Form of Work
Książki
(18)
Status
only on-site
(14)
available
(10)
unavailable
(1)
Branch
Magazyny
(7)
Wypożyczalnie
(4)
Czytelnie
(14)
Author
Duda Henryk (1961- )
(2)
Mucha-Szajek Ewa
(2)
Siwiński Wiesław (1934- )
(2)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(2)
Turowski Krzysztof (medycyna)
(2)
Bergier Barbara (1953- )
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Bidzan Leszek
(1)
Biernat Elżbieta
(1)
Buśko Krzysztof
(1)
Bytniewski Mieczysław (1945- )
(1)
Charzewska Jadwiga
(1)
Dybińska Ewa (1951- )
(1)
Dziubiński Zbigniew (1952- )
(1)
Halemba Piotr (1966- )
(1)
Kaczanowski Krzysztof
(1)
Lenartowicz Michał
(1)
Piotrowski Paweł (nauki medyczne)
(1)
Poczta Joanna
(1)
Szczechowicz Bartosz
(1)
Wolski Andrzej (medycyna)
(1)
Year
2010 - 2019
(15)
2000 - 2009
(3)
Country
Poland
(18)
Language
Polish
(14)
English
(4)
Subject
KULTURA FIZYCZNA
(18)
HIGIENA
(8)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(6)
TURYSTYKA
(4)
PROMOCJA ZDROWIA
(3)
SPORT
(3)
SŁUŻBA ZDROWIA
(3)
CHORZY
(2)
HOTELARSTWO
(2)
ODPOCZYNEK
(2)
STYL ŻYCIA
(2)
WYDOLNOŚĆ FIZYCZNA
(2)
ZDROWIE PUBLICZNE
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
GASTRONOMIA
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
KONSUMENCI (ekon.)
(1)
NIERÓWNOŚCI SPOŁECZNE
(1)
POSTAWA CIAŁA
(1)
STUDENCI
(1)
Subject: time
2001-0
(11)
Subject: place
WARSZAWA
(1)
Genre/Form
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
18 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. s. 251-282.
Praca charakteryzuje poziom aktywności fizycznej i stopień uczestnictwa w jej różnych formach przedstawicieli warszawskich grup zawodowych. Badania objęły 16 grup zawodowych i dotyczyły determinant aktywności sportowej, rekreacyjnej i ruchowej. Część empiryczna została poprzedzona częścią teoretyczną, w której ukazano ważną rolę aktywności fizycznej w życiu ponowoczesnego człowieka.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.12686.XIX.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13732.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10316 [Magazyn 1], P.10315 [Magazyn 1], P.10314 [Magazyn 1] (3 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 11837.XVIII.12.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11836.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12063 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie SALOS RP)
W książce znajdują się prace poświęcone różnym dziedzinom kultury fizycznej i przejawom nierówności społecznych. Autorzy poszczególnych tekstów opisują społeczne bariery, związane m.in. z ubóstwem, brakiem kapitału kulturowego czy społecznymi stereotypami, które uniemożliwiają równy dostęp do turystyki i rekreacji. Znajdują się wśród nich prace poświęcone problematyce gender i kobiecości, męskości w sporcie, analizujące nierówności w turystyce i czasie wolnym, odmienne wykorzystanie sprzętu sportowego oraz zmiennym różnicującym uczestnictwo w sporcie i rekreacji ruchowej oraz rozwój fizyczny, jakimi są miejsce zamiszkania czy styl życia różnych grup społecznych. Rozpatrywane zagadnienia omawiane są w sposób kompetentny i wielostronny, co stanowi dodatkowy walor publikacji.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14855.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Opracowanie składa się z 14 odrębnych artykułów skupionych wokół wykorzystania nowoczesnych zasad zarządzania, nowych technologii oraz ogromnej roli sprawnego, efektywnego zarządzania w wybranych obszarach sportu, turystyki i rekreacji. Całość nabiera szczególnego znaczenia w kontekście nowej Ustawy o Sporcie, nowelizacji Ustawy o Usługach Turystycznych oraz Euro 2012.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13809.XX.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Streszcz. w jęz. ang.
Monografia przedstawia prace, które omawiają różne modele zdrowia, a także zachowań społeczno-kulturowych i ich wpływ na stan zdrowia. Wyniki przeprowadzonych badań są próbą odpowiedzi na pytania jakie czynniki warunkują o sposobie wybierania przez nas danego sposobu życia czy spędzania wolnego czasu, jakie czynniki wpływają na kształtowanie osobowości człowieka.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 9597.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Praca jest opracowaniem naukowym poruszającym istotny problem aktywności turystyczno-rekreacyjnej współczesnego społeczeństwa polskiego. Z praktycznego punktu widzenia zagadnienia poruszane przez Autorkę mają niemałe znaczenie dla poprawy funkcjonowania agroturystyki jako sfery życia społeczno-gospodarczego. Zaproponowane narzędzia badawcze podkreślają złożoność i niejednoznaczność agroturystyki jako działalności z pogranicza nauk.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13978.XX.1.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Jednym ze sformułowań stosowanych przez psychologów jest "życie w zgodzie z samym sobą". Równie istotna dla zachowania dobrostanu jest chęć, by zadowolenie miało źródło w prawidłowych relacjach społecznych. Mimo wieloletnich i interdyscyplinarnych badań nad naturą zachowania człowieka w odniesieniu do dobrostanu, tematyka ta nadal nie została do końca poznana. Publikacja ta wychodzi naprzeciw tym tematom i przybliża różne aspekty problematyki dobrostanu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13177.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12054 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12065 [Magazyn 1] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.7303 [Magazyn 1], P.7302 [Magazyn 1] (2 egz.)
Book
In basket
Streszcz. w jęz. ang.
Holistyczna koncepcja zdrowia uwzględnia wzajemną pozytywną relację między fizycznym, psychologicznym, uczuciowym i duchowym środowiskiem, które wpływają na jakość życia osoby. Wszystkie te czynniki są ze sobą powiązane w dynamicznej równowadze. Zaburzenia równowagi doprowadza do zaburzenia zdrowia, a tym samym jakości życia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.7304 [Magazyn 1] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8259.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
"Monografia przedstwia kompendium wiedzy w problematyce zdrowia fizycznego i psychicznego człowieka. [...] Autorzy opracowań w poszczególnych rozdziałach tematycznych dokonali refleksyjnej analizy w aspektach zachowań prozdrowotnych w wielu ważnych płaszczyznach życia publicznego. Z analizy ciekawych dociekań badawczych możemy zauważyć, że zdrowie to nie tylko brak choroby, ale stan pełnego fizycznego, psychicznego i społecznego dobrego samopoczucia." (ze Wstępu)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13175.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11377 [Magazyn 1], P.11376 [Magazyn 1], P.11375 [Magazyn 1] (3 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 12566.XVIII.12.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12565.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 8)
Bibliogr. przy pracach.
"Książka ma charakter monografii naukowej, ale zawarte w niej treści mogą być przydatne dla osób zajmujących się zarówno teorią, jak i praktyką zarządzania turystyką, rekreacją, sportem, hotelarstwem, technologią żywienia, itp. Porządkuje ona bowiem wiedzę dotyczącą aktualnych problemów współczesnej turystyki, rekreacji i sportu masowego oraz zagadnienia związane z hotelarstwem i żywieniem w świetle badań własnych przeprowadzonych przez autorów. Jednocześnie treści w niej zawarte dotyczą zarówno doświadczeń europejskich, jak i polskich wynikających z badań przeprowadzonych w ostatnich latach, dzięki czemu mogą być wykorzystane do poprawy funkcjonowania zarządzeń wynikających z ustaw o kulturze fizycznej, sporcie, turystyce i gospodarce hotelarsko-żywieniowej w warunkach globalizacji." (ze Wstępu)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13183.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Turystyka i Rekreacja)
Bibliogr. s. 259-274.
Książka jest pierwszym na polskim rynku opracowaniem prezentującym miejsce i rolę kultury fizycznej w kreowaniu produktu turystycznego. W swej nowatorskiej i interdyscyplinarnej pracy autor: opisuje zjawiska na styku turystyki i kultury fizycznej, korzystając z osiągnięć ekonomicznych, ukazuje możliwości oraz społecznie oczekiwane kierunki poszerzania produktów oferowanych na rynku turystycznym o wartości związane z kulturą fizyczną, podejmuje próbę rozpoznania związków między kulturą fizyczną i turystyką, akcentuje aspekt praktyczny omawianego zagadnienia oraz ukazuje potencjał rozmaitych rodzajów i form aktywności turystycznej jako narzędzi upowszechniania kultury fizycznej oraz wspierania działań związanych z marketingiem społecznym prowadzonym w obszarze zdrowia, sportu i rekreacji ruchowej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12237.XIX.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13362.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 9)
"Autorzy artykułów w niniejszej monografii opisują różnorodne typy jakości usług turystycznych, rekreacyjnych i hotelarsko-żywieniowych w oparciu o piramidę potrzeb psychologicznych człowieka. Do czynników umożliwiających walidację jakości usług zaliczyli: komfort, wygodę i reaktywność, pewność, niezawodność, zgodność, relację, aprobatę i zrozumienie, poczucie wartości, uprzejmość i akceptację, rozwój i dbałość o sprawiedliwość społeczną, innowacje i uczenie się, opisy poziomu doznań i uznanie. Uzupełnieniem takiego pojmowania jakości jest kategoria jakości oczekiwanej i doświadczanej (rzeczywistej)." (z Wprowadzenia)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13289.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again