Sorting
Source
Books
(7)
Form of Work
Książki
(7)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(10)
only on-site
(6)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(4)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(6)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(6)
Author
Skowrońska Emilia
(2)
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(1)
Bross-Burkhardt Brunhilde (1956- )
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(1)
Grzybek Stanisław
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Holzer Sepp (1942- )
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Leszczyński Krzysztof (technologia żywności)
(1)
Mikołajczyk Joanna
(1)
Mitek Marta
(1)
Wasiak-Zys Grażyna
(1)
Świetlikowska Krystyna
(1)
Year
2020 - 2025
(3)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(7)
Language
Polish
(7)
Audience Group
Szkoły branżowe I stopnia
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Technikum
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Subject
Surowce roślinne
(2)
Towaroznawstwo
(2)
Żywność
(2)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Ekologia
(1)
KONSUMENCI (ekon.)
(1)
Kucharstwo
(1)
OWOCE
(1)
Ogrodnictwo biodynamiczne
(1)
PRZETWORY OWOCOWO-WARZYWNE
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rośliny jadalne
(1)
SPOŻYCIE
(1)
Technologia żywności
(1)
Uprawa roślin
(1)
Subject: time
2001-
(1)
2001-0
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(3)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Domain
Rolnictwo i leśnictwo
(6)
Medycyna i zdrowie
(2)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kulinaria
(1)
Słowo kluczowe
owoce
(6)
warzywa
(4)
napoje
(2)
przetwórstwo
(2)
badania jakościowe
(1)
biologiczna uprawa
(1)
bioogrodnictwo
(1)
bioogród
(1)
ciasta
(1)
desery
(1)
drób
(1)
dziczyzna
(1)
grzyby uprawne
(1)
innowacje
(1)
kasze
(1)
konsument
(1)
konsumpcja
(1)
kształtowanie terenu
(1)
makarony
(1)
mięso
(1)
mąki
(1)
nasiona
(1)
ogród
(1)
owoce morza
(1)
permakultura
(1)
pieczywo
(1)
potrawy dietetyczne
(1)
produkt owocowy
(1)
przetwory owocowe
(1)
przyprawy
(1)
rolnictwo alternatywne
(1)
rośliny okopowe
(1)
rośliny zbożowe
(1)
ryby
(1)
sady
(1)
sosy
(1)
technologia żywności
(1)
warzywa cebulowe
(1)
warzywa dyniowate
(1)
warzywa kapustne
(1)
warzywa korzeniowe
(1)
warzywa liściowe
(1)
warzywa psiankowate
(1)
warzywa rzepowate
(1)
warzywa strączkowe
(1)
warzywa wieloletnie
(1)
zioła
(1)
zupy
(1)
żywność
(1)
7 results Filter
Book
In basket
Bibliografie, wykazy aktów prawnych i norm przy rozdziałach.
W publikacji zostały poruszone zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18609.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22094.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: Das große Ulmer Biogartenbuch. Rok wydania na podstawie strony internetowej wydawcy.
Indeks.
Podręcznik dla zainteresowanych ogrodnictwem prowadzonym z zachowaniem równowagi biologicznej. Zarówno dla rozpoczynających przygodę z uprawą roślin, jak i dla osób, które istniejący ogród chcą przekształcić w prowadzony w zgodzie z naturą. Od krótko omówionych korzeni bioogrodnictwa przez konkretne praktyczne realizacje (siedem wzorcowych projektów, które pokazują szerokie spektrum możliwości, m.in. mały ogródek przydomowy, samowystarczalny duży ogród, sad, miejski ogród społeczny) po instrukcje krok po kroku, jak wdrożyć w życie idee ogrodnictwa biologicznego: oszczędność wody, energii i surowców naturalnych rezygnacja z chemicznych oprysków oraz łatwo rozpuszczalnych nawozów mineralnych gleba jako podstawa: odpady roślinne pozostające w naturalnym obiegu w ogrodzie bioróżnorodność jako sposób na naturalną ochronę roślin.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18130.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19972.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19971.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Sepp Holzer, znany jako „rolniczy buntownik”, opisuje w tej książce swoje doświadczenia zebrane w ciągu ponad 40 lat pracy w położonym w górach gospodarstwie Krameterhof, prowadzonym zgodnie z zasadami permakultury. Pojęcie permakultury wywodzi się od angielskiego wyrażenia permanent agriculture, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „trwałe i zrównoważone rolnictwo”. Chodzi o rolnictwo zgodne z naturą, którego podstawę stanowią naturalne cykle i ekosystemy. W swoim permakulturowej gospodarce Holzer uwzględnił zakładanie tarasów, zagonów podwyższonych i pagórkowych, ogrodów na wodzie, stawów, zbiorników do magazynowania próchnicy, agroturystyczne gospodarstwo leśne (wykorzystanie drzew i krzewów w rolnictwie), rybołówstwo, uprawę roślin wodnych, hodowlę zwierząt, uprawę roślinności alpejskiej i ziół leczniczych sadownictwo. Czytelnik znajdzie w tej książce praktyczne informacje dotyczące ekologicznego rolnictwa nie tylko w wymiarze makro, lecz także w mikrowymiarze, gdyż życie w zgodzie z naturą można prowadzić niezależnie od tego, czy zaczyna się na własnym polu, w przydomowym ogródku czy na parapecie okiennym.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18137.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19988.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19987.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
W pracy przedstawiono koncepcję europejskiego, zintegrowanego projektu badawczego ISAFRUIT realizowanego w ramach 6-go Ramowego Programu Badań dotyczącego wzrostu spożycia owoców oraz wybrane wyniki badań prowadzonych w ramach czterech pakietów roboczych Filaru I dotyczącego sterowanycyh przez konsumentów i reagujących łańcuchów dostaw. Opisano zarys metodologii i koncepcji badań oraz wybrane opracowania wykonane przez autorów SGGW w Warszawie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14637.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych. Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną. Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa, napoje spirytusowe, wina i piwo.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22100.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22099.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu "surowce spożywcze". Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków. W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślin nych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronom icznej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19068.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19067.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Reforma 2019.
Bibliografia na stronach 568-570.
Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. omawia dokładnie procesy przyrządzania ciast, zup, sosów oraz zakąsek zimnych i gorących. Opisuje także rodzaje mięs i ich wykorzystanie w gastronomii. Przedstawia zasady przygotowywania i podawania napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Pozwala zapoznać się z cechami charakterystycznymi kuchni różnych regionów Polski oraz innych krajów. Liczne rysunki i zdjęcia ułatwiają zrozumienie omawianych treści. Publikacja obfituje w ciekawe przepisy. Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Zawiera kluczową terminologię techniczną stosowaną w branży gastronomicznej, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach do egzaminu zawodowego! Wiadomości teoretyczne wsparte licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami przybliżającymi praktyczne zastosowanie wiedzy.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18597.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22020.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22019.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again