Form of Work
Książki
(32)
Status
only on-site
(29)
available
(24)
unavailable
(1)
Branch
Magazyny
(13)
Wypożyczalnie
(12)
Czytelnie
(29)
Author
Tauber Roman Dawid (1945- )
(22)
Siwiński Wiesław (1934- )
(12)
Mucha-Szajek Ewa
(9)
Słaby Teresa
(4)
Wojtasik Lesław
(3)
Biczysko Władysław
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(2)
Adamczyk Grażyna
(1)
Biller Elżbieta
(1)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(1)
Krawczak Irena
(1)
Matosek Mirosław
(1)
Nowak Dorota
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Skrzypczak Karol
(1)
Tarasova Lubov' Viktorovna
(1)
Tulibacki Tadeusz (1922- )
(1)
Wajnert Izabela
(1)
Wesołowski Piotr
(1)
Wiatr Inez
(1)
Year
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(25)
Country
Poland
(32)
Language
Polish
(32)
Subject
TURYSTYKA
(21)
ODPOCZYNEK
(14)
HOTELARSTWO
(9)
GASTRONOMIA
(7)
KULTURA FIZYCZNA
(7)
ODŻYWIANIE
(3)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(3)
MARKETING
(2)
PRZEDSIĘBIORSTWO TURYSTYCZNE
(2)
STATYSTYKA
(2)
USŁUGI
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
DYSERTACJE NAUKOWE
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
KALKULACJA KOSZTÓW
(1)
KUCHARSTWO
(1)
KULTURA ORGANIZACYJNA
(1)
OCHRONA ŚRODOWISKA
(1)
PEDAGOGIKA
(1)
POWERPOINT
(1)
PRACE DYPLOMOWE
(1)
PREZENTACJE i WYSTĄPIENIA
(1)
PROMOCJA ZDROWIA
(1)
PUBLIC RELATIONS
(1)
REHABILITACJA (med.)
(1)
REKLAMA
(1)
SPORTOWCY
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
WYCHOWANIE FIZYCZNE
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Subject: time
2001-0
(1)
Genre/Form
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(9)
ĆWICZENIA I ZADANIA DLA SZKÓŁ WYŻSZYCH
(1)
32 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. s. 88-90.
Opracowanie może być pewnego rodzaju pomocą i przewodnikiem metodycznym, przeznaczonym w dużej mierze dla studentów hotelarstwa i gastronomii oraz dla praktyków tych specjalności. Podręcznik zawiera w sobie tylko wybrane zagadnienia teoretyczne i praktyczne z zakresu kalkulacji cenowej działalności hotelarsko - gastronomicznej oraz dotyczące szeroko rozumianej turystyki i rekreacji. Przedstawione w nim liczne przykłady dotyczące kalkulacji cenowej świadczonych usług, należy traktować tylko jako rozwiązania modelowe, gdyż ceny związane ze świadczeniem tychże usług ulegają ciągłym zmianom. Ponadto sam zakres omawianych usług jest bardzo zróżnicowany i uzależniony od wielu czynników zależnych. Wobec powyższego, każda osoba zajmująca się obecnie lub w przyszłości działalnością gospodarczą, zobligowana jest do zaznajomienia się z tym zagadnieniem. Winna potrafić samodzielnie skalkulować cenę danej usługi, w tym także dowolnej usługi hotelarsko - gastronomicznej i turystycznej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.4032.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4488.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Książka opisuje zasady żywienia w zakładach gastronomicznych, składniki pokarmowe oraz dietetykę turystyki i różnych dyscyplin sportowych. W książce można poznać nastepujące tematy: ogólna charakterystyka usług hotelarskich i turystycznych, techniki żywienia w zakładach hotelarskich, zasady organizacji żywienia w zakładach typu Snak-bar, pożywienie sportowców i turystów, składniki odżywcze pożywienia, formy sportu i turystyki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.2737.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Turystyka i rekreacja to dziedziny życia społecznego i gospodarki, które nieustannie rozwijają się i unowocześniają. Specyfika nowych trendów w turystyce i rekreacji polega na tym, że często nie powstają one w sposób naturalny, lecz są sztucznie wywoływane i przyspieszane. Publikacja składa sie z dwóch części. Pierwsza omawia mechanizmy generowania nowych trendów w turystyce i rekreacji i druga część bardziej rozwinieta opisuje nowe unowocześnione rodzaje turstyki i rekreacji m.in.: turystykę biznesową, ekskluzywną, ekstremalną, religijną, kosmiczną, erotyczną, naturystyczną.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.5781 [Magazyn 1], P.5780 [Magazyn 1], P.5779 [Magazyn 1] (3 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.5778.XX.1.1 [Wypożyczalnia B], P.5245.XX.1.1 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7213.XX.1.1 [Czytelnia B], 6455.XX.1.1 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Książka w czterech rozdziałach omawia podstawowe pojęcia z turystyki rekreacji i reklamy główne cele działalności reklamowej w turystyce i rekreacji podstawowe metody reklamy stosowane w turystyce i rekreacji małe formy reklamy stosowane w turystyce i rekreacji.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.5753 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 7203.XX.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7202.XX.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia (...) zwraca uwagę na wielowymiarowość aspektów żywności i żywienia, pokazując niesamowity potencjał, jaki tkwi w żywności, zarówno w obszarze turystyki i rekreacji, jak i zdrowia człowieka. Zagadnienie żywności i żywienia w turystyce i rekreacji zostało omówione w ramach czterech bloków tematycznych, a mianowicie: aspekty prozdrowotne żywności i żywienia, bezpieczeństwo żywności w turystyce i rekreacji, gastronomia jako miejsce rekreacji, żywność jako produkt turystyczny." (z Wprowadzenia)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13535.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
"Dbałość o zdrowie jest dziś wyraźnie zaznaczonym trendem w zachowaniach coraz większej rzeszy ludzi w różnym wieku. Turystyka i rekreacja efektywnie wspierają starania o dobre samopoczucie, głównie dzięki zaspokajaniu takich potrzeb, jak: odpowiednia sprawność, otwarcie na nowości, integracja społeczna, akceptowalny subiektywnie wygląd. Ich realizacja wymaga jednak coraz częściej dobrych warunków z zakresu informacji lub recepcji. To z kolei prowokuje rozwój wielu sektorów obsługi ruchu turystycznego i rekreacyjnego, w tym hotelarstwa i gastronomii. Celem niniejszej monografii jest wskazanie na istotną rolę turystyki i rekreacji w ksztaltowaniu postaw prozdrowotnych różnych grup społeczeństwa." (z Wprowadzenia)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12375.XX.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13534.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 112.
Podręcznik prezentuje metody statystyczne szczególnie użyteczne w analizach zjawisk z zakresu szeroko rozumianej turystyki i rekreacji na poziomie podstawowym. Treść została wzbogacona użyciem statystycznego pakietu komputerowego STATISTICA 9.0, który ułatwia praktyczne wykorzystanie metod statystycznych w działalności podmiotów gospodarczych związanych z turystyką, rekreacją i gastronomią. Proponując wybrane metody statystyczne, uproszczono zapisy formalne wzorów i algorytmów, kładąc nacisk na prawidłową interpretację otrzymywanych wyników, uzyskanych w zdecydowanej większości w wyniku posługiwania się nowoczesnym pakietem komputerowym. W zestawie przykładów przeważają zagadnienia związane z szeroko rozumianą turystyką i rekreacją. Zaproponowano także testy do samodzielnego rozwiązywania. Podręcznik kończą zestawy zaliczeń i egzaminów.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11433 [Magazyn 1] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12541.XX.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Publikacja prezentuje metody statystyczne, które mogą być szczególnie użyteczne w analizach zjawisk z zakresu szczeroko rozumianej turystyki. Treść książki została wzbogacona użyciem statystycznego pakietu komputerowego STATISTIKA 6.0, który ułatwia proces dydaktyczno-naukowy, jak również praktyczne wykorzystanie metod statystycznych w działalności związanej z hotelarstwem, gastronomią i turystyką.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4371 [Magazyn 1] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4838.XX.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Podręczniki, skypty WSHiG Poznań)
Prezentowany podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Może być też wykorzystywany w procesie dydaktycznym innych uczelni o specjalności nauczania z zakresu hotelarstwa, gastronomii, turystyki i rekreacji oraz dla praktyków rozpatrywanej branży. Istotne zmiany w działalności gospodarczej, w tym również dotyczące swobody przedsiębiorstw turystycznych, wymusiły na autorach podręcznika wprowadzenie adekwatnych jego treści, a tym samym spowodowały zmianę dotychczasowego jego tytułu. Autorzy w ramach prezentowanego podręcznika szczególną uwagę zwracają, poza zagadnieniami teoretycznymi, na zagadnienia praktyczne z zakresu zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym. Stąd też wprowadzono szereg nowych przykładów służących potrzebom dokonywanych analiz ilościowo-jakościowych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8172.XX.4 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 9504.XX.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1640-1298.)
Czas wolny - Rekreacja - Turystyka - Hotelarstwo - Żywienie - wyniki badań naukowych na temat poziomu i sytuacji wychowania fizycznego , sportu , rekreacji ruchowej , rehabilitacji modele funkcjonowania stylu kierowania przedsiębiorstwami turystyczno-rekreacyjnymi i hotelarsko-gastronomicznymi. Książka zawiera zbiór opracowań, które powstały w latach 2000— 2003 w ramach prowadzonych badań empirycznych przez Członków Polskiego Stowarzyszenia Naukowego Animacji Rekreacji i Turystyki oraz przez nauczycieli akademickich Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu i innych uczelni polskich i zagranicznych zajmujących się kulturą fizyczną, turystyką, hotelarstwem, gastronomią, ich wpływem na kształtowanie stylu życia, zdrowia i sprawności fizycznej społeczeństwa. Zaprezentowano tu niektóre wybrane zagadnienia mieszczące się w ramach kultury fizycznej, turystyki, hotelarstwa i gastronomii. Opublikowane wyniki badań spełniają przede wszystkim rolę inspirującą: pokazują szereg możliwości prowadzenia dalszych badań w tej dziedzinie, zachęcają do systematycznego ich prowadzenia w przyszłości.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 6675.XIX.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 6630.XIX.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1895-1456)
Bibliogr. przy ref.
Książka podejmuje tematykę hotelarstwa, gastronomii, rekreacji i turystyki w procesie integracji europejskiej w kontekście szerokich związków rynkowo-konsumpcyjnych - Tematy prac opublikowane w niniejszej książce to ważne przedsięwzięcie naukowe, a także istotny element edukacyjny ze względu na potrzebę uświadamiania następujących zmian usługowych związanych z hotelarstwem, gastronomią, kulturą fizyczną, turystyką i podejmowaniu w tym zakresie racjonalnych decyzji - Przyjęta przez Autorów struktura opracowania oraz koncepcja ujęcia tematu z natury rzeczy eksponuje tematykę usług hotelarsko-gastronomicznych, turystykę w warunkach integracji europejskiej oraz czas wolny, kulturę fizyczną i rekreację Publikacja ta ma charakter studium teoretyczno-empirycznego przewidzianego dla studentów różnych uczelni oraz osób interesujących się tą problematyką.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4490.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1895-1456 ; T.1)
Celem niniejszej książki jest wprowadzenie na polski i zagraniczny rynek monografii, która mogłaby zostać wykorzystana przez menedżerów zarządzającymi placówkami turystyczno-rekreacyjno-hotelarsko-gastronomicznymi, zarówno tymi dotowanymi przez państwo, jak i prywatnymi. Autorzy mają również nadzieję, że po książkę tą sięgną też specjaliści i studenci interesujący się zagadnieniami zarządzania i marketingu (w sektorze prywatnym i publicznym), ekonomiki i pedagogiki kultury fizycznej, rekreacji, turystyki, hotelarstwa i gastronomii, problematyką kontraktów menedżerskich, a także lokalnej administracji państwowej i samorządowej. Niniejsze opracowanie ma dwa główne cele: zastosowanie zasad o kulturze fizycznej i nauk ekonomicznych do rynków turystyczno-rekreacyjnych i hotelarsko-gastronomicznych oraz naszkicowanie zakresu umiejętności menedżerskich potrzebnych w zarządzaniu ośrodkami i firmami działającymi na tych rynkach. Przykłady, jakimi posiłkuje się książka, dotyczą różnych środowisk lokalnych polskich i zagranicznych, ale rozdziały dotyczące kultury fizycznej, turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii odwołują się także do innych realiów społeczno-ekonomicznych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4489.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Znajomość metodologii badań naukowych oraz przynajmniej niektórych metod i technik badań, jakimi się ona posługuje, jest w tych naukach szczególnie potrzebna. Zrozumienie tego, czym jest nauka, wiedza i twórczość naukowa, powinno być upowszechniane, gdyż w przeciwnym razie w dalszym ciągu pod szyldem nauki często będą wykonywane takie prace, które przynosić będą szkodę nie tylko nauce, hamując jej rozwój i zmniejszając społeczne zaufanie do niej, lecz także społeczeństwu, wprowadzając je w błąd i narażając na poważne straty. Wśród studentów wyższych uczelni musi się kształtować umiejętność odróżniania prac naukowych od pseudonaukowych. Do zrozumienia nauki i jej roli we współczesnym świecie konieczna jest znajomość m.in. zagadnień z metodologii poświęconych: aparaturze pojęciowej i tokowi postępowania badawczego; problemowi naukowemu i hipotezie; schematowi sytuacji badawczych i doborowi zmiennych i wskaźników; metodzie i technikom badań; wartości wyników badań; opracowaniu wyników oraz opisowi.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.6030 [Magazyn 1], P.6029 [Magazyn 1], P.5380 [Magazyn 1] (3 egz.)
Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.6028.V.9 [Wypożyczalnia B], P.6027.V.9 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 6677.V.9 [Czytelnia B], 6676.V.9 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 10)
Bibliogr. przy pracach.
Publikacja przybliża aktualną problematykę nowych wartości tkwiących w szeroko pojętej kulturze fizycznej, turystyce i zdrowym żywieniu. Problematyka prac obejmuje najnowsze wyniki badań, refleksje, przemyślenie i doświadczenia autorów w tym temacie. Adresatami książki są pracownicy biur podróży, ośrodków sportowo-rekreacyjnych, hoteli, zakładów gastronomicznych oraz studenci.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14176.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1895-1456 ; 5)
Tekst cz. w jęz. ang.
Bibliografia przy art.
Monografię przygotowano z nadzieją, że zainteresuje osoby przyczyniające się do świadomego i systematycznego uczestnictwa w turystyce i rekreacji, traktowanych jako prozdrowotna potrzeba organizmu na każdym etapie rozwoju oraz jako ekostrategia w zarządzaniu firmą hotelarsko-gastronomiczną. Opublikowana praca może być pomocna w dydaktyce ze studentami na kierunku studiów turystyka i rekreacja, którzy przygotowują się do zawodu w branży turystyczno-rekreacyjnej i hotelarsko-gastronomicznej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 9505.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1895-1456 ; 4)
Bibliogr. przy pracach.
W publikacji współczesne tendencje w rekreacji i turystyce rozpatrywana są pod kątem możliwości oddziaływania wychowawczego na dzieci i młodzież szkolną oraz na dorosłych w różnych środowiskach zawodowych i lokalnych. Rekreacja i turystyka należą do swoistych form aktywności fizycznej, społecznej, intelektualnej i emocjonalnej. Monografia jest spójnym zbiorem prac ukazujących współczesne tendencje teoretyczne i stan badań empirycznych dotyczących aspektów wybranych form rekreacji i turystyki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10226.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Głównym celem autorów niniejszej monografii było przedstawienie w jednej publikacji aspektów zarządzania i usług w obszarze kultury fizycznej i turystyki oraz hotelarstwa i gastronomii. W książce przeważają artykuły napisane w języku polskim, znaleźć można również napisane w języku rosyjskim i angielskim. Książkę należy potraktować jako lekturę dla studentów uczelni kształtujących menedżerów kultury fizycznej, turystyki rekreacji, hotelarstwa i gastronomii oraz dla innych osób związanych z tą branżą.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 6126.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
E.5 CZYT.
Publikacja jest próbą selektywnego zebrania i uporządkowania dotychczasowej wiedzy o pedagogice czasu wolnego, a szczególnie jej zastosowania do rekreacji i turystyki. Pod względem zakresu i układu treści książka dostosowana jest do programu studiów na kierunku turystyka i rekreacja. Omawia się w niej zagadnienia z zakresu m.in.: pojęć czasu wolnego oraz jego znaczenie wychowawcze, zdrowotne i kulturotwórcze, historii wolnego, , roli intencjonalnych problematyki czasu i naturalnych środowisk wychowawczych w procesie wychowania i socjalizacji w czasie wolnym, edukacji ustawicznej w kulturze fizycznej, elementów andragogiki, przemian społecznych w sferze rekreacji.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.472 [Magazyn 1] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 1403.XIX.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Monografie, Skrypty, Podręczniki)
Bibliogr. przy pracach.
Przedmiotem podręcznika jest edukacja studentów, rozumiana jako ogół procesów dydaktyczno- wychowawczych, obejmujących kształcenie i samokształcenie, wychowanie i samowychowanie oraz wielostronnie pojmowaną działalność oświatową w dziedzinie kultury fizycznej, turystyki, hotelarstwie i gastronomii. Autorzy starali się uwzględnić dotychczasowy dorobek teoretyczny i badawczy o gastronomii, hotelarstwie, turystyce i rekreacji, a jednocześnie ukazać współczesne tendencje w obszarze nauk o kulturze fizycznej i turystyce, które niosą nowe wyzwania dla teoretycznych uogólnień.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4837.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Niniejsza praca stanowi ogólną charakterystykę pojęć „rehabilitacja" i „rekreacja" w ich głównych przejawach - Omówiono tu podstawowe zasady rehabilitacji z zakresu pedagogiki, kultury fizycznej, socjologii, psychologii i medycyny. Niniejszy podręcznik powinien zainteresować specjalistów, zajmujących się rekreacją i rehabilitacją, uczniów i studentów szkół z zakresu pedagogiki, nauk społecznych, wychowania fizycznego, turystyki, hotelarstwa (zwłaszcza studentów zainteresowanych domami wypoczynkowymi i sanatoriami) i innych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.5379 [Magazyn 1], P.5368 [Magazyn 1], 6674 [Magazyn 2], 6673 [Magazyn 2] (4 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 6632.XVIII.6 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 6631.XVIII.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again