Odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(44)
Forma i typ
Książki
(43)
Publikacje naukowe
(14)
Publikacje dydaktyczne
(12)
Publikacje fachowe
(8)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
E-booki
(2)
Dostępność
dostępne
(58)
tylko na miejscu
(35)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(24)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(33)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(36)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(4)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(4)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(7)
Szostak-Węgierek Dorota
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Małgorzewicz Sylwia
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Badora Aleksandra
(1)
Barańska Marta (psycholog)
(1)
Bean Anita
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Broniecka Anna
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Celejowa Irena (1917- )
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Contento Isobel R
(1)
Corbin Charles B
(1)
Corbin William R
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dyląg Hanna
(1)
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Eugster Gabi
(1)
Fairburn Christopher G
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Gajda Robert
(1)
Gajda Robert (technolog żywności)
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gdak Katarzyna
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Grajeta Halina
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Guzowska Małgorzata
(1)
Głowacka Mariola
(1)
Haor Beata
(1)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Kibil Iwona
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kluba Lesław
(1)
Kochman Dorota (biologia medyczna)
(1)
Kosmęda Aleksandra
(1)
Kowaleczko-Szumowska Monika
(1)
Kołodziejczyk Anna
(1)
Kruskall Laura J. 1967-
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Langley-Evans Simon
(1)
Maciaszek Janusz
(1)
Majewska Dorota (technolog żywności)
(1)
Mamcarz Artur (1958- )
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Paciorkowska Marta
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Radwan Beata
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Rowicka Grażyna
(1)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Siara Olga
(1)
Snopek Agnieszka
(1)
Spano Marie A. 1972-
(1)
Spattini Massimo
(1)
Stasiak Maciej (1956- )
(1)
Stemplewski Rafał
(1)
Strucińska Małgorzata
(1)
Szczepański Wojciech (pediatra)
(1)
Szeklicki Robert
(1)
Thomas D. Travis 1977-
(1)
Trojański Mariusz
(1)
Welk Gregory J
(1)
Welk Karen A
(1)
Witkowski Daniel
(1)
Więch Małgorzata
(1)
Wojtczak Ewa
(1)
Woynarowska Barbara (1940- )
(1)
Woynarowska-Sołdan Magdalena
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Śliż Daniel
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(18)
2010 - 2019
(23)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(29)
Kraj wydania
Polska
(43)
Illinois (USA)
(1)
Język
polski
(43)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(11)
Lekarze
(7)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Dietetycy
(4)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Lekarze rodzinni
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Psycholodzy
(1)
Rodzice
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Przynależność kulturowa
Dietetycy
(1)
Ginekolodzy
(1)
Położne
(1)
Temat
JĘZYK ANGIELSKI
(1469)
TURYSTYKA
(578)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(491)
Język angielski
(477)
ZARZĄDZANIE
(329)
Odżywianie
(-)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(260)
PODRĘCZNIKI
(245)
Nauczanie języków obcych
(229)
JĘZYK NIEMIECKI
(205)
KADRY
(202)
POLSKA
(198)
DZIECKO
(189)
PEDAGOGIKA
(160)
PIELĘGNIARSTWO
(157)
JĘZYK ROSYJSKI
(154)
Pielęgniarstwo
(154)
UNIA EUROPEJSKA
(146)
INNOWACJE
(145)
POWIEŚĆ ROSYJSKA
(144)
MARKETING
(140)
RODZINA
(139)
MŁODZIEŻ
(132)
NAUCZANIE
(128)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(126)
WIELKA BRYTANIA
(124)
WYCHOWANIE
(124)
INTERNET
(123)
Nauczanie
(117)
ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
(116)
OPOWIADANIE ROSYJSKIE
(112)
KOMUNIKACJA SPOŁECZNA
(109)
SAMORZĄD TERYTORIALNY
(108)
JĘZYKOZNAWSTWO
(107)
FILOZOFIA
(104)
SOCJOLOGIA
(104)
JĘZYKI
(103)
SŁUŻBA ZDROWIA
(101)
PRZEWODNIKI TURYSTYCZNE
(100)
ROLNICTWO
(100)
SPORT
(99)
PORADNIKI
(96)
ZDROWIE PUBLICZNE
(94)
BEZPIECZEŃSTWO NARODOWE
(93)
KULTURA FIZYCZNA
(93)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(92)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(91)
ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE
(91)
EKOROZWÓJ
(89)
PROMOCJA ZDROWIA
(89)
SPOŁECZEŃSTWO INFORMACYJNE
(89)
PRZEDSIĘBIORSTWA MAŁE i ŚREDNIE
(88)
RACHUNKOWOŚĆ
(87)
GLOBALIZACJA
(84)
BUDOWNICTWO
(83)
ODPOCZYNEK
(82)
Zarządzanie
(82)
GOSPODARKA
(81)
Język rosyjski
(81)
POEZJA ROSYJSKA
(81)
WYCHOWANIE w RODZINIE
(80)
REGIONALIZACJA GOSPODARCZA
(78)
Turystyka
(77)
HOTELARSTWO
(76)
KULTURA
(75)
UCZNIOWIE
(72)
FINANSE
(71)
JAN PAWEŁ II (papież ; 1920-2005)
(71)
POLITYKA SPOŁECZNA
(71)
SZKOLNICTWO
(70)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(70)
USŁUGI
(69)
STOSUNKI INTERPERSONALNE
(68)
OCHRONA ŚRODOWISKA
(67)
STATYSTYKA
(67)
BANKI
(66)
Bezpieczeństwo narodowe
(66)
FIZYKOTERAPIA
(66)
Rehabilitacja medyczna
(66)
LOGISTYKA GOSPODARCZA
(65)
CZYTANIE
(64)
GOSPODARKA TERENOWA
(64)
Anatomia człowieka
(63)
EGZAMINY
(63)
Przedsiębiorstwo
(63)
Historia
(62)
KONSUMENCI (ekon.)
(62)
ROZWÓJ REGIONALNY
(62)
STANY ZJEDNOCZONE
(62)
Dzieci
(61)
MEDYCYNA
(61)
ODŻYWIANIE
(61)
WIEŚ
(61)
EKONOMIA
(60)
OPIEKA SPOŁECZNA
(60)
PSYCHOLOGIA
(60)
Gramatyka
(59)
PRACA
(59)
BIBLIOTEKARSTWO
(58)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(58)
LUDZIE STARZY
(58)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(22)
Opracowanie
(8)
Monografia
(4)
Poradnik
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Praca zbiorowa
(2)
Jadłospis
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(33)
Psychologia
(5)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Chemia
(2)
Kulinaria
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(24)
otyłość
(12)
dieta
(11)
odżywianie
(11)
żywność
(9)
aktywność fizyczna
(6)
normy żywienia
(6)
witaminy
(6)
zdrowie
(6)
składniki mineralne
(5)
tłuszcze
(5)
węglowodany
(5)
choroby układu krążenia
(4)
dietetyka
(4)
edukacja żywieniowa
(4)
epidemiologia
(4)
nutrigenetyka
(4)
składniki odżywcze
(4)
sport
(4)
zaburzenia odżywiania
(4)
żywienie osób starszych
(4)
białka pokarmowe
(3)
choroby układu pokarmowego
(3)
cukrzyca
(3)
dietoprofilaktyka
(3)
dietoterapia
(3)
energia
(3)
jadłowstręt psychiczny
(3)
nadwaga
(3)
nawyki żywieniowe
(3)
psychodietetyka
(3)
starzenie się
(3)
suplement diety
(3)
wegetarianizm
(3)
żywienie dzieci
(3)
anabolizm
(2)
bezpieczeństwo
(2)
bezpieczeństwo żywności
(2)
białka
(2)
bioterroryzm
(2)
bulimia
(2)
choroby
(2)
choroby przewlekłe
(2)
choroby tarczycy
(2)
ciąża
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
dyslipidemia
(2)
dzieci
(2)
katabolizm
(2)
kobieta karmiąca
(2)
laktacja
(2)
leki
(2)
ludzie starzy
(2)
mierniki zdrowotne
(2)
młodzież
(2)
odżywianie się
(2)
osteoporoza
(2)
poradnictwo dietetyczne
(2)
poradnictwo psychologiczne
(2)
prawo żywnościowe
(2)
produkt spożywczy
(2)
profilaktyka
(2)
profilaktyka chorób
(2)
promocja zdrowia
(2)
psychologia odchudzania
(2)
składniki pokarmowe
(2)
sportowcy
(2)
suplementacja
(2)
trawienie
(2)
układ pokarmowy
(2)
wchłanianie
(2)
wysiłek fizyczny
(2)
zachowania żywieniowe
(2)
zatrucie pokarmowe
(2)
zdrowie publiczne
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
aerobic endurance
(1)
alergia pokarmowa
(1)
alergie
(1)
analiza sensoryczna
(1)
badanie sposobu żywienia
(1)
body composition
(1)
body weight
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
carbohydrate
(1)
changing weight
(1)
cholesterol
(1)
choroba
(1)
choroby autoimmunologiczne
(1)
choroby cywilizacyjne
(1)
choroby dziecięce
(1)
choroby jamy ustnej
(1)
choroby nerek i dróg moczowych
(1)
choroby nowotworowe
(1)
choroby tkanki łącznej
(1)
choroby trzustki
(1)
choroby wątroby
(1)
composition
(1)
czynniki środowiskowe
(1)
człowiek
(1)
44 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dieta seniora / Ewa Jarosz ; opieka merytoryczna Anna Kołłajtis-Dołowy. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - 395, [1] strona ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.442.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.441.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.443.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.440.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata. Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień:: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17198 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10213.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11769.XVIII.10 [Czytelnia B], P.10212.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Edukacja żywieniowa jest bardzo istotną kwestią a nawyki żywieniowe kształtowane są już w dzieciństwie. Dieta zawierająca mniej produktów odzwierzęcych, której podstawą są produkty roślinne jest odpowiednia zarówno dla naszego zdrowia jak i naszej planety. Jeżeli mamy wybór i zamiast wędlin czy parówek możemy podać naszym dzieciom hummus a zamiast kotleta schabowego kotleta z soczewicy, uczmy ich tego! To my tworzymy przyszłość nasza i naszych rodzin, a zamiana mięsa na roślinne alternatywy jeszcze nie była tak prosta w naszym kraju jak teraz. Ważna jest jedynie świadomość odpowiedniego komponowania i bilansowania posiłków. Książka powstała z myślą o kobietach w ciąży, małych dzieciach i całych rodzinach wybierających dietę roślinną jako codzienny sposób odżywiania. Skorzystają z niej również osoby jedzące mięso, zmuszone do tego by ograniczyć jego spożycie. W Polsce brakuje oficjalnych zaleceń żywieniowych skierowanych do wegan i wegetarian, dlatego trudno jest w gąszczu internetowych informacji wyłuskać istotne i jednocześnie wiarygodne fakty. Dowiesz się z niej, jak prawidłowo bilansować dietę w czasie ciąży, okresu karmienia, dzieciństwa oraz jak przygotować codzienne menu dla całej rodziny, nawet jeżeli jedno z rodziców nie jest wege.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 18826.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18825.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 151-152. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwia szybką ocenę, który produkt czy potrawa są nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotyczące wartości energetycznej, uwzględniając współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego oraz dodano rozdział zawierający skład naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód leczniczych występujących na polskim rynku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17342 [Magazyn 1], P.17344 [Magazyn 1], P.17343 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17912.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17911.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18620.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22149.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22148.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka. W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi. Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19074.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19073.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie kliniczne : praktyczne zagadnienia. T. 1 / pod redakcją Sylwii Małgorzewicz. - Wydanie I. - Lublin : Wydawnictwo Czelej, 2020. - IX, [1], 208 stron : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
„Żywienie kliniczne. Praktyczne zagadnienia” to obowiązkowa pozycja, poruszająca aktualne problemy żywienia klinicznego dla studentów kierunków medycznych, lekarzy praktyków, jak i pacjentów i ich rodzin w warunkach domowych. Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak:: - rola składników odżywczych, - bezpieczeństwo żywności i żywienia, - zalecenia żywieniowe, - zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietolerancjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych, - problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20865.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20864.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie kliniczne : praktyczne zagadnienia. T. 2 / pod redakcją Sylwii Małgorzewicz. - Wydanie I. - Lublin : Wydawnictwo Czelej, 2020. - IX, [1], 209-466 stron : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
„Żywienie kliniczne. Praktyczne zagadnienia” to obowiązkowa pozycja, poruszająca aktualne problemy żywienia klinicznego dla studentów kierunków medycznych, lekarzy praktyków, jak i pacjentów i ich rodzin w warunkach domowych. Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak:: - rola składników odżywczych, - bezpieczeństwo żywności i żywienia, - zalecenia żywieniowe, - zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietolerancjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych, - problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20867.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20866.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Medycyna stylu życia / redakcja naukowa Daniel Śliż, Artur Mamcarz. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2018. - XVII, [1], 499 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
W naszym kraju stopniowo rozpowszechnia się przekonanie, że styl życia jest główną determinantą stanu zdrowia. Dlatego z wielką ciekawością przeczytałem monografię zatytułowaną „Medycyna stylu życia”, która poświęcona jest różnym aspektom wpływu stylu życia na zdrowie człowieka. Oddawana do rąk czytelników książka to efekt udanej inicjatywy łączenia wiedzy i doświadczeń specjalistów różnych dziedzin, którzy szczegółowo, ale przystępnie i w sposób wyważony omówili niekiedy trudne zagadnienia. Największą wartością podręcznika jest interdyscyplinarne spojrzenie na związek stylu życia ze zdrowiem człowieka. Cieszy, że tekst poszczególnych rozdziałów oparty jest o fakty naukowe, a nie jedynie o przekonania, bądź niezweryfikowane poglądy. Jednocześnie to praktyczny i wiarygodny przewodnik po zdrowym stylu życia. Książka napisana jest pięknym językiem, czyta się ją z przyjemnością. I jeszcze jedna zaleta prezentowanej monografii: zwraca uwagę przejrzysty układ książki, który ułatwia czytelnikowi przyswojenie zawartej w niej wiedzy. Jestem przekonany, że czytelnikami będą nie tylko osoby zawodowo związane z medycyną. Można wyrazić przekonanie, że monografia przybliży Czytelnikowi - nie zawsze w pełni dostrzegane - znaczenie prozdrowotnego stylu życia. Z przyjemnością polecam lekturę książki, tym bardziej, że to pierwsza taka publikacja w naszym kraju. prof. dr hab. n. med. Piotr Jankowski
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18125 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19951.XVIII.12 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19950.XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : kompendium / redakcja naukowa Lucyna Ostrowska. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVIII, 421 stron ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W podręczniku poruszono wszystkie tematy doty­czące wyzwań leczenia żywieniowego oraz postępu nauk powiązanych z żywieniem i odżywieniem pacjenta oraz najczęściej zadawanych pytań w gabinetach dietetycznych i lekarskich. Dużym walorem książki jest pokazanie indywidualizacji zaleceń i ich dostosowanie do specyficznych cech osobniczych pacjenta. Przedstawiono zasady żywienia i postępowanie z pacjentami w różnych sytuacjach klinicznych, omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18173.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20087.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20086.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Dietetyka : kompendium / redakcja naukowa Lucyna Ostrowska. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2020 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVIII, 421 stron ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W podręczniku poruszono wszystkie tematy doty­czące wyzwań leczenia żywieniowego oraz postępu nauk powiązanych z żywieniem i odżywieniem pacjenta oraz najczęściej zadawanych pytań w gabinetach dietetycznych i lekarskich. Dużym walorem książki jest pokazanie indywidualizacji zaleceń i ich dostosowanie do specyficznych cech osobniczych pacjenta. Przedstawiono zasady żywienia i postępowanie z pacjentami w różnych sytuacjach klinicznych, omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.43.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(W Gabinecie Lekarza Specjalisty. Pediatria ; 2021)
Na okładce skrócony spis treści.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Kolejne wydanie pediatryczne w serii „W gabinecie lekarza specjalisty” poświęcone zostało zjawisku nadmiaru masy ciała u dzieci. Publikacja obejmuje spektrum uwarunkowań otyłości u dzieci i młodzieży, diagnozowanie, leczenie oraz zalecenia żywieniowe i terapeutyczne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22000.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21999.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram)
Bibliografia na stronach 143-162.
Treści książki stanowią wynik doświadczeń własnych i praktyki psychodietetycznej w ramach prowadzenia gabinetu psychologicznego oraz współpracy przy projektach naukowych dotyczących zachowań zdrowotnych w tym żywieniowych pacjentów z przewlekłymi chorobami somatycznymi i nadwagą / otyłością. Zawierają zbiór interdyscyplinarnej i kompleksowej wiedzy z dziedziny dietetyki i psychologii, która ma ukierunkować przyszłych specjalistów i specjalistów już pracujących z ww. grupami osób w stronę skutecznej i efektywnej współpracy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18214.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20189.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20188.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski. - Wydanie IV, rozszerzone i uatualnione. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2019. - 670, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony : 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18347.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20786.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 15623.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20785.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references (pages387-456) and index.
Nutrition for Sport, Exercise, and Health includes applied content and research-based guidelines to help students distinguish between nutrition recommendations backed by science and the plethora of misinformation available in the field. This comprehensive resource blends nutrition and exercise science with practical information to provide a clear understanding of how nutrition affects sports, exercise, and overall health. Nutrition for Sport, Exercise, and Health covers the basics of nutrition, including the functions of and daily allowances for carbohydrate, fat, and protein, as well as micronutrient recommendations; the importance of hydration and electrolyte balance; nutrition in health and disease prevention; population-based nutrition considerations for training and sports; and practical information on measuring and altering body composition. The accessible presentation of material keeps students from getting too bogged down in research, and the text offers real-world applications. Students will also discover career opportunities available to them, including qualifications and job responsibilities for each position.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17533 [Magazyn 1], P.17534 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18387.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18386.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce także ISBN oryginału.
Bibliografia, netografia na stronach 461-485.
Większość osób regularnie praktykujących aktywność fizyczną stosuje dietę i używa suplementów diety w celu poprawy swojej sprawności, znajdując na rynku szeroką ofertę produktów, spośród których nie zawsze łatwo dokonać wyboru. W niniejszej książce przedstawiono sposoby służące poprawie wydolności, bazując na mocnych danych naukowych i w sposób w pełni bezpieczny. W odniesieniu do wszystkich rodzajów aktywności fizycznej, począwszy od siłowni aż do kolarstwa poprzez crossfit, przedstawiono sugestie dotyczące najbardziej odpowiednich sposobów żywienia i suplementacji, bez jednoczesnego pomijania potrzeb szczególnych grup osób uprawiających sport, takich jak seniorzy, osoby chorujące na cukrzycę czy weganie. Przedstawiono zatem, w ponad 60 szczegółowych punktach, cechy i właściwości wszystkich suplementów diety mogących wspomagać nasz organizm w uzyskaniu poprawy sprawności fizycznej i wydolności sportowej. W celu ułatwienia wyboru każdemu suplementowi diety przyporządkowano punktację odnoszącą się do jego skuteczności w poprawie poszczególnych rodzajów sprawności wchodzących w skład wydolności sportowej (siła, wydolność, masa, wytrzymałość, odchudzanie, koncentracja).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18595.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22016.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22015.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Opracowanie zawiera artykuły poświęcone znaczeniu aktywności i sprawności fizycznej oraz żywienia w edukacji, sporcie, fizjoterapii, medycynie i promocji zdrowia. Zebrane zagadnienia zostały pogrupowane w dwa działy tematyczne. Pierwszy z nich dotyczy ukierunkowań i konsekwencji zdrowotnych aktywności fizycznej. Drugi natomiast jest ukierunkowany na racjonalne odżywianie i zachowania zdrowotne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 17735.XIX.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16017.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 133-145. Indeks.
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym. Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20175.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20174.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 133-145. Indeks.
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym. Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.678.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.677.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.679.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.676.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią / redakcja naukowa dr hab. n. med. Dorota Szostak-Węgierek. - Wydanie I, 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2022. - [12], 226 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach.Indeks.
Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie też zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży powikłanej cukrzycą, niedokrwistością, ciążowym stanami nadciśnieniowymi, cholestazą, ze współistniejącą otyłością, chorobami przewodu pokarmowego, niewydolnością nerek, chorobami nowotworowymi, po zabiegach bariatrycznych, po przeszczepieniu narządów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18594.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22006.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22005.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej