Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(69)
Forma i typ
Książki
(67)
Poradniki i przewodniki
(11)
Publikacje fachowe
(7)
Publikacje naukowe
(7)
Publikacje dydaktyczne
(6)
E-booki
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Rejestracje audio i wideo
(1)
Dostępność
dostępne
(82)
tylko na miejscu
(55)
wypożyczone
(8)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(37)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(48)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(55)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(3)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(3)
Autor
Jarosz Mirosław (1957- )
(13)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Gawęcki Jan (1944- )
(4)
Respondek Wioleta
(4)
Rychlik Ewa
(4)
Wolnicka Katarzyna
(4)
Ciborowski Artur
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Sajór Iwona
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Ciechaniewicz Wiesława
(2)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Magiera Leszek
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Walaszek Robert
(2)
Allen Mark (1958- )
(1)
Andruszko Robert
(1)
Andrysiak Anna
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bałanda-Bałdyga Agnieszka
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Bień Agnieszka
(1)
Błoch Katarzyna (kosmetologia)
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czekajło Anna
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dudzińska Magdalena (neurolog)
(1)
Emmerich Maria
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Furman-Niedziejko Anna
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Godlewska Renata A
(1)
Godziemba-Maliszewska Ewa
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Gurowiec Piotr Jerzy
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Heller Marla
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Kasprzak Wojciech
(1)
Kibil Iwona
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kosmęda Aleksandra
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kłosiewicz-Latoszek Longina (1946- )
(1)
Kłys Wojciech
(1)
Lange Ewa
(1)
Leszczyńska Sylwia (dietetyk)
(1)
Maffetone Philip (1951- )
(1)
Majewska Dorota (technolog żywności)
(1)
Marczyk Tomasz
(1)
Mazur Artur
(1)
Mańkowska Agata
(1)
McGregor Renee
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Mozrzymas Renata
(1)
Mościcki Krzysztof (tłumacz)
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Nadolna Irena
(1)
Nessler Jadwiga
(1)
Nikodemska El Tairy Hanna
(1)
Ogden Jane (1966- )
(1)
Oliwa Robert (anglista)
(1)
Pachocka Lucyna
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Pazdej Piotr
(1)
Pitchford Paul
(1)
Przestrzelska Monika
(1)
Przygoda Beata
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Rybak Anna
(1)
Rzadkowolska Katarzyna
(1)
Siwiński Wiesław (1934- )
(1)
Snopek Agnieszka
(1)
Socha Jerzy (1939- )
(1)
Socha Piotr (nauki medyczne)
(1)
Spisacka Stanisława (1951- )
(1)
Stolarczyk Anna (technolog żywności)
(1)
Szaraniec Aneta
(1)
Szpringer Monika (1966- )
(1)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(1)
Trescott Mickey
(1)
Uchmanowicz Izabella
(1)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(1)
Wierzejska Regina
(1)
Witkowska Magda
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(20)
2010 - 2019
(39)
2000 - 2009
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(39)
Kraj wydania
Polska
(69)
Język
polski
(68)
angielski
(1)
Odbiorca
Dietetycy
(4)
Lekarze
(4)
Szkoły wyższe
(4)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Diabetolodzy
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Temat
Dietetyka
(15)
ODŻYWIANIE
(11)
Odżywianie
(11)
Zdrowe odżywianie
(10)
Leczenie dietą
(9)
Potrawy dietetyczne
(5)
Żywienie
(5)
Zdrowy styl życia
(4)
Aktywność fizyczna
(3)
DIETETYKA
(3)
FIZYKOTERAPIA
(3)
Higiena
(3)
Nowotwór
(3)
Zdrowie publiczne
(3)
Żywność
(3)
Celiakia
(2)
Choroby ludzi
(2)
Ciąża
(2)
Cukrzyca
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dzieci
(2)
Leczenie
(2)
MASAŻ SPORTOWY
(2)
Nadciśnienie tętnicze
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
PIELĘGNIARSTWO
(2)
Pielęgniarstwo
(2)
Położnictwo
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Starość
(2)
URAZY
(2)
Uczucia
(2)
Układ trawienny
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
Żywienie chorych
(2)
Alergia
(1)
Artretyzm
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
Badania naukowe
(1)
CHOROBY
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby żołądka
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dieta DASH
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta eliminacyjna
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta płodności
(1)
Dna moczanowa
(1)
Dwunastnica
(1)
Dziecko chore
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Enterostomia
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Gazy jelitowe
(1)
HOTELARSTWO
(1)
Jakość życia
(1)
KOSMETYKA LEKARSKA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Kamica żółciowa
(1)
Kinezjologia edukacyjna
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Ludzie starzy
(1)
Macierzyństwo
(1)
Makijaż medyczny
(1)
Młodzież
(1)
NIEDOŻYWIENIE
(1)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(1)
Niepłodność
(1)
Niewydolność serca
(1)
Nowotwory
(1)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(1)
Obraz własnego ciała
(1)
Odzywianie
(1)
Ortoreksja
(1)
Osteoporoza
(1)
Padaczka
(1)
Produkty bezglutenowe
(1)
Płodność
(1)
SPORT
(1)
Sportowcy
(1)
Sprawność fizyczna
(1)
Stłuszczenie wątroby
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
TURYSTYKA
(1)
Trening wytrzymałościowy
(1)
Trzustka
(1)
Uczenie się
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(12)
Podręcznik
(11)
Wydawnictwa popularne
(10)
Przepisy kulinarne
(5)
Monografia
(4)
Opracowanie
(4)
PODRĘCZNIKI
(3)
Książka kucharska
(2)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Jadłospis
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradniki
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(31)
Kulinaria
(4)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Psychologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Słowo kluczowe
dieta
(62)
żywienie
(32)
otyłość
(8)
dietetyka
(7)
odżywianie
(7)
żywność
(7)
zdrowie
(6)
dzieci
(5)
nawyki żywieniowe
(5)
normy żywienia
(5)
składniki odżywcze
(5)
suplement diety
(5)
zaburzenia odżywiania
(5)
bulimia
(4)
ciąża
(4)
elektroterapia
(4)
nutrigenetyka
(4)
odżywianie się
(4)
tłuszcze
(4)
witaminy
(4)
węglowodany
(4)
aktywność fizyczna
(3)
bezpieczeństwo
(3)
bioterroryzm
(3)
borowina
(3)
choroby
(3)
choroby przewlekłe
(3)
cukrzyca
(3)
dietoterapia
(3)
epidemiologia
(3)
fizjoterapia
(3)
jadłowstręt psychiczny
(3)
laseroterapia
(3)
leczenie dietetyczne
(3)
leczenie żywieniowe
(3)
ludzie starzy
(3)
masaż
(3)
mierniki zdrowotne
(3)
nowotwór
(3)
odnowa biologiczna
(3)
pielęgniarstwo
(3)
profilaktyka
(3)
przemiana materii
(3)
psychodietetyka
(3)
składniki pokarmowe
(3)
sport
(3)
stomia jelitowa
(3)
udar mózgu
(3)
ultradźwięki
(3)
wegetarianizm
(3)
zatrucie pokarmowe
(3)
zdrowie publiczne
(3)
żywność funkcjonalna
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
anoreksja
(2)
białka
(2)
białka pokarmowe
(2)
cewnikowanie
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby tarczycy
(2)
choroby układu krążenia
(2)
choroby układu pokarmowego
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
depresja
(2)
dermatologia
(2)
dieta eliminacyjna
(2)
dieta ketogenna
(2)
dietoprofilaktyka
(2)
edukacja żywieniowa
(2)
fitness
(2)
indeks glikemiczny
(2)
jadłospis
(2)
krioterapia
(2)
kąpiele solankowe
(2)
leczenie onkologiczne
(2)
magnetoterapia
(2)
młodzież
(2)
nadciśnienie tętnicze
(2)
niemowlę
(2)
niewydolność serca
(2)
opatrunek
(2)
opieka paliatywna
(2)
osteoporoza
(2)
padaczka
(2)
parafina
(2)
pielęgnowanie pacjenta
(2)
pierwsza pomoc
(2)
podawanie leków
(2)
poradnictwo dietetyczne
(2)
poradnictwo psychologiczne
(2)
prawo żywnościowe
(2)
profilaktyka chorób
(2)
promieniowanie podczerwone
(2)
promocja zdrowia
(2)
psychologia odchudzania
(2)
samoopieka
(2)
sauna
(2)
składniki mineralne
(2)
stretching
(2)
uraz
(2)
69 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 116-136.
W publikacji zwrócono uwagę na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie Żywieniowej. Omówiono korzyści płynące z konsumowania orzechów i suszonych owoców jako ważnych elementów nowych stylów żywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania żywności w „pierwiastki życia” konieczne dla zdrowia człowieka. Zaakcentowano także znaczenie równowagi kwasowo- zasadowej w konsumowaniu różnych rodzajów napojów, obecnych w dietach naszych czasów. Przeanalizowano również zachowania zakupowe konsumentów w kontekście łańcuchów logistycznych oraz jakości produktów żywnościowych spożywanych przez konsumentów. Niniejsza monografia przeznaczona jest zarówno dla studentów i ludzi nauki, zainteresowanych zmieniającymi się stylami konsumpcji wśród społeczeństw naszych czasów, jak również dla wszystkich czytelników zaangażowanych w nowe, zdrowe podejście do jakości życia. Autorzy niniejszej publikacji są przekonani, że książka ta wniesie nowy powiew i nowe spojrzenie na zdrowy, zbilansowany styl życia ludzi w XXI wieku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.18199.IX.16.6 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20143.IX.16.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20142.IX.16.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19228.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19227.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta seniora / Ewa Jarosz ; opieka merytoryczna Anna Kołłajtis-Dołowy. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - 395, [1] strona ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.442.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.441.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.443.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.440.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 114.
Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złagodzić przykre objawy lub nawet im zapobiec. Przedstawiają również metody leczenia farmakologicznego, które można stosować po konsultacji z lekarzem. Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17314.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17313.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie chorych z nowotworami : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Iwona Sajór. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 119, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 119-[120].
Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17322.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17321.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobie nowotworowej / redakcja naukowa dr hab. n. med. Krzysztof Jan Koper, prof. UMK. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2021 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2021. - XVI, 142 strony : ilustracje ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografie przy rozdziałach.
W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie. W tym kompleksowym, specjalistycznym opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w chorobie nowotworowej, m.in. rolę dietetyka, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej, wpływ leczenia chirurgicznego i radioterapii na żywienie pacjentów, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe. Publikacja będzie przydatna dla pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.144.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobie nowotworowej / redakcja naukowa dr hab. n. med. Krzysztof Jan Koper, prof. UMK. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2021. - XVI, 142 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach.
W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie. W tym kompleksowym, specjalistycznym opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w chorobie nowotworowej, m.in. rolę dietetyka, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej, wpływ leczenia chirurgicznego i radioterapii na żywienie pacjentów, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe. Publikacja będzie przydatna dla pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18290.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20478.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20477.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The big book of endurance training and racing.
Indeks.
Każda książka Phila Maffetone’a to wiedza w czystej postaci i doświadczenie jednego z najwybitniejszych umysłów w sportach wytrzymałościowych. Jego geniusz polega na ponownym odkryciu dawnej mądrości, która mówi, że ludzkie ciało nie musi cierpieć, a ból to tylko kara, jaką się płaci za ignorowanie sygnałów wysyłanych przez mózg. Lektura tej książki i wracanie do niej to najlepsza rada, jakiej można udzielić każdemu sportowcowi bez względu na poziom jego zaawansowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22358.XIX.4 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22357.XIX.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od ostatniego wydania skryptu do ćwiczeń z bromatologii minęło prawie 30 lat. To znakomite opracowanie, przygotowane pod redakcją Profesora Henryka Gertiga, przez wiele lat było często dla kolejnych pokoleń farmaceutów jedynym źródłem wiedzy o metodach badań wartości odżywczej żywności. Poprzez swoją unikatowość opracowanie to doczekało się licznych wznowień. Korzystali z niego nie tylko studenci farmacji -wszystkich kierunków, lecz także osoby studiujące na innych uczelniach, które w ramach obowiązujących programów nauczania realizowały - często pod zmienionym tytułem - przedmiot tematycznie związany z wartością odżywczą żywności i żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17200 [Magazyn 1], P.17199 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17170.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17169.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobach nowotworowych / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 231 stron : ilustracje ; 15x21 cm.
Bibliografia strony 224-225. Indeks.
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17208 [Magazyn 1], P.17207 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17194.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17193.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.904.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.902.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.903.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.901.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opieka nad kobietą ciężarną / redakcja naukowa Agnieszka M. Bień. - WYdanie 1 - drodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018 - 368 stron : ilustracje ; 24 cm.
(Biblioteka Położnej)
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Prawidłowo sprawowana opieka nad kobietą ciężarną pozwala w znacznym stopniu zapobiec groźbie wystąpienia powikłań zarówno u matki, jak i płodu, a później także noworodka. W obecnym systemie opieki zdrowotnej wciąż wzrasta rola położnej, która powinna brać czynny udział w prowadzeniu ciąży o fizjologicznym przebiegu oraz w wykrywaniu stanów patologicznych, wymagających specjalistycznej interwencji. Autorzy publikacji zrealizowali ambitny cel opracowania przeznaczonych właśnie dla położnych standardów opieki zdrowotnej nad kobietą ciężarną, rodzącą, położnicą oraz noworodkiem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18490.XVIII.1.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21643.XVIII.1.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18694.XVIII.1.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
Monografia przedstawia temat autoimmunologicznych chorób dermatologicznych takich jak atopowe zapalenie skóry (AZS) oraz łuszczyca w nurcie holistycznym, łącząc aspekty kosmetologiczny, dietetyczny, psychologicznyoraz wizerunkowy. Publikacja skierowana jest do kosmetologów i kosmetyczek zajmujących się pielęgnacją skór zmienionych chorobowo, z atopią oraz łuszczycowych, dietetyków, psychologów, terapeutów, wisażystów, specjalistów w zakresie makijażu medycznego, studentów jak również innych osób zainteresowanych podejmowaną tematyką.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22700.XVIII.1.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
W książce wyłącznie błędnie przypisany ISBN.
Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18591.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21996.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21995.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla płodności / Sylwia Leszczyńska. - Wydanie II uzupełnione i poprawione. - Warszawa : Zwierciadło, 2021. - 304 strony : ilustracje ; 24 cm.
Rok wydania na podstawie strony wydawcy.
Rok wydania na podstawie internetowej strony wydawcy. Na stronie tytułowej i okładce: Kompendium wiedzy, sprawdzone przepisy, porady specjalistów.
Bibliografia na stronach 297-304.
Styl życia, w tym dieta i aktywność fizyczna, mają ogromny wpływ na płodność. Dieta dla płodności to kompendium wiedzy na temat wpływu diety na poprawę funkcji rozrodczych, kompleksowe menu wspomagające płodność, wskazówki odnośnie zalecanej aktywności fizycznej oraz porady specjalistów z wielu dziedzin. Dieta dla płodności to niezbędnik dla kobiet i mężczyzn, którzy: zmagają się z obniżoną płodnością i niepłodnością, chcą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, pragną podarować dziecku zdrowie na starcie, chcą odżywiać się zdrowo w okresie przygotowania do ciąży.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22049.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22048.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 163-164.
Kinezjologia Edukacyjna – fenomen skuteczności jest jedyną w Polsce publikacją zawierającą prezentację badań naukowych prowadzonych przez wybitnych i uznanych na świecie naukowców, których wnioski są zbieżne z założeniami Kinezjologii Edukacyjnej dr. ph. Paula Dennisona. Publikacja przeznaczona jest dla wszystkich zainteresowanych poznaniem podstaw naukowych metody oraz dla tych, którzy chcieliby podnieść jakość swojego życia. Napisana z pasją, barwnym językiem, prezentuje sposób wprowadzania korzystnych zmian w życiu każdego człowieka. W żywy, interesujący sposób autorka opisuje przypadki osób, które dzięki jej pomocy odzyskały kontrolę nad swoim życiem lub uczyniły je radośniejszym. Prezentacja tych osobistych doświadczeń, poparta licznymi przykładami z praktyki autorki, jak również relacje osób korzystających z metod kinezjologicznych, nadają książce walor autentyczności. Hanna Nikodemska El Tairy jest trenerem Kinezjologii Edukacyjnej od siedemnastu lat, za swoje osiągnięcia została wpisana do Who is Who w Polsce. Jej prace są znane w kraju i za granicą.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17976 [Magazyn 1], P.17975 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19510.IV.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19509.IV.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.16040 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12343 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], P.12341.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.12342.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13500.XVIII.10 [Czytelnia B], 13501.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12064 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie, żywność a zdrowie / Jadwiga Biernat. - Wrocław : "Astrum", 2001. - 443 s. : tab. ; 21 cm.
(Kreatywność)
Bibliogr.
Prawidłowe odżywianie się jest warunkiem zdrowia i przeżycia, ale dla wielu ludzi jedzenie jest także jedną z głównych przyjemności życia. Książka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotyczące żywienia i żywności. Opisuje co tak naprawdę ludzie jedzą (omówienie poszczególnych grup produktów spożywczych), jakie składniki odżywcze są niezbędne do życia, w jaki sposób pożywienie może wpływać na zdrowie i urodę, jakie zanieczyszczenia i dodatki do żywności mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zapoznaje z przykładami diet zalecanymi w terapii różnych schorzeń. Omawia również dobre i złe aspekty odmiennych sposobów odżywiania - wegetarianizmu, makrobiotyki. Wiadomości o żywieniu i żywności zawarte w tej książce są niezbędne dla dietetyków i żywieniowców, ale mogą być przydatne także dla pielęgniarek, lekarzy i farmaceutów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4674 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 5046.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The DASH diet action plan : proven to lover blood pressure and cholesterol without medication.
Indeks.
Jesteś jedną z milionów osób, które chorują na nadciśnienie tętnicze, mają zwiększone stężenie cholesterolu i nadwagę? Jeśli tak, ta książka jest dla Ciebie. Przydatny i łatwy w użyciu poradnik na temat stosowania diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – najlepszej diety uniwersalnej według US News & World Report. Żywieniowe sposoby powstrzymania rozwoju nadciśnienia tętniczego (w skrócie DASH) to nowoczesny plan zdrowego odżywiania się, który przynosi korzyści m.in. w obniżaniu ciśnienia tętniczego i zmniejszaniu stężenia cholesterolu. Książka zawiera praktyczne wskazówki w formie konkretnego planu działania. Czytelnik znajdzie w niej gotowe przepisy, według których może przygotować wszystkie posiłki aż na 28 dni. Ponadto w poradniku zamieszczone są tabele porównujące różne produkty. Autorka w bardzo przystępny sposób omawia zasady zdrowego stylu życia, a jednocześnie podkreśla, że książka nie jest zbiorem licznych zakazów ani opisem cudownej diety, bowiem do osiągnięcia celu najważniejsze są: zdrowe odżywianie się, aktywność fizyczna i prawidłowa masa ciała. Książki Marly Heller to światowe bestsellery wydane w dużych nakładach, teraz również w języku polskim.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22085.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22084.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : kompendium / redakcja naukowa Lucyna Ostrowska. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVIII, 421 stron ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W podręczniku poruszono wszystkie tematy doty­czące wyzwań leczenia żywieniowego oraz postępu nauk powiązanych z żywieniem i odżywieniem pacjenta oraz najczęściej zadawanych pytań w gabinetach dietetycznych i lekarskich. Dużym walorem książki jest pokazanie indywidualizacji zaleceń i ich dostosowanie do specyficznych cech osobniczych pacjenta. Przedstawiono zasady żywienia i postępowanie z pacjentami w różnych sytuacjach klinicznych, omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18173.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20087.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20086.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej