Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(161)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(160)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje naukowe
(3)
E-booki
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Dostępność
dostępne
(141)
tylko na miejscu
(128)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(80)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(63)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(129)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(2)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(2)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(5)
Turowski Krzysztof (medycyna)
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Dybińska Ewa (1951- )
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(3)
Jarosz Mirosław
(3)
Kunachowicz Hanna
(3)
Olchowik Grażyna
(3)
Baston Helen (1962- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Daniluk Jadwiga
(2)
Duda Henryk (1961- )
(2)
Hall Jennifer
(2)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Jethon Zbigniew (1929- )
(2)
Kaleta Maria
(2)
Korzeniewski Krzysztof (1967- )
(2)
Korzeniowska Elżbieta
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Magiera Leszek
(2)
Markocka-Mączka Krystyna (1948- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nadolna Irena
(2)
Nowak-Starz Grażyna
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Przygoda Beata
(2)
Puchalski Krzysztof
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Sawicka Krystyna Barbara
(2)
Tatarczuk Józef (1941- )
(2)
Tokarska-Rodak Małgorzata
(2)
Walaszek Robert
(2)
Zając Adam
(2)
Augustyniuk Katarzyna
(1)
Basaj Agnieszka
(1)
Baum Karin
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bałanda Agnieszka
(1)
Berezowska Elwira
(1)
Bergier Barbara (1953- )
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Bernat Krystyna
(1)
Białek Aleksandra
(1)
Bidzan Leszek
(1)
Bielawska-Batorowicz Eleonora (1956- )
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Bishop George D
(1)
Bober-Gheek Bogumiła
(1)
Branecka-Woźniak Dorota
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Cendrowski Zbigniew
(1)
Chilton Howard
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciok Janusz
(1)
Ciuruś Maria Jolanta
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dach M. Margarete
(1)
Daly Deirdre
(1)
Delavier Frédéric
(1)
Dmoch-Gajzlerska Ewa (1954- )
(1)
Dobrzański Zbigniew
(1)
Doleżych Bogdan
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Dróżdż-Gessner Zofia
(1)
Dziechciaż Małgorzata
(1)
Dzióbek Iwona
(1)
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Edwins Jenny
(1)
Erdmann Lech
(1)
Fedyn Beata
(1)
Felińczak Anna
(1)
Fenczyn Jan
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fink Erika
(1)
Fryc Dorota
(1)
Fuglewicz Aleksander
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Galus Krzysztof (1937- )
(1)
Gaworecki Władysław Włodzimierz
(1)
Gaś Zbigniew Bronisław (1952- )
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Golińska Lucyna
(1)
Goniewicz Maciej
(1)
Gołąbek Wiesław
(1)
Grimm Peter
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzybowski Andrzej (1937- )
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Górski Krzysztof (zootechnika)
(1)
Herman Judith Lewis (1942- )
(1)
Holmes Debbie (1961- )
(1)
Huk-Wieliczuk Elżbieta
(1)
Imielski Wojciech Jerzy (1979- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(69)
2000 - 2009
(70)
1990 - 1999
(15)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(159)
Stany Zjednoczone
(2)
nieznany (us)
(1)
Język
polski
(152)
angielski
(10)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Lekarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Nauczyciele
(1)
Opiekunki i opiekunowie osób starszych
(1)
Pedagodzy
(1)
Rodzice
(1)
Temat
HIGIENA
(53)
ODŻYWIANIE
(40)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(20)
ZDROWIE PUBLICZNE
(18)
ŻYWNOŚĆ
(17)
PROMOCJA ZDROWIA
(16)
SŁUŻBA ZDROWIA
(13)
DZIECKO
(9)
KULTURA FIZYCZNA
(9)
Higiena
(7)
LUDZIE STARZY
(6)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(6)
CHORZY
(5)
CIĄŻA
(5)
DIETETYKA
(5)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(5)
HIGIENA PSYCHICZNA
(5)
MŁODZIEŻ
(5)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(5)
RODZINA
(5)
STYL ŻYCIA
(5)
TURYSTYKA
(5)
CHOROBY DZIECIĘCE
(4)
Dietetyka
(4)
HIGIENA SZKOLNA
(4)
KOBIETA CIĘŻARNA
(4)
KOSMETYKA
(4)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(4)
NOWORODEK
(4)
OTYŁOŚĆ
(4)
POŁOŻNICTWO
(4)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(4)
ALKOHOLIZM
(3)
EPIDEMIOLOGIA
(3)
LECZENIE
(3)
Odżywianie
(3)
PIELĘGNIARSTWO DZIECIĘCE
(3)
PODRÓŻNICTWO
(3)
SKÓRA (anat.)
(3)
SPORT
(3)
SPORTOWCY
(3)
UCZNIOWIE
(3)
ZACHOWANIA ZDROWOTNE
(3)
ŚWIADOMOŚĆ SPOŁECZNA
(3)
CHOROBY
(2)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(2)
FIZYKOTERAPIA
(2)
GERIATRIA
(2)
Higiena szkolna
(2)
KOBIETA
(2)
MASAŻ SPORTOWY
(2)
MEDYCYNA SPOŁECZNA
(2)
MŁODZIEŻ WIEJSKA
(2)
NAŁÓG
(2)
NOWOTWORY
(2)
ODPOCZYNEK
(2)
PIELĘGNIARSTWO SPOŁECZNE
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(2)
STRES
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
TRENING SPORTOWY
(2)
URAZY
(2)
WYCHOWANIE w RODZINIE
(2)
ZESPÓŁ POALKOHOLOWEGO USZKODZENIA PŁODU
(2)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(2)
ADAPTACJA SPOŁECZNA
(1)
AGROTURYSTYKA
(1)
ASEPTYKA i ANTYSEPTYKA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BHP
(1)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
BIOMETRIA
(1)
BUDŻETY RODZINNE
(1)
Bilans życia
(1)
Biologia
(1)
CHLEW
(1)
CHOROBY CYWILIZACYJNE
(1)
CHOROBY DZIEDZICZNE
(1)
CHOROBY PSYCHICZNE
(1)
CHOROBY TROPIKALNE
(1)
CHOROBY ZAKAŹNE
(1)
CHORZY w RODZINIE
(1)
Ciąża
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DERMATOLOGIA
(1)
DEZYNFEKCJA
(1)
DOBROSTAN ZWIERZĄT
(1)
DZIECKO WIEJSKIE
(1)
Dobrostan zwierząt
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
EKOLOGIA
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
GASTRONOMIA
(1)
GIMNASTYKA
(1)
GIMNASTYKA KOBIECA
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
GRY I ZABAWY RUCHOWE
(1)
Temat: czas
2001-0
(13)
1989-
(2)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(18)
PODRĘCZNIKI
(16)
Podręcznik
(9)
PORADNIKI
(6)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(6)
Monografia
(2)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(2)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(10)
Edukacja i pedagogika
(2)
Biologia
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Psychologia
(1)
Religia i duchowość
(1)
Słowo kluczowe
zdrowie
(21)
choroba
(18)
higiena
(18)
żywienie
(18)
promocja zdrowia
(14)
dieta
(13)
dobrostan
(11)
edukacja zdrowotna
(11)
styl życia
(11)
żywność
(10)
aktywność fizyczna
(9)
jakość życia
(9)
otyłość
(9)
składniki odżywcze
(9)
zdrowie publiczne
(9)
dzieci
(8)
dietetyka
(7)
odżywianie
(7)
sprawność fizyczna
(7)
turystyka
(7)
cukrzyca
(6)
karmienie piersią
(6)
kobieta ciężarna
(6)
noworodek
(6)
profilaktyka
(6)
sport
(6)
zachowania zdrowotne
(6)
alkoholizm
(5)
nadciśnienie tętnicze
(5)
nawyki żywieniowe
(5)
normy żywienia
(5)
poród
(5)
uzależnienie
(5)
zagrożenia zdrowia
(5)
antykoncepcja
(4)
ciąża
(4)
młodzież
(4)
odżywianie się
(4)
padaczka
(4)
rozwój fizyczny
(4)
starzenie się
(4)
służba zdrowia
(4)
udar mózgu
(4)
wartość odżywcza
(4)
witaminy
(4)
zaburzenia odżywiania
(4)
zdrowe żywienie
(4)
żywność modyfikowana genetycznie
(4)
AIDS
(3)
HIV
(3)
alergia
(3)
alkohol
(3)
alkoholowy zespół płodowy (FAS)
(3)
anoreksja
(3)
astma
(3)
badania przesiewowe
(3)
bulimia
(3)
choroby cywilizacyjne
(3)
choroby układu krążenia
(3)
choroby zakaźne
(3)
czynniki środowiskowe
(3)
gruźlica
(3)
kultura fizyczna
(3)
laseroterapia
(3)
leczenie stomatologiczne
(3)
magnetoterapia
(3)
narkomania
(3)
niemowlę
(3)
niepełnosprawność
(3)
opieka pielęgniarska
(3)
przemiana materii
(3)
pływanie
(3)
rekreacja
(3)
rodzina
(3)
rozwój psychiczny
(3)
stres
(3)
szczepienia ochronne
(3)
tłuszcze
(3)
ultradźwięki
(3)
wegetarianizm
(3)
zaburzenia osobowości
(3)
zaburzenia psychiczne
(3)
zachowania prozdrowotne
(3)
zakażenia szpitalne
(3)
zapalenie płuc
(3)
aktywność
(2)
aktywność ruchowa
(2)
bezpieczeństwo
(2)
bezpieczeństwo żywnościowe
(2)
bhp
(2)
białaczka
(2)
białka pokarmowe
(2)
borowina
(2)
celiakia
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby pasożytnicze
(2)
choroby układu moczowego
(2)
choroby układu pokarmowego
(2)
chłoniak
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
162 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 151-152. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwia szybką ocenę, który produkt czy potrawa są nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotyczące wartości energetycznej, uwzględniając współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego oraz dodano rozdział zawierający skład naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód leczniczych występujących na polskim rynku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12657 [Magazyn 1], P.12656 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12654.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.12655.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13465.XVIII.10 [Czytelnia B], P.12653.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta wegetariańska, prosta i zdrowa / Tomasz Nocuń. - Lublin : VEGAN, 2004. - 295 s. : ryc. ; 21 cm.
Tomasz Nocuń, lekarz medycyny i długoletni wegetarianin, porusza w tej książce wszystkie najbardziej kluczowe aspekty diety wegetariańskiej. Mamy możliwość przekonania się o zaletach wegetarianizmu, wpływie diety roślinnej na dzieci, a nawet relacji między wegetarianizmem a seksem. Ten wyczerpujący poradnik nie tylko szczegółowo omawia kwestie dotyczące wegetarianizmu, ale skupia się także na zdrowym żywieniu w ogóle. Autor stara się znaleźć odpowiedź na pytanie, czy człowiek z natury jest mięsożerny, czy spożywanie pokarmów zwierzęcych to uzależnienie oraz dlaczego powinniśmy jeść żywność ekologiczną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2401 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Monografia przedstawia rolę form aktywności turystycznej w promocji zdrowia oraz wzajemne zależności pomiędzy turystyką oraz różnymi formami rekreacji i środowiskiem przyrodniczym. Publikacje podzielono na dwie części. W pierwszej opisano wpływ turystyki i rekreacji na środowisko przyrodnicze oraz dostępność turystyki na obszarach chronionych w Polsce. Część druga dotyczy zdrowotnych aspektów uprawiania turystyki i rekreacji, porusza zagadnienie turystyki medycznej oraz żywienia w turystyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15937.XX.1.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dziesiąte, rozszerzone, uaktualnione wydanie kultowego poradnika dla rodziców. Dziecko Benjamina Spocka, opracowane na nowo przez doktora Roberta Needlmana, to od lat wierny pomocnik i towarzysz rodziców i opiekunów, którzy poważnie i otwarcie podchodzą do najważniejszego w życiu zadania, jakim jest wychowanie dziecka. Książka niesie głęboko humanistyczne przesłanie: ważne jest otwarte i tolerancyjne, choć jednocześnie wyważone, konsekwentne i spójne podejście do dziecka, bo tylko takie pozwoli wychować człowieka szczęśliwego i spełnionego, który akceptuje siebie i innych, potrafi radzić sobie z wyzwaniami, jakie stawia przed nim życie, ma poczucie własnej wartości i kieruje się jasnymi zasadami. A przecież wszyscy chcemy, żeby nasze dzieci były szczęśliwe i spełnione. Skarbnica bezcennych porad opartych na najnowszej wiedzy medycznej i psychologicznej w zakresie rozwoju dziecka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5102 [Magazyn 1], 6215.XVIII.1.5 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10315 [Magazyn 1], P.10316 [Magazyn 1], P.10314 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 11837.XVIII.12.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11836.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12057 [Magazyn 1] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.566 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Do kieszeni fartucha)
Tyt. oryg.: Kosmetik für die Kitteltasche
W poradniku zamieszczono zalecenia dotyczące kosmetyki pielęgnacyjnej i ozdobnej dla skóry o specjalnych potrzebach. Opisano krótko i rzeczowo ponad 2300 substancji czynnych i pomocniczych umożliwiają szybkie porównanie produktów. Zadbana skóra to piękno i zdrowie! Dzięki poradom zamieszczonym w książce Kosmetykatwoja skóra odzyska równowagę, zdrowy wygląd, a wcześniejsze dolegliwości nie powrócą
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.6962.XVIII.7 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7758.XVIII.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Dane zawarte w tabelach umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie. W obecnym wydaniu – zgodnie z nowymi przepisami – poza współczynnikami przeliczeniowymi białka, tłuszczu i węglowodanów przy obliczaniu wartości energetycznej produktów i potraw uwzględniono współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9859 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9858.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.9857.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11426.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.782.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 77.
Bezpieczeństwo żywności jest z pewnością tym aspektem jej jakości, który jest najważniejszy dla konsumentów. Żywność niespełniająca warunków bezpieczeństwa może być źródłem wielu problemów zdrowotnych. Według WHO środki spożywcze, zawierające chorobotwórcze bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne, mogą powodować około 200 różnych chorób, od biegunek do nowotworów, a same biegunki - jak się szacuje - są w ostatnich latach powodem śmierci około 2 milionów osób rocznie. W szeroko rozumianym sektorze żywnościowym podejmowano różne środki w celu ograniczenia niekorzystnych skutków zagrożeń zdrowotnych. Przez wiele lat głównym sposobem osiągania tego ograniczenia była kontrola wyrobu przekazywanego kolejnym ogniwom łańcucha żywnościowego, a przede wszystkim konsumentowi. To podejście okazało się jednak niewystarczające, mało efektywne i zrodziło potrzebę takiego sposobu produkcji i jego nadzorowania, aby nie dopuszczać do powstawania żywności niebezpiecznej, co oznaczało opracowanie systemu zapewniającego wytwarzanie żywności bezpiecznej. Pojawiły się więc systemowe podejścia znane obecnie powszechnie pod akronimami GMP, GHP, HACCP, ISO 22000 i inne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16475.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16474.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 103-104.
Niniejsze kompendium ma stanowić pomoc dydaktyczną dla studentów turystyki specjalizujących się w zakresie rekreacji, hotelarstwa, gastronomii i organizacji biur podróży; może być również poradnikiem dla pilotów wycieczek oraz osób wybierających się w podróż turystyczną."
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14371.XX.1.6 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15277.XX.1.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera opracowanie na temat udziału Instytutu Matki i Dziecka w realizacji Narodowego Programu Zdrowia i Opieki Społecznej. Publikacja jest rzetelną informacją o działalności tego Instytutu i pobudzi do własnych przemyśleń i propozycji, które mogą przyczynić się do poprawy jakości opieki nad prokreacją i rozwojem młodego pokolenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 1044.XVIII.1.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zbiór materiałów pokonferencyjnych, Gdańsk 18-19. 09. 2008.
Bibliogr. przy ref.
Publikacja jest zbiorem wystąpień z Międzynarodowej Konferencji Naukowej , która odbyła się w Wyższej Szkole Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku w dn. 18-19.09.2008 roku na temat: Turystyka i sport dla wszystkich w promocji zdrowego stylu życia Wypowiedzi wszystkich autorów mają na celu przybliżyć rolę współczesnej turystyki i sportu w kształtowaniu zdrowego stylu Sycia społeczeństwa XXI w.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8892.XX.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
"W życiu człowieka ważną rolę odgrywa aktywność fizyczna, a w konsekwencji wynik sportowy, na który wpływ ma środowisko bytowania i wybrane czynniki społeczne. Ta tematyka jest treścią pierwszej grupy artykułów niniejszej publikacji. W drugiej grupie prac autorzy poruszają problemy zachowań prozdrowotnych i antyzdrowotnych wśród pracowników ochrony zdrowia, wpływu edukacji zdrowotnej na dobrostan jednostki oraz stan odżywiania chorych z zzaawansowanym rakiem przełyku. Trzecia grupa artykułów dotyczy zewnętrznych uwarunkowań zaburzeń osobowości na występowanie przestępczości, opisywane są determinanty biologiczne i ich wpływ na nieprzystosowanie społeczne jednostki oraz wpływ telewizji i gier komputerowych na kształtowanie się osobowości." (ze Wstępu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13179.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Streszcz. w jęz. ang.
Holistyczna koncepcja zdrowia uwzględnia wzajemną pozytywną relację między fizycznym, psychologicznym, uczuciowym i duchowym środowiskiem, które wpływają na jakość życia osoby. Wszystkie te czynniki są ze sobą powiązane w dynamicznej równowadze. Zaburzenia równowagi doprowadza do zaburzenia zdrowia, a tym samym jakości życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7304 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8259.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biomedyczne podstawy rozwoju i edukacji / Barbara Woynarowska, Anna Kowalewska, Zbigniew Izdebski ; współpraca Magdalena Woynarowska. - Wydanie drugie. - Warszawa : PWN, copyright 2021. - 395, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 29 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Nowe wydanie.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 363-378. Indeksy.
Biomedyczne podstawy rozwoju i wychowania to podręcznik stanowiący kompendium wiedzy na temat: Rozwoju biologicznego człowieka. Czytelnik znajdzie tu charakterystykę rozwoju fizycznego, motorycznego oraz psychicznego i psychoseksualnego człowieka. W tej części opisano także potrzeby biologiczne człowieka i sposoby ich zaspokajania, opisano przebieg rytmów biologicznych. Zdrowia i wybranych problemów zdrowotnych dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Autorzy przedstawili tu zagadnienia zdrowia oraz czynników je warunkujących, scharakteryzowali sytuację zdrowotną dzieci i młodzieży, opisali wybrane problemy zdrowotne na wczesnych etapach życia oraz możliwości podejmowania działań profilaktycznych. Stanu zdrowia oraz ochrony i promocji zdrowia nauczycieli. W tej części podano charakterystykę społeczno-demograficzną nauczycieli w Polsce oraz specyficzne wyzwania i zagrożenia dla zdrowia, które wiążą się z wykonywaniem tego zawodu. Szczegółowo opisano wybrane problemy zdrowia fizycznego i psychicznego oraz działania podejmowane dla ochrony i promocji zdrowia nauczycieli. Środowiska i organizacji pracy szkoły. Autorzy opisali w tej części środowisko społeczne szkoły, wybrane elementy środowiska fizycznego oraz organizację pracy i życia szkoły w tych aspektach, które mają związek ze zdrowiem. Profilaktyki oraz promocji zdrowia w szkole i przedszkolu. Ostatnią część podręcznika poświęcono możliwościom przeciwdziałania problemom zdrowotnym i zachowaniom ryzykownym dzieci i młodzieży oraz działaniom w zakresie promocji zdrowia, w tym tworzeniu przedszkola i szkoły promującej zdrowie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22537.III.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22536.III.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
"Monografia przedstwia kompendium wiedzy w problematyce zdrowia fizycznego i psychicznego człowieka. [...] Autorzy opracowań w poszczególnych rozdziałach tematycznych dokonali refleksyjnej analizy w aspektach zachowań prozdrowotnych w wielu ważnych płaszczyznach życia publicznego. Z analizy ciekawych dociekań badawczych możemy zauważyć, że zdrowie to nie tylko brak choroby, ale stan pełnego fizycznego, psychicznego i społecznego dobrego samopoczucia." (ze Wstępu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13175.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Publikacja stanowi wyraz zainteresowań naukowych autorów, które odpowiadają na potrzebę poznania i wyjaśnienia funkcjonowania człowieka w sferze rodzinnej i zawodowej w zmieniających się warunkach społeczno-gospodarczych. Prezentowane w niniejszej monografii opracowania koncentrują się wokół kilku wiodących tematów, z których podstawowe to praca, rodzina i wzajemne relacje między tymi dwiema podstawowymi rolami, tj. rolą pracownika i członka rodziny. Monografia pozwala spojrzeć na dominujące role w życiu człowieka z różnych perspektyw i dostarcza istotnych informacji o niektórych przyczynach, mechanizmach i konsekwencjach funkcjonowania człowieka w środowisku rodzinnym i zawodowym oraz jak osobiste zasoby i społeczne wsparcie mogą zapobiec lub skutecznie pomóc w zapobieżeniu lub złagodzeniu doświadcznych na tym polu konfliktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12463.VI.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12062 [Magazyn 1] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej