Sorting
Source
IBUK Libra
(30)
Books
(7)
Form of Work
E-booki
(30)
Książki
(7)
Status
available
(8)
only on-site
(4)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(5)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Author
zbiorowe Opracowanie
(4)
Chachułowa Jadwiga
(2)
Daniłowska Alina
(2)
Fabijańska Maria
(2)
Gutkowska Krystyna
(2)
Górski Jarosław
(2)
Karaś Józef
(2)
Skomiał Jacek
(2)
Sokół Janusz L
(2)
Arkuszewska Ewa
(1)
Autorów Wielu
(1)
Brodzińska Katarzyna
(1)
Błażejowska Małgorzata
(1)
Cichocka Kinga
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Dymnicka Marta
(1)
Fiedorowicz Szymon
(1)
Grontkowska Anna
(1)
Gruziel Kinga
(1)
Gutkowskiej Pod Redakcją Krystyny
(1)
Gębska Monika
(1)
Hornowski Andrzej
(1)
Idzik Marcin
(1)
Jabłońska Lilianna
(1)
Jędruchniewicz Andrzej
(1)
Kosieradzka Iwona
(1)
Kozak Sylwester
(1)
Kośla Tadeusz
(1)
Kraciuk Jakub
(1)
Kłoczko-Gajewska Anna
(1)
Maśniak Jacek
(1)
Mikuła Aneta
(1)
Olewnicki Dawid
(1)
Parlińska Maria
(1)
Parzonko Andrzej
(1)
Podlaski Sławomir
(1)
Rekiel Anna
(1)
Rogulski Witold
(1)
Roman Michał
(1)
Rusinowski Zbigniew
(1)
Sawosz Ewa
(1)
Siedlecki Jacek
(1)
Sokół Janusz Leszek
(1)
Sońta Marcin
(1)
Stolarska Alicja
(1)
Suchodolski Przemysław
(1)
Szczucka Ewa
(1)
Wielechowski Michał
(1)
Wojewódzkiej-Wiewiórskiej Pod Red. Nauk. Agnieszki
(1)
Zawojska Aldona
(1)
Łozicki Andrzej
(1)
Year
2020 - 2025
(30)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Country
Poland
(37)
Language
Polish
(37)
Subject
HANDEL ZAGRANICZNY
(3)
ZIEMIOPŁODY
(3)
ŻYWNOŚĆ
(3)
Pasza
(2)
Budownictwo inwentarskie
(1)
EKONOMIA
(1)
Zwierzęta gospodarskie
(1)
Genre/Form
Praca zbiorowa
(10)
PORADNIKI
(3)
Podręcznik
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
ĆWICZENIA i ZADANIA dla SZKÓŁ WYŻSZYCH
(1)
Domain
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Słowo kluczowe
pasza
(2)
Białoruś
(1)
analiza ekonomiczna
(1)
bioklimat
(1)
ekonomia
(1)
eksport
(1)
handel zagraniczny
(1)
higiena
(1)
nasiona
(1)
pomieszczenia inwentarskie
(1)
prewencja weterynaryjna
(1)
zanieczyszczenie powietrza
(1)
zwierzęta gospodarskie
(1)
żywienie zwierząt
(1)
37 results Filter
No cover
Book
In basket
(Poradnik Eksportera Artykułów Rolno-Spożywczych)
Publikacja powstała w wyniku realizacji Projektu Phare PL "Analiza możliwości rozwoju eksportu artykułów rolno-spożywczych na rynki poza Unią Europejską". Przy realizacji opracowania wykorzystano materiały przygotowane przez BRH na Białorusi. Praca zawiera między innymi zagadnienia związane z zasadami działania ugrupowania, rolnictwem i handlem zagranicznym oraz instrumentami polityki handlowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. B.239 [Magazyn 2] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Poradnik Eksportera Artykułów Rolno-Spożywczych)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. B.240 [Magazyn 2] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Poradnik Eksportera Artykułów Rolno-Spożywczych)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. B.238 [Magazyn 2] (1 egz.)
Book
Book
In basket
Bibliografia strony [217]-219.
W ostatnich latach obserwuje się olbrzymi postęp w naukach przyrodniczych, rolniczych, w tym również w dziedzinie żywienia zwierząt. Oprócz przewartościowania niektórych pojęć pojawiły się zupełnie nowe zagadnienia i spojrzenia na nie. Dotyczy to m.in. roli i znaczenia mączek mięsnych i mięsno-kostnych dla zwierząt gospodarskich, które jeszcze do niedawna wysoko cenione, stały się, w ostatnim dosłownie czasie, dużym zagrożeniem nie tylko dla zwierząt (choroba szalonych krów - „BSE"), ale przez spożywanie produktów mięsnych także dla ludzi (choroba Creutzfeldta-Jakoba -„CJD").
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19832.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Na książce wyłącznie błędny ISBN.
Bibliografia, wykaz norm, netografia strony: [220]-223.
Książka opisuje wpływ czynników zewnętrznych na zwierzęta, sposoby pomiaru, sposoby utrzymywania higieny w pomieszczeń inwentarskich.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19639.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19638.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Niniejszy zbiór testów powstał w celu ułatwienia studentom sprawdzenia stopnia opanowania i usystematyzowania wiedzy z zakresu ekonomii. Zbiór zawiera około 900 pytań testowych o różnym stopniu trudności. Zostały one ujęte w 13 grupach tematycznych odpowiadających podstawowym zagadnieniom z zakresu mikro i makroekonomii. Aby zbiór lepiej służył samokontroli stanu wiedzy korzystających z niego studentów, na końcu zamieszczono zestaw prawidłowych odpowiedzi.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11791 [Magazyn 1], P.11790 [Magazyn 1], P.11788.VIII.2 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11789.VIII.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12973.VIII.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
Book
In basket
Bibliografia strony 215-216.
W wyniku postępu w nauce żywienia zwierząt opracowano w ostatnich latach wiele nowych systemów określania potrzeb pokarmowych zwierząt opartych na dokładniejszej znajomości przemian zachodzących w ich organizmach. Zmieniły się też poglądy na wartość odżywczą pasz, dzięki dokładniejszej znajomości ich składu chemicznego. Analiza podstawowa, w której oznaczano zawartość suchej masy, popiołu surowego, białka ogólnego, tłuszczu surowego i włókna surowego, chociaż stosowana do dzisiaj, uzupełniana jest wieloma innymi oznaczeniami, umożliwiającymi dokładniejsze oszacowanie wartości odżywczej pasz i ich przydatności w żywieniu różnych gatunków i grup produkcyjnych zwierząt.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18085 [Magazyn 1], P.18086 [Magazyn 1], P.18084 [Magazyn 1], P.18087 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19831.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19830.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
E-book
In basket
Form of Work
Głównym celem pracy jest prezentacja uwarunkowań prawnych i ocena ekonomicznej efektywności wykorzystania paneli fotowoltaicznych do produkcji energii elektrycznej w gospodarstwach rolnych województwa mazowieckiego. Cele szczegółowe obejmują: • charakterystykę zmian w koncepcji zrównoważonego rozwoju oraz jej wpływ w aspektach ekonomicznych, społecznych i gospodarczych na gospodarstwa rolne; • prezentację uwarunkowań prawnych dotyczących instalacji fotowoltaicznych w gospodarstwach rolnych w Polsce; • ocenę efektywności ekonomicznej produkcji energii elektrycznej w wybranych typach gospodarstw rolnych województwa mazowieckiego z wykorzystaniem paneli słonecznych w rachunkach makroekonomicznym i mikroekonomicznym. Zakres pracy obejmuje zagadnienia teoretyczne dotyczące zrównoważonego rozwoju, ewolucję tej koncepcji, ideę zrównoważonego gospodarstwa rolnego oraz znaczenie odnawialnych źródeł energii w gospodarstwach rolnych. W drugiej części publikacji przedstawiono aspekty prawne związane z odnawialnymi źródłami energii, ze szczególnym uwzględnieniem instalacji paneli fotowoltaicznych w gospodarstwach rolnych. Wskazano zmiany wprowadzane w aktach prawnych wspierające rozwój fotowoltaiki. Następnie scharakteryzowano podstawowe metody oceny efektywności ekonomicznej inwestycji oraz etapy oceny projektów związanych z produkcją energii na przykładzie instalacji fotowoltaicznych. W dalszej części dokonano ocen makroekonomicznej i mikroekonomicznej efektywności wykorzystania paneli fotowoltaicznych do zaopatrzenia w energię elektryczną wybranych typów gospodarstw rolnych województwa mazowieckiego.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
In basket
W monografii omówiono zagadnienia przedsiębiorczości na terenie województwa mazowieckiego z podziałem na dwa regiony: mazowiecki regionalny i warszawski stołeczny, która jest istotnym czynnikiem rozwoju obszarów wiejskich i przyczynia się do aktywizacji, konkurencyjności oraz innowacyjności regionu, a tym samym do poprawy sytuacji ekonomicznej mieszkańców i warunków ich życia. Przedstawiono charakterystykę regionu, którego dotyczy zawarta w pracy tematyka badawcza: sytuację społeczno-ekonomiczną, czynniki determinujące jakość życia, zasoby ludzkie, zmiany demograficzne oraz sytuację na rynku pracy. Autorki przeanalizowały również specyfikę i kierunki zmian w rolnictwie oraz trendy w rozwoju działalności pozarolniczej na obszarach wiejskich Mazowsza. Nie zabrakło też informacji dotyczących spółdzielni socjalnych i ich znaczenia dla rozwoju Mazowsza, omówiono korzyści wypływające z utworzenia i funkcjonowania spółdzielni, w tym zmniejszenie bezrobocia i poprawę wizerunku społecznego osób narażonych na wykluczenie społeczne. Omówiono działalność Mazowieckiego Centrum Polityki Społecznej i rozwój centrów integracji społecznej, a jako formę aktywizacji na obszarach wiejskich przybliżono działalność rad seniorów.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
No cover
E-book
In basket
Prezentacja problematyki sektora kwiaciarskiego przez prymat producentów roślin, którzy działają w dwóch krajach o różnych uwarunkowaniach historycznych, gospodarczych i geopolitycznych, z czego wynika odmienna pozycja konkurencyjna w skali globalnej. W opracowaniu przeanalizowano sytuację ekonomiczną rynku krajowego i międzynarodową branży kwiaciarskiej w ostatniej dekadzie i w tym kontekście porównano polskie i holenderskie gospodarstwa pod względem zasobów czynników produkcji, poziomu, dynamiki i struktury kosztów produkcji, wyników ekonomicznych oraz efektywności czynników produkcji.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
No cover
E-book
In basket
Autorzy publikacji skupili się na wieloaspektowym wpływie pandemii COVID-19 na funkcjonowanie rolnictwa. Podjęli się identyfikacji i oceny skutków tej pandemii dla polskiego rolnictwa, przedstawili decyzje i działania podjęte przez państwo w tym czasie oraz zaproponowali instrumenty polityki ekonomicznej przeciwdziałającej negatywnym konsekwencjom pandemii w rolnictwie. Ponadto omówili teoretyczne aspekty pandemii: definicję zjawiska, fazy, przyczyny i cechy. Scharakteryzowali zmiany, jakie zaszły w czasie pandemii w zakresie produkcji rolnej w Polsce – badanie i ocena sytuacji ekonomiczno-produkcyjnej polskiego rolnictwa przeprowadzone zostały z podziałem na produkcję roślinną i zwierzęcą. Omówili również zasady kształtowania cen produkcji rolnej jako jednego z kluczowych uwarunkowań oddziałujących na sytuację polskiego rolnictwa, a także podjęli się oceny sytuacji ekonomiczno-finansowej gospodarstw rolnych w Polsce oraz wpływu pandemii COVID-19 na współpracę między rolnikami. Przedstawili też najpowszechniejsze formy współpracy, zarówno formalnej, jak i nieformalnej, spotykane w Polsce wśród rolników oraz szerzej – na wsi.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
In basket
Chów świń w systemie wolnowybiegowym jest współczesną coraz popularniejszą alternatywą produkcji intensywnej, wielowektorowej. Obecnie konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to czy mięso pozyskiwane jest od zwierząt utrzymywanych w warunkach dobrostanu, pochodzących z produkcji zrównoważonej. W tym duchu autorzy przedstawili zasady produkcji wolnowybiegowej, omawiając szczegółowo warunki utrzymania świń, ich żywienie, zagospodarowanie terenu, zasady bioasekuracji zapewniające bezpieczeństwo sanitarne, rasy świń predysponowane do tego typu produkcji, behawior świń jako podstawowy wskaźnik dobrostanu, czynniki determinujące jakość pozyskiwanego mięsa oraz zagrożenia dla środowiska. Monografię autorzy wzbogacili o przedstawienie wyników swoich badań z tego zakresu.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
In basket
Niniejsza publikacja stanowi drugą część dodatkowych materiałów dydaktycznych będących obligatoryjnym uzupełnieniem wykładów z przedmiotu pod nazwą automatyka adresowanych do ogółu studentów Wydziału Technologii Drewna Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Praca jest kontynuacją „Materiałów dodatkowych do wykładów z automatyki – część pierwsza” i zawierających pięć początkowych rozdziałów. Z tego powodu w tej publikacji zachowano ciągłość numeracji kolejnych rozdziałów. Dwuczęściowy podręcznik „Materiały dodatkowe do wykładów z automatyki” ma za zadanie ułatwić studentom WTD SGGW opanowanie elementarnej wiedzy z zakresu automatyki przemysłowej. Znajomość podstawowych zagadnień dotyczących automatyki jest bowiem nieodzownym elementem kompetencji zawodowych każdego współczesnego inżyniera, który swą przyszłość wiąże z pracą w jakiekolwiek dziedzinie gospodarki. Przemysł drzewny i meblarski może nie należą do pionierów automatyzacji, ale nie zostają też w tyle względem innych obszarów produkcji.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
In basket
Podręcznik stanowi pierwszą część dodatkowych materiałów dydaktycznych mających stanowić obligatoryjne uzupełnienie wykładów z przedmiotu pod nazwą automatyka, które to wykłady są adresowane przede wszystkim do ogółu studentów Wydziału Technologii Drewna Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
No cover
E-book
In basket
Z uwagi na wzrastającą na całym świecie, a w tym w Polsce, skalę zachorowań na choroby dietozależne, apel o jednoczenie działań różnych instytucji na rzecz współpracy w celu kształtowaniu prozdrowotnego stylu życia, a w tym sprzyjających zdrowiu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne, jest jak najbardziej zasadny. Działania takie doskonale dyskontować mogą istotę zdrowia publicznego zarówno w odniesieniu do profilaktyki zdrowotnej poprzez zdrowe żywienie, jak i wydłużenie życia oraz promowanie zdrowia jako wartości nadrzędnej, co będzie odzwierciedlone w zawartych w niniejszej monografii rozdziałach w ujęciu wieloaspektowym. (za "Słowem wstępnym")
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
No cover
E-book
In basket
Wybór tekstów będących ripostą na kumulację szumu medialnego na temat żywności i żywienia – nie tylko faktów i mitów, ale też kontrowersyjnych poglądów lub wręcz pseudofaktów. Opracowanie jest zbiorem spostrzeżeń i wyników badań ekspertów z różnych ośrodków naukowych z całej Polski. Źródłem tytułowych prawd są badania naukowe prowadzone w obszarze nauki o żywności i żywieniu człowieka w podejściu holistycznym, a tytułowych półprawd – wiedza zaczerpnięta ze źródeł nieformalnych w toku wychowania i socjalizacji. Praca z pewnością zainteresuje każdego, gdyż dla większości z nas smak i zapach potraw są nośnikiem wspomnień, a wspólne spożywanie posiłku elementem utrwalania więzi międzyludzkich. Chwile wspólnych zakupów, gotowania i jedzenia powinny mieć jednak dobroczynne efekty zdrowotne, dlatego lektura tego zbioru artykułów jest niemalże obowiązkowa dla dbających o świadome i zdrowe życie. Coś ciekawego znajdą osoby z każdej grupy wiekowej i o każdym stylu życia – rodzice czy bezdzietni, bon vivanci czy eremici, sportowcy czy maniacy życia w rytmie powolnego mieszania w kubku ziołowych naparów.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
In basket
Publikacja porusza zagadnienia związane z problematyką kompetencji pracowników w sektorze spożywczym w kontekście zmieniających się potrzeb i preferencji konsumentów, uwarunkowań społeczno-gospodarczych oraz jakości żywności. Stanowi cenne źródło informacji dla przedstawicieli przedsiębiorstw branży żywnościowej oraz badaczy rynku żywności. Uwzględniono w niej wpływ pandemii COVID-19 na branże przetwórstwa żywności. Autorki omówiły również kwestię transformacji sektora żywności w kontekście rewolucji przemysłowych 4.0 i 5.0, które wymuszają na przedsiębiorstwach zatrudnianie specjalistów m.in. z zakresu komunikacji cyfrowej z zastosowaniem najnowszych narzędzi i marketingu społecznościowego. Nie zabrakło również informacji o najnowszych trendach obejmujących cały sektor spożywczy oraz czynnikach wpływających na te zmiany, w tym trendach technologicznych i biznesowych. Dodatkowo omówiono zagadnienia dotyczące szans i zagrożeń dla sektora spożywczego oraz kierunki rozwoju sektora żywności wysokiej jakości i wynikające stąd zapotrzebowanie na zmieniające się kwalifikacje i kompetencje pracowników – poruszono kwestie niedopasowania kompetencyjnego. Bogata bibliografia umieszczona po każdym rozdziale ułatwia zapoznanie się z poruszanymi w publikacji zagadnieniami.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
In basket
Raport z badań przeprowadzonych w latach 2005-2020 na grupie małych gospodarstw rolnych (autorsko zidentyfikowanych jako drobne rolnicze) z centralnej i wschodniej Polski. Opracowanie uwzględnia analizę i ocenę efektywności wykorzystania wsparcia ekonomiczno-organizacyjnego w ramach wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej. Diagnozuje czynniki sprzyjające i ograniczające rozwój drobnych gospodarstw rolniczych na podstawie wyników badań ankietowych przeprowadzonych wśród producentów rolnych, sołtysów i pracowników gmin wiejskich. Nakreśla potencjalne kierunki zmian w strukturze drobnych gospodarstwach rolniczych i specyfice działalności agrarnej.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
No cover
E-book
In basket
W opracowaniu skupiono się na identyfikacji kanałów popytowych i podażowych oraz mechanizmów wpływu pandemii COVID-19 na sektor rolny. Celem była prognoza zakresu skutków oddziaływania globalnego kryzysu na produkcję rolną, zmiany w popycie konsumentów oraz zakłócenia w łańcuchu dostaw żywności na rynkach krajowym i zagranicznym. Analizy obejmowały lata 2017–2021 oraz trzy lata wcześniejsze przed pandemią. Badano wydatki i spożycie żywności w gospodarstwach domowych, skalę i rodzaj powiązań producentów rolnych z instytucjami i podmiotami innych sektorów w gospodarce, aktywność depozytowo-kredytową polskich rolników, a także zmiany na rynku środków produkcji rolnej. Nie zapomniano również o analizie zmian na rynku pracy w rolnictwie z uwzględnieniem stopnia wykorzystania imigranckiej siły roboczej w okresie pandemii. Zagadnienia omówiono w ujęciach teoretycznym oraz empirycznym. Źródłem pierwotnym było badanie własne zrealizowane w formie wywiadów z ekspertami ze związków i z organizacji rolniczych, a także z doradcami ds. ekonomicznych PZDR z całej Polski. Użyte do analiz dane pochodzą z publikacji i baz danych GUS, ARiMR, IERiGŻ-PIB, MRPiPS, Eurostatu, EBC, OECD oraz Federalnej Agencji Pracy.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
In basket
Sławomir Podlaski, autor XI Zeszytu Historycznego Stowarzyszenia Wychowanków Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, opisał udział przedstawicieli SGGW w walkach o niepodległość i granice Polski w latach 1905-1921. Nakreślił historyczny kontekst tych niezwykle trudnych lat, przybliżył biogramy osób związanych z SGGW, które wniosły znaczący wkład w budowanie zrębów polskiej państwowości. Publikacja została podzielona na dwie części. Część pierwsza obejmuje lata 1905-1917, a w części drugiej scharakteryzowano m.in. wkład studentów i pracowników SGGW w odzyskanie niepodległości. Podano listę absolwentów, rzadziej studentów, odznaczonych Orderem Wojennym Virtuti Militari. Publikację zakończono opisem przemilczanych i przez to zapomnianych zdarzeń, podczas których ginęli aktualni lub byli studenci SGGW – w czasie demonstracji robotniczych w Krakowie w 1923 roku i w okresie przewrotu majowego w 1926 roku.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again