Sorting
Source
Books
(19)
Form of Work
Książki
(18)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje naukowe
(2)
E-booki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(26)
only on-site
(13)
unknown
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(14)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(13)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(13)
Author
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Staroszczyk Hanna
(3)
Bańkowski Edward (1942- )
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Pasternak Kazimierz
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Babicz Katarzyna
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Davidson Victor L
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kwiatkowska-Korczak Janina (1926- )
(1)
Lange Ewa
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Lee Janet
(1)
Markert Ryszard
(1)
Moyad Mark (1965- )
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Sittman Donald B
(1)
Spisacka Stanisława
(1)
Szepeluk Adam
(1)
Year
2020 - 2025
(4)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(5)
Time Period of Creation
2001-
(6)
Country
Poland
(19)
Language
Polish
(19)
Audience Group
Szkoły wyższe
(4)
Lekarze
(1)
Subject
Odżywianie
(5)
BIOCHEMIA
(4)
Żywność
(4)
Chemia
(3)
Dietetyka
(2)
Leczenie dietą
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
ODŻYWIANIE
(2)
Analiza spektralna
(1)
Biochemia
(1)
Bromatologia
(1)
CHORZY
(1)
DIETETYKA
(1)
Fizjologia
(1)
Leczenie
(1)
Makroelementy
(1)
Mikroelementy
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Płeć
(1)
Skaningowa mikroskopia elektronowa
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Studenci
(1)
Suplementy diety
(1)
Wiek (biologia)
(1)
Włosy
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Subject: time
2001-0
(1)
Subject: place
Białoruś
(1)
Francja
(1)
Polska
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(11)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Monografia
(1)
Poradnik
(1)
Raport z badań
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(7)
Chemia
(6)
Słowo kluczowe
składniki mineralne
(19)
witaminy
(14)
białka
(10)
węglowodany
(9)
tłuszcze
(8)
lipidy
(6)
aminokwasy
(5)
enzymy
(5)
kwasy nukleinowe
(5)
metabolizm
(5)
białka pokarmowe
(4)
biochemia
(4)
dietetyka
(4)
normy żywienia
(4)
peptydy
(4)
żywienie
(4)
żywność
(4)
barwniki roślinne
(3)
chemia
(3)
hormony
(3)
komórka
(3)
sacharydy
(3)
składniki odżywcze
(3)
woda
(3)
anabolizm
(2)
choroba
(2)
cukry
(2)
dietoterapia
(2)
diety
(2)
energia
(2)
katabolizm
(2)
krew
(2)
otyłość
(2)
produkt spożywczy
(2)
trawienie
(2)
układ pokarmowy
(2)
wchłanianie
(2)
badanie sposobu żywienia
(1)
białaczka szpikowa
(1)
bromatologia
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
cholesterol
(1)
choroby
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby układu krążenia
(1)
cukrzyca typu 1
(1)
depresja
(1)
dieta
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dietoprofilaktyka
(1)
dzieci
(1)
jadłospis
(1)
jakość życia
(1)
leczenie dietetyczne
(1)
leczenie żywieniowe
(1)
leki
(1)
makroelementy
(1)
metody badań
(1)
mikroelementy
(1)
nadwaga
(1)
nawyki żywieniowe
(1)
niedożywienie
(1)
niemowlę
(1)
niewydolność nerek
(1)
nowa żywność
(1)
odżywianie się
(1)
organizm człowieka
(1)
osteoporoza
(1)
przemiana materii
(1)
racjonalne żywienie
(1)
równowaga kwasowo-zasadowa
(1)
slow life
(1)
suplement diety
(1)
suplementacja
(1)
włosy
(1)
zaburzenia odżywiania
(1)
zapalenie opon mózgowych
(1)
zapotrzebowanie energetyczne
(1)
zioła
(1)
znakowanie żywności
(1)
żywność modyfikowana genetycznie
(1)
żywność wzbogacona
(1)
19 results Filter
Book
In basket
Tytuł oryginału: The Supplement handbook : a trusted expert's guide to what works & what's worthless for more than 100 conditions.
Indeks.
Książka zawiera porady dotyczące leczenia suplementami ponad stu przypadłości – od zapalenia stawów, przez zgagę, wysoki poziom cholesterolu, po migrenę i łuszczycę.Czy złocień pomaga na bóle migrenowe? Jakie witaminy utrzymają skórę w dobrym stanie? Które zioła poprawiają nastrój? Kiedy suplementy są niebezpieczne, a kiedy są wyrzuceniem pieniędzy w błoto?Autor, dr. Moyad jest jedynym lekarzem w Stanach Zjednoczonych, dzięki specjalnie utworzonemu stanowisku może w pełni poświęcić się badaniu witamin, minerałów, ziół oraz innych suplementów. Od przeszło 25 lat zgłębia tę fascynującą dziedzinę, korzysta z suplementów w swojej codziennej praktyce i podróżuje z wykładami kierowanymi do lekarzy i pacjentów, poszerzając ich wiedzę i uświadamiając, jakie substancje z wachlarza dostępnych leków oraz suplementów mogą pomóc, a którymi nie warto zawracać sobie głowy.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18605.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22051.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22050.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie i Rozprawy / Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej ; nr 12)
Na grzbiecie wyłącznie tytuł serii.
Bibliografia na stronach 96-106.
Niniejsza książka powstała na bazie obronionej w 2019 r. na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku rozprawy doktorskiej nt. ,,Analiza zachowań żywieniowych a zawartość wybranych mikro- i makroelementów we włosach studentów uczelni we Francji, w Polsce i na Białorusi” napisanej pod promotorstwem prof. Jana Kazimierza Karczewskiego. Celem pracy jest przedstawienie wpływu cech demograficznych oraz zachowań żywieniowych na zawartość wybranych mikro- i makroelementów (sodu, potasu, wapnia, magnezu, siarki i ołowiu) we włosach studentów francuskich (Ośrodek Kształcenia Medycznego w Niort), polskich (Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej) oraz białoruskich (Grodzieński Uniwersytet Państwowy im. Janki Kupały). Przeprowadzone badania mają pokazać, które cechy respondentów wpływają na zawartość minerałów we włosach. Czy występują różnice ze względu na kraj zamieszkania, płeć, wiek, a może ze względu na zachowania żywieniowe, w tym np. spożywanie fast food-ów oraz dań błyskawicznych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18555.XVIII.12.2 [Magazyn 1], P.18556.XVIII.12.2 [Magazyn 1], P.18554.XVIII.12.2 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 21888.XVIII.12.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 21887.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu / Henryk Gertig, Juliusz Przysławski. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 464, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony: 448-451. Indeks.
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki. w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze. witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności. metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22046.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22045.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
Nowoczesny i przejrzysty podręcznik, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom współcześnie stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14323 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11723.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12914.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17281 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17535.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17534.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.33.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.154.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.153.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.151.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.152.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (4 egz.)
Book
In basket
Biochemia : podręcznik dla studentów studiów licencjackich i magisterskich / Edward Bańkowski. - Wyd. 2. - Wrocław : MedPharm Polska, cop. 2014. - XVII, [1], 418 s. : il. kolor. ; 24 cm.
Indeks.
Podręcznik w sposób zwięzły i uproszczony przedstawia podstawowe zagadnienia z zakresu struktury molekularnej składników komórek, macierzy międzykomórkowej i płynów ustrojowych oraz opisuje najważniejsze spośród przemian, określanych mianem metabolizmu. W porównaniu z pierwszym wydaniem zachowany został układ rozdziałów z podziałem na podrozdziały, skrócono niektóre opisy, inne rozbudowano i unowocześniono.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 14364.XVIII.9 [Magazyn 1], P.13362.XVIII.9 [Magazyn 1], P.13363 [Magazyn 1] (3 egz.)
Book
In basket
Biochemia : podręcznik dla studentów studiów licencjackich i magisterskich / Edward Bańkowski. - Wydanie II - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2021. - XVII, [1], 418 stron : ilustracje kolor. ; 24 cm.
Indeks.
Podręcznik w sposób zwięzły i uproszczony przedstawia podstawowe zagadnienia z zakresu struktury molekularnej składników komórek, macierzy międzykomórkowej i płynów ustrojowych oraz opisuje najważniejsze spośród przemian, określanych mianem metabolizmu. W porównaniu z pierwszym wydaniem zachowany został układ rozdziałów z podziałem na podrozdziały, skrócono niektóre opisy, inne rozbudowano i unowocześniono.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.912.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.910.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.911.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. F.909.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18621.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18620.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22149.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22148.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
W publikacji autorzy przedstawili szeroki zakres zagadnień badawczych. Stosowane obecnie w medycynie metody diagnostyczne, terapeutyczne, zdobywanie wiedzy i edukacja mają korzystny wpływ na wydłużanie się życia osób cierpiących na choroby przewlekłe. Naturalnym postępowaniem badaczy jest ocena wpływu choroby, wiedzy i edukacji na poprawę jakości życia tej grupy osób. Badanie i analiza sytuacji życiowej pacjentów pozwala badaczom wyciągać wnioski, jakie postępowanie pacjentów i pracowników ochrony zdrowia jest niezbędne dla zapewnienia dobrej jakości życia. Przedstawione w niniejszej monografii prace badawcze i przeglądowe prezentują analizę tych zagadnień.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.15160 [Magazyn 1], P.15161 [Magazyn 1], P.15162 [Magazyn 1], P.16625 [Magazyn 1], P.16624 [Magazyn 1] (5 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16201.XVIII.12.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16200.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Seria Podręczników Medycznych do Egzaminów Testowych)
W książce dano przegląd treści istotnie ważnych dla studentów medycyny. Przedstawiono je w zwięzły sposób, co umożliwia szybki dostęp do niezbędnych informacji. Poszerzenia ich można w razie potrzeby szukać w innych książkach. Studentów medycyny zapewne zainteresują opisy przypadków klinicznych. Na ich przykładzie pokazano, jak często w podłożu chorób leżą zaburzenia procesów biochemicznych, a co za tym idzie, jak bardzo wiedza biochemiczna jest potrzebna w praktyce lekarskiej. Biochemia nie zastępuje innych, obszerniejszych podręczników, stanowi jednak doskonałą pomoc w powtórce materiału i w przygotowaniu studentów do sprawdzianów i egzaminów. Zestawy pytań, umieszczone w każdym rozdziale umożliwiają samoocenę stopnia przyswojenia materiału. W odpowiedziach na te pytania autorzy nie ograniczają się do suchej informacji, ale wyczerpująco uzasadniają poprawność wyboru. Krótkie kompendium wiedzy biochemicznej zawarte w Biochemii będzie pomocne nie tylko w nauce tego przedmiotu, ale także w diagnostyce lekarskiej oraz innych przedmiotach przedklinicznych i klinicznych. Może też być przydatne lekarzom, zarówno w szkoleniach podyplomowych, jak i w praktyce lekarskiej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.3406 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4214.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietoterapia / Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. - Wydanie 1, 1 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - XIII, [1], 446, [1] strona : illustracje ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki. Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14488 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20028.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.14487.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15432.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 zmiemione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych, normy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzę o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11491 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11490.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11739.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 - 2 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych, nowrmy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odzywienia. Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzę o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
Book
In basket
(Seria Podręczników dla Studentów Studiów Pielęgniarskich)
Biochemia to ważny i wartościowy podręcznik akademicki, wypełniający lukę wydawniczą w tej dziedzinie. Jest to zwięzłe kompendium, opracowane w oparciu o minimalne wymagania programowe, w systematyczny sposób przedstawiające główne związki i ich przemiany oraz umożliwiające studentom poznanie podstawowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Książka dzieli się na część teoretyczną i część doświadczalną. Pierwsza obejmuje główne zagadnienia wymagane w programie studiów pielęgniarskich licencjackich i magisterskich prowadzonych na wydziałach pielęgniarskich akademii medycznych, natomiast w drugiej zamieszczono opisy wybranych doświadczeń, które mogą być wykonywane przez studentów w czasie zajęć praktycznych i w ten sposób ilustrować i przybliżać omawiany materiał.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 4264.XVIII.9 [Magazyn 1], P.3504.XVIII.9 [Magazyn 1], P.3506 [Magazyn 1], P.3505 [Magazyn 1] (4 egz.)
Book
In basket
Biochemia : dla studentów medycznych studiów licencjackich / Kazimierz Pasternak. - Wydanie I - 2 dodruk. - Lublin : Wydawnictwo "Czelej", 2019. - 236 stron : ryciny ; 24 cm.
(Seria Podręczników dla Studentów Studiów Pielęgniarskich)
Biochemia to ważny i wartościowy podręcznik akademicki, wypełniający lukę wydawniczą w tej dziedzinie. Jest to zwięzłe kompendium, opracowane w oparciu o minimalne wymagania programowe, w systematyczny sposób przedstawiające główne związki i ich przemiany oraz umożliwiające studentom poznanie podstawowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Książka dzieli się na część teoretyczną i część doświadczalną. Pierwsza obejmuje główne zagadnienia wymagane w programie studiów pielęgniarskich licencjackich i magisterskich prowadzonych na wydziałach pielęgniarskich akademii medycznych, natomiast w drugiej zamieszczono opisy wybranych doświadczeń, które mogą być wykonywane przez studentów w czasie zajęć praktycznych i w ten sposób ilustrować i przybliżać omawiany materiał.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.916.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.915.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.914.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. F.913.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata. Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień:: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17198 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10213.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11769.XVIII.10 [Czytelnia B], P.10212.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again