Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(25)
Forma i typ
Książki
(25)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(40)
tylko na miejscu
(20)
wypożyczone
(3)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(18)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(16)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(20)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(5)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(5)
Autor
Bender David A
(3)
Botham Kathleen M
(3)
Kennelly Peter J
(3)
Rodwell Victor W. (1929- )
(3)
Smoleński Ryszard T
(3)
Weil P. Anthony
(3)
Berg Jeremy Mark
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Gburek Jakub
(2)
Grajeta Halina
(2)
Jarmołowski Artur
(2)
Pasternak Kazimierz
(2)
Piwowar Agnieszka
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Bednarek Ilona
(1)
Boyd Robert Neilson
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Clarke Neil D
(1)
Dabert Mirosława
(1)
Davidson Victor L
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hames B. D
(1)
Hooper Nigel M. (1961- )
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Kmita Hanna
(1)
Koolman Jan
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kwiatkowska-Korczak Janina (1926- )
(1)
Lange Ewa
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Mastalerz Przemysław (1925- )
(1)
Morrison Robert Thornton (1918- )
(1)
Pilch Wanda
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Röhm Klaus-Heinrich
(1)
Sittman Donald B
(1)
Stryer Lubert
(1)
Stryer Lubert (1938- )
(1)
Szwejkowska-Kulińska Zofia
(1)
Szweykowska-Kulińska Zofia
(1)
Tymoczko John L
(1)
Tymoczko John L. (1948- )
(1)
Wilczok Tadeusz
(1)
Wojtkowska Małgorzata
(1)
Węglarz Ludmiła
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(25)
Język
polski
(25)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(5)
Diabetolodzy
(1)
Dietetycy
(1)
Lekarze
(1)
Temat
Biochemia
(9)
Odżywianie
(5)
BIOCHEMIA
(4)
ODŻYWIANIE
(3)
CHEMIA ORGANICZNA
(2)
DIETETYKA
(2)
Dietetyka
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Analiza lekarska
(1)
Bromatologia
(1)
Chemia analityczna
(1)
Cukrzyca
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Fizjologia
(1)
Jakość żywności
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
PRZEMIANA MATERII
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Składniki odżywcze
(1)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręcznik
(20)
Podręczniki akademickie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(11)
Biologia
(5)
Chemia
(5)
Słowo kluczowe
węglowodany
(25)
białka
(18)
aminokwasy
(12)
biochemia
(12)
tłuszcze
(12)
witaminy
(11)
lipidy
(9)
składniki mineralne
(9)
enzymy
(8)
metabolizm
(8)
żywienie
(8)
białka pokarmowe
(5)
komórka
(5)
kwasy nukleinowe
(5)
peptydy
(5)
hormony
(4)
normy żywienia
(4)
dieta
(3)
anabolizm
(2)
badania laboratoryjne
(2)
biologia molekularna
(2)
chemia organiczna
(2)
dietetyka
(2)
dietoterapia
(2)
diety
(2)
energia
(2)
hemoglobina
(2)
katabolizm
(2)
krew
(2)
leczenie żywieniowe
(2)
leki
(2)
polimery
(2)
produkt spożywczy
(2)
przemiana materii
(2)
trawienie
(2)
układ pokarmowy
(2)
wchłanianie
(2)
związki heterocykliczne
(2)
żywność
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
DNA
(1)
aldehydy
(1)
alkany
(1)
alkeny
(1)
alkohole
(1)
aminy
(1)
analiza sensoryczna
(1)
badanie sposobu żywienia
(1)
biosynteza
(1)
bromatologia
(1)
budowa cząsteczki
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
cholesterol
(1)
choroba
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby układu krążenia
(1)
cukrzyca
(1)
cukrzyca ciężarnych
(1)
cykloalkany
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dietoprofilaktyka
(1)
dzieci
(1)
długowieczność
(1)
estry
(1)
etery
(1)
fenole
(1)
fluorowce
(1)
genetyka molekularna
(1)
halogenki arylowe
(1)
insulinooporność
(1)
izomeria
(1)
jadłospis
(1)
karboaniony
(1)
ketony
(1)
kobiety
(1)
kwasy karboksylowe
(1)
leczenie dietetyczne
(1)
midy
(1)
mikroelementy
(1)
nadwaga
(1)
niedożywienie
(1)
niemowlę
(1)
nitrozwiązki
(1)
nowa żywność
(1)
odżywianie
(1)
organizm człowieka
(1)
osteoporoza
(1)
otyłość
(1)
polimery syntetyczne
(1)
psychodietetyka
(1)
równowaga kwasowo-zasadowa
(1)
składniki odżywcze
(1)
składniki pokarmowe
(1)
sole mineralne
(1)
spektroskopia
(1)
starzenie się
(1)
suplement diety
(1)
synteza
(1)
tkanka
(1)
układ odpornościowy
(1)
25 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 zmiemione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych, normy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzę o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11491 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11490.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11739.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 - 2 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych, nowrmy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odzywienia. Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzę o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
Książka
W koszyku
(Seria Podręczników dla Studentów Studiów Pielęgniarskich)
Biochemia to ważny i wartościowy podręcznik akademicki, wypełniający lukę wydawniczą w tej dziedzinie. Jest to zwięzłe kompendium, opracowane w oparciu o minimalne wymagania programowe, w systematyczny sposób przedstawiające główne związki i ich przemiany oraz umożliwiające studentom poznanie podstawowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Książka dzieli się na część teoretyczną i część doświadczalną. Pierwsza obejmuje główne zagadnienia wymagane w programie studiów pielęgniarskich licencjackich i magisterskich prowadzonych na wydziałach pielęgniarskich akademii medycznych, natomiast w drugiej zamieszczono opisy wybranych doświadczeń, które mogą być wykonywane przez studentów w czasie zajęć praktycznych i w ten sposób ilustrować i przybliżać omawiany materiał.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.3506 [Magazyn 1], P.3505 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.3504.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4264.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biochemia : dla studentów medycznych studiów licencjackich / Kazimierz Pasternak. - Wydanie I - 2 dodruk. - Lublin : Wydawnictwo "Czelej", 2019. - 236 stron : ryciny ; 24 cm.
(Seria Podręczników dla Studentów Studiów Pielęgniarskich)
Biochemia to ważny i wartościowy podręcznik akademicki, wypełniający lukę wydawniczą w tej dziedzinie. Jest to zwięzłe kompendium, opracowane w oparciu o minimalne wymagania programowe, w systematyczny sposób przedstawiające główne związki i ich przemiany oraz umożliwiające studentom poznanie podstawowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Książka dzieli się na część teoretyczną i część doświadczalną. Pierwsza obejmuje główne zagadnienia wymagane w programie studiów pielęgniarskich licencjackich i magisterskich prowadzonych na wydziałach pielęgniarskich akademii medycznych, natomiast w drugiej zamieszczono opisy wybranych doświadczeń, które mogą być wykonywane przez studentów w czasie zajęć praktycznych i w ten sposób ilustrować i przybliżać omawiany materiał.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.916.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.915.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.914.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.913.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata. Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień:: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17198 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10213.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11769.XVIII.10 [Czytelnia B], P.10212.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia organiczna / Przemysław Mastalerz. - Wrocław : Wydawnictwo Chemiczne, 2000. - 682 s. : rys. ; 24 cm.
Indeks.
Nowoczesny podręcznik, mieszczący w umiarkowanej objętości (jeden tom, 682 strony) pełny wykład chemii organicznej na wysokim, akademickim poziomie, w zakresie odpowiadającym potrzebom studentów wydziałów chemicznych na uniwersytetach i politechnikach. Dobór i sposób prezentacji materiału sprawiły, że z książki mogą z powodzeniem korzystać także studenci innych uczelni i kierunków studiów, których programy zawierają chemię organiczną w zmniejszonym, uproszczonym zakresie (akademie medyczne, rolnicze, ekonomiczne, WSP).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4570 [Magazyn 1], P.4571 [Magazyn 1], P.4569 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 4968.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4967.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej