Sorting
Source
Books
(47)
Form of Work
Książki
(46)
E-booki
(1)
Status
only on-site
(46)
available
(43)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(18)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(25)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(46)
Author
Krawczyk Zbigniew (1930- )
(4)
Lewandowska-Tarasiuk Ewa
(3)
Merski Janusz
(3)
Sienkiewicz Jan Wiktor (1960- )
(3)
Dominik Piotr
(2)
Eberhardt Andrzej
(2)
Maksimczuk Aleksander (1949- )
(2)
Myśliwiec Grzegorz (1955- )
(2)
Pięta Jan
(2)
Poliński Romuald (1942- )
(2)
Sidorowicz Leszek
(2)
Zięba Stanisław
(2)
Afonin Anatolij (1938- )
(1)
Afonin Anatolij Alekseevič (1938- )
(1)
Berdychowski Jerzy
(1)
Biernat Janusz (zarządzanie)
(1)
Bombera Zdzisław (1932- )
(1)
Brodziński Marian G
(1)
Chmiel Aleksy
(1)
Cytowicz Agnieszka
(1)
Cytowicz-Karpiłowska Wirginia
(1)
Dobiegała-Korona Barbara
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Drogoń Witold
(1)
Duczkowska-Piasecka Małgorzata
(1)
Dudkiewicz Danuta
(1)
Dziedzic Ewa
(1)
Dąbrowski Andrzej
(1)
Gulczyński Mariusz (1928- )
(1)
Karpiuk Mirosław
(1)
Kazimierska Barbara
(1)
Kirejczyk Edward
(1)
Kowalski Andrzej
(1)
Kwilecka Maria
(1)
Mazurkiewicz Eugeniusz (1928- )
(1)
Merska Małgorzata (1965- )
(1)
Migdał Kazimierz
(1)
Modzelewski Edward
(1)
Piotrkowski Kazimierz
(1)
Piotrowski Jan Paweł (1950- )
(1)
Rybczyński Witold
(1)
Sarnowski Janusz
(1)
Siwiński Wiesław (1934- )
(1)
Solarz Małgorzata
(1)
Szczerbiński Henryk
(1)
Telep Jerzy
(1)
Waniek Danuta (1946- )
(1)
Warecka Joanna
(1)
Wiszomirska Ida
(1)
Witkowski Czesław
(1)
Łazarek Marianna
(1)
Łazarek Roman ( -2007)
(1)
Świątkowski Marek
(1)
Żarczyńska-Rowińska Regina
(1)
Year
2010 - 2019
(16)
2000 - 2009
(31)
Country
Poland
(47)
Language
Polish
(47)
Subject
TURYSTYKA
(14)
ODPOCZYNEK
(7)
UNIA EUROPEJSKA
(4)
GOSPODARKA
(3)
HOTELARSTWO
(3)
POLSKA
(3)
PRZEDSIĘBIORSTWO TURYSTYCZNE
(3)
CZAS WOLNY od PRACY
(2)
ETYKA ZAWODOWA
(2)
GASTRONOMIA
(2)
KULTURA FIZYCZNA
(2)
LUDZIE STARZY
(2)
SPORT
(2)
BANKI INTERNETOWE
(1)
CZAS WOLNY od PRACY UCZNIA
(1)
Czas wolny od pracy
(1)
ETYKA BIZNESU
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
GOSPODARKA OPARTA na WIEDZY
(1)
GOSPODARKA TERENOWA
(1)
GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
(1)
INSTYTUCJE EUROPEJSKIE
(1)
KONSUMENCI (ekon.)
(1)
LOGIKA
(1)
NARODOWY BANK POLSKI
(1)
NARZĄD RUCHU
(1)
NAUKI SPOŁECZNE
(1)
ODŻYWIANIE
(1)
Odpoczynek
(1)
PIENIĄDZ
(1)
POSTAWY
(1)
PRAWO GOSPODARCZE
(1)
PRAWO WSPÓLNOTOWE EUROPEJSKIE
(1)
PROMOCJA HANDLOWA
(1)
PRZEDSIĘBIORSTWO WIELONARODOWE
(1)
PRZYRODA
(1)
REGIONALIZACJA GOSPODARCZA
(1)
REGIONY PRZYGRANICZNE
(1)
ROLNICTWO
(1)
SPRAWNOŚĆ MOTORYCZNA
(1)
SWOBODNY PRZEPŁYW OSÓB
(1)
SWOBODNY PRZEPŁYW TOWARÓW
(1)
TRANSFORMACJA SYSTEMU SPOŁECZNO-GOSPODARCZEGO
(1)
TURYSTYKA - antropologia społeczna
(1)
TURYSTYKA KULTUROWA
(1)
TURYSTYKA POLONIJNA
(1)
Turystyka
(1)
WIEŚ
(1)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(1)
ZARZĄDZANIE
(1)
ZJAWISKA PARANORMALNE
(1)
ŚŁUŻBA CELNA
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Subject: time
1989-
(5)
Subject: place
POLSKA
(2)
Genre/Form
Podręcznik
(8)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
PODRĘCZNIKI
(2)
MATERIAŁY POMOCNICZE dla SZKÓŁ WYŻSZYCH
(1)
Domain
Edukacja i pedagogika
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Słowo kluczowe
turystyka
(6)
Polska
(4)
czas wolny
(3)
odpoczynek
(3)
podróże
(3)
Straż Graniczna
(2)
Służba Celna
(2)
Unia Europejska
(2)
Wspólna Polityka Rolna
(2)
aktywność fizyczna
(2)
gospodarka
(2)
hotelarstwo
(2)
państwo
(2)
pedagogika
(2)
sport
(2)
społeczeństwo obywatelskie
(2)
strefa Schengen
(2)
Bank Centralny
(1)
Narodowy Bank Polski
(1)
administracja publiczna
(1)
aktywność ruchowa
(1)
anatomia człowieka
(1)
antropologia społeczna
(1)
bankowość elektroniczna
(1)
bariery
(1)
bezpieczeństwo wewnętrzne
(1)
biegi
(1)
demokracja
(1)
działalność gospodarcza
(1)
e-learning
(1)
ekonomika turystyki
(1)
etyka biznesu
(1)
etyka pracy
(1)
etyka zawodowa
(1)
fizjologia człowieka
(1)
gospodarka oparta na wiedzy
(1)
gospodarka regionalna
(1)
gospodarka turystyczna
(1)
gospodarka żywnościowa
(1)
granica
(1)
hotel systemowy
(1)
hotelarstwo systemowe
(1)
innowacyjność
(1)
jogging
(1)
kapitał ludzki
(1)
karta płatnicza
(1)
kolarstwo
(1)
konkurencyjność
(1)
korupcja
(1)
kultura
(1)
lobbing
(1)
ludzie starzy
(1)
marsz rekreacyjny
(1)
migracje
(1)
mięśnie
(1)
mobbing
(1)
nadwaga
(1)
negocjacje
(1)
nordic walking
(1)
obowiązki obywatela
(1)
obsługa graniczna
(1)
odżywianie
(1)
organy państwowe
(1)
otyłość
(1)
outsourcing
(1)
pluralizm
(1)
podróżowanie
(1)
polityka fiskalna
(1)
polityka pieniężna
(1)
polityka regionalna UE
(1)
polityka turystyczna
(1)
prawa obywatela
(1)
prawo gospodarcze
(1)
przedsiębiorstwo turystyczne
(1)
psychologia
(1)
rachunek satelitarny turystyki
(1)
reforma gospodarcza
(1)
reklama
(1)
rekreacja
(1)
rekreacja ruchowa
(1)
rezerwacja hotelowa
(1)
rezerwacja lotnicza
(1)
rolnictwo
(1)
rozwój obszarów wiejskich
(1)
rozwój regionalny
(1)
ruch graniczny
(1)
rynek turystyczny
(1)
rytm biologiczny
(1)
samorząd terytorialny
(1)
socjologia
(1)
sprawność fizyczna
(1)
sprawność intelektualna
(1)
stawy
(1)
suwerenność
(1)
system informatyczny
(1)
system polityczny
(1)
termoregulacja
(1)
transformacja systemu społeczno-gospodarczego
(1)
turystyka kulturowa
(1)
turystyka polonijna
(1)
47 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. s. 105-109.
W pracy podjęto próbę określenia zagadnień warunkujących rozwój turystyki w Polsce w latach 2008-2012, z uwzględnieniem sytuacji gospodarczej naszego kraju i trendów rozwoju turystyki w świecie. Zaprezentowano teorię zagadnień ekonomicznych decydujących o rozwoju turystyki oraz nowoczesne sposoby rozwiązywania problemów w usługach turystycznych, zwłaszcza podejście projektowe. Przedstawiono również zagadnienie innowacyjności i konkurencyjności w turystyce, doskonalenia procesów normalizacji i wdrażania norm ISO. Analizą objęto także zjawisko rachunków satelitarnych dla Polski oraz wyniki badań własnych na temat strategii rozwoju, innowacyjności i współpracy w turystyce i hotelarstwie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13790.XX.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 179-188.
Zagadnienie podjęte przez autora obejmuje zasady i organizację żywienia w turystyce. W opracowaniu opisane zostały rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposobów żywienia turystów, zasady żywienia w oparciu o normy żywienia, rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów, organizacja żywienia w różnych formach turystyki m. in. kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i w agroturystyce.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12747 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11341.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12525.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Opracowanie zawiera 25 artykułów poświęconych bardzo ważnej kwestii - wolności gospodarczej i możliwości jej ograniczeń w polskim systemie prawnym. Wolność inicjatyw gospodarczych jest podstawą prawidłowego rozwoju demokratycznych struktur państwa. Znaczenie badań i opisu rzeczywistości w zakresie spójności porządku prawnego z systemem ekonomicznym jest istotne dla rozwoju społecznego, stabilizacji ustrojowej i autoytetu państwa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13789.IX.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr., netogr. przy pracach. Indeks.
Jest to opracowanie bardzo cenne, oczekiwane nie tylko przez środowiska naukowe zainteresowane turystyką, które stanowi kolejny, ważny etap na drodze poszerzania badań naukowych dotyczących wszelkich kontekstów związanych z człowiekiem w podróży w ujęciu historycznym, socjologicznym, religijnym i - jakże modnym we współczesnym świecie (choć nieodłącznym od stuleci) - rynkowym.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13717.XX.1.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Psychologia czasu wolnego / Kazimierz Migdał. - Warszawa : AlmaMer Szkoła Wyższa, 2011. - 239, [1] s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 221-[232] przy rozdz. Indeksy.
Podręcznik zawiera wiedzę z zakresu minimum programowego poszerzoną o zagadnienia zachowań człowieka w czasie wolnym, a w szczególności z zakresu psychologii, rekreacji i turystyki. Najwięcej miejsca poświęcono psychologii społecznej ze względu na jej szczególną rolę praktyczną w życiu codziennym, w tym przypadku w czasie wolnym. Książka może być pomocna dla każdego, kogo interesuje problematyka zachowania człowieka w warunkach, kiedy jest wolny od zadań związanych z pracą zawodową oraz od innych obowiązków. Wiedza uzyskana w badaniach psychologicznych powinna pomóc człowiekowi bardziej skutecznie i przewidywalnie sprawować kontrolę nad własnym zachowaniem, aby mógł efektywniej korzystać z dobrodziejstw czasu wolnego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11971 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11969.XIX.2 [Wypożyczalnia B], P.11970.XIX.2 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13131.XIX.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 137-142.
Autor jest znanym ekspertem z dziedziny etyki. W książce w sposób przyjazny czytelnikowi opisuje: podstawowe pojęcia etyczne i miejsce etyki zawodowej w świecie wartości; relacje między firmą a organami władzy, głównie patologie występujące w tym środowisku; relacje pracownik - firma (fazy pozyskania pracownika i relacje władz z firmą jako całością); funkcjonowanie człowieka w organizacji, relacje z przełożonym, mobbing; relacje firmy z klientem, etyczną promocję i reklamę; relacje firmy z szeroko rozumianym otoczeniem; relacje partnerów w biznesie, etykę negocjacji; etyczne aspekty relacji mistrz-uczeń.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15123.II.2 [Czytelnia A] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 95-98.
W książce autorzy przedstawiają dwie zasadnicze orientacje polityki pienięznej prowadzonej przez Bank Centralny: ekspansywną i restrykcyjną. Analizują i oceniają cele, zasady i instrumenty stosowane w polityce pieniężnej. Precyzują, jakie były efekty okreslonych orientacji polityki pienięznej NBP w latach 1998-2008 w zakresie płynności rynku pieniężnego, produktu krajowego brutto i inflacji. W rozważaniach przedstawiono kwestię, na ile i w jakich warunkach instytucjonalnych i innych, polityka pieniężna może być przydatna i skuteczna w stabilizowaniu ogólnego poziomu cen i pobudzaniu rozwoju gospodarki narodowej, kształtowaniu tempa i kierunków rozwoju społeczno-gospodarczego oraz osiąganiu jak najwyższego poziomu zatrudnienia i życia społeczeństwa przy utrzymaniu stabilności finansowej państwa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15122.VIII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 71-75.
Problematyka transformacji systemowej w krajach postsocjalistycznych Europy Środkowo-Wschodniej i innych regionów, zapoczątkowanej wielkim przełomem w 1989 r., stała się przedmiotem szerokiego zainteresowania społecznego oraz badań, analiz i dociekań teoretycznych nauk społecznych, w tym głównie ekonomicznych. W wyniku poznawania przesłanek, problemów i dylematów oraz prawidłowości procesu transformacji, mającego fundamentalne znaczenie dla kierunku ewolucji znacznej części świata, powstał nowy kierunek badań naukowych zwany tranzytologią, tworzący podstawy teorii postsocjalistycznej transformacji systemowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13791.XI.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Przekazujemy do rąk Państwa książkę Rachunek satelitarny turystyki dla Polski opracowaną na podstawie danych za rok 2002. Celem wydania jest rozpowszechnienie idei i metodologii rachunku satelitarnego turystyki (RST) jako kompleksowej analizy stanu turystyki i jej wpływu na gospodarkę narodową. Światowa Organizacja Turystyki, Eurostat, ONZ oraz Bank Światowy od lat wskazują na istotną rolę, jaką pełni RST jako narzędzie wykorzystywane w polityce turystycznej poszczególnych państw. Obecnie w Eurostacie trwają prace nad włączeniem rachunku satelitarnego turystyki do obowiązkowych działań w ramach dyrektywy statystycznej UE.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 6678.XX.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 193-194.
Książka przeznaczona jest dla studentów kierunków turystyki i hotelarstwa, a także dla praktyków i osób zainteresowanych wykorzystaniem oprogramowania wspomagającego dystrybucję usług turystycznych. Zaprezentowany zakres materiału obejmuje szczegółowe omówienie podstawowych funkcjonalności i usług oferowanych przez współczesne systemy rezerwacji, na przykładzie systemu AMADEUS, który jest jednym z czołowych Globalnych Systemów Dystrybucyjnych (GDS). Prezentowany materiał zawiera obszerne wprowadzenie do obsługi systemu AMADEUS, opisuje także wykorzystywanie w praktyce modułu rezerwacji lotniczych, hotelowych oraz samochodowych tego systemu.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11078.XX.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12035.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Przedstawione opracowanie Państwo i rynek w gospodarce Unii Europejskiej jest bardzo interesujące i niewątpliwie jest wartościowym wkładem do szerszego zestawu prac, których celem jest wskazanie specyficznej roli państwa w warunkach gospodarki rynkowej, a zwłaszcza w warunkach ponadnarodowej formy integracji w ramach Unii Europejskiej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7273.XII.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8218.XII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Podręcznik przedstawia zagadnienia z zakresu rozwoju gospodarki regionalnej i społeczności lokalnych. Dokonano aktualizacji problematyki dotyczącej gospodarki regionalnej i lokalnej, wykorzystując w tym celu najnowszą literaturę przedmiotu.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.8709 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8708.XIII.4 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10183.XIII.4 [Czytelnia C], 10182.XIII.4 [Czytelnia C] (2 egz.)
Book
In basket
Form of Work
Subject
W obrębie problematyki badawczej autor wyróżnił następujące tematy: zarządzanie turystyką przez władze państwowe, kadry w turystyce, bazę materialną turystyki, działalność turystyczną w różnych środowiskach i organizacjach oraz formy ruchu turystycznego. Autor sięgnął do niezwykle bogatych źródeł, zarówno archiwalnych, jak i prasowych oraz stricte literaturowych. A. Chmiel podjął niełatwą próbę rekonstrukcji procesu dziejowego turystyki w Polsce, zwłaszcza jej uwarunkowań i ewolucji po drugiej wojnie światowej. Praca wnosi nową wiedzę, jest monografią pionierską, pierwszym w tym zakresie opracowaniem naukowym.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.6687 [Magazyn 1], 7524 [Magazyn 2] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7523.XX.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 95-98
Publikacja będzie odpowiadała kryteriom stawianym bardzo dobrym monografiom naukowym. W niektórych z recenzowanych rozdziałów ukazano złożoność i bogactwo problematyki związanej z plastycznością centralnego układu nerwowego w warunkach fizjologii i patologii. Przedstawione tutaj informacje zasługują na uwagę i wnikliwe zainteresowanie ze strony tych wszystkich, którzy zajmują się teorią i praktyką rehabilitacji.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10122.XVIII.1.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 431-440.
Książka przedstawia kompendium wiedzy na temat klientów na tym rynku, sposobów ich zachowań, uwarunkowań nabywczych - przy czym wiedza ta, co ważne, ma w dużej części charakter teoretyczny, zaś ilustracje statystyczne służą egzemplifikacji tez, a nie samodzielnej odrębnej wiedzy. Biorąc pod uwagę powyższe oraz obszerną bibliografię zamieszczoną na końcu książki uważam, że recenzowana pozycja (...) będzie bardzo użyteczną pozycją dla tej grupy czytelników, o jakiej wspomina się w przygotowywanej publikacji. Z recenzji prof. dr hab. Małgorzaty Duczkowskiej-Piaseckiej
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10514.XX.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Form of Work
Genre/Form
Bibliogr. s. 153-[160].
Książka stanowi swoiste kompendium wiedzy, którą można znaleźć w postaci rozproszonej w wielu podręcznikach z branży gastronomicznej. W publikacji, będącej podręcznikiem akademickim, zebrano najistotniejsze informacje i podstawy z zakresu omawianej tematyki. Niniejsze opracowanie jest pozycją skierowaną do osób, które stoją u progu cyklu edukacyjnego, mającego w swym programie zagadnienia związane z gastronomią, ze szczególnym uwzględnieniem jej przejawów w hotelarstwie. Podręcznik ma na celu zaprezentować podstawy funkcjonowania gastronomii hotelowej w świetle współczesnych tendencji.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.7271 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8215.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 171-177
Publikacja stanowi swoiste kompendium wiedzy, z którą można się spotkać w postaci rozproszonej w wielu branżowych podręcznikach. Opracowanie jest adresowane do studentów kierunków mających w swych programach zagadnienia związane z branżą noclegową, ze szczególnym uwzględnieniem hotelarstwa. Jako uzupełnienie wiedzy autorzy podają pozycje z zakresu literatury stanowiące poradniki dla poszczególnych grup zawodowych. Mówiąc o organizacji przedsiębiorstwa hotelarskiego, należy rozważyć hotel jako strukturę, w której wyróżniamy tzw. jednostki organizacyjne. Drugim aspektem organizacji są zasady funkcjonowania służb pracujących w przedsiębiorstwie. W tych dwóch obszernych płaszczyznach można i należy wyróżnić szereg zagadnień, które są związane z wieloma dziedzinami nauki, np.: psychologia, socjologia, ergonomia, architektura i inne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10120.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
W pracy podjęto aktualną problematykę funkcjonowania Unii Europejskiej oraz Jednolitego Rynku Europejskiego. Szczegółowo zostały omówione wybrane - zdaniem autorów - najważniejsze, aspekty tej problematyki, to jest: prawo oraz instytucje Unii Europejskiej, uwarunkowania związane z funkcjonowaniem rynku i konsumenta, rozwiązania finansowe i walutowe, ułatwienia w przemieszczaniu się osób, kapitału, towarów i usług oraz - próba oceny dotychczasowego członkowstwa Polski w tym ugrupowaniu integracyjnym. W pracy wykorzystano w dużym zakresie obowiązujące akty prawne z zakresu prawa wspólnotowego, umów międzynarodowych oraz stosowaną dokumentację i literaturę specjalistyczną.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10123.XII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Marketing usług turystycznych to podręcznik kierowany do studentów uczelni wyższych na kierunku turystyka i rekreacja, na kierunkach ekonomicznych ze specjalnością turystyczną oraz dla osób zajmujących się organizacją i marketingiem turystycznym. Głównym celem książki jest przedstawienie w sposób kompleksowy znaczenia i rozumienia sensu działań marketingowych w turystyce - jednej z najbardziej dynamicznie rozwijających się dziedzin gospodarki narodowej, a zarazem stającej się największą potrzebą społeczną współczesnych ludzi. Podręcznik zawiera kompleksowe ujęcie koncepcji marketingowej, uwzględniające specyfikę branży turystycznej, prezentując ją w sposób syntetyczny i zwięzły.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.5371 [Magazyn 1], P.5370 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 6636.XX.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 6635.XX.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Książka jest zbiorowym opracowaniem pięciorga wykładowców ALMAMER Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Warszawie. Jej zawartość merytoryczna nawiązuje ściśle do standardów nauczania z zakresu fizjologii ogólnej i fizjologii wysiłku. Autorzy uzupełniają zatem istniejącą lukę na rynku wydawniczym. Jednym ze skutków rozwoju cywilizacyjnego współczesnych społeczeństw jest znaczne ograniczenie aktywności ruchowej ludzi. Do niezwykle istotnego czynnika, który może zapobiegać temu niekorzystnemu zjawisku, a w przypadku jego pojawienia się - wspomagać jego leczenie, jest uprawianie wysiłków fizycznych. Dotychczas nie pojawił się podręcznik ukierunkowany na opis zagadnień fizjologii wysiłków fizycznych w kontekście specyfiki rekreacji ruchowej i turystyki. Praca wypełnia tę niszę wydawniczą. Stanowić będzie cenne źródło informacji z dziedziny fizjologii człowieka, szczególnie dla instruktorów rekreacji.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.5837 [Magazyn 1], P.6576 [Magazyn 1], P.5836 [Magazyn 1], P.6575 [Magazyn 1], P.5835 [Magazyn 1], P.6577 [Magazyn 1] (6 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.5129.XIX.2 [Wypożyczalnia B], 6244.XIX.2 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7234.XIX.2 [Czytelnia B], 7467.XIX.2 [Czytelnia B] (2 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again