Sorting
Source
Books
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(4)
only on-site
(2)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Author
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Szepeluk Adam
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Subject
Analiza spektralna
(1)
DIETETYKA
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Makroelementy
(1)
Mikroelementy
(1)
ODŻYWIANIE
(1)
Płeć
(1)
Skaningowa mikroskopia elektronowa
(1)
Studenci
(1)
Wiek (biologia)
(1)
Włosy
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Subject: place
Białoruś
(1)
Francja
(1)
Polska
(1)
Genre/Form
Monografia
(1)
Raport z badań
(1)
Domain
Chemia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Słowo kluczowe
mikroelementy
(2)
białka pokarmowe
(1)
dieta
(1)
długowieczność
(1)
makroelementy
(1)
metody badań
(1)
odżywianie
(1)
składniki mineralne
(1)
sole mineralne
(1)
starzenie się
(1)
tłuszcze
(1)
wartość odżywcza
(1)
witaminy
(1)
węglowodany
(1)
włosy
(1)
żywienie
(1)
żywność modyfikowana genetycznie
(1)
2 results Filter
Book
In basket
(Monografie i Rozprawy / Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej ; nr 12)
Na grzbiecie wyłącznie tytuł serii.
Bibliografia na stronach 96-106.
Niniejsza książka powstała na bazie obronionej w 2019 r. na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku rozprawy doktorskiej nt. ,,Analiza zachowań żywieniowych a zawartość wybranych mikro- i makroelementów we włosach studentów uczelni we Francji, w Polsce i na Białorusi” napisanej pod promotorstwem prof. Jana Kazimierza Karczewskiego. Celem pracy jest przedstawienie wpływu cech demograficznych oraz zachowań żywieniowych na zawartość wybranych mikro- i makroelementów (sodu, potasu, wapnia, magnezu, siarki i ołowiu) we włosach studentów francuskich (Ośrodek Kształcenia Medycznego w Niort), polskich (Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej) oraz białoruskich (Grodzieński Uniwersytet Państwowy im. Janki Kupały). Przeprowadzone badania mają pokazać, które cechy respondentów wpływają na zawartość minerałów we włosach. Czy występują różnice ze względu na kraj zamieszkania, płeć, wiek, a może ze względu na zachowania żywieniowe, w tym np. spożywanie fast food-ów oraz dań błyskawicznych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18555.XVIII.12.2 [Magazyn 1], P.18556.XVIII.12.2 [Magazyn 1], P.18554.XVIII.12.2 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 21888.XVIII.12.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 21887.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców i warzyw.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10261.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11790.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again