Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(69)
Forma i typ
Książki
(67)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Publikacje naukowe
(5)
E-booki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(87)
tylko na miejscu
(58)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(28)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(44)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(58)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(8)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(8)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Staroszczyk Hanna
(6)
Berg Jeremy Mark
(4)
Dabert Mirosława
(4)
Jarmołowski Artur
(4)
Stryer Lubert (1938- )
(4)
Tymoczko John L. (1948- )
(4)
Antos-Krzemińska Nina
(3)
Deckert Joanna
(3)
Gatto Gregory J
(3)
Goździcka-Józefiak Anna
(3)
Jarmuszkiewicz Wiesława
(3)
Karachitos Andonis
(3)
Kicińska Anna (biolog)
(3)
Kmita Hanna
(3)
Komorowski Ludwik
(3)
Kozieł Agnieszka (biolog)
(3)
Leśniewicz Krzysztof
(3)
Olejniczak Mikołaj
(3)
Poręba Elżbieta
(3)
Raczyńska Katarzyna Dorota
(3)
Sobczak Krzysztof (biolog)
(3)
Szweykowska-Kulińska Zofia (1956- )
(3)
Wojtaszek Przemysław (1962- )
(3)
Wojtkowska Małgorzata (biolog)
(3)
Woyda-Płoszczyca Andrzej
(3)
Ziemnicki Kazimierz
(3)
Bielański Adam (1912-2016)
(2)
Boyd Robert Neilson
(2)
Brzozowski Zbigniew (1933-2013)
(2)
Buszewski Bogusław
(2)
Chojnacki Henryk (1934- )
(2)
Dojlido Jan Ryszard (1930- )
(2)
Gajkowska-Stefańska Lidia
(2)
Gałuszka Agnieszka
(2)
Gburek Jakub
(2)
Lipiński Józef
(2)
Morrison Robert Thornton (1918- )
(2)
Pigoń Krzysztof (1925-2001)
(2)
Piwowar Agnieszka
(2)
Ruziewicz Zdzisław (1925-1997)
(2)
Szlezyngier Włodzimierz (1924-2007)
(2)
Zawadzki Zbigniew (tłumacz)
(2)
Bald Edward (1941- )
(1)
Bańkowski Edward
(1)
Bańkowski Edward (1942- )
(1)
Bell J. N. B
(1)
Bem Ewa
(1)
Białecka-Florjańczyk Ewa
(1)
Bogdanik Tadeusz
(1)
Brocka-Krzemińska Żaneta (1975- )
(1)
Broniewski Tadeusz
(1)
Brzeziński Jacek
(1)
Bulska Ewa (1953- )
(1)
Chmielnicka Jadwiga
(1)
Ciesielska Ewa (chemia organiczna)
(1)
Cooper Alan
(1)
Craine Leslie E
(1)
Czarnecki Lech (1941- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Demichowicz-Pigoniowa Jadwiga
(1)
Dojlido Jan R. (1930- )
(1)
Doonan Shawn
(1)
Dwiecki Krzysztof
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
Dziubakiewicz Ewelina
(1)
Ehrenstein Gottfried W. (1937- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Florek Ewa
(1)
Galus Małgorzata
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Grajeta Halina
(1)
Gugała Marek
(1)
Hart David J
(1)
Hart Harold (1922- )
(1)
Heal M. R
(1)
Henning Otto
(1)
Hermanowicz Witold (1904-1984)
(1)
Janicki Andrzej
(1)
Jankowski Stefan (1951- )
(1)
Jasińska-Stępniak Aldona
(1)
Jańczewski Dominik
(1)
Jodynis-Liebert Jadwiga
(1)
Karłowski Kazimierz
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Kiemle David J
(1)
Konieczka Piotr (1965- )
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Kosobucki Przemysław
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Kowalczyk Marek
(1)
Kozłowski Jan
(1)
Kołaciński Zbigniew
(1)
Kołodziejczyk Aleksander (1942- )
(1)
Krechniak Jerzy
(1)
Kremer Ewa
(1)
Kurdowski Wiesław (1931- )
(1)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(40)
2000 - 2009
(18)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(20)
Kraj wydania
Polska
(69)
Język
polski
(69)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(14)
Technolodzy żywności
(2)
Temat
Żywność
(12)
Biochemia
(11)
CHEMIA ANALITYCZNA
(7)
Chemia
(7)
CHEMIA
(6)
CHEMIA FIZYCZNA
(6)
WODA
(5)
CHEMIA ORGANICZNA
(4)
ŚCIEKI
(4)
BIOCHEMIA
(3)
Chemia nieorganiczna
(3)
MATERIAŁY BUDOWLANE
(3)
Tworzywa sztuczne
(3)
Chemia analityczna
(2)
KOSMETYKI
(2)
Odżywianie
(2)
Pierwiastki chemiczne
(2)
ROŚLINY
(2)
Toksykologia
(2)
Towaroznawstwo
(2)
Związki nieorganiczne
(2)
Analiza lekarska
(1)
Analiza spektralna
(1)
BETON
(1)
BIAŁKO
(1)
BIOFIZYKA
(1)
Białko spożywcze
(1)
CEMENT
(1)
CHEMIA ANALITYCZNA JAKOŚCIOWA
(1)
CHEMIA KWANTOWA
(1)
CHROMATOGRAFIA
(1)
Chemia organiczna
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
EKSPERYMENT
(1)
GAZY
(1)
GLEBA
(1)
Geochemia
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Kosmetyki
(1)
Ksenobiotyki
(1)
MIÓD
(1)
Makroelementy
(1)
Mechanika
(1)
Metale
(1)
Mikroelementy
(1)
PEPTYDY
(1)
POWIETRZE
(1)
PRZECIWUTLENIACZE
(1)
PYŁ
(1)
Paliwa płynne
(1)
Pestycydy
(1)
Polimery
(1)
Płeć
(1)
SPEKTROSKOPIA
(1)
Skaningowa mikroskopia elektronowa
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Smary
(1)
Studenci
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Substancje uzależniające
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
TECHNOLOGIA CHEMICZNA
(1)
Technologia żywności
(1)
Toksykologia przemysłowa
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Trucizny
(1)
WODY ŚRÓDLĄDOWE
(1)
Wiek (biologia)
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Włosy
(1)
ZWIĄZKI BIOLOGICZNIE CZYNNE
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
Zanieczyszczenia żywności
(1)
Zastosowanie i wykorzystanie
(1)
Zatrucie lekami
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(1)
Środowisko człowieka
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Temat: miejsce
Białoruś
(1)
Francja
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(32)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(16)
Podręczniki akademickie
(7)
Opracowanie
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
ĆWICZENIA i ZADANIA dla SZKÓŁ WYŻSZYCH
(2)
Monografia
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Poradniki
(1)
Raport z badań
(1)
ĆWICZENIA I ZADANIA DLA SZKÓŁ WYŻSZYCH
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(35)
Medycyna i zdrowie
(13)
Biologia
(7)
Rolnictwo i leśnictwo
(4)
Architektura i budownictwo
(3)
Inżynieria i technika
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Słowo kluczowe
chemia
(14)
białka
(13)
biochemia
(12)
żywność
(11)
lipidy
(8)
spektroskopia
(8)
woda
(8)
chemia analityczna
(7)
węglowodany
(7)
aminokwasy
(6)
składniki mineralne
(6)
witaminy
(6)
aldehydy
(5)
alkohole
(5)
chemia fizyczna
(5)
chemia organiczna
(5)
enzymy
(5)
etery
(5)
fenole
(5)
ketony
(5)
kwasy karboksylowe
(5)
peptydy
(5)
polimery
(5)
tłuszcze
(5)
ścieki
(5)
DNA
(4)
alkany
(4)
alkeny
(4)
aminy
(4)
chromatografia
(4)
kwasy nukleinowe
(4)
materiały budowlane
(4)
sacharydy
(4)
termodynamika chemiczna
(4)
wiązania chemiczne
(4)
alergeny
(3)
alkiny
(3)
analiza chemiczna
(3)
barwniki roślinne
(3)
biosynteza
(3)
elektrochemia
(3)
fluorowce
(3)
kinetyka chemiczna
(3)
magazynowanie energii
(3)
metabolizm
(3)
osady ściekowe
(3)
rodniki
(3)
spektrometria
(3)
suplement diety
(3)
toksyny
(3)
węglowodory aromatyczne
(3)
właściwości chemiczne
(3)
związki heterocykliczne
(3)
związki nieorganiczne
(3)
związki organiczne
(3)
żywienie
(3)
aktynowce
(2)
azotowce
(2)
badania laboratoryjne
(2)
berylowce
(2)
biologia molekularna
(2)
biomolekuły
(2)
borowce
(2)
budowa cząsteczki
(2)
cement
(2)
chemia budowlana
(2)
chromowce
(2)
cynkowce
(2)
dieny
(2)
elektroforeza
(2)
elektroliza
(2)
fotochemia
(2)
helowce
(2)
hemoglobina
(2)
izomeria
(2)
kosmetyki
(2)
kwasy
(2)
litowce
(2)
manganowce
(2)
mechanika kwantowa
(2)
miedziowce
(2)
polimery syntetyczne
(2)
przeciwutleniacze
(2)
skandowce
(2)
stereochemia
(2)
stereoizomeria
(2)
substancje zapachowe
(2)
synteza chemiczna
(2)
termodynamika statystyczna
(2)
tlenowce
(2)
toksykologia
(2)
toksykometria
(2)
tytanowce
(2)
wanadowce
(2)
wodór
(2)
węglowce
(2)
węglowodory
(2)
związki aromatyczne
(2)
algorytm
(1)
aminoplasty
(1)
69 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Biochemia żywności : (metody, zadania i testy) / Jerzy Dziuba, Henryk Kostyra, Marta Dziuba. - Wydanie 3 poprawione i poszerzone - Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2012. - 299 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Bibliografia strony 121-122.
Rozwój biochemii i związany z tym napływ informacji wymuszają ciągłe doskonalenie warsztatu dydaktycznego. Podręcznik zawiera teoretyczne i praktyczne podstawy nowoczesnych metod badawczych oraz zbiór testów i zadań rachunkowych. Zamieszczone w nim zagadnienia nie wyczerpują całościowo problematyki biochemicznej, stanowią jednak przykład określonego ujęcia informacji, które mogą pomóc studentowi w kształtowaniu umiejętności analitycznego myślenia. Dla prowadzącego zajęcia podręcznik może być źródłem inspiracji do nierutynowego i problemowego ujmowania wiedzy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17280 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17533.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17532.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 193.
Kompletny i nowoczesny podręcznik z biochemii laboratoryjnej zawiera wszystkie potrzebne informacje z zakresu biochemii ogólnej. Oprócz wiadomości podstawowych zawiera także informacje na temat współczesnego zastosowania omawianych biocząstek w medycynie i farmacji, wykorzystywanych w badaniach laboratoryjnych. Każde ćwiczenie poprzedzone blokiem tematycznym, składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej podano podstawowe informacje niezbędne do zrozumienia badanego problemu. W części doświadczalnej podano wskazówki i objaśnienia oraz instrukcje do praktycznego ich wykonania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13367 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.13366.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14366.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 193.
Kompletny i nowoczesny podręcznik z biochemii laboratoryjnej zawiera wszystkie potrzebne informacje z zakresu biochemii ogólnej. Oprócz wiadomości podstawowych zawiera także informacje na temat współczesnego zastosowania omawianych biocząstek w medycynie i farmacji, wykorzystywanych w badaniach laboratoryjnych. Każde ćwiczenie poprzedzone blokiem tematycznym, składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej podano podstawowe informacje niezbędne do zrozumienia badanego problemu. W części doświadczalnej podano wskazówki i objaśnienia oraz instrukcje do praktycznego ich wykonania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.906.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.908.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.907.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.905.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [130].
Program ćwiczeń obejmuje obliczenia chemiczne z zakresu stechiometrii i stężeń roztworów oraz niektóre metody analizy chemicznej klasycznej i instrumentalnej (ilościowej i jakościowej) stosowane do badań materiałów budowlanych. Omówiono możliwości chemicznej oceny przydatności spoiw mineralnych oraz wody do zastosowań w budownictwie, a także procesy korozyjne i ich skutki w odniesieniu do betonu i stali. Materiał dobrano do aktualnego programu ćwiczeń audytoryjnych i laboratoryjnych z chemii dla studentów Wydziału Budownictwa Lądowego i Wodnego studiów dziennych i zaocznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10898.XXVI.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11885.XXVI.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia piękna / Marcin Molski. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2009. - X, 419, [1] s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
W podręczniku przedstawiono w nim: wprowadzenie do obecnego stanu wiedzy z chemii ogólnej, charakterystykę pierwiastków i związków nieorganicznych w kosmetyce, przegląd najważniejszych związków organicznych i ich zastosowanie w kosmetyce, funkcje składników kosmetycznych, znaczenie i wykorzystanie surowców roślinnych w kosmetyce. Na szczególną uwagę zasługuje, zamieszczony na końcu książki, uaktualniony słownik składników kosmetycznych stanowiący nowatorskie zestawienie nomenklatury INCI. Publikacja przeznaczona dla studentów wyższych szkół kosmetycznych, kosmetologicznych i medycznych, studentów chemii i biologii, a także profesjonalistów z branży kosmetycznej, którzy odczuwają potrzebę kształcenia się, oraz wszystkich, którzy chcą wiedzieć, jak składniki zawarte w kosmetykach i preparatach leczniczych wpływają na organizm człowieka. Książka jest niewątpliwie wartościowym i nowatorskim podręcznikiem, z którego mogą korzystać nie tylko studenci kosmetologii. Stanowi rodzaj kompendium, umożliwiającego wszystkim zainteresowanym uaktualnienie i usystematyzowanie posiadanej wiedzy z chemii stosowanej w życiu codziennym w higienie, kosmetyce, w działaniach profilaktycznych lub leczniczych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7526.XVIII.7 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8533.XVIII.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 190.
Podręcznik przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik technologii żywności w technikach i szkołach policealnych. Dopuszczony do użytku szkolnego w 2010 roku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19050.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19049.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Instrumentalne metody badania wody i ścieków / Jan Dojlido, Jerzy Zerbe. - [Wyd. 2 uaktual.]. - Warszawa : "Arkady", 1997. - 270, [1] s. : rys., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. s. 266-[268] i przy rozdz. - Indeks.
W książce omówiono instrumentalne metody badania wody i ścieków. Opisano teoretyczne podstawy każdej metody, zasady działania aparatury, sposób wykonania oznaczenia, zastosowanie metody w praktyce. Wydanie zostalo uaktualnione. Wprowadzono liczne zmiany uwzględniające rozój aparatury i stosowanie nowych metod w laboratoriach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14968 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15796.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21180.XXVII [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21179.XXVII [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby. Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19052.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19051.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
W książce przedstawiono zasady i normy służące ocenie towaroznawczej surowców i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, a także ryb i pszczół, począwszy od mleka, a na wełnie i pierzu kończąc. Omówiono metody oceny i klasyfikacji surowców oraz wytwarzanych z nich produktów, a w większości przypadków również szczegółowe zasady postępowania przy oznaczaniu poszczególnych wskaźników ujętych w odpowiednich normach przedmiotowych. Książka jest przeznaczona dla studentów takich kierunków studiów, jak towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności oraz zootechnika.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17552.XVII.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17551.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Zbiór zadań przeznaczony dla studentów składa się z siedmiu rozdziałów, podzielonych na podrozdziały rozpoczynające się przypomnieniem i rozszerzeniem szkolnych treści nauczania. Po nich zamieszczono przykłady z rozwiązaniem oraz uwagami o wykonywaniu podobnych obliczeń. Na końcu zbioru znajdują się odpowiedzi do wszystkich zadań, a po odpowiedziach skorowidz rzeczowy polsko-angielski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14267.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Rozprawa Habilitacyjna / Uniwersytet Mikołaja Kopernika)
Bibliogr. s. 13-14, 147-164.
Książka prezentuje wyniki badań dotyczących analiz ekstraktów roślinnych oraz produktów naturalnych. Określono zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych oraz dokonano oceny ich aktywności przeciwutleniającej. Autorka, opracowując metodyki wyodrębnianiai oznaczania karotenoidów, polifenoli, w tym flawanoidów, poszukiwała najbardziej efektywnych sposobów rozdzielenia i identyfikacji oznaczanych związków z uwzględnieniem technik chromatograficznych (TLC, OP TLC, LC/MS). Szczegółowo scharakteryzowano związki o udowodnionej aktywności biologicznej. W opracowaniu uwzględniono występowanie, budowę, mechanizmy biosyntezy oraz właściwości biologiczne karotenoidów i polifenoli. Podjęto także próbę wyjaśnienia mechanizmu działania przeciwutleniaczy oraz okreslenia wpływu wolnych rodników na organizmy roślinne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14946.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15776.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 3725 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 15. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2005. - 463, [1] s. : il. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Podręcznik zawiera podstawową wiedzę o: składzie i funkcjach komórki, energetyce i katalizie przemian biochemicznych, koenzymach, witaminach i związkach pokrewnych, budowie, przemianach i funkcjach kwasów nukleinowych, etapach i regulacji utleniania biochemicznego, funkcjach i metabolizmie aminokwasów i białek sacharydów i lipidów. W podręczniku przedstawiono także najnowsze zagadnienia związane z dynamicznym rozwojem niektórych kierunków biochemii, m.in. genetyki molekularnej i modyfikacji genetycznej organizmów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7486 [Magazyn 1], P.7485 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 8503.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8502.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 128-130.
Książka dostarcza podstawowej wiedzy na temat chemii oraz związków chemicznych stosowanych w produkcji kosmetyków. Składa się z dwóch części. W pierwszej - teoretycznej, opisuje podstawy reakcji chemicznych, analizę chemiczną i instrumentalną oraz rodzaje substancji zawartych w preparatach kosmetycznych. Część druga - paktyczna zawiera ćwiczenia i zadania do wykonania przez studentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15097.XVIII.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Geochemia środowiska / Zdzisław M. Migaszewski, Agnieszka Gałuszka. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2016. - 637 stron : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Bibliografia, wykaz aktów prawnych strony 505-568. Indeksy.
Geochemia środowiska odgrywa istotną rolę w naukach o środowisku przyrodniczym. Jej korzenie sięgają geochemii prospekcyjnej, tej klasycznej dyscypliny nauk o Ziemi, ściśle związanej z poszukiwaniem złóż surowców mineralnych. Głównym celem geochemii środowiska jest badanie mechanizmów obiegu pierwiastków w zewnętrznych warstwach Ziemi, interakcji między elementami biotycznymi i abiotycznymi środowiska oraz wpływu stresu antropogenicznego na procesy zachodzące na powierzchni Ziemi. Książka „Geochemia Środowiska” autorstwa Zdzisława M. Migaszewskiego i Agnieszki Gałuszki stanowi rozszerzoną wersję poprzedniego wydania „Podstawy geochemii środowiska” i jest przeznaczona dla specjalistów, doktorantów i studentów z zakresu nauk o Ziemi, nauk o środowisku przyrodniczym, nauk biologicznych, chemicznych, rolniczych i medycznych. Powstała ona na podstawie licznych publikacji i materiałów archiwalnych autorów oraz realizacji polskich i amerykańskich projektów badawczych z zakresu geochemii środowiska. Autorzy niniejszej książki prezentują „geologiczny” punkt widzenia, uwypuklając tym samym rolę elementów abiotycznych w interakcjach geochemicznych zachodzących w biosferze. Ten nieco odmienny od tradycyjnego w ochronie środowiska sposób przedstawienia przedmiotowego zagadnienia będzie z pewnością dla wielu czytelników impulsem do dalszych przemyśleń, studiów lub badań.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17880.XXVI.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17879.XXVI.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Trucizny od dawna towarzyszyły człowiekowi w życiu codziennym, ale w miarę rozwoju cywilizacji znacznie rozszerzyło się ich działanie na organizm człowieka. Współczesna nauka zajmuje się toksykologią poszczególnych związków chemicznych oraz ich wykorzystaniem w praktyce. W publikacji omówiono m.in. losy trucizn w organizmie, mechanizmy ich toksycznego działania, toksykologię środowiska, żywności. przemysłową oraz sądowo-lekarską, bojowe środki trujące (zagrożenie atakami terrorystycznymi), pomoc w ostrych zatruciach oraz problematykę bezpieczeństwa chemicznego (mającą obecnie zasięg ogólnoświatowy). Książka jest przede wszystkim przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, a lekarzom i farmaceutom oraz osobom zawodowo stykającym się z toksykologią niewątpliwie pomoże rozszerzyć i uregulować wiedzę z tej dziedziny. Ponieważ podstawowe problemy toksykologii autorzy przedstawili w bardzo przystępny sposób dla czytelnika nieprofesjonalisty, książkę adresuje się także do szerokiego grona odbiorców zwłaszcza, że wszyscy stykamy się na co dzień z substancjami trującymi, a poznanie ich właściwości toksycznych i sposobów działań zapobiegawczych może okazać się bardzo przydatne w praktyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19058.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19057.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia w budownictwie / Lech Czarnecki, Tadeusz Broniewski, Otto Henning ; pod kier. nauk. L. Czarneckiego. - Warszawa : "Arkady", 2010 (Warsz. : DNT). - 343, [1] s. : fot.,rys., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. 329-330. - Indeks.
Celem książki jest wyjaśnienie uwarunkowań chemicznych występujących w sprzężonym układzie: materiał-technologia-konstrukcja-ekologia. Zakres książki obejmuje zasadniczo: - podstawowe elementy budowy wewnętrznej materiałów budowlanych, - rodzaje substancji chemicznych i stany materii występujące w obiektach budowlanych i w trakcie budowania, - reakcje chemiczne i przemiany fizykochemiczne występujące podczas otrzymywania i użytkowania materiałów budowlanych. Książka niniejsza przeznaczona jest dla inżynierów budowlanych, a także inżynierów innych spejalności pracujących w budownictwie, zarówno w wykonawstwie budowlanym jak i w działach inwestycji i przygotowania robót, w wydziałach remontów i konserwacji, oraz w biurach projektów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10377 [Magazyn 1], P.10391 [Magazyn 1], P.10380 [Magazyn 1], P.10375 [Magazyn 1], P.10369 [Magazyn 1], P.10371 [Magazyn 1], P.10378 [Magazyn 1], P.10372 [Magazyn 1], P.10392 [Magazyn 1], P.10381 [Magazyn 1], P.10386 [Magazyn 1], P.10370 [Magazyn 1], P.10376 [Magazyn 1], P.10387 [Magazyn 1], P.10365.XXVI.1 [Magazyn 1], P.10366.XXVI.1 [Magazyn 1], P.10384 [Magazyn 1], P.10388 [Magazyn 1], P.10393 [Magazyn 1], P.10383 [Magazyn 1], P.10385 [Magazyn 1], P.10374 [Magazyn 1], P.10373 [Magazyn 1], P.10390 [Magazyn 1], P.10368.XXVI.1 [Magazyn 1], P.10379 [Magazyn 1], P.10382 [Magazyn 1], P.10389 [Magazyn 1] (28 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10367.XXVI.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11876.XXVI.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Skorowidz.
Książka obejmuje wiele zagadnień ważnych w chemii betonu, szczególnie dotyczących jego trwałości. Przedstawiono procesy powstawania klinkieru i hydratacji cementu oraz wpływ na nie dodatków mineralnych, a szczególnie dużo miejsca poświęcono czynnikom określającym porowatość zaczynu. Nie zabrakło również opisu cementów specjalnych, nieobjętych normami, w tym cementów glinowych i ekspansywnych. Do zagadnień dotyczących trwałości betonu włączono problem strefy przejściowej oraz różnych rodzajów korozji wewnętrznej i zewnętrznej (najczęściej spotykanej). Omówiono wpływ cementów z dodatkami mineralnymi na przebieg korozji. Wiele miejsca poświęcono nowym rodzajom domieszek i zagadnieniu ich zgodności z cementem. Krótko poruszono także tematykę nowych rodzajów betonów, m.in. samozagęszczających się i z proszków reaktywnych. Książka jest bogato ilustrowana wykresami, które ułatwiają szybkie poznanie wpływu różnych czynników na właściwości zaczynu i betonu. Zawiera także wiele tablic oraz bogatą literaturę obejmującą przede wszystkim prace oryginalne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14130.XXVI.3 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14991.XXVI.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
CD
W koszyku
Do książki dołączona jest płyta CD o takiej samej sygnaturze jak książka.
W podręczniku opisano podstawowe problemy związane z metodami planowania eksperymentów mających na celu ustalenie modelu i warunków optymalnych realizacji procesu. Szczególny nacisk położono na omówienie stosowanych algorytmów przedstawiających metody obliczeń i analizę statystyczną (oraz ich realizację). Dla każdego algorytmu opracowano odpowiedni przykład rachunkowy i zrealizowano obliczenia stosując arkusz kalkulacyjny MS Excel (lub program MathCad). Omówiono plany Placketta-Burmana, plany czynnikowe, plany drugiego stopnia, plany Boxa-Behnkena, metodę największego spadku i metodę simpleksów. Szczegółowo przedstawiono kompletny przykład optymalizacji wybranego procesu chemicznego. W uzupełnieniu zamieszczono słownik angielsko-polski i polsko-angielski najważniejszych terminów dotyczących zagadnienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13730 [Magazyn 1] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej