Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(241)
IBUK Libra
(4)
Forma i typ
Książki
(241)
Publikacje dydaktyczne
(18)
Publikacje naukowe
(16)
Publikacje fachowe
(13)
E-booki
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje informacyjne
(3)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(209)
dostępne
(199)
wypożyczone
(7)
nieokreślona
(4)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(86)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(122)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(211)
Autor
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(11)
Harasim Adam
(6)
Korbas Marek (1956- )
(6)
Danielewicz Jakub
(5)
Horoszkiewicz-Janka Joanna
(5)
Jajor Ewa
(5)
Klepacki Bogdan
(5)
Kondracki Stanisław
(5)
Czyczewski Michał
(4)
Drygas Mirosław
(4)
Dworzańska Daria
(4)
Grzebisz Witold
(4)
Krasowicz Stanisław
(4)
Księżak Jerzy (1958- )
(4)
Nurzyńska Iwona
(4)
Paradowski Adam
(4)
Sobiech Łukasz (agronomia)
(4)
Sokołowska Stanisława
(4)
Strażyński Przemysław
(4)
Szczepaniak Witold
(4)
Woś Augustyn
(4)
Węgorek Paweł
(4)
Zamojska Joanna
(4)
Zarzecka Krystyna (1956- )
(4)
Bereś Paweł (1980- )
(3)
Czubiński Tomasz
(3)
Feledyn-Szewczyk Beata
(3)
Jarosz Zuzanna
(3)
Kardasz Przemysław
(3)
Karwat-Woźniak Bożena
(3)
Kotecki Andrzej (1952- )
(3)
Krzyżanowska Krystyna (ekonomia)
(3)
Krzyżanowski Julian T
(3)
Mrówczyński Marek (1951- )
(3)
Niezgoda Dionizy
(3)
Zagórski Marek
(3)
Zegar Józef Stanisław
(3)
Zegar Józef Stanisław (1940- )
(3)
Basak Alina
(2)
Bałazy Stanisław (1937- )
(2)
Biernacki Janusz (rolnictwo)
(2)
Bisaga Anna
(2)
Bojarszczuk Jolanta
(2)
Borzęcka-Walker Magdalena
(2)
Chachułowa Jadwiga
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Czyżewski Andrzej
(2)
Faber Antoni
(2)
Fabijańska Maria
(2)
Furmankiewicz Marek
(2)
Jaworski Andrzej (1944- )
(2)
Józwiak Wojciech (1938- )
(2)
Karaś Józef
(2)
Kobyłecki Józef
(2)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(2)
Korczak Józef (1951- )
(2)
Koter Zofia
(2)
Kubasik Wojciech
(2)
Kuczewski Józef
(2)
Kuś Jan (agrotechnika)
(2)
Kłodziński Marek (1938- )
(2)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(2)
Madej Andrzej (agronomia)
(2)
Matyjaszczyk Ewa
(2)
Matyka Mariusz
(2)
Michna Waldemar (1929- )
(2)
Mitek Marta
(2)
Najewski Andrzej
(2)
Osuch Dariusz
(2)
Paradowski Adam (1950- )
(2)
Piechota Tomasz
(2)
Poczta Walenty (1955- )
(2)
Podstawka Marian (1954- )
(2)
Rosiak Elżbieta
(2)
Skomiał Jacek
(2)
Skowrońska Emilia
(2)
Skrzyczyńska Janina
(2)
Skrzypek Anna (rolnictwo)
(2)
Sokół Janusz L
(2)
Zadrożniak Bogumiła
(2)
Świtek Stanisław
(2)
Adamicki Franciszek
(1)
Andrzejewska Jadwiga
(1)
Arkuszewska Ewa
(1)
Artyszak Arkadiusz
(1)
Augustyńska-Grzymek Irena
(1)
Baj-Korpak Joanna
(1)
Balcerzak Józef
(1)
Balina Rafał
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Baranowska Alicja (nauki rolnicze)
(1)
Barkley Andrew P. (1962- )
(1)
Barkley Paul W
(1)
Bartkowiak-Broda Iwona
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Bańkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Bański Jerzy (1960- )
(1)
Bielski Stanisław (agronomia)
(1)
Blair Robert
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(26)
2010 - 2019
(116)
2000 - 2009
(95)
1990 - 1999
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(57)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(236)
Anglia
(3)
Nowy Jork (stan) (USA)
(3)
Dystrykt Kolumbii (USA)
(1)
Węgry
(1)
Massachusetts (USA)
(1)
Język
polski
(236)
angielski
(9)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(10)
Technikum
(5)
Rolnicy
(4)
Rolnicy upraw polowych
(4)
Technolodzy żywności
(3)
Ogrodnicy
(2)
Studenci
(2)
Szkoły branżowe I stopnia
(2)
Agronomowie
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Temat
ROLNICTWO
(100)
GOSPODARSTWO ROLNE
(19)
Rolnictwo
(17)
WSPÓLNA POLITYKA ROLNA UE
(17)
WIEŚ
(15)
Uprawa roślin
(14)
Rolnictwo ekologiczne
(12)
EKOROZWÓJ
(11)
POLSKA
(11)
Rośliny
(11)
UNIA EUROPEJSKA
(11)
Żywność
(11)
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
(10)
Ochrona roślin
(9)
Owady szkodliwe
(7)
RYNEK
(7)
AGROBIZNES
(6)
Towaroznawstwo
(6)
AGROTURYSTYKA
(5)
Choroby roślin
(5)
Chwasty
(5)
DANE STATYSTYCZNE
(5)
FUNDUSZE STRUKTURALNE UE
(5)
GOSPODARSTWO DOMOWE
(5)
INNOWACJE
(5)
Integrowana ochrona roślin
(5)
Nawożenie
(5)
ROŚLINY
(5)
Rośliny uprawne
(5)
SPIS POWSZECHNY
(5)
Technologia żywności
(5)
Agrotechnika
(4)
DOCHODY INDYWIDUALNE
(4)
Drzewa owocowe
(4)
LUBELSKIE, województwo (od 1999)
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Warzywa
(4)
Wieś
(4)
Agrobiznes
(3)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
CIĄGNIKI
(3)
GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
(3)
GRUNTY ROLNE
(3)
Gospodarka
(3)
Gospodarka żywnościowa
(3)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(3)
OCHRONA ŚRODOWISKA
(3)
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
(3)
Odmiany roślin
(3)
Ogrodnictwo
(3)
PLANOWANIE REGIONALNE
(3)
PROGRAMY POMOCOWE UE
(3)
PRZEDSIĘBIORSTWA MAŁE i ŚREDNIE
(3)
PRZEMYSŁ ROLNO-SPOŻYWCZY
(3)
Pasza
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
SPOŻYCIE
(3)
Wspólna Polityka Rolna UE
(3)
ZOOTECHNIKA
(3)
ADAMOWICZ, MIECZYSŁAW (1939- )
(2)
DOPŁATY BEZPOŚREDNIE dla ROLNIKÓW
(2)
Drzewa
(2)
EKONOMIA
(2)
Ekologia
(2)
Ekonomika rolnictwa
(2)
Entomologia stosowana
(2)
GLOBALIZACJA
(2)
GOSPODARKA TERENOWA
(2)
Gleba
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
INFORMACJA GOSPODARCZA
(2)
Jakość żywności
(2)
Krzewy jagodowe
(2)
Kucharstwo
(2)
Leśnictwo
(2)
Maszyny i narzędzia rolnicze
(2)
Mikrobiologia
(2)
Owoce
(2)
POLITYKA REGIONALNA UE
(2)
Partnerstwo lokalne
(2)
Produkcja rolnicza
(2)
REGIONALIZACJA GOSPODARCZA
(2)
ROZWÓJ REGIONALNY
(2)
Rozwój zrównoważony
(2)
Społeczeństwo obywatelskie
(2)
Społeczności lokalne
(2)
Surowce roślinne
(2)
Unia Europejska (UE)
(2)
Uprawa roli
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
AGROTECHNIKA
(1)
Agrochemia
(1)
Agrofagi
(1)
Agrofizyka
(1)
Automatyzacja
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE
(1)
BUDOWNICTWO WIEJSKIE
(1)
BUDŻETY RODZINNE
(1)
Temat: czas
2001-
(12)
1989-
(10)
2001-0
(9)
1901-2000
(3)
1945-
(2)
1801-1900
(1)
1901-
(1)
1989-2000
(1)
1994-2006
(1)
Temat: miejsce
Polska
(11)
LUBELSKIE, województwo (od 1999)
(2)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie)
(1)
CZĘSTOCHOWA (woj. śląskie ; okręg)
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
LUBLIN (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
POLSKA
(1)
Podlasie
(1)
Unia Europejska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(29)
Podręczniki akademickie
(12)
Poradnik
(6)
Monografia
(5)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(4)
Opracowanie
(4)
DANE STATYSTYCZNE
(3)
KSIĘGI PAMIĄTKOWE
(3)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(3)
Poradniki
(3)
Praca zbiorowa
(3)
Vademecum
(3)
Atlas chorób i szkodników roślin
(2)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Raport z badań
(2)
SŁOWNIKI POLSKO-ANGIELSKIE
(2)
SŁOWNIKI TERMINOLOGICZNE
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Atlas roślin
(1)
Dane statystyczne
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
PORADNIKI
(1)
PRACA ZBIOROWA
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Sztuka ogrodowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(103)
Biologia
(13)
Medycyna i zdrowie
(12)
Edukacja i pedagogika
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(7)
Ochrona środowiska
(5)
Chemia
(4)
Dom i ogród
(4)
Inżynieria i technika
(2)
Kulinaria
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Historia
(1)
Językoznawstwo
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Religia i duchowość
(1)
Słowo kluczowe
rolnictwo
(81)
rolnictwo ekologiczne
(24)
Wspólna Polityka Rolna
(16)
obszary wiejskie
(15)
Polska
(12)
wieś
(12)
rozwój zrównoważony
(11)
żywność
(11)
gospodarstwo rolne
(10)
Unia Europejska
(9)
ochrona roślin
(9)
polityka rolna
(8)
rolnictwo zrównoważone
(8)
uprawa roślin
(8)
agrobiznes
(7)
agroturystyka
(7)
choroby roślin
(7)
produkcja rolna
(7)
szkodniki
(7)
konkurencyjność
(6)
mechanizacja
(6)
produkcja roślinna
(6)
produkcja zwierzęca
(6)
żywność ekologiczna
(6)
chwasty
(5)
nawożenie
(5)
owoce
(5)
warzywa
(5)
agriculture
(4)
fundusze strukturalne
(4)
gleba
(4)
globalizacja
(4)
gospodarka
(4)
gospodarka żywnościowa
(4)
gospodarstwo ekologiczne
(4)
hodowla zwierząt
(4)
maszyny rolnicze
(4)
nicienie
(4)
rozwój obszarów wiejskich
(4)
rozwój regionalny
(4)
rośliny
(4)
rośliny uprawne
(4)
uprawa roli
(4)
bezpieczeństwo żywności
(3)
doradztwo
(3)
innowacje
(3)
jakość żywności
(3)
klimat
(3)
małe i średnie przedsiębiorstwa
(3)
mięso
(3)
mleko
(3)
nasiennictwo
(3)
organic farming
(3)
owady
(3)
płodozmian
(3)
rolnictwo industrialne
(3)
rośliny okopowe
(3)
rośliny sadownicze
(3)
ryby
(3)
warzywa dyniowate
(3)
wpływ na środowisko
(3)
żywienie
(3)
GATT
(2)
KRUS
(2)
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
(2)
agrotechnika
(2)
architektura
(2)
bezpieczeństwo żywnościowe
(2)
bhp
(2)
białka
(2)
ciągnik rolniczy
(2)
dochód rolniczy
(2)
dopłaty bezpośrednie
(2)
drzewa owocowe
(2)
drzewostan
(2)
działalność pozarolnicza na wsi
(2)
economics
(2)
edukacja
(2)
ekonomika
(2)
entomologia
(2)
finanse
(2)
gastronomia
(2)
gazy cieplarniane
(2)
genetyka
(2)
gospodarstwo domowe
(2)
grzyby
(2)
handel zagraniczny
(2)
herbicydy
(2)
hodowla roślin
(2)
informacja rynkowa
(2)
integrowana ochrona roślin
(2)
kasze
(2)
konsument
(2)
makarony
(2)
mleczarstwo
(2)
mąki
(2)
napoje
(2)
nasiona
(2)
ochrona środowiska
(2)
ogród
(2)
245 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 153-159.
Niniejsza praca składa się z trzech części. Pierwsza poświęcona jest zwięzłej charakterystyce problematyki religioznawczej. Przedstawiono tu podstawowe pojęcia i strukturę religii, akcentując jednocześnie to wszystko, co odnosi się do centralnego zagadnienia pracy. W części drugiej szkicowo zostały omówiono wybrane religie. Na część trzecią składają się opowieści o tym, jak w kulturach świata splatały się ze sobą motywy zwierzęce i religijne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19084.II.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19083.II.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 409-412.
Jedyna na rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do praktyki pracy technologów pracujących przy produkcji żywności. Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z podstawami metrologii przemysłowej i automatyzacji produkcji. Postęp techniczny nie może być bowiem dokonywany bez udziału użytkowników nowej techniki, znających najlepiej fizyczną i chemiczną stronę procesów zachodzących w urządzeniach technologicznych. Z drugiej strony, technolog musi znać możliwości i wymagania automatyki, aby wspólnie z automatykiem projektować nowe układy pomiarowo-regulacyjne i właściwie je wykorzystać. W pierwszej części książki autorzy szeroko omówili zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności – rodzaje i właściwości czujników pomiarowych, przetworników i urządzeń wyjściowych układu pomiarowego. W drugiej części opisane zostały statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych. Książkę uzupełniono spisem literatury oraz wykazem przepisów normalizacyjnych. Omówiona w książce problematyka pomiarów i automatyzacji procesów jest dostosowana do profilu wykształcenia absolwentów kierunków technologicznych uczelni technicznych i rolniczych – technologów, zatru¬dnia¬nych w przemyśle biotechnologicznym, fermentacyjnym, cukrowniczym, chłodniczym, skrobiowym, czy ochronie środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19076.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19075.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 128-132. Indeks.
Książka przeznaczona jest zarówno dla miłośników roślin zielarskich uprawiających gatunki przyprawowe i lecznicze w ogrodach przydomowych, jak i studentów kierunków przyrodniczych i medycznych Celem opracowania jest kompleksowe omówienie najważniejszych w Polsce gatunków roslin olejkowych, zaczynając od pochodzenia, poprzez występowanie w stanie naturalnym, pis botaniczny, technologię uprawy, skład olejków, aż do pokazania możliwości wykorzystania poszczególnych gatunków w medycynie naturalnej, kosmetyce, aromaterapii, sztuce kulinarnej i ogrodowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19096.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19095.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Zasady hodowli i chowu świń przedstawiono z wykorzystaniem dokonań krajowej i światowej nauki oraz najnowszej wiedzy na temat praktyki hodowlanej. Takie podejście i ujęcie zagadnień pozwoliło na stworzenie książki nowoczesnej zarówno w wymiarze naukowym, jak i praktycznym, co jest bardzo istotne w aspekcie kształcenia przyszłej kadry polskich zootechników, młodych badaczy i praktyków. Zapewne pozycja ta spotka się z zainteresowaniem hodowców oraz producentów świń i będzie dla nich istotnym wsparciem w codziennej pracy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19585.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19584.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.16060 [Magazyn 1], P.16051 [Magazyn 1], P.16069 [Magazyn 1], P.16052 [Magazyn 1], P.16064 [Magazyn 1], P.16059 [Magazyn 1], 13873.XVII.5 [Magazyn 1], P.16056 [Magazyn 1], P.16068 [Magazyn 1], P.16049 [Magazyn 1], P.16058 [Magazyn 1], P.16055 [Magazyn 1], P.16046 [Magazyn 1], P.16065 [Magazyn 1], P.16054 [Magazyn 1], P.16053 [Magazyn 1], P.16061 [Magazyn 1], P.16062 [Magazyn 1], P.12771 [Magazyn 1], P.16045 [Magazyn 1], P.16067 [Magazyn 1], P.16050 [Magazyn 1], P.16047 [Magazyn 1], P.16063 [Magazyn 1], P.16057 [Magazyn 1], P.16066 [Magazyn 1], P.16048 [Magazyn 1] (27 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12770.XVII.5 [Wypożyczalnia C], P.12769.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13874.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.245 [Magazyn 2] (1 egz.)
Stare oznaczenie "Wypożyczalnia"
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 1898-1151 ; 101.)
Bibliogr. s. 183-196.
Koncepcja współrządzenia ma szerokie zastosowanie, jednak w ostatnich latach nabrała szczególnego znaczenia jako metoda mająca dużą rolę w aktywizacji obszarów charakteryzujących się niskimi wskaźnikami społeczno-gospodarczymi i małą aktywnościa społeczną. Idee szerokiej wspólpracy lokalnych podmiotów reprezentujących różne sektory gospodarki w zarządzaniu zasobami lokalnymi, w ramach mniej lub bardziej sformalizowanych organizacji zwanych najczęściej partnerstwami, wprowadzana jest na poziomie lokalnym w wielu wysoko rozwiniętych krajach świata o tradycjach demokratycznych. Powiązania instytucjonalne mają polepszyć warunki do wymiany informacji i pomysłów, sprzyjać wzajemnemu zaufaniu i współpracy gospodarczej, pobudzając zjawiska innowacyjne i nowe formy przedsiebiorczości."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17748.XIII.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 324-328.
Podręcznik napisany przez zespół autorów zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część IV podręcznika obejmuje zagadnienia związane z wpływem różnych czynników środowiska, w tym klimatu, gleby i wody, na produkcję rolniczą oraz nowoczesnej uprawy roli i następstwa roślin na uzyskiwane plony.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18141.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19996.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19995.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy agrometeorologii / Andrzej Kędziora. - Wydanie 3 poprawione i uzupełnione - Poznań : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. 2008. - 380 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony 359-367. Indeks.
Agrometeorologia jest nauka badającą warunki meteorologiczne, klimatyczne i hydrologiczne w ich wzajemnym oddziaływaniu z obiektami i procesami produkcji rolnej. Realizacja każdego rzeczywistego procesu związana jest z produkcja entropii, czyli ze zwiększeniem się „bałaganu". W odniesieniu do układu Ziemia-atmosfera oznacza to, że w razie braku dopływu energii spoza układu po pewnym czasie nastąpiłoby w nim wyrównanie temperatury i ustałyby wszystkie procesy. Jednak ciągły strumień energii dopływający ze Słońca odtwarza zróżnicowanie energii potencjalnej. Promieniowanie słoneczne zabiera z układu więcej entropii niż jej dostarcza, dlatego możliwe jest ciągłe zachodzenie procesów termodynamicznych stanowiących podstawę bytu biosfery. Należą do nich procesy obiegu materii, wśród których najważniejszy jest obieg wody będącej materiałem budulcowym organizmów żywych oraz rozprowadzającej w roślinie składniki niezbędne do życia i rozwoju, a także energię. Procesy przepływu energii i obiegu wody na kuli ziemskiej podlegają prawom ogólnej cyrkulacji atmosfery, determinując je równocześnie. Najpełniej są one ilościowo scharakteryzowane przez bilanse cieplny i wodny, które są ze sobą ściśle powiązane strumieniem utajonej energii pary wodnej. Opisane zostały również przewidywane zmiany globalne klimatu, ich przyczyny, szczególnie spowodowane działalnością człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17559.XVII.4 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17558.XVII.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Prace Naukowe / Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Wydział Ekonomiczno-Rolniczy. Katedra Polityki Agrarnej i Marketingu ; nr 36)
Bibliogr. przy ref. Bibliogr. prac Mieczysława Adamowicza s. 851-893.
Publikacja jest efektem konferencji naukowej na temat "Kwestia Agrarna w Polsce i na Świecie", która odbyła się w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w listopadzie 2005 roku. Publikacja ta zawiera wypowiedzi i refleksje okolicznościowe związane z osobą profesora M. Adamowicza, osiem tematycznie wyróżnionych części zawierających referaty i opracowania oraz aneks przedstawiający dorobek dydaktyczno-naukowy i organizacyjny profesora.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 5135.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy doborze materiału i opracowaniu podręcznika kierowano się zasadą maksymalnego upoglądowienia podawanych wiadomości na podstawie przykładów branych z praktyki maszyn rolniczych. Zostało to zrealizowane w różny sposób w poszczególnych częściach podręcznika - od bezpośredniego odniesienia podawanych wyrażeń i zależności do konkretnych przykładów maszyn rolniczych, poprzez informacyjne wzmiankowanie o sposobach wykorzystania danych materiałów w odniesieniu do maszyn rolniczych, aż po zamieszczenie w wielu wypadkach ilustracji rzeczywistych rozwiązań w maszynach rolniczych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7373 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8339.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Tradycyjny Ogród Ekologiczny ; t. 1.)
Na grzbiecie wyłącznie tytuł serii.
Tradycyjny ogród ekologiczny. Tom I: Ponad 300 sprawdzonych eko-sposobów na szkodniki i choroby Ogrodnictwo ekologiczne nie musi być trudne. Poradnik Zbigniewa Przybylaka pt. Tradycyjny Ogród Ekologiczny Ponad 300 sprawdzonych eko-sposobów na szkodniki i choroby to pierwszy z serii poradników poświęconych ekologicznemu ogrodnictwu. To największy zbiór informacji na temat wykorzystania ochronnych właściwości sąsiedztwa roślin (upraw współrzędnych). W poradniku znaleźć można odpowiedzi na pytania: Jak odpowiednie sąsiedztwo roślin może je chronić i jak praktycznie tę wiedzę wykorzystać? Jak poprzez ekologiczną uprawę gleby zwalczać szkodniki i choroby? Jak układać płodozmian tak, aby działał ochronnie? Jak zapobiegać chorobom i szkodnikom wykonując prace ogrodowe zgodnie z odwiecznym rytmem natury? Jak różnymi roślinami i metodami ekologicznymi odstraszać szkodniki? Jakie gatunki i odmiany roślin są najodporniejsze? Jak wykorzystać ochronne działanie upraw pasowych, poplonów i ściółkowania? Czym jest bioróżnorodność nadziemna i podziemna i jak ją wykorzystać w praktyce w ochronie roślin?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17519.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17518.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Das große Ulmer Biogartenbuch. Rok wydania na podstawie strony internetowej wydawcy.
Indeks.
Podręcznik dla zainteresowanych ogrodnictwem prowadzonym z zachowaniem równowagi biologicznej. Zarówno dla rozpoczynających przygodę z uprawą roślin, jak i dla osób, które istniejący ogród chcą przekształcić w prowadzony w zgodzie z naturą. Od krótko omówionych korzeni bioogrodnictwa przez konkretne praktyczne realizacje (siedem wzorcowych projektów, które pokazują szerokie spektrum możliwości, m.in. mały ogródek przydomowy, samowystarczalny duży ogród, sad, miejski ogród społeczny) po instrukcje krok po kroku, jak wdrożyć w życie idee ogrodnictwa biologicznego: oszczędność wody, energii i surowców naturalnych rezygnacja z chemicznych oprysków oraz łatwo rozpuszczalnych nawozów mineralnych gleba jako podstawa: odpady roślinne pozostające w naturalnym obiegu w ogrodzie bioróżnorodność jako sposób na naturalną ochronę roślin.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18130.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19972.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19971.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie [248].
W skrypcie uwzględniono najważniejsze grupy zwierząt, w których obrębie występują gatunki szkodliwe dla roślin ogrodniczych, uprawianych w Polsce w warunkach polowych i w szklarniach. Dla każdego gatunku szkodnika, przeznaczone są dwie strony - lewa z rysunkami i prawa opisowa, na której przewidziane jest zebranie najważniejszych danych o gatunku. W czasie ćwiczeń studenci (Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW) będą korzystali z żywych i zasuszonych materiałów roślinnych i zwierzęcych oraz z literatury dotyczącej omawianych szkodników. Na tej podstawie będą uzupełniali i opisywali zawarte w skrypcie rysunki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18143.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20002.XVII.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20001.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronie 224.
Atlas chorób roślin rolniczych to podręczny poradnik, dzięki któremu każdy rolnik z łatwością rozróżni choroby występujące na roślinach uprawnych. Zawiera opisy około 90 chorób występujących przede wszystkim w zbożach, kukurydzy, rzepaku, buraku cukrowym, ziemniaku, bobiku, łubinie i grochu. Podstawowym elementem charakterystyki patogena są objawy choroby na różnych częściach roślin uprawnych, tj. na siewkach, liściach, korzeniach, łodydze, kłosie czy źdźble. W poradniku pokrótce omówiono ponadto rozwój i źródło infekcji oraz czynniki sprzyjające rozwojowi choroby i jej występowaniu, a także szkodliwość poszczególnych patogenów (łącznie z progami ekonomicznej szkodliwości), terminy i metody zwalczania. Każdy opis wzbogacają kolorowe fotografie, na których przedstawiono omawiane objawy chorobowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18419.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 229-246.
Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17846.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.431 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Materiały z ogólnopolskiej konf. nauk., 22-23 września 2010 r., Biała Podlaska.
Bibliogr. przy ref.
Książka zawiera materiały konferencyjne z Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej nt.: "Współczesne dylematy polskiego rolnictwa", która odbyła się w dniach 22-23 września 2010 roku w Państwowej Szkole Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15845 [Magazyn 1], P.15865 [Magazyn 1], P.15848 [Magazyn 1], P.15863 [Magazyn 1], P.15843 [Magazyn 1], P.15857 [Magazyn 1], P.15866 [Magazyn 1], P.15861 [Magazyn 1], P.15859 [Magazyn 1], P.15858 [Magazyn 1], P.15867 [Magazyn 1], 12552.XVII.5 [Magazyn 1], P.15852 [Magazyn 1], P.15855 [Magazyn 1], P.15846 [Magazyn 1], P.15847 [Magazyn 1], P.15864 [Magazyn 1], P.11356 [Magazyn 1], P.15842 [Magazyn 1], P.15844 [Magazyn 1], P.15860 [Magazyn 1], P.15851 [Magazyn 1], P.15853 [Magazyn 1], P.15849 [Magazyn 1], P.15856 [Magazyn 1], P.15850 [Magazyn 1], P.15854 [Magazyn 1], P.15862 [Magazyn 1] (28 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11354.XVII.5 [Wypożyczalnia C], P.11355.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12551.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawiera streszcz. referatów z III Konferencji Naukowej, 24-25 czerwca 2014 r., Biała Podlaska.
Książka zawiera streszczenia referatów prezentowanych na III Konferencji Naukowej "Współczesne dylematy polskiego rolnictwa". Zakres tematyczny prezntowanych wystąpień jest bardzo szeroki i skupia się m.in. wokół problemów: rolnictwa, rolncitwa ekologicznego, zootechniki, produkcji rolnej, uprawy roli i roślin, funkcjonowania gospodarstw rolnych, agroturystyki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14061 [Magazyn 1], P.16397 [Magazyn 1], P.16401 [Magazyn 1], P.16402 [Magazyn 1], P.16396 [Magazyn 1], P.16407 [Magazyn 1], P.16403 [Magazyn 1], P.14060.XVII.5 [Magazyn 1], P.16411 [Magazyn 1], P.16410 [Magazyn 1], P.16409 [Magazyn 1], P.16406 [Magazyn 1], P.16398 [Magazyn 1], P.16405 [Magazyn 1], P.16395 [Magazyn 1], P.16408 [Magazyn 1], 14931.XVII.5 [Magazyn 1], P.16404 [Magazyn 1], P.16400 [Magazyn 1], P.16414 [Magazyn 1], P.16413 [Magazyn 1], P.16399 [Magazyn 1], P.16412 [Magazyn 1] (23 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14059.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14930.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 75-90.
Prawidłowe odżywianie ma istotny wpływ na zdrowie i rozwój człowieka, a także utrzymanie dobrostanu. W dobie żywności wysoko przetworzonej, do­ starczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych bywa trudne, mimo powszechnie występującej nadkonsumpcji. Spożywanie żywności wysoko przetworzonej może prowadzić do niedoboru wielu składników odżywczych, a w szczególności do niedoboru substancji aktywnych biologicznie. Nieodpowiednie zachowania żywieniowe prowadzą do powstawania schorzeń i dysfunkcji na wielu poziomach funkcjonowania organizmu, co­ raz częściej nazywanych chorobami cywilizacyjnymi, tj. m.in. otyłość, cukrzyca, miażdżyca, a także alergie, pseudoalergie i nietolerancje pokarmowe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17608 [Magazyn 1], P.17607 [Magazyn 1], P.17606 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18929.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18928.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej