Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(64)
IBUK Libra
(8)
Forma i typ
Książki
(62)
Publikacje fachowe
(16)
E-booki
(10)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Publikacje naukowe
(6)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje informacyjne
(3)
Dostępność
dostępne
(78)
tylko na miejscu
(54)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(31)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(43)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(55)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(5)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(5)
Autor
Jarosz Mirosław (1957- )
(6)
Przygoda Beata
(5)
Charzewska Jadwiga
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Iwanow Krystyna
(3)
Jamroz Dorota
(3)
Kunachowicz Hanna
(3)
Nadolna Irena
(3)
Rychlik Ewa
(3)
Szostak-Węgierek Dorota
(3)
Wolnicka Katarzyna
(3)
Albrecht Piotr
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Boniecka Iwona
(2)
Brzóska Franciszek (1947- )
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(2)
Frączek Barbara
(2)
Fürstenberg Ewa
(2)
Gacek Maria
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Kolarzyk Emilia
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Kłęk Stanisław
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Mamcarz Artur
(2)
Marlicz Wojciech
(2)
Matysiak-Luśnia Katarzyna
(2)
Mazur-Kurach Paulina
(2)
Mikulski Tomasz
(2)
Moszak Małgorzata
(2)
Nowacka Estera
(2)
Orysiak Joanna
(2)
Pachocka Lucyna
(2)
Palma Joanna
(2)
Parol Damian
(2)
Pięta Aleksandra
(2)
Podgórski Tomasz
(2)
Podkowska Jagoda
(2)
Pokrywka Andrzej
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Pysz Mirosław
(2)
Respondek Wioleta
(2)
Sajór Iwona
(2)
Sawczuk Marek
(2)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata
(2)
Siderek Marek
(2)
Sińska Beata
(2)
Somow Urszula
(2)
Stachowska Ewa
(2)
Staszewska-Kwak Anna
(2)
Strzetelski Juliusz
(2)
Szajewska Hanna
(2)
Szczepanek Kinga
(2)
Szczygieł Bruno (1928- )
(2)
Słowińska-Lisowska Małgorzata
(2)
Tomaszewski Piotr
(2)
Tyrała Florentyna
(2)
Ukleja Anna
(2)
Wełnicki Marcin
(2)
Woś Halina
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Zagrodna Aleksandra
(2)
Zembroń-Łacny Agnieszka
(2)
Zep Wojciech
(2)
Ziemba Andrzej
(2)
Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- )
(2)
Łoniewski Igor
(2)
Śliż Daniel
(2)
Allen Mark (1958- )
(1)
Andrysiak Anna
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Bogusz-Kaliś Wioletta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(19)
2010 - 2019
(34)
2000 - 2009
(17)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(33)
Kraj wydania
Polska
(70)
Missouri (USA)
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(70)
angielski
(2)
Odbiorca
Lekarze
(10)
Dietetycy
(8)
Szkoły wyższe
(4)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Sportowcy
(2)
Chorzy
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Studenci
(1)
Zawody medyczne
(1)
Temat
Żywienie chorych
(12)
Żywienie
(11)
ODŻYWIANIE
(10)
DZIECKO
(9)
Dietetyka
(7)
Leczenie żywieniowe
(7)
Zdrowe żywienie
(7)
Żywność
(7)
Leczenie dietą
(6)
Odżywianie
(5)
Wartość odżywcza
(5)
Żywienie pozajelitowe
(5)
Suplementy diety
(4)
Wysiłek fizyczny
(4)
Żywienie sportowców
(4)
Choroby przewlekłe
(3)
Niedożywienie
(3)
POTRAWY dla DZIECI
(3)
SPORTOWCY
(3)
Żywienie dojelitowe
(3)
Dzieci
(2)
Fizjologia człowieka
(2)
Nowotwór
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
Pasza
(2)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(2)
Prawo medyczne
(2)
Sportowcy
(2)
TURYSTYKA
(2)
Trening sportowy
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
ŻYWIENIE ZBIOROWE
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
CHORZY
(1)
CHORZY z ENTEROSTOMIĄ
(1)
CIĄŻA
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Dieta
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Drób
(1)
Dziecko
(1)
Dziecko chore
(1)
Enterostomia
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
Gazy jelitowe
(1)
Interakcje leków
(1)
Jelita
(1)
KOBIETA CIĘŻARNA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Koń
(1)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
Ludzie starzy
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
MŁODZIEŻ
(1)
Nieswoiste zapalenia jelit
(1)
Noworodek
(1)
Oddziały intensywnej opieki medycznej (OIOM)
(1)
Otyłość
(1)
PASZA
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Profilaktyka onkologiczna
(1)
Przeżuwacze
(1)
RZESZÓW (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
SPORT
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Sport
(1)
Sporty
(1)
Sprawność fizyczna
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Trening wytrzymałościowy
(1)
Trzustka
(1)
UCZNIOWIE SZKÓŁ PODSTAWOWYCH
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Układ trawienny
(1)
Wydolność fizyczna
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(1)
ŻYWIENIE
(1)
Żywienie zwierząt
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
2001-0
(1)
Gatunek
Podręcznik
(11)
Poradnik
(6)
Wydawnictwa popularne
(5)
Opracowanie
(4)
Tablice i wzory
(4)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(4)
PODRĘCZNIKI
(3)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(3)
Praca zbiorowa
(3)
PORADNIKI
(2)
Standardy i procedury medyczne
(2)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(1)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradniki
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Wytyczne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(27)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Biologia
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(31)
dzieci
(10)
dieta
(8)
składniki odżywcze
(6)
żywienie pozajelitowe
(6)
żywność
(5)
chorzy
(4)
leczenie żywieniowe
(4)
ludzie starzy
(4)
otyłość
(4)
układ pokarmowy
(4)
dietetyka
(3)
kobieta ciężarna
(3)
przewód pokarmowy
(3)
wartość odżywcza
(3)
żywienie dojelitowe
(3)
aktywność fizyczna
(2)
baza gastronomiczna
(2)
dietetyka kliniczna
(2)
dietetyka sportowa
(2)
dom
(2)
epidemiologia
(2)
gastronomia
(2)
infrastruktura turystyczna
(2)
karmienie piersią
(2)
medycyna sportowa
(2)
niedożywienie
(2)
nutrition
(2)
onkologia
(2)
opieka długoterminowa
(2)
opieka paliatywna
(2)
sport
(2)
starzenie się
(2)
stomia
(2)
suplementacja
(2)
suplementy diety
(2)
zwierzęta gospodarskie
(2)
żywienie osób starszych
(2)
żywienie zwierząt
(2)
Polska
(1)
alergia pokarmowa
(1)
alkohol
(1)
anoreksja
(1)
athlete
(1)
bezpieczeństwo żywności
(1)
biochemia
(1)
bulimia
(1)
celiakia
(1)
choroba nowotworowa
(1)
cukry
(1)
cukrzyca
(1)
diet therapy
(1)
dieta niskofenyloalaninowa
(1)
dietoprofilaktyka
(1)
dietoterapia
(1)
dodatki paszowe
(1)
dziecko chore
(1)
edukacja zdrowotna
(1)
edukacja żywieniowa
(1)
exercise
(1)
fenyloketonuria
(1)
fizjologia żywienia
(1)
gazy jelitowe
(1)
genetyka
(1)
herbata
(1)
jadłospis
(1)
kalorie
(1)
kawa
(1)
kobieta karmiąca
(1)
koń
(1)
leki
(1)
metabolizm
(1)
mikrobiom
(1)
miód
(1)
mięso
(1)
mięśnie
(1)
mleko
(1)
młodzież
(1)
nadwaga
(1)
nawyki żywieniowe
(1)
niemowlę
(1)
nowotwór
(1)
obiekt noclegowy
(1)
odżywianie
(1)
opieka dietetyczna
(1)
osoby starsze
(1)
otyłość dziecięca
(1)
pacjenci
(1)
pasza
(1)
physiology
(1)
poradnik
(1)
powikłania
(1)
produkt turystyczny
(1)
profilaktyka przeciwnowotworowa
(1)
profilaktyka zdrowotna
(1)
przeżuwacze
(1)
ryby
(1)
równowaga ekologiczna
(1)
równowaga hormonalna
(1)
równowaga kwasowo-zasadowa
(1)
72 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - Wydanie I - 2 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2020. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17892 [Magazyn 1], P.17893 [Magazyn 1], P.17891 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19298.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19297.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2019 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Do udostępnienia na czytniku e-book.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.41.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Statystyczne)
Baza gastronomiczna stanowi istotny składnik infrastruktury turystycznej oraz produktów turystycznych. Zawarte w publikacji informacje statystyczne obejmują całą bazę żywieniową działającą w polsce oraz placówki gastronomiczne mieszczące sie w turystycznych obiektach noclegowych. Zasadnicza część analiz zawartych w tekście wykorzystuje wtórnie dane ze sprawozdawczości oraz wyniki badań systematycznie prowadzonych w ramach statystyki publicznej i gromadzonych w zbiorach GUS.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2357.XX.6 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka opisuje zasady żywienia w zakładach gastronomicznych, składniki pokarmowe oraz dietetykę turystyki i różnych dyscyplin sportowych. W książce można poznać nastepujące tematy: ogólna charakterystyka usług hotelarskich i turystycznych, techniki żywienia w zakładach hotelarskich, zasady organizacji żywienia w zakładach typu Snak-bar, pożywienie sportowców i turystów, składniki odżywcze pożywienia, formy sportu i turystyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.2737.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka dostępna w strefie B.
Bibliogr. s. 146-147.
"Cel autorów stanowi popularyzacja zasad leczenia dietą niskofenyloalaninową w oparciu o system wymienników fenyloalaninowych. Czytelnik jest zapoznawany krok po kroku z wymiennikami WPhe oraz przyporządkowanymi im kolorami, co ułatwia orientację w bezpieczeństwie spożycia róznych produktów, algorytmami budowania diety i sprawdzonymi przepisami kulinarnymi" [rec. Kamil K. Hozyasz]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18365.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18367.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20890.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20889.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 117-123.
Publikacja porusza problematykę z zakresu psychologii i pedagogiki zdrowia i ukazuje się w okresie zwiększonego zainteresowania społeczeństwa tą problematyką. Prezentowana w niej analiza zachowań żywieniowych młodzieży ujawnia potrzebę intensyfikacji działań związanych z edukacją żywieniową rozumianą jako forma skutecznej profilaktyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15273.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sports nutrition for endurance athletes / Monique Ryan. - 3rd ed. - Boulder, Colo. : VeloPress, 2012. - IX, 422 s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. Index.
Sports Nutrition for Endurance Athletes makes high-performance nutrition simple for running, cycling, triathlon, and swimming. Weighing in at 432 pages, this newly updated third edition is the most comprehensive resource on nutrition from the most experienced and highly qualified nutritionist in endurance sports. Ryan offers clear answers to the most fundamental questions in endurance sports nutrition - what should I eat, how much, and when - based on the latest research and experience from her 30-year career advising elite and age-group athletes and pro sports teams. She offers fine-tuning strategies for training and racing, optimal recovery, weight loss, and boosting strength-to-weight ratio. Citing rigorous and reputable studies, Ryan busts myths about ergogenic aids and supplements and offers a dose of reality to practices like fat loading and glycogen-depleted workouts. This complete guide addresses a wide variety of special nutrition considerations for younger and older athletes, diabetics, vegetarians, pregnant women, and those with celiac disease or gluten intolerance. Sports Nutrition for Endurance Athletes also offers six appendixes of reference material including glycemic index, a vitamin and mineral glossary, an up-to-date comparison of sports nutrition products, and sample menus.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14412.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy leczenia żywieniowego / Mikołaj Spodaryk. - Wydanie I. - Kraków : Krakowskie Wydawnictwo Scientifica, 2019. - 249 stron : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 247-249.
Książka jest pierwszą, od bardzo wielu lat, publikacją na temat żywienia klinicznego, która ukazuje się na polskim rynku. W dodatku jest jedną z, naprawdę niewielu publikacji na ten temat i to nawet biorąc pod uwagę publikacje zagraniczne. Autor: prof. Mikołaj Spodaryk (pediatra) jest stuprocentowym autorytetem w dziedzinie żywienia klinicznego, zarówno z naukowego (liczne publikacje naukowe), jak i zawodowego (wieloletnia praktyka kliniczna z najciężej chorymi dziećmi i dorosłymi) punktu widzenia. Profesor Mikołaj Spodaryk jest ponadto wybitnym Nauczycielem, wychował wiele pokoleń Żywieniowców, którzy stosowali zdobytą wiedzę dla ratowania zdrowia i życia ludzi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17895 [Magazyn 1], P.17894 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19300.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19299.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 140-141.
Odpowiednia dieta kobiety w ciąży to nie tylko gwarancja zdrowia dziecka, ale i dobrej formy mamy. Organizm kobiety czeka wysiłek związany z okresem intensywnego wzrostu płodu, porodem oraz karmieniem piersią. Dlatego należy wybierać urozmaicone posiłki, które dostarczą białka, węglowodanów złożonych, dobrej jakości tłuszczu, witamin i składników mineralnych w odpowiednich proporcjach. Wskazane jest jedzenie 5 posiłków dziennie, starać się nie podjadać i nie ulegać wszystkim zachciankom, a zwłaszcza tym niezdrowym. Poradnik ten pomoże przygotować się do ciąży i przeprowadzi czytelnika przez ten najpiękniejszy okres w życiu kobiety z zachowaniem dbałości o prawidłowy sposób odżywiania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4545.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4951.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6530.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z wielu badań, w tym przeprowadzonych przez nasz zespół, wynika, że problem w coraz większej skali dotyczy naszych dzieci. Dlatego grono wybitnych specjalistów z zakresu dietetyki, prewencji i leczenia otyłości napisało tę książkę. Nie jest ona skierowana do naukowców, badaczy tematu, ale do każdego z nas, żeby pomóc nam chronić nasze dzieci przed jedną z najcięższych plag XXI wieku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11125.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12104.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, 619 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18528.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18527.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18529.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18519.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21748.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21747.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1179.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1178.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (2 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1177.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 160-161.
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14426.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15344.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17249 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17304.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17303.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 17910.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17909.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.635.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.634.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.633.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.632.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozwój wiedzy z zakresu fizjologii żywienia i metod żywienia przeżuwaczy spowodował konieczność opracowania nowych zaleceń żywieniowych dla tych zwierząt. Obecne wydanie norm żywienia przeżuwaczy, w porównaniu do wydań z 2001 i 2009 roku, zostało znacznie poszerzone o szereg informacji z tej dziedziny wiedzy i obejmuje zalecenia żywieniowe dla wszystkich kategorii bydła ras mlecznych i mięsnych oraz owiec i kóz. W załączonych tabelach przedstawiono najnowsze dane, dotyczące wartości pokarmowej pasz zarówno francuskich, jak i krajowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18509.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18510.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C], 17604.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17603.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 121-122.
Książka, którą trzymają Państwo w rękach ma wprowadzić Was w świat domowego żywienia pozajelitowego (DŻP). Została napisana dla pacjentów i ich opiekunów przez osoby, które na co dzień zajmują się prowadzeniem leczenia tym sposobem lub same są pacjentami. Nie jest to kolejna książka o żywieniu pozajelitowym przygotowana przez specjalistów dla specjalistów, ale mamy nadzieję, źródło wiedzy oraz wsparcia dla chorych i ich opiekunów. Dowiecie się z niej, na czym polega ten skomplikowany sposób leczenia, jaka jest jego organizacja w Polsce i jak bezpiecznie stosować żywienie pozajelitowe (ŻP) w domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21077.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18638.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22225.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22224.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17571 [Magazyn 1], P.17584 [Magazyn 1], P.17582 [Magazyn 1], P.17583 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18725.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 18724.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej