HOTELARSTWO
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(76)
Forma i typ
Książki
(76)
Dostępność
dostępne
(78)
tylko na miejscu
(60)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(49)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(30)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(61)
Autor
Tauber Roman Dawid (1945- )
(10)
Mucha-Szajek Ewa
(9)
Siwiński Wiesław (1934- )
(9)
Witkowski Czesław
(6)
Kruczek Zygmunt
(3)
Meyer Beata
(3)
Milewska Mariola
(3)
Nowakowski Marian
(3)
Werner Zbigniew T
(3)
Włodarczyk Bogdan
(3)
Błaszczuk Waldemar
(2)
Dominik Piotr
(2)
Kachniewska Magdalena
(2)
Mikuta Beata
(2)
Oparka Sylwia
(2)
Panasiuk Aleksander (1965- )
(2)
Szostak Daniel
(2)
Turkowski Marek
(2)
Wolak Grzegorz
(2)
Świątkowska Monika
(2)
Adamowicz Jakub
(1)
Alejziak Bożena
(1)
Bednarzak Justyna
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Biczysko Władysław
(1)
Bocho Witold
(1)
Borkowski Stanisław (1945- )
(1)
Błądek Zenon (1926- )
(1)
Cetner Jan
(1)
Drogoń Witold
(1)
Dziedzic Ewa
(1)
Gołębiewska Barbara
(1)
Grontkowska Barbara
(1)
Górska Grażyna
(1)
Górska-Warsewicz Hanna
(1)
Gąska Stefan
(1)
Hyski Marcin
(1)
Jagusiewicz Andrzej
(1)
Jalinik Mikołaj
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Klementowski Kazimierz
(1)
Klepacki Bogdan
(1)
Knowles Tim
(1)
Kotaś Ryszard
(1)
Kowalski Tomasz
(1)
Kozierkiewicz Roman
(1)
Krajewska Sylwia
(1)
Kucharczyk Małgorzata
(1)
Kwiatkowski Wacław
(1)
Martin William B
(1)
Merski Janusz
(1)
Mikułowski Bogdan
(1)
Mitura Elżbieta
(1)
Moskała Jerzy
(1)
Mrozowicz Kazimierz
(1)
Nalazek Mirosław
(1)
Nawrocka Elżbieta
(1)
Nowicka Teresa
(1)
Piasta Jacek
(1)
Pląder Dorota
(1)
Puczkowski Benedykt
(1)
Raciborski Jerzy
(1)
Rouba Rafał
(1)
Sala Józef
(1)
Sancewicz-Kliś Anna
(1)
Sawicka Beata
(1)
Sikora Krzysztof
(1)
Sojak Sławomir (1952- )
(1)
Tulibacki Tadeusz (1922- )
(1)
Werner Zbigniew
(1)
Werner Zbigniew Tymoteusz (1939- )
(1)
Wszendybył Ewa
(1)
Ziaja Waldemar W
(1)
Łopaciński Krzysztof
(1)
Świstak Ewa
(1)
Żbikowski Jarosław (1958- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(60)
1990 - 1999
(3)
Kraj wydania
Polska
(76)
Język
polski
(76)
Temat
JĘZYK ANGIELSKI
(1469)
TURYSTYKA
(578)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(491)
Język angielski
(477)
ZARZĄDZANIE
(329)
HOTELARSTWO
(76)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(260)
PODRĘCZNIKI
(245)
Nauczanie języków obcych
(229)
JĘZYK NIEMIECKI
(205)
KADRY
(202)
POLSKA
(198)
DZIECKO
(189)
PEDAGOGIKA
(160)
PIELĘGNIARSTWO
(157)
JĘZYK ROSYJSKI
(154)
Pielęgniarstwo
(154)
UNIA EUROPEJSKA
(146)
INNOWACJE
(145)
POWIEŚĆ ROSYJSKA
(144)
MARKETING
(140)
RODZINA
(139)
MŁODZIEŻ
(132)
NAUCZANIE
(128)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(126)
WIELKA BRYTANIA
(124)
WYCHOWANIE
(124)
INTERNET
(123)
Nauczanie
(117)
ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
(116)
OPOWIADANIE ROSYJSKIE
(112)
KOMUNIKACJA SPOŁECZNA
(109)
SAMORZĄD TERYTORIALNY
(108)
JĘZYKOZNAWSTWO
(107)
FILOZOFIA
(104)
SOCJOLOGIA
(104)
JĘZYKI
(103)
POWIEŚĆ ANGIELSKA
(102)
SŁUŻBA ZDROWIA
(101)
PRZEWODNIKI TURYSTYCZNE
(100)
ROLNICTWO
(100)
SPORT
(99)
PORADNIKI
(96)
ZDROWIE PUBLICZNE
(94)
BEZPIECZEŃSTWO NARODOWE
(93)
KULTURA FIZYCZNA
(93)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(92)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(91)
ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE
(91)
EKOROZWÓJ
(89)
PROMOCJA ZDROWIA
(89)
SPOŁECZEŃSTWO INFORMACYJNE
(89)
PRZEDSIĘBIORSTWA MAŁE i ŚREDNIE
(88)
RACHUNKOWOŚĆ
(87)
GLOBALIZACJA
(84)
BUDOWNICTWO
(83)
ODPOCZYNEK
(82)
Zarządzanie
(82)
GOSPODARKA
(81)
Język rosyjski
(81)
POEZJA ROSYJSKA
(81)
WYCHOWANIE w RODZINIE
(80)
REGIONALIZACJA GOSPODARCZA
(78)
Turystyka
(77)
KULTURA
(75)
UCZNIOWIE
(72)
FINANSE
(71)
JAN PAWEŁ II (papież ; 1920-2005)
(71)
POLITYKA SPOŁECZNA
(71)
SZKOLNICTWO
(70)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(70)
USŁUGI
(69)
STOSUNKI INTERPERSONALNE
(68)
OCHRONA ŚRODOWISKA
(67)
POWIEŚĆ AMERYKAŃSKA
(67)
STATYSTYKA
(67)
BANKI
(66)
Bezpieczeństwo narodowe
(66)
FIZYKOTERAPIA
(66)
Rehabilitacja medyczna
(66)
LOGISTYKA GOSPODARCZA
(65)
CZYTANIE
(64)
GOSPODARKA TERENOWA
(64)
Anatomia człowieka
(63)
EGZAMINY
(63)
Przedsiębiorstwo
(63)
Historia
(62)
KONSUMENCI (ekon.)
(62)
ROZWÓJ REGIONALNY
(62)
STANY ZJEDNOCZONE
(62)
Dzieci
(61)
MEDYCYNA
(61)
ODŻYWIANIE
(61)
WIEŚ
(61)
EKONOMIA
(60)
OPIEKA SPOŁECZNA
(60)
PSYCHOLOGIA
(60)
Gramatyka
(59)
PRACA
(59)
BIBLIOTEKARSTWO
(58)
Temat: czas
2001-0
(3)
1989-
(1)
Gatunek
Podręcznik
(13)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(7)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(4)
DANE STATYSTYCZNE
(3)
PODRĘCZNIKI
(2)
KORESPONDENCJA HANDLOWA
(1)
PORADNIKI
(1)
SŁOWNIKI ANGIELSKO-POLSKIE
(1)
SŁOWNIKI POLSKO-ANGIELSKIE
(1)
SŁOWNIKI TERMINOLOGICZNE
(1)
ĆWICZENIA i ZADANIA
(1)
Słowo kluczowe
hotelarstwo
(21)
turystyka
(8)
gastronomia
(6)
Polska
(5)
baza noclegowa
(5)
przedsiębiorstwo turystyczne
(5)
hotel
(4)
ruch turystyczny
(4)
agroturystyka
(3)
rekreacja
(3)
usługi turystyczne
(3)
czas wolny
(2)
kultura fizyczna
(2)
marketing
(2)
piłka nożna
(2)
piłka ręczna
(2)
sport
(2)
turystyka kulturowa
(2)
usługi hotelarskie
(2)
Internet
(1)
aerobik
(1)
aktywność ruchowa
(1)
animacja czasu wolnego
(1)
baza gastronomiczna
(1)
controlling
(1)
dieta
(1)
dwór
(1)
fast food
(1)
fitness
(1)
globalizacja
(1)
golf
(1)
gospodarka turystyczna
(1)
gry rekreacyjne
(1)
hokej
(1)
hokej na trawie
(1)
hotel systemowy
(1)
hotelarstwo systemowe
(1)
infrastruktura turystyczna
(1)
jakość życia
(1)
język angielski
(1)
język polski
(1)
konkurencyjność
(1)
konsumpcjonizm
(1)
korespondencja handlowa
(1)
korespondencja służbowa
(1)
marka
(1)
marketing usług
(1)
mobbing
(1)
obiekt noclegowy
(1)
obsługa klienta
(1)
odpoczynek
(1)
organizacja hotelarska
(1)
organizacje hotelarskie
(1)
pałac
(1)
pilot wycieczek
(1)
podaż turystyczna
(1)
praca biurowa
(1)
przestrzeń turystyczna
(1)
recepcja
(1)
rezydencja
(1)
rozwój zrównoważony
(1)
rynek turystyczny
(1)
siatkówka
(1)
streetmovement
(1)
struktura organizacyjna
(1)
survival
(1)
słownik
(1)
taniec
(1)
turystyka medyczna
(1)
turystyka przyjazdowa
(1)
turystyka uzdrowiskowa
(1)
usługi
(1)
wegetarianizm
(1)
wychowanie fizyczne
(1)
zabytki architektury
(1)
zamek
(1)
zarządzanie
(1)
zarządzanie marketingowe
(1)
zarządzanie strategiczne
(1)
żeglarstwo
(1)
żywienie turystów
(1)
żywność funkcjonalna
(1)
76 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Praca stanowi próbę przedstawienia materiału odnoszącego się do powstania oraz rozwoju pojęć jakości i standardów w hotelarstwie. Książka adresowana jest szczególnie do słuchaczy szkół hotelarskich. Czytelnicy znajdą w niej krótką historię hotelarstwa, rady dotyczące sprzedaży usług hotelarskich, funkcjonowanie i procedury służb hotelowych, wybrane terminy i definicje stosowane w hotelarstwie oraz inne pojęcia związane z tą tematyką.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.3936 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4414.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: procedury, relacje międzyludzkie, pracownicy, standardy.
Bibliogr. s. 345-352.
"Książka to unikatowy "podręcznik" dla branży turystycznej. Należy podkreślić, że dawno na rynku wydawniczym nie pojawiło się tak interdyscyplinarne i profesjonalnie przygotowanie kompendium wiedzy w omawianym temacie. Autorka podeszła dynamicznie i wnikliwie do problematyki, prezentując, jak powinna funkcjonować współczesna administracja w nowoczenym przedsiębiorstwie turystycznym i hotelarskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13959.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
W publikacji podjęto próbę przestawienia niezwykle bogatej i wielowymiarowej problematyki hotelarstwa dot. bazy noclegowej i jej podstawowych składników tj. obiektó hotelarskich. Praca pozwoli na zapoznanie się z niektórymi problemami, takimi jak: działalność turoperatorów, obecny stany systemów rezerwacji, znaczenie strony internetowej, miejsce regionalnych usług oraz problematyka kształcenia kadr. Natomiast w zakresie usług noclegowych ukazuje specyfikę różnorodnych ofert w transporcie morskim, w obiektach zabytkowych, ośrodkach SPA, gospodarstwach agroturystycznych oraz przykłady regionalnej i lokalnej bazy noclegowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15560 [Magazyn 1], P.15558 [Magazyn 1], P.15567 [Magazyn 1], P.15570 [Magazyn 1], P.15568 [Magazyn 1], P.15555 [Magazyn 1], P.15547 [Magazyn 1], P.15542 [Magazyn 1], P.15548 [Magazyn 1], P.15566 [Magazyn 1], P.15549 [Magazyn 1], P.15557 [Magazyn 1], P.15563 [Magazyn 1], P.15552 [Magazyn 1], P.15543 [Magazyn 1], P.15569 [Magazyn 1], P.15551 [Magazyn 1], P.15562 [Magazyn 1], P.15550 [Magazyn 1], P.15564 [Magazyn 1], P.15544 [Magazyn 1], P.7421 [Magazyn 1], P.15561 [Magazyn 1], P.15553 [Magazyn 1], P.15545 [Magazyn 1], P.15559 [Magazyn 1], P.15556 [Magazyn 1], P.15554 [Magazyn 1], P.15546 [Magazyn 1], P.15541 [Magazyn 1], P.15565 [Magazyn 1] (31 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7419.XX.8 [Wypożyczalnia B], P.7420.XX.8 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8407.XX.8 [Czytelnia B], 8408.XX.8 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 88-90.
Opracowanie może być pewnego rodzaju pomocą i przewodnikiem metodycznym, przeznaczonym w dużej mierze dla studentów hotelarstwa i gastronomii oraz dla praktyków tych specjalności. Podręcznik zawiera w sobie tylko wybrane zagadnienia teoretyczne i praktyczne z zakresu kalkulacji cenowej działalności hotelarsko - gastronomicznej oraz dotyczące szeroko rozumianej turystyki i rekreacji. Przedstawione w nim liczne przykłady dotyczące kalkulacji cenowej świadczonych usług, należy traktować tylko jako rozwiązania modelowe, gdyż ceny związane ze świadczeniem tychże usług ulegają ciągłym zmianom. Ponadto sam zakres omawianych usług jest bardzo zróżnicowany i uzależniony od wielu czynników zależnych. Wobec powyższego, każda osoba zajmująca się obecnie lub w przyszłości działalnością gospodarczą, zobligowana jest do zaznajomienia się z tym zagadnieniem. Winna potrafić samodzielnie skalkulować cenę danej usługi, w tym także dowolnej usługi hotelarsko - gastronomicznej i turystycznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4032.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4488.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Celem publikacji jest przedstawienie kluczowych problemów polskiej branży hotelarskiej. Autorzy skoncentrowali się na następującej tematyce: stan i struktura bazy noclegowej na tle hotelarstwa europejskiego, aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na rynku polskim, warunki i kierunki rozwoju bazy noclegowej turystyki w Polsce, uwarunkowania prawne funkcjonowania hoteli w Polsce i Unii Europejskiej, rola hotelarstwa w obsłudze ruchu turystycznego, podstawowa problematyka ekonomiczna hotelarstwa, hotel w środowisku naturalnym, przystosowanie obiektów do obsługi osób niepełnosprawnych, Piszący wyrażają przekonanie, że książka okaże się przydatna dla licznej rzeszy studentów zgłębiających wiedzę o hotelarstwie, praktyków oraz podejmujących pracę w branży. Zamiarem autorów jest kontynuowanie tak pomyślanego wydawnictwa i przedstawienie dalszych problemów branży.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4528 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4527.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4942.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.1123 [Magazyn 1], 2190 [Magazyn 2] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja jest syntetycznym opisem poszczególnych stanowisk pracy w obiektach hotelarskich oraz zadań i obowiązków pracowników zatrudnionych w hotelach. Książka jest użytecznym materiałem dydaktycznym w średnich i wyższych hotelarskich szkołach zawodowych, stanowiąc podstawę do omawiania i analizowania poszczególnych stanowisk pracy oraz niezbędnych predyspozycji zatrudnianych na tych stanowiskach pracowników.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5712 [Magazyn 1], P.5711 [Magazyn 1], P.5710 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 7193.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7192.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Turystyka / Wydawnictwo Naukowe PWN)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Książka zawiera kompleksową, nowoczesną wiedzę o metodach, sposobach pomiaru, oceny jakości oraz efektywności usług hotelarskich w warunkach polskich. Wywody teoretyczne poparte są licznymi przykładami z praktyki. Podręcznik zaopatrzony jest w polsko-angielski słowniczek pojęć, literaturę zalecaną, bibliografię, indeks i pytania. Publikacja jest kierowana zarówno do wykładowców i studentów, jak i do praktyków z branży turystycznej i hotelarskiej oraz samorządów lokalnych kształtujących regionalne produkty turystyczne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5128 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6243.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6242.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Technik Hotelarstwa)
W podręczniku scharakteryzowano rynek usług hotelarskich. Wyjaśniono i omówiono m.in.: podstawowe pojęcia z dziedziny marketingu, takie jak: rynek, produkt, cena, dystrybucja, promocja. Zaprezentowano badania marketingowe, zarządzanie i planowanie, oraz mierniki stosowane w działalności hotelarskiej. Prezentowane zagadnienia zilustrowano licznymi przykładami i ćwiczeniami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9209.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10936.XX.8 [Czytelnia B], 10935.XX.8 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Bibliogr. s. 153-[160].
Książka stanowi swoiste kompendium wiedzy, którą można znaleźć w postaci rozproszonej w wielu podręcznikach z branży gastronomicznej. W publikacji, będącej podręcznikiem akademickim, zebrano najistotniejsze informacje i podstawy z zakresu omawianej tematyki. Niniejsze opracowanie jest pozycją skierowaną do osób, które stoją u progu cyklu edukacyjnego, mającego w swym programie zagadnienia związane z gastronomią, ze szczególnym uwzględnieniem jej przejawów w hotelarstwie. Podręcznik ma na celu zaprezentować podstawy funkcjonowania gastronomii hotelowej w świetle współczesnych tendencji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7271 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8215.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 171-177
Publikacja stanowi swoiste kompendium wiedzy, z którą można się spotkać w postaci rozproszonej w wielu branżowych podręcznikach. Opracowanie jest adresowane do studentów kierunków mających w swych programach zagadnienia związane z branżą noclegową, ze szczególnym uwzględnieniem hotelarstwa. Jako uzupełnienie wiedzy autorzy podają pozycje z zakresu literatury stanowiące poradniki dla poszczególnych grup zawodowych. Mówiąc o organizacji przedsiębiorstwa hotelarskiego, należy rozważyć hotel jako strukturę, w której wyróżniamy tzw. jednostki organizacyjne. Drugim aspektem organizacji są zasady funkcjonowania służb pracujących w przedsiębiorstwie. W tych dwóch obszernych płaszczyznach można i należy wyróżnić szereg zagadnień, które są związane z wieloma dziedzinami nauki, np.: psychologia, socjologia, ergonomia, architektura i inne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10120.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7833.I.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Załącznik: Kodeks Etyki Hotelarza s. 405-410
Podręcznik Ekonomia i prawo w hotelarstwie obejmuje najważniejsze zagadnienia z zakresu funkcjonowania przedsiębiorstw w gospodarce rynkowej oraz samodzielnego prowadzenia małego przedsiębiorstwa przez osoby fizyczne lub w ramach spółki osobowej. Podręcznik zawiera podstawowy zakres wiedzy niezbędny do zrozumienia istoty kategorii i pojęć ekonomicznych oraz znaczenia dla funkcjonowania w życiu społecznym i gospodarczym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8034 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9389.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9390.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 293-[304].
Celem monografii "Funkcjonowanie przedsiębiorstwa hotelarskiego" było dostarczenie podstawowej wiedzy dotyczącej problematyki funkcjonowania przedsiębiorstwa hotelarskiego. Zamierzeniem autorów było skierowanie publikacji do szerokiego grona odbiorców zainteresowanych teorią oraz praktyką funkcjonowania przedsiębiorstwa hotelarskiego. Monografia polecana jest studentom kierunku turystyka i rekreacja oraz innych kierunków, na których realizowane są specjalności turystyczne, hotelarskie i gastronomiczne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8969 [Magazyn 1], P.8970 [Magazyn 1], P.8913 [Magazyn 1], P.8914 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8912.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10461.XX.8 [Czytelnia B], 10462.XX.8 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 180-183.
Książka prezentuje zabytkowe obiekty zamkowe w aspekcie swojej nowej funkcji hotelarskiej oraz przykłady ich wykorzystania w województwach dolnośląskim i podkarpackim. Praca składa się z trzech rozdziałów, z których dwa pierwsze mają charakter teoretyczny. Treść pierwszego rozdziału poświęcona jest hotelarstwu, jego cechom, terminologii i rozwojowi. Rozdział drugi został poświęcony zabytkom i ich cechom oraz prawnym aspektom wykorzystania zabytków do celów użytkowych. Rozdział trzeci to rozdział empiryczny, przedstawia wykaz zamków, w których świadczone są usługi hotelarskie, opisuje ich historię i ofertę turystyczną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13806.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 35.
Dane statystyczne zawarte w publikacji obejmują całą bazę żywieniową działającą w Polsce oraz placówki gastronomiczne mieszczące się w turystycznych obiektach noclegowych. Zasadnicza część analiz zawartych w tekście wykorzystuje wtórnie dane ze sprawozdawczości oraz wyniki badań systematycznie prowadzonych w ramach statystyki publicznej i gromadzonych w zbiorach GUS.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.1242.XX.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Streszcz. ang. przy pracach.
Bibliogr. przy pracach.
Publikacja prezentuje wyniki badań prowadzonych w różnych ośrodkach akademickich, dotyczących form i roli czynników mających wpływ na różne gałęzie gospodarki turystycznej. Książka jest miejscem prezentacji różnych zagadnień z zakresu branży turystycznej (agroturystyki, ekoagroturystyki, produktu turystycznego, hotelarstwa, instytucji i organizacji wspomagających rozwój turystyki). Należy mieć nadzieję, że publikacja przyczyni się do wzbogacenia wiedzy teoretycznej i praktycznej odnoszącej się do innowacji i innowacyjności w branży turystycznej. Należy podkreślić, że szczególne miejsce odgrywają innowacje i innowacyjność w działalności turystycznej. Każda nowoczesność, wynalazczość, czyli wprowadzanie czegoś nowego, przyciąga turystów i zachęca ich do częstszego odwiedzania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9802.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Druk dwuszp.
S. tyt.: Kserowanie to kradzież praw autorskich!
Słownik (ok. 40 tysięcy haseł) zawiera hasła związane z turystyką i obsługą ruchu turystycznego, hotelarstwem, gastronomią, żeglarstwem, dziedzictwem historycznym i kulturowym Europy i świata, a ponadto, w kontekście turystyki, także transportem, prawem, medycyną i ubezpieczeniami. Z myślą o przewodnikach, pilotach wycieczek oraz rezydentach biur podróży, w słowniku zamieszczono także pojęcia z architektury, sztuk pięknych, historii sztuki, zoologii, botaniki, geografii oraz historii powszechnej. W słowniku zawarte zostały również francuskie nazwy stanowisk w gastronomii, funkcjonujące w tym języku na całym świecie, a zwłaszcza w hotelach i restauracjach wysokiej klasy. z opisami w wersji polskiej i angielskiej). Zamieszczony na końcu Suplement zawiera wykaz skrótów angielskich stosowanych w terminologii hotelarskiej i turystycznej, wykaz nazw krajów, ich mieszkańców oraz walut, przykładowe oferty hotelowe zamieszczane na stronach internetowych obiektów, jak również wykaz terminów gastronomicznych zawierający nazwy artykułów spożywczych, napojów alkoholowych i bezalkoholowych, przypraw, potraw oraz sposobów ich przygotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13970.I.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zeszyty Statystyczne)
Książka dostępna również w wersji elektronicznej na płycie CD o sygn. CD.12.
Opracowanie jest poświęcone problematyce stanu zasobów turystycznej bazy noclegowej w Polsce, zdolności recepcyjnej i jej wykorzystania oraz wielkości i struktury rejestrowanego ruchu turystycznego. Przedmiotem prezentowanych analiz są zwłaszcza: wielkość i struktura rodzajowa zasobów turystycznej bazy noclegowej, zdolność recepcyjna i jej wykorzystanie, wielkość, struktura rodzajowa i sezonowość rejestrowanego ruchu turystycznego, zróżnicowanie turystów według obywatelstwa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.670.XX.6 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
Pierwszy na polskim rynku wydawniczym podręcznik, w którym w sposób całościowy ujęto problematykę hotelarstwa i gastronomii w kontekście rozwoju rynku usług turystycznych. Autor jasno i przejrzyście omawia istotę usług hotelarskich i zarządzania hotelem, metody ustalania cen oraz badania efektywności firmy hotelarskiej, a także w sposób kompleksowy przedstawia problematykę zarządzania usługami gastronomicznymi i zagadnienia przemysłu czasu wolnego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 2195 [Magazyn 2] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.1132.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej