Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(80)
IBUK Libra
(5)
Forma i typ
Książki
(78)
Publikacje dydaktyczne
(15)
Publikacje naukowe
(8)
E-booki
(7)
Publikacje fachowe
(5)
Publikacje informacyjne
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(103)
tylko na miejscu
(61)
wypożyczone
(4)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(45)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(52)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(61)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(5)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(5)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Gawęcki Jan (1944- )
(6)
Staroszczyk Hanna
(6)
Iwanow Krystyna
(5)
Kunachowicz Hanna
(5)
Nadolna Irena
(5)
Przygoda Beata
(5)
Czarniecka-Skubina Ewa
(3)
Korczak Józef (1951- )
(3)
Przysławski Juliusz
(3)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Grajeta Halina
(2)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Mitek Marta
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Moszak Małgorzata
(2)
Rosiak Elżbieta
(2)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(2)
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(1)
Ball Stefan
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Baum Karin
(1)
Bertrandt Jerzy
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Bhargava Alok
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Bryła Paweł (ekonomia)
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Cais-Sokolińska Dorota
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnecki Zbigniew
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Domański Tomasz (1953- )
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Dwiecki Krzysztof
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gajda Robert
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Gil Marian
(1)
Grimm Peter
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Gumienna Małgorzata
(1)
Górecka Danuta
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Głodek Elżbieta
(1)
Harasim Elżbieta
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Hęś Marzena
(1)
Janicki Andrzej
(1)
Jasiulewicz Anna
(1)
Jasińska-Stępniak Aldona
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kaczmarek Mirosława
(1)
Kawka Alicja
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Kler Paweł
(1)
Kmiołek-Gizara Anna
(1)
Kobus-Cisowska Joanna
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Kompanowska Mieczysława
(1)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(1)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Kołodziejczyk Anna
(1)
Krysztofiak Krystyna
(1)
Kwiatkowski Cezary (1967- )
(1)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Leszczyński Krzysztof
(1)
Leszczyński Krzysztof (technologia żywności)
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Ludwicki Marek
(1)
Ludwicki Michał
(1)
Matuszewska Irena
(1)
Mazur Marcel
(1)
Michota-Katulska Ewa
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Niemirowicz-Szczytt Katarzyna (1949- )
(1)
Nierzwicki Witold
(1)
Nogala-Kałucka Małgorzata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(43)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(30)
Kraj wydania
Polska
(83)
Wielka Brytania
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(83)
angielski
(2)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(13)
Technolodzy żywności
(3)
Lekarze
(2)
Technikum
(2)
Dietetycy
(1)
Licea
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci
(1)
Szkoły branżowe I stopnia
(1)
Szkoły średnie
(1)
Temat
Żywność
(36)
ŻYWNOŚĆ
(30)
ODŻYWIANIE
(15)
Bezpieczeństwo żywności
(6)
Chemia
(6)
Odżywianie
(6)
Technologia żywności
(6)
Towaroznawstwo
(6)
Jakość żywności
(5)
Zdrowe żywienie
(5)
GASTRONOMIA
(4)
Wartość odżywcza
(4)
Biochemia
(3)
HANDEL ZAGRANICZNY
(3)
KUCHARSTWO
(3)
ZIEMIOPŁODY
(3)
Żywność prozdrowotna
(3)
Bromatologia
(2)
Chemia analityczna
(2)
DIETETYKA
(2)
Gastronomia
(2)
Konserwacja żywności
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
SPORTOWCY
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Substancje dodatkowe do żywności
(2)
Surowce roślinne
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
ZNAKI TOWAROWE
(2)
Zanieczyszczenia żywności
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Żywienie chorych
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
Automatyzacja
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BIOCHEMIA
(1)
BUDŻETY RODZINNE
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Białka
(1)
Białko spożywcze
(1)
CEFTA
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Dietetyka
(1)
Drobnoustroje
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Epidemie
(1)
FIRMA (nazwa)
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
Handel
(1)
Jakość produktu
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Kucharstwo
(1)
Leczenie dietą
(1)
Logistyka wojskowa
(1)
Margaryna
(1)
Marketing
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Mikrobiologia
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Oleje roślinne
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
Organoleptyka
(1)
Owoce
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Prawo wspólnotowe europejskie
(1)
Prawo żywnościowe
(1)
Produkcja żywności
(1)
Produkt regionalny
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Przepisy o żywności
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
ROLNICTWO
(1)
Rośliny
(1)
Rośliny jadalne
(1)
SPORT
(1)
SPOŻYCIE
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Sprzedawcy i sprzedawczynie
(1)
Sterowanie
(1)
Suplementy diety
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
TOKSYKOLOGIA ŻYWNOŚCI
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Technologia
(1)
Toksykologia
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Turystyka
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Warzywa
(1)
Wino
(1)
Wojsko
(1)
Temat: czas
2001-
(5)
1989-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Francja
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Gatunek
Podręcznik
(23)
Podręczniki akademickie
(7)
Opracowanie
(4)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(4)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(4)
PORADNIKI
(3)
Tablice i wzory
(3)
Monografia
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
Materiały pomocnicze
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Raport z badań
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(31)
Rolnictwo i leśnictwo
(17)
Chemia
(14)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Biologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(2)
Inżynieria i technika
(2)
Kulinaria
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Transport i logistyka
(1)
Słowo kluczowe
żywność
(37)
żywienie
(15)
składniki odżywcze
(9)
witaminy
(8)
białka
(7)
wartość odżywcza
(7)
chemia
(6)
bezpieczeństwo żywności
(5)
dieta
(5)
składniki mineralne
(5)
bezpieczeństwo żywnościowe
(4)
marketing
(4)
suplement diety
(4)
tłuszcze
(4)
woda
(4)
zdrowie
(4)
alergeny
(3)
barwniki roślinne
(3)
gastronomia
(3)
jakość żywności
(3)
leki
(3)
lipidy
(3)
owoce
(3)
pieczywo
(3)
rodniki
(3)
ryby
(3)
sacharydy
(3)
technologia żywności
(3)
toksyny
(3)
warzywa
(3)
węglowodany
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
alkohol
(2)
bromatologia
(2)
dietetyka
(2)
eksport
(2)
herbata
(2)
higiena żywności
(2)
kasze
(2)
kawa
(2)
konsument
(2)
makarony
(2)
mięso
(2)
mleko
(2)
mąki
(2)
nutrition
(2)
odżywianie się
(2)
oleje jadalne
(2)
produkcja żywnościowa
(2)
produkty spożywcze
(2)
przemysł spożywczy
(2)
przyprawy
(2)
racjonalne żywienie
(2)
rolnictwo ekologiczne
(2)
towaroznawstwo
(2)
turystyka
(2)
wegetarianizm
(2)
Białoruś
(1)
CEFTA
(1)
Francja
(1)
GMO
(1)
Polska
(1)
Yin-Yang
(1)
aktywność fizyczna
(1)
analiza laboratoryjna
(1)
analiza sensoryczna
(1)
athlete
(1)
automatyzacja
(1)
badania
(1)
białka pokarmowe
(1)
biochemia
(1)
chromatografia
(1)
cukier
(1)
cukry
(1)
człowiek
(1)
diet
(1)
disease
(1)
dzieci
(1)
długowieczność
(1)
economic aspects
(1)
edukacja żywieniowa
(1)
elektroforeza
(1)
energia
(1)
epidemiologia
(1)
exercise
(1)
fermentowane napoje winiarskie
(1)
fizjologia żywienia
(1)
food
(1)
food supply
(1)
genetyka
(1)
globalizacja
(1)
grzyby
(1)
grzyby uprawne
(1)
handel detaliczny
(1)
handel zagraniczny
(1)
health
(1)
kobieta ciężarna
(1)
kobieta karmiąca
(1)
koncentraty spożywcze
(1)
konserwanty
(1)
85 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Biblioteka Logistyka Wojskowego)
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy pracach.
Niniejsza publikacja ma swojego adresata, ponieważ może służyć oczekiwaniom środowisk naukowych, naukowo - dydaktycznych nie tylko wojskowych wyższych uczelni oraz instytucji, w których gestii spoczywa bezpieczeństwo żywnościowe. Książka może być także użyteczna nie tylko dla studentów, ale i podmiotów gospodarczych. Fragment recenzji prof. dr. hab. Lecha Kościeleckiego
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 21929.X.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21036.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Odzwierciedleniem aktualnych trendów – z perspektywy teoretycznej, metodycznej i praktycznej – są podejmowane zagadnienia badawcze zaprezentowane w kolejnych rozdziałach. Należą do nich: tematyka związana z analizą aktywności antyoksydacyjnej surowców, fortyfikacja żywności, modulowanie składu białka czy finalnie – projektowanie nowych produktów spożywczych. Omawiane są w nich również aspekty dotyczące modyfikacji bakterii probiotycznych zwiększającej ich adhezję do nabłonka jelitowego, jakości i bezpieczeństwa produktów regionalnych, jak również tzw. produktów typu borderline, powszechnie występujących w obrocie farmaceutycznym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Studia i Monografie / Instytut Ekonomiki Rornictwa i Gospodarki Żywnościowej ISSN 0239-7102)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.446 [Magazyn 2] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Kraj pochodzenia produktu należy obok jakości i ceny do najważniejszych kryteriów wyboru przy podejmowaniu przez konsumenta decyzji zakupowych artykułów spożywczych, a w kontekście negatywnych skutków pandemii COVID-19 kupowanie żywności made in Poland zyskuje na znaczeniu, stając się praktycznym działaniem na rzecz wspierania rodzimych producentów. W monografii usystematyzowano stan wiedzy na temat zjawiska patriotyzmu konsumenckiego oraz zidentyfikowano postawy i czynniki determinujące nabywanie przez konsumentów polskich produktów żywnościowych. Ponadto na podstawie wyników badań empirycznych dokonano typologii konsumentów z trzech generacji wiekowych – X, Y i Z – w kontekście postaw wobec tych produktów, a zwłaszcza triady ich cech, tj. pochodzenia, ceny i jakości. W konsekwencji stwierdzono występowanie znaczących różnic międzypokoleniowych i odmienne, nie zawsze pozytywne podejście do zakupu polskiej żywności.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości. Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka. Książka Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu przeznaczona jest dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej