Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(44)
Forma i typ
Książki
(43)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(2)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(43)
tylko na miejscu
(37)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(23)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(20)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(37)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(3)
Jarosz Mirosław
(3)
Kunachowicz Hanna
(3)
Ciborowski Artur
(2)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Magiera Leszek
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nadolna Irena
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Przygoda Beata
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Walaszek Robert
(2)
Zając Adam
(2)
Baum Karin
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciok Janusz
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Felińczak Anna
(1)
Fenczyn Jan
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Grimm Peter
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Jeżewska-Zychowicz Marzena
(1)
Kasperczyk Tadeusz (1948- )
(1)
Mazur Artur
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Nocuń Tomasz
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Nowitzki-Grimm Susanne
(1)
Ozimek Irena
(1)
Peckenpaugh Nancy J
(1)
Pitchford Paul
(1)
Poprzęcki Stanisław
(1)
Popławska Helena
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Skrzypczak Karol
(1)
Socha Piotr
(1)
Spisacka Stanisława (1951- )
(1)
Szewczyński Jerzy
(1)
Szostak-Węgierek Dorota
(1)
Szponar Lucjan
(1)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(1)
Waigand-Brauner Melanie
(1)
Waśkiewicz Zbigniew
(1)
Zagroba Iwana
(1)
Świątkowska Monika
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(21)
1990 - 1999
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(44)
Język
polski
(44)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Lekarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Temat
ODŻYWIANIE
(40)
ŻYWNOŚĆ
(13)
DIETETYKA
(5)
Dietetyka
(4)
OTYŁOŚĆ
(4)
DZIECKO
(3)
Higiena
(3)
Odżywianie
(3)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(2)
FIZYKOTERAPIA
(2)
MASAŻ SPORTOWY
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
SPORTOWCY
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
URAZY
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
BUDŻETY RODZINNE
(1)
CIĄŻA
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DZIECKO WIEJSKIE
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
GASTRONOMIA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
HIGIENA
(1)
KOBIETA CIĘŻARNA
(1)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
MASAŻ
(1)
MŁODZIEŻ
(1)
MŁODZIEŻ WIEJSKA
(1)
NOWOTWORY
(1)
RYTM BIOLOGICZNY
(1)
SPORT
(1)
SPOŻYCIE
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
TURYSTYKA
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Turystyka
(1)
WEGETARIANIZM
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
ŻYWIENIE
(1)
ŻYWNOŚC
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
2001-0
(2)
Gatunek
PODRĘCZNIKI
(7)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
Podręcznik
(3)
Monografia
(2)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(2)
PORADNIKI
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
Słowo kluczowe
żywienie
(16)
dieta
(13)
składniki odżywcze
(9)
żywność
(8)
dietetyka
(7)
nawyki żywieniowe
(5)
dzieci
(4)
normy żywienia
(4)
odżywianie się
(4)
wartość odżywcza
(4)
witaminy
(4)
odżywianie
(3)
otyłość
(3)
przemiana materii
(3)
tłuszcze
(3)
wegetarianizm
(3)
zaburzenia odżywiania
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
białka pokarmowe
(2)
borowina
(2)
cukrzyca
(2)
elektroterapia
(2)
fizjoterapia
(2)
indeks glikemiczny
(2)
jadłospis
(2)
krioterapia
(2)
kąpiele solankowe
(2)
laseroterapia
(2)
magnetoterapia
(2)
masaż
(2)
nutrigenetyka
(2)
odnowa biologiczna
(2)
parafina
(2)
promieniowanie podczerwone
(2)
racjonalne żywienie
(2)
sauna
(2)
składniki mineralne
(2)
składniki pokarmowe
(2)
sport
(2)
stretching
(2)
suplement diety
(2)
turystyka
(2)
ultradźwięki
(2)
uraz
(2)
węglowodany
(2)
zabieg fizykalny
(2)
zachowania żywieniowe
(2)
zdrowie
(2)
żywność funkcjonalna
(2)
Yin-Yang
(1)
alergia pokarmowa
(1)
anoreksja
(1)
białka
(1)
bromatologia
(1)
bulimia
(1)
celiakia
(1)
choroba
(1)
choroby nerek i dróg moczowych
(1)
choroby nowotworowe
(1)
choroby serca
(1)
dziecko chore
(1)
długowieczność
(1)
edukacja zdrowotna
(1)
farmakoterapia
(1)
gastronomia
(1)
karmienie piersią
(1)
kobieta ciężarna
(1)
leczenie dietą
(1)
ludzie starzy
(1)
marketing
(1)
medycyna żywienia
(1)
mikroelementy
(1)
młodzież
(1)
nadwaga
(1)
niedożywienie
(1)
niemowlę
(1)
obszary wiejskie
(1)
odporność
(1)
oleje jadalne
(1)
otyłość dziecięca
(1)
produkt turystyczny
(1)
profilaktyka
(1)
przepis kulinarny
(1)
przyprawy
(1)
rekreacja
(1)
rozwój fizyczny
(1)
siła życiowa Qi
(1)
sole mineralne
(1)
sport wyczynowy
(1)
sportowcy
(1)
sprawność fizyczna
(1)
starzenie się
(1)
substancje słodzące
(1)
sól
(1)
technologia żywności
(1)
termiczna natura pokarmów
(1)
trening sportowy
(1)
turystyka kulinarna
(1)
wapń
(1)
woda
(1)
44 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 145-153.
"Sposób żywienia ma istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu, zapewniając mu energię oraz składniki odżywcze biorące udział w procesach fizjologicznych. Nieprawidłowe zywienie jest przyczyną wielu chorób, powstających zarówno jako rezultat nadmiaru, jak i niedoboru niektórych składników odżywczych w diecie. Do chorób dietozależnych należą nadwag i otyłość, choroby sercowo-naczymiowe, cukrzyca typu 2 oraz osteoporoza. Stwierdzone przez badaczy nieprawidłowości w sposobie żywienia Polaków wymagają podjęcia działań, w rezultacie których zostaną ograniczone ich negatywne konsekwencje dla zdrowia. Aby ten cel osiągnąć, należy rozpoznać przyczyny niewłaściwych z żywieniowego punktu widzenia zachowań oraz zaproponować skuteczne strategie dokonywania zmian." (ze Wstępu)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12174.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13298.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.16040 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12343 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], P.12341.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.12342.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13500.XVIII.10 [Czytelnia B], 13501.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 179-188.
Zagadnienie podjęte przez autora obejmuje zasady i organizację żywienia w turystyce. W opracowaniu opisane zostały rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposobów żywienia turystów, zasady żywienia w oparciu o normy żywienia, rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów, organizacja żywienia w różnych formach turystyki m. in. kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i w agroturystyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12747 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11341.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12525.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców i warzyw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10261.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11790.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11911.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12732.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oznaczono jak cz. 2, pocz. pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi: racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe; poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 2017.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej