HOTELARSTWO
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(76)
Forma i typ
Książki
(76)
Dostępność
dostępne
(78)
tylko na miejscu
(60)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(49)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(30)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(61)
Autor
Tauber Roman Dawid (1945- )
(10)
Mucha-Szajek Ewa
(9)
Siwiński Wiesław (1934- )
(9)
Witkowski Czesław
(6)
Kruczek Zygmunt
(3)
Meyer Beata
(3)
Milewska Mariola
(3)
Nowakowski Marian
(3)
Werner Zbigniew T
(3)
Włodarczyk Bogdan
(3)
Błaszczuk Waldemar
(2)
Dominik Piotr
(2)
Kachniewska Magdalena
(2)
Mikuta Beata
(2)
Oparka Sylwia
(2)
Panasiuk Aleksander (1965- )
(2)
Szostak Daniel
(2)
Turkowski Marek
(2)
Wolak Grzegorz
(2)
Świątkowska Monika
(2)
Adamowicz Jakub
(1)
Alejziak Bożena
(1)
Bednarzak Justyna
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Biczysko Władysław
(1)
Bocho Witold
(1)
Borkowski Stanisław (1945- )
(1)
Błądek Zenon (1926- )
(1)
Cetner Jan
(1)
Drogoń Witold
(1)
Dziedzic Ewa
(1)
Gołębiewska Barbara
(1)
Grontkowska Barbara
(1)
Górska Grażyna
(1)
Górska-Warsewicz Hanna
(1)
Gąska Stefan
(1)
Hyski Marcin
(1)
Jagusiewicz Andrzej
(1)
Jalinik Mikołaj
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Klementowski Kazimierz
(1)
Klepacki Bogdan
(1)
Knowles Tim
(1)
Kotaś Ryszard
(1)
Kowalski Tomasz
(1)
Kozierkiewicz Roman
(1)
Krajewska Sylwia
(1)
Kucharczyk Małgorzata
(1)
Kwiatkowski Wacław
(1)
Martin William B
(1)
Merski Janusz
(1)
Mikułowski Bogdan
(1)
Mitura Elżbieta
(1)
Moskała Jerzy
(1)
Mrozowicz Kazimierz
(1)
Nalazek Mirosław
(1)
Nawrocka Elżbieta
(1)
Nowicka Teresa
(1)
Piasta Jacek
(1)
Pląder Dorota
(1)
Puczkowski Benedykt
(1)
Raciborski Jerzy
(1)
Rouba Rafał
(1)
Sala Józef
(1)
Sancewicz-Kliś Anna
(1)
Sawicka Beata
(1)
Sikora Krzysztof
(1)
Sojak Sławomir (1952- )
(1)
Tulibacki Tadeusz (1922- )
(1)
Werner Zbigniew
(1)
Werner Zbigniew Tymoteusz (1939- )
(1)
Wszendybył Ewa
(1)
Ziaja Waldemar W
(1)
Łopaciński Krzysztof
(1)
Świstak Ewa
(1)
Żbikowski Jarosław (1958- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(60)
1990 - 1999
(3)
Kraj wydania
Polska
(76)
Język
polski
(76)
Temat
JĘZYK ANGIELSKI
(1468)
TURYSTYKA
(578)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(491)
Język angielski
(478)
ZARZĄDZANIE
(329)
HOTELARSTWO
(76)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(260)
PODRĘCZNIKI
(245)
Nauczanie języków obcych
(229)
JĘZYK NIEMIECKI
(205)
KADRY
(202)
POLSKA
(198)
DZIECKO
(189)
PEDAGOGIKA
(160)
PIELĘGNIARSTWO
(157)
JĘZYK ROSYJSKI
(154)
Pielęgniarstwo
(154)
UNIA EUROPEJSKA
(146)
INNOWACJE
(145)
POWIEŚĆ ROSYJSKA
(144)
MARKETING
(140)
RODZINA
(139)
MŁODZIEŻ
(132)
NAUCZANIE
(128)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(126)
WYCHOWANIE
(124)
INTERNET
(123)
WIELKA BRYTANIA
(123)
Nauczanie
(117)
ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
(116)
OPOWIADANIE ROSYJSKIE
(112)
KOMUNIKACJA SPOŁECZNA
(109)
SAMORZĄD TERYTORIALNY
(108)
JĘZYKOZNAWSTWO
(107)
FILOZOFIA
(104)
SOCJOLOGIA
(104)
JĘZYKI
(103)
SŁUŻBA ZDROWIA
(101)
PRZEWODNIKI TURYSTYCZNE
(100)
ROLNICTWO
(100)
SPORT
(99)
PORADNIKI
(96)
ZDROWIE PUBLICZNE
(94)
BEZPIECZEŃSTWO NARODOWE
(93)
KULTURA FIZYCZNA
(93)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(92)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(91)
ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE
(91)
EKOROZWÓJ
(89)
PROMOCJA ZDROWIA
(89)
SPOŁECZEŃSTWO INFORMACYJNE
(89)
PRZEDSIĘBIORSTWA MAŁE i ŚREDNIE
(88)
RACHUNKOWOŚĆ
(87)
GLOBALIZACJA
(84)
BUDOWNICTWO
(83)
ODPOCZYNEK
(82)
Zarządzanie
(82)
GOSPODARKA
(81)
Język rosyjski
(81)
POEZJA ROSYJSKA
(81)
WYCHOWANIE w RODZINIE
(80)
REGIONALIZACJA GOSPODARCZA
(78)
Turystyka
(77)
KULTURA
(75)
UCZNIOWIE
(72)
FINANSE
(71)
JAN PAWEŁ II (papież ; 1920-2005)
(71)
POLITYKA SPOŁECZNA
(71)
SZKOLNICTWO
(70)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(70)
USŁUGI
(69)
STOSUNKI INTERPERSONALNE
(68)
Bezpieczeństwo narodowe
(67)
OCHRONA ŚRODOWISKA
(67)
STATYSTYKA
(67)
BANKI
(66)
FIZYKOTERAPIA
(66)
Rehabilitacja medyczna
(66)
LOGISTYKA GOSPODARCZA
(65)
CZYTANIE
(64)
GOSPODARKA TERENOWA
(64)
Anatomia człowieka
(63)
EGZAMINY
(63)
Historia
(63)
Przedsiębiorstwo
(63)
KONSUMENCI (ekon.)
(62)
ROZWÓJ REGIONALNY
(62)
STANY ZJEDNOCZONE
(62)
Dzieci
(61)
MEDYCYNA
(61)
ODŻYWIANIE
(61)
WIEŚ
(61)
EKONOMIA
(60)
OPIEKA SPOŁECZNA
(60)
PSYCHOLOGIA
(60)
Gramatyka
(59)
PRACA
(59)
BIBLIOTEKARSTWO
(58)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(58)
LUDZIE STARZY
(58)
Temat: czas
2001-0
(3)
1989-
(1)
Gatunek
Podręcznik
(13)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(7)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(4)
DANE STATYSTYCZNE
(3)
PODRĘCZNIKI
(2)
KORESPONDENCJA HANDLOWA
(1)
PORADNIKI
(1)
SŁOWNIKI ANGIELSKO-POLSKIE
(1)
SŁOWNIKI POLSKO-ANGIELSKIE
(1)
SŁOWNIKI TERMINOLOGICZNE
(1)
ĆWICZENIA i ZADANIA
(1)
Słowo kluczowe
hotelarstwo
(21)
turystyka
(8)
gastronomia
(6)
Polska
(5)
baza noclegowa
(5)
przedsiębiorstwo turystyczne
(5)
hotel
(4)
ruch turystyczny
(4)
agroturystyka
(3)
rekreacja
(3)
usługi turystyczne
(3)
czas wolny
(2)
kultura fizyczna
(2)
marketing
(2)
piłka nożna
(2)
piłka ręczna
(2)
sport
(2)
turystyka kulturowa
(2)
usługi hotelarskie
(2)
Internet
(1)
aerobik
(1)
aktywność ruchowa
(1)
animacja czasu wolnego
(1)
baza gastronomiczna
(1)
controlling
(1)
dieta
(1)
dwór
(1)
fast food
(1)
fitness
(1)
globalizacja
(1)
golf
(1)
gospodarka turystyczna
(1)
gry rekreacyjne
(1)
hokej
(1)
hokej na trawie
(1)
hotel systemowy
(1)
hotelarstwo systemowe
(1)
infrastruktura turystyczna
(1)
jakość życia
(1)
język angielski
(1)
język polski
(1)
konkurencyjność
(1)
konsumpcjonizm
(1)
korespondencja handlowa
(1)
korespondencja służbowa
(1)
marka
(1)
marketing usług
(1)
mobbing
(1)
obiekt noclegowy
(1)
obsługa klienta
(1)
odpoczynek
(1)
organizacja hotelarska
(1)
organizacje hotelarskie
(1)
pałac
(1)
pilot wycieczek
(1)
podaż turystyczna
(1)
praca biurowa
(1)
przestrzeń turystyczna
(1)
recepcja
(1)
rezydencja
(1)
rozwój zrównoważony
(1)
rynek turystyczny
(1)
siatkówka
(1)
streetmovement
(1)
struktura organizacyjna
(1)
survival
(1)
słownik
(1)
taniec
(1)
turystyka medyczna
(1)
turystyka przyjazdowa
(1)
turystyka uzdrowiskowa
(1)
usługi
(1)
wegetarianizm
(1)
wychowanie fizyczne
(1)
zabytki architektury
(1)
zamek
(1)
zarządzanie
(1)
zarządzanie marketingowe
(1)
zarządzanie strategiczne
(1)
żeglarstwo
(1)
żywienie turystów
(1)
żywność funkcjonalna
(1)
76 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 338-344.
Hotelarstwo jest jedną z najbardziej dochodowych gałęzi przemysłu turystycznego. Z każdym rokiem można zauważyć coraz bardziej dynamiczny rozwój tej dziedziny aktywności gospodarczej, związany nie tylko z rosnącą mobilnością społeczeństwa, ale także z postępem w tworzeniu nowoczesnych technologii. W takich warunkach rosną również oczekiwania osób korzystających z najróżniejszych rodzajów bazy noclegowej. W związku z tym każdy obiekt hotelowy musi mieć odpowiednie przygotowanie poparte dogłębną wiedzą o gałęzi gospodarczej, w której działa, oraz podjąć się realizacji wielu wyzwań, aby sprostać oczekiwaniom klientów i utrzymać się na bardzo konkurencyjnym rynku. W książce Autorzy w uporządkowany sposób przedstawili najważniejsze zagadnienia dotyczące tej tematyki w Polsce, takie jak: historia hotelarstwa w Polsce i na świecie; organizacje i stowarzyszenia hotelarskie; charakterystyka podstawowych obiektów bazy noclegowej; analiza usługi hotelarskiej; struktura funkcjonalno-organizacyjna hotelarstwa; trendy w rozwoju usług hotelarskich w XXI w.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14967.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15795.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Korzystając z olbrzymiego dorobku polskich hotelarzy (zarówno praktyków, jak i teoretyków) w uporządkowany sposób przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące podstaw hotelarstwa, które realizowane są ze studentami w ramach przedmiotu o tej samej nazwie. Prezentowany podręcznik jest jedną z trzech przygotowywanych części dlatego jego treść obejmuje tylko elementy podstawowe. Problemy organizacji i funkcjonowanie obiektów noclegowych czy marketingu w hotelarstwie są przedmiotem rozważań dwóch pozostałych części, które mamy nadzieję niebawem pojawią się jako podręczniki do kolejnych wykładów i ćwiczeń z zakresu hotelarstwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8753 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 4445.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4444.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 129-133.
Książka podejmuje problematykę syntetycznego podejścia do zintegrowanego systemu zarządzania strategicznego w sektorze turstycznym. Zaprezentowano w niej trendy rozwojowe branży hotelarskiej oraz ich wpływ na zmiany w organizacji firmy oraz określono podstawy formułowania strategii marki sektora hotelarskiego w oparciu o interkacje przedsiębiorstw z otoczeniem zewnetrznym. Dokonano także identyfikacji czynników zachowania konkurencyjności w ramach branży i struktury organizacyjnej i jej funkcji w realizacji założonej strategii firmy w tworzeniu marki hotelowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13801.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Hotelarza)
Bibliogr. s. 159-160.
Spośród technologii stosowanych w branży turystycznej z pewnością najważniejsze miejsce zajmuje w ostatnich latach Internet. W opracowaniu przedstawiony został zakres wykorzystania Internetu w Polsce oraz w najlepiej rozwiniętych pod tym względem państawach na świecie. Zasygnalizowano także, jakie tendencje w turystyce będą występować w Polsce i na świecie w najbliższych latach pod wpływem różnych zastosowań Internetu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4840.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Zarządzania "Edukacja" we Wrocławiu)
Książka jest adresowana do czytelników zorientowanych w podstawowych problemach ekonomicznych i zarządczych występujących w działalności hotelarskiej. Została napisana z myślą o korzyściach dla: studentów wyższych szkół o profilu turystyczno-hotelarskim, uczestników studiów podyplomowych z zakresu turystyki i hotelarstwa, właścicieli i menadżerów hoteli, przedstawicieli kooperantów hoteli i przedstawicieli organizacji turystycznych i hotelarskich. Książka ma cztery podstawowe atrybuty, które decydują o jej atrakcyjności: odniesienie teorii do stanu faktycznego, na podstawie przeprowadzonego badania ankietowego, dużo zadań praktycznych, studiów przypadku, które są wynikiem badań empirycznych oraz materiałów źródłowych zgodnych z rzeczywistością, nowoczesnej treści z zakresu zarządzania hotelem i praktycznego słownika pojęć i zwrotów stosowanych w hotelarstwie
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5430 [Magazyn 1], P.5444 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6769.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6752.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Temat
Gatunek
Bibliogr.
Publikaja Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej zawiera podstawowe informacje dotyczące rozwoju turystyki i hotelarstwa w Polsce i na świecie. Opisuje bazy hotelarskie na świecie i w Polsce oraz usługu hotelarskie. Omówiono także zagadnienia hotelarstawa jako gałęzi gospodarki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.1935 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.1933.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.1934.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Temat
Bibliogr.
Książka jest kompendium wiedzy dotyczącej hotelarstwa i usług hotelarskich. Prezentuje materiały przydane studentom i pracownikom związanym z hotelarstwem takie jak: marketing w hotelarstwie, zarzadzanie, kadry, odpowiedzialność prawna. Książka zawiera także kodeks postępowania i tabele wyposażenia hotelu i kwalifikacji pracowników.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.1936 [Magazyn 1], P.4743 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.1938.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.1937.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słownik autorstwa dr M.Nowakowskiego jest niezwykle przydatny dla uczniów i studentów turystyki hotelarstwa oraz osób pracujących w branży.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4744 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.3833.XX.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4380.XX.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niniejsze ćwiczenia przeznaczone są do wykorzystywania na zajęciach praktycznych oraz do uatrakcyjnienia przedmiotu: organizacja pracy w hotelarstwie. Skala trudności ćwiczeń i czas niezbędny do ich wykonania są zróżnicowane. Sporą ilość ćwiczeń stanowi zbiór scenek holetowych, sytuacji z którymi mogą się zetknąć przyszli pracownicy hotelu. Stanowią one uzupełnienie zajęć teoretycznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11926.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13102.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Turystyka / Wydawnictwo Naukowe PWN)
Bibliogr. s. 364-367. Indeks.
Zagadnieniom funkcjonowania hotelarstwa na współczesnym rynku turystycznym został poświęcony niniejszy podręcznik. Jest on prawdopodobnie pierwszym tak kompleksowym źródłem dotyczącym tej problematyki na polskim rynku wydawniczym. Celem dydaktycznym podręcznika jest przedstawienie w sposób przekrojowy problematyki hotelarstwa w jednym źródle. Przy czym podręcznik może być pomocą dydaktyczną do wielu przedmiotów, takich jak np. podstawy hotelarstwa, usługi hotelarskie, eksploatacja hotelu, zarządzanie hotelem. Decyzję o wykorzystaniu treści w odniesieniu do poszczególnych przedmiotów powinni podjąć wykładowcy. Treść podręcznika została opracowana przez zespół autorski złożony z pracowników dydaktyczno-naukowych dwóch uczelni wyższych, mających wieloletnie doświadczenie w zakresie prezentowanej problematyki, zarówno teoretyczne, jak i praktyczne. Układ opracowania został oparty na tradycyjnej strukturze podręczników akademickich, co ma czynić go przyjaznym dydaktycznie dla studentów, korzystających także z innych źródeł, w których podział treści przedstawiany jest w zbliżonym układzie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5634 [Magazyn 1], P.5633 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 7121.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7120.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 383-384.
Książka to kompendium wiedzy o marketingu w hotelarstwie. Wielkim atutem tej książki jest jej walor praktyczny. Autor jest bowiem praktykiem, aktywnym zawodowo hotelarzem z bogatym doświadczeniem. To dlatego wiele treści teoretycznych jest wspartych przykładami z życia krajowych i zagranicznych hoteli, moteli i pensjonatów. Przykłady te pomagają zrozumieć prezentowane treści i czynią naukę łatwiejszą. Książka jest adresowana do osób, które chcą praktycznie poznać szeroko rozumiane zagadnienia związane ze skutecznym, współczesnym marketingiem usług hotelarskich. Zadaniem podręcznika jest wprowadzić czytelnika w podstawy i specyfikę marketingu obiektów hotelarskich oraz pokazać i przybliżyć zagadnienia ważne marketingowo takie jak: jakość, gościnność czy komunikacja. Co ważne, podręcznik uwzględnia minimum programowe dla nauczania zawodu technik hotelarstwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5431 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6754.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6753.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 173-176
Książka poszerza aktualną problematykę zarządzania regionem, szczególnie w wymiarze praktycznym. Wskazuje na istniejący potencjał kapitałowy i możliwości jego wykorzystania w strategii rozwoju województwa warmińsko-mazurskiego. Na uwagę zasługuje nowoczesne podejście autora do kwestii gospodarowania zasobami naturalnymi i ludzkimi przy zastosowaniu metodycznie prowadzonego szacunku kapitałowości na wspomnianym obszarze administracyjnym, który może stać się źródłem sukcesu jednostkowego i społecznego. Ważnym aspektem omawianej w książce problematyki jest akcentowanie istotnej roli polityki kadrowej w osiąganiu przyszłych zysków w gospodarce turystycznej ukierunkowanej na sukces. Rozważany problem autor poprzedza staranną analizą jego strukturalnych elementów zapewniających popyt i podaż na rynku turystycznym w warunkach konkurencyjności otoczenia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7217 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8138.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 173-178.
Zakres tematyczny pracy obejmuje funkcję hotelarską ogólnodostępnych i otwartych obiektów zlokalizowanych w dworach i pałacach oraz zamkach. Tematyka ta ściśle nawiązuje do zagadnień związanych z metodami ochrony i ratowania dóbr kultury poprzez nadawanie im nowej funkcji, w tym przypadku adaptację na potrzeby obsługi ruchu turystycznego. Istotna część rozważań dotyczy zmian dokonujących się pod wpływem funkcji hotelarskiej w przestrzeni geograficznej wokół badanych obiektów. Autor porusza również zagadnienia dotyczące: określenia najbardziej pożądanych elementów lokalizacji dla prowadzenia działalności hotelarskiej w pałacach, dworach i zamkach, analizy czynników determinujących relacje badanego obiektu z otoczeniem, poszukiwania mozliwości podnoszenia efektywności ekonomicznej przedsięwzięć w sektorze hotelarstwa w pałacach, dworach i zamkach. Temat podjętej pracy jest szeroki i interdyscyplinarny, dlatego też autor korzysta z dorobku nauk geograficznych, historycznych, ekonomicznych oraz ochrony i opieki nad zabytkami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12409.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Forma i typ
Temat
Gatunek
Bibliogr. s. 135-139.
Celem opracowania jest określenie istoty i miejsca hotelarstwa na rynku turystycznym oraz prezentacja i analiza strategii działania podstawowych form hotelarstwa we współczesnej gospodarce. Zdecydowano się podjąć ten temat, mając na uwadze fakt, że w Polsce wraz z rozwojem gospodarki rynkowej będą powstawać takie formy hoteli, które występują w krajach wysoko rozwiniętych. Praca adresowana jest głownie do studentów studiów ekonomicznych i wychowania fizycznego studiujących na kierunku "Turystyka i rekreacja". Pomyślana jest jako opracowanie uzupełniające wykłady z przedmiotu "Podstawy hotelarstwa". Może być także przydatna menedżerom zarządzającym firmami hotelowymi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7213 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 8124.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8123.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 8)
Bibliogr. przy pracach.
"Książka ma charakter monografii naukowej, ale zawarte w niej treści mogą być przydatne dla osób zajmujących się zarówno teorią, jak i praktyką zarządzania turystyką, rekreacją, sportem, hotelarstwem, technologią żywienia, itp. Porządkuje ona bowiem wiedzę dotyczącą aktualnych problemów współczesnej turystyki, rekreacji i sportu masowego oraz zagadnienia związane z hotelarstwem i żywieniem w świetle badań własnych przeprowadzonych przez autorów. Jednocześnie treści w niej zawarte dotyczą zarówno doświadczeń europejskich, jak i polskich wynikających z badań przeprowadzonych w ostatnich latach, dzięki czemu mogą być wykorzystane do poprawy funkcjonowania zarządzeń wynikających z ustaw o kulturze fizycznej, sporcie, turystyce i gospodarce hotelarsko-żywieniowej w warunkach globalizacji." (ze Wstępu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13183.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1640-1298.)
Czas wolny - Rekreacja - Turystyka - Hotelarstwo - Żywienie - wyniki badań naukowych na temat poziomu i sytuacji wychowania fizycznego , sportu , rekreacji ruchowej , rehabilitacji modele funkcjonowania stylu kierowania przedsiębiorstwami turystyczno-rekreacyjnymi i hotelarsko-gastronomicznymi. Książka zawiera zbiór opracowań, które powstały w latach 2000— 2003 w ramach prowadzonych badań empirycznych przez Członków Polskiego Stowarzyszenia Naukowego Animacji Rekreacji i Turystyki oraz przez nauczycieli akademickich Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu i innych uczelni polskich i zagranicznych zajmujących się kulturą fizyczną, turystyką, hotelarstwem, gastronomią, ich wpływem na kształtowanie stylu życia, zdrowia i sprawności fizycznej społeczeństwa. Zaprezentowano tu niektóre wybrane zagadnienia mieszczące się w ramach kultury fizycznej, turystyki, hotelarstwa i gastronomii. Opublikowane wyniki badań spełniają przede wszystkim rolę inspirującą: pokazują szereg możliwości prowadzenia dalszych badań w tej dziedzinie, zachęcają do systematycznego ich prowadzenia w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6675.XIX.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6630.XIX.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1895-1456)
Bibliogr. przy ref.
Książka podejmuje tematykę hotelarstwa, gastronomii, rekreacji i turystyki w procesie integracji europejskiej w kontekście szerokich związków rynkowo-konsumpcyjnych - Tematy prac opublikowane w niniejszej książce to ważne przedsięwzięcie naukowe, a także istotny element edukacyjny ze względu na potrzebę uświadamiania następujących zmian usługowych związanych z hotelarstwem, gastronomią, kulturą fizyczną, turystyką i podejmowaniu w tym zakresie racjonalnych decyzji - Przyjęta przez Autorów struktura opracowania oraz koncepcja ujęcia tematu z natury rzeczy eksponuje tematykę usług hotelarsko-gastronomicznych, turystykę w warunkach integracji europejskiej oraz czas wolny, kulturę fizyczną i rekreację Publikacja ta ma charakter studium teoretyczno-empirycznego przewidzianego dla studentów różnych uczelni oraz osób interesujących się tą problematyką.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4490.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1895-1456 ; T.1)
Celem niniejszej książki jest wprowadzenie na polski i zagraniczny rynek monografii, która mogłaby zostać wykorzystana przez menedżerów zarządzającymi placówkami turystyczno-rekreacyjno-hotelarsko-gastronomicznymi, zarówno tymi dotowanymi przez państwo, jak i prywatnymi. Autorzy mają również nadzieję, że po książkę tą sięgną też specjaliści i studenci interesujący się zagadnieniami zarządzania i marketingu (w sektorze prywatnym i publicznym), ekonomiki i pedagogiki kultury fizycznej, rekreacji, turystyki, hotelarstwa i gastronomii, problematyką kontraktów menedżerskich, a także lokalnej administracji państwowej i samorządowej. Niniejsze opracowanie ma dwa główne cele: zastosowanie zasad o kulturze fizycznej i nauk ekonomicznych do rynków turystyczno-rekreacyjnych i hotelarsko-gastronomicznych oraz naszkicowanie zakresu umiejętności menedżerskich potrzebnych w zarządzaniu ośrodkami i firmami działającymi na tych rynkach. Przykłady, jakimi posiłkuje się książka, dotyczą różnych środowisk lokalnych polskich i zagranicznych, ale rozdziały dotyczące kultury fizycznej, turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii odwołują się także do innych realiów społeczno-ekonomicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4489.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 7)
Bibliogr. przy pracach.
Celem publikacji jest przedstawienie funkcjonowania i rozwoju usług gastronomicznych, hotelarskich i turystycznych w warunkach globalizacji. Mają one charakter ekonomiczny, demograficzny, społeczny i gospodarczy. Książka zapoznaje także czytelnika z oceną ruchu turystycznego i formami turystyki. Pozycja przydatna jest dla uczniów i studentów kierunków turystycznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12873.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 9)
"Autorzy artykułów w niniejszej monografii opisują różnorodne typy jakości usług turystycznych, rekreacyjnych i hotelarsko-żywieniowych w oparciu o piramidę potrzeb psychologicznych człowieka. Do czynników umożliwiających walidację jakości usług zaliczyli: komfort, wygodę i reaktywność, pewność, niezawodność, zgodność, relację, aprobatę i zrozumienie, poczucie wartości, uprzejmość i akceptację, rozwój i dbałość o sprawiedliwość społeczną, innowacje i uczenie się, opisy poziomu doznań i uznanie. Uzupełnieniem takiego pojmowania jakości jest kategoria jakości oczekiwanej i doświadczanej (rzeczywistej)." (z Wprowadzenia)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13289.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej