Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(117)
Forma i typ
Książki
(115)
Publikacje naukowe
(16)
Publikacje dydaktyczne
(15)
Publikacje fachowe
(14)
Poradniki i przewodniki
(8)
E-booki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Dostępność
dostępne
(123)
tylko na miejscu
(95)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(3)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(57)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(68)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(97)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(5)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(5)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(13)
Brytek-Matera Anna
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Gajewska Danuta
(4)
Jarosz Mirosław
(4)
Kunachowicz Hanna
(4)
Szostak-Węgierek Dorota
(4)
Ciborowski Artur
(3)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(3)
Ziółkowska Beata (1967- )
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Chmielewska Barbara
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Gertig Henryk (1924- )
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Magiera Leszek
(2)
Małgorzewicz Sylwia
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Mroczkowska Dorota
(2)
Nadolna Irena
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Popławska Helena
(2)
Przygoda Beata
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(2)
Walaszek Robert
(2)
Zając Adam
(2)
Andruszko Robert
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Barańska Marta (psycholog)
(1)
Baum Karin
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bean Anita
(1)
Bhargava Alok
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Broniecka Anna
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Celejowa Irena (1917- )
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciok Janusz
(1)
Contento Isobel R
(1)
Corbin Charles B
(1)
Corbin William R
(1)
Cwojdzińska Anna
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czeczelewski Jan
(1)
Czeczuk Anna
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Dmitruk Agnieszka
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dyląg Hanna
(1)
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Eugster Gabi
(1)
Fairburn Christopher G
(1)
Felińczak Anna
(1)
Fenczyn Jan
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gajda Robert
(1)
Gajda Robert (technolog żywności)
(1)
Gdak Katarzyna
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Grajeta Halina
(1)
Grimm Peter
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Guzowska Małgorzata
(1)
Górniak Krystyna (kultura fizyczna)
(1)
Głowacka Mariola
(1)
Haor Beata
(1)
Hołub Wojciech
(1)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(1)
Huk-Wieliczuk Elżbieta
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jeżewska-Zychowicz Marzena
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Kargulewicz Bartłomiej
(1)
Kasperczyk Tadeusz (1948- )
(1)
Kibil Iwona
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Klonowska Joanna
(1)
Kluba Lesław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(27)
2010 - 2019
(48)
2000 - 2009
(38)
1990 - 1999
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(40)
Kraj wydania
Polska
(115)
Illinois (USA)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(114)
angielski
(3)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(13)
Lekarze
(9)
Dietetycy
(7)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Endokrynolodzy
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Pediatrzy
(1)
Psycholodzy
(1)
Rodzice
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Przynależność kulturowa
Dietetycy
(1)
Ginekolodzy
(1)
Położne
(1)
Temat
ODŻYWIANIE
(61)
Odżywianie
(44)
Zdrowe odżywianie
(16)
ŻYWNOŚĆ
(15)
Dietetyka
(14)
Żywność
(8)
Leczenie dietą
(7)
OTYŁOŚĆ
(7)
DIETETYKA
(6)
Składniki odżywcze
(6)
Zdrowy styl życia
(6)
Zaburzenia odżywiania
(5)
Dzieci
(4)
Aktywność fizyczna
(3)
BULIMIA
(3)
DZIECKO
(3)
Higiena
(3)
KULTURA FIZYCZNA
(3)
Leczenie żywieniowe
(3)
Nowotwór
(3)
Otyłość
(3)
TURYSTYKA
(3)
Zdrowie publiczne
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Żywienie chorych
(3)
ANOREKSJA
(2)
BUDŻETY RODZINNE
(2)
Choroby autoimmunologiczne
(2)
Choroby cywilizacyjne
(2)
Choroby ludzi
(2)
Choroby przewlekłe
(2)
Ciąża
(2)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(2)
FIZYKOTERAPIA
(2)
MASAŻ SPORTOWY
(2)
MŁODZIEŻ
(2)
Młodzież
(2)
Nadwaga
(2)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(2)
Promocja zdrowia
(2)
SPORTOWCY
(2)
SPOŻYCIE
(2)
Sport
(2)
Sportowcy
(2)
Starość
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
URAZY
(2)
Uczucia
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
AUTODESTRUKTYWNOŚĆ
(1)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Białka
(1)
Biochemia
(1)
Bromatologia
(1)
Bulimia
(1)
CHORZY
(1)
CIĄŻA
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroby kości
(1)
Choroby mózgu
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby oczu
(1)
Choroby układu hormonalnego
(1)
Cukrzyca
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DOJRZEWANIE
(1)
DZIECKO WIEJSKIE
(1)
Diabetologia
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta płodności
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Endokrynologia dziecięca
(1)
Etiologia (medycyna)
(1)
Fizjologia
(1)
GASTRONOMIA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
Ginekologia dziecięca i dziewczęca
(1)
Gruczoły dokrewne
(1)
HIGIENA
(1)
Hormony
(1)
Insulinooporność
(1)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(1)
KOBIETA
(1)
KOBIETA CIĘŻARNA
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kompulsywne objadanie się
(1)
Kosmetologia
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kultura fizyczna
(1)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
Leczenie
(1)
MASAŻ
(1)
Temat: czas
2001-0
(3)
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okolice)
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(26)
Opracowanie
(8)
Poradnik
(8)
PODRĘCZNIKI
(7)
Monografia
(5)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Praca zbiorowa
(4)
PORADNIKI
(3)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
Jadłospis
(1)
Książka kucharska
(1)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Raport z badań
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(45)
Psychologia
(6)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Kulinaria
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Chemia
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(43)
dieta
(30)
otyłość
(19)
odżywianie
(17)
żywność
(17)
składniki odżywcze
(12)
dietetyka
(10)
witaminy
(10)
zaburzenia odżywiania
(10)
aktywność fizyczna
(9)
dzieci
(9)
normy żywienia
(9)
odżywianie się
(9)
tłuszcze
(9)
nawyki żywieniowe
(8)
sport
(8)
węglowodany
(8)
zdrowie
(8)
bulimia
(7)
składniki mineralne
(7)
białka pokarmowe
(5)
cukrzyca
(5)
edukacja żywieniowa
(5)
jadłowstręt psychiczny
(5)
młodzież
(5)
nadwaga
(5)
suplement diety
(5)
wartość odżywcza
(5)
zachowania żywieniowe
(5)
białka
(4)
choroby układu krążenia
(4)
epidemiologia
(4)
leczenie żywieniowe
(4)
nutrigenetyka
(4)
przemiana materii
(4)
składniki pokarmowe
(4)
starzenie się
(4)
wegetarianizm
(4)
żywienie osób starszych
(4)
żywność modyfikowana genetycznie
(4)
anoreksja
(3)
choroba
(3)
choroby tarczycy
(3)
choroby układu pokarmowego
(3)
ciąża
(3)
dietoprofilaktyka
(3)
dietoterapia
(3)
energia
(3)
jadłospis
(3)
kobieta ciężarna
(3)
kobieta karmiąca
(3)
ludzie starzy
(3)
niemowlę
(3)
profilaktyka
(3)
psychodietetyka
(3)
rekreacja
(3)
rozwój fizyczny
(3)
sportowcy
(3)
turystyka
(3)
wysiłek fizyczny
(3)
zdrowie publiczne
(3)
żywienie dzieci
(3)
alergia pokarmowa
(2)
anabolizm
(2)
bezpieczeństwo
(2)
bezpieczeństwo żywności
(2)
biochemia
(2)
bioterroryzm
(2)
borowina
(2)
celiakia
(2)
choroby
(2)
choroby nerek i dróg moczowych
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby przewlekłe
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
dorośli
(2)
dyslipidemia
(2)
elektroterapia
(2)
endokrynologia
(2)
fizjoterapia
(2)
health
(2)
indeks glikemiczny
(2)
katabolizm
(2)
krioterapia
(2)
kąpiele solankowe
(2)
laktacja
(2)
laseroterapia
(2)
leczenie onkologiczne
(2)
leki
(2)
magnetoterapia
(2)
masaż
(2)
metabolizm
(2)
mierniki zdrowotne
(2)
niedożywienie
(2)
nowotwór
(2)
nutrition
(2)
odnowa biologiczna
(2)
osoby starsze
(2)
osteoporoza
(2)
parafina
(2)
117 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Podręcznik dotyczący odnowy psychosomatycznej: omawia rytmy biologiczne, związek żywienia ze zdrowiem człowieka, zagadnienia odnowy psychicznej i biologicznej oraz masaż klasyczny i punktowy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 1261.XVIII.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Nutrition essentials and diet therapy.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Celem podręcznika jest przekazanie aktualnej wiedzy o żywieniu człowieka, opartej na najnowszych wynikach badań naukowych. Zawiera zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych. Opisuje leczenie dietetyczne w cukrzycy, chorobach układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów, otyłości oraz postępowanie profilaktyczne. Zawiera ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające. Publikacje wzbogacają tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12882.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W podręczniku przedstawiono zasady prawidłowego żywienia, omówiono składniki odżywcze, wartość odżywczą produktów spożywczych, normy wyżywienia, zasady planowania i oceny jadłospisów oraz higienę żywności i higienę zakładów żywienia. Liczne rycyny, schematy i tabele ułatwiają przyswojenie materiału. Pytania i zadania kontrolne pomagają ocenić stopień opanowania tematu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.2246.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 133-145. Indeks.
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym. Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20175.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20174.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 133-145. Indeks.
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym. Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.678.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.677.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.679.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.676.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności ; 10)
Bibliogr. s. 131-134.
Głównym celem książki jest przybliżenie Czytelnikowi pojęcia racjonalnego żywienia, tego jak osiągnięcia biologii, chemii i innych nauk przyrodniczych implementowane są do nauki o żywieniu i jak ta nauka stara się kreować w społeczeństwie zdrowy model spożycia żywności. Kluczową pozycję w tym względzie zajmują normy żywieniowe, w których zawiera się współczesna i najbardziej wiarygodna wiedza o potrzebach pokarmowych człowieka i profilaktyce zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11840.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13014.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z którym niewiele wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie posiadający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania i zagubieni pacjenci najczęściej poszukują rozwiązań metodą prób i błędów. W książce „Odżywianie dla zdrowia”, zarówno specjaliści jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17950 [Magazyn 1], P.17951 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19474.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19473.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Edukacja żywieniowa jest bardzo istotną kwestią a nawyki żywieniowe kształtowane są już w dzieciństwie. Dieta zawierająca mniej produktów odzwierzęcych, której podstawą są produkty roślinne jest odpowiednia zarówno dla naszego zdrowia jak i naszej planety. Jeżeli mamy wybór i zamiast wędlin czy parówek możemy podać naszym dzieciom hummus a zamiast kotleta schabowego kotleta z soczewicy, uczmy ich tego! To my tworzymy przyszłość nasza i naszych rodzin, a zamiana mięsa na roślinne alternatywy jeszcze nie była tak prosta w naszym kraju jak teraz. Ważna jest jedynie świadomość odpowiedniego komponowania i bilansowania posiłków. Książka powstała z myślą o kobietach w ciąży, małych dzieciach i całych rodzinach wybierających dietę roślinną jako codzienny sposób odżywiania. Skorzystają z niej również osoby jedzące mięso, zmuszone do tego by ograniczyć jego spożycie. W Polsce brakuje oficjalnych zaleceń żywieniowych skierowanych do wegan i wegetarian, dlatego trudno jest w gąszczu internetowych informacji wyłuskać istotne i jednocześnie wiarygodne fakty. Dowiesz się z niej, jak prawidłowo bilansować dietę w czasie ciąży, okresu karmienia, dzieciństwa oraz jak przygotować codzienne menu dla całej rodziny, nawet jeżeli jedno z rodziców nie jest wege.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 18826.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18825.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Medycyna stylu życia / redakcja naukowa Daniel Śliż, Artur Mamcarz. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2018. - XVII, [1], 499 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
W naszym kraju stopniowo rozpowszechnia się przekonanie, że styl życia jest główną determinantą stanu zdrowia. Dlatego z wielką ciekawością przeczytałem monografię zatytułowaną „Medycyna stylu życia”, która poświęcona jest różnym aspektom wpływu stylu życia na zdrowie człowieka. Oddawana do rąk czytelników książka to efekt udanej inicjatywy łączenia wiedzy i doświadczeń specjalistów różnych dziedzin, którzy szczegółowo, ale przystępnie i w sposób wyważony omówili niekiedy trudne zagadnienia. Największą wartością podręcznika jest interdyscyplinarne spojrzenie na związek stylu życia ze zdrowiem człowieka. Cieszy, że tekst poszczególnych rozdziałów oparty jest o fakty naukowe, a nie jedynie o przekonania, bądź niezweryfikowane poglądy. Jednocześnie to praktyczny i wiarygodny przewodnik po zdrowym stylu życia. Książka napisana jest pięknym językiem, czyta się ją z przyjemnością. I jeszcze jedna zaleta prezentowanej monografii: zwraca uwagę przejrzysty układ książki, który ułatwia czytelnikowi przyswojenie zawartej w niej wiedzy. Jestem przekonany, że czytelnikami będą nie tylko osoby zawodowo związane z medycyną. Można wyrazić przekonanie, że monografia przybliży Czytelnikowi - nie zawsze w pełni dostrzegane - znaczenie prozdrowotnego stylu życia. Z przyjemnością polecam lekturę książki, tym bardziej, że to pierwsza taka publikacja w naszym kraju. prof. dr hab. n. med. Piotr Jankowski
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18125 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19951.XVIII.12 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19950.XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram)
Bibliogr. s. 172-187. Indeks.
Lęk przed przybraniem na wadze, nadmierne zaabsorbowanie kształtem i masą ciała, nieustanne dążenie do posiadania szczupłej sylwetki i nieakceptowanie aktualnej, wyolbrzymianie rozmiarów własnego ciała prowadzą do postrzegania i oceniania go w kategoriach negatywnych. Problematyka książki dotyczy roli, jaką odgrywa wizerunek ciała w mechanizmie powstawania i rozwoju zaburzeń odżywiania. Omówione zostały m.in. czynniki determinujące negatywny obraz ciała, koncepcje psychologiczne warunkujące zaburzenia odżywiania w kontekście wizerunku własnego ciała, proces internalizacji ideału propagowanej współcześnie sylwetki, postawy wobec jedzenia, syndrom gotowości anorektycznej oraz metody pracy terapeutycznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8841.III.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10351.III.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia (...) zwraca uwagę na wielowymiarowość aspektów żywności i żywienia, pokazując niesamowity potencjał, jaki tkwi w żywności, zarówno w obszarze turystyki i rekreacji, jak i zdrowia człowieka. Zagadnienie żywności i żywienia w turystyce i rekreacji zostało omówione w ramach czterech bloków tematycznych, a mianowicie: aspekty prozdrowotne żywności i żywienia, bezpieczeństwo żywności w turystyce i rekreacji, gastronomia jako miejsce rekreacji, żywność jako produkt turystyczny." (z Wprowadzenia)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13535.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 117-123.
Publikacja porusza problematykę z zakresu psychologii i pedagogiki zdrowia i ukazuje się w okresie zwiększonego zainteresowania społeczeństwa tą problematyką. Prezentowana w niej analiza zachowań żywieniowych młodzieży ujawnia potrzebę intensyfikacji działań związanych z edukacją żywieniową rozumianą jako forma skutecznej profilaktyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15273.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobie nowotworowej / redakcja naukowa dr hab. n. med. Krzysztof Jan Koper, prof. UMK. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2021 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2021. - XVI, 142 strony : ilustracje ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografie przy rozdziałach.
W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie. W tym kompleksowym, specjalistycznym opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w chorobie nowotworowej, m.in. rolę dietetyka, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej, wpływ leczenia chirurgicznego i radioterapii na żywienie pacjentów, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe. Publikacja będzie przydatna dla pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.144.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobie nowotworowej / redakcja naukowa dr hab. n. med. Krzysztof Jan Koper, prof. UMK. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2021. - XVI, 142 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach.
W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie. W tym kompleksowym, specjalistycznym opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w chorobie nowotworowej, m.in. rolę dietetyka, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej, wpływ leczenia chirurgicznego i radioterapii na żywienie pacjentów, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe. Publikacja będzie przydatna dla pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18290.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20478.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20477.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 140-141.
Odpowiednia dieta kobiety w ciąży to nie tylko gwarancja zdrowia dziecka, ale i dobrej formy mamy. Organizm kobiety czeka wysiłek związany z okresem intensywnego wzrostu płodu, porodem oraz karmieniem piersią. Dlatego należy wybierać urozmaicone posiłki, które dostarczą białka, węglowodanów złożonych, dobrej jakości tłuszczu, witamin i składników mineralnych w odpowiednich proporcjach. Wskazane jest jedzenie 5 posiłków dziennie, starać się nie podjadać i nie ulegać wszystkim zachciankom, a zwłaszcza tym niezdrowym. Poradnik ten pomoże przygotować się do ciąży i przeprowadzi czytelnika przez ten najpiękniejszy okres w życiu kobiety z zachowaniem dbałości o prawidłowy sposób odżywiania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4545.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4951.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6530.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zaburzenia odżywiania / Anna Brytek-Matera. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XVI, [2], 227, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
W książce wyłącznie błędnie przypisany ISBN.
Bibliografia na stronach 199-[211]. Indeks.
Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i wyjaśnia patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej. Opisane zostały klasyfikacja i kryteria diagnostyczne, rozpowszechnienie i sposoby rozumienia jadłowstrętu psychicznego i bulimii psychicznej oraz poglądy różnych autorów na temat etiopatogenezy tych zaburzeń. W pracy zaprezentowane zostały zarówno klasyczne, jak i najnowsze poglądy i wyniki badań uwzględniające czynniki predysponujące, wyzwalające i podtrzymujące zaburzenia odżywiania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18602.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22032.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22031.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z wielu badań, w tym przeprowadzonych przez nasz zespół, wynika, że problem w coraz większej skali dotyczy naszych dzieci. Dlatego grono wybitnych specjalistów z zakresu dietetyki, prewencji i leczenia otyłości napisało tę książkę. Nie jest ona skierowana do naukowców, badaczy tematu, ale do każdego z nas, żeby pomóc nam chronić nasze dzieci przed jedną z najcięższych plag XXI wieku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11125.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12104.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, 619 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18528.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18527.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18529.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18519.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21748.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21747.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1179.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1178.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (2 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1177.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 13803 [Magazyn 2] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej