HOTELARSTWO
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(76)
Forma i typ
Książki
(76)
Dostępność
dostępne
(78)
tylko na miejscu
(60)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(49)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(30)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(61)
Autor
Tauber Roman Dawid (1945- )
(10)
Mucha-Szajek Ewa
(9)
Siwiński Wiesław (1934- )
(9)
Witkowski Czesław
(6)
Kruczek Zygmunt
(3)
Meyer Beata
(3)
Milewska Mariola
(3)
Nowakowski Marian
(3)
Werner Zbigniew T
(3)
Włodarczyk Bogdan
(3)
Błaszczuk Waldemar
(2)
Dominik Piotr
(2)
Kachniewska Magdalena
(2)
Mikuta Beata
(2)
Oparka Sylwia
(2)
Panasiuk Aleksander (1965- )
(2)
Szostak Daniel
(2)
Turkowski Marek
(2)
Wolak Grzegorz
(2)
Świątkowska Monika
(2)
Adamowicz Jakub
(1)
Alejziak Bożena
(1)
Bednarzak Justyna
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Biczysko Władysław
(1)
Bocho Witold
(1)
Borkowski Stanisław (1945- )
(1)
Błądek Zenon (1926- )
(1)
Cetner Jan
(1)
Drogoń Witold
(1)
Dziedzic Ewa
(1)
Gołębiewska Barbara
(1)
Grontkowska Barbara
(1)
Górska Grażyna
(1)
Górska-Warsewicz Hanna
(1)
Gąska Stefan
(1)
Hyski Marcin
(1)
Jagusiewicz Andrzej
(1)
Jalinik Mikołaj
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Klementowski Kazimierz
(1)
Klepacki Bogdan
(1)
Knowles Tim
(1)
Kotaś Ryszard
(1)
Kowalski Tomasz
(1)
Kozierkiewicz Roman
(1)
Krajewska Sylwia
(1)
Kucharczyk Małgorzata
(1)
Kwiatkowski Wacław
(1)
Martin William B
(1)
Merski Janusz
(1)
Mikułowski Bogdan
(1)
Mitura Elżbieta
(1)
Moskała Jerzy
(1)
Mrozowicz Kazimierz
(1)
Nalazek Mirosław
(1)
Nawrocka Elżbieta
(1)
Nowicka Teresa
(1)
Piasta Jacek
(1)
Pląder Dorota
(1)
Puczkowski Benedykt
(1)
Raciborski Jerzy
(1)
Rouba Rafał
(1)
Sala Józef
(1)
Sancewicz-Kliś Anna
(1)
Sawicka Beata
(1)
Sikora Krzysztof
(1)
Sojak Sławomir (1952- )
(1)
Tulibacki Tadeusz (1922- )
(1)
Werner Zbigniew
(1)
Werner Zbigniew Tymoteusz (1939- )
(1)
Wszendybył Ewa
(1)
Ziaja Waldemar W
(1)
Łopaciński Krzysztof
(1)
Świstak Ewa
(1)
Żbikowski Jarosław (1958- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(60)
1990 - 1999
(3)
Kraj wydania
Polska
(76)
Język
polski
(76)
Temat
JĘZYK ANGIELSKI
(1469)
TURYSTYKA
(578)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(491)
Język angielski
(477)
ZARZĄDZANIE
(329)
HOTELARSTWO
(76)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(260)
PODRĘCZNIKI
(245)
Nauczanie języków obcych
(229)
JĘZYK NIEMIECKI
(205)
KADRY
(202)
POLSKA
(198)
DZIECKO
(189)
PEDAGOGIKA
(160)
PIELĘGNIARSTWO
(157)
JĘZYK ROSYJSKI
(154)
Pielęgniarstwo
(154)
UNIA EUROPEJSKA
(146)
INNOWACJE
(145)
POWIEŚĆ ROSYJSKA
(144)
MARKETING
(140)
RODZINA
(139)
MŁODZIEŻ
(132)
NAUCZANIE
(128)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(126)
WIELKA BRYTANIA
(124)
WYCHOWANIE
(124)
INTERNET
(123)
Nauczanie
(117)
ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
(116)
OPOWIADANIE ROSYJSKIE
(112)
KOMUNIKACJA SPOŁECZNA
(109)
SAMORZĄD TERYTORIALNY
(108)
JĘZYKOZNAWSTWO
(107)
FILOZOFIA
(104)
SOCJOLOGIA
(104)
JĘZYKI
(103)
SŁUŻBA ZDROWIA
(101)
PRZEWODNIKI TURYSTYCZNE
(100)
ROLNICTWO
(100)
SPORT
(99)
PORADNIKI
(96)
ZDROWIE PUBLICZNE
(94)
BEZPIECZEŃSTWO NARODOWE
(93)
KULTURA FIZYCZNA
(93)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(92)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(91)
ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE
(91)
EKOROZWÓJ
(89)
PROMOCJA ZDROWIA
(89)
SPOŁECZEŃSTWO INFORMACYJNE
(89)
PRZEDSIĘBIORSTWA MAŁE i ŚREDNIE
(88)
RACHUNKOWOŚĆ
(87)
GLOBALIZACJA
(84)
BUDOWNICTWO
(83)
ODPOCZYNEK
(82)
Zarządzanie
(82)
GOSPODARKA
(81)
Język rosyjski
(81)
POEZJA ROSYJSKA
(81)
WYCHOWANIE w RODZINIE
(80)
REGIONALIZACJA GOSPODARCZA
(78)
Turystyka
(77)
KULTURA
(75)
UCZNIOWIE
(72)
FINANSE
(71)
JAN PAWEŁ II (papież ; 1920-2005)
(71)
POLITYKA SPOŁECZNA
(71)
SZKOLNICTWO
(70)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(70)
USŁUGI
(69)
STOSUNKI INTERPERSONALNE
(68)
OCHRONA ŚRODOWISKA
(67)
STATYSTYKA
(67)
BANKI
(66)
Bezpieczeństwo narodowe
(66)
FIZYKOTERAPIA
(66)
Rehabilitacja medyczna
(66)
LOGISTYKA GOSPODARCZA
(65)
CZYTANIE
(64)
GOSPODARKA TERENOWA
(64)
Anatomia człowieka
(63)
EGZAMINY
(63)
Przedsiębiorstwo
(63)
Historia
(62)
KONSUMENCI (ekon.)
(62)
ROZWÓJ REGIONALNY
(62)
STANY ZJEDNOCZONE
(62)
Dzieci
(61)
MEDYCYNA
(61)
ODŻYWIANIE
(61)
WIEŚ
(61)
EKONOMIA
(60)
OPIEKA SPOŁECZNA
(60)
PSYCHOLOGIA
(60)
Gramatyka
(59)
PRACA
(59)
BIBLIOTEKARSTWO
(58)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(58)
LUDZIE STARZY
(58)
Temat: czas
2001-0
(3)
1989-
(1)
Gatunek
Podręcznik
(13)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(7)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(4)
DANE STATYSTYCZNE
(3)
PODRĘCZNIKI
(2)
KORESPONDENCJA HANDLOWA
(1)
PORADNIKI
(1)
SŁOWNIKI ANGIELSKO-POLSKIE
(1)
SŁOWNIKI POLSKO-ANGIELSKIE
(1)
SŁOWNIKI TERMINOLOGICZNE
(1)
ĆWICZENIA i ZADANIA
(1)
Słowo kluczowe
hotelarstwo
(21)
turystyka
(8)
gastronomia
(6)
Polska
(5)
baza noclegowa
(5)
przedsiębiorstwo turystyczne
(5)
hotel
(4)
ruch turystyczny
(4)
agroturystyka
(3)
rekreacja
(3)
usługi turystyczne
(3)
czas wolny
(2)
kultura fizyczna
(2)
marketing
(2)
piłka nożna
(2)
piłka ręczna
(2)
sport
(2)
turystyka kulturowa
(2)
usługi hotelarskie
(2)
Internet
(1)
aerobik
(1)
aktywność ruchowa
(1)
animacja czasu wolnego
(1)
baza gastronomiczna
(1)
controlling
(1)
dieta
(1)
dwór
(1)
fast food
(1)
fitness
(1)
globalizacja
(1)
golf
(1)
gospodarka turystyczna
(1)
gry rekreacyjne
(1)
hokej
(1)
hokej na trawie
(1)
hotel systemowy
(1)
hotelarstwo systemowe
(1)
infrastruktura turystyczna
(1)
jakość życia
(1)
język angielski
(1)
język polski
(1)
konkurencyjność
(1)
konsumpcjonizm
(1)
korespondencja handlowa
(1)
korespondencja służbowa
(1)
marka
(1)
marketing usług
(1)
mobbing
(1)
obiekt noclegowy
(1)
obsługa klienta
(1)
odpoczynek
(1)
organizacja hotelarska
(1)
organizacje hotelarskie
(1)
pałac
(1)
pilot wycieczek
(1)
podaż turystyczna
(1)
praca biurowa
(1)
przestrzeń turystyczna
(1)
recepcja
(1)
rezydencja
(1)
rozwój zrównoważony
(1)
rynek turystyczny
(1)
siatkówka
(1)
streetmovement
(1)
struktura organizacyjna
(1)
survival
(1)
słownik
(1)
taniec
(1)
turystyka medyczna
(1)
turystyka przyjazdowa
(1)
turystyka uzdrowiskowa
(1)
usługi
(1)
wegetarianizm
(1)
wychowanie fizyczne
(1)
zabytki architektury
(1)
zamek
(1)
zarządzanie
(1)
zarządzanie marketingowe
(1)
zarządzanie strategiczne
(1)
żeglarstwo
(1)
żywienie turystów
(1)
żywność funkcjonalna
(1)
76 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 327-328
Podręcznik rachunkowości zarządczej dostosowany do branży hotelarskiej i gastronomicznej. Autorzy przedstawili: cechy branży hotelarskiej i gastronomicznej, rachunkowość w hotelarstwie i gastronomii, rentowność i koszty w tych branżach, zysk i politykę cenową, budżetowanie, zarządzanie gotówką i kapitałem, decyzje inwestycyjne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7238.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8165.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słownik terminów hotelowo-turystycznych zawiera ponad 8000 haseł związanych z terminologią turystyczną i hotelową stosowaną w świecie. Znaczna liczba haseł została zilustrowana prostymi przykładami ich użycia w codziennych okolicznościach, z jakimi spotykają się turyści i goście hotelowi. W słowniku przedstawiono szereg przykładów korespondencji hotelowej, obejmującej różne aspekty działalności hotelu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7221.I.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Prace Naukowe Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości w Krakowie / red. nacz. Magdalena Kowalska-Musiał ; 66)
Praca, dotycząca zastosowania w praktyce kontrolingu w przedsiębiorstwach hotelowych jest unikatową i niezwykle użyteczną książką w praktyce zarządzania na trudnym współczesnym rynku turystycznym. Niewątpliwie mocną stroną dużej części tekstu Książki jest erudycja Autorki w stosowaniu terminologii profesjonalnego zarządzania hotelami. Na podkreślenie zasługuje rzetelność oferty zastosowania kontrolingu, zwłaszcza finansowego w efektywnym zarządzaniu hotelami przedstawionej w książce właścicielom, menedżerom i studiującym na kierunkach zarządzanie w turystyce, rachunkowość i finanse czy turystyka. Jest to oferta tym cenniejsza, że pojawia się na rynku akurat w okresie dużych wyzwań i zaostrzonej walki o przetrwanie przedsiębiorstw "hotelarskich w biznesie turystycznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8942 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 10510.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10509.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.742 [Magazyn 1], P.743 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.1708 [Magazyn 1], P.1710 [Magazyn 1], P.1707 [Magazyn 1], P.1709 [Magazyn 1], P.1711 [Magazyn 1] (5 egz.)
Książka
W koszyku
Obsługa ruchu tyrystycznego / red. Zygmunt Kruczek. - Wyd. 4 uzup. i popr. - Kraków : Proksenia, 2006. - 280 s. : rys. ; 24 cm.
Książka polecana dla słuchaczy Policealnych Studiów Obsługi Ruchu Turystycznego oraz dla osób studiujących turystykę w szkołach wyższych. W publikacji zawarto najważniejsze informacje dotyczące organizacji i działania biura podróży, kultury obsługi turystów, elementów składowych produktu turystycznego - bazy noclegowej, żywienia, transportu, pilotażu wycieczek, przewodnictwa. Omówiono aspekty prawne usług turystycznych - przepisy paszportowe, wizowe, celne, dewizowe, ubezpieczenia w turystyce oraz problematykę umów. Osobny rozdział poświęcono obsłudze podróżniczej. Zasadniczym dla programu przedmiotu jest zamieszczony na końcu książki rozdział o tworzeniu produktu turystycznego. Opanowanie umiejętności praktycznych powinny ułatwić zamieszczone wzory dokumentów stosowane w obsłudze ruchu turystycznego oraz załączony słownik terminów i pojęć używanych w turystyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5731 [Magazyn 1], P.5733 [Magazyn 1], P.5732 [Magazyn 1], P.5734 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5729.XX.7 [Wypożyczalnia B], P.5730.XX.7 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7199.XX.7 [Czytelnia B], 7198.XX.7 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Edukacja / Difin)
Na okładce: technik hotelarstwa : podręcznik (technikum, szkoła policealna).
Podręcznik Ekonomia i prawo w hotelarstwie został napisany zgodnie ze standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik hotelarstwa. Ćwiczenia i zadania o różnym stopniu trudności zawarte w podręczniku pozwalają na dobre zrozumienie i utrwalenie przedstawionych zagadnień oraz praktyczne przyswajanie wiedzy. Wzbudzają ciekawość i zachęcają do poszerzania wiadomości. Podręcznik napisany jest przystępnym językiem. Zawiera wykaz literatury do samodzielnego poszerzania wiedzy oraz słowniczek ważnych terminów. Podręcznik składa się z trzech podstawowych części: ekonomicznej, rachunkowej i prawnej. Treści zamieszczone w podręczniku uwzględniają stan prawny na 31.08.2009 r.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8732 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8730.XX.8 [Wypożyczalnia B], P.8731.XX.8 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10200.XX.8 [Czytelnia B], 10201.XX.8 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Temat
Układ książki jest chronologiczny: od podstaw rynkowych, zapoznania z pojęciami marketingowymi, aż do systemów zarzadzania przedsiębiorstwem i praktycznych zastosowań marketingowych. W treści przedstawiono zastosowania elementów marketingu w hotelarstwie w powiązaniu z zarządzaniem operacyjnym. Publikacja została przystosowana do potrzeb dydaktycznych Ośrodka Doskonalenia Kadr Orbis S. A.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.1128 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 2191.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Sprzedaż, Obsługa Klienta)
Bibliogr. s. 215. Indeks.
W książce przedstawiono metody kształtowania i utrzymania wysokiego poziomu jakości obsługi klientów w przedsiębiorstwach hotelarskich i gastronomicznych. Autor omawia sposoby doskonalenia poszczególnych elementów jakości usług, tak aby odzwierciedlały oczekiwania usługobiorców, oraz prezentuje narzędzia umożliwiające ocenę poziomu obsługi gości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5554 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 7007.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7006.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja składa się z artykułów i referatów naukowców i praktyków zajmujących się hotelarstwem oceniających stan i kierunki rozwoju hotelarstwa w Polsce w przededniu wejścia do Unii Europejskiej. Artykuły koncentrują się na następującej tematyce: podstawy prawne działalności hoteli w Polsce, rozwój hotelarstwa polskiego, zagadnienia ekonomiczne hotelarstwa, tendencje w budowie i wyposażeniu hoteli. Zamieszczone w książce materiały mogą być przydatne praktykom, działaczom samorządowymi, studentom kierunku turystyka i rekreacja.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 3607.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Turystyka / Wydawnictwo Naukowe PWN)
Podręcznik akademicki do obsługi ruchu turystycznego - przedmiotu wykładanego na turystyce i rekreacji oraz na kierunkach ekonomicznych ze specjalnością związaną z turystyką. Prezentuje ogół zagadnień związanych z obsługą ruchu turystycznego, od determinant i typów ruchu turystycznego poczynając, poprzez organizację wyjazdów oraz wszelkie formy obsługi konieczne podczas ich trwania, aż po jakość i logistykę, niezbędne w każdej fazie podróży turystycznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4522 [Magazyn 1], P.4523 [Magazyn 1], P.4521 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 4926.XX.7 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4925.XX.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Obsługa ruchu turystycznego / red. nauk. Beata Meyer. - Wyd. 1, 1dodr. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007. - 246 s. : il. ; 24 cm.
(Turystyka / Wydawnictwo Naukowe PWN)
Podręcznik akademicki do obsługi ruchu turystycznego - przedmiotu wykładanego na turystyce i rekreacji oraz na kierunkach ekonomicznych ze specjalnością związaną z turystyką. Prezentuje ogół zagadnień związanych z obsługą ruchu turystycznego, od determinant i typów ruchu turystycznego poczynając, poprzez organizację wyjazdów oraz wszelkie formy obsługi konieczne podczas ich trwania, aż po jakość i logistykę, niezbędne w każdej fazie podróży turystycznej. Głównymi zaletami podręcznika są: zgodność z porgramami studiów, kompleksowość, uniwersalność, liczne przykłady odnoszące przedstawiane treści teoretyczne do praktyki gospodarczej. Książka zawiera również słowniczek pojęć z angielskimi odpowiednikami, literaturę zalecaną, bibliografię oraz indeks rzeczowy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.6463 [Magazyn 1], P.6460 [Magazyn 1], P.6459 [Magazyn 1], P.6464 [Magazyn 1], P.6455 [Magazyn 1], P.6462 [Magazyn 1], P.6457 [Magazyn 1], P.6461 [Magazyn 1], P.6458 [Magazyn 1], P.6456 [Magazyn 1] (10 egz.)
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Szczeciński ISSN 1640-6818. Ekonomiczne Problemy Turystyki ISSN 1644-0501 ; 12)
Publikacja jest jubileuszowym zeszytem naukowym przygotowanym z okazji dziesięciolecia działalności Katedry Zarządzania Turystyką Wydziału Zarządzania i Ekonomiki Usług Uniwersytetu Szczecińskiego.
Publikacja została podzielona na dwie części, z których pierwsza ma charakter jubileuszowy i stanowi prezentację zawierającą: − historię katedry od momentu jej utworzenia w 1999 roku, − sylwetki pracowników, ich główne osiągnięcia naukowe, dydaktyczne i organizacyjne, − omówienie realizowanych typów kształcenia oraz innych typów aktywności związanych z procesem dydaktycznym. Część merytoryczna publikacji to zbiór 24 artykułów napisanych przez zaproszonych gości – naukowców z różnych środowisk naukowych współpracujących z Katedrą Zarządzania Turystyką – oraz jej pracowników. Teksty poświęcone są współczesnym aspektom funkcjonowania gospodarki turystycznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10686.XX.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 220-228, wykaz aktów prawnych s. 229-230.
Zakres rozważań dotyczących organizowania usług turystycznych i hotelarskich, zawartych w książce, wpisuje się w istniejący, stosunkowo bogaty dorobek teoretyczny, w którym jest miejsce na kompleksowe opracowanie i próbę poszerzenia wiedzy w tym zakresie. W układzie strukturalnym książki starano się przeprowadzić Czytelnika przez najbardziej istotne etapy przydatne w odbiorze treści - od podstawowych pojęć związanych z szeroko pojętą turystyką i hotelarstwem, poprzez organizację usług turystycznych, funkcjonowanie biur podróży i marketing usług turystyczno-hotelarskich, ekonomiczne problemy związane z kosztami w turystyce i hotelarstwie po żywienie turystów i elementy obsługi konsumenta. Książka składa się z 14 rozdziałów, spisu wykorzystanej i zalecanej literatury oraz spisu obiektów zbiorowego zakwaterowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.6979 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 7779.XX.8 [Wypożyczalnia B], P.6978.XX.8 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7778.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł. błędny ISBN
Bibliogr. przy rozdz
Książka przeznaczona do nauki przedmiotu na specjalizacji „Usługi hotelarsko –turystyczne” w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego i turystyki na poziomie technikum i szkoły policealnej. Przedstawia podstawowe informacje dotyczące hotelarstwa, ogólnej bazy noclegowej ,ale także obsługi ruchu turystycznego i krajoznawstwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.6724 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.6723.XX.8 [Wypożyczalnia B], 7563.XX.8 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7562.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Z każdym rokiem rośnie liczba osób podróżujących po świecie zarówno w celach turystycznych, jak i biznesowych. Musi za tym nadążać rozwój bazy noclegowej. Hotelarstwo stało się więc jednym z głównych elementów większości produktów turystycznych. Autorzy przedstawili w podręczniku najważniejsze zagadnienia dotyczące podstaw hotelarstwa, skupiając się na: historii hotelarstwa, głównych pojęciach z zakresu hotelarstwa, rodzajach hoteli i zakładów hotelarskich, prezentacji sławnych hoteli i wielkich hotelarzy, usługach hotelarskich, organizacjach i stowarzyszeniach hotelarskich, strukturach funkcjonalno-organizacyjnych w hotelarstwie, trendach w rozwoju hotelarstwa na świecie i w Polsce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10945 [Magazyn 1], P.10946 [Magazyn 1], P.7243 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7245.XX.8 [Wypożyczalnia B], P.7244.XX.8 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8168.XX.8 [Czytelnia B], 8169.XX.8 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 338-344.
Hotelarstwo jest jedną z najbardziej dochodowych gałęzi przemysłu turystycznego. Z każdym rokiem można zauważyć coraz bardziej dynamiczny rozwój tej dziedziny aktywności gospodarczej, związany nie tylko z rosnącą mobilnością społeczeństwa, ale także z postępem w tworzeniu nowoczesnych technologii. W takich warunkach rosną również oczekiwania osób korzystających z najróżniejszych rodzajów bazy noclegowej. W związku z tym każdy obiekt hotelowy musi mieć odpowiednie przygotowanie poparte dogłębną wiedzą o gałęzi gospodarczej, w której działa, oraz podjąć się realizacji wielu wyzwań, aby sprostać oczekiwaniom klientów i utrzymać się na bardzo konkurencyjnym rynku. W książce Autorzy w uporządkowany sposób przedstawili najważniejsze zagadnienia dotyczące tej tematyki w Polsce, takie jak: historia hotelarstwa w Polsce i na świecie; organizacje i stowarzyszenia hotelarskie; charakterystyka podstawowych obiektów bazy noclegowej; analiza usługi hotelarskiej; struktura funkcjonalno-organizacyjna hotelarstwa; trendy w rozwoju usług hotelarskich w XXI w.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14967.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15795.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Korzystając z olbrzymiego dorobku polskich hotelarzy (zarówno praktyków, jak i teoretyków) w uporządkowany sposób przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące podstaw hotelarstwa, które realizowane są ze studentami w ramach przedmiotu o tej samej nazwie. Prezentowany podręcznik jest jedną z trzech przygotowywanych części dlatego jego treść obejmuje tylko elementy podstawowe. Problemy organizacji i funkcjonowanie obiektów noclegowych czy marketingu w hotelarstwie są przedmiotem rozważań dwóch pozostałych części, które mamy nadzieję niebawem pojawią się jako podręczniki do kolejnych wykładów i ćwiczeń z zakresu hotelarstwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8753 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 4445.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4444.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 129-133.
Książka podejmuje problematykę syntetycznego podejścia do zintegrowanego systemu zarządzania strategicznego w sektorze turstycznym. Zaprezentowano w niej trendy rozwojowe branży hotelarskiej oraz ich wpływ na zmiany w organizacji firmy oraz określono podstawy formułowania strategii marki sektora hotelarskiego w oparciu o interkacje przedsiębiorstw z otoczeniem zewnetrznym. Dokonano także identyfikacji czynników zachowania konkurencyjności w ramach branży i struktury organizacyjnej i jej funkcji w realizacji założonej strategii firmy w tworzeniu marki hotelowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13801.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Hotelarza)
Bibliogr. s. 159-160.
Spośród technologii stosowanych w branży turystycznej z pewnością najważniejsze miejsce zajmuje w ostatnich latach Internet. W opracowaniu przedstawiony został zakres wykorzystania Internetu w Polsce oraz w najlepiej rozwiniętych pod tym względem państawach na świecie. Zasygnalizowano także, jakie tendencje w turystyce będą występować w Polsce i na świecie w najbliższych latach pod wpływem różnych zastosowań Internetu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4840.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej