Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(3)
dostępne
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Autor
Leszczyński Krzysztof
(1)
Mitek Marta
(1)
Niewiadomska Iwona (nauki prawne)
(1)
Pursell J. J. (1973- )
(1)
Sikorska-Głodowicz Marta
(1)
Wysocki Karol (ogrodnictwo)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
ALKOHOLIZM
(1)
Białka
(1)
Gastronomia
(1)
Herbata
(1)
Margaryna
(1)
Maści (farmacja)
(1)
Mąka
(1)
NAPOJE ALKOHOLOWE
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Napoje
(1)
Oleje roślinne
(1)
Owoce
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Rośliny
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Technologia żywności
(1)
Warzywa
(1)
Wino
(1)
Zboże
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Żelatyna
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Inżynieria i technika
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
alkohol
(1)
alkoholizm
(1)
fermentowane napoje winiarskie
(1)
kasze
(1)
koncentraty spożywcze
(1)
konserwy owocowe
(1)
konserwy warzywne
(1)
majonezy
(1)
makarony
(1)
margaryny
(1)
mąki
(1)
oleje jadalne
(1)
pieczywo
(1)
preparaty białkowe
(1)
produkty owocowe
(1)
produkty pomidorowe
(1)
produkty słodzone
(1)
produkty warzywne
(1)
profilaktyka
(1)
półprodukty owocowe
(1)
półprodukty warzywne
(1)
receptury
(1)
rosliny lekarskie
(1)
soki
(1)
surowce oleiste
(1)
tłuszcze modyfikowane
(1)
uzależnienie
(1)
ziołolecznictwo
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Uzależnienia : Fakty i Mity)
Druga z serii publikacja Alkohol, stara się wielostronnie przedstawić problem używania i nadużywania alkoholu oraz uzależnienia i współuzależnienia od niego. Mówi także o możliwościach zapobiegania temu nałogowi. Książka przedstawia właściwości alkoholu etylowego, metabolizm napojów alkoholowych w organizmie człowieka, ich wpływ na działanie układu nerwowego, ukazuje historię spożywania napojów alkoholowych w różnych kulturach i współczesne modele picia, opisuje somatyczne, psychiczne i społeczne szkody powstające w wyniku nadmiernego picia, charakteryzuje wieloaspektową problematykę uzależnienia i współuzależnienia, prezentuje sposoby zapobiegania alkoholizmowi, formy pomocy i ważne adresy dla osób przeżywających problemy alkoholowe oraz obala mity związane z działaniem alkoholu, uzależnieniem od niego i leczeniem choroby alkoholowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.3626.III.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4328.III.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 314. Indeks.
Zadbaj o zdrowie i sięgnij po środki i terapie od lat stosowane w medycynie naturalnej i ludowej oraz Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. W tej książce znajdziesz najskuteczniejsze receptury z ziołowej apteki na herbaty ziołowe, okłady, oleje, kapsułki, nalewki czy maści stworzone przez lekarkę medycyny naturalnej. Wykorzystasz te przepisy do leczenia przeziębienia i grypy, bezsenności, problemów trawiennych, dyskomfortu mięśni i wielu innych. Ziołolecznictwo stanie się ważnym narzędziem, aby skutecznie pokonać choroby i dolegliwości. Włączysz zioła do swojej diety, wykorzystasz zdrowe odżywianie do leczenia bólu i wzmocnienia odporności. Sprawdzone ziołowe receptury dla zdrowia całej rodziny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23000.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli, jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodność gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich przetwarzania powoduje, że opisywane w podręczniku procesy technologiczne muszą być indywidualnie dostosowane do surowca. Wpływ na to ma także m.in. sezonowość podaży tych surowców w skali roku, znaczne zróżnicowanie cech technologicznych wynikające z rozproszenia terytorialnego upraw oraz dużej liczby producentów rolnych. W podręczniku opisano również zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych. Wskazano również na znaczenie aspektów żywieniowych w procesie przetwarzania surowców i produkcji żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19011.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19010.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej