Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(30)
Forma i typ
Książki
(27)
Publikacje fachowe
(9)
Publikacje dydaktyczne
(7)
E-booki
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Dostępność
dostępne
(35)
tylko na miejscu
(25)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(16)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(21)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(25)
Autor
Przysławski Juliusz
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Ostrowska Lucyna
(3)
Parol Damian
(3)
Włodarek Dariusz
(3)
Barker Helen M
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Charzewska Jadwiga
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Frączek Barbara
(2)
Fürstenberg Ewa
(2)
Gacek Maria
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Kolarzyk Emilia
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Mamcarz Artur
(2)
Marlicz Wojciech
(2)
Mazur-Kurach Paulina
(2)
Mikulski Tomasz
(2)
Nowacka Estera
(2)
Orysiak Joanna
(2)
Palma Joanna
(2)
Payne Anne
(2)
Pięta Aleksandra
(2)
Podgórski Tomasz
(2)
Podkowska Jagoda
(2)
Pokrywka Andrzej
(2)
Poniewierka Elżbieta
(2)
Przygoda Beata
(2)
Pysz Mirosław
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Sawczuk Marek
(2)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata
(2)
Siderek Marek
(2)
Somow Urszula
(2)
Stachowska Ewa
(2)
Słowińska-Lisowska Małgorzata
(2)
Tomaszewski Piotr
(2)
Tyrała Florentyna
(2)
Wełnicki Marcin
(2)
Zagrodna Aleksandra
(2)
Zembroń-Łacny Agnieszka
(2)
Zep Wojciech
(2)
Ziemba Andrzej
(2)
Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- )
(2)
Łoniewski Igor
(2)
Śliż Daniel
(2)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bohater Piotr
(1)
Boniecka Iwona
(1)
Czech Anna
(1)
Dittfeld Anna
(1)
Dutkiewicz Agata (dietetyczka)
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Godlewski Piotr
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hinneburg Iris
(1)
Jabłoński Leon (1931-2008)
(1)
Jabłoński Marcin (dietetyk)
(1)
Kalinowski Daniel
(1)
Karwat Dorota
(1)
Klonowska Joanna
(1)
Kossarzecka Elżbieta
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Krzysztyniak Krzysztof L
(1)
Kułak Aleksandra
(1)
Lange Ewa
(1)
Lech Magdalena (medycyna)
(1)
Lisik Wojciech
(1)
Mogiłko Natalia
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(10)
2010 - 2019
(16)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(16)
Kraj wydania
Polska
(30)
Język
polski
(30)
angielski
(1)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(6)
Dietetycy
(4)
Lekarze
(4)
Studenci
(3)
Szkoły wyższe
(3)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Sportowcy
(2)
Chirurdzy
(1)
Psychodietetycy
(1)
Zawody medyczne
(1)
Temat
Dietetyka
(14)
Odżywianie
(6)
Leczenie żywieniowe
(5)
ODŻYWIANIE
(4)
DIETETYKA
(3)
Higiena
(3)
CUKRZYCA
(2)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(2)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(2)
Leczenie
(2)
Suplementy diety
(2)
Trening sportowy
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Wysiłek fizyczny
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywienie sportowców
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Analiza krwi
(1)
Bromatologia
(1)
CHORZY
(1)
Chirurgia bariatryczna i metaboliczna
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dieta
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dzieci
(1)
EPIDEMIOLOGIA
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
INSULINA
(1)
Insulinooporność
(1)
Leczenie dietą
(1)
MEDYCYNA
(1)
Młodzież
(1)
Nowotwory
(1)
Nowotwór
(1)
Otyłość
(1)
Profilaktyka onkologiczna
(1)
Sporty
(1)
Wartości referencyjne (medycyna)
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręcznik
(7)
Opracowanie
(4)
Poradnik
(4)
Monografia
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
LITERATURA
(1)
MEDYCYNA
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Vademecum
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(19)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Słowo kluczowe
dietetyka
(27)
żywienie
(11)
dieta
(6)
cukrzyca
(5)
składniki odżywcze
(5)
leczenie żywieniowe
(4)
otyłość
(4)
składniki mineralne
(4)
witaminy
(4)
zaburzenia odżywiania
(4)
choroby wątroby
(3)
dietetyka kliniczna
(3)
leczenie
(3)
normy żywienia
(3)
nutrigenetyka
(3)
odżywianie się
(3)
przemiana materii
(3)
HIV
(2)
aktywność fizyczna
(2)
celiakia
(2)
choroby nowotworowe
(2)
dietetyka sportowa
(2)
dzieci
(2)
ginekologia
(2)
indeks glikemiczny
(2)
medycyna sportowa
(2)
nawyki żywieniowe
(2)
niedożywienie
(2)
opieka paliatywna
(2)
powikłania
(2)
suplementy diety
(2)
tłuszcze
(2)
udar mózgu
(2)
układ krążenia
(2)
wegetarianizm
(2)
węglowodany
(2)
zdrowie psychiczne
(2)
żywienie dojelitowe
(2)
żywienie pozajelitowe
(2)
żywność
(2)
żywność funkcjonalna
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
AIDS
(1)
FODMAP
(1)
aktywność ruchowa
(1)
alergia
(1)
białka
(1)
białka pokarmowe
(1)
bromatologia
(1)
choroba
(1)
choroba nowotworowa
(1)
choroba otyłościowa
(1)
choroby metaboliczne
(1)
choroby nerek i dróg moczowych
(1)
choroby niezakaźne
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby serca
(1)
choroby tarczycy
(1)
choroby układu krążenia
(1)
choroby układu moczowego
(1)
choroby układu pokarmowego
(1)
choroby wirusowe
(1)
choroby zakaźne
(1)
chorzy
(1)
demografia medyczna
(1)
diagnostyka
(1)
diagnostyka laboratoryjna
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dietoterapia
(1)
diety
(1)
edukacja żywieniowa
(1)
elektrolity
(1)
endokrynologia
(1)
epidemiologia
(1)
farmakoterapia
(1)
gospodarka lipidowa
(1)
gospodarka węglowodanowa
(1)
insulina
(1)
insulinooporność
(1)
jadłospis
(1)
leczenie chirurgiczne
(1)
leczenie dietetyczne
(1)
leki
(1)
medycyna
(1)
młodzież
(1)
nadwrażliwość pokarmowa
(1)
niedobory żywieniowe
(1)
niedokrwistość
(1)
niemowlę
(1)
opieka dietetyczna
(1)
organizm człowieka
(1)
pacjenci
(1)
położnictwo
(1)
profilaktyka
(1)
psychologia zdrowia
(1)
racjonalne żywienie
(1)
sprawność fizyczna
(1)
słownik polsko-angielski
(1)
służba sanitarno-epidemiologiczna
(1)
tarczyca
(1)
30 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 288-290.
Książka przedstawia w syntetyczny sposób najbardziej aktualną wiedzę z podstaw dietetyki. Jest przeznaczona głównie dla dietetyków, z pewnością jednak zainteresuje także studentów uczelni wyższych (medycznych, nauk o zdrowiu i związanych z żywieniem), uczniów szkół gastronomicznych (technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności i inne spokrewnione zawody), pracowników naukowo-dydaktycznych, lekarzy oraz osoby, które interesują się tą dziedziną nauki. W Vademecum Czytelnicy znajdą pełną charakterystykę składników odżywczych, zasady układania jadłospisów dla różnych grup ludności oraz klasyfikację diet i ich szczegółową charakterystykę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 24262.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 24261.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia
Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej dietetyki. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także ich możliwych interakcjach z lekami oraz suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak i na samopoczucie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.88.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Dietetyka pediatryczna.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
„Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży” to pierwsza publikacja na polskim rynku wydawniczym przejrzyście opisująca objawy, kryteria rozpoznania, leczenie, specyficzne trudności związane z żywieniem oraz zalecenia dietetyczne i postępowanie psychodietetyczne w jadłowstręcie psychicznym, bulimii, zaburzeniu z napadami objadania, ARFID, pice, zespole przeżuwania, zaburzeniach odżywiania w niemowlęctwie i wczesnym dzieciństwie, ortoreksji i diabulimii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 24302.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 24301.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta low-FODMAP / Stróżyk Agata. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2023. - XVI, 263 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22551.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22550.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), a z drugiej strony pozwolą na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21730.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21729.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobach nowotworowych / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 231 stron : ilustracje ; 15x21 cm.
Bibliografia strony 224-225. Indeks.
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17208 [Magazyn 1], P.17207 [Magazyn 1], F.904.XVIII.10 [Magazyn 1], F.903.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.902.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 17194.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], F.901.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17193.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak ; [autorzy: prof. dr hab n. med Zbigniew Bartuzi, mgr Marta Bazańska, dr n. hum. Izabella Bednarczyk-Bochenek, mgr Natalia Bieńko f. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, prof. dr hab. n. med. Kazimierz Ciechanowski, prof. dr hab. n. kult. fiz. Paweł Cięszczyk, dr nauk med. Daria Domańska-Senderowska, dr n. o zdr. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, dr hab. n. kult. fiz. Barbara Frączek, prof AWF, dr inż. Ewa Fürstenberg, dr hab. n. kult. fiz. Maria Gacek, dr inż. Danuta Gajewska, dr n. med. Andrzej Gawrecki, dr n. med. Izabela Grabowska, prof. emeryt. dr hab. n. o żyw. Anna Gronowska-Senger, dr n. kult. fiz. Andrzej Grzelak, dr hab. n. o żyw. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW, mgr Łukasz Jaśkiewicz, prof. dr hab. n. med. Anna Jegier, prof. dr hab. n. kult. fiz. Andrzej Klimek, dr Anna Kopiczko, prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dr n. med. Hubert Krysztofiak, dr n. med. Jarosław Krzywański, dr inż. Anna Książek, dr n. med. Igor Łoniewski, dr hab. n. kult. fiz. Agnieszka Maciejewska-Skrendo, prof. AWFiS, dr n. farm. Magdalena Makarewicz-Wujec, dr hab. n. kult. fiz. Jadwiga Malczewska-Lenczowska, prof. IS-PIB, prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, mgr Paulina Mazur-Kurach, dr n. med. Tomasz Mikulski, dr inż. Estera Nowacka-Polaczyk, dr n. kult. fiz. Joanna Orysiak, mgr Joanna Palma, dr n. o zdr. Damian Parol, mgr Aleksandra Pięta , dr n. kult. fiz. Tomasz Podgórski, mgr inż Jagoda Podkowska, dr n. farm. Andrzej Pokrywka, dr inż. Beata Przygoda, prof. dr hab. n. farm. Juliusz Przysławski, dr inż Mirosław Pysz, dr hab. n. kult. fiz. Marek Sawczuk, prof. AWFiS, prof. dr hab. n. farm. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, mgr Marek Siderek, prof. dr hab. n. kult. fiz. Małgorzata Słowińska-Lisowska, mgr Urszula Somow, prof. dr hab. Ewa Stachowska, dr n. med. Daniel Śliż, dr hab. n. farm. Piotr Tomaszewski, prof. WSEiZ, mgr Florentyna Tyrała, dr n. med. Marcin Wełnicki, dr hab. inż., lek. Dariusz Włodarek, dr inż. Aleksandra Zagrodna, dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny, prof. UZ, mgr Wojciech Zep ; recenzenci prof. dr hab. n. med. Krzysztof Klukowski, prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk]. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Autor
Bartuzi Zbigniew (1954- ) Autor Bazańska Marta Autor Bednarczyk-Bochenek Izabella Autor Bieńko Natalia Autor Charzewska Jadwiga Autor Ciechanowski Kazimierz (1957- ) Autor Cięszczyk Paweł Autor Domańska-Senderowska Daria Autor Durkalec-Michalski Krzysztof Autor Frączek Barbara Autor Fürstenberg Ewa Autor Gacek Maria Autor Gajewska Danuta Autor Gawrecki Andrzej Autor Grabowska Izabela Autor Gronowska-Senger Anna Autor Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej) Autor Hamułka Jadwiga Autor Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna) Autor Jegier Anna Autor Klimek Andrzej (1968- ) Autor Kopiczko Anna (kultura fizyczna) Autor Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata Autor Krysztofiak Hubert Autor Krzywański Jarosław (medycyna) Autor Książek Anna Autor Kurach Dariusz Autor Łoniewski Igor Autor Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna) Autor Makarewicz-Wujec Magdalena Autor Malczewska-Lenczowska Jadwiga Autor Mamcarz Artur Autor Marlicz Wojciech Autor Mazur-Kurach Paulina Autor Mikulski Tomasz Autor Nowacka Estera Autor Orysiak Joanna Autor Palma Joanna Autor Parol Damian Autor Pięta Aleksandra Autor Podgórski Tomasz Autor Podkowska Jagoda Autor Pokrywka Andrzej Autor Przygoda Beata Autor Przysławski Juliusz Autor Pysz Mirosław Autor Sawczuk Marek Autor Schlegel-Zawadzka Małgorzata Autor Siderek Marek Autor Słowińska-Lisowska Małgorzata Autor Somow Urszula Autor Stachowska Ewa Autor Śliż Daniel Autor Tomaszewski Piotr Autor Tyrała Florentyna Autor Wełnicki Marcin Autor Włodarek Dariusz Autor Zagrodna Aleksandra Autor Zembroń-Łacny Agnieszka. Autor Zep Wojciech Autor Ziemba Andrzej Autor Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- ) Autor Klukowski Krzysztof (1945- ) Recenzja Kolarzyk Emilia Recenzja
Odbiorca
Gatunek
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18661.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18660.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak ; [autorzy: prof. dr hab n. med Zbigniew Bartuzi, mgr Marta Bazańska, dr n. hum. Izabella Bednarczyk-Bochenek, mgr Natalia Bieńko f. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, prof. dr hab. n. med. Kazimierz Ciechanowski, prof. dr hab. n. kult. fiz. Paweł Cięszczyk, dr nauk med. Daria Domańska-Senderowska, dr n. o zdr. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, dr hab. n. kult. fiz. Barbara Frączek, prof AWF, dr inż. Ewa Fürstenberg, dr hab. n. kult. fiz. Maria Gacek, dr inż. Danuta Gajewska, dr n. med. Andrzej Gawrecki, dr n. med. Izabela Grabowska, prof. emeryt. dr hab. n. o żyw. Anna Gronowska-Senger, dr n. kult. fiz. Andrzej Grzelak, dr hab. n. o żyw. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW, mgr Łukasz Jaśkiewicz, prof. dr hab. n. med. Anna Jegier, prof. dr hab. n. kult. fiz. Andrzej Klimek, dr Anna Kopiczko, prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dr n. med. Hubert Krysztofiak, dr n. med. Jarosław Krzywański, dr inż. Anna Książek, dr n. med. Igor Łoniewski, dr hab. n. kult. fiz. Agnieszka Maciejewska-Skrendo, prof. AWFiS, dr n. farm. Magdalena Makarewicz-Wujec, dr hab. n. kult. fiz. Jadwiga Malczewska-Lenczowska, prof. IS-PIB, prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, mgr Paulina Mazur-Kurach, dr n. med. Tomasz Mikulski, dr inż. Estera Nowacka-Polaczyk, dr n. kult. fiz. Joanna Orysiak, mgr Joanna Palma, dr n. o zdr. Damian Parol, mgr Aleksandra Pięta , dr n. kult. fiz. Tomasz Podgórski, mgr inż Jagoda Podkowska, dr n. farm. Andrzej Pokrywka, dr inż. Beata Przygoda, prof. dr hab. n. farm. Juliusz Przysławski, dr inż Mirosław Pysz, dr hab. n. kult. fiz. Marek Sawczuk, prof. AWFiS, prof. dr hab. n. farm. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, mgr Marek Siderek, prof. dr hab. n. kult. fiz. Małgorzata Słowińska-Lisowska, mgr Urszula Somow, prof. dr hab. Ewa Stachowska, dr n. med. Daniel Śliż, dr hab. n. farm. Piotr Tomaszewski, prof. WSEiZ, mgr Florentyna Tyrała, dr n. med. Marcin Wełnicki, dr hab. inż., lek. Dariusz Włodarek, dr inż. Aleksandra Zagrodna, dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny, prof. UZ, mgr Wojciech Zep ; recenzenci prof. dr hab. n. med. Krzysztof Klukowski, prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2019 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Autor
Bartuzi Zbigniew (1954- ) Autor Bazańska Marta Autor Bednarczyk-Bochenek Izabella Autor Bieńko Natalia Autor Charzewska Jadwiga Autor Ciechanowski Kazimierz (1957- ) Autor Cięszczyk Paweł Autor Domańska-Senderowska Daria Autor Durkalec-Michalski Krzysztof Autor Frączek Barbara Autor Fürstenberg Ewa Autor Gacek Maria Autor Gajewska Danuta Autor Gawrecki Andrzej Autor Grabowska Izabela Autor Gronowska-Senger Anna Autor Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej) Autor Hamułka Jadwiga Autor Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna) Autor Jegier Anna Autor Klimek Andrzej (1968- ) Autor Kopiczko Anna (kultura fizyczna) Autor Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata Autor Krysztofiak Hubert Autor Krzywański Jarosław (medycyna) Autor Książek Anna Autor Kurach Dariusz Autor Łoniewski Igor Autor Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna) Autor Makarewicz-Wujec Magdalena Autor Malczewska-Lenczowska Jadwiga Autor Mamcarz Artur Autor Marlicz Wojciech Autor Mazur-Kurach Paulina Autor Mikulski Tomasz Autor Nowacka Estera Autor Orysiak Joanna Autor Palma Joanna Autor Parol Damian Autor Pięta Aleksandra Autor Podgórski Tomasz Autor Podkowska Jagoda Autor Pokrywka Andrzej Autor Przygoda Beata Autor Przysławski Juliusz Autor Pysz Mirosław Autor Sawczuk Marek Autor Schlegel-Zawadzka Małgorzata Autor Siderek Marek Autor Słowińska-Lisowska Małgorzata Autor Somow Urszula Autor Stachowska Ewa Autor Śliż Daniel Autor Tomaszewski Piotr Autor Tyrała Florentyna Autor Wełnicki Marcin Autor Włodarek Dariusz Autor Zagrodna Aleksandra Autor Zembroń-Łacny Agnieszka. Autor Zep Wojciech Autor Ziemba Andrzej Autor Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- ) Autor Klukowski Krzysztof (1945- ) Recenzja Kolarzyk Emilia Recenzja
Odbiorca
Gatunek
Do udostępniania na czytniku e-book
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.42.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Insulinooporność : zdrowa dieta i zdrowe życie / Dominika Musiałowska. - Wydanie II rozszerzone. - Łódź : Wydawnictwo Feeria, 2021. - 351, [1] strona : ilustracja ; 21 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 343-349.
Książka "Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie" to rozszerzone i poprawione wydanie bestsellerowego poradnika Dominiki Musiałowskiej. Autorka wyjaśnia, czym jest insulinooporność, jak należy ją leczyć oraz co zrobić, aby wrócić do zdrowia i aby organizm zaczął prawidłowo funkcjonować. Dowiesz się, jaką dietę stosować i jak odpowiednio trenować; poznasz praktyczne wskazówki, jak radzić sobie w codzienności, na wyjazdach służbowych czy podczas uroczystości rodzinnych. Książka rozszerzona jest o artykuły stworzone przez specjalistów, na temat samej insulinooporności oraz chorób i zaburzeń, które są z nią powiązane. Zawiera praktyczne informacje i porady dla osób, które zmagają się z tą przypadłością, oraz stanowi odpowiedź na problemy dręczące wielu pacjentów. Pozwala nie tylko znaleźć rozwiązanie problemów, ale również zrozumiałym językiem tłumaczy, na czym one polegają i jaka jest ich przyczyna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22038.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22037.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka oparta na dowodach / pod redakcją Elżbiety Poniewierki. - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2016. - V, [1], 261 s. : illustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Bibliogr., netogr. przy rozdz.
Inspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z drugiej - pojawianie się mnóstwa nieudokumentowanych naukowo doniesień na ten temat, opartych głównie na publikacjach reklamowo-marketingowych. Te ostatnie rozpowszechniane są na łamach kolorowej prasy i w Internecie, a także - co uważam za najgorsze - w gabinetach lekarzy i dietetyków. Kiedyś uważałam, że osoba zdrowa może eksperymentować ze swoim żywieniem, dziś wiem, że eksperymenty takie to również eksperymenty ze zdrowiem. A przecież wiele niekonwencjonalnych i nieudokumentowanych naukowo sposobów żywienia jest zalecanych także osobom chorym. Książka ta - o nieco prowokacyjnym tytule - nie jest podręcznikiem dietetyki, nie traktuje też o diecie, lecz ma przedstawić problemy żywienia człowieka w aspekcie naukowym, dokumentując aktualną wiedzę leżącą u podstaw żywienia człowieka w zdrowiu i w chorobie. Do jej przestudiowania zachęcam osoby zawodowo interesujące się tą tematyką: lekarzy, dietetyków, pielęgniarki, przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych, a także osoby niezwiązane z medycyną - każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15203 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16480.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16479.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [303].
Poradnik dla chorych na cukrzycę oraz ich bliskich, napisany przez wybitnych specjalistów w dziedzinie diabetologii. Przedstawiono w nim m.in.: objawy cukrzycy, metody jej rozpoznawania i sposoby leczenia, ostre i przewlekłe powikłania oraz szczególne problemy życiowe chorych na cukrzycę. Skuteczne leczenie cukrzycy wymaga od pacjenta wiedzy, motywacji, nakładu czasu, wypełniania zaleceń lekarzy, starannego przeprowadzania samokontrolnych badań stężenia glukozy we krwi, a także samodyscypliny w utrzymywaniu prozdrowotnego i higienicznego stylu życia oraz żywienia. Osoba z cukrzycą jest zatem aktywnym partnerem w procesie leczenia, wręcz uczestnikiem zespołu leczącego. W poradniku omówiono właściwy styl życia osób chorych na cukrzycę, niezwykle ważny w łagodzeniu skutków choroby i utrzymaniu dobrej kondycji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11016.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11992.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Książka „Dietetyka w chirurgii bariatrycznej” dotyczy dynamicznie rozwijającej się, zarówno w Polsce jak i zagranicą, dziedziny medycyny, oraz ważnego zagadnienia zdrowia publicznego czyli stale rosnącej częstości otyłości i jej powikłań oraz nowoczesnych i skutecznych metod jej leczenia jakimi są operacje bariatryczne. Publikacja stanowi kompleksowy przegląd zagadnień z zakresu chirurgii bariatrycznej: od problematyki otyłości i związanych z nią zaburzeń metabolicznych, poprzez rodzaje operacji bariatrycznych, ich wady i zalety, po dokładny opis postępowania dietetycznego, będącego kluczowym elementem okresu pooperacyjnego. Jest jedyną tego typu pozycją na rynku wydawniczym, podsumowującą aktualne informacje oraz międzynarodowe wytyczne, a także ukazującą doświadczenia znakomitych specjalistów w tej dziedzinie w Polsce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 24141.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 24140.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu / Henryk Gertig, Juliusz Przysławski. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 464, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony: 448-451. Indeks.
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki. w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze. witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności. metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22046.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22045.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukrzyca / Iris Hinneburg ; red. wyd. I pol. Anna Noczyńska, Janusz Pluta, Piotr Bohater ; [tł. Aleksandra Kułak]. - Wyd. 1 pol. / red. Anna Noczyńska, Janusz Pluta, Piotr Bohater. - Wrocław : MedPharm Polska, cop. 2011. - XII, 100 s. : il. ; 22 cm.
(Opieka Farmaceutyczna)
Na okł.: Curzyca typ1/typ2 ; Leki ; Peny i glukometry ; Odżywianie i aktywność fizyczna ; Rozmowa z pacjentem.
Bibliogr. s. 92-93. Indeks.
Niniejszy poradnik jest krótkim kompendium na temat cukrzycy i jej leczenia. Poza tym zawiera całą niezbędną wiedzę na temat aktualnych wytycznych oraz propozycje indywidualnych porad z zakresu: poszukiwanych przez pacjentów informacji na temat choroby i leczenia, odżywiania i aktywności fizycznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12792.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : kompendium / redakcja naukowa Lucyna Ostrowska. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVIII, 421 stron ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W podręczniku poruszono wszystkie tematy doty­czące wyzwań leczenia żywieniowego oraz postępu nauk powiązanych z żywieniem i odżywieniem pacjenta oraz najczęściej zadawanych pytań w gabinetach dietetycznych i lekarskich. Dużym walorem książki jest pokazanie indywidualizacji zaleceń i ich dostosowanie do specyficznych cech osobniczych pacjenta. Przedstawiono zasady żywienia i postępowanie z pacjentami w różnych sytuacjach klinicznych, omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18173.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20087.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20086.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Dietetyka : kompendium / redakcja naukowa Lucyna Ostrowska. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2020 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVIII, 421 stron ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W podręczniku poruszono wszystkie tematy doty­czące wyzwań leczenia żywieniowego oraz postępu nauk powiązanych z żywieniem i odżywieniem pacjenta oraz najczęściej zadawanych pytań w gabinetach dietetycznych i lekarskich. Dużym walorem książki jest pokazanie indywidualizacji zaleceń i ich dostosowanie do specyficznych cech osobniczych pacjenta. Przedstawiono zasady żywienia i postępowanie z pacjentami w różnych sytuacjach klinicznych, omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.43.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Monografia dotyczy szerokiego aspektu problemu zdrowia. Składa się z dwóch części, każda z nich ukazuje inny obszar badawczy. W części pierwszej pracy zawarte zostały treści związane z literaturoznawstwem, językoznawcze i kulturoznawcze. We wspólczesnej twórczości artystycznej (literatura, malarstwo, nowe media) przejawy neurotyczności czy bezwładności mentalnej jednostek czy większych zbiorowości można określać mianem zdrowia lub chooby. W części drugiej umieszczono rozdziały dotyczące zagadnień społecznych (demografia), biologicznych (antropologia fizyczna), medycznych (rehabilitacja, edukacja zdrowotna), po zagadnienia dotyczące aktywności fizycznej, treningu zdrowotnego i ekologii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15127.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
Nowoczesny i przejrzysty podręcznik, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom współcześnie stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14323 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11723.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12914.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Nutrition essentials and diet therapy.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Celem podręcznika jest przekazanie aktualnej wiedzy o żywieniu człowieka, opartej na najnowszych wynikach badań naukowych. Zawiera zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych. Opisuje leczenie dietetyczne w cukrzycy, chorobach układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów, otyłości oraz postępowanie profilaktyczne. Zawiera ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające. Publikacje wzbogacają tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12882.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 104-105, 165-167. Indeks.
W publikacji: szczegółowe objaśnienie podstaw – omówienie zagadnień związanych z analizą wyników badań krwi oraz przygotowaniem pacjenta do badań, aktualne zalecenia – najnowsze wytyczne i standardy dotyczące interpretacji wyników badań laboratoryjnych krwi, dostosowane do współczesnych realiów dietetycznych, przeanalizowane aspekty prawne – omówienie istotnych kwestii prawnych związanych z przeprowadzaniem i wykorzystaniem badań krwi przez dietetyków, bezpośrednie powiązania z dietetyką – szczegółowa analiza tego, jak wyniki badań krwi mogą wpływać na planowanie indywidualnych programów dietetycznych, podkreślając znaczenie personalizacji w żywieniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 24116.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 24115.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej