)
Pachocka Lucyna
(3)
Pawlaczyk Bogusław
(3)
Przygoda Beata
(3)
Przysławski Juliusz
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Woynarowska Barbara
(3)
Woynarowska Barbara (1940- )
(3)
Barańska Marta (psycholog)
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Boniecka Iwona
(2)
Brzóska Franciszek (1947- )
(2)
Carroll Will (1971- )
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Clayden Graham
(2)
Craft Alan‏ (1946- )
(2)
Czeczuk Anna
(2)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(2)
Dmitruk Agnieszka
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Frączek Barbara
(2)
Gacek Maria
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Grajeta Halina
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Grzymisławski Marian (1947- )
(2)
Górniak Krystyna (kultura fizyczna)
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Hołub Wojciech
(2)
Huk-Wieliczuk Elżbieta
(2)
Jamroz Dorota
(2)
Jankowski Piotr (kardiolog)
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Jawień Arkadiusz (1952- )
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Koper Krzysztof Jan
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kubicka Krystyna (1930- )
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Kłęk Stanisław
(2)
Lichota Małgorzata
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Mamcarz Artur
(2)
Marlicz Wojciech
(2)
Mazur-Kurach Paulina
(2)
Małgorzewicz Sylwia
(2)
Mikulski Tomasz
(2)
Milanowski Andrzej
(2)
Nowacka Estera
(2)
Orysiak Joanna
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Palma Joanna
(2)
Parol Damian
(2)
Pięta Aleksandra
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(30)
2010 - 2019
(84)
2000 - 2009
(34)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(72)
Kraj wydania
Polska
(151)
Język
polski
(150)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(22)
Lekarze
(16)
Dietetycy
(11)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(5)
Dietetycy i żywieniowcy
(4)
Lekarze rodzinni
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Sportowcy
(2)
Studenci
(2)
Chirurdzy
(1)
Chirurdzy onkolodzy
(1)
Diabetolodzy
(1)
Geriatrzy
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Nauczyciele edukacji zdrowotnej
(1)
Onkolodzy
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Psychiatrzy
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Zawody medyczne
(1)
Temat
Odżywianie
(24)
ODŻYWIANIE
(15)
PEDIATRIA
(15)
Dietetyka
(11)
Leczenie dietą
(9)
Żywienie
(9)
Żywność
(9)
Żywienie chorych
(8)
Pediatria
(7)
Pielęgniarstwo
(7)
Leczenie żywieniowe
(6)
Nowotwór
(5)
Zdrowe odżywianie
(5)
CHIRURGIA
(4)
Chirurgia
(4)
DIETETYKA
(4)
Pasza
(4)
Składniki odżywcze
(4)
Suplementy diety
(4)
Zdrowe żywienie
(4)
Zdrowie publiczne
(4)
ŻYWNOŚĆ
(4)
CHOROBY DZIECIĘCE
(3)
DZIECKO
(3)
Higiena
(3)
Leczenie onkologiczne
(3)
ONTOGENEZA
(3)
Opieka paliatywna
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Wysiłek fizyczny
(3)
Żywienie sportowców
(3)
Biochemia
(2)
Bromatologia
(2)
Celiakia
(2)
Choroby dziecięce
(2)
Choroby układu krążenia
(2)
Dzieci
(2)
Geriatria
(2)
Gojenie ran
(2)
INTENSYWNA TERAPIA
(2)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(2)
NEONATOLOGIA
(2)
Niedożywienie
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
Odleżyna
(2)
Odzywianie
(2)
PIELĘGNIARSTWO
(2)
PIELĘGNIARSTWO DZIECIĘCE
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
PROMOCJA ZDROWIA
(2)
RUCHY
(2)
Rany przewlekłe
(2)
SPORT
(2)
Sport
(2)
Sportowcy
(2)
Trening sportowy
(2)
Układ trawienny
(2)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Artretyzm
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Białko spożywcze
(1)
CHORZY
(1)
CHORZY z ENTEROSTOMIĄ
(1)
CUKRZYCA TYPU I
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroby noworodków
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Cukrzyca
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
DOJRZEWANIE
(1)
DZIECKO CHORE
(1)
DZIECKO NIEPEŁNOSPRAWNE
(1)
Dieta
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta genotypowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dna moczanowa
(1)
Drób
(1)
Dziecko
(1)
Dziecko chore
(1)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(1)
EKOLOGIA
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Enterostomia
(1)
Epidemiologia
(1)
FIZJOLOGIA SPORTU
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okolice)
(1)
Biała Podlaska (woj. lubelskie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(52)
Wydawnictwa popularne
(12)
PODRĘCZNIKI
(11)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(10)
Podręczniki akademickie
(7)
Poradnik
(7)
Praca zbiorowa
(7)
Opracowanie
(5)
PORADNIKI
(4)
Monografia
(3)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(3)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Poradniki
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
Jadłospis
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Raport z badań
(1)
Tablice i wzory
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(64)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Chemia
(3)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Psychologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
English language
(733)
teaching
(574)
przedsiębiorstwo
(487)
zarządzanie
(405)
turystyka
(352)
żywienie
(151)
beletrystyka
(304)
dzieci
(295)
marketing
(282)
Polska
(278)
budownictwo
(246)
Unia Europejska
(237)
prawo
(206)
history
(189)
Great Britain
(185)
EFL
(184)
rodzina
(178)
Internet
(173)
samorząd terytorialny
(167)
grammar
(164)
psychologia
(164)
finanse
(157)
sport
(157)
zarządzanie zasobami ludzkimi
(155)
writing
(154)
English literature
(153)
historia
(153)
rehabilitacja
(147)
reading
(145)
młodzież
(141)
practice test
(141)
English
(139)
pielęgniarstwo
(138)
globalizacja
(137)
zdrowie
(137)
edukacja
(134)
gospodarka
(131)
zarządzanie jakością
(129)
rozwój regionalny
(128)
aktywność fizyczna
(127)
konkurencyjność
(127)
rolnictwo
(127)
speaking
(126)
bezpieczeństwo
(125)
cukrzyca
(125)
logistyka
(124)
opieka pielęgniarska
(124)
bezpieczeństwo narodowe
(123)
organizacja
(123)
innowacje
(121)
niepełnosprawni
(121)
programowanie
(121)
fizjoterapia
(119)
CAE
(118)
FCE
(118)
listening
(118)
etyka
(116)
linguistics
(116)
wychowanie
(116)
socjologia
(115)
nowotwór
(113)
rynek pracy
(112)
choroby zakaźne
(110)
kultura
(110)
vocabulary
(110)
konsument
(109)
primary school
(108)
rozwój zrównoważony
(108)
ekonomia
(107)
study and teaching
(104)
learning
(103)
education
(102)
filozofia
(102)
zarządzanie strategiczne
(102)
otyłość
(101)
culture
(100)
choroby układu krążenia
(99)
bezrobocie
(98)
language
(98)
zarządzanie wiedzą
(98)
rachunkowość
(97)
thriller
(97)
English novel
(96)
transport
(96)
ELT
(95)
media
(95)
promocja zdrowia
(95)
słownik
(95)
choroby układu oddechowego
(93)
małe i średnie przedsiębiorstwa
(92)
jakość życia
(91)
projektowanie
(90)
opieka paliatywna
(88)
primary school education
(88)
reklama
(88)
stres
(88)
diagnostyka
(87)
politics
(87)
terroryzm
(87)
ochrona środowiska
(86)
151 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Rozwój wiedzy z zakresu fizjologii żywienia i metod żywienia przeżuwaczy spowodował konieczność opracowania nowych zaleceń żywieniowych dla tych zwierząt. Obecne wydanie norm żywienia przeżuwaczy, w porównaniu do wydań z 2001 i 2009 roku, zostało znacznie poszerzone o szereg informacji z tej dziedziny wiedzy i obejmuje zalecenia żywieniowe dla wszystkich kategorii bydła ras mlecznych i mięsnych oraz owiec i kóz. W załączonych tabelach przedstawiono najnowsze dane, dotyczące wartości pokarmowej pasz zarówno francuskich, jak i krajowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18509.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18510.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C], 17604.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17603.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukrzyca u dzieci / Alicja Symonides-Ławecka. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2000. - 179 s. : ryc., tab. ; 20 cm.
Bibliogr.
Jest to kolejne wydanie bardzo potrzebnej publikacji z zakresu cukrzycy dziecięcej - choroby, która niestety ciągle szerzy się w populacji dzieci i młodzieży. Książka zawiera niezbędny zasób wiedzy, umożliwiający diagnostykę i leczenie zarówno cukrzycy przewlekłej, jak i stanów naglących. Autorka przystępnie omawia podstawowe problemy diabetologii wieku rozwojowego. Opisuje zarówno cukrzycę typu I, cukrzycę młodocianych (MODY), jak i cukrzycę przejściową noworodków. Przedstawia epidemiologię, klinikę, leczenie i powikłania tej groźnej choroby cywilizacyjnej. Bardzo starannie analizuje sposoby leczenia cukrzycy, preparaty stosowane w terapii, dietę chorego dziecka oraz sposoby postępowania w sytuacjach trudnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 1272.XVIII.1.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak żywić niemowlęta i małe dzieci / Hanna Szajewska, Piotr Albrecht. - Wyd. 3 uaktualnione i rozszerzone - 5 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2016. - 100, [1] s. : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Poradnik jest skierowany do rodziców, którzy chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące karmienia naturalnego i sztucznego. Autorzy uwzględniają różne rodzaje diet, również dla dzieci alergicznych, np. bezglutenową i bezmleczną. Zachęcają matki do karmienia piersią, które jest najdoskonalszą formą żywienia niemowląt. Rady ułatwią kobietom podjęcie decyzji o karmieniu naturalnym, a karmiącym piersią pomogą w tym, aby stało się ono mniej stresujące i bardziej efektywne. Książka jest zalecana przez lekarzy pediatrów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17194 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17163.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17162.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21732.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21731.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leczenie ran przewlekłych / redakcja naukowa Maria T. Szewczyk, Arkadiusz Jawień. - Wydanie II uaktualnione i rozszerzone. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIV, [2], 323, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W książce przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat procesu gojenia się ran przewlekłych, mikrobiologii rany przewlekłej, owrzodzeń o etiologii naczyniowej, w tym owrzodzeń żylnych, niedokrwiennych i innych ran przewlekłych, ran powstałych w przebiegu zespołu stopy cukrzycowej, oparzeń, ran nowotworowych, a także żywienia, bólu, profilaktyki i leczenia odleżyn oraz rehabilitacji chorych unieruchomionych. Omówiono również zagadnienia dotyczące przyczyny powstawania tego typu ran przewlekłych, czynniki ryzyka oraz szczegółowo przedstawiono proces gojenia się ran z uwzględnieniem najnowszych metod postępowania ogólnego i miejscowego oraz zaleceń w tym zakresie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19192.XVIII.1.10 [Wypożyczalnia B], 19191.XVIII.1.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18680.XVIII.1.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leczenie ran przewlekłych / redakcja naukowa Maria T. Szewczyk, Arkadiusz Jawień. - Wydanie II uaktualnione i rozszerzone - 7 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2022. - XIV, [2], 323, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W książce przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat procesu gojenia się ran przewlekłych, mikrobiologii rany przewlekłej, owrzodzeń o etiologii naczyniowej, w tym owrzodzeń żylnych, niedokrwiennych i innych ran przewlekłych, ran powstałych w przebiegu zespołu stopy cukrzycowej, oparzeń, ran nowotworowych, a także żywienia, bólu, profilaktyki i leczenia odleżyn oraz rehabilitacji chorych unieruchomionych. Omówiono również zagadnienia dotyczące przyczyny powstawania tego typu ran przewlekłych, czynniki ryzyka oraz szczegółowo przedstawiono proces gojenia się ran z uwzględnieniem najnowszych metod postępowania ogólnego i miejscowego oraz zaleceń w tym zakresie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.476.XVIII.1.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.475.XVIII.1.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.474.XVIII.1.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.473.XVIII.1.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
Nowe, trzecie wydanie Podstaw chirurgii, zgodnie z zaleceniem Konsultanta Krajowego w dziedzinie Chirurgii Ogólnej prof. dr. hab. n. med. Grzegorza Wallnera, figuruje w - opublikowanych zarówno przez CMKP, jak i przez CEM - oficjalnych wykazach piśmiennictwa obowiązujących lekarzy, którzy realizują kształcenie specjalizacyjne w dziedzinie chirurgii ogólnej i moduł podstawowy z chirurgii oraz przygotowują się do egzaminu specjalizacyjnego w dziedzinie chirurgii ogólnej 2022. Rekomendację dla podręcznika parafował również aktualny Prezes Towarzystwa Chirurgów Polskich prof. dr hab. n. med. Wojciech Kielan. Podręcznik Podstawy chirurgii adresowany jest przede wszystkim do osób specjalizujących się w chirurgii ogólnej oraz przygotowujących się do egzaminów specjalizacyjnych z innych dziedzin zabiegowych, jak również studentów medycyny zainteresowanych chirurgią, a także lekarzy specjalistów pragnących usystematyzować swoją wiedzę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22913.XVIII.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Niezwykle intensywne przemiany kulturowe i społeczne, a w konsekwencji przemiany w obyczajach i zachowaniach dzieci oraz młodzieży można lepiej zrozumieć, gdy wszechstronnie pozna się człowieka, także z punktu widzenia biologicznego. Studenci kierunków pedagogicznych w toku studiów poznają wiedzę z zakresu rozwoju i wychowania człowieka. Niniejszy podręcznik omawia ogólne zagadnienia rozwoju biologicznego człowieka oraz przedstawia całokształt przemian, jakim współcześnie podlegają ludzie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7816 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7815.III.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8831.III.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 538-540. Indeks.
Jest to nowoczesny podręcznik uwzględniający najnowsze osiągnięcia w dziedzinie geriatrii oraz współczesne rozwiązania w opiece geriatrycznej. Publikacja została podzielona na trzy części. Część I zawiera charakterystykę procesu starzenia, w części II omówiono specyfikę chorobowości u starszych pacjentów z uwzględnieniem aspektów postępowania pielęgniarskiego w wybranych patologiach, natomiast część II jest poświęcona organizacji opieki nad starszym pacjentem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17855 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19230.XVIII.1.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19229.XVIII.1.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.775.XVIII.1.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.777.XVIII.1.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.776.XVIII.1.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.774.XVIII.1.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Geriatria i pielęgniarstwo geriatryczne / redakcja naukowa Katarzyna Wieczorowska-Tobis, Dorota Talarska ; autorzy Grażyna Bączyk [i 59 pozostałych]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2017 r. (wyd. II). - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018. - 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia na stronach 538-540. Indeks.
Jest to nowoczesny podręcznik uwzględniający najnowsze osiągnięcia w dziedzinie geriatrii oraz współczesne rozwiązania w opiece geriatrycznej. Publikacja została podzielona na trzy części. Część I zawiera charakterystykę procesu starzenia, w części II omówiono specyfikę chorobowości u starszych pacjentów z uwzględnieniem aspektów postępowania pielęgniarskiego w wybranych patologiach, natomiast część II jest poświęcona organizacji opieki nad starszym pacjentem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.63.XVIII.1.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobach nowotworowych / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 231 stron : ilustracje ; 15x21 cm.
Bibliografia strony 224-225. Indeks.
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17208 [Magazyn 1], P.17207 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17194.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17193.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.904.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.902.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.903.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.901.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Centrum Zdrowia Dziecka Poleca / red. nauk. Sergiusz Jóźwiak)
Bibliogr. s. 134.
W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczególne zagadnienia, np. diety wegetariańskie w jadłospisie dziecięcym. Zamieszczone w książce proste przepisy kulinarne pozwolą przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy. Cennym uzupełnieniem są adresy internetowe, pod którymi można znaleźć porady dietetyczne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.10260.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11789.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 379-393 i przy rozdz. Indeksy.
Znakomity podręcznik niezbędny do nauki, pracy dydaktycznej i w codziennym życiu prezentuje: rozwój biologiczny, zdrowie i potrzeby ucznia/wychowanka w różnych okresach życia; ochrona i promocja zdrowia nauczyciela/wychowawcy; zdrowotne aspekty środowiska szkoły i organizacji procesu kształcenia; zagadnienia dotyczące ludzi dorosłych oraz starzenia się i starości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9875.III.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11461.III.2 [Czytelnia B], 11462.III.2 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Profilaktyka w pediatrii / red. Barbara Woynarowska. - Wyd. 1, dodr. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 1998. - 338, [1] s. : ryc., tab. ; 20 cm.
(Biblioteka Pediatry ; 29)
Bibliogr. przy rozdz.
W książce omówiono podstawowe działania w zakresie profilaktyki pierwotnej, wtórnej i trzeciorzędowej, dotyczące głównych problemów zdrowotnych u dzieci i młodzieży. Przedstawiono także najnowsze metody stosowane w profilaktyce różnych chorób i zaburzeń u pacjentów do 18-ego roku życia. Książka jest bezcennym źródłem wiedzy praktycznej, potrzebnej pediatrom, lekarzom ogólnym i rodzinnym, pielęgniarkom szkolnym i środowiskowym, kierownikom publicznych zakładów opieki zdrowotnej oraz nauczycielom akademickim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 5627.XVIII.1.5 [Magazyn 1], P.5111 [Magazyn 1], P.5108 [Magazyn 1], P.4991 [Magazyn 1], P.5109 [Magazyn 1], P.5110 [Magazyn 1], P.4992 [Magazyn 1] (7 egz.)
Książka
W koszyku
Profilaktyka w pediatrii / red. Barbara Woynarowska. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 1998. - 338, [1] s. : ryc., tab. ; 20 cm.
(Biblioteka Pediatry ; 29)
Bibliogr. przy rozdz.
W książce omówiono podstawowe działania w zakresie profilaktyki pierwotnej, wtórnej i trzeciorzędowej, dotyczące głównych problemów zdrowotnych u dzieci i młodzieży. Przedstawiono także najnowsze metody stosowane w profilaktyce różnych chorób i zaburzeń u pacjentów do 18-ego roku życia. Książka jest bezcennym źródłem wiedzy praktycznej, potrzebnej pediatrom, lekarzom ogólnym i rodzinnym, pielęgniarkom szkolnym i środowiskowym, kierownikom publicznych zakładów opieki zdrowotnej oraz nauczycielom akademickim. Dostarcza też wielu przydatnych wskazówek rodzicom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 1273.XVIII.1.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 465-496. Indeksy.
„Edukacja zdrowotna. Podstawy teoretyczne, metodyka, praktyka” to kompendium wiedzy dotyczące kształtowania kompetencji umożliwiających ludziom dbanie o zdrowie własne i społeczności, w której żyją. W pierwszej części podręcznika omówiono teoretyczne podstawy edukacji zdrowotnej, nakreślono jej etyczne aspekty, opisano role i kompetencje osób prowadzących edukację zdrowotną oraz przedstawiono metodykę jej prowadzenia. Druga – praktyczna część – dotyczy wybranych obszarów tematycznych w edukacji zdrowotnej dzieci i młodzieży. W tej sekcji, wzbogaconej o gotowe scenariusze zajęć, poruszono zagadnienia związane z edukacją w zakresie: dbałości o ciało, zdrowia psychicznego, żywienia, aktywności fizycznej, bezpieczeństwa, zdrowia seksualnego, zapobiegania zachowaniom ryzykownym, bycia aktywnym pacjentem. Osobne rozdziały poświęcono edukacji zdrowotnej dzieci i młodzieży z chorobami przewlekłymi oraz niepełnosprawnością intelektualną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17191 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 17151.XVIII.11 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17150.XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.733.XVIII.11 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.732.XVIII.11 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.734.XVIII.11 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.731.XVIII.11 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 13803 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
Podręcznik jest przeznaczony dla słuchaczy wydziałów technologii żywności i żywienia człowieka, towaroznawstwa oraz dla tych kierunków nauczania, w programie których postanowiono zapoznać studentów z oceną jakości żywności. Nauka ta obejmuje nie tylko wiadomości z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych, ale również wzajemnych interakcji składników odżywczych (lipidów, węglowodanów, białek, witamin, składników mineralnych) podczas pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania. Publikacja uzupełnia również wiedzę o właściwościach fizycznych oraz podstawowym składzie artykułów żywnościowych i ich przemianie podczas różnych procesów technologicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17201 [Magazyn 1], P.17202 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17172.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17171.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr., netogr. s. 141-143.
Niniejsza monografia przeznaczona jest dla studentów kierunku turystyki i rekre¬acji, przyszłych instruktorów i trenerów oraz osób zainteresowanych lub związa¬nych zawodowo z aktywnością ruchową. Zawarto w niej wiedzę na poziomie średnim; zagadnienia trudne zostały przedstawione w sposób jasny i przejrzysty. Poruszane treści oraz wybór zagadnień są wynikiem wieloletniego doświad¬czenia dydaktycznego autorów, związanych z naukami kultury fizycznej, jednak prezentujących biologiczne spojrzenie na te dziedziny nauki. Prowadząc wiele przedmiotów na kierunkach związanych z kulturą fizyczną (wychowanie fizyczne, fizjoterapia, turystyka i rekreacja), autorzy wypracowali własne, wielokierunkowe spojrzenie na zagadnienia związane z aktywnością ruchową. Czytelnik zostanie wprowadzony w zagadnienia z zakresu takich dyscyplin naukowych, jak: antropomotoryka, fizjologia, biochemia, żywienie, teoria sportu czy też prozdrowotne aspekty ruchu. Autorzy oddają w Państwa ręce to opracowanie, mając nadzieję, że będzie ono pomocne w zrozumieniu konieczności poszerzania i kontynuowania zdobywania wiedzy tak, aby uzyskać całościowe spojrzenie na organizm człowieka i funkcje aktywności ruchowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16956.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać. Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18590.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21994.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21993.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej