Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(44)
Forma i typ
Książki
(43)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Publikacje naukowe
(5)
Publikacje fachowe
(3)
Publikacje informacyjne
(3)
E-booki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(66)
tylko na miejscu
(34)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(29)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(30)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(34)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(7)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(7)
Autor
Kunachowicz Hanna
(7)
Iwanow Krystyna
(5)
Nadolna Irena
(5)
Przygoda Beata
(5)
Gawęcki Jan (1944- )
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Staroszczyk Hanna
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Bańkowski Edward (1942- )
(2)
Boniecka Iwona
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(2)
Pachocka Lucyna
(2)
Pasternak Kazimierz
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Sińska Beata
(2)
Szczygieł Bruno (1928- )
(2)
Ukleja Anna
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Babicz Katarzyna
(1)
Bajorek Grzegorz
(1)
Baum Karin
(1)
Bednarek Ilona
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Budzyńska-Jewtuch Izabela
(1)
Bundyra-Oracz Grażyna
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Davidson Victor L
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Golda Artur
(1)
Grimm Peter
(1)
Gruszczyński Maciej
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Janicki Andrzej
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Juszczak Tomasz
(1)
Kiernia-Hnat Marta
(1)
Kohutek Zdzisław
(1)
Koolman Jan
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kwiatkowska-Korczak Janina (1926- )
(1)
Lange Ewa
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Lee Janet
(1)
Markert Ryszard
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Moyad Mark (1965- )
(1)
Nowak Dorota
(1)
Nowitzki-Grimm Susanne
(1)
Ozimek Irena
(1)
Piotrowska-Łój Justyna
(1)
Rosiak Elżbieta
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Rutkowski Andrzej (1953-2020)
(1)
Röhm Klaus-Heinrich
(1)
Sittman Donald B
(1)
Smulikowska Stefania
(1)
Spisacka Stanisława
(1)
Szczygieł Bruno
(1)
Szepeluk Adam
(1)
Trząskowska Monika
(1)
Waigand-Brauner Melanie
(1)
Wilczok Tadeusz
(1)
Wilińska Maria
(1)
Węglarz Ludmiła
(1)
Zając Adam
(1)
Świderska Mariola
(1)
Świątkowska Monika
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(25)
2000 - 2009
(11)
Okres powstania dzieła
2001-
(17)
Kraj wydania
Polska
(44)
Język
polski
(44)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(7)
Lekarze
(2)
Hodowcy drobiu
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Położne
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Temat
ODŻYWIANIE
(10)
Odżywianie
(10)
Żywność
(9)
BIOCHEMIA
(5)
Dietetyka
(5)
ŻYWNOŚĆ
(5)
Chemia
(3)
Niedożywienie
(3)
Wartość odżywcza
(3)
Zdrowe żywienie
(3)
DIETETYKA
(2)
Leczenie dietą
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Składniki odżywcze
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
Uczucia
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
Żywienie chorych
(2)
Analiza spektralna
(1)
Bank mleka
(1)
Beton
(1)
Biochemia
(1)
Bromatologia
(1)
CHORZY
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Drób
(1)
Farmakoterapia
(1)
Fizjologia
(1)
Higiena
(1)
Karmienie piersią
(1)
Laktacja
(1)
Leczenie
(1)
Makroelementy
(1)
Mikroelementy
(1)
Mleko kobiece
(1)
Niemowlę
(1)
ONTOGENEZA
(1)
Otyłość
(1)
Pasza
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Płeć
(1)
SPORT
(1)
Skaningowa mikroskopia elektronowa
(1)
Studenci
(1)
Suplementy diety
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
Technologia
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Wiek (biologia)
(1)
Włosy
(1)
Zaburzenia laktacji
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
Żywienie
(1)
Żywienie zwierząt
(1)
Temat: czas
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Białoruś
(1)
Francja
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(18)
Tablice i wzory
(3)
PODRĘCZNIKI
(2)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Monografia
(1)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Raport z badań
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(18)
Chemia
(7)
Psychologia
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Słowo kluczowe
składniki mineralne
(19)
składniki odżywcze
(18)
witaminy
(14)
żywienie
(14)
żywność
(14)
białka
(12)
węglowodany
(10)
tłuszcze
(9)
dieta
(8)
normy żywienia
(8)
lipidy
(7)
składniki pokarmowe
(7)
wartość odżywcza
(7)
aminokwasy
(6)
dietetyka
(6)
enzymy
(6)
metabolizm
(6)
biochemia
(5)
kwasy nukleinowe
(5)
nawyki żywieniowe
(5)
otyłość
(5)
peptydy
(5)
białka pokarmowe
(4)
dietoterapia
(4)
hormony
(4)
komórka
(4)
suplement diety
(4)
barwniki roślinne
(3)
chemia
(3)
choroby układu krążenia
(3)
dietoprofilaktyka
(3)
dzieci
(3)
energia
(3)
odżywianie się
(3)
przemiana materii
(3)
sacharydy
(3)
układ pokarmowy
(3)
woda
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
aktywność fizyczna
(2)
anabolizm
(2)
bulimia
(2)
choroba
(2)
choroby tarczycy
(2)
choroby układu pokarmowego
(2)
chorzy
(2)
cukry
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
diety
(2)
edukacja żywieniowa
(2)
indeks glikemiczny
(2)
jadłowstręt psychiczny
(2)
katabolizm
(2)
krew
(2)
ludzie starzy
(2)
niedożywienie
(2)
nutrigenetyka
(2)
organizm człowieka
(2)
poradnictwo dietetyczne
(2)
poradnictwo psychologiczne
(2)
prawo żywnościowe
(2)
produkt spożywczy
(2)
profilaktyka chorób
(2)
promocja zdrowia
(2)
psychodietetyka
(2)
psychologia odchudzania
(2)
racjonalne żywienie
(2)
składniki
(2)
trawienie
(2)
wchłanianie
(2)
wysiłek fizyczny
(2)
zdrowie
(2)
zdrowie publiczne
(2)
żywność funkcjonalna
(2)
aktywność ruchowa
(1)
badanie sposobu żywienia
(1)
banki mleka
(1)
beton
(1)
beton stwardniały
(1)
białaczka szpikowa
(1)
bromatologia
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
cholesterol
(1)
choroby
(1)
choroby matki
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
cukrzyca typu 1
(1)
czynniki rozwoju
(1)
człowiek
(1)
depresja
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dodatki paszowe
(1)
filogeneza
(1)
fizjologia żywienia
(1)
genetyka molekularna
(1)
geotechnika
(1)
jadłospis
(1)
jakość życia
(1)
karmienie piersią
(1)
kontrola produkcji
(1)
44 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata. Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień:: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17198 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10213.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11769.XVIII.10 [Czytelnia B], P.10212.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 432. Indeks.
Książka stanowi cenne źródło wiadomości z zakresu biochemii. Przedstawione zagadnienia podane są w bardzo przystępny sposób, zilustrowane 215. barwnymi schematami, w których nie tylko zawarte treści, lecz także zróżnicowane kolory ułatwiają szybkie poznanie i przyswojenie biochemicznych szlaków przemian. Omówiono fizykochemiczne podstawy biochemii, z uwzględnieniem metod stosowanych w nowoczesnej biochemii, genetykę molekularną, biochemiczne podstawy fizjologii tkanek, mechanizmy działania hormonów oraz sposoby przekazywania sygnałów w komórce. Książka na pewno ułatwi studentom medycyny i nauk przyrodniczych rozszerzenie i utrwalenie zdobytych wiadomości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4455 [Magazyn 1], P.4456 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 4892.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4891.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17249 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17304.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17303.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 17910.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17909.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.635.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.634.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.633.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.632.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Dane zawarte w tabelach umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie. W obecnym wydaniu – zgodnie z nowymi przepisami – poza współczynnikami przeliczeniowymi białka, tłuszczu i węglowodanów przy obliczaniu wartości energetycznej produktów i potraw uwzględniono współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9859 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9858.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.9857.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11426.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 151-152. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwia szybką ocenę, który produkt czy potrawa są nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotyczące wartości energetycznej, uwzględniając współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego oraz dodano rozdział zawierający skład naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód leczniczych występujących na polskim rynku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12657 [Magazyn 1], P.12656 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12654.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.12655.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13465.XVIII.10 [Czytelnia B], P.12653.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.782.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 151-152. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwia szybką ocenę, który produkt czy potrawa są nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotyczące wartości energetycznej, uwzględniając współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego oraz dodano rozdział zawierający skład naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód leczniczych występujących na polskim rynku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17342 [Magazyn 1], P.17344 [Magazyn 1], P.17343 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17912.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17911.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18620.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22149.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22148.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The Supplement handbook : a trusted expert's guide to what works & what's worthless for more than 100 conditions.
Indeks.
Książka zawiera porady dotyczące leczenia suplementami ponad stu przypadłości – od zapalenia stawów, przez zgagę, wysoki poziom cholesterolu, po migrenę i łuszczycę.Czy złocień pomaga na bóle migrenowe? Jakie witaminy utrzymają skórę w dobrym stanie? Które zioła poprawiają nastrój? Kiedy suplementy są niebezpieczne, a kiedy są wyrzuceniem pieniędzy w błoto?Autor, dr. Moyad jest jedynym lekarzem w Stanach Zjednoczonych, dzięki specjalnie utworzonemu stanowisku może w pełni poświęcić się badaniu witamin, minerałów, ziół oraz innych suplementów. Od przeszło 25 lat zgłębia tę fascynującą dziedzinę, korzysta z suplementów w swojej codziennej praktyce i podróżuje z wykładami kierowanymi do lekarzy i pacjentów, poszerzając ich wiedzę i uświadamiając, jakie substancje z wachlarza dostępnych leków oraz suplementów mogą pomóc, a którymi nie warto zawracać sobie głowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.18605.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22051.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22050.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Podręczników dla Studentów Studiów Pielęgniarskich)
Biochemia to ważny i wartościowy podręcznik akademicki, wypełniający lukę wydawniczą w tej dziedzinie. Jest to zwięzłe kompendium, opracowane w oparciu o minimalne wymagania programowe, w systematyczny sposób przedstawiające główne związki i ich przemiany oraz umożliwiające studentom poznanie podstawowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Książka dzieli się na część teoretyczną i część doświadczalną. Pierwsza obejmuje główne zagadnienia wymagane w programie studiów pielęgniarskich licencjackich i magisterskich prowadzonych na wydziałach pielęgniarskich akademii medycznych, natomiast w drugiej zamieszczono opisy wybranych doświadczeń, które mogą być wykonywane przez studentów w czasie zajęć praktycznych i w ten sposób ilustrować i przybliżać omawiany materiał.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.3506 [Magazyn 1], P.3505 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.3504.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4264.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biochemia : dla studentów medycznych studiów licencjackich / Kazimierz Pasternak. - Wydanie I - 2 dodruk. - Lublin : Wydawnictwo "Czelej", 2019. - 236 stron : ryciny ; 24 cm.
(Seria Podręczników dla Studentów Studiów Pielęgniarskich)
Biochemia to ważny i wartościowy podręcznik akademicki, wypełniający lukę wydawniczą w tej dziedzinie. Jest to zwięzłe kompendium, opracowane w oparciu o minimalne wymagania programowe, w systematyczny sposób przedstawiające główne związki i ich przemiany oraz umożliwiające studentom poznanie podstawowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Książka dzieli się na część teoretyczną i część doświadczalną. Pierwsza obejmuje główne zagadnienia wymagane w programie studiów pielęgniarskich licencjackich i magisterskich prowadzonych na wydziałach pielęgniarskich akademii medycznych, natomiast w drugiej zamieszczono opisy wybranych doświadczeń, które mogą być wykonywane przez studentów w czasie zajęć praktycznych i w ten sposób ilustrować i przybliżać omawiany materiał.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.916.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.915.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.914.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.913.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski. - Wydanie IV, rozszerzone i uatualnione. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2019. - 670, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony : 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18347.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20786.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 15623.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20785.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17281 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17535.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17534.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.33.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.154.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.153.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.152.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.151.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wydanie 4. pt.: Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz : Normy Żywienia Drobiu : praca zbiorowa
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 136-143.
Książka “Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu” to kompendium wiedzy na temat żywienia różnych gatunków drobiu. Polecana jest szczególnie pracownikom naukowym i studentom wydziałów: zootechnicznych, biologii i hodowli zwierząt, weterynaryjnych i rolniczych, pracownikom służb doradczych, producentom pasz i hodowcom drobiu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19635.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19634.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
W publikacji autorzy przedstawili szeroki zakres zagadnień badawczych. Stosowane obecnie w medycynie metody diagnostyczne, terapeutyczne, zdobywanie wiedzy i edukacja mają korzystny wpływ na wydłużanie się życia osób cierpiących na choroby przewlekłe. Naturalnym postępowaniem badaczy jest ocena wpływu choroby, wiedzy i edukacji na poprawę jakości życia tej grupy osób. Badanie i analiza sytuacji życiowej pacjentów pozwala badaczom wyciągać wnioski, jakie postępowanie pacjentów i pracowników ochrony zdrowia jest niezbędne dla zapewnienia dobrej jakości życia. Przedstawione w niniejszej monografii prace badawcze i przeglądowe prezentują analizę tych zagadnień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15160 [Magazyn 1], P.15161 [Magazyn 1], P.15162 [Magazyn 1], P.16625 [Magazyn 1], P.16624 [Magazyn 1] (5 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16201.XVIII.12.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16200.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Celem książki jest zapoznanie Czytelnika z przyczynami i następstwami niedożywienia związanego z chorobą oraz ze współczesnymi metodami oceny stanu odżywienia i możliwościami wykorzystania ich w opiece żywieniowej, będącej ważną częścią dobrej praktyki klinicznej. W książce opisano m.in.: metody umożliwiające rozpoznanie niedożywienia, powikłania chorobowe, sposoby oceny stanu odżywienia i zapotrzebowanie na składniki odżywcze u pacjentów. Oprócz wiedzy teoretycznej omówiono postępowanie w konkretnych sytuacjach klinicznych. Tabele, wykazy i zestawienia ułatwiają korzystanie z informacji w codziennej praktyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17261.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.11304.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17260.XVIII.10 [Czytelnia B], 12430.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej