Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(117)
Forma i typ
Książki
(115)
Publikacje naukowe
(16)
Publikacje dydaktyczne
(15)
Publikacje fachowe
(14)
Poradniki i przewodniki
(8)
E-booki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Dostępność
dostępne
(127)
tylko na miejscu
(95)
wypożyczone
(7)
nieokreślona
(3)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(57)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(68)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(97)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(5)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(5)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(13)
Brytek-Matera Anna
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Gajewska Danuta
(4)
Jarosz Mirosław
(4)
Kunachowicz Hanna
(4)
Szostak-Węgierek Dorota
(4)
Ciborowski Artur
(3)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(3)
Ziółkowska Beata (1967- )
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Chmielewska Barbara
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Gertig Henryk (1924- )
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Magiera Leszek
(2)
Małgorzewicz Sylwia
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Mroczkowska Dorota
(2)
Nadolna Irena
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Popławska Helena
(2)
Przygoda Beata
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(2)
Walaszek Robert
(2)
Zając Adam
(2)
Andruszko Robert
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Barańska Marta (psycholog)
(1)
Baum Karin
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bean Anita
(1)
Bhargava Alok
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Broniecka Anna
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Celejowa Irena (1917- )
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciok Janusz
(1)
Contento Isobel R
(1)
Corbin Charles B
(1)
Corbin William R
(1)
Cwojdzińska Anna
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czeczelewski Jan
(1)
Czeczuk Anna
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Dmitruk Agnieszka
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dyląg Hanna
(1)
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Eugster Gabi
(1)
Fairburn Christopher G
(1)
Felińczak Anna
(1)
Fenczyn Jan
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gajda Robert
(1)
Gajda Robert (technolog żywności)
(1)
Gdak Katarzyna
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Grajeta Halina
(1)
Grimm Peter
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Guzowska Małgorzata
(1)
Górniak Krystyna (kultura fizyczna)
(1)
Głowacka Mariola
(1)
Haor Beata
(1)
Hołub Wojciech
(1)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(1)
Huk-Wieliczuk Elżbieta
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jeżewska-Zychowicz Marzena
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Kargulewicz Bartłomiej
(1)
Kasperczyk Tadeusz (1948- )
(1)
Kibil Iwona
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Klonowska Joanna
(1)
Kluba Lesław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(27)
2010 - 2019
(48)
2000 - 2009
(38)
1990 - 1999
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(40)
Kraj wydania
Polska
(115)
Illinois (USA)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(114)
angielski
(3)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(13)
Lekarze
(9)
Dietetycy
(7)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Endokrynolodzy
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Pediatrzy
(1)
Psycholodzy
(1)
Rodzice
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Przynależność kulturowa
Dietetycy
(1)
Ginekolodzy
(1)
Położne
(1)
Temat
ODŻYWIANIE
(61)
Odżywianie
(44)
Zdrowe odżywianie
(16)
ŻYWNOŚĆ
(15)
Dietetyka
(14)
Żywność
(8)
Leczenie dietą
(7)
OTYŁOŚĆ
(7)
DIETETYKA
(6)
Składniki odżywcze
(6)
Zdrowy styl życia
(6)
Zaburzenia odżywiania
(5)
Dzieci
(4)
Aktywność fizyczna
(3)
BULIMIA
(3)
DZIECKO
(3)
Higiena
(3)
KULTURA FIZYCZNA
(3)
Leczenie żywieniowe
(3)
Nowotwór
(3)
Otyłość
(3)
TURYSTYKA
(3)
Zdrowie publiczne
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Żywienie chorych
(3)
ANOREKSJA
(2)
BUDŻETY RODZINNE
(2)
Choroby autoimmunologiczne
(2)
Choroby cywilizacyjne
(2)
Choroby ludzi
(2)
Choroby przewlekłe
(2)
Ciąża
(2)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(2)
FIZYKOTERAPIA
(2)
MASAŻ SPORTOWY
(2)
MŁODZIEŻ
(2)
Młodzież
(2)
Nadwaga
(2)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(2)
Promocja zdrowia
(2)
SPORTOWCY
(2)
SPOŻYCIE
(2)
Sport
(2)
Sportowcy
(2)
Starość
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
URAZY
(2)
Uczucia
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
AUTODESTRUKTYWNOŚĆ
(1)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Białka
(1)
Biochemia
(1)
Bromatologia
(1)
Bulimia
(1)
CHORZY
(1)
CIĄŻA
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroby kości
(1)
Choroby mózgu
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby oczu
(1)
Choroby układu hormonalnego
(1)
Cukrzyca
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DOJRZEWANIE
(1)
DZIECKO WIEJSKIE
(1)
Diabetologia
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta płodności
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Endokrynologia dziecięca
(1)
Etiologia (medycyna)
(1)
Fizjologia
(1)
GASTRONOMIA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
Ginekologia dziecięca i dziewczęca
(1)
Gruczoły dokrewne
(1)
HIGIENA
(1)
Hormony
(1)
Insulinooporność
(1)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(1)
KOBIETA
(1)
KOBIETA CIĘŻARNA
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kompulsywne objadanie się
(1)
Kosmetologia
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kultura fizyczna
(1)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
Leczenie
(1)
MASAŻ
(1)
Temat: czas
2001-0
(3)
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okolice)
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(26)
Opracowanie
(8)
Poradnik
(8)
PODRĘCZNIKI
(7)
Monografia
(5)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Praca zbiorowa
(4)
PORADNIKI
(3)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
Jadłospis
(1)
Książka kucharska
(1)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Raport z badań
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(45)
Psychologia
(6)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Kulinaria
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Chemia
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(43)
dieta
(30)
otyłość
(19)
odżywianie
(17)
żywność
(17)
składniki odżywcze
(12)
dietetyka
(10)
witaminy
(10)
zaburzenia odżywiania
(10)
aktywność fizyczna
(9)
dzieci
(9)
normy żywienia
(9)
odżywianie się
(9)
tłuszcze
(9)
nawyki żywieniowe
(8)
sport
(8)
węglowodany
(8)
zdrowie
(8)
bulimia
(7)
składniki mineralne
(7)
białka pokarmowe
(5)
cukrzyca
(5)
edukacja żywieniowa
(5)
jadłowstręt psychiczny
(5)
młodzież
(5)
nadwaga
(5)
suplement diety
(5)
wartość odżywcza
(5)
zachowania żywieniowe
(5)
białka
(4)
choroby układu krążenia
(4)
epidemiologia
(4)
leczenie żywieniowe
(4)
nutrigenetyka
(4)
przemiana materii
(4)
składniki pokarmowe
(4)
starzenie się
(4)
wegetarianizm
(4)
żywienie osób starszych
(4)
żywność modyfikowana genetycznie
(4)
anoreksja
(3)
choroba
(3)
choroby tarczycy
(3)
choroby układu pokarmowego
(3)
ciąża
(3)
dietoprofilaktyka
(3)
dietoterapia
(3)
energia
(3)
jadłospis
(3)
kobieta ciężarna
(3)
kobieta karmiąca
(3)
ludzie starzy
(3)
niemowlę
(3)
profilaktyka
(3)
psychodietetyka
(3)
rekreacja
(3)
rozwój fizyczny
(3)
sportowcy
(3)
turystyka
(3)
wysiłek fizyczny
(3)
zdrowie publiczne
(3)
żywienie dzieci
(3)
alergia pokarmowa
(2)
anabolizm
(2)
bezpieczeństwo
(2)
bezpieczeństwo żywności
(2)
biochemia
(2)
bioterroryzm
(2)
borowina
(2)
celiakia
(2)
choroby
(2)
choroby nerek i dróg moczowych
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby przewlekłe
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
dorośli
(2)
dyslipidemia
(2)
elektroterapia
(2)
endokrynologia
(2)
fizjoterapia
(2)
health
(2)
indeks glikemiczny
(2)
katabolizm
(2)
krioterapia
(2)
kąpiele solankowe
(2)
laktacja
(2)
laseroterapia
(2)
leczenie onkologiczne
(2)
leki
(2)
magnetoterapia
(2)
masaż
(2)
metabolizm
(2)
mierniki zdrowotne
(2)
niedożywienie
(2)
nowotwór
(2)
nutrition
(2)
odnowa biologiczna
(2)
osoby starsze
(2)
osteoporoza
(2)
parafina
(2)
117 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka. 1, Podstawy nauki o żywieniu / redaktor naukowy Jan Gawęcki. - Wydanie IV. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, [2], 714, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18513.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 21720.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21719.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1176.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1175.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (2 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1174.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Opracowanie zawiera artykuły poświęcone znaczeniu aktywności i sprawności fizycznej oraz żywienia w edukacji, sporcie, fizjoterapii, medycynie i promocji zdrowia. Zebrane zagadnienia zostały pogrupowane w dwa działy tematyczne. Pierwszy z nich dotyczy ukierunkowań i konsekwencji zdrowotnych aktywności fizycznej. Drugi natomiast jest ukierunkowany na racjonalne odżywianie i zachowania zdrowotne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 17735.XIX.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16017.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią / redakcja naukowa dr hab. n. med. Dorota Szostak-Węgierek. - Wydanie I, 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2022. - [12], 226 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach.Indeks.
Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie też zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży powikłanej cukrzycą, niedokrwistością, ciążowym stanami nadciśnieniowymi, cholestazą, ze współistniejącą otyłością, chorobami przewodu pokarmowego, niewydolnością nerek, chorobami nowotworowymi, po zabiegach bariatrycznych, po przeszczepieniu narządów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18594.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22006.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22005.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka opisuje zasady żywienia w zakładach gastronomicznych, składniki pokarmowe oraz dietetykę turystyki i różnych dyscyplin sportowych. W książce można poznać nastepujące tematy: ogólna charakterystyka usług hotelarskich i turystycznych, techniki żywienia w zakładach hotelarskich, zasady organizacji żywienia w zakładach typu Snak-bar, pożywienie sportowców i turystów, składniki odżywcze pożywienia, formy sportu i turystyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.2737.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11911.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12732.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oznaczono jak cz. 2, pocz. pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi: racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe; poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 2017.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12064 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 116-136.
W publikacji zwrócono uwagę na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie Żywieniowej. Omówiono korzyści płynące z konsumowania orzechów i suszonych owoców jako ważnych elementów nowych stylów żywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania żywności w „pierwiastki życia” konieczne dla zdrowia człowieka. Zaakcentowano także znaczenie równowagi kwasowo- zasadowej w konsumowaniu różnych rodzajów napojów, obecnych w dietach naszych czasów. Przeanalizowano również zachowania zakupowe konsumentów w kontekście łańcuchów logistycznych oraz jakości produktów żywnościowych spożywanych przez konsumentów. Niniejsza monografia przeznaczona jest zarówno dla studentów i ludzi nauki, zainteresowanych zmieniającymi się stylami konsumpcji wśród społeczeństw naszych czasów, jak również dla wszystkich czytelników zaangażowanych w nowe, zdrowe podejście do jakości życia. Autorzy niniejszej publikacji są przekonani, że książka ta wniesie nowy powiew i nowe spojrzenie na zdrowy, zbilansowany styl życia ludzi w XXI wieku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.18199.IX.16.6 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20143.IX.16.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20142.IX.16.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18638.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22225.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22224.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 160-161.
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14426.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15344.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 159-165.
Autorka podjęła się analizy niezmiernie ważnego tematu. W analizie tej można spotkać się z wielką złożonością pojawiających się aspektów psychologicznych, socjologicznych, medycznych czy pedagogicznych. Rozprawa ta mająca znaczenie dla ustalenia planów terapii i rehabilitacji oraz profilaktyki i wychowania jest cenna zarówno ze względu na wielostronność podejścia do tematu jak i bogatą, rzeczową i wnikliwą analizę danych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10869.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie, żywność a zdrowie / Jadwiga Biernat. - Wrocław : "Astrum", 2001. - 443 s. : tab. ; 21 cm.
(Kreatywność)
Bibliogr.
Prawidłowe odżywianie się jest warunkiem zdrowia i przeżycia, ale dla wielu ludzi jedzenie jest także jedną z głównych przyjemności życia. Książka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotyczące żywienia i żywności. Opisuje co tak naprawdę ludzie jedzą (omówienie poszczególnych grup produktów spożywczych), jakie składniki odżywcze są niezbędne do życia, w jaki sposób pożywienie może wpływać na zdrowie i urodę, jakie zanieczyszczenia i dodatki do żywności mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zapoznaje z przykładami diet zalecanymi w terapii różnych schorzeń. Omawia również dobre i złe aspekty odmiennych sposobów odżywiania - wegetarianizmu, makrobiotyki. Wiadomości o żywieniu i żywności zawarte w tej książce są niezbędne dla dietetyków i żywieniowców, ale mogą być przydatne także dla pielęgniarek, lekarzy i farmaceutów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4674 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 5046.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka omawia: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia; ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 2016.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka / Jan M. Hasik, Lech Hryniewiecki, Marian Grzymisławski. - Wyd. 3. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 1999. - 286, [1] s. : tab. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz.
W książce zaprezentowano najnowsze poglądy na żywienie człowieka dorosłego. Autorzy odchodzą w niej od dawniej stosowanych podziałów diet, zależnych od jednostki chorobowej, stosując nomenklaturę zgodną z zaleceniami odpowiednich komisji Światowej Organizacji Zdrowia, a więc np. dieta bogatotłuszczowa, ubogoresztkowa, niskoenergetyczna itd. Duży nacisk położono na żywienie poza-jelitowe, dojelitowe i w nowotworach przewodu pokarmowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 1268.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowie publiczne ; 1)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Prawidłowe żywienie oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są jednymi z najistotniejszych czynników mających wpływ na dobry stan zdrowia w każdym okresie życia, a zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju organizmu. Właściwe zachowania żywieniowe w okresie ciąży, laktacji, wczesnego dzieciństwa, a także u młodzieży szkolnej i akademickiej. Niniejsza publikacja opisuje rolę żywienia w szeroko pojętym zdrowiu publicznym, pomagając zrozumieć najważniejsze przyczyny niekoniecznie prawidłowych zachowań żywieniowych, oraz podsuwa Czytelnikowi praktyczne rozwiązania dla ich przezwyciężenia. Niniejsza ksiażka stanowi pierwszą część książek tego wydawnictwa o zdrowiu publicznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10106 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10107.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11697.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram)
Bibliogr. s. 140-146.
Książka jest kompendium podstawowej wiedzy dla rodziców, nauczycieli i wychowawców z zakresu bulimii; szczegółowo zaś jej epidemiologii, symptomatologii, mechanizmu, metod leczenia i wspierania chorych. Autorki skupiają się w niej przede wszystkim na przekazaniu Czytelnikowi zarówno niezbędnego minimum informacji teoretycznych, jak i wskazują na konieczność trenowania i wykorzystywania określonych umiejętności praktycznych pomocnych w rozpoznawaniu bulimii oraz udzielaniu pomocy osobom ujawniającym jej symptomy. Dobry kontakt dorosłego z dzieckiem/dorastającym stanowi bowiem olbrzymi zasób sprzyjający budowaniu ich wzajemnej relacji i efektywności procesu wspierania. Wzajemne zaufanie, otwartość, akceptacja zwiększają prawdopodobieństwo wczesnego dostrzeżenia nieprawidłowości w sferze odżywiania dziecka, a dalej – otwartej z nim na ten temat rozmowie i uruchomieniu działań pomocowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11983.III.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 10)
Bibliogr. przy pracach.
Publikacja przybliża aktualną problematykę nowych wartości tkwiących w szeroko pojętej kulturze fizycznej, turystyce i zdrowym żywieniu. Problematyka prac obejmuje najnowsze wyniki badań, refleksje, przemyślenie i doświadczenia autorów w tym temacie. Adresatami książki są pracownicy biur podróży, ośrodków sportowo-rekreacyjnych, hoteli, zakładów gastronomicznych oraz studenci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14176.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Książka w sposób interesujący pokazuje wieloelementową mozaikę przyczyn leżących u podłoża zaburzeń odżywiania. Jest znakomitym źródłem informacji na temat socjologicznych uwarunkowań zachowań żywieniowych. Sposób odżywiania jest niewątpliwie zależny od wzorców rodzinnych i kulturowych, statusu ekonomicznego, charakteru pracy, przekonań religijnych i wielu innych czynników, które zostały ukazane w tej fascynującej publikacji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13174.XVIII.14 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14289.XVIII.14 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce zaprezentowano następujące treści: interpretacja norm żywieniowych, stan obecny i zalecenia na przyszłość, zapotrzebowanie człowieka na energię, węglowodany, tłuszcze, białko, witaminy- stan odżywienia i spożycie witamin w różnych grupach populacyjnych w Polsce w świetle piśmiennictwa, rola antyoksydantów żywieniowych w stanie zdrowia i choroby, składniki mineralne - ich znaczenie w żywieniu człowieka, gospodarka wodno - elektrolitowa organizmu człowieka, znaczenie wody i elektrolitów w żywieniu sportowców, żywienie a niedokrwistość.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 1269.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej