węglowodany
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(25)
Forma i typ
Książki
(25)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(41)
tylko na miejscu
(20)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(18)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(16)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(20)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(5)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(5)
Autor
Bender David A
(3)
Botham Kathleen M
(3)
Kennelly Peter J
(3)
Rodwell Victor W. (1929- )
(3)
Smoleński Ryszard T
(3)
Weil P. Anthony
(3)
Berg Jeremy Mark
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Gburek Jakub
(2)
Grajeta Halina
(2)
Jarmołowski Artur
(2)
Pasternak Kazimierz
(2)
Piwowar Agnieszka
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Bednarek Ilona
(1)
Boyd Robert Neilson
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Clarke Neil D
(1)
Dabert Mirosława
(1)
Davidson Victor L
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hames B. D
(1)
Hooper Nigel M. (1961- )
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Kmita Hanna
(1)
Koolman Jan
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kwiatkowska-Korczak Janina (1926- )
(1)
Lange Ewa
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Mastalerz Przemysław (1925- )
(1)
Morrison Robert Thornton (1918- )
(1)
Pilch Wanda
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Röhm Klaus-Heinrich
(1)
Sittman Donald B
(1)
Stryer Lubert
(1)
Stryer Lubert (1938- )
(1)
Szwejkowska-Kulińska Zofia
(1)
Szweykowska-Kulińska Zofia
(1)
Tymoczko John L
(1)
Tymoczko John L. (1948- )
(1)
Wilczok Tadeusz
(1)
Wojtkowska Małgorzata
(1)
Węglarz Ludmiła
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(25)
Język
polski
(25)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(5)
Diabetolodzy
(1)
Dietetycy
(1)
Lekarze
(1)
Temat
Biochemia
(9)
Odżywianie
(5)
BIOCHEMIA
(4)
ODŻYWIANIE
(3)
CHEMIA ORGANICZNA
(2)
DIETETYKA
(2)
Dietetyka
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Analiza lekarska
(1)
Bromatologia
(1)
Chemia analityczna
(1)
Cukrzyca
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Fizjologia
(1)
Jakość żywności
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
PRZEMIANA MATERII
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Składniki odżywcze
(1)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręcznik
(20)
Podręczniki akademickie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(11)
Biologia
(5)
Chemia
(5)
Słowo kluczowe
English language
(733)
teaching
(574)
przedsiębiorstwo
(487)
zarządzanie
(405)
turystyka
(352)
węglowodany
(-)
beletrystyka
(309)
dzieci
(295)
marketing
(282)
Polska
(278)
budownictwo
(246)
Unia Europejska
(237)
prawo
(206)
history
(189)
Great Britain
(185)
EFL
(184)
rodzina
(178)
Internet
(173)
samorząd terytorialny
(167)
grammar
(164)
psychologia
(164)
finanse
(157)
sport
(157)
zarządzanie zasobami ludzkimi
(155)
historia
(154)
writing
(154)
English literature
(153)
żywienie
(151)
rehabilitacja
(147)
reading
(145)
młodzież
(141)
practice test
(141)
English
(139)
pielęgniarstwo
(138)
globalizacja
(137)
zdrowie
(137)
edukacja
(134)
gospodarka
(131)
zarządzanie jakością
(129)
rozwój regionalny
(128)
aktywność fizyczna
(127)
bezpieczeństwo
(127)
konkurencyjność
(127)
rolnictwo
(127)
speaking
(126)
cukrzyca
(125)
logistyka
(124)
opieka pielęgniarska
(124)
bezpieczeństwo narodowe
(123)
organizacja
(123)
innowacje
(121)
niepełnosprawni
(121)
programowanie
(121)
fizjoterapia
(119)
CAE
(118)
FCE
(118)
listening
(118)
etyka
(116)
linguistics
(116)
wychowanie
(116)
socjologia
(115)
nowotwór
(113)
rynek pracy
(112)
choroby zakaźne
(110)
kultura
(110)
vocabulary
(110)
konsument
(109)
primary school
(108)
rozwój zrównoważony
(108)
ekonomia
(107)
study and teaching
(104)
learning
(103)
education
(102)
filozofia
(102)
otyłość
(102)
zarządzanie strategiczne
(102)
culture
(100)
choroby układu krążenia
(99)
bezrobocie
(98)
language
(98)
zarządzanie wiedzą
(98)
rachunkowość
(97)
thriller
(97)
English novel
(96)
transport
(96)
ELT
(95)
media
(95)
promocja zdrowia
(95)
słownik
(95)
choroby układu oddechowego
(93)
projektowanie
(93)
małe i średnie przedsiębiorstwa
(92)
jakość życia
(91)
stres
(89)
opieka paliatywna
(88)
primary school education
(88)
reklama
(88)
terroryzm
(88)
diagnostyka
(87)
politics
(87)
ochrona środowiska
(86)
25 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Motywem przewodnim podręcznika jest ewolucyjne i porównawcze podejście do przedstawianych zagadnień. Poczynając od najnowszych koncepcji dotyczących powstania życia po metabolizm dzisiejszych organizmów, Czytelnik dowiaduje się o wspólnym ewolucyjnym pochodzeniu wielu makrocząsteczek, przede wszystkim białek wchodzących w skład rodzin białkowych, oraz o ewolucji i powiązaniach szlaków metabolicznych. Choć motyw ewolucyjny przewija się przez cały podręcznik, został on szczególnie podkreślony w dwóch nowych rozdziałach, dotyczących ewolucji biochemicznej i filogenezy molekularnej, opartej na przyrównywaniu sekwencji aminokwasowych białek i nukleotydowych DNA. Poprzednie wydania tłumaczone były na 12 języków świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7947.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Biochemistry : a short course, 2007.
Indeks.
Książka składa się z 3 części: molekularny wzór życia, przekazywanie i magazynowanie energii, synteza cząsteczek życia Główny nacisk położono w niej na aspekty fizjologiczne omawianych procesów biochemicznych w zdrowiu i w chorobie. Autorzy podkreślają ścisły związek zjawisk biochemicznych z ważnymi procesami życiowymi. Dzięki temu czytelnik dowiaduje się o mechanizmach zachodzących w jego organizmie, takich jak np. jedzenie, trawienie, wydalanie, ćwiczenia fizyczne, a także poznaje molekularne podstawy otyłości i proponowanych diet odchudzających. Informacje zawarte w podręczniku pozwalają odpowiedzieć na pytanie, jakie szlaki biochemiczne indukuje spożywanie alkoholu i dlaczego nie należy się zbyt intensywnie opalać; dlaczego niektórych boli brzuch, gdy wypiją mleko; jak działa aspiryna itp. Omówiono także techniki doświadczalne ľ w biochemii białek i rekombinacji DNA. Do każdego rozdziału dołączono zadania i pytania (odpowiedzi znajdują się na końcu książki). Tekst zasadniczy uzupełniono dodatkowymi elementami, jak np. dodatek o witaminach i koenzymach, który zawiera ważne informacje o dziewięciu witaminach i rodzajach pożywienia będących głównym źródłem danej witaminy, rodzajach chorób wywoływanych przez jej niedobór i dopuszczalnej dziennej dawce spożycia. Dodatkowy materiał multimedialny umieszczony jest także na stronie internetowej wydawcy oryginału.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13361 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13360.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14363.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1113.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1111.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1112.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1110.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Podręczników Medycznych do Egzaminów Testowych)
W książce dano przegląd treści istotnie ważnych dla studentów medycyny. Przedstawiono je w zwięzły sposób, co umożliwia szybki dostęp do niezbędnych informacji. Poszerzenia ich można w razie potrzeby szukać w innych książkach. Studentów medycyny zapewne zainteresują opisy przypadków klinicznych. Na ich przykładzie pokazano, jak często w podłożu chorób leżą zaburzenia procesów biochemicznych, a co za tym idzie, jak bardzo wiedza biochemiczna jest potrzebna w praktyce lekarskiej. Biochemia nie zastępuje innych, obszerniejszych podręczników, stanowi jednak doskonałą pomoc w powtórce materiału i w przygotowaniu studentów do sprawdzianów i egzaminów. Zestawy pytań, umieszczone w każdym rozdziale umożliwiają samoocenę stopnia przyswojenia materiału. W odpowiedziach na te pytania autorzy nie ograniczają się do suchej informacji, ale wyczerpująco uzasadniają poprawność wyboru. Krótkie kompendium wiedzy biochemicznej zawarte w Biochemii będzie pomocne nie tylko w nauce tego przedmiotu, ale także w diagnostyce lekarskiej oraz innych przedmiotach przedklinicznych i klinicznych. Może też być przydatne lekarzom, zarówno w szkoleniach podyplomowych, jak i w praktyce lekarskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.3406 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4214.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców i warzyw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10261.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11790.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej