Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(161)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(160)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje naukowe
(3)
E-booki
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Dostępność
dostępne
(141)
tylko na miejscu
(128)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(80)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(63)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(129)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(2)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(2)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(5)
Turowski Krzysztof (medycyna)
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Dybińska Ewa (1951- )
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(3)
Jarosz Mirosław
(3)
Kunachowicz Hanna
(3)
Olchowik Grażyna
(3)
Baston Helen (1962- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Daniluk Jadwiga
(2)
Duda Henryk (1961- )
(2)
Hall Jennifer
(2)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Jethon Zbigniew (1929- )
(2)
Kaleta Maria
(2)
Korzeniewski Krzysztof (1967- )
(2)
Korzeniowska Elżbieta
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Magiera Leszek
(2)
Markocka-Mączka Krystyna (1948- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nadolna Irena
(2)
Nowak-Starz Grażyna
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Przygoda Beata
(2)
Puchalski Krzysztof
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Sawicka Krystyna Barbara
(2)
Tatarczuk Józef (1941- )
(2)
Tokarska-Rodak Małgorzata
(2)
Walaszek Robert
(2)
Zając Adam
(2)
Augustyniuk Katarzyna
(1)
Basaj Agnieszka
(1)
Baum Karin
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bałanda Agnieszka
(1)
Berezowska Elwira
(1)
Bergier Barbara (1953- )
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Bernat Krystyna
(1)
Białek Aleksandra
(1)
Bidzan Leszek
(1)
Bielawska-Batorowicz Eleonora (1956- )
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Bishop George D
(1)
Bober-Gheek Bogumiła
(1)
Branecka-Woźniak Dorota
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Cendrowski Zbigniew
(1)
Chilton Howard
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciok Janusz
(1)
Ciuruś Maria Jolanta
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dach M. Margarete
(1)
Daly Deirdre
(1)
Delavier Frédéric
(1)
Dmoch-Gajzlerska Ewa (1954- )
(1)
Dobrzański Zbigniew
(1)
Doleżych Bogdan
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Dróżdż-Gessner Zofia
(1)
Dziechciaż Małgorzata
(1)
Dzióbek Iwona
(1)
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Edwins Jenny
(1)
Erdmann Lech
(1)
Fedyn Beata
(1)
Felińczak Anna
(1)
Fenczyn Jan
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fink Erika
(1)
Fryc Dorota
(1)
Fuglewicz Aleksander
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Galus Krzysztof (1937- )
(1)
Gaworecki Władysław Włodzimierz
(1)
Gaś Zbigniew Bronisław (1952- )
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Golińska Lucyna
(1)
Goniewicz Maciej
(1)
Gołąbek Wiesław
(1)
Grimm Peter
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzybowski Andrzej (1937- )
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Górski Krzysztof (zootechnika)
(1)
Herman Judith Lewis (1942- )
(1)
Holmes Debbie (1961- )
(1)
Huk-Wieliczuk Elżbieta
(1)
Imielski Wojciech Jerzy (1979- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(69)
2000 - 2009
(70)
1990 - 1999
(15)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(159)
Stany Zjednoczone
(2)
nieznany (us)
(1)
Język
polski
(152)
angielski
(10)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Lekarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Nauczyciele
(1)
Opiekunki i opiekunowie osób starszych
(1)
Pedagodzy
(1)
Rodzice
(1)
Temat
HIGIENA
(53)
ODŻYWIANIE
(40)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(20)
ZDROWIE PUBLICZNE
(18)
ŻYWNOŚĆ
(17)
PROMOCJA ZDROWIA
(16)
SŁUŻBA ZDROWIA
(13)
DZIECKO
(9)
KULTURA FIZYCZNA
(9)
Higiena
(7)
LUDZIE STARZY
(6)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(6)
CHORZY
(5)
CIĄŻA
(5)
DIETETYKA
(5)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(5)
HIGIENA PSYCHICZNA
(5)
MŁODZIEŻ
(5)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(5)
RODZINA
(5)
STYL ŻYCIA
(5)
TURYSTYKA
(5)
CHOROBY DZIECIĘCE
(4)
Dietetyka
(4)
HIGIENA SZKOLNA
(4)
KOBIETA CIĘŻARNA
(4)
KOSMETYKA
(4)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(4)
NOWORODEK
(4)
OTYŁOŚĆ
(4)
POŁOŻNICTWO
(4)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(4)
ALKOHOLIZM
(3)
EPIDEMIOLOGIA
(3)
LECZENIE
(3)
Odżywianie
(3)
PIELĘGNIARSTWO DZIECIĘCE
(3)
PODRÓŻNICTWO
(3)
SKÓRA (anat.)
(3)
SPORT
(3)
SPORTOWCY
(3)
UCZNIOWIE
(3)
ZACHOWANIA ZDROWOTNE
(3)
ŚWIADOMOŚĆ SPOŁECZNA
(3)
CHOROBY
(2)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(2)
FIZYKOTERAPIA
(2)
GERIATRIA
(2)
Higiena szkolna
(2)
KOBIETA
(2)
MASAŻ SPORTOWY
(2)
MEDYCYNA SPOŁECZNA
(2)
MŁODZIEŻ WIEJSKA
(2)
NAŁÓG
(2)
NOWOTWORY
(2)
ODPOCZYNEK
(2)
PIELĘGNIARSTWO SPOŁECZNE
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(2)
STRES
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
TRENING SPORTOWY
(2)
URAZY
(2)
WYCHOWANIE w RODZINIE
(2)
ZESPÓŁ POALKOHOLOWEGO USZKODZENIA PŁODU
(2)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(2)
ADAPTACJA SPOŁECZNA
(1)
AGROTURYSTYKA
(1)
ASEPTYKA i ANTYSEPTYKA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BHP
(1)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
BIOMETRIA
(1)
BUDŻETY RODZINNE
(1)
Bilans życia
(1)
Biologia
(1)
CHLEW
(1)
CHOROBY CYWILIZACYJNE
(1)
CHOROBY DZIEDZICZNE
(1)
CHOROBY PSYCHICZNE
(1)
CHOROBY TROPIKALNE
(1)
CHOROBY ZAKAŹNE
(1)
CHORZY w RODZINIE
(1)
Ciąża
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DERMATOLOGIA
(1)
DEZYNFEKCJA
(1)
DOBROSTAN ZWIERZĄT
(1)
DZIECKO WIEJSKIE
(1)
Dobrostan zwierząt
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
EKOLOGIA
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
GASTRONOMIA
(1)
GIMNASTYKA
(1)
GIMNASTYKA KOBIECA
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
GRY I ZABAWY RUCHOWE
(1)
Temat: czas
2001-0
(13)
1989-
(2)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(18)
PODRĘCZNIKI
(16)
Podręcznik
(9)
PORADNIKI
(6)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(6)
Monografia
(2)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(2)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(10)
Edukacja i pedagogika
(2)
Biologia
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Psychologia
(1)
Religia i duchowość
(1)
Słowo kluczowe
zdrowie
(21)
choroba
(18)
higiena
(18)
żywienie
(18)
promocja zdrowia
(14)
dieta
(13)
dobrostan
(11)
edukacja zdrowotna
(11)
styl życia
(11)
żywność
(10)
aktywność fizyczna
(9)
jakość życia
(9)
otyłość
(9)
składniki odżywcze
(9)
zdrowie publiczne
(9)
dzieci
(8)
dietetyka
(7)
odżywianie
(7)
sprawność fizyczna
(7)
turystyka
(7)
cukrzyca
(6)
karmienie piersią
(6)
kobieta ciężarna
(6)
noworodek
(6)
profilaktyka
(6)
sport
(6)
zachowania zdrowotne
(6)
alkoholizm
(5)
nadciśnienie tętnicze
(5)
nawyki żywieniowe
(5)
normy żywienia
(5)
poród
(5)
uzależnienie
(5)
zagrożenia zdrowia
(5)
antykoncepcja
(4)
ciąża
(4)
młodzież
(4)
odżywianie się
(4)
padaczka
(4)
rozwój fizyczny
(4)
starzenie się
(4)
służba zdrowia
(4)
udar mózgu
(4)
wartość odżywcza
(4)
witaminy
(4)
zaburzenia odżywiania
(4)
zdrowe żywienie
(4)
żywność modyfikowana genetycznie
(4)
AIDS
(3)
HIV
(3)
alergia
(3)
alkohol
(3)
alkoholowy zespół płodowy (FAS)
(3)
anoreksja
(3)
astma
(3)
badania przesiewowe
(3)
bulimia
(3)
choroby cywilizacyjne
(3)
choroby układu krążenia
(3)
choroby zakaźne
(3)
czynniki środowiskowe
(3)
gruźlica
(3)
kultura fizyczna
(3)
laseroterapia
(3)
leczenie stomatologiczne
(3)
magnetoterapia
(3)
narkomania
(3)
niemowlę
(3)
niepełnosprawność
(3)
opieka pielęgniarska
(3)
przemiana materii
(3)
pływanie
(3)
rekreacja
(3)
rodzina
(3)
rozwój psychiczny
(3)
stres
(3)
szczepienia ochronne
(3)
tłuszcze
(3)
ultradźwięki
(3)
wegetarianizm
(3)
zaburzenia osobowości
(3)
zaburzenia psychiczne
(3)
zachowania prozdrowotne
(3)
zakażenia szpitalne
(3)
zapalenie płuc
(3)
aktywność
(2)
aktywność ruchowa
(2)
bezpieczeństwo
(2)
bezpieczeństwo żywnościowe
(2)
bhp
(2)
białaczka
(2)
białka pokarmowe
(2)
borowina
(2)
celiakia
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby pasożytnicze
(2)
choroby układu moczowego
(2)
choroby układu pokarmowego
(2)
chłoniak
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
162 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11911.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12732.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oznaczono jak cz. 2, pocz. pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi: racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe; poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 2017.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Aktywna długowieczność / Aleksander Mikulin. - Warszawa : "Sport i Turystyka", 1984. - 118, [1] s. : rys. ; 19 cm.
Książka znanego radzieckiego konstruktora silników samolotowych A. A. Mikulina. Przedstawia sposób na aktywną długowieczność konkretnego człowieka. Czytelnik znajdzie tu zapewne wiele stwierdzeń kontrowersyjnych, gdyż już samo potraktowanie funkcjonowania ustroju ludzkiego jako urządzenia mechanicznego i stosowanie do niego praw fizyki jest spojrzeniem niezwykle ciekawym, ale budzącym przy tym pewne wątpliwości i zastrzeżenia. Bezsprzecznym walorem tej książki jest pokazanie, jak ogromną rolę odgrywa aktywność fizyczna w utrzymaniu zdrowia i sprawności oraz przedłużenia życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.579 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 13803 [Magazyn 2] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7308 [Magazyn 1], P.7309 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Streszcz. w jęz. ang.
Koncepcja dobrostanu uwzględnia świadomość dobrego zdrowia i możliwości korzystania z niego. Stwarza to intelektualne podstawy do dbania o własne zdrowie poprzez mechanizmy uprawiania zdrowych stylów życia w zakresie wszystkich aspektów zdrowia. Zdrowy styl życia sprzyja utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, nie prowokuje dysfunkcji i chorób organizmu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9600.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opieka nad noworodkiem / red. Agnieszka Bałanda. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2009. - 216 s., II s. tabl. kolor. : il. ; 24 cm.
(Biblioteka Położnej)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Kolejna pozycja z serii Biblioteka Położnej. W tym tomie omówiono m.in. badanie i pielęgnowanie noworodka, wykonywanie wybranych zabiegów, testy przesiewowe, wybrane stany zagrożenia życia, metody i techniki karmienia i wiele innych zagadnień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7808.XVIII.1.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8824.XVIII.1.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie, żywność a zdrowie / Jadwiga Biernat. - Wrocław : "Astrum", 2001. - 443 s. : tab. ; 21 cm.
(Kreatywność)
Bibliogr.
Prawidłowe odżywianie się jest warunkiem zdrowia i przeżycia, ale dla wielu ludzi jedzenie jest także jedną z głównych przyjemności życia. Książka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotyczące żywienia i żywności. Opisuje co tak naprawdę ludzie jedzą (omówienie poszczególnych grup produktów spożywczych), jakie składniki odżywcze są niezbędne do życia, w jaki sposób pożywienie może wpływać na zdrowie i urodę, jakie zanieczyszczenia i dodatki do żywności mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zapoznaje z przykładami diet zalecanymi w terapii różnych schorzeń. Omawia również dobre i złe aspekty odmiennych sposobów odżywiania - wegetarianizmu, makrobiotyki. Wiadomości o żywieniu i żywności zawarte w tej książce są niezbędne dla dietetyków i żywieniowców, ale mogą być przydatne także dla pielęgniarek, lekarzy i farmaceutów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4674 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 5046.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.589 [Magazyn 2], B.583 [Magazyn 2], B.586 [Magazyn 2], B.590 [Magazyn 2], B.585 [Magazyn 2], B.591 [Magazyn 2], B.588 [Magazyn 2], B.593 [Magazyn 2], B.587 [Magazyn 2], B.584 [Magazyn 2], B.592 [Magazyn 2], B.594 [Magazyn 2] (12 egz.)
Książka
W koszyku
Książka omawia: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia; ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 2016.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka / Jan M. Hasik, Lech Hryniewiecki, Marian Grzymisławski. - Wyd. 3. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 1999. - 286, [1] s. : tab. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz.
W książce zaprezentowano najnowsze poglądy na żywienie człowieka dorosłego. Autorzy odchodzą w niej od dawniej stosowanych podziałów diet, zależnych od jednostki chorobowej, stosując nomenklaturę zgodną z zaleceniami odpowiednich komisji Światowej Organizacji Zdrowia, a więc np. dieta bogatotłuszczowa, ubogoresztkowa, niskoenergetyczna itd. Duży nacisk położono na żywienie poza-jelitowe, dojelitowe i w nowotworach przewodu pokarmowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 1268.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowie publiczne ; 1)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Prawidłowe żywienie oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są jednymi z najistotniejszych czynników mających wpływ na dobry stan zdrowia w każdym okresie życia, a zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju organizmu. Właściwe zachowania żywieniowe w okresie ciąży, laktacji, wczesnego dzieciństwa, a także u młodzieży szkolnej i akademickiej. Niniejsza publikacja opisuje rolę żywienia w szeroko pojętym zdrowiu publicznym, pomagając zrozumieć najważniejsze przyczyny niekoniecznie prawidłowych zachowań żywieniowych, oraz podsuwa Czytelnikowi praktyczne rozwiązania dla ich przezwyciężenia. Niniejsza ksiażka stanowi pierwszą część książek tego wydawnictwa o zdrowiu publicznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10106 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10107.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11697.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podologia to nauka o kończynach dolnych: bada tkanki i narządy, z których są one zbudowane. Obecnie wchodzimy w okres epidemii chorób naczyniowych, które klicznie najszybciej objawiają się na najbardziej dystalnych częściach ciała, jakimi są kończyny dolne. Właściwa, profesjonalna pielęgnacja może być zapewniona tylko poprzez dobrze wyszkolonego podologa (podiatrę). Podolog po dokładnej ocenie stanu klinicznego kończyn dolnych, dobiera odpowiedni zestaw zabiegów i środków pielęgnacyjnych, aby zmiejszyć lub wyeliminować zmiany patologiczne w obrębie kończyn dolnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9903.XVIII.7 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11494.XVIII.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 314-316.
Celem autorów podręcznika Biomedyczne podstawy rozwoju z elementami higieny szkolnej było napisanie książki adresowanej do studentów kierunków pedagogicznych i psychologii. Z założenia zatem nie jest to obszerne kompendium biologii, propedeutyki medycyny i higieny, ale, mimo kilkuset stron, ściśle sprofilowany podręcznik, zawierający tylko wyselekcjonowaną wiedzę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19716.III.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19715.III.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy niektórych rozdz.
Książka zawiera popularny opis najczęściej spotykanych chorób i dysfunkcji psychicznych widzianych z perspektywy psychologa praktyka. Autor przedstawia istotę i naturę między innymi takich zaburzeń, jak: psychozy, zaburzenia nastroju, nerwice i inne zaburzenia lękowe, zaburzenia osobowości i zachowania, uzależnienia, zaburzenia o podłożu organicznym, nieprawidłowości w funkcjonowaniu osób zdrowych psychicznie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10994.XVIII.1.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11959.XVIII.1.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Socjologia w Promocji Zdrowia)
Książka omawia zróżnicowanie i psychospołeczne uwarunkowania zachowań zdrowotnych społeczeństwa polskiego. Poszukuje odpowiedzi na pytanie, dlaczego niektórzy ludzie angażują się w działania sprzyjające ich zdrowiu, a inni nie. Pokazuje typologie stylów myślenia i działania zarówno jednej, jak i drugiej grupy. Publikacja prezentuje nie ilościową charakterystykę poglądów i opinii społeczeństwa, ale próbuje ukazać pewne charakterystyczne treści oraz typy refleksji potocznej, które warto uwzględnić w dialogu służącycm kształtowaniu zachowań związanych ze zdrowiem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4733 [Magazyn 1], P.4732 [Magazyn 1], 5114 [Magazyn 2] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 5113.XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Socjologia w Promocji Zdrowia)
Niniejsza praca adresowana jest do badaczy społecznych i praktyków promocji zdrowia. zrozumieć związanych ze zdrowiem zachowań tego społeczeństwa. Podstawowym celem pracy jest syntetyczne i jednocześnie krytyczne ukazanie dorobku badań świadomości zdrowotnej społeczeństwa polskiego. Społeczeństwo to ujęte zostaje w uogólniony sposób, co oznacza, że nie będzie eksponowany problem grupowych zróżnicowań w jego ramach. Stąd praca nastawiona jest raczej na pokazanie względnie powszechnych treści i mechanizmów w myśleniu jednostek tworzących to społeczeństwo, niż charakterystykę świadomości poszczególnych jego grup. I choć przypuszczam, że różne grupy społeczne nieco inaczej pojmują określone zagadnienia zdrowia, uważam, że trudności związane z dostrzeżeniem tych różnic wynikają przede wszystkim ze stosowania w omawianych badaniach nazbyt wieloznacznych kategorii opisu potocznego myślenia o zdrowiu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 5116 [Magazyn 2], P.4734 [Magazyn 1], P.4735 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 5115.XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Midwifery Essentials Postnatal.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Seria książek pt. Podstawy położnictwa to kompendium wiedzy zarówno dla studentów położnictwa jak i praktykujących położnych. W wielowymiarowy sposób ukazuje ona modele opieki położniczej skoncentrowanej na pacjentce i jej dziecku. Ze względu na kompleksowe i pełne podejście do tematu opieki położniczej zaprezentowanej w tej serii książek uzyskały one rekomendację Naczelnej Izby Pielęgniarek i Położnych. W książce z tej serii pt. Po porodzie przedstawiono zagadnienia dotyczące bezpieczeństwa i skuteczności opieki poporodowej. Znajdują się tu informacje m.in. na temat zasad badania poporodowego kobiety, opieki nad noworodkiem w okresie okołoporodowym, badania noworodka, jak również opieki pooperacyjnej po cięciu cesarskim, regulacji płodności po porodzie i pomocy matce w zakresie karmienia noworodka. Pozycja ta stanowi doskonałe źródło informacji niezbędnych do zapewnienia właściwej opieki medycznej kobietom w ciąży i po porodzie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.11124.XVIII.1.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12103.XVIII.1.9 [Czytelnia B], 12102.XVIII.1.9 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Midwifery Essentials Antenatal.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Książka porusza kwestie zapewnienia bezpiecznej i efektywnej opieki przedporodowej. Czytelnik znajdzie tutaj informacje m.in. na temat modeli opieki przedporodowej, rejestracji kobiet w ciąży, monitorowania zdrowia kobiety w czasie ciąży, a także przedporodowych badań przesiewowych dotyczących nieprawidłowości płodu, czy monitorowania dobrostanu płodu podczas rutynowej opieki przedporodowej. Pozycja ta stanowi doskonałe źródło informacji niezbędnych do zapewnienia właściwej opieki medycznej kobietom w okresie ciąży. Prezentowane w niej zagadnienia są zgodne z obowiązującymi standardami zaawansowanej praktyki położniczej oraz kształcenia ustawicznego w Polsce
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.11114.XVIII.1.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12090.XVIII.1.9 [Czytelnia B], 12089.XVIII.1.9 [Czytelnia B] (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej