Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(202)
Forma i typ
Książki
(197)
Publikacje fachowe
(50)
Publikacje dydaktyczne
(35)
Publikacje naukowe
(19)
E-booki
(6)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(236)
tylko na miejscu
(167)
wypożyczone
(17)
nieokreślona
(4)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(110)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(145)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(169)
Autor
Jarosz Mirosław (1957- )
(16)
Gawęcki Jan (1944- )
(11)
Kawalec Wanda
(6)
Rychlik Ewa
(5)
Wolnicka Katarzyna
(5)
Borzych Beata
(4)
Buda Aleksandra
(4)
Burchacka Aleksandra
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Cichocka Barbara
(4)
Cisowska-Adamiak Małgorzata
(4)
Cisowski Jan
(4)
Czerwonka Joanna
(4)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(4)
Gajewska Danuta
(4)
Grenda Ryszard
(4)
Jamroz Dorota
(4)
Koper Anna (nauki medyczne)
(4)
Krawczyński Marian (1934- )
(4)
Lissauer Tom
(4)
Respondek Wioleta
(4)
Sajór Iwona
(4)
Charzewska Jadwiga
(3)
Ciborowski Artur
(3)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(3)
Fibak Jan (1924-2000)
(3)
Fiedurek Jan (1950- )
(3)
Fürstenberg Ewa
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(3)
Kolarzyk Emilia
(3)
Koper Krzysztof Jan
(3)
Kulus Marek (1960- )
(3)
Kłęk Stanisław
(3)
Milanowski Andrzej
(3)
Ostrowska Lucyna
(3)
Pachocka Lucyna
(3)
Pawlaczyk Bogusław
(3)
Przygoda Beata
(3)
Przysławski Juliusz
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Sińska Beata
(3)
Szczapa Jerzy
(3)
Szostak-Węgierek Dorota
(3)
Woynarowska Barbara
(3)
Woynarowska Barbara (1940- )
(3)
Banaszkiewicz Aleksandra
(2)
Barańska Marta (psycholog)
(2)
Barker Helen M
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Boniecka Iwona
(2)
Brzóska Franciszek (1947- )
(2)
Carroll Will (1971- )
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Clayden Graham
(2)
Craft Alan‏ (1946- )
(2)
Czeczuk Anna
(2)
Czupryna Antoni
(2)
Dmitruk Agnieszka
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Frączek Barbara
(2)
Gacek Maria
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Grajeta Halina
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Gudowski Arkadiusz (redaktor)
(2)
Górniak Krystyna (kultura fizyczna)
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Hołub Wojciech
(2)
Huk-Wieliczuk Elżbieta
(2)
Jackowska Teresa (medycyna)
(2)
Jankowski Piotr (kardiolog)
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Jawień Arkadiusz (1952- )
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kubicka Krystyna (1930- )
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Lichota Małgorzata
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Rok wydania
2020 - 2025
(54)
2010 - 2019
(100)
2000 - 2009
(42)
1990 - 1999
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(99)
Kraj wydania
Polska
(202)
Język
polski
(201)
angielski
(2)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(28)
Lekarze
(22)
Dietetycy
(15)
Dietetycy i żywieniowcy
(12)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(7)
Lekarze rodzinni
(3)
Pediatrzy
(3)
Sportowcy
(3)
Studenci
(3)
Diabetolodzy
(2)
Fizjoterapeuci
(2)
Onkolodzy
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Zawody medyczne
(2)
Chirurdzy
(1)
Chirurdzy onkolodzy
(1)
Chorzy
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Chorzy z niedoczynnością tarczycy
(1)
Dermatolodzy
(1)
Gastrolodzy
(1)
Geriatrzy
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Nauczyciele edukacji zdrowotnej
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Psychiatrzy
(1)
Rehabilitanci
(1)
Rodzice
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Trenerzy i instruktorzy sportowi
(1)
Przynależność kulturowa
Dietetycy
(1)
Ginekolodzy
(1)
Położne
(1)
Temat
Odżywianie
(30)
Dietetyka
(18)
Leczenie dietą
(17)
PEDIATRIA
(17)
Leczenie żywieniowe
(15)
ODŻYWIANIE
(15)
Żywienie chorych
(14)
Żywienie
(10)
Żywność
(10)
CHIRURGIA
(8)
Pielęgniarstwo
(8)
PIELĘGNIARSTWO
(7)
Pediatria
(7)
Dzieci
(6)
Nowotwór
(6)
Suplementy diety
(6)
Zdrowe odżywianie
(6)
Pasza
(5)
Żywienie pozajelitowe
(5)
Chirurgia
(4)
DIETETYKA
(4)
Leczenie onkologiczne
(4)
Opieka paliatywna
(4)
Składniki odżywcze
(4)
Zdrowe żywienie
(4)
Zdrowie publiczne
(4)
ŻYWNOŚĆ
(4)
Żywienie sportowców
(4)
CHOROBY DZIECIĘCE
(3)
Choroby dziecięce
(3)
Choroby przewlekłe
(3)
DZIECKO
(3)
Higiena
(3)
INTENSYWNA TERAPIA
(3)
Młodzież
(3)
NEONATOLOGIA
(3)
ONTOGENEZA
(3)
Osoby w wieku starszym
(3)
PROMOCJA ZDROWIA
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Profilaktyka zdrowotna
(3)
Sportowcy
(3)
Wysiłek fizyczny
(3)
Żywienie dojelitowe
(3)
Biochemia
(2)
Bromatologia
(2)
Celiakia
(2)
Choroby układu krążenia
(2)
Cukrzyca
(2)
Diagnostyka medyczna
(2)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(2)
GASTRONOMIA
(2)
Geriatria
(2)
Gojenie ran
(2)
KULTURA FIZYCZNA
(2)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(2)
Neonatologia
(2)
Niedoczynność tarczycy
(2)
Niedożywienie
(2)
Normy żywienia
(2)
ODPOCZYNEK
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
Odleżyna
(2)
Odzywianie
(2)
PIELĘGNIARSTWO DZIECIĘCE
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(2)
Postępowanie okołooperacyjne
(2)
Prawo medyczne
(2)
RUCHY
(2)
Rany przewlekłe
(2)
SPORT
(2)
Sport
(2)
Trening sportowy
(2)
Turystyka
(2)
Układ trawienny
(2)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(2)
Wartość odżywcza
(2)
ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE
(2)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(2)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
ANALIZA LEKARSKA
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Artretyzm
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
Atrakcje turystyczne
(1)
BIOCHEMIA
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Białko spożywcze
(1)
CHOROBY WEWNĘTRZNE
(1)
CHORZY
(1)
CHORZY z ENTEROSTOMIĄ
(1)
COVID-19
(1)
CUKRZYCA TYPU I
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby nerek
(1)
Temat: czas
2001-
(5)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okolice)
(1)
Biała Podlaska (woj. lubelskie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(65)
PODRĘCZNIKI
(18)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(14)
Praca zbiorowa
(13)
Opracowanie
(12)
Poradnik
(12)
Wydawnictwa popularne
(12)
Podręczniki akademickie
(9)
Przepisy kulinarne
(5)
PORADNIKI
(4)
Monografia
(3)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(3)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Poradniki
(2)
Standardy i procedury medyczne
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
Jadłospis
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Raport z badań
(1)
Tablice i wzory
(1)
Wytyczne
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(95)
Kultura fizyczna i sport
(5)
Rolnictwo i leśnictwo
(4)
Chemia
(3)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(3)
Psychologia
(2)
Biologia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Kulinaria
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(165)
dzieci
(36)
dieta
(32)
nowotwór
(23)
otyłość
(23)
pediatria
(23)
choroby wątroby
(21)
choroby układu moczowego
(20)
choroby układu krążenia
(19)
choroby układu oddechowego
(19)
żywienie pozajelitowe
(19)
cukrzyca
(18)
choroby genetyczne
(16)
choroby układu pokarmowego
(16)
opieka pielęgniarska
(16)
noworodek
(15)
oparzenia
(14)
choroby nowotworowe
(13)
rehabilitacja
(13)
szczepienia ochronne
(13)
zdrowie
(13)
żywność
(13)
aktywność fizyczna
(12)
dietetyka
(12)
neonatologia
(12)
żywienie dojelitowe
(12)
badanie przedmiotowe
(11)
leczenie żywieniowe
(11)
choroby skóry
(10)
opieka paliatywna
(10)
rozwój fizyczny
(10)
chirurgia
(9)
choroba
(9)
choroby trzustki
(9)
endokrynologia
(9)
młodzież
(9)
profilaktyka
(9)
układ pokarmowy
(9)
wstrząs
(9)
żółtaczka
(9)
alergia
(8)
choroby jelita cienkiego
(8)
choroby jelita grubego
(8)
choroby metaboliczne
(8)
choroby tętnic
(8)
choroby układu krwiotwórczego
(8)
gastroenterologia
(8)
karmienie piersią
(8)
przeszczep narządów
(8)
przetaczanie krwi
(8)
rozwój psychiczny
(8)
składniki odżywcze
(8)
wady wrodzone
(8)
węglowodany
(8)
choroby zakaźne
(7)
choroby żołądka
(7)
choroby żył
(7)
edukacja zdrowotna
(7)
endoskopia
(7)
kobieta ciężarna
(7)
ludzie starzy
(7)
nadciśnienie tętnicze
(7)
nawyki żywieniowe
(7)
neurologia
(7)
niedokrwistość
(7)
niewydolność nerek
(7)
osteoporoza
(7)
układ krążenia
(7)
witaminy
(7)
zaburzenia odżywiania
(7)
astma
(6)
badanie podmiotowe
(6)
choroby nerek i dróg moczowych
(6)
choroby serca
(6)
diagnostyka prenatalna
(6)
gospodarka wodno-elektrolitowa
(6)
hematologia
(6)
metabolizm
(6)
odmrożenia
(6)
onkologia
(6)
promocja zdrowia
(6)
skaza krwotoczna
(6)
tłuszcze
(6)
układ oddechowy
(6)
wcześniak
(6)
zakażenia chirurgiczne
(6)
zakażenia szpitalne
(6)
zakrzepica
(6)
złamania kości
(6)
HIV
(5)
ból
(5)
choroby nerek
(5)
choroby tkanki łącznej
(5)
choroby układu nerwowego
(5)
chorzy
(5)
genetyka
(5)
intensywna terapia
(5)
kamica żółciowa
(5)
laparoskopia
(5)
leczenie
(5)
202 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 61-63.
Opracowane zalecenia żywieniowe koni zawierają aktualne tabele zapotrzebowania pokarmowego oraz przykładowe dawki pokarmowe i sposób ich układania (załącznik), co może być pomocne dla studentów zainteresowanych praktycznym żywieniem różnych grup koni. Wartości zapotrzebowania koni na poszczególne składniki pokarmowe są zaleceniami i wskazaniami żywieniowymi z punktu widzenia nauki, a nie są obowiązującą normą praw¬ną oraz nie mogą stanowić podstawy do roszczeń wobec autorów opracowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18508.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17602.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17601.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W podręczniku omówiono: najważniejsze teorie wykorzystywane w edukacji żywieniowej wraz z przykładami zastosowania wiedzy w praktyce; procedurę ułatwiającą studentom i praktykom projektowanie skutecznej edukacji żywieniowej, przełożenie teorii na strategie, cele edukacyjne i praktykę oraz opracowanie planu edukacyjnego; zagadnienia dotyczące realizacji edukacji żywieniowej w różnych grupach: wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, osób o niskim poziomie alfabetyzmu i osób z różnych grup kulturowych. „Edukacja żywieniowa” to książka przeznaczona dla studentów różnych poziomów studiów przed- i podyplomowych w zakresie żywienia. Może być przydatna także dla pracujących edukatorów żywieniowych i menedżerów jako źródło wszechstronnych informacji do planowania i realizacji skutecznych programów edukacji żywieniowej skierowanych do różnych grup odbiorców.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18046 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19726.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19725.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 91-92.
W pogłowiu zwierząt hodowlanych nastąpił znaczący postęp w potencjale wzrostowym, umięśnieniu tuszy oraz plenności i płodności loch. W trosce o zdrowie konsumenta z żywienia świń wycofano mączki zwierzęce i antybiotykowe stymulatory wzrostu. Wprowadzono nowe regulacje prawne dotyczące dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska. Badania naukowe dostarczyły nowych informacji o strawności, wchłanianiu, metabolizmie i odkładaniu składników pokarmowych w ciele zwierząt oraz o systemach wartościowania pasz. Wszystko to stworzyło podstawy do bardziej precyzyjnego normowania składników pokarmowych w żywieniu zwierząt.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17606.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17605.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Suplementy diety a zdrowie : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 183, [1] strona ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 182-[184].
Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocześnie z lekami może być niebezpieczne dla zdrowia. Wiedza na temat interakcji miedzy lekami, suplementami diety a żywnością jest w społeczeństwie bardzo mała. Autorzy wyjaśniają, na czym polega działanie suplementów, kiedy należy je stosować oraz kiedy trzeba koniecznie skonsultować się z lekarzem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17310.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17309.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(World Review of Nutrition and Dietetics ; 105)
Na książce także ISBN oryginału.
Bibliografia przy pracach. Indeksy.
W ostatnim czasie znacznie zmienił się profil pacjentów leczonych na oddziałach intensywnej terapii (OIT). Są to obecnie osoby coraz starsze, cierpiące na więcej niż jedną chorobę ostrą i przewlekłą, często po wielu zabiegach operacyjnych. Mimo tego, dzięki nowym osiągnięciom naukowym, zaangażowaniu w proces terapeutyczny systemów komputerowych i zaawansowanych technologii udaje się jednak stale poprawiać ich wyniki leczenia. Gigantyczny postęp dotyczy również leczenia żywieniowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18320.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20580.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20579.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozwój wiedzy z zakresu fizjologii żywienia i metod żywienia przeżuwaczy spowodował konieczność opracowania nowych zaleceń żywieniowych dla tych zwierząt. Obecne wydanie norm żywienia przeżuwaczy, w porównaniu do wydań z 2001 i 2009 roku, zostało znacznie poszerzone o szereg informacji z tej dziedziny wiedzy i obejmuje zalecenia żywieniowe dla wszystkich kategorii bydła ras mlecznych i mięsnych oraz owiec i kóz. W załączonych tabelach przedstawiono najnowsze dane, dotyczące wartości pokarmowej pasz zarówno francuskich, jak i krajowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18509.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18510.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C], 17604.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17603.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak żywić niemowlęta i małe dzieci / Hanna Szajewska, Piotr Albrecht. - Wyd. 3 uaktualnione i rozszerzone - 5 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2016. - 100, [1] s. : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Poradnik jest skierowany do rodziców, którzy chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące karmienia naturalnego i sztucznego. Autorzy uwzględniają różne rodzaje diet, również dla dzieci alergicznych, np. bezglutenową i bezmleczną. Zachęcają matki do karmienia piersią, które jest najdoskonalszą formą żywienia niemowląt. Rady ułatwią kobietom podjęcie decyzji o karmieniu naturalnym, a karmiącym piersią pomogą w tym, aby stało się ono mniej stresujące i bardziej efektywne. Książka jest zalecana przez lekarzy pediatrów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17194 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17163.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17162.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobach nerek / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wydanie I - 7 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2024. - 207, [1] strona ; 15x21 cm.
Bibliografia strona 203. Indeks.
Książka doświadczonej dietetyczki zawiera przepisy na smaczne potrawy polecane w schorzeniach nerek i dróg moczowych. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia. Znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów ułatwi chorym planowanie codziennych jadłospisów. Książka jest przydatna zarówno dla chorych, jak i zdrowych czytelników, pragnących urozmaicić swą dietę, a zarazem uniknąć błędów żywieniowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18759.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23179.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23178.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka dostępna w strefie B.
Bibliogr. s. 146-147.
"Cel autorów stanowi popularyzacja zasad leczenia dietą niskofenyloalaninową w oparciu o system wymienników fenyloalaninowych. Czytelnik jest zapoznawany krok po kroku z wymiennikami WPhe oraz przyporządkowanymi im kolorami, co ułatwia orientację w bezpieczeństwie spożycia róznych produktów, algorytmami budowania diety i sprawdzonymi przepisami kulinarnymi" [rec. Kamil K. Hozyasz]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18364.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18365.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18367.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18366.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20890.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20889.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. red. ISBN oryg.
Bibliogr. s. 383-384. Indeks.
Nauka o żywieniu człowieka jest dziedziną interdyscyplinarną, ścisle związaną z chemią, biochemią, fizjologią, anatomią i ekotrofologią. Podręczny atlas żywienia obejmuje w formie zwięzłej, ale kompletnej i przejrzystej całość, według dzisiejszego stanu wiedzy, nauki dotyczącej podstaw wiedzy o żywieniu człowieka. Tekst ilustrują liczne tabele i wykresy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13470.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 179-188.
Zagadnienie podjęte przez autora obejmuje zasady i organizację żywienia w turystyce. W opracowaniu opisane zostały rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposobów żywienia turystów, zasady żywienia w oparciu o normy żywienia, rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów, organizacja żywienia w różnych formach turystyki m. in. kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i w agroturystyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12747 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11341.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12525.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby. Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19052.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19051.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 160-161.
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14426.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15344.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie osób w wieku starszym : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 5 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 161 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliografia strony 160-161.
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17251 [Magazyn 1], P.17250 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 105.
Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17306.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17305.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 100-[101].
Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby występuje nie tylko u osób dorosłych, lecz także - coraz częściej - u dzieci w wieku szkolnym. To pozornie niewinne schorzenie może prowadzić do marskości wątroby oraz do innych groźnych chorób, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia, a nawet nowotwory złośliwe. W poradniku omówiono przyczyny rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby oraz jej objawy, leczenie i profilaktykę. Wiele miejsca poświęcono zagadnieniom dotyczącym stylu życia (zwłaszcza aktywności fizycznej) i właściwego odżywiania. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17312.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17311.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Choroby trzustki : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. - Wydanie I - 7 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 157 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 157.
Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących schorzeniach. Omawiają przyczyny, objawy i możliwości leczenia, do którego również zalicza się stosowanie odpowiedniej diety. Opracowane przy współpracy z dietetyczkami jadłospisy zamieszczone w poradniku są jego bardzo cennym uzupełnieniem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17328.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17327.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 118.
Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i może pozostać nierozpoznana – bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków. Jednak u części osób powstające w drogach żółciowych złogi mogą wywoływać zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, napady ostrego bólu (zwanego kolką wątrobową) i groźne powikłania. Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy żółciowej należą między innymi:: nieregularny tryb życia, niewłaściwe odżywianie, otyłość i - paradoksalnie - gwałtowne odchudzanie. Nasz poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia - co jeść, a jakich potraw unikać - aby zapobiec dolegliwościom lub doprowadzić do zmniejszenia kamieni. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17316.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17315.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 146-147.
Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna związana m.in. z niewłaściwym stylem życia. Do jej rozwoju przyczyniają się: dieta bogatotłuszczowa, nadmierne spożycie soli, palenie papierosów, nadwaga i otyłość. Ponieważ nadciśnienie może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne, ważna jest profilaktyka i właściwe jej leczenie, w czym dużą rolę odgrywa właściwa dieta. Z tego poradnika czytelnik dowie się, jakie są zasady prozdrowotnego modelu żywienia, co jeść, a jakich potraw unikać, aby obniżyć zbyt wysokie ciśnienie lub ograniczyć ryzyko nadciśnienia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 17324.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17323.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 163-[164].
Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i witaminy D, ponieważ składniki te są niezbędne do budowy kości. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety - między innymi przykładowe, zbilansowane jadłospisy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17318.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17317.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej