Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(24)
Forma i typ
Książki
(24)
Publikacje naukowe
(8)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje fachowe
(2)
Dostępność
tylko na miejscu
(24)
dostępne
(23)
wypożyczone
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(7)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(18)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(24)
Autor
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Bandoła Katarzyna
(1)
Bertrandt Jerzy
(1)
Bieńczyk-Missala Agnieszka
(1)
Brzeziński Michał (politolog)
(1)
Brzostek-Kasprzak Bożena
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Ciekanowski Zbigniew
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Duczkowska-Małysz Katarzyna
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Grzebisz Witold
(1)
Grzebyk Patrycja
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Harasim Elżbieta
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Jarocki Tomasz
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Kler Paweł
(1)
Klusek Tomasz
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(1)
Kupiecki Robert (1967- )
(1)
Kuźniar Roman (1953- )
(1)
Kwasek Mariola
(1)
Kwiatkowski Cezary (1967- )
(1)
Lach Zbigniew
(1)
Madej Marek (politolog)
(1)
Mazur Marcel
(1)
Małgorzewicz Sylwia
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Pietrzak Piotr (1988- )
(1)
Pinkas Jarosław (1955- )
(1)
Pokrzywa Piotr
(1)
Potocki Artur (chemia)
(1)
Pronińska Kamila Maria
(1)
Płaczek Janusz (1956- )
(1)
Raczkowski Konrad
(1)
Rosiak Elżbieta
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Seweryn Michał
(1)
Sikora Tadeusz (1950- )
(1)
Sobczak-Malitka Wioleta
(1)
Sokała Witold
(1)
Sulowski Stanisław
(1)
Szeptycki Andrzej (politolog)
(1)
Szkolnicka Beata
(1)
Szot Wojciech M
(1)
Szymecka Agnieszka
(1)
Tabor Marek
(1)
Trafiałek Joanna
(1)
Wojciechowski Paweł (prawo)
(1)
Wojciuk Anna
(1)
Zając Joanna (dietetyka)
(1)
Zegar Józef Stanisław (1940- )
(1)
Zielińska Dorota (technolog żywności)
(1)
Łańcucki Jerzy
(1)
Łukasiewicz Katarzyna
(1)
Śledź Piotr (1980- )
(1)
Żuber Marian
(1)
Żukrowska Katarzyna (1949- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(8)
2010 - 2019
(12)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(11)
Kraj wydania
Polska
(24)
Język
polski
(24)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(5)
Lekarze
(2)
Dietetycy
(1)
Menedżerowie zdrowia
(1)
Prawnicy
(1)
Temat
Bezpieczeństwo żywności
(6)
Jakość żywności
(4)
Żywność
(4)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(3)
BEZPIECZEŃSTWO MIĘDZYNARODOWE
(2)
Bezpieczeństwo narodowe
(2)
Bezpieczeństwo publiczne
(2)
Odżywianie
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Rozwój zrównoważony
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
Antyterroryzm
(1)
BEZPIECZEŃSTWO
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PUBLICZNE
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
Bezpieczeństwo ekologiczne
(1)
Bezpieczeństwo ekonomiczne państwa
(1)
Bezpieczeństwo energetyczne państwa
(1)
Bezpieczeństwo międzynarodowe
(1)
Cyberbezpieczeństwo
(1)
Drobnoustroje
(1)
Epidemie
(1)
GEOPOLITYKA
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Logistyka wojskowa
(1)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
Mikrobiologia
(1)
NATO
(1)
NAWOŻENIE
(1)
Operacje pokojowe
(1)
Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ)
(1)
Organizacje międzynarodowe
(1)
PRZEMYSŁ ROLNO-SPOŻYWCZY
(1)
Polityka międzynarodowa
(1)
Polityka wewnętrzna
(1)
Popularyzacja wiedzy
(1)
Prawo wspólnotowe europejskie
(1)
Prawo żywnościowe
(1)
Produkcja żywności
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przemysł zbrojeniowy
(1)
Przepisy o żywności
(1)
ROLNICTWO
(1)
ROŚLINY UPRAWNE
(1)
SZKOŁA GŁÓWNA HANDLOWA (Warszawa). KATEDRA ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH
(1)
Samowystarczalność żywnościowa
(1)
Składniki odżywcze
(1)
System obronny państwa
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Technologia żywności
(1)
Toksykologia
(1)
Unia Europejska (UE)
(1)
WIEŚ
(1)
WSPÓLNA POLITYKA ROLNA UE
(1)
Wojna hybrydowa
(1)
Wojsko
(1)
Wojsko Polskie (1944- )
(1)
ZARZĄDZANIE
(1)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(1)
Zanieczyszczenia żywności
(1)
Żywienie chorych
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(2)
1989-2000
(2)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
AFRYKA
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Kraje byłego ZSRR
(1)
Rosja
(1)
Gatunek
Podręcznik
(6)
Opracowanie
(4)
Praca zbiorowa
(3)
Materiały pomocnicze
(1)
Monografia
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(7)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(5)
Rolnictwo i leśnictwo
(5)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(3)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Biologia
(1)
Historia
(1)
Transport i logistyka
(1)
Słowo kluczowe
bezpieczeństwo żywnościowe
(17)
bezpieczeństwo żywności
(8)
bezpieczeństwo ekologiczne
(5)
bezpieczeństwo energetyczne
(5)
żywność
(5)
bezpieczeństwo ekonomiczne
(4)
bezpieczeństwo
(3)
bezpieczeństwo międzynarodowe
(3)
jakość żywności
(3)
bezpieczeństwo informacyjne
(2)
bezpieczeństwo narodowe
(2)
higiena żywności
(2)
migracje
(2)
służby specjalne
(2)
terroryzm
(2)
zagrożenia bezpieczeństwa
(2)
zarządzanie bezpieczeństwem
(2)
zarządzanie jakością
(2)
zdrowie psychiczne
(2)
żywienie
(2)
Europejska Polityka Bezpieczeństwa i Obrony
(1)
NATO
(1)
ONZ
(1)
Straż Graniczna
(1)
Służba Celna
(1)
Unia Europejska
(1)
aktywność fizyczna
(1)
bezpieczeństwo cybernetyczne
(1)
bezpieczeństwo informatyczne
(1)
bezpieczeństwo klimatyczne
(1)
bezpieczeństwo kulturowe
(1)
bezpieczeństwo ludzkie
(1)
bezpieczeństwo militarne
(1)
bezpieczeństwo pracy
(1)
bezpieczeństwo publiczne
(1)
bezpieczeństwo społeczne
(1)
bezpieczeństwo wewnętrzne
(1)
bezpieczeństwo zdrowotne
(1)
bhp
(1)
edukacja żywieniowa
(1)
ekonomika bezpieczeństwa
(1)
ekstremizm
(1)
epidemiologia
(1)
fotosynteza
(1)
fundamentalizm religijny
(1)
genetyka
(1)
geopolityka
(1)
gleba
(1)
globalizacja
(1)
globalne ocieplenie
(1)
grzyby
(1)
handel narkotykami
(1)
impreza masowa
(1)
jakość
(1)
konflikt społeczny
(1)
konflikt zbrojny
(1)
kontrola żywności
(1)
korupcja
(1)
kryzys
(1)
kryzys epidemiologiczny
(1)
lotnictwo cywilne
(1)
mniejszość narodowa
(1)
nawożenie
(1)
normalizacja
(1)
nutraceutyki
(1)
obronność państwa
(1)
obszary wiejskie
(1)
otyłość
(1)
plonowanie roślin
(1)
polityka gospodarczo-obronna
(1)
polityka zdrowotna
(1)
prawo
(1)
prawo żywnościowe
(1)
produkcja żywnościowa
(1)
produkty spożywcze
(1)
przemysł zbrojeniowy
(1)
przestępczość zorganizowana
(1)
rolnictwo
(1)
rolnictwo ekologiczne
(1)
rolnictwo industrialne
(1)
rolnictwo zrównoważone
(1)
rośliny
(1)
rośliny uprawne
(1)
ryzosfera
(1)
separatyzm
(1)
siły zbrojne
(1)
skażenie biologiczne
(1)
sole mineralne
(1)
społeczna odpowiedzialność biznesu
(1)
spór terytorialny
(1)
stan zdrowia
(1)
strategia rozwoju
(1)
suplementacja
(1)
system zarządzania
(1)
szczepienia
(1)
sztuczna inteligencja
(1)
teoria bezpieczeństwa
(1)
transformacja rolnictwa
(1)
umieralność
(1)
ustawodawstwo żywnościowe
(1)
24 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 129-145.
W niniejszej książce podjęto próbę syntezy najważniejszych informacji dotyczących produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności z uwzględnieniem realiów i możliwości organizacyjno-wytwórczych polskiego rolnictwa. Przyjęto hipotezę, że produkcja żywności w skali globalnej, z całkowitym wykluczeniem chemizacji rolnictwa, nie jest możliwa, zaś stosowanie agrochemikaliów w sposób przemyślany i rozsądny stanowi czynnik plonochronny, także w aspekcie jakości płodów rolnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22047.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 105-119.
Monografia jest przeznaczona dla szerokiego grona Czytelników. Kolejne jej rozdziały poświęcone zostały takim zagadnieniom jak: - specyfika, wymiary i uwarunkowania bezpieczeństwa żywnościowego, - przegląd literatury w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, - wyzwania sektora rolno-spożywczego związane z zapewnieniem bezpieczeństwa żywnościowego, - działalność szkół wyższych na rzecz popularyzacji bezpieczeństwa żywnościowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23940.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm przy rozdziałach.
Higiena produkcji żywności rozumiana jest jako stworzenie warunków do produkcji wyrobów o odpowiedniej jakości zdrowotnej, czyli przede wszystkim bezpiecznych z punktu widzenia zdrowia konsumenta. Bezpieczeństwo żywno­ści (food safety) jest priorytetowym zagadnieniem na świecie, a w krajach Unii Europejskiej - głównym tematem nowych regulacji prawnych i przeznaczonych do finansowania projektów badawczych (6. Program Ramowy). Odpowiedzialność za higienę produkcji żywności ponoszą jej producenci, tak więc znajomość tych zagadnień przez nich jest niezbędna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17563 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18672.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18671.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
System prawa żywnościowego / Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski. - Stan prawny na 1 lutego 2017 r. - Warszawa : Wolters Kluwer, 2017. - 573 strony : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 551-567.
Opracowanie, mające charakter systemu prawa, ujmuje prawo żywnościowe jako wyodrębnioną dyscyplinę o znaczącym obszarze regulacji bezpieczeństwa i jakości żywności, zawierającą wymagania wobec rolników i przedsiębiorców w całym łańcuchu żywnościowym, w szczególności w zakresie higieny żywności, jej urzędowej kontroli, znakowania, reklamy i prezentacji. Obejmuje również problematykę analizy ryzyka (ocena, zarządzanie, informowanie) oraz systemów jakości żywności prawa publicznego (żywność ekologiczna, żywność genetycznie zmodyfikowana, żywność regionalna i tradycyjna, żywność wyróżniana znakiem władzy publicznej) i prywatnego. Omawia ponadto szczególne zagadnienia suplementów diety oraz praw człowieka w prawie żywnościowym, będących wyznacznikiem konstytucyjnej i międzynarodowej ochrony udzielanej prawu do odpowiedniej żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18700.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
"Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej." Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18610.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22096.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22095.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie kliniczne : praktyczne zagadnienia. T. 1 / pod redakcją Sylwii Małgorzewicz. - Wydanie I. - Lublin : Wydawnictwo Czelej, 2020. - IX, [1], 208 stron : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
„Żywienie kliniczne. Praktyczne zagadnienia” to obowiązkowa pozycja, poruszająca aktualne problemy żywienia klinicznego dla studentów kierunków medycznych, lekarzy praktyków, jak i pacjentów i ich rodzin w warunkach domowych. Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak:: - rola składników odżywczych, - bezpieczeństwo żywności i żywienia, - zalecenia żywieniowe, - zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietolerancjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych, - problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20865.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20864.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18371.X.6 [Magazyn 1], P.18372.X.6 [Magazyn 1], P.18373.X.6 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20932.X.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20931.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18638.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22225.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22224.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 533-581. Indeks.
Od pierwszego wydania tego podręcznika upłynęło niewiele ponad osiem lat. Natomiast w obszarze, którego dotyczy, wydaje się, że minęła epoka. Wówczas liberalny porządek międzynarodowy, z dominacją Zachodu w sferze bezpieczeństwa, mocno - przynajmniej było takie wrażenie - się trzymał. Zachód dyktował warunki gry i narzucał narrację.Obecnie znajdujemy się w odmiennej sytuacji. Choć to dopiero początek nowej fazy ewolucji porządku międzynarodowego i związanej z nim kwestii bezpieczeństwa, te nowe zjawiska są już silnie widoczne. Po pierwsze, w płaszczyźnie geopolitycznej mamy do czynienia z potężnym awansem Chin (nowy bipolaryzm) oraz wzrostem znaczenia reszty świata. Nawet słaba gospodarczo Rosja stała się militarnie asertywna. Zachód definitywnie stracił swobodę strategiczną w skali globalnej. Po drugie, choć nadal dochodzi do klasycznych konfliktów, zmagania między największymi przeniosły się do sfery informatycznej, do cyberprzestrzeni. Tam także masowo sączy się się fake news i uprawia dywersję informacyjną. Jak skutecznie - wystarczy wskazać wpływ Rosji na wybory prezydenckie w USA czy brexit. Wyrafinowane technologie, za chwilę także sztuczna inteligencja, zaczynają zastępować bezpośrednie użycie siły.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 23446.X.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23445.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozdziały lub artykuły tej książki skatalogowano pod własnymi tytułami. Dostępne pod tytułem pracy zbiorowej.
Książka jest opracowaniem zbiorowym dotyczącym wybranych zagadnień współczesnego bezpieczeństwa, w szczególności bezpieczeństwa wewnętrznego. Tematyka ta nie traci na aktualności. Wręcz przeciwnie. Znajduje coraz szersze zrozumienie i uznanie, tak w aspekcie teoretycznym, związanym z wiedzą o bezpieczeństwie, w tym jego tożsamością, jak również w aspekcie praktycznym, odnoszonym np. do sprawnego funkcjonowania państwa, stabilnych stosunków społecznych lub warunków prowadzenia działalności gospodarczej. Wszechstronne zainteresowanie bezpieczeństwem wyrażają realizowane kierunki studiów, głównie bezpieczeństwo wewnętrzne, bezpieczeństwo narodowe oraz inżynieria bezpieczeństwa. W wyniku ostatniej reformy szkolnictwa wyższego zapewne powstaną nowe programy kształcenia, a wraz z nimi kolejne kierunki studiów, specjalizacje i specjalności. Rozwojowi dydaktyki towarzyszą zmiany w wykazie obszarów wiedzy, dziedzin nauki i dyscyplin naukowych. Od 2011 r. funkcjonuje nowa dyscyplina naukowa – nauki o bezpieczeństwie, wyodrębniona w ramach dziedziny nauk społecznych. Jej rozwój powinien odbywać się w ramach szeroko rozumianego procesu internacjonalizacji nauki oraz akceptacji interdyscyplinarnego modelu prowadzenia badań naukowych. Książka składa się z artykułów napisanych w okresie od września 2013 r. do listopada 2014 r. Jej treść została podzielona na trzy części – tytułowe wymiary bezpieczeństwa: teoretyczny, przedmiotowy oraz podmiotowy. (ze Wstępu)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17948.X.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17947.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Materiały z konf., 5 maja 2008 r., Warszawa.
Tekst częśc. ang. Spis treści także ang.
Bibliogr. przy ref.
Książka jest owocem prac konferencji zorganizowanej 5 maja 2009 r. w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Dotyczyła ona szans, jakie dla rolnictwa i przemysłu spożywczego stworzyło rozszerzenie Unii i skupiła blisko czterystu przedstawicieli środowisk naukowych, eksperckich, samorządów terytorialnych, organizacji sektora rolno-spożywczego, a także instytucji rządowych, zajmujących się tą problematyką. Tematy referatów krajowych i zagranicznych uczestników konferencji poświęcone zostały zaś niezwykle aktualnemu problemowi Wspólnej Polityki Rolnej i jej przeglądowi (tzw. health check).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8273 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9789.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9612.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 412-421. Indeks.
Autor przedstawił w książce wybrane zagadnienia z zakresu nauk podstawowych, związane ze wzrostem, rozwojem i plonowaniem roślin uprawnych. Szczegolną uwagę poświęcił mineralnemu żywieniu roślin, uwzględniając objawy nadmiaru i niedoboru poszczególnych składników mineralnych, a także problematyce żyzności gleby. Wyjaśnienie w podręczniku złożonych mechanizmów reakcji uprawianych roślin na czynniki siedliska przygotowuje Czytelnika do podejmowania trafnych decyzji dotyczących tworzenia racjonalnego systemu nawożenia, uwzględniającego bezpieczeństwo środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7117.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7966.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biała Seria PTNP)
Niniejsza publikacja odzwierciedla polską i europejską percpecję bezpieczeństwa międzynarodowego i pokazuje wieloaspektowość tej problematyki. Dla większej przejrzystości została podzielona na trzy części dotyczące: wybranych problemów bezpieczeństwa Polski, współczesnej Europy jako specyficznej przestrzeni geostrategicznej oraz istotniejszych wyzwań i zagrożeń dla bezpieczeństwa Unii Europejskiej oraz środków, jakimi podmiot ów dysponuje. Książka ma na celu poszerzyć wiedzę o bezpieczeństwie Polski, Europy i świata oraz zainspirować Czytelników do twórczych przemysleń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12948.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Logistyka Wojskowego)
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy pracach.
Niniejsza publikacja ma swojego adresata, ponieważ może służyć oczekiwaniom środowisk naukowych, naukowo - dydaktycznych nie tylko wojskowych wyższych uczelni oraz instytucji, w których gestii spoczywa bezpieczeństwo żywnościowe. Książka może być także użyteczna nie tylko dla studentów, ale i podmiotów gospodarczych. Fragment recenzji prof. dr. hab. Lecha Kościeleckiego
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21929.X.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21036.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zarządzanie.)
Bibliogr. s. 369-370, wykaz aktów prawnych s. 370-371. Indeks.
Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak: podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne; podstawy ustawodawstwa żywnościowego; dobre praktyki produkcyjne i higieniczne; system HACCP; metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów. Przedstawione zagadnienia teoretyczne zostały poparte przez Autorów licznymi przykładami z praktyki gospodarczej. Na końcu książki zamieszczono dwa aneksy zawierające przykładowe księgi: HACCP dla zakładu przetwórczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zakładu gastronomicznego. Publikacja jest przeznaczona zarówno dla wykładowców, doktorantów i studentów uczelni wyższych na kierunkach technologii żywności, żywienia człowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o żywności, jak i dla wszystkich tych, którzy zajmują się przetwórstwem i dystrybucją żywności w praktyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15118 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16082.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16081.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia strony 310-328.
Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17291 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17531.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17530.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przedsiębiorczość w XXI Wieku)
Bibliogr., wykaz aktów prawnych przy pracach.
Książka koncentruje się na zagadnieniach bezpieczeństwa żywności w erze globalizacji. Odpowiada na pytania: jaka jest skala problemu bezpieczeństwa żywności i jakie są podstawowe zagrożenia w tym względzie?, jakie mechanizmy polityczne i prawne stoją na straży tego bezpieczeństwa?, jaka jest skala nieprawidłowości w zakresie bezpieczeństwa żywności?, jakie służby i uregulowania prawne mają nas przed nimi chronić?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11722.X.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12913.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Konkurencyjność Polskiej Gospodarki Żywnościowej w Warunkach Globalizacji i Integracji Europejskiej : program wieloletni 2011-2014 ; nr 59.)
Bibliogr., netogr. s. 153-[160].
Praca została zrealizowana w ramach zadania badawczego Rolnictwo zrównoważone a bezpieczna żywność i zdrowie w temacie Konkurencyjność rolnictwa zrównoważonego, bedącego częścią Programu Wieloletniego 2011-2014. Monografia powstała przy współpracy pracowników Instytutu Ekonomiki i Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB z ekspertem z Instytutu Kardiologii w Warszawie, który podjął próbę oceny: (1) związku pomiedzy poziomem i strukturą spożycia żywności w Polsce a poziomem umieralności spowodowanej wybranymi grupami chorób, (2) związku między wybranymi poziomami klasycznych czynników a poziomem umieralności z powodu wybranych grup chorób, (3) związku miedzy wybranymi czynnikami ekologiczno-środowiskowymi a umieralnością oraz (4) wartości predykcyjnej wybranych składników jakości diety na ryzyko zgonu. [ze wstępu]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14639.XVII.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 180-183.
W niniejszej monografii Autor zaprezentował potencjał zagrożeń kryzysowych państwa, a także kompleksowe podejście do problematyki oceny różnych zjawisk w kontekście zagrożeń. Publikacja może być wykorzystana zarówno w szkolnictwie wojskowym, jak i w instytucjach zajmujących się problematyką bezpieczeństwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11764.X.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12953.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
W książce zaprezentowano modele, funkcje i wymagania najważniejszych znormalizowanych systemów zarządzania. Omówiono systemy zarządzania w następujących dziedzinach: zarządzanie jakością, zarządzanie bezpieczeństwem i higieną żywności, zarządzanie ryzykiem, zarządzanie wynikami i wizerunkiem organizacji. Ponadto dokonano próby odwzorowania cyklu życia znormalizowanych systemów zarządzania z uwzględnieniem fazy projektowania, oceny i ciągłego doskonalenia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14257.IX.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15073.IX.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej