Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(75)
Forma i typ
Książki
(73)
Publikacje dydaktyczne
(12)
Publikacje naukowe
(8)
Publikacje informacyjne
(3)
E-booki
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(91)
tylko na miejscu
(65)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(40)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(50)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(66)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(4)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(4)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(8)
Kunachowicz Hanna
(7)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Staroszczyk Hanna
(6)
Iwanow Krystyna
(5)
Nadolna Irena
(5)
Przygoda Beata
(5)
Czarniecka-Skubina Ewa
(3)
Korczak Józef (1951- )
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Biernat Jadwiga (1944- )
(2)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Grajeta Halina
(2)
Grzesińska Wiesława
(2)
Kondracki Stanisław
(2)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Rosiak Elżbieta
(2)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Trafiałek Joanna
(2)
Zarzecka Krystyna (1956- )
(2)
Adamiec Janusz (chemik)
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bartnik Ewa
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Bańkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Borawska Maria H. (1949- )
(1)
Bryła Paweł (ekonomia)
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chłopicka Joanna
(1)
Domański Tomasz (1953- )
(1)
Drygas Mirosław
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(1)
Gajda Robert
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Golik Paweł
(1)
Golinowska Maria (1948-2015)
(1)
Goszczyński Wojciech (1983- )
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Hamułka Jadwiga
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jasik-Ślęzak Jolanta
(1)
Jaworska Danuta (nauki techniczne)
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Kajak-Siemaszko Katarzyna
(1)
Karczewski Jan Kazimierz
(1)
Karski Jerzy Bohdan (-2009)
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Klimczyk Joanna
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kmiecik Dominik
(1)
Kolanowski Wojciech
(1)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(1)
Korzeniowska-Ginter Renata
(1)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Kowal Krystyna
(1)
Kowalczuk Iwona (rolnictwo)
(1)
Kołodziejczyk Anna
(1)
Księżopolski Krzysztof Michał
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Kwapich Edyta
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Latoch Agnieszka
(1)
Libudzisz Zdzisława
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Majewska Dorota (technolog żywności)
(1)
Markiewicz-Żukowska Renata
(1)
Matuszewska Irena
(1)
Mepham Ben (1940- )
(1)
Meredyk Kazimierz (1945- )
(1)
Michalak Marta
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Niemirowicz-Szczytt Katarzyna (1949- )
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Nurzyńska Iwona
(1)
Olędzka Regina
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Pawłowska Bożena (ekonomia)
(1)
Paśko Paweł
(1)
Piasecka-Kwiatkowska Dorota (1965- )
(1)
Pikul Jan (1949- )
(1)
Piotrowicz Jadwiga (farmacja)
(1)
Pitchford Paul
(1)
Pospiech Edward (1949- )
(1)
Przybylski Wiesław
(1)
Rutkowska Jarosława
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(45)
2000 - 2009
(19)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(28)
Kraj wydania
Polska
(75)
Język
polski
(75)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(14)
Lekarze
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Temat
Żywność
(25)
Odżywianie
(11)
ODŻYWIANIE
(10)
ŻYWNOŚĆ
(10)
Chemia
(6)
Bezpieczeństwo żywności
(4)
Jakość żywności
(4)
ROLNICTWO
(4)
Zdrowe żywienie
(4)
Zdrowie publiczne
(4)
Biochemia
(3)
Dietetyka
(3)
Rolnictwo ekologiczne
(3)
Towaroznawstwo
(3)
Wartość odżywcza
(3)
DIETETYKA
(2)
GLOBALIZACJA
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Konsumenci (ekonomia)
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Składniki odżywcze
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
Technologia żywności
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO EKONOMICZNE PAŃSTWA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BIOETYKA
(1)
BIOTECHNOLOGIA
(1)
Białko spożywcze
(1)
Bromatologia
(1)
Chemia analityczna
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Drobnoustroje
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
EKOLOGIA
(1)
FIRMA (nazwa)
(1)
Fizjologia
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
HIGIENA
(1)
HOTELARSTWO
(1)
Handel
(1)
Higiena
(1)
INTEGRACJA GOSPODARCZA
(1)
Interakcje leków
(1)
Jakość produktu
(1)
KONSUMENCI (ekon.)
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kucharstwo
(1)
Leki
(1)
MEDYCYNA SPOŁECZNA
(1)
MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA
(1)
Marketing
(1)
Mikrobiologia
(1)
Odzywianie
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
Organoleptyka
(1)
POLITYKA MIĘDZYNARODOWA
(1)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(1)
Polityka publiczna
(1)
Prawo wspólnotowe europejskie
(1)
Prawo żywnościowe
(1)
Produkcja rolnicza
(1)
Produkcja żywności
(1)
Produkt regionalny
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Przepisy o żywności
(1)
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
(1)
ROŚLINY
(1)
SPOŻYCIE
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Sprzedawcy i sprzedawczynie
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Suplementy diety
(1)
Surowce roślinne
(1)
TURYSTYKA
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Toksykologia żywności
(1)
UNIA EUROPEJSKA
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wspólna Polityka Rolna UE
(1)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(1)
ZNAKI TOWAROWE
(1)
ZOOTECHNIKA
(1)
Zanieczyszczenia żywności
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
(1)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(1)
ŻYWNOŚC
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1989-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Francja
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Podlasie
(1)
Powiat poznański (woj. wielkopolskie)
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(21)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
Opracowanie
(4)
Monografia
(3)
Raport z badań
(3)
Tablice i wzory
(3)
Podręczniki akademickie
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Poradnik
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(24)
Rolnictwo i leśnictwo
(13)
Chemia
(11)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Biologia
(2)
Kulinaria
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Słowo kluczowe
żywność
(56)
żywienie
(14)
składniki odżywcze
(13)
dieta
(12)
żywność modyfikowana genetycznie
(11)
wartość odżywcza
(9)
zdrowie
(9)
witaminy
(8)
białka
(7)
rolnictwo ekologiczne
(7)
żywność ekologiczna
(7)
chemia
(6)
otyłość
(6)
normy żywienia
(5)
odżywianie się
(5)
składniki mineralne
(5)
suplement diety
(5)
woda
(5)
dietetyka
(4)
epidemiologia
(4)
gastronomia
(4)
konsument
(4)
marketing
(4)
odżywianie
(4)
profilaktyka
(4)
rolnictwo
(4)
tłuszcze
(4)
węglowodany
(4)
alergeny
(3)
barwniki roślinne
(3)
bezpieczeństwo
(3)
bezpieczeństwo żywności
(3)
biotechnologia
(3)
bioterroryzm
(3)
choroby przewlekłe
(3)
hodowla zwierząt
(3)
leki
(3)
lipidy
(3)
mierniki zdrowotne
(3)
rodniki
(3)
sacharydy
(3)
toksyny
(3)
turystyka
(3)
zatrucie pokarmowe
(3)
żywność funkcjonalna
(3)
Polska
(2)
agroturystyka
(2)
aktywność fizyczna
(2)
bezpieczeństwo żywnościowe
(2)
białka pokarmowe
(2)
bromatologia
(2)
choroby układu krążenia
(2)
globalizacja
(2)
higiena
(2)
hodowla roślin
(2)
indeks glikemiczny
(2)
jakość żywności
(2)
konsumpcja
(2)
logistyka gospodarcza
(2)
migracje
(2)
nadciśnienie tętnicze
(2)
nadwaga
(2)
nawyki żywieniowe
(2)
organizm modyfikowany genetycznie
(2)
produkcja rolna
(2)
promocja zdrowia
(2)
przemiana materii
(2)
racjonalne żywienie
(2)
rekreacja
(2)
równowaga ekologiczna
(2)
wegetarianizm
(2)
zagrożenia zdrowia
(2)
zanieczyszczenie środowiska
(2)
zarządzanie jakością
(2)
zdrowie psychiczne
(2)
AIDS
(1)
FODMAP
(1)
Francja
(1)
GMO
(1)
Narodowy Program Zdrowia
(1)
Program Siedmiu Kroków
(1)
Unia Europejska
(1)
Wspólna Polityka Rolna
(1)
Yin-Yang
(1)
akulturacja
(1)
alkoholizm
(1)
analiza sensoryczna
(1)
badania
(1)
badanie sposobu żywienia
(1)
bezpieczeństwo ekonomiczne
(1)
bezpieczeństwo środowiskowe
(1)
bhp
(1)
bieda
(1)
biochemia
(1)
bioetyka
(1)
bogactwo
(1)
broń biologiczna
(1)
broń chemiczna
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
cholesterol
(1)
75 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
W podręczniku zostały opracowane najważniejsze zagadnienia z analizy żywności i żywienia człowieka. W doborze tematów kierowano się przede wszystkim tym, aby uczyły zasad oceny wartości odżywczej i zdrowotnej produktów żywnościowych, a także dawały podstawę do poznania zasad prawidłowego odżywiania. Podany na końcu każdego rozdziału spis piśmiennictwa umożliwia samodzielne poszerzanie wiedzy z danego tematu. Dołączone załączniki to aktualne normy żywienia dla ludności w Polsce oraz wykaz dozwolonych substancji dodatkowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17288 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17597.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17596.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, akty prawne przy rozdziałach.
Podręcznik zawiera wybrane zagadnienia z bromatologii, czyli nauki o żywności (w języku greckim:: broma – żywność, pożywienie, logos – nauka), jej jakości odżywczej i zdrowotnej. Przedstawiono w nim najważniejsze metody ilościowe i jakościowe, stosowane w analizie żywności do oznaczania zawartości składników odżywczych i zanieczyszczeń, a także do oceny sposobu żywienia człowieka. Podręcznik zawiera także zasady prawidłowego żywienia, zagadnienia związane z interakcją leków z pożywieniem oraz elementy analizy sensorycznej żywności. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów kierunku farmacja i dietetyka, a także innych, związanych z analizą żywności. Wiedza na temat zależności:: żywienie–zdrowie, a także:: żywienie–leki–zdrowie daje możliwość wykorzystania jej w opiece farmaceutycznej i profilaktyce zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17289 [Magazyn 1], P.17290 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17612.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 17611.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17610.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17282 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17537.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17536.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Chemia żywności : praca zbiorowa. 2, Biologiczne właściwości składników żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2017 r., (wyd. I). - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - XI, [3], 353 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.34.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.157.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.158.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.156.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.155.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce omówiono w sposób jasny i wyczerpujący koncepcje zarządzania jakością zorientowane na klienta, podejście logistyczne, pozwalając zaspokoić potrzeby rynku przy jednoczesnej minimalizacji kosztów logistycznych oraz wykorzystanie koncepcji śledzenia i zapewnienia bezpieczeństwa zywnościowego w obsłudze klienta z pomocą lańcuchów dostaw. Problematyka złożoności organizacji do niedawna nie znajdowała się w centrum nauki o organizacji i zarządzaniu, dopiero postęp cywilizacyjny i globalizacja rynków nadała tej tematyce właściwą rangę. Dostrzeżenie tych problemów i wskazanie sposobów ich praktycznego rozwiązania należą do niewątpliwych walorów książki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10689.IX.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 387-407.
Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział dotyczy zagadnień terminologicznych, jak również zawiera omówienie stanu wiedzy na podstawie literatury przedmiotu. W swym charakterze przyjmuje profil teoretyczny i stanowi kontekst uzasadnienia problemu. W rozdziale drugim skupiono się na przedstawieniu własnych badań empirycznych wśród sprzedawców produktów regionalnych i ekologicznych. Uczyniono to w dwu próbach, obejmujących kierowników sklepów spożywczych w Polsce i przedstawicieli specjalistycznych punktów sprzedaży detalicznej we Francji. Ponadto ukazano studia przypadku czterech firm specjalizujących się w dystrybucji produktów regionalnych i ekologicznych we Francji na podstawie wywiadów pogłębionych i analizy zawartości ich stron internetowych. Ostatni rozdział pracy poświęcony jest prezentacji własnych wyników badań w dwu próbach konsumentów: reprezentatywnej dla dorosłych mieszkańców Polski i złożonej z młodych i wykształconych konsumentów. Na podstawie analizy danych uzyskanych w pierwszej z nich przeprowadzono weryfikację hipotez badawczych dotyczących zależności między kluczowymi zmiennymi. W aneksie omówiono europejskie oznaczenia jakości produktów regionalnych i ekologicznych, jak również wybrane oznaczenia nadawane przez instytucje krajowe, szczególnie w Polsce i we Francji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18447.XIII.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18446.XIII.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Autorzy w sposób przystępny i interesujący przedstawiają najnowszą wiedzę na temt różnych rodzajów żywności, jej tradycyjnych i nowoczesnych technologii wytwarzania oraz jakości i bezpieczeństwa dla konsumenta. Zapoznają Czytelnika z naukowymi tajnikami prawidłowego żywienia oraz wyjaśniają biologiczne, medyczne i ekologiczne uwarunkowania zdrowia, podkreślając istniejące między nimi powiązania.
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
Nowoczesny i przejrzysty podręcznik, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom współcześnie stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14323 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11723.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12914.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Niniejszy podręcznik jest pierwszym przedstawieniem tych zagadnień wykorzystującym doświadczenia, a także problemy wynikające z obecności Polski w U nii Europejskiej. W książce podano i omówiono aktualnie obowiązujące zasady, rozporządzenia i normy wykorzystywane w ocenie towaroznawczej wszystkich surowców zwierzęcych, podstawowe technologie wykorzystywane w ich przetwórstwie, uzyskiwane produkty żywnościowe wraz z ich oceną towaroznawczą oraz zasady pakowania i znakowania żywności. Pozycje z tego zakresu, dostępne w bibliotekach, zostały opracowane przed akcesją Polski do Unii Europejskiej i w związku z tym mogą znajdować się w nich nieaktualne już informacje.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22093.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22092.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17281 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17535.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17534.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.33.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.154.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.153.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.152.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.151.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych. Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną. Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa, napoje spirytusowe, wina i piwo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22100.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22099.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 190-203.
Celem publikacji jest analiza działań państw w obszarze bezpieczeństwa ekonomicznego z wykorzystaniem narzędzi ekonomicznych, poszukiwanie prawidłowości w działaniach państw, jak również okreslenie efektywności stosowanych metod i narzędzi z punktu widzenia zapewnienia bezpieczeństwa ekonomicznego. Przedstawiono wymiary bezpieczeństwa ekonomicznego, czyli bezpieczeństwo finansowe, surowcowo-energetyczne, żywnościowe oraz dostępu do czystej wody. Zaprezentowano także pozapaństwowe zagrożenia bezpieczeństwa ekonomicznego, czyli takie, które są pochodną funkcjonowania rynków finansowych, aktywności korporacji transnarodowych i zorganizowanych grup przestępczych oraz wpływ migracji i zmian klimatycznych na bezpieczeństwo ekonomiczne. Praca zawiera również elementy prognostyczne: podjęto próbę określenia wpływu trendów w stosunkach międzynarodowych na przyszłe zagrożenia dla bezpieczeństwa ekonomicznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12832.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 533-536. Indeks.
Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych. W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności. Część III dotyczy higieny produkcji. Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14729.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie. Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9688.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Autorzy omówili: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych, różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (ekonomiczne, klimatyczne, kulturowe, społeczne, psychologiczne), sposoby racjonalizacji żywienia ludności (polityka żywieniowa państwa, upowszechnianie wiedzy o żywieniu, wzbogacanie żywności, suplementacja diety). Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązywanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11494 [Magazyn 1], P.10154 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Autorzy omówili: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych, różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (ekonomiczne, klimatyczne, kulturowe, społeczne, psychologiczne), sposoby racjonalizacji żywienia ludności (polityka żywieniowa państwa, upowszechnianie wiedzy o żywieniu, wzbogacanie żywności, suplementacja diety). Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązywanie.
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18638.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22225.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22224.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej