Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(60)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(60)
Publikacje naukowe
(5)
E-booki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(59)
dostępne
(58)
wypożyczone
(6)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(20)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(44)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(59)
Autor
Minkina Mirosław
(8)
Kubiak Mariusz (nauki wojskowe)
(6)
Korczak Józef (1951- )
(3)
Kotecki Andrzej (1952- )
(3)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(2)
Furmankiewicz Marek
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Jaczyński Stanisław (1951- )
(2)
Kubiak Mariusz (nauki o obronności)
(2)
Mazurek-Kusiak Anna K
(2)
Roman Adam (1966- )
(2)
Sawicki Bogusław (1952- )
(2)
Wawrzynowicz Jacek
(2)
Andrzejewska Jadwiga
(1)
Artyszak Arkadiusz
(1)
Barszczewski Wiesław
(1)
Bartkowiak-Broda Iwona
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Bielski Stanisław (agronomia)
(1)
Biniak-Pieróg Małgorzata
(1)
Bobrecka-Jamro Dorota
(1)
Bogda Adam (1932-2007)
(1)
Bronowicka-Mielniczuk Urszula
(1)
Budzyński Wojciech (1948-2018)
(1)
Bunalski Marek
(1)
Burdajkiewicz Stanisław
(1)
Cais-Sokolińska Dorota
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarnecki Zbigniew
(1)
Czerwińska-Kayzer Dorota
(1)
Dobicki Wojciech (1960- )
(1)
Dubis Bogdan
(1)
Durau Beata
(1)
Dwiecki Krzysztof
(1)
Dybała Anna
(1)
Eckert Robert
(1)
Filistowicz Andrzej (1947- )
(1)
Fordoński Gabriel
(1)
Gantner Magdalena (1967- )
(1)
Golan Katarzyna
(1)
Golinowska Maria (1948-2015)
(1)
Gruszecki Tomasz
(1)
Gumienna Małgorzata
(1)
Górecka Danuta
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Górska-Drabik Edyta
(1)
Gąsiorowska Barbara (1954- )
(1)
Głąb Lilianna
(1)
Haber Zbigniew (1930-2009)
(1)
Harasimiuk Marian (1941- )
(1)
Harasimowicz-HermannGrażyna
(1)
Houszka Hanna
(1)
Hęś Marzena
(1)
Jakubczak Ryszard (1951- )
(1)
Jankowski Krzysztof
(1)
Jarmoszko Stanisław
(1)
Jasek Stanisław (1943- )
(1)
Jasińska-Stępniak Aldona
(1)
Jaskulska Iwona
(1)
Jaskulski Dariusz
(1)
Jaśkowski Jędrzej Maria (1954- )
(1)
Jeżewska-Witkowska Grażyna
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kalinowski Romuald (nauki wojskowe)
(1)
Karczewska Anna
(1)
Kawka Alicja
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Klimek Rudolf (1932- )
(1)
Kmieć Katarzyna (ogrodnictwo)
(1)
Kobus-Cisowska Joanna
(1)
Kot Izabela
(1)
Kozak Marcin
(1)
Kołodziej Barbara (1950- )
(1)
Kołodziejczyk Marek
(1)
Kruś Stefan (1926- )
(1)
Krysztofiak Adam
(1)
Krysztofiak Krystyna
(1)
Królikowska Karolina
(1)
Kubasik Wojciech
(1)
Kuc Piotr (rolnictwo)
(1)
Kulig Bogdan
(1)
Kuna-Broniowska Izabela
(1)
Kunikowski Jerzy (1945- )
(1)
Kurtek Paweł
(1)
Kwaśna Hanna
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Leszczyński Bogumił (biochemia)
(1)
Leszczyński Bogumił (nauki medyczne)
(1)
Leśniewski Michał Adam
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Makarewicz-Marcinkiewicz Agnieszka
(1)
Malarewicz Andrzej (1940- )
(1)
Malarewicz Andrzej (1940-2019)
(1)
Mańkowska Grażyna
(1)
Mańkowski Jerzy
(1)
Michalski Tadeusz (nauki rolnicze)
(1)
Napiórkowska-Kowalik Jolanta (1939-2017)
(1)
Nesterowicz Mirosław (1942- )
(1)
Nogala-Kałucka Małgorzata
(1)
Nowacka Wanda
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(47)
2000 - 2009
(7)
Okres powstania dzieła
2001-
(13)
Kraj wydania
Polska
(62)
Język
polski
(62)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Analitycy ekonomiczni
(1)
Przedsiębiorcy
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Temat
BEZPIECZEŃSTWO NARODOWE
(7)
BEZPIECZEŃSTWO MIĘDZYNARODOWE
(5)
Żywność
(4)
Agrotechnika
(3)
BEZPIECZEŃSTWO PUBLICZNE
(3)
Towaroznawstwo
(3)
Uprawa roślin
(3)
Bezpieczeństwo narodowe
(2)
EKOROZWÓJ
(2)
GOSPODARKA
(2)
Gospodarka
(2)
Partnerstwo lokalne
(2)
Przedsiębiorstwo
(2)
Społeczeństwo obywatelskie
(2)
Społeczności lokalne
(2)
TERRORYZM
(2)
Wieś
(2)
Zootechnika
(2)
AGROBIZNES
(1)
AGROTURYSTYKA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO OSOBISTE
(1)
Bezpieczeństwo międzynarodowe
(1)
Bezpieczeństwo społeczne
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biochemia
(1)
Biometeorologia
(1)
CIĄGNIKI
(1)
CIĄŻA
(1)
Chemia analityczna
(1)
Chów zwierząt
(1)
Ciąża
(1)
DZIAŁANIA NIEREGULARNE (wojsk.)
(1)
EDUKACJA EKOLOGICZNA
(1)
EDUKACJA dla BEZPIECZEŃSTWA
(1)
EKONOMIA
(1)
Embriotransfer
(1)
Entomologia stosowana
(1)
GLEBA
(1)
GLEBOZNAWSTWO
(1)
GOSPODARKA TERENOWA
(1)
Genetyka
(1)
Genomika
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Innowacje
(1)
KONFLIKT MIĘDZYNARODOWY
(1)
Klęski elementarne
(1)
Kontrola techniczna
(1)
Koń
(1)
MIKROBIOLOGIA
(1)
Metodologia
(1)
Mikrobiologia
(1)
MŁODZIEŻ NIEPEŁNOSPRAWNA UMYSŁOWO
(1)
NIEUŻYTKI
(1)
Nauki przyrodnicze
(1)
OBRONA TERYTORIUM KRAJU
(1)
OBSZARY CHRONIONE
(1)
OCHRONA ZABYTKÓW
(1)
ODŻYWIANIE
(1)
OGRODNICTWO
(1)
Owady szkodliwe
(1)
POLITYKA REGIONALNA
(1)
POMIARY
(1)
POŁOŻNICTWO
(1)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(1)
Położnictwo
(1)
Prace badawczo-rozwojowe
(1)
Produkcja zwierzęca
(1)
Przedsiębiorstwo turystyczne
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Płynność finansowa
(1)
Płód
(1)
RATOWNICTWO
(1)
REGIONY (adm.)
(1)
REKULTYWACJA GRUNTÓW
(1)
ROLNICTWO
(1)
Rachunkowość zarządcza
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rozród
(1)
Rośliny uprawne
(1)
SAMORZĄD GMINNY
(1)
STRES
(1)
SUROWCE
(1)
SYSTEM OBRONNY PAŃSTWA
(1)
SZKODY GÓRNICZE
(1)
SZKODY PRZEMYSŁOWE
(1)
SZTUKA OGRODOWA
(1)
Społeczeństwo ryzyka
(1)
Surowce roślinne
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
Szkoły wyższe
(1)
TERENY ZIELONE
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
Technologia żywności
(1)
Transfer technologii
(1)
Uprawa
(1)
WOJSKO
(1)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(1)
WYWIAD ROSYJSKI
(1)
Warzywa
(1)
ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE
(1)
Temat: czas
2001-
(5)
2001-0
(2)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
1994-2006
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
ŚWIĘTOKRZYSKIE, województwo
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(8)
Podręcznik
(8)
Podręczniki akademickie
(7)
Monografia
(4)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Vademecum
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(15)
Biologia
(4)
Medycyna i zdrowie
(4)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(3)
Chemia
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Matematyka
(1)
Nauka i badania
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
bezpieczeństwo narodowe
(9)
bezpieczeństwo międzynarodowe
(6)
obszary wiejskie
(4)
obrona cywilna
(3)
terroryzm
(3)
uprawa roślin
(3)
żywność
(3)
bezpieczeństwo publiczne
(2)
bezpieczeństwo społeczne
(2)
biznesplan
(2)
ciąża
(2)
genetyka
(2)
gospodarka
(2)
kobieta ciężarna
(2)
konie
(2)
marketing
(2)
nicienie
(2)
obronność państwa
(2)
owady
(2)
partnerstwo terytorialne
(2)
pieczywo
(2)
poród
(2)
położnictwo
(2)
produkcja zwierzęca
(2)
przemysł spożywczy
(2)
rolnictwo
(2)
rośliny
(2)
ryby
(2)
siły zbrojne
(2)
stosunki międzynarodowe
(2)
szkodniki
(2)
towaroznawstwo
(2)
turystyka
(2)
wojna
(2)
zagospodarowanie turystyczne
(2)
zapłodnienie
(2)
zarządzanie kryzysowe
(2)
Agenda 21
(1)
Krajowy System Ratowniczo-Gaśniczy
(1)
Nowa gospodarka
(1)
Państwowe Ratownictwo Medyczne
(1)
Polska
(1)
Rosja
(1)
Unia Europejska
(1)
administracja publiczna
(1)
agrobiznes
(1)
agroturystyka
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
analiza finansowa
(1)
analiza laboratoryjna
(1)
antyterroryzm
(1)
atak terrorystyczny
(1)
badania laboratoryjne
(1)
badania prenatalne
(1)
badania przyrodnicze
(1)
bakterie
(1)
baza noclegowa
(1)
bezpieczeństwo
(1)
bezpieczeństwo ekologiczne
(1)
bezpieczeństwo kulturowe
(1)
bezpieczeństwo państwa
(1)
bezpieczeństwo polityczne
(1)
bezrobocie
(1)
białka
(1)
biometeorologia
(1)
bioterroryzm
(1)
broker innowacji
(1)
budżet państwa
(1)
bydło
(1)
błonkówki
(1)
chrząszcze
(1)
chów świń
(1)
ciągnik rolniczy
(1)
cukier
(1)
cykl koniunkturalny
(1)
czynniki wytwórcze
(1)
deficyt budżetowy
(1)
degradacja gleb
(1)
demokracja
(1)
diagnostyka
(1)
dochód narodowy
(1)
drobnoustroje
(1)
drób
(1)
działania nieregularne
(1)
działania ratownicze
(1)
dług publiczny
(1)
edukacja
(1)
edukacja dla bezpieczeństwa
(1)
edukacja ekologiczna
(1)
ekonomia
(1)
ekorozwój
(1)
energetyka wodna
(1)
energia słoneczna
(1)
energia wiatru
(1)
fermentacja
(1)
finanse
(1)
fundamentalizm religijny
(1)
ginekologia
(1)
gleba
(1)
62 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 169-173.
Bezpieczeństwo jest jedną z podstawowych, indywidualnych i zbiorowych potrzeb człowieka i zasadniczą, konstytucyjną funkcją państwa. Ratownictwo rozumiane jako działalność prowadzona na wszystkich szczeblach organizacji państwa w czasie pokoju, kryzysu i wojny, za pomocą różnych metod, sił i środków, w celu ratowania zdrowia, życia ludzkiego oraz mienia i środowiska wpisuje się jako jeden z głównych elementów systemu bezpieczeństwa. Mając to na uwadze, za cel opracowania niniejszego podręcznika przyjęto scharakteryzowanie podstawowych systemów ratownictwa oraz organizacji, instytucji służb i inspekcji realizujących zadania w zakresie ratowania i ochrony zdrowia i życia obywateli, mienia oraz środowiska, ich struktur organizacyjnych, zadań, a także sił i środków, którymi dysponują. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów kierunków bezpieczeństwo i inżynieria bezpieczeństwa oraz kierunku zarządzanie w specjalności zarządzanie kryzysowe, a także dla słuchaczy kursów i studiów podyplomowych w zakresie bezpieczeństwa oraz zarządzania kryzysowego. W publikacji wyjaśniono rolę i miejsce ratownictwa w systemie bezpieczeństwa, a także ukazano zasadnicze podmioty ratownicze w kraju oraz przykłady organizacji ratownictwa na świecie, na podstawie wybranych krajów. Scharakteryzowano funkcjonujące w kraju i współpracujące ściśle ze sobą dwa systemy ratownictwa, a mianowicie Krajowy System Ratowniczo-Gaśniczy oraz Państwowe Ratownictwo Medyczne. Omówiono podstawy prawne ich działania, zadania oraz strukturę organizacyjną, a także podstawowe rodzaje ratownictwa specjalistycznego. Autorzy zaprezentowali zasady prowadzenia akcji ratowniczej, uwzględniając organizację akcji ratowniczej, poziomy kierowania i prowadzenie działań ratowniczych w zdarzeniach masowych oraz zasady współdziałania służb ratowniczych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18798.XVIII.3 [Magazyn 1], P.18799.XVIII.3 [Magazyn 1], P.18796.XVIII.3 [Magazyn 1], P.18797.XVIII.3 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16427.XVIII.3 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16426.XVIII.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Podręcznik "Zasoby naturalne i zrównoważony rozwój" jest pierwszą na rynku publikacją, w której w sposób jasny i oryginalny, a do tego kompleksowy podjęto temat eksploatacji i ochrony zasobów naturalnych w kontekście wymogów zrównoważonego rozwoju. Autorzy stworzyli podręcznik, w którym połączyli ze sobą trudne zagadnienia z różnych dyscyplin: geologii, hydrologii, chemii, gleboznawstwa i wielu innych. W sposób całościowy omówili zagadnienia zrównoważonego rozwoju - począwszy od genezy zasobów przyrody, poprzez ich rozmieszczenie, metody eksploatacji, po kierunki wykorzystania i zagrożenia związane z nierozsądną gospodarka człowieka. Całość pokazana jest na tle zasad trwałego i zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczego, jego ram prawnych oraz możliwych praktycznych rozwiazań zgodnych z tym sposobem gospodarowania zasobami naturalnymi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15110 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15109.XVII.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16013.XVII.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych. Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną. Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa, napoje spirytusowe, wina i piwo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22100.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22099.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Zwierzęta towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Proces ich udomowiania rozpoczął się ok. 10 tys. lat temu. Człowiek udomowił łącznie ponad 90 gatunków zwierząt, choć część z nich obecnie występuje tylko w stanie wolnym. Proces udomowienia jednak trwa nadal, gdyż w przyrodzie ciągle odkrywamy gatunki zwierząt o unikatowych właściwościach, które mogą być wykorzystane w produkcji żywności, ale również jako zwierzęta towarzyszące w poprawie dobrostanu życia człowieka. Największe zmiany cech użytkowych zwierząt udomowionych nastąpiły w XX wieku. W tym czasie wprowadzono genetykę populacji, genomikę, poznano procesy fizjologicznych przemian w organizmach zwierząt, opracowano systemy wartościowania pasz, określono ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, poznano możliwości produkcyjne, ale też genetyczne i środowiskowe uwarunkowanie ich zdrowia i produkcji. Wydajność zwierząt zwiększyła się wielokrotnie, w tym wydajność mleka, liczba znoszonych jaj, tempo przyrostów i wykorzystanie paszy. Zmieniły się także relacje z człowiekiem. Zoopsychologia pozwala odkrywać ciągle nowe unikatowe cechy i właściwości zwierząt, co pozwala lepiej zrozumieć ich zachowanie i potrzeby. Są to informacje wykorzystywane do poprawy dobrostanu życia zwierząt, warunków ich utrzymania i hodowli. Obecnie, obok tradycyjnych form użytkowania zwierząt (praca, produkcja mleka, mięsa, jaj, miodu itp.) coraz większego znaczenia nabierają alternatywne formy ich wykorzystania (towarzyszenie człowiekowi, animaloterapia, sport, rekreacja itp.). A zatem, zwierzęta nie tylko dostarczają pracy i pokarmu, ale w coraz szerszym zakresie towarzyszą człowiekowi, poprawiają jego zdrowie i komfort życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19587.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19586.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr., wykaz norm. przy rozdz.
Analiza żywności jest intensywnie rozwijająca się dziedziną nauki, która zajmuje się badaniem związków chemicznych surowców roślinnych i zwierzęcych oraz gotowych produktów spożywczych, a także zmianami tych składników podczas procesów technologicznych i przechowywania. Znajomość zasad stosowania metod i postępowania analitycznego jest niezbędna dla przyszłej kadry pracowników laboratoriów przemysłu spożywczego oraz wszystkich, którzy w badaniach posługują się metodami z zakresu analizy żywności. Intencją autorów opracowania było zestawienie nie tylko metod konwencjonalnych, tych najczęściej wykorzystywanych w analizie jakościowo-ilościowej podstawowych składników żywności, ale również nowoczesnych metod opartych na najnowszej aparaturze pomiarowej, która w niedalekiej przyszłości będzie wyposażeniem pracowni analitycznych zajmujących się badaniem surowców spożywczych i żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17772 [Magazyn 1], P.18043 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19003.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 19710.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19709.XVIII.10 [Czytelnia B], 19002.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Wykaz norm przy ćwiczeniach.
Towaroznawstwo produktów spożywczych zajmuje się badaniem jakości żywności. Bada te cechy i właściwości produktów spożywczych, które decydują bezpośrednio lub pośrednio o przydatności poszczególnych towarów w żywieniu człowieka, a także o ich przydatności wcześniej w przetwórstwie i dystrybucji. Przedmiotem skryptu jest ocena jakości wybranych grup produktów spożywczych, które bądź nie były szerzej opisane w innych opracowaniach na temat oceny towaroznawczej produktów spożywczych, bądź są przeprowadzane w ramach przedmiotów obejmujących przetwórstwo żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17205 [Magazyn 1], P.17206 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17188.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17187.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 2083-5531.)
Bibliogr. s. 183-196.
Przedmiotem analizy monografii są wybrane struktury i relacje społeczne w partnerstwach terytorialnych (a dokładniej w lokalnych grupach działania LEADER) działających na obszarach wiejskich w Polsce i wspieranych finansowo w ramach funduszy Unii europejskiej dostępnych w okresie programowania 2007-2013. Główne cele monografii to analiza zróżnicowania przestrzennego organizacji, ocena ilościowa i jakościowa ewntualnych uwarunkowań stwierdzonych w nich struktur i relacji oraz ich wpływu na rodzaj działań lokalnych wspieranych przez te organizacje. W warstwie teoretycznej opracowanie nawiązuje przede wszystkim do koncepcji governance i elementów socjologicznego podejścia racjonalnego wyboru Hechtera i Kanazawy oraz Ostrom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17747.XIII.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 1898-1151 ; 101.)
Bibliogr. s. 183-196.
Koncepcja współrządzenia ma szerokie zastosowanie, jednak w ostatnich latach nabrała szczególnego znaczenia jako metoda mająca dużą rolę w aktywizacji obszarów charakteryzujących się niskimi wskaźnikami społeczno-gospodarczymi i małą aktywnościa społeczną. Idee szerokiej wspólpracy lokalnych podmiotów reprezentujących różne sektory gospodarki w zarządzaniu zasobami lokalnymi, w ramach mniej lub bardziej sformalizowanych organizacji zwanych najczęściej partnerstwami, wprowadzana jest na poziomie lokalnym w wielu wysoko rozwiniętych krajach świata o tradycjach demokratycznych. Powiązania instytucjonalne mają polepszyć warunki do wymiany informacji i pomysłów, sprzyjać wzajemnemu zaufaniu i współpracy gospodarczej, pobudzając zjawiska innowacyjne i nowe formy przedsiebiorczości."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17748.XIII.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 92-93.
Zasadniczym przeznaczeniem zeszytu do ćwiczeń jest ułatwienie młodzieży przyswojenia szerokiej i złożonej wiedzy o szkodnikach roślin. Przyjęty układ treści (budowa morfologiczna, rozwój i przegląd systematyczny grup) sprzyja zdobywaniu wiedzy o poszczególnych rzędach i przynależnych do nich szkodnikach roślin, a zestawienie szkodników według roślin żywicielskich weryfikuje ją i utrwala. Zeszyt ten w powiązaniu z prezentowanym materiałem (preparaty, okazy szkodników, rośliny z uszkodzeniami) ma umożliwić samodzielną pracę studentów w czasie ćwiczeń. Zaplanowane ćwiczenia są w pewnym zakresie formą ilustracji równolegle prowadzonych wykładów. Zdaniem autorów rysowanie obserwowanych obiektów jest niezmiernie ważnym elementem ćwiczeń praktycznych, gdyż umożliwia wnikliwą obserwację szczegółów budowy owadów i innych grup szkodników.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18147.XVII.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20008.XVII.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20007.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby. Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19052.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19051.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności ; 10)
Bibliogr. s. 131-134.
Głównym celem książki jest przybliżenie Czytelnikowi pojęcia racjonalnego żywienia, tego jak osiągnięcia biologii, chemii i innych nauk przyrodniczych implementowane są do nauki o żywieniu i jak ta nauka stara się kreować w społeczeństwie zdrowy model spożycia żywności. Kluczową pozycję w tym względzie zajmują normy żywieniowe, w których zawiera się współczesna i najbardziej wiarygodna wiedza o potrzebach pokarmowych człowieka i profilaktyce zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11840.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13014.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozwój rolnictwa ekologicznego / Maria Golinowska. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. - 126 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 2083-5531 ; 160.)
Bibliografia strony 118-122.
Niniejsze opracowanie składa się z sześciu rozdziałów. W pierwszym scharakteryzowano rozwój rolnictwa ekologicznego na świecie z podziałem na kontynenty; za pomocą takich wskaźników jak powierzchnia upraw ekologicznych, liczba producentów ekologicznych, struktura powierzchni ekologicznej (grunty orne, grunty obsiane, uprawy trwałe, trwałe użytki zielone). Przeanalizowano strukturę powierzchni ekologicznej i zachodzące tu zmiany w latach 2004-2010. Rozdział drugi dotyczy ustawodawstwa z zakresu rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej, a zwłaszcza w Polsce. W trzecim rozdziale omówiono wsparcie rolnictwa ekologicznego. Najważniejszym instrumentem, dzięki któremu dochodzi do zastosowania przez rolników zasad rolnictwa ekologicznego, jest Program Rozwoju Obszarów Wiejskich [PROWj, który w drugiej osi programu rolno-środowiskowego udziela wsparcia producentom ekologicznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17574.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17573.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy pracach.
Nowoczesną hodowlę zwierząt gospodarskich, w szczególności bydła mlecznego - opartą na ocenie genomowej - coraz trudniej wyobrazić sobie bez udziału technologii wspomagających rozród. Należą do nich: transfer zarodków, ich produkcja in vitro, insemi­nacja z wykorzystaniem nasienia sortowanego i inne. Monografia przedstawia obecny stan wykorzystania w kraju biotechnik w rozrodzie oraz hodowli bydła, świń i koni. Przedstawiono w niej także nowatorskie metody oceny zarodków oraz ryzyko związane z zanieczyszczeniem ich patogenami. Obszernie na­świetlono złożone relacje pomiędzy zarodkiem i matką w okresie przedimplantacyjnym. Opracowanie - przygotowane z udziałem czołowych specjalistów krajowych i zagranicznych - jest unikal­nym kompendium kompleksowej wiedzy oraz doświadczeń z tej dziedziny nauki i praktyki klinicznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19573.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19572.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Literatura przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik pt. “Uprawa roślin” to efekt realizacji idei polegającej na odejściu od podziału uprawy roślin na ogólną i szczegółową. Inspiracją do powstania tego opracowania było płynące z wielu ośrodków akademickich poparcie dla tego przedsięwzięcia, wynikające z faktu, że uprawa roślin jest jedna. Podział na ogólną i szczegółową uprawę nie wytrzymał próby czasu, gdyż był nadmiernie obarczony zaszłościami historycznymi i obecnie nie opisuje rzeczywistości występującej w polskim rolnictwie, ponieważ uprawa roślin jest bezprzymiotnikowa. „Uprawa roślin” składa się z trzynastu części zebranych w trzech tomach i przeznaczona jest dla szerokiego kręgu odbiorców - studentów, producentów rolnych i pracowników nauki zajmujących się produkcją roślinną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18148.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20012.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20009.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Literatura na stronach 517-520. Indeks.
Podręcznik pt. „Uprawa roślin" to efekt realizacji idei polegającej na odejściu od podziału uprawy roślin na ogólną i szczegółową. Inspiracją do powstania tego opracowania było płynące z wielu ośrodków akademickich poparcie dla tego przedsięwzięcia, wynikające z faktu, że uprawa roślin jest jedna. Podział na ogólną i szczegółową uprawę nie wytrzymał próby czasu, gdyż był nadmiernie obarczony zaszłościami historycznymi i obecnie nie opisuje rzeczywistości występującej w polskim rolnictwie, ponieważ uprawa roślin jest bezprzymiotnikowa. Chciałbym nadmienić, że ostatnie ogólnopolskie wydanie podręcznika ze szczegółowej uprawy roślin miało miejsce w 2003 r., a ogólnej uprawy roli i roślin w 1996 roku. Dlatego nakazem chwili było opracowanie nowego podręcznika, na miarę XXI wieku. „Uprawa roślin" składa się z trzynastu części zebranych w trzech tomach i przeznaczona jest dla szerokiego kręgu odbiorców — studentów, producentów rolnych i pracowników nauki zajmujących się produkcją roślinną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.18149.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20013.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20010.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Literatura na stronach 617-618. Indeks.
Podręcznik pt. „Uprawa roślin" to efekt realizacji idei polegającej na odejściu od podziału uprawy roślin na ogólną i szczegółową. Inspiracją do powstania tego opracowania było płynące z wielu ośrodków akademickich poparcie dla tego przedsięwzięcia, wynikające z faktu, że uprawa roślin jest jedna. Podział na ogólną i szczegółową uprawę nie wytrzymał próby czasu, gdyż był nadmiernie obarczony zaszłościami historycznymi i obecnie nie opisuje rzeczywistości występującej w polskim rolnictwie, ponieważ uprawa roślin jest bezprzymiotnikowa. Chciałbym nadmienić, że ostatnie ogólnopolskie wydanie podręcznika ze szczegółowej uprawy roślin miało miejsce w 2003 r., a ogólnej uprawy roli i roślin w 1996 roku. Dlatego nakazem chwili było opracowanie nowego podręcznika, na miarę XXI wieku. „Uprawa roślin" składa się z trzynastu części zebranych w trzech tomach i przeznaczona jest dla szerokiego kręgu odbiorców — studentów, producentów rolnych i pracowników nauki zajmujących się produkcją roślinną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18150.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20014.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20011.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 102-[103].
W książce zawarto wybrane informacje z zakresu metrologii wraz z objaśnieniem praktycznego aspektu wykorzysiplio tych zagadnień w określonych technikach pomiarowych. W poszczególnych rozdziałach podano podstawowe określenia związane z pomiarami i ich metodologią, szczegółowo scharakteryzowano zagadnienia dotyczące błędów pomiarów, wyróżniając przyczyny i źródła ich powstawania, uwzględniono także własności metrologiczne i użytkowe narzędzi pomiarowych. Opisano również podstawowe techniki pomiarowe, określając ich główne cechy oraz metody realizacji. W końcowym rozdziale zamieszczono informacje związane z pomiarami wielkości przemysłowych, ze szczególnym uwzględnieniem pomiarów długości i kąta. Pozostałe wielkości przemysłowe: temperatura, ciśnienie, wilgotność, natężenie przepływu zostały scharakteryzowane w ujęciu poznawczym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14528.XXVI.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15468.XXVI.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 251-252, wykaz norm strony: 248-250.
W podręczniku szczegółowo omówiono instrumentarium statystycznego sterowania procesem, w szczególności sposób konstruowania, zasady interpretacji i zastosowanie kart kontrolnych dla cech ocenianych liczbowo i alternatywnie. Przedstawiono również rozwój zarządzania jakością oraz tradycyjne i nowe narzędzia stosowane w kontroli jakości procesu produkcyjnego bądź pomiarowego. Scharakteryzowano także metody badania zdolności jakościowej procesu, analizę stabilności i zdolności systemu pomiarowego, metody zapewnienia jakości analiz laboratoryjnych oraz metody statystycznej kontroli odbiorczej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18011 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19624.XIV.3 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19623.XIV.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiologia rolnicza / Hanna Kwaśna. - Wydanie 2. poprawione i uzupełnione. - Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, copyright 2014. - 390 stron : ilustracje ; 24 cm.
Poprzednie wydanie pod tytułem : Mikrobiologia dla studentów uczelni rolniczych.
Bibliografia strony: 385-388.
Mikrobiologia rolnicza zawiera podstawowe wiadomości z mikrobiologii ogólnej i rolniczej. Ma na celu przybliżenie najważniejszych grup mikroorganizmów i ich roli w środowisku naturalnym. Mikroorganizmy zaprezentowane są w nowym ujęciu taksonomicznym. W podręczniku przedstawiono ogólną charakterystykę głównych grup mikroorganizmów, energetyczne podstawy ich funkcjonowania w środowisku, metabolizm oraz różne formy aktywności biochemicznej, elementy genetyki i niektóre techniki inżynierii genetycznej oraz podstawowe metody badawcze stosowane w mikrobiologii. Omówiono również zmiany wywoływane przez mikroorganizmy w środowisku oraz wzajemne relacje między mikroorganizmami, a także zależności między mikroorganizmami a roślinami i zwierzętami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19605.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19604.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
W książce przedstawiono zasady i normy służące ocenie towaroznawczej surowców i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, a także ryb i pszczół, począwszy od mleka, a na wełnie i pierzu kończąc. Omówiono metody oceny i klasyfikacji surowców oraz wytwarzanych z nich produktów, a w większości przypadków również szczegółowe zasady postępowania przy oznaczaniu poszczególnych wskaźników ujętych w odpowiednich normach przedmiotowych. Książka jest przeznaczona dla studentów takich kierunków studiów, jak towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności oraz zootechnika.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17552.XVII.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17551.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej