Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(186)
Forma i typ
Książki
(181)
Publikacje fachowe
(42)
Publikacje dydaktyczne
(29)
Publikacje naukowe
(15)
E-booki
(6)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(248)
tylko na miejscu
(154)
wypożyczone
(16)
nieokreślona
(4)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(96)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(131)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(157)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(19)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(19)
Autor
Jarosz Mirosław (1957- )
(16)
Gawęcki Jan (1944- )
(11)
Kawalec Wanda
(6)
Rychlik Ewa
(5)
Wolnicka Katarzyna
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(4)
Gajewska Danuta
(4)
Grenda Ryszard
(4)
Jamroz Dorota
(4)
Krawczyński Marian (1934- )
(4)
Lissauer Tom
(4)
Respondek Wioleta
(4)
Sajór Iwona
(4)
Borzych Beata
(3)
Buda Aleksandra
(3)
Burchacka Aleksandra
(3)
Charzewska Jadwiga
(3)
Ciborowski Artur
(3)
Cichocka Barbara
(3)
Cisowska-Adamiak Małgorzata
(3)
Cisowski Jan
(3)
Czerwonka Joanna
(3)
Fibak Jan (1924-2000)
(3)
Fürstenberg Ewa
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(3)
Kolarzyk Emilia
(3)
Koper Anna (nauki medyczne)
(3)
Kulus Marek (1960- )
(3)
Kłęk Stanisław
(3)
Milanowski Andrzej
(3)
Pachocka Lucyna
(3)
Pawlaczyk Bogusław
(3)
Przygoda Beata
(3)
Przysławski Juliusz
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Szostak-Węgierek Dorota
(3)
Woynarowska Barbara
(3)
Woynarowska Barbara (1940- )
(3)
Barańska Marta (psycholog)
(2)
Barker Helen M
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Boniecka Iwona
(2)
Brzóska Franciszek (1947- )
(2)
Carroll Will (1971- )
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Clayden Graham
(2)
Craft Alan‏ (1946- )
(2)
Czeczuk Anna
(2)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(2)
Czupryna Antoni
(2)
Dmitruk Agnieszka
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Frączek Barbara
(2)
Gacek Maria
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Grajeta Halina
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Górniak Krystyna (kultura fizyczna)
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Hołub Wojciech
(2)
Huk-Wieliczuk Elżbieta
(2)
Jackowska Teresa (medycyna)
(2)
Jankowski Piotr (kardiolog)
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Jawień Arkadiusz (1952- )
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Koper Krzysztof Jan
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kubicka Krystyna (1930- )
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Lichota Małgorzata
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Mamcarz Artur
(2)
Marlicz Wojciech
(2)
Matysiak-Luśnia Katarzyna
(2)
Mazur-Kurach Paulina
(2)
Małgorzewicz Sylwia
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(38)
2010 - 2019
(100)
2000 - 2009
(42)
1990 - 1999
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(85)
Kraj wydania
Polska
(186)
Język
polski
(185)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(22)
Lekarze
(20)
Dietetycy
(13)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(5)
Studenci
(3)
Lekarze rodzinni
(2)
Onkolodzy
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Sportowcy
(2)
Zawody medyczne
(2)
Chirurdzy
(1)
Chirurdzy onkolodzy
(1)
Chorzy
(1)
Diabetolodzy
(1)
Geriatrzy
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Nauczyciele edukacji zdrowotnej
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Psychiatrzy
(1)
Rodzice
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Przynależność kulturowa
Dietetycy
(1)
Ginekolodzy
(1)
Położne
(1)
Temat
Odżywianie
(28)
PEDIATRIA
(17)
Dietetyka
(16)
Leczenie żywieniowe
(15)
ODŻYWIANIE
(15)
Żywienie chorych
(11)
Leczenie dietą
(9)
Żywienie
(9)
Żywność
(9)
CHIRURGIA
(8)
PIELĘGNIARSTWO
(7)
Pediatria
(7)
Pielęgniarstwo
(7)
Nowotwór
(6)
Zdrowe odżywianie
(6)
Pasza
(5)
Żywienie pozajelitowe
(5)
Chirurgia
(4)
DIETETYKA
(4)
Dzieci
(4)
Składniki odżywcze
(4)
Suplementy diety
(4)
Zdrowe żywienie
(4)
Zdrowie publiczne
(4)
ŻYWNOŚĆ
(4)
CHOROBY DZIECIĘCE
(3)
Choroby dziecięce
(3)
Choroby przewlekłe
(3)
DZIECKO
(3)
Higiena
(3)
INTENSYWNA TERAPIA
(3)
Leczenie onkologiczne
(3)
NEONATOLOGIA
(3)
ONTOGENEZA
(3)
Opieka paliatywna
(3)
Osoby w wieku starszym
(3)
PROMOCJA ZDROWIA
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Wysiłek fizyczny
(3)
Żywienie dojelitowe
(3)
Żywienie sportowców
(3)
Biochemia
(2)
Bromatologia
(2)
Celiakia
(2)
Choroby układu krążenia
(2)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(2)
GASTRONOMIA
(2)
Geriatria
(2)
Gojenie ran
(2)
KULTURA FIZYCZNA
(2)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(2)
Niedożywienie
(2)
ODPOCZYNEK
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
Odleżyna
(2)
Odzywianie
(2)
PIELĘGNIARSTWO DZIECIĘCE
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(2)
Prawo medyczne
(2)
RUCHY
(2)
Rany przewlekłe
(2)
SPORT
(2)
Sport
(2)
Sportowcy
(2)
Trening sportowy
(2)
Układ trawienny
(2)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(2)
Wartość odżywcza
(2)
ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE
(2)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
ANALIZA LEKARSKA
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Artretyzm
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
BIOCHEMIA
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Białko spożywcze
(1)
CHOROBY WEWNĘTRZNE
(1)
CHORZY
(1)
CHORZY z ENTEROSTOMIĄ
(1)
CUKRZYCA TYPU I
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroby noworodków
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Choroby wątroby
(1)
Choroby zakaźne ludzi
(1)
Ciąża
(1)
Cukrzyca
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
DOJRZEWANIE
(1)
DZIECKO CHORE
(1)
DZIECKO NIEPEŁNOSPRAWNE
(1)
Dieta
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta genotypowa
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okolice)
(1)
Biała Podlaska (woj. lubelskie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(59)
PODRĘCZNIKI
(18)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(14)
Wydawnictwa popularne
(12)
Praca zbiorowa
(10)
Opracowanie
(9)
Poradnik
(9)
Podręczniki akademickie
(8)
PORADNIKI
(4)
Monografia
(3)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(3)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Poradniki
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Standardy i procedury medyczne
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
Jadłospis
(1)
Raport z badań
(1)
Tablice i wzory
(1)
Wytyczne
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(80)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Rolnictwo i leśnictwo
(4)
Chemia
(3)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(3)
Psychologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kulinaria
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(151)
dzieci
(34)
dieta
(30)
otyłość
(23)
pediatria
(23)
nowotwór
(22)
choroby układu moczowego
(20)
choroby wątroby
(20)
choroby układu krążenia
(19)
żywienie pozajelitowe
(19)
choroby układu oddechowego
(18)
cukrzyca
(18)
choroby genetyczne
(16)
choroby układu pokarmowego
(16)
opieka pielęgniarska
(15)
noworodek
(14)
oparzenia
(14)
choroby nowotworowe
(13)
szczepienia ochronne
(13)
zdrowie
(13)
dietetyka
(12)
aktywność fizyczna
(11)
badanie przedmiotowe
(11)
neonatologia
(11)
rehabilitacja
(11)
żywienie dojelitowe
(11)
żywność
(11)
leczenie żywieniowe
(10)
rozwój fizyczny
(10)
chirurgia
(9)
choroba
(9)
choroby skóry
(9)
choroby trzustki
(9)
endokrynologia
(9)
opieka paliatywna
(9)
profilaktyka
(9)
układ pokarmowy
(9)
wstrząs
(9)
alergia
(8)
choroby jelita cienkiego
(8)
choroby jelita grubego
(8)
choroby metaboliczne
(8)
choroby tętnic
(8)
choroby układu krwiotwórczego
(8)
gastroenterologia
(8)
karmienie piersią
(8)
przeszczep narządów
(8)
przetaczanie krwi
(8)
rozwój psychiczny
(8)
składniki odżywcze
(8)
wady wrodzone
(8)
węglowodany
(8)
żółtaczka
(8)
choroby zakaźne
(7)
choroby żołądka
(7)
choroby żył
(7)
edukacja zdrowotna
(7)
endoskopia
(7)
kobieta ciężarna
(7)
ludzie starzy
(7)
młodzież
(7)
nadciśnienie tętnicze
(7)
nawyki żywieniowe
(7)
neurologia
(7)
niedokrwistość
(7)
niewydolność nerek
(7)
osteoporoza
(7)
witaminy
(7)
zaburzenia odżywiania
(7)
astma
(6)
badanie podmiotowe
(6)
choroby nerek i dróg moczowych
(6)
choroby serca
(6)
diagnostyka prenatalna
(6)
gospodarka wodno-elektrolitowa
(6)
hematologia
(6)
metabolizm
(6)
odmrożenia
(6)
onkologia
(6)
promocja zdrowia
(6)
skaza krwotoczna
(6)
tłuszcze
(6)
układ krążenia
(6)
układ oddechowy
(6)
wcześniak
(6)
zakażenia chirurgiczne
(6)
zakażenia szpitalne
(6)
zakrzepica
(6)
złamania kości
(6)
HIV
(5)
ból
(5)
choroby tkanki łącznej
(5)
choroby układu nerwowego
(5)
chorzy
(5)
genetyka
(5)
intensywna terapia
(5)
kamica żółciowa
(5)
laparoskopia
(5)
leki
(5)
mukowiscydoza
(5)
186 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Książka jest podręcznikiem, w którym zamieszczono następujące treści: szkielet, układ mięśniowy, układ kostny, układ oddechowy, układ nerwowy, wybrane zagadnienia z fizjologii wysiłku fizycznego, podstawowe informacje z zakresu żywienia, pierwsza pomoc przedmedyczna. Treść wzbogacona jest rysunkami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10325 [Magazyn 1], P.10324 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10323.XIX.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10137.XIX.2 [Czytelnia B], 11842.XIX.2 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Pediatria / Tom Lissauer, Will Carroll ; redaktor wydawniczy Keir Alexander Shiels ; przedmowy Ranj Singh, Alan Craft. - Wydanie IV polskie / redakcja Teresa Jackowska, August Wrotek ; tłumaczenie z języka angielskiego Ewa Hryniewiecka. - Wrocław : Edra Urban & Partner, copyright 2023. - XIII, [1], 696 stron : ilustracje ; 27 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Szóste wydanie uznanego i wielokrotnie nagradzanego podręcznika Pediatria kompleksowo obejmuje program nauczania tego przedmiotu na uniwersytetach medycznych i podczas rezydentury. Tematy są dostępne dzięki licznym kolorowym obrazom, diagramom i analizom przypadków, a weryfikację ułatwiają wyróżnione kluczowe punkty i ramki podsumowujące. To sprawiło, że książka stała się pozycją ulubioną przez studentów medycyny, a także stażystów zbliżających się do klinicznych egzaminów specjalistycznych. Bogato ilustrowana setkami kolorowych obrazów i diagramów ; Studia przypadków wyjaśniające ważny lub złożony problem kliniczny ; Kluczowe wnioski i najbardziej istotne klinicznie fakty ; Pola podsumowujące, ułatwiające powtórkę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22328.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22327.XVIII.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Nutrition essentials and diet therapy.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Celem podręcznika jest przekazanie aktualnej wiedzy o żywieniu człowieka, opartej na najnowszych wynikach badań naukowych. Zawiera zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych. Opisuje leczenie dietetyczne w cukrzycy, chorobach układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów, otyłości oraz postępowanie profilaktyczne. Zawiera ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające. Publikacje wzbogacają tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12882.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 76-78.
Znajomość podstaw biochemii wysiłku fizycznego jest niezmiernie potrzebna studentom kierunków wychowania fizycznego do poznania zasad fizjologicznych funkcji organizmu podczas pracy fizycznej. W książce przedstawiono ogólne zasady metabolizmu, podstawowe substancje energetyczne oraz ogólne zasady żywienia. Sklasyfikowano procesy dostarczające energię do pracy mięśni w warunkach tlenowych i beztlenowych. Tak krótki zarys biochemii powinien przybliżyć studentom I stopnia zrozumienie reakcji zachodzących w organizmie człowieka podczas wysiłku fizycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13359 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13358.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14362.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kompendium pediatrii praktycznej / red. Adam Jankowski. - Wyd. 2. - Wrocław : Cornetis, 2010. - 622 s. : il. ; 24 cm.
W książce oprócz informacji dotyczących podstaw pediatrii, Czytelnik znajdzie również takie zagadnienia, jak rozwój mowy i jej zaburzenia oraz związane z tym metody terapii. W kompendium omówiono również zagadnienia dotyczące podstaw genetyki klinicznej, pediatrii społecznej, dojrzewania i funkcjonowania układu odpornościowego, żywienia dzieci z uwzględnieniem diety wegetariańskiej oraz szczepień ochronnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12407 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9118.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10746.XVIII.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi / redakcja naukowa dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen. - Wydanie I, 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022 - XVII, [1], 363 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów. W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści z najwyższej półki, są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i przystępną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18600.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22028.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22027.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka. W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi. Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19074.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19073.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
Podręcznik jest przeznaczony dla słuchaczy wydziałów technologii żywności i żywienia człowieka, towaroznawstwa oraz dla tych kierunków nauczania, w programie których postanowiono zapoznać studentów z oceną jakości żywności. Nauka ta obejmuje nie tylko wiadomości z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych, ale również wzajemnych interakcji składników odżywczych (lipidów, węglowodanów, białek, witamin, składników mineralnych) podczas pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania. Publikacja uzupełnia również wiedzę o właściwościach fizycznych oraz podstawowym składzie artykułów żywnościowych i ich przemianie podczas różnych procesów technologicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17201 [Magazyn 1], P.17202 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17172.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17171.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11911.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12732.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, 619 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18528.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18527.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18529.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18519.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21748.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21747.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1179.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1178.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (2 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1177.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski. - Wydanie IV, rozszerzone i uatualnione. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2019. - 670, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony : 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18347.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20786.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 15623.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20785.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie. Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9688.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Autorzy omówili: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych, różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (ekonomiczne, klimatyczne, kulturowe, społeczne, psychologiczne), sposoby racjonalizacji żywienia ludności (polityka żywieniowa państwa, upowszechnianie wiedzy o żywieniu, wzbogacanie żywności, suplementacja diety). Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązywanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11494 [Magazyn 1], P.10154 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Autorzy omówili: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych, różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (ekonomiczne, klimatyczne, kulturowe, społeczne, psychologiczne), sposoby racjonalizacji żywienia ludności (polityka żywieniowa państwa, upowszechnianie wiedzy o żywieniu, wzbogacanie żywności, suplementacja diety). Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązywanie.
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 181-193.
Zachowania zdrowotne są obecnie w centrum zainteresowania wielu dyscyplin nauk społecznych. Obserwowany w wielu krajach wzrost epidemiologicznych skutków chorób cywilizacyjnych zwrócił uwagę przedstawicieli nauk społecznych i praktyków na styl życia i zachowania zdrowotne, będące czynnikami ryzyka tych chorób. Również działania profilaktyczne i prewencyjne w obszarze zachowań zdrowotnych ľ strategie wpływu na zachowania pro- i antyzdrowotne ľ budzą rosnące zainteresowanie badaczy i praktyków. Niniejsza monografia wychodzi naprzeciw temu zapotrzebowaniu.(...) Celem pracy nie jest stworzenie nowego podejścia teoretycznego, a raczej usystematyzowanie wiedzy o zachowaniach zdrowotnych i strategiach wpływu w obszarze tych zachowań. (...) Podstawowym celem tej pracy jest ukazanie złożonych zależności pomiędzy środowiskiem a zachowaniami zdrowotnymi, systematyzacja tej wiedzy w odniesieniu do różnorodnych zachowań zdrowotnych oraz przedstawienie możliwych strategii kształtowania zachowań za pośrednictwem środowiska. (fragment Wprowadzenia)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12964 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9904.XVIII.11 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11495.XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kardiologia prewencyjna / redakcja naukowa Piotr Jankowski. - Wydanie I. - Warszawa : Medical Tribune Polska, 2022. - 374 strony : fotografia, ilustracje, portret, wykresy ; 20 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
„Kardiologia prewencyjna” to unikalna pozycja na rynku, która powstała, aby pomóc w rozpowszechnieniu i ujednoliceniu najnowszych wytycznych postępowania w profilaktyce chorób serca i naczyń. Jest to zbiór porad, wskazówek oraz drogowskazów wpisujących się w dynamicznie rozwijającą się współczesną kardiologię prewencyjną. Książka została znakomicie przygotowana redakcyjnie, jest przejrzysta, nowoczesna, praktyczna w użyciu, a ujednolicony styl i sposób prezentowania zawartości pomagają w zrozumieniu treści. Optymalne postępowanie terapeutyczne w profilaktyce pierwotnej oraz wtórnej to skonsolidowane działanie wielodyscyplinarnego zespołu w dynamicznym środowisku, w skład którego wchodzą lekarze, pielęgniarki, fizjoterapeuci, dietetycy oraz psycholodzy. Książka prowadzi czytelnika konsekwentnie przez wszystkie aspekty związane z profilaktyką chorób sercowo-naczyniowych, od rozpowszechnienia chorób sercowo-naczyniowych i ich czynników ryzyka, przez szczegółowe omówienie czynników ryzyka, edukacji i rehabilitacji kardiologicznej, po aspekty psychologiczne. Nie pomija żadnego ważnego kontekstu prewencji chorób sercowo-naczyniowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22125.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22124.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Książka ma charakter kompendium, zawiera uaktualnione informacje o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży. Zagadnienia w niej zawarte zostały podzielone na trzy działy: ogólne zasady zywienia, żywienie dzieci zdrowych i leczenie żywieniowe dzieci chorych. Zawartość merytoryczna jest zgodna ze stanem współczesnej wiedzy, aktualnie obowiązującymi normami żywieniowymi, standardami i zaleceniami ESPGHAN, APA, IŻIŻ i/lub zespołów Krajowego Konsultanta w dziedzinie pediatrii. Znaczna część publikacji obejmuje zasady planowania i realizacji żywienia dzieci w przebiegu róznych stanów chorobowych (m.in. alergia pokarmowa, cukrzyca typu 1, choroby układu nerwowego) jak również w zaburzeniach żywienia (m.in. anoreksja, nadwaga, niedożywienie, otyłość). Książka napisana jest zrozumiałym językiem, zagadnienia pogrupowane są dodatkowo w 117 tabelach i zobrazowane rycinami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15040.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15932.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pielęgniarstwo nefrologiczne / red. nauk. Beata Białobrzeska, Alicja Dębska-Ślizień. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2013. - XXI, [1], 465, [1] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Nazwy aut. s. V-IX.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Pierwsza na rynku publikacja z pielęgniarstwa nefrologicznego, uwzględniająca najnowsze zalecenia, standardy krajowe oraz zagraniczne. Liczne przykłady diagnoz pielęgniarskich ukazują charakter interwencji i działań pielęgniarskich w opiece nad pacjentami ze schorzeniami nefrologicznymi. W kolejnych rozdziałach omówiono: przyczyny i powikłania schorzeń nefrologicznych, zagadnienia pielęgniarstwa w nefrologii klinicznej, zasady pielęgnowania w różnych metodach leczenia nerkozastępczego: hemodializie, dializie otrzewnowej, przeszczepieniu nerek, pielęgniarstwo w nefrologii dziecięcej, opiekę paliatywną nad pacjentami nefrologicznymi, diagnostykę nefrologiczną z uzwględnieniem roli pielęgniarek. Publikacja zawiera również materiały uzupełniające: szczegółowy program edukacji pacjentów, plan adaptacji i rozwoju zawodowego pielęgniarki nefrologiczne oraz inne materiały pomocnicze (tabele żywieniowe, wzory kart zabiegów, instrukcje postępowania pielęgniarskiego).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13342 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.13341.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14348.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców i warzyw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10261.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11790.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18638.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22225.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22224.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej