Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(4)
Poradniki i przewodniki
(1)
Status
available
(5)
only on-site
(4)
Branch
Magazyny
(2)
Wypo┼╝yczalnie
(3)
Czytelnie
(4)
Author
Skowrońska Emilia
(2)
Adamowicz Mieczys┼éaw (1939- )
(1)
Bross-Burkhardt Brunhilde (1956- )
(1)
Holzer Sepp (1942- )
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Mikołajczyk Joanna
(1)
Wasiak-Zys Gra┼╝yna
(1)
Świetlikowska Krystyna
(1)
Year
2020 - 2022
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Subject
Ekologia
(1)
KONSUMENCI (ekon.)
(1)
OWOCE
(1)
Ogrodnictwo biodynamiczne
(1)
PRZETWORY OWOCOWO-WARZYWNE
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Ro┼Ťliny jadalne
(1)
SPO┼╗YCIE
(1)
Surowce ro┼Ťlinne
(1)
Uprawa ro┼Ťlin
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç
(1)
Subject: time
2001-
(1)
2001-0
(1)
Genre/Form
Podr─Öczniki [Typ publikacji]
(1)
Podr─Öczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Domain
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(3)
Dom i ogr├│d
(1)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Tytu┼é orygina┼éu: Das gro├če Ulmer Biogartenbuch. Rok wydania na podstawie strony internetowej wydawcy.
Indeks.
Podr─Öcznik dla zainteresowanych ogrodnictwem prowadzonym z zachowaniem r├│wnowagi biologicznej. Zar├│wno dla rozpoczynaj─ůcych przygod─Ö z upraw─ů ro┼Ťlin, jak i dla os├│b, kt├│re istniej─ůcy ogr├│d chc─ů przekszta┼éci─ç w prowadzony w zgodzie z natur─ů. Od kr├│tko om├│wionych korzeni bioogrodnictwa przez konkretne praktyczne realizacje (siedem wzorcowych projekt├│w, kt├│re pokazuj─ů szerokie spektrum mo┼╝liwo┼Ťci, m.in. ma┼éy ogr├│dek przydomowy, samowystarczalny du┼╝y ogr├│d, sad, miejski ogr├│d spo┼éeczny) po instrukcje krok po kroku, jak wdro┼╝y─ç w ┼╝ycie idee ogrodnictwa biologicznego: oszcz─Ödno┼Ť─ç wody, energii i surowc├│w naturalnych rezygnacja z chemicznych oprysk├│w oraz ┼éatwo rozpuszczalnych nawoz├│w mineralnych gleba jako podstawa: odpady ro┼Ťlinne pozostaj─ůce w naturalnym obiegu w ogrodzie bior├│┼╝norodno┼Ť─ç jako spos├│b na naturaln─ů ochron─Ö ro┼Ťlin.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18130.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19972.XVII.6.2 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19971.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Sepp Holzer, znany jako ÔÇ×rolniczy buntownikÔÇŁ, opisuje w tej ksi─ů┼╝ce swoje do┼Ťwiadczenia zebrane w ci─ůgu ponad 40 lat pracy w po┼éo┼╝onym w g├│rach gospodarstwie Krameterhof, prowadzonym zgodnie z zasadami permakultury. Poj─Öcie permakultury wywodzi si─Ö od angielskiego wyra┼╝enia permanent agriculture, co w wolnym t┼éumaczeniu oznacza ÔÇ×trwa┼ée i zr├│wnowa┼╝one rolnictwoÔÇŁ. Chodzi o rolnictwo zgodne z natur─ů, kt├│rego podstaw─Ö stanowi─ů naturalne cykle i ekosystemy. W swoim permakulturowej gospodarce Holzer uwzgl─Ödni┼é zak┼éadanie taras├│w, zagon├│w podwy┼╝szonych i pag├│rkowych, ogrod├│w na wodzie, staw├│w, zbiornik├│w do magazynowania pr├│chnicy, agroturystyczne gospodarstwo le┼Ťne (wykorzystanie drzew i krzew├│w w rolnictwie), rybo┼é├│wstwo, upraw─Ö ro┼Ťlin wodnych, hodowl─Ö zwierz─ůt, upraw─Ö ro┼Ťlinno┼Ťci alpejskiej i zi├│┼é leczniczych sadownictwo. Czytelnik znajdzie w tej ksi─ů┼╝ce praktyczne informacje dotycz─ůce ekologicznego rolnictwa nie tylko w wymiarze makro, lecz tak┼╝e w mikrowymiarze, gdy┼╝ ┼╝ycie w zgodzie z natur─ů mo┼╝na prowadzi─ç niezale┼╝nie od tego, czy zaczyna si─Ö na w┼éasnym polu, w przydomowym ogr├│dku czy na parapecie okiennym.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18137.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19988.XVII.5 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19987.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
W pracy przedstawiono koncepcj─Ö europejskiego, zintegrowanego projektu badawczego ISAFRUIT realizowanego w ramach 6-go Ramowego Programu Bada┼ä dotycz─ůcego wzrostu spo┼╝ycia owoc├│w oraz wybrane wyniki bada┼ä prowadzonych w ramach czterech pakiet├│w roboczych Filaru I dotycz─ůcego sterowanycyh przez konsument├│w i reaguj─ůcych ┼éa┼äcuch├│w dostaw. Opisano zarys metodologii i koncepcji bada┼ä oraz wybrane opracowania wykonane przez autor├│w SGGW w Warszawie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14637.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki wa┼╝niejszych surowc├│w ro┼Ťlinnych, ze szczeg├│lnym uwzgl─Ödnieniem ich warto┼Ťci u┼╝ytkowej, niezb─Ödnej przy poznawaniu i ocenie przydatno┼Ťci ┼╝ywieniowej surowc├│w ro┼Ťlinnych przez student├│w, w ramach przedmiotu "surowce spo┼╝ywcze". Opracowanie obejmuje siedem grup surowc├│w ro┼Ťlinnych: warzywa, ro┼Ťliny okopowe, ro┼Ťliny zbo┼╝owe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiaj─ůc grupy surowc├│w, uwzgl─Ödniono cz─Ö┼Ť─ç wprowadzaj─ůc─ů i cz─Ö┼Ť─ç dotycz─ůc─ů poszczeg├│lnych gatunk├│w. W cz─Ö┼Ťci wprowadzaj─ůcej podano kr├│tk─ů charakterystyk─Ö grupy, w tym: wykaz gatunk├│w i ich przynale┼╝no┼Ť─ç do rodzin botanicznych, warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů i znaczenie gospodarcze. W cz─Ö┼Ťci dotycz─ůcej poszczeg├│lnych gatunk├│w uwzgl─Ödniono: budow─Ö cz─Ö┼Ťci u┼╝ytkowej, warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů, wykaz wybranych odmian, polecanych g┼é├│wnie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Li┼Ťcie odmian ro┼Ťlin rolniczych i warzywnych oraz na Li┼Ťcie odmian ro┼Ťlin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystyk─Ö i przydatno┼Ť─ç u┼╝ytkow─ů, w tym: spo┼╝ycie bezpo┼Ťrednie, przetw├│rstwo i przechowywanie. Ocen─Ö poszczeg├│lnych gatunk├│w surowc├│w ro┼Ťlinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jako┼Ťciowe dla poszczeg├│lnych gatunk├│w surowc├│w ro┼Ťlin nych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla student├│w Wydzia┼éu Nauk o ┼╗ywieniu Cz┼éowieka i Konsumpcji oraz Mi─Ödzywydzia┼éowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale mo┼╝e by─ç r├│wnie┼╝ pomocne dla uczni├│w technik├│w o specjalno┼Ťci ┼╝ywieniowo-gastronom icznej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19068.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19067.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again