Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(61)
Forma i typ
Książki
(61)
Dostępność
tylko na miejscu
(55)
dostępne
(41)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(19)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(22)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(55)
Autor
Stasiak Andrzej
(7)
Boruszczak Mirosław
(4)
Słaby Teresa
(4)
Gworys Wiesław
(3)
Kornak Aleksander Stefan
(3)
Pabian Arnold
(3)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Czechowski Lucjan
(2)
Dąbrowska Barbara Jolanta
(2)
Gaworecki Władysław Włodzimierz
(2)
Głowacki Marian (1942- )
(2)
Milewska Mariola
(2)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(2)
Olszewski Arkadiusz
(2)
Sawicka Krystyna Barbara
(2)
Turek Marian
(2)
Biller Elżbieta
(1)
Dobroniak Małgorzata
(1)
Drzewiecki Maciej (1935- )
(1)
Grabiszewski Marek
(1)
Grabowski Jakub
(1)
Grzegorzewska-Mischka Ewa
(1)
Gulda Mieczysław
(1)
Jasik-Ślęzak Jolanta
(1)
Jojczyk Stanisław (1931- )
(1)
Kolasińska Wioletta
(1)
Krawczak Irena
(1)
Lewandowski Henryk Jan
(1)
Maik Wiesław (1941- )
(1)
Marciniak Kazimierz
(1)
Marcinkiewicz Cezary
(1)
Matosek Mirosław
(1)
Midura Franciszek
(1)
Mroczyński Zbigniew (1931- )
(1)
Nierzwicki Witold
(1)
Nowak Dorota
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Pabian Barbara
(1)
Podoska-Filipowicz Elżbieta
(1)
Przybyszewska-Gudelis Romana
(1)
Rzeczycka Anna
(1)
Tulibacki Tadeusz (1922- )
(1)
Turek Marian (1945- )
(1)
Wajnert Izabela
(1)
Wiatr Inez
(1)
Wiluś Robert
(1)
Włodarczyk Bogdan
(1)
Zakrzewski Andrzej Jan
(1)
Ślęzak Andrzej (1952- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(16)
2000 - 2009
(45)
Kraj wydania
Polska
(61)
Język
polski
(61)
Temat
TURYSTYKA
(33)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(4)
PRZEDSIĘBIORSTWO TURYSTYCZNE
(4)
KULTURA
(3)
PRACE DYPLOMOWE
(3)
AGROTURYSTYKA
(2)
HOTELARSTWO
(2)
MARKETING STRATEGICZNY
(2)
PILOCI WYCIECZEK
(2)
POLITYKA REGIONALNA
(2)
PROMOCJA ZDROWIA
(2)
PRZEDSIĘBIORSTWA MAŁE i ŚREDNIE
(2)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(2)
SAMORZĄD TERYTORIALNY
(2)
STATYSTYKA
(2)
TURYSTYKA ZDROWOTNA
(2)
USŁUGI
(2)
UZDROWISKA
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
BANKI
(1)
BANKI INTERNETOWE
(1)
CZĘSTOCHOWA (woj. śląskie ; okręg)
(1)
EKOLOGIA
(1)
FILOZOFIA
(1)
GEOGRAFIA
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
HIGIENA
(1)
KRAJOZNAWSTWO
(1)
KUCHARSTWO
(1)
KUCHNIA REGIONALNA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
MARKETING
(1)
OCHRONA ZABYTKÓW
(1)
OCHRONA ŚRODOWISKA
(1)
ODPOCZYNEK
(1)
ODŻYWIANIE
(1)
PIENIĄDZ
(1)
PODRÓŻE MOTYWACYJNE
(1)
PODRÓŻE SŁUŻBOWE
(1)
PORADNICTWO ZAWODOWE
(1)
PRACA SPOŁECZNA
(1)
PRODUKT REGIONALNY
(1)
PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ (postawa)
(1)
PUBLIC RELATIONS
(1)
REKLAMA
(1)
SOCJOLOGIA
(1)
SPORT
(1)
TRANSPORT
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
TURYSTYKA MORSKA
(1)
TURYSTYKA NIEPEŁNOSPRAWNYCH
(1)
TURYSTYKA PIELGRZYMKOWA
(1)
TURYSTYKA SOCJALNA
(1)
TURYSTYKA WODNA
(1)
WYCIECZKI
(1)
ZAWÓD
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(1)
ŻEGLUGA
(1)
Temat: czas
1989-
(2)
Temat: miejsce
BAŁTYK (wybrzeże)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(7)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
PODRĘCZNIKI
(2)
ĆWICZENIA I ZADANIA DLA SZKÓŁ WYŻSZYCH
(1)
Słowo kluczowe
turystyka
(10)
SPA
(3)
turystyka uzdrowiskowa
(3)
turystyka zdrowotna
(3)
agroturystyka
(2)
bezpieczeństwo
(2)
choroba
(2)
produkt turystyczny
(2)
statystyka
(2)
turystyka biznesowa
(2)
turystyka medyczna
(2)
uzdrowisko
(2)
zdrowie
(2)
żywność
(2)
Natura 2000
(1)
Polska
(1)
aktywność ruchowa
(1)
atrakcje turystyczne
(1)
atrakcyjność turystyczna
(1)
autostop
(1)
baza noclegowa
(1)
biznesplan
(1)
branding
(1)
cynk
(1)
filozofia nowożytna
(1)
filozofia starożytna
(1)
filozofia współczesna
(1)
filozofia średniowieczna
(1)
finansowanie
(1)
gastronomia
(1)
geografia
(1)
gleba
(1)
gospodarstwo agroturystyczne
(1)
higiena
(1)
hormony
(1)
hotelarstwo
(1)
innowacyjność przedsiębiorstw
(1)
instrumenty finansowe
(1)
instrumenty pochodne
(1)
jakość powietrza
(1)
jakość życia
(1)
konkurencyjność
(1)
kuchnia regionalna
(1)
kultura
(1)
laser
(1)
medycyna
(1)
miejscowość turystyczna
(1)
mikrodermabrazja diamentowa
(1)
niepełnosprawni
(1)
nordic walking
(1)
odnowa biologiczna
(1)
odżywianie
(1)
odżywianie się
(1)
podróże
(1)
podróżowanie
(1)
polityka regionalna
(1)
polityka turystyczna
(1)
produkt regionalny
(1)
promocja zdrowia
(1)
przedsiębiorstwo turystyczne
(1)
ratownictwo
(1)
region
(1)
rekreacja
(1)
rekreacja ruchowa
(1)
rozliczenia krajowe
(1)
rozliczenia międzynarodowe
(1)
rozwój regionalny
(1)
ruch turystyczny
(1)
system finansowy
(1)
szlaki turystyczne
(1)
tarczyca
(1)
termoregulacja
(1)
tradycja
(1)
transport lotniczy
(1)
transport morski
(1)
transport rowerowy
(1)
transport samochodowy
(1)
turystyka kulinarna
(1)
turystyka kulturowa
(1)
turystyka miejska
(1)
turystyka militarna
(1)
turystyka morska
(1)
turystyka socjalna
(1)
turystyka społeczna
(1)
turystyka uzależnień
(1)
turystyka wiejska
(1)
turystyka zrównoważona
(1)
usługi turystyczne
(1)
wellness
(1)
woda
(1)
wysiłek fizyczny
(1)
zagospodarowanie turystyczne
(1)
zagrożenia zdrowia
(1)
zarządzanie strategiczne
(1)
zarządzanie środowiskiem
(1)
zdrowie publiczne
(1)
środowisko człowieka
(1)
61 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia (...) zwraca uwagę na wielowymiarowość aspektów żywności i żywienia, pokazując niesamowity potencjał, jaki tkwi w żywności, zarówno w obszarze turystyki i rekreacji, jak i zdrowia człowieka. Zagadnienie żywności i żywienia w turystyce i rekreacji zostało omówione w ramach czterech bloków tematycznych, a mianowicie: aspekty prozdrowotne żywności i żywienia, bezpieczeństwo żywności w turystyce i rekreacji, gastronomia jako miejsce rekreacji, żywność jako produkt turystyczny." (z Wprowadzenia)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13535.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy niektórych rozdz.
Książka jest pierwszym zeszytem dwuczęściowego opracowania dotyczącego szeroko rozumianych walorów turystycznych Polski. Ta część poświęcona jest walorom antropogenicznym. W jedenastu tematycznych rozdziałach zebrane zostały różnorodne zagadki, łamigłówki, zadania, pytania, których zadaniem uprzyjemnienie nauki i pomoc w sprawdzeniu wiedzy krajoznawczej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5782.XXI.3 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7215.XXI.3 [Czytelnia B], 7214.XXI.3 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Książka omawia praktyczne działania w turystyce uzdrowiskowej i w układach regionalnych. Jest przeznaczona dla szerokiego grona odbiorców, samorządowców, polityków, kadry menagerskiej, studentów i nauczycieli. Główne tematy książki m.in. to: regulacje turystyki i uzdrowisk, podstawy strategii rozwoju turystyki i lecznictwa uzdrowiskowego, istota gospodarki turystycznej i uzdrowiskowej w gminach, powiatach, województwach, finanse samorządów, ocena działan marketingowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.2405.XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe / Wyższa Pomorska Szkoła Turystyki i Hotelarstwa, Bydgoszcz ; Nr 1)
Publikacja prezentuje 24 opracowania o bardzo zróżnicowanej tematyce potwierdzające fakt, iż turystyka jest dziedziną interdyscyplinarną. Opracowania opisują różne podejście badawcze i charakteryzują w sposób wieloaspektowy turystykę jako zjawisko ekonomiczne, społeczne, przestrzenne, kulturowe i psychologiczne. Publikacja może być pomocna dla pracowników administracji państwowej, samorządowej, jak i w pracy dydaktycznej ze studentami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7218.XX.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Korzystając z olbrzymiego dorobku polskich hotelarzy (zarówno praktyków, jak i teoretyków) w uporządkowany sposób przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące podstaw hotelarstwa, które realizowane są ze studentami w ramach przedmiotu o tej samej nazwie. Prezentowany podręcznik jest jedną z trzech przygotowywanych części dlatego jego treść obejmuje tylko elementy podstawowe. Problemy organizacji i funkcjonowanie obiektów noclegowych czy marketingu w hotelarstwie są przedmiotem rozważań dwóch pozostałych części, które mamy nadzieję niebawem pojawią się jako podręczniki do kolejnych wykładów i ćwiczeń z zakresu hotelarstwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8753 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 4445.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4444.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
"Dbałość o zdrowie jest dziś wyraźnie zaznaczonym trendem w zachowaniach coraz większej rzeszy ludzi w różnym wieku. Turystyka i rekreacja efektywnie wspierają starania o dobre samopoczucie, głównie dzięki zaspokajaniu takich potrzeb, jak: odpowiednia sprawność, otwarcie na nowości, integracja społeczna, akceptowalny subiektywnie wygląd. Ich realizacja wymaga jednak coraz częściej dobrych warunków z zakresu informacji lub recepcji. To z kolei prowokuje rozwój wielu sektorów obsługi ruchu turystycznego i rekreacyjnego, w tym hotelarstwa i gastronomii. Celem niniejszej monografii jest wskazanie na istotną rolę turystyki i rekreacji w ksztaltowaniu postaw prozdrowotnych różnych grup społeczeństwa." (z Wprowadzenia)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12375.XX.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13534.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Temat
Słowo kluczowe: turystyka statystyka
Bibliogr. s. 112.
Podręcznik prezentuje metody statystyczne szczególnie użyteczne w analizach zjawisk z zakresu szeroko rozumianej turystyki i rekreacji na poziomie podstawowym. Treść została wzbogacona użyciem statystycznego pakietu komputerowego STATISTICA 9.0, który ułatwia praktyczne wykorzystanie metod statystycznych w działalności podmiotów gospodarczych związanych z turystyką, rekreacją i gastronomią. Proponując wybrane metody statystyczne, uproszczono zapisy formalne wzorów i algorytmów, kładąc nacisk na prawidłową interpretację otrzymywanych wyników, uzyskanych w zdecydowanej większości w wyniku posługiwania się nowoczesnym pakietem komputerowym. W zestawie przykładów przeważają zagadnienia związane z szeroko rozumianą turystyką i rekreacją. Zaproponowano także testy do samodzielnego rozwiązywania. Podręcznik kończą zestawy zaliczeń i egzaminów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11433 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12541.XX.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Publikacja prezentuje metody statystyczne, które mogą być szczególnie użyteczne w analizach zjawisk z zakresu szczeroko rozumianej turystyki. Treść książki została wzbogacona użyciem statystycznego pakietu komputerowego STATISTIKA 6.0, który ułatwia proces dydaktyczno-naukowy, jak również praktyczne wykorzystanie metod statystycznych w działalności związanej z hotelarstwem, gastronomią i turystyką.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4371 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4838.XX.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Tekst częśc. ros.
Bibliogr. przy pracach
W dyskursie na temat turystyki kulturowej bardzo często poruszany jest problem korzyści wynikających z rozwoju tej formy podróżowania. Ten temat poruszany jest w artykułach zamieszczonych w tej książce. Publikacja podzielona została na cztery rozdziały: pierwszy został poświęcony ekonomicznym i społecznym aspektom współpracy kultury i turystyki, drugi - kulturze jako części produktu turystycznego regionu, trzeci - nowoczesnym formom udostępniania obiektów i instytucji kultury dla turystyki, a czwarty - kreowaniu wizerunku i promocji turystycznej na bazie dziedzictwa kulturowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8682.XX.1.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10116.XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.756 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studenckie Zeszyty Naukowe / Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku)
Bibliogr. przy rozdz.
Współczesna turystyka zajmuje jedno z czołowych miejsc w strukturach działalności gospodarczej krajów wysoko rozwiniętych i jest ważnym czynnikiem rozwoju krajów o słabej gospodarce. Artykuły zaprezentowane w książce skupione są wokół dwóch zagadnień: nowych tendencji i trendów w turystyce europejskiej oraz gospodarczych aspektów rozwoju turystyki i jej zagrożeń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13975.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studenckie Zeszyty Naukowe / Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku)
Bibliogr. przy pracach.
Pisząc o rozwoju turystyki uzdrowiskowej, z przykrością należy stwierdzić, że monolityczny, jednofunkcyjny model uzdrowisk polskich okazał się, na przestrzeni minionych lat, fatalnym nieporozumieniem. Ograniczenia w tworzeniu w uzdrowiskach infrastruktury towarzyszącej spowodowały zaniedbania, często trudne do odrobienia. Rozwój naszych uzdrowisk będzie zależeć od ich wielofunkcyjności, ponieważ wychodzi naprzeciw społecznemu zapotrzebowaniu. Bogata oferta uzdrowiskowa, uzupełniona jest o ofertę turystyczną, rekreacyjną: kulturalną i sportową, decydować będzie o popularności i efektach ekonomicznych uzdrowisk. Wyłącznie leczenie uzdrowiskowe nie trafia już do przekonania zbyt wielu osób. Należy zrozumieć, że produktem będą uzdrowiska, które zaoferują szeroki wachlarz usług towarzyszących leczeniu uzdrowiskowemu, poczynając od niezwykle popularnych usług typu SPA, wellness i beauty kończąc. Należy podkreślić, że w przypadku polskich uzdrowisk brakuje wyraźnie zarysowanego wielofunkcyjnego modelu. Wynika to z prostej przyczyny, jaką jest priorytet zaspokajania potrzeb lokalnych, które domagają się często inwestowania w infrastrukturę komunalną, nie zawsze zgodną z zadaniami uzdrowisk. (Fragment wstępu Mirosław Boruszczak)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13243.XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Celem publikacji jest przyjrzenie się warunkom rozwoju turystyki w regionie. Chcąc pogłębić funkcje turystyki w skali regionalnej i lokalnej, trzeba konsekwentnie realizować cele polityki turystycznej. W tym celu samorząd wojewódzki i lokalny, współdziałając wzajemnie, powinny współpracować z samorządem gospodarczym, administracją rządową, organizacjami pozarządowymi i ze środowiskiem naukowym. Na szczególne podkreślenie zasługuje zadanie współpracy samorządu województwa z ogniwami lokalnymi samorządu terytorialnego. Chodzi o to, że w obliczu postępującej integracji Europy i globalizacji gospodarki światowej, procesy urbanizacyjne prowadzą do wzrostu sieci m.in. zespołów miejskich i mega miast. Efektywność realizacji głównych i uzupełniających funkcji tych organizmów warunkuje ich współpraca i koordynacja działalności. Doświadczenie uczy, iż droga do tego celu prowadzi przez tworzenie związków metropolitarnych, które - szanując tożsamość miast członków - dają im szanse wysokiej dynamiki rozwoju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13399.XX.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 121-122.
Ważną częścią składową niniejszego publikacji, ze względu nie tylko na teoretyczne, ale zwłaszcza praktyczne cele kształcenia Uczelni, stanowi problematyka etyczna w turystyce. Publikacja składa się z czterech części, których problematyka pokrywa się z jednostkami dydaktycznymi przedmiotu Filozofia i elementy etyki. Ma więc ograniczony zakres i zapewne nie jest pozbawiona niedoskonałości i wad.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9071.XX.1.6 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10673.XX.1.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 123-125.
Regionalny produkt kulinarny mieści się w promocji dziedzictwa kulinarnego poszczególnych gospodarstw domowych i ich rodzinnej tradycji żywieniowej. Następnie przenosi się on na środowisko regionalne, narodowe i dociera swą odmiennością na krańce świata. Wszystkie zakątki świata mogą pochwalić się różnymi niesamowitymi potrawami, które często stanowią tabu kulturowe w konsumpcji. Przyrządzane bywają na rozmaite, czasem naprawdę dziwne sposoby. Współczesne publikaq"e, skupiające się najczęściej na nadzwyczaj kolorowych obrazkach, niestety nie pokazują potraw stanowiących tajemnice narodów pod względem zawartości, techniki i sposobu sporządzania, a także warunków spożywania, np. na cmentarzu czy w buszu. Świat w dobie Internetu jeszcze długo nie będzie miał możliwości poznania kulturowej różnorodności kuchni świata, a w tym regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które jest ważnym produktem turystycznym przyciągającym swoistą odmiennością zainteresowanych gości - podróżników, pragnących poznać odmienność kulinarną regionu. W opracowaniach krajowych odnosimy się do poszczególnych województw, natomiast mówiąc o produkcie regionalnym należy wyjść poza granice Polski czy Europy mając na względzie zainteresowania turystów z różnych stron świata. Warto wypromować ofertę, która - z jednej strony oryginalna regionalnie - będzie akceptowalna i interesująca jako atrakcja kulinarna dla turystów z krajów odmiennych kulturowo - klimatycznie, obyczajowo i religijnie. Tę zasadę powinni poznać uczniowie w czasie szkolenia, a także kucharze i restauratorzy promujący w zakładach swoje oryginalne specjalności. Tak przygotowana oferta powinna również promować tereny wiejskie, które są kolebką tradycji kulinarnych i ekologicznego pozyskiwania żywienia. Promocja danego rejonu poprzez produkt regionalny stawia przed nami jeszcze wiele pytań, a zastosowanie i promocja właściwego produktu w tworzeniu i organizacji zakładów folklorystycznych odgrywa istotną rolę w stworzeniu oferty, pozwalającej pozyskać konsumentów - turystów z różnych stron świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15308.XX.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 102.
Ochrona zdrowia i życia ludzkiego jest podstawowym warunkiem uprawiania turystyki. W obecnej sytuacji, w której turysta w krótkim czasie może przenieść się w najodleglejsze zakątki kuli ziemskiej, jest możliwe pojawienie się różnorodnych zagrożeń zdrowotnych. Zagrożenia zdrowotne dotyczące uprawiania turystyki są wielostronne, jest się bowiem nie tylko narażonym na infekcję typową dla danego regionu, ale istnieje również niebezpieczeństwo wypadku w czasie podróży, zwiedzania, uprawiania na miejscu ryzykownych przedsięwzięć, jak: nurkowanie, latanie lotnią, canyoning itp., zwłaszcza, gdy dotyczy to osób niewytrenowanych lub chorych przewlekle. W pierwszej części niniejszej pracy zostały podkreślone szczególnie przygotowania do podróży i pobytu z uwzględnieniem kraju docelowego, szczepień ochronnych, profilaktyki - bo jak wiadomo - lepiej zapobiegać niż leczyć. Uwzględniono tu również wymogi i zalecenia UE dotyczące usług medycznych. W drugiej części przedstawiono zwięźle najczęściej występujące choroby i zagrożenia zdrowotne, na które może być narażony turysta, z praktycznymi wskazówkami udzielania pierwszej pomocy. Niniejsze kompendium ma stanowić pomoc dydaktyczną dla studentów turystyki specjalizujących się w zakresie rekreacji, hotelarstwa, gastronomii i organizacji biur podróży.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9097.XX.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10681.XX.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 103-104.
Niniejsze kompendium ma stanowić pomoc dydaktyczną dla studentów turystyki specjalizujących się w zakresie rekreacji, hotelarstwa, gastronomii i organizacji biur podróży; może być również poradnikiem dla pilotów wycieczek oraz osób wybierających się w podróż turystyczną."
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14371.XX.1.6 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15277.XX.1.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.1069 [Magazyn 1], P.1070 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Książka powstała w ramach projektu DIADA, w którym uczelnia brała udział jako jedna z 12 organizacji (instytucji pozarządowych, stowarzyszeń, ośrodków badawczych) z 8 krajów europejskich. Publikacja jest swoistym dopełnieniem elektronicznych materiałów szkoleniowych dla audytorów turystyki dostępnej. Autorzy w oparciu o opracowane wspólnie z europejskimi specjalistami zagadnienia, przygotowali wszechstronne kompendium wiedzy na temat turystyki osób niepełnosprawnych. Podręcznik z pewnością okaże się przydatny nie tylko dla uczestników projektu, ale także dla pracowników branży turystycznej oraz studentów i uczniów szkół turystycznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5426.XIX.6 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6747.XIX.6 [Czytelnia B], 6746.XIX.6 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Temat
Słowo kluczowe: statystyka
Oddajemy użytkownikom metod statystycznych w turystyce drugie wydanie podręcznika. Wydanie pierwsze, w dość dużym nakładzie, szybko znalazło nabywców. A zatem, można domniemywać, że podręcznik prezentując zastosowanie podstawowych metod statystycznych w zagadnieniach związanych z szeroko ujmowaną turystyką, wzbogacony pakietem komputerowym STATISTICA 5.0 odpowiada potrzebom nie tylko dydaktyki statystyki w skolnictwie zawodowym, ale i z praktycznej działalności podmiotów gospodarczych związanych z hotelarstwem, gastronomią i turystyką.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.1073.XIV.3 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.1074.XIV.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej