Sorting
Source
Books
(81)
Form of Work
Książki
(79)
Publikacje dydaktyczne
(14)
Publikacje naukowe
(9)
Publikacje fachowe
(5)
Publikacje informacyjne
(3)
E-booki
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Status
available
(100)
only on-site
(71)
unknown
(2)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(43)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(58)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(72)
Author
Gawęcki Jan (1944- )
(8)
Kunachowicz Hanna
(7)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Staroszczyk Hanna
(6)
Iwanow Krystyna
(5)
Nadolna Irena
(5)
Przygoda Beata
(5)
Czarniecka-Skubina Ewa
(3)
Fiedurek Jan (1950- )
(3)
Korczak Józef (1951- )
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Biernat Jadwiga (1944- )
(2)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Grajeta Halina
(2)
Grzesińska Wiesława
(2)
Kondracki Stanisław
(2)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Rosiak Elżbieta
(2)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Trafiałek Joanna
(2)
Zarzecka Krystyna (1956- )
(2)
Adamiec Janusz (chemik)
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bartnik Ewa
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Bańkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Borawska Maria H. (1949- )
(1)
Bryła Paweł (ekonomia)
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chłopicka Joanna
(1)
Dankowska Anna
(1)
Domański Tomasz (1953- )
(1)
Drygas Mirosław
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(1)
Gajda Robert
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Golik Paweł
(1)
Golinowska Maria (1948-2015)
(1)
Goszczyński Wojciech (1983- )
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Hamułka Jadwiga
(1)
Ihnatowicz Paulina
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jasik-Ślęzak Jolanta
(1)
Jasińska Iwona
(1)
Jaworska Danuta (nauki techniczne)
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Kajak-Siemaszko Katarzyna
(1)
Karczewski Jan Kazimierz
(1)
Karski Jerzy Bohdan (-2009)
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Klensporf-Pawlik Dorota
(1)
Klimczak Inga
(1)
Klimczyk Joanna
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kmiecik Dominik
(1)
Kolanowski Wojciech
(1)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(1)
Korzeniowska-Ginter Renata
(1)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Kowal Krystyna
(1)
Kowalczuk Iwona (rolnictwo)
(1)
Kołodziejczyk Anna
(1)
Księżopolski Krzysztof Michał
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Kwapich Edyta
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Latoch Agnieszka
(1)
Libudzisz Zdzisława
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Majewska Dorota (technolog żywności)
(1)
Majewska Magdalena (medycyna)
(1)
Markiewicz-Żukowska Renata
(1)
Matuszewska Irena
(1)
Mepham Ben (1940- )
(1)
Meredyk Kazimierz (1945- )
(1)
Michalak Marta
(1)
Michota-Katulska Ewa
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Niemirowicz-Szczytt Katarzyna (1949- )
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Nurzyńska Iwona
(1)
Obrzut Magdalena
(1)
Olędzka Regina
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Year
2020 - 2025
(16)
2010 - 2019
(45)
2000 - 2009
(19)
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
2001-
(34)
Country
Poland
(81)
Language
Polish
(81)
English
(2)
Audience Group
Szkoły wyższe
(16)
Lekarze
(2)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Farmaceuci
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Subject
Żywność
(27)
Odżywianie
(12)
ODŻYWIANIE
(10)
ŻYWNOŚĆ
(10)
Chemia
(6)
Jakość żywności
(5)
Bezpieczeństwo żywności
(4)
Dietetyka
(4)
ROLNICTWO
(4)
Wartość odżywcza
(4)
Zdrowe żywienie
(4)
Zdrowie publiczne
(4)
Biochemia
(3)
Rolnictwo ekologiczne
(3)
Technologia żywności
(3)
Towaroznawstwo
(3)
DIETETYKA
(2)
GLOBALIZACJA
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Interakcje leków
(2)
Konserwacja żywności
(2)
Konsumenci (ekonomia)
(2)
Leki
(2)
Profilaktyka zdrowotna
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Suplementy diety
(2)
Surowce roślinne
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO EKONOMICZNE PAŃSTWA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BIOETYKA
(1)
BIOTECHNOLOGIA
(1)
Białko spożywcze
(1)
Bromatologia
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroby ludzi
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Drobnoustroje
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
EKOLOGIA
(1)
FIRMA (nazwa)
(1)
Farmacja
(1)
Fizjologia
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
HIGIENA
(1)
HOTELARSTWO
(1)
Handel
(1)
Higiena
(1)
INTEGRACJA GOSPODARCZA
(1)
Jakość produktu
(1)
KONSUMENCI (ekon.)
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kucharstwo
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leki pochodzenia roślinnego
(1)
MEDYCYNA SPOŁECZNA
(1)
MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA
(1)
Marketing
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Mikrobiologia
(1)
Normy żywienia
(1)
Odzywianie
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
Organoleptyka
(1)
POLITYKA MIĘDZYNARODOWA
(1)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(1)
Polityka publiczna
(1)
Prawo wspólnotowe europejskie
(1)
Prawo żywnościowe
(1)
Produkcja rolnicza
(1)
Produkcja żywności
(1)
Produkt regionalny
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Przepisy o żywności
(1)
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
(1)
ROŚLINY
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
SPOŻYCIE
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Sprzedawcy i sprzedawczynie
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
TURYSTYKA
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Toksykologia żywności
(1)
UNIA EUROPEJSKA
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wpływ na zdrowie ludzi
(1)
Wspólna Polityka Rolna UE
(1)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
Subject: time
2001-
(8)
1989-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-0
(1)
Subject: place
Polska
(5)
Francja
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Podlasie
(1)
Powiat poznański (woj. wielkopolskie)
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(24)
Opracowanie
(6)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
Monografia
(3)
Raport z badań
(3)
Tablice i wzory
(3)
Podręczniki akademickie
(2)
Poradnik
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(29)
Rolnictwo i leśnictwo
(14)
Chemia
(11)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Biologia
(3)
Inżynieria i technika
(2)
Kulinaria
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Słowo kluczowe
żywność
(62)
żywienie
(16)
składniki odżywcze
(13)
dieta
(12)
żywność modyfikowana genetycznie
(11)
wartość odżywcza
(9)
zdrowie
(9)
witaminy
(8)
białka
(7)
rolnictwo ekologiczne
(7)
żywność ekologiczna
(7)
chemia
(6)
otyłość
(6)
normy żywienia
(5)
odżywianie się
(5)
składniki mineralne
(5)
suplement diety
(5)
woda
(5)
dietetyka
(4)
epidemiologia
(4)
gastronomia
(4)
konsument
(4)
leki
(4)
marketing
(4)
odżywianie
(4)
profilaktyka
(4)
rolnictwo
(4)
tłuszcze
(4)
węglowodany
(4)
alergeny
(3)
barwniki roślinne
(3)
bezpieczeństwo
(3)
bezpieczeństwo żywności
(3)
biotechnologia
(3)
bioterroryzm
(3)
choroby przewlekłe
(3)
hodowla zwierząt
(3)
lipidy
(3)
mierniki zdrowotne
(3)
rodniki
(3)
sacharydy
(3)
toksyny
(3)
turystyka
(3)
zatrucie pokarmowe
(3)
żywność funkcjonalna
(3)
Polska
(2)
agroturystyka
(2)
aktywność fizyczna
(2)
bezpieczeństwo żywnościowe
(2)
białka pokarmowe
(2)
bromatologia
(2)
choroby układu krążenia
(2)
globalizacja
(2)
higiena
(2)
hodowla roślin
(2)
indeks glikemiczny
(2)
jakość
(2)
jakość żywności
(2)
konsumpcja
(2)
leczenie dietą
(2)
logistyka gospodarcza
(2)
migracje
(2)
nadciśnienie tętnicze
(2)
nadwaga
(2)
nawyki żywieniowe
(2)
organizm modyfikowany genetycznie
(2)
produkcja rolna
(2)
promocja zdrowia
(2)
przemiana materii
(2)
racjonalne żywienie
(2)
rekreacja
(2)
równowaga ekologiczna
(2)
suplementy diety
(2)
surowce roślinne
(2)
technologia żywności
(2)
wegetarianizm
(2)
zagrożenia zdrowia
(2)
zanieczyszczenie środowiska
(2)
zarządzanie jakością
(2)
zdrowie psychiczne
(2)
AIDS
(1)
FODMAP
(1)
Francja
(1)
GMO
(1)
Narodowy Program Zdrowia
(1)
Program Siedmiu Kroków
(1)
Unia Europejska
(1)
Wspólna Polityka Rolna
(1)
Yin-Yang
(1)
akulturacja
(1)
alkoholizm
(1)
analiza sensoryczna
(1)
badania
(1)
badanie sposobu żywienia
(1)
bezpieczeństwo ekonomiczne
(1)
bezpieczeństwo środowiskowe
(1)
bhp
(1)
bieda
(1)
biochemia
(1)
bioetyka
(1)
81 results Filter
Book
In basket
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 305-344.
Dzięki tej książce dowiesz się, jakie składniki warto wprowadzić do codziennej diety i jak je łączyć, aby najskuteczniej zaopiekować się swoim ciałem i umysłem. Nauczysz się czytać składy preparatów dostępnych na rynku i rozpoznawać te, które są bezpieczne i skuteczne. Poznasz składniki, które wesprą twoją walkę z trądzikiem, otyłością, bezsennością czy stresem. Dowiesz się też, co może pomóc Ci w łagodzeniu objawów insulinooporności, PCOS oraz chorób tarczycy.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24259.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 24258.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Wykaz norm przy niektórych rozdziałach. Indeksy.
W książce autorki przedstawiły aktualny stan wiedzy z zakresu psychofizjologicznych podstaw ocen sensorycznych żywności, doboru i metod szkolenia zespołów oceniających oraz warunków prawidłowego przeprowadzania ocen. W sposób szczegółowy i wyczerpujący omówiły metody analizy sensorycznej (poświęcając tym zagadnieniom sześć rozdziałów) oraz sensorycznych badań konsumenckich (trzy rozdziały). Materiał uzupełnia problematyka interpretacji uzyskanych wyników oraz terminologia pojęć stosowanych w analizie sensorycznej i badaniach konsumenckich. Ze spisem treści książki Czytelnik może się zapoznać tutaj lub poprzez wejście na wyżej podany link. Do opracowania monografii autorki wykorzystały obszerną literaturę przedmiotu oraz wiedzę nabytą w ciągu wieloletniej pracy naukowej. Analityczne podejście do przedstawianych problemów, twórcza ich interpretacja i równoczesne ilustrowanie metod analizy sensorycznej licznymi przykładami zastosowań nadaje dziełu wymiar aplikacyjny. Publikacja może stanowić cenny materiał źródłowy dla naukowców, posłuży jako pomoc dydaktyczna dla nauczycieli i studentów kształcących się na kierunkach związanych z naukami o żywności i żywieniu człowieka, umożliwi technologom dobór metod oceny sensorycznej, zwłaszcza w projektowaniu nowych produktów żywnościowych lub w ulepszaniu już wytwarzanych, a także ułatwi podnoszenie kwalifikacji zawodowych pracownikom laboratoriów kontrolnych i zakładów przemysłu spożywczego.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19072.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19071.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Materiały Dydaktyczne / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, ISSN 1689-7412 ; 371)
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych i norm przy rozdziałach.
Publikacja zawiera materiały niezbędne do przeprowadzania ćwiczeń kształtujących umiejętności dokonywania oceny porównawczej jakości wybranych produktów żywnościowych: przetworów zbożowych, pieczywa, tłuszczów jadalnych, przetworów owocowych i warzywnych, cukru, wyrobów cukierniczych, miodu, mleka i mlecznych napojów fermentowanych, kawy, piwa, przetworów mięsnych i rybnych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18825.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 23634.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 23633.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby. Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19052.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19051.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności ; 10)
Bibliogr. s. 131-134.
Głównym celem książki jest przybliżenie Czytelnikowi pojęcia racjonalnego żywienia, tego jak osiągnięcia biologii, chemii i innych nauk przyrodniczych implementowane są do nauki o żywieniu i jak ta nauka stara się kreować w społeczeństwie zdrowy model spożycia żywności. Kluczową pozycję w tym względzie zajmują normy żywieniowe, w których zawiera się współczesna i najbardziej wiarygodna wiedza o potrzebach pokarmowych człowieka i profilaktyce zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11840.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13014.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm przy rozdziałach.
Higiena produkcji żywności rozumiana jest jako stworzenie warunków do produkcji wyrobów o odpowiedniej jakości zdrowotnej, czyli przede wszystkim bezpiecznych z punktu widzenia zdrowia konsumenta. Bezpieczeństwo żywno­ści (food safety) jest priorytetowym zagadnieniem na świecie, a w krajach Unii Europejskiej - głównym tematem nowych regulacji prawnych i przeznaczonych do finansowania projektów badawczych (6. Program Ramowy). Odpowiedzialność za higienę produkcji żywności ponoszą jej producenci, tak więc znajomość tych zagadnień przez nich jest niezbędna.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17563 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18672.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18671.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
System prawa żywnościowego / Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski. - Stan prawny na 1 lutego 2017 r. - Warszawa : Wolters Kluwer, 2017. - 573 strony : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 551-567.
Opracowanie, mające charakter systemu prawa, ujmuje prawo żywnościowe jako wyodrębnioną dyscyplinę o znaczącym obszarze regulacji bezpieczeństwa i jakości żywności, zawierającą wymagania wobec rolników i przedsiębiorców w całym łańcuchu żywnościowym, w szczególności w zakresie higieny żywności, jej urzędowej kontroli, znakowania, reklamy i prezentacji. Obejmuje również problematykę analizy ryzyka (ocena, zarządzanie, informowanie) oraz systemów jakości żywności prawa publicznego (żywność ekologiczna, żywność genetycznie zmodyfikowana, żywność regionalna i tradycyjna, żywność wyróżniana znakiem władzy publicznej) i prywatnego. Omawia ponadto szczególne zagadnienia suplementów diety oraz praw człowieka w prawie żywnościowym, będących wyznacznikiem konstytucyjnej i międzynarodowej ochrony udzielanej prawu do odpowiedniej żywności.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18700.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia strony 310-328.
Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17291 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17531.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17530.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17249 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17304.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17303.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17910.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17909.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. F.635.XVIII.10 [Magazyn 1], F.632.XVIII.10 [Magazyn 1], F.634.XVIII.10 [Magazyn 1], F.633.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Dane zawarte w tabelach umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie. W obecnym wydaniu – zgodnie z nowymi przepisami – poza współczynnikami przeliczeniowymi białka, tłuszczu i węglowodanów przy obliczaniu wartości energetycznej produktów i potraw uwzględniono współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.9859 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.9858.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.9857.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11426.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 151-152. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwia szybką ocenę, który produkt czy potrawa są nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotyczące wartości energetycznej, uwzględniając współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego oraz dodano rozdział zawierający skład naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód leczniczych występujących na polskim rynku.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12657 [Magazyn 1], P.12656 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12654.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.12655.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13465.XVIII.10 [Czytelnia B], P.12653.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.782.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony: 151-152. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwia szybką ocenę, który produkt czy potrawa są nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotyczące wartości energetycznej, uwzględniając współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego oraz dodano rozdział zawierający skład naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód leczniczych występujących na polskim rynku.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17342 [Magazyn 1], P.17344 [Magazyn 1], P.17343 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17912.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17911.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Rozdziały lub artykuły tej książki skatalogowano pod własnymi tytułami. Dostępne pod tytułem pracy zbiorowej.
Bibliogr. przy pracach.
Ogólnym, długofalowym problemem badań w ramach serii Rynek produktów żywnościowych, jest problem sprawności i ekspansji przedsiębiorstwa branży żywnościowej w Polsce. Przy czym analizuje się głownie przedsiębiorstwa podlaskie, osiągające w ostatnich latach poważne sukcesy gospodarcze i zwiększające swój udział w strukturze rynku krajowego oraz europejskiego. Wykazały się one w latach 1995-2010, niespotykaną wcześniej sprawnością w zakresie dostosowań technicznych, produkcyjnych i rynkowych. Jak wiadomo, przystosowania te sprowadzić można do wzrostu wartości sprzedaży, produkcji, udziału w rynku, poprawy pozycji konkurencyjnej, wreszcie wzrostu efektywności.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16991.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 162-177. Indeks.
Publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia zagadnienia z zakresu utrwalania i przechowywania żywności w aspekcie ograniczenia marnowania żywności: Skala marnowania żywności; Konsekwencje marnowania żywności; Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności; Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności; Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania; Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczych podczas przechowywania; Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta; Sposoby ograniczania marnowania żywności
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18743.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 23034.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 23033.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Interakcje leków z żywnością / dr n. farm. Magdalena Obrzut ; [redaktor merytoryczny: Magdalena Majewska]. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - [12], 237 stron : portret ; 24 cm.
W obrębie wydania dodruk.
Bibliografia, netografia na stronach 191-230. Indeks.
Niniejsza monografia, bazując na najświeższych doniesieniach naukowych w sposób kompleksowy i zrozumiały omawia ryzyko osłabienia lub nasilenia działania leku poprzez żywność. Stanowi ważne źródło informacji dla dietetyków, lekarzy i farmaceutów, by pokazać pacjentom, że „nie chodzi o to żeby lek zażyć – ale żeby zażyć go tak, by miał szansę działać”
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24161.XVIII.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 24160.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
A study on food brand / Joanna Szwacka-Mokrzycka. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011. - 122, [1] s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 115-116.
Celem publikacji jest przedstawienie problemów marki żywności w jej otoczeniu rynkowym. Tematyka książki obejmuje podstawowe pojęcia związane z marką żywności, instrumenty budowania wizerunku i strategii marki, fazy jej rozwoju oraz zagadnienie badania poziomu nasycenia rynku. Prezentuje wyniki badań dotyczących zapotrzebowania na żywność pod względem ekonomicznym, socjologicznym i psychologicznym.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12069 [Magazyn 1], P.12070 [Magazyn 1] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 119-130.
Zapotrzebowanie na żywność w związku z powiększającą się populacją będzie rosło. Do 2050 r. na Ziemi będzie mieszkać prawie 10 miliardów ludzi. To prawie 2 miliardy więcej niż teraz. Systemy żywnościowe obecnie są największym jednorodnym źródłem emisji gazów cieplarnianych, głównym powodem gwałtownego spadku bioróżnorodności i zanieczyszczenia wód gruntowych oraz mórz i oceanów. Książka omawia wybrane instrumenty polityki publicznej, których celem jest zmiana zachowań konsumentów oraz dystrybutorów żywności na bardziej zrównoważone, a także implikacje ekonomiczne, społeczne oraz środowiskowe tych instrumentów. Z publikacji można dowiedzieć się: • czym jest zrównoważona konsumpcja i jakie są jej zasady • dlaczego w szczególnych przypadkach wskazane jest zastosowanie instrumentów rynkowych i regulacyjnych zmieniających zachowania konsumentów i dystrybutorów dotyczące żywności • z jakim profilem społeczno-ekonomicznym konsumentów była powiązana większa akceptacja społeczna interwencji w konsumpcję i dystrybucję żywności w przeprowadzonych badaniach.Książka skierowana jest do osób zainteresowanych zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w zrównoważonym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą na konsumenta i dystrybucję w celu uzyskania bardziej zrównoważonego sposobu gospodarowania żywnością w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 21030.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 21029.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again