Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(186)
Forma i typ
Książki
(181)
Publikacje fachowe
(42)
Publikacje dydaktyczne
(29)
Publikacje naukowe
(15)
E-booki
(6)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(248)
tylko na miejscu
(154)
wypożyczone
(16)
nieokreślona
(4)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(96)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(131)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(157)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(19)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(19)
Autor
Jarosz Mirosław (1957- )
(16)
Gawęcki Jan (1944- )
(11)
Kawalec Wanda
(6)
Rychlik Ewa
(5)
Wolnicka Katarzyna
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(4)
Gajewska Danuta
(4)
Grenda Ryszard
(4)
Jamroz Dorota
(4)
Krawczyński Marian (1934- )
(4)
Lissauer Tom
(4)
Respondek Wioleta
(4)
Sajór Iwona
(4)
Borzych Beata
(3)
Buda Aleksandra
(3)
Burchacka Aleksandra
(3)
Charzewska Jadwiga
(3)
Ciborowski Artur
(3)
Cichocka Barbara
(3)
Cisowska-Adamiak Małgorzata
(3)
Cisowski Jan
(3)
Czerwonka Joanna
(3)
Fibak Jan (1924-2000)
(3)
Fürstenberg Ewa
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(3)
Kolarzyk Emilia
(3)
Koper Anna (nauki medyczne)
(3)
Kulus Marek (1960- )
(3)
Kłęk Stanisław
(3)
Milanowski Andrzej
(3)
Pachocka Lucyna
(3)
Pawlaczyk Bogusław
(3)
Przygoda Beata
(3)
Przysławski Juliusz
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Szostak-Węgierek Dorota
(3)
Woynarowska Barbara
(3)
Woynarowska Barbara (1940- )
(3)
Barańska Marta (psycholog)
(2)
Barker Helen M
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Boniecka Iwona
(2)
Brzóska Franciszek (1947- )
(2)
Carroll Will (1971- )
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Clayden Graham
(2)
Craft Alan‏ (1946- )
(2)
Czeczuk Anna
(2)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(2)
Czupryna Antoni
(2)
Dmitruk Agnieszka
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Frączek Barbara
(2)
Gacek Maria
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Grajeta Halina
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Górniak Krystyna (kultura fizyczna)
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Hołub Wojciech
(2)
Huk-Wieliczuk Elżbieta
(2)
Jackowska Teresa (medycyna)
(2)
Jankowski Piotr (kardiolog)
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Jawień Arkadiusz (1952- )
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Koper Krzysztof Jan
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kubicka Krystyna (1930- )
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Lichota Małgorzata
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Mamcarz Artur
(2)
Marlicz Wojciech
(2)
Matysiak-Luśnia Katarzyna
(2)
Mazur-Kurach Paulina
(2)
Małgorzewicz Sylwia
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(38)
2010 - 2019
(100)
2000 - 2009
(42)
1990 - 1999
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(85)
Kraj wydania
Polska
(186)
Język
polski
(185)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(22)
Lekarze
(20)
Dietetycy
(13)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(5)
Studenci
(3)
Lekarze rodzinni
(2)
Onkolodzy
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Sportowcy
(2)
Zawody medyczne
(2)
Chirurdzy
(1)
Chirurdzy onkolodzy
(1)
Chorzy
(1)
Diabetolodzy
(1)
Geriatrzy
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Nauczyciele edukacji zdrowotnej
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Psychiatrzy
(1)
Rodzice
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Przynależność kulturowa
Dietetycy
(1)
Ginekolodzy
(1)
Położne
(1)
Temat
Odżywianie
(28)
PEDIATRIA
(17)
Dietetyka
(16)
Leczenie żywieniowe
(15)
ODŻYWIANIE
(15)
Żywienie chorych
(11)
Leczenie dietą
(9)
Żywienie
(9)
Żywność
(9)
CHIRURGIA
(8)
PIELĘGNIARSTWO
(7)
Pediatria
(7)
Pielęgniarstwo
(7)
Nowotwór
(6)
Zdrowe odżywianie
(6)
Pasza
(5)
Żywienie pozajelitowe
(5)
Chirurgia
(4)
DIETETYKA
(4)
Dzieci
(4)
Składniki odżywcze
(4)
Suplementy diety
(4)
Zdrowe żywienie
(4)
Zdrowie publiczne
(4)
ŻYWNOŚĆ
(4)
CHOROBY DZIECIĘCE
(3)
Choroby dziecięce
(3)
Choroby przewlekłe
(3)
DZIECKO
(3)
Higiena
(3)
INTENSYWNA TERAPIA
(3)
Leczenie onkologiczne
(3)
NEONATOLOGIA
(3)
ONTOGENEZA
(3)
Opieka paliatywna
(3)
Osoby w wieku starszym
(3)
PROMOCJA ZDROWIA
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Wysiłek fizyczny
(3)
Żywienie dojelitowe
(3)
Żywienie sportowców
(3)
Biochemia
(2)
Bromatologia
(2)
Celiakia
(2)
Choroby układu krążenia
(2)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(2)
GASTRONOMIA
(2)
Geriatria
(2)
Gojenie ran
(2)
KULTURA FIZYCZNA
(2)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(2)
Niedożywienie
(2)
ODPOCZYNEK
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
Odleżyna
(2)
Odzywianie
(2)
PIELĘGNIARSTWO DZIECIĘCE
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(2)
Prawo medyczne
(2)
RUCHY
(2)
Rany przewlekłe
(2)
SPORT
(2)
Sport
(2)
Sportowcy
(2)
Trening sportowy
(2)
Układ trawienny
(2)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(2)
Wartość odżywcza
(2)
ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE
(2)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
ANALIZA LEKARSKA
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Artretyzm
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
BIOCHEMIA
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Białko spożywcze
(1)
CHOROBY WEWNĘTRZNE
(1)
CHORZY
(1)
CHORZY z ENTEROSTOMIĄ
(1)
CUKRZYCA TYPU I
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroby noworodków
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Choroby wątroby
(1)
Choroby zakaźne ludzi
(1)
Ciąża
(1)
Cukrzyca
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
DOJRZEWANIE
(1)
DZIECKO CHORE
(1)
DZIECKO NIEPEŁNOSPRAWNE
(1)
Dieta
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta genotypowa
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okolice)
(1)
Biała Podlaska (woj. lubelskie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(59)
PODRĘCZNIKI
(18)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(14)
Wydawnictwa popularne
(12)
Praca zbiorowa
(10)
Opracowanie
(9)
Poradnik
(9)
Podręczniki akademickie
(8)
PORADNIKI
(4)
Monografia
(3)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(3)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Poradniki
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Standardy i procedury medyczne
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
Jadłospis
(1)
Raport z badań
(1)
Tablice i wzory
(1)
Wytyczne
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(80)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Rolnictwo i leśnictwo
(4)
Chemia
(3)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(3)
Psychologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kulinaria
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(151)
dzieci
(34)
dieta
(30)
otyłość
(23)
pediatria
(23)
nowotwór
(22)
choroby układu moczowego
(20)
choroby wątroby
(20)
choroby układu krążenia
(19)
żywienie pozajelitowe
(19)
choroby układu oddechowego
(18)
cukrzyca
(18)
choroby genetyczne
(16)
choroby układu pokarmowego
(16)
opieka pielęgniarska
(15)
noworodek
(14)
oparzenia
(14)
choroby nowotworowe
(13)
szczepienia ochronne
(13)
zdrowie
(13)
dietetyka
(12)
aktywność fizyczna
(11)
badanie przedmiotowe
(11)
neonatologia
(11)
rehabilitacja
(11)
żywienie dojelitowe
(11)
żywność
(11)
leczenie żywieniowe
(10)
rozwój fizyczny
(10)
chirurgia
(9)
choroba
(9)
choroby skóry
(9)
choroby trzustki
(9)
endokrynologia
(9)
opieka paliatywna
(9)
profilaktyka
(9)
układ pokarmowy
(9)
wstrząs
(9)
alergia
(8)
choroby jelita cienkiego
(8)
choroby jelita grubego
(8)
choroby metaboliczne
(8)
choroby tętnic
(8)
choroby układu krwiotwórczego
(8)
gastroenterologia
(8)
karmienie piersią
(8)
przeszczep narządów
(8)
przetaczanie krwi
(8)
rozwój psychiczny
(8)
składniki odżywcze
(8)
wady wrodzone
(8)
węglowodany
(8)
żółtaczka
(8)
choroby zakaźne
(7)
choroby żołądka
(7)
choroby żył
(7)
edukacja zdrowotna
(7)
endoskopia
(7)
kobieta ciężarna
(7)
ludzie starzy
(7)
młodzież
(7)
nadciśnienie tętnicze
(7)
nawyki żywieniowe
(7)
neurologia
(7)
niedokrwistość
(7)
niewydolność nerek
(7)
osteoporoza
(7)
witaminy
(7)
zaburzenia odżywiania
(7)
astma
(6)
badanie podmiotowe
(6)
choroby nerek i dróg moczowych
(6)
choroby serca
(6)
diagnostyka prenatalna
(6)
gospodarka wodno-elektrolitowa
(6)
hematologia
(6)
metabolizm
(6)
odmrożenia
(6)
onkologia
(6)
promocja zdrowia
(6)
skaza krwotoczna
(6)
tłuszcze
(6)
układ krążenia
(6)
układ oddechowy
(6)
wcześniak
(6)
zakażenia chirurgiczne
(6)
zakażenia szpitalne
(6)
zakrzepica
(6)
złamania kości
(6)
HIV
(5)
ból
(5)
choroby tkanki łącznej
(5)
choroby układu nerwowego
(5)
chorzy
(5)
genetyka
(5)
intensywna terapia
(5)
kamica żółciowa
(5)
laparoskopia
(5)
leki
(5)
mukowiscydoza
(5)
186 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
Monografia przedstawia temat autoimmunologicznych chorób dermatologicznych takich jak atopowe zapalenie skóry (AZS) oraz łuszczyca w nurcie holistycznym, łącząc aspekty kosmetologiczny, dietetyczny, psychologicznyoraz wizerunkowy. Publikacja skierowana jest do kosmetologów i kosmetyczek zajmujących się pielęgnacją skór zmienionych chorobowo, z atopią oraz łuszczycowych, dietetyków, psychologów, terapeutów, wisażystów, specjalistów w zakresie makijażu medycznego, studentów jak również innych osób zainteresowanych podejmowaną tematyką.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22700.XVIII.1.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nutrigenomika / prof. dr hab. Agata Chmurzyńska. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2022. - XIII, [1], 252 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej – sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech. Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21740.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21739.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
W książce wyłącznie błędnie przypisany ISBN.
Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18591.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21996.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21995.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W książce omówiono podstawowe problemy dotyczące niedożywienia związanego z chorobą. Zebrano i omówiono wszystkie dostępne metody oceny odżywienia niezależnie od sytuacji klinicznej. W całej książce dobrze wywarzono proporcje między informacjami ściśle naukowymi a praktycznymi wskazówkami postępowania w konkretnych sytuacjach klinicznych. Część informacji podana została w formie przejrzystych tabel, które mogą być łatwo wykorzystane w praktyce klinicznej. Książka adresowana jest: do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19114.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19113.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.507.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.506.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.505.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.504.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W książce omówiono podstawowe problemy dotyczące niedożywienia związanego z chorobą. Zebrano i omówiono wszystkie dostępne metody oceny odżywienia niezależnie od sytuacji klinicznej. W całej książce dobrze wywarzono proporcje między informacjami ściśle naukowymi a praktycznymi wskazówkami postępowania w konkretnych sytuacjach klinicznych. Część informacji podana została w formie przejrzystych tabel, które mogą być łatwo wykorzystane w praktyce klinicznej. Książka adresowana jest: do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18543.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21848.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21847.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.509.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.511.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.510.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.508.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie i Opracowania / Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie. Wydział Wychowania Fizycznego i Sportu w Białej Podlaskiej ; 26.)
Bibliografia na stronach 130-145.
Celem publikacji była ocena rozwoju fizycznego, dojrzałości płciowej, sprawności fizycznej, jakości postawy ciała, sposobu żywienia oraz spędzania wolnego czasu dziewcząt i chłopców w wieku 7-19 lat z powiatu bialskiego, z uwzględnieniem podziału na środowisko miejskie i wiejskie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 16982.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2019 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Do udostępnienia na czytniku e-book.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.41.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Prezentowana problematyka obejmuje zagadnienia związane z funkcjonowaniem człowieka w przyrodzie. Omawiane są źródła i rodzaje oddziaływań egzogennych na organizm ludzki (czynniki fizyczne i meteorologiczne oraz czynniki chemiczne i biologiczne obecne w żywności, glebie, wodzie i powietrzu atmosferycznym środowiska bytowania i środowiska pracy). Zagadnienia związane z endogenną reakcją ustroju na ksenobiotyki obejmują podstawowe omówienie anatomicznych, fizjologicznych i immunologicznych mechanizmów obronnych oraz mechanizmów biotransformacji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 1416.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wydanie 4. pt.: Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz : Normy Żywienia Drobiu : praca zbiorowa
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 136-143.
Książka “Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu” to kompendium wiedzy na temat żywienia różnych gatunków drobiu. Polecana jest szczególnie pracownikom naukowym i studentom wydziałów: zootechnicznych, biologii i hodowli zwierząt, weterynaryjnych i rolniczych, pracownikom służb doradczych, producentom pasz i hodowcom drobiu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19635.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19634.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21732.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21731.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr., netogr. s. 141-143.
Niniejsza monografia przeznaczona jest dla studentów kierunku turystyki i rekre¬acji, przyszłych instruktorów i trenerów oraz osób zainteresowanych lub związa¬nych zawodowo z aktywnością ruchową. Zawarto w niej wiedzę na poziomie średnim; zagadnienia trudne zostały przedstawione w sposób jasny i przejrzysty. Poruszane treści oraz wybór zagadnień są wynikiem wieloletniego doświad¬czenia dydaktycznego autorów, związanych z naukami kultury fizycznej, jednak prezentujących biologiczne spojrzenie na te dziedziny nauki. Prowadząc wiele przedmiotów na kierunkach związanych z kulturą fizyczną (wychowanie fizyczne, fizjoterapia, turystyka i rekreacja), autorzy wypracowali własne, wielokierunkowe spojrzenie na zagadnienia związane z aktywnością ruchową. Czytelnik zostanie wprowadzony w zagadnienia z zakresu takich dyscyplin naukowych, jak: antropomotoryka, fizjologia, biochemia, żywienie, teoria sportu czy też prozdrowotne aspekty ruchu. Autorzy oddają w Państwa ręce to opracowanie, mając nadzieję, że będzie ono pomocne w zrozumieniu konieczności poszerzania i kontynuowania zdobywania wiedzy tak, aby uzyskać całościowe spojrzenie na organizm człowieka i funkcje aktywności ruchowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16956.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 229-246.
Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17846.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka. 1, Podstawy nauki o żywieniu / redaktor naukowy Jan Gawęcki. - Wydanie IV. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, [2], 714, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18513.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 21720.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21719.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1176.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1175.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (2 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1174.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu / Henryk Gertig, Juliusz Przysławski. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 464, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony: 448-451. Indeks.
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki. w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze. witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności. metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22046.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22045.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowie publiczne ; 1)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Prawidłowe żywienie oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są jednymi z najistotniejszych czynników mających wpływ na dobry stan zdrowia w każdym okresie życia, a zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju organizmu. Właściwe zachowania żywieniowe w okresie ciąży, laktacji, wczesnego dzieciństwa, a także u młodzieży szkolnej i akademickiej. Niniejsza publikacja opisuje rolę żywienia w szeroko pojętym zdrowiu publicznym, pomagając zrozumieć najważniejsze przyczyny niekoniecznie prawidłowych zachowań żywieniowych, oraz podsuwa Czytelnikowi praktyczne rozwiązania dla ich przezwyciężenia. Niniejsza ksiażka stanowi pierwszą część książek tego wydawnictwa o zdrowiu publicznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10106 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10107.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11697.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 145-153.
"Sposób żywienia ma istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu, zapewniając mu energię oraz składniki odżywcze biorące udział w procesach fizjologicznych. Nieprawidłowe zywienie jest przyczyną wielu chorób, powstających zarówno jako rezultat nadmiaru, jak i niedoboru niektórych składników odżywczych w diecie. Do chorób dietozależnych należą nadwag i otyłość, choroby sercowo-naczymiowe, cukrzyca typu 2 oraz osteoporoza. Stwierdzone przez badaczy nieprawidłowości w sposobie żywienia Polaków wymagają podjęcia działań, w rezultacie których zostaną ograniczone ich negatywne konsekwencje dla zdrowia. Aby ten cel osiągnąć, należy rozpoznać przyczyny niewłaściwych z żywieniowego punktu widzenia zachowań oraz zaproponować skuteczne strategie dokonywania zmian." (ze Wstępu)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12174.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13298.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wydanie 5. odnosi się do oryginału. Na książce także ISBN oryginału.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik zawiera podstawowy zasób wiadomości z zakresu pediatrii, które student i lekarz specjalizujący się w zakresie pediatrii czy medycyny rodzinnej znać powinien. Nie ma tu zbędnych rozważań na temat patogenezy czy patofizjologii chorób, które nie mają bezpośredniego przełożenia na praktykę lekarską. W obecnym wydaniu zmieniło się ponad 60% nazwisk współautorów, którzy w znacznym stopniu unowocześnili poprzedni tekst, aktualizując przede wszystkim dane statystyczne oraz zasady leczenia, pomijając nieaktualne fragmenty i porządkując układ niektórych rozdziałów. Kilka rozdziałów napisano od nowa, dodano również nowe diagramy i ilustracje. Z pełnym przekonaniem polecam ten podręcznik wszystkim nauczycielom akademickim z klinik pediatrycznych jako podstawę kształcenia studentów, tym bardziej że książka ta wykazała już swoją przydatność w dydaktyce w kilkunastu krajach świata, o czym świadczą kolejne jej wydania oraz liczne tłumaczenia na języki obce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19220.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19219.XVIII.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.98.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.95.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.99.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.97.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.96.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.94.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (6 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.93.XVIII.1.5 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : kompendium / redakcja naukowa Lucyna Ostrowska. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVIII, 421 stron ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W podręczniku poruszono wszystkie tematy doty­czące wyzwań leczenia żywieniowego oraz postępu nauk powiązanych z żywieniem i odżywieniem pacjenta oraz najczęściej zadawanych pytań w gabinetach dietetycznych i lekarskich. Dużym walorem książki jest pokazanie indywidualizacji zaleceń i ich dostosowanie do specyficznych cech osobniczych pacjenta. Przedstawiono zasady żywienia i postępowanie z pacjentami w różnych sytuacjach klinicznych, omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18173.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20087.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20086.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Dietetyka : kompendium / redakcja naukowa Lucyna Ostrowska. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2020 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVIII, 421 stron ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W podręczniku poruszono wszystkie tematy doty­czące wyzwań leczenia żywieniowego oraz postępu nauk powiązanych z żywieniem i odżywieniem pacjenta oraz najczęściej zadawanych pytań w gabinetach dietetycznych i lekarskich. Dużym walorem książki jest pokazanie indywidualizacji zaleceń i ich dostosowanie do specyficznych cech osobniczych pacjenta. Przedstawiono zasady żywienia i postępowanie z pacjentami w różnych sytuacjach klinicznych, omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.43.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(W Gabinecie Lekarza Specjalisty. Pediatria ; 2021)
Na okładce skrócony spis treści.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Kolejne wydanie pediatryczne w serii „W gabinecie lekarza specjalisty” poświęcone zostało zjawisku nadmiaru masy ciała u dzieci. Publikacja obejmuje spektrum uwarunkowań otyłości u dzieci i młodzieży, diagnozowanie, leczenie oraz zalecenia żywieniowe i terapeutyczne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22000.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21999.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej